2025-07-22
身為上環族,呢間餐廳唔知掂解都未幫襯過,可能係因爲附近太多餐廳,而試左幾年後,墨然回首,才忽發奇想去幫襯下。由於係地牢,係唔會睇到裝潢如何,只憑佳嘅餐廳名同菜式你自己會諗到係紅寶石之類嘅餐廳。 而且,佢唔比一般茶餐廳平宜,所以好正常會令人卻步。今次,我膽粗粗試下,想支持下本地餐廳,即管試下。落到去地庫,即刻有店員熱情招待,一個人都唔怕,佢係有個長高枱,專比單人而設。今次我叫左午餐其中一款焗葡汁雞飯,因為冷氣有啲冷所以要暖暖身。前菜有麵包同埋紅湯,包身好鬆軟而上送上牛油,暖暖的包即刻融化左啲牛油,好好食。而湯的味道濃郁,有厚身質感,份量剛剛好。到主菜了,葡汁雞上面有一層麵包糠,焗完後呈現薄薄的焦面。葡汁就偏甜身,而雞肉應該係有煎過,好香口。 飯就正正常常,不是炒底,吸埋醬汁充滿薑黃味。 我覺得係合格的。呢個餐承惠$99元,送埋冷熱飲品。如果有埋多兩三個同事就好好坐同適合閒聊。相信午巿搵位都比較容易,建議早少少去攞定位。見到旁邊啲人食西冷扒餐,好似好好食咁款。
呢個餐承惠$99元,送埋冷熱飲品。
見到旁邊啲人食西冷扒餐,好似好好食咁款。