2022-03-31 1227 views
下午茶時間經過,坐低試吓先生炸髀配薯條🍟太好味啦🥰極級Juice👍🏻熱辣辣非常美味❤️不過我相信凍咗唔會好食🥹薯條就冇乜太大分別😄他他醬脆豬扒包🥪塊豬扒都算大塊,個他他醬其實都幾好食呀,好似沙律醬咁
下午茶時間經過,坐低試吓先

生炸髀配薯條🍟
太好味啦🥰極級Juice👍🏻熱辣辣非常美味❤️
不過我相信凍咗唔會好食🥹
薯條就冇乜太大分別😄

他他醬脆豬扒包🥪
塊豬扒都算大塊,個他他醬其實都幾好食呀,好似沙律醬咁
🌃 餐廳為典型茶餐廳格局, 基本裝修,位與位之間比較迫, 不適合長時間逗留。.👨‍👩‍👧‍👧以下為2人份量參考 (午餐)(💲人均$6x) .🥘 照燒汁牛柳粒温泉蛋石鍋飯💲 62👉 石鍋飯上枱"吱吱"聲,熱辣辣,刺穿温泉蛋,濃濃的蛋汁慢慢滲透在飯中,感覺十分治癒,牛柳粒有很多, 有咬口帶有肉汁, 配上照燒汁很適合拌飯, 真心推介。.🍲 意式茄醬蛋包飯 ( 吉列豬扒 )💲 60👉 吉列豬扒超大塊,咬落好脆口,, 雞蛋很滑溜,整塊完美包着白飯, 唯意式茄醬味道比較淡, 濃一點會較好。.🍹 各款台式茶飲💲 熱飲免費、凍飲加兩蚊👉 凍荔枝紅茶甜度比例正常, 熱水蜜桃綠茶,兩隻味很配合, 幾好飲。.🤠 通粉foodie總結:食物質素以此價格來說十分高質, 唯有取捨是環境,環境只是茶餐廳格局,鄰近為學校, 是學生首選飯堂, 所以氣氛比較熱鬧。.🕍 創意廚房銅鑼灣希雲街19號地舖.此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。-
🌃 餐廳為典型茶餐廳格局, 基本裝修,
位與位之間比較迫, 不適合長時間逗留。
👨‍👩‍👧‍👧以下為2人份量參考 (午餐)(💲人均$6x)
🥘 照燒汁牛柳粒温泉蛋石鍋飯
💲 62

🍲 意式茄醬蛋包飯 ( 吉列豬扒 )
💲 60
👉 吉列豬扒超大塊,咬落好脆口,

🍹 各款台式茶飲
💲 熱飲免費、凍飲加兩蚊

🤠 通粉foodie總結:
🕍 創意廚房
銅鑼灣希雲街19號地舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-20 389 views
晏晝放飯時間去咗創意廚房食飯。雖然裏面都幾乎坐滿曬,但係我哋唔使排隊都搵到位入去坐,真係好好彩。今日我叫咗個黑醋水蜜桃咕嚕肉套餐食,諗住食下,酸嘢開胃啲。佢哋嘅上餐速度快,十分鐘內就上曬餐,幾乎坐滿曬客人都可以咁快真係厲害。佢哋嘅擺碟都好精美,唔係就咁將啲餸放上個碟就算。如果你食飯講求feel嘅話,你可能都會鍾意。整體味道都算唔錯。黑醋帶酸,水蜜桃帶甜,撈埋一齊食落口酸酸甜甜十分之開胃,啲汁送飯一流。不過我覺得如果個份量可以再大啲嘅話會再好少少。
2021-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$62 (Lunch)
2021-09-19 681 views
呢間係比較少人提既CAFE 一於試下啦煙三文魚Fusion香草青醬意粉 香草青醬濃香,煙三文魚切細拌炒意粉 有青醬既濃又食到咸香煙三文魚碎 口感豐富鮮香原條鰻魚蛋包飯定食 原條大鰻魚汁燒配蛋包飯沙律 份量大到好誇張~原條上! 魚肉好嫩滑 燒汁好惹味~蛋滑飯香好好味餐湯;蒜蓉多士 跟餐包湯同多士 夠濃夠滑係忌廉湯咖哩豬扒蛋包飯 最後就係厚切豬扒配蛋包飯 個汁香甜唔辣日式風味 豬扒厚而鬆軟多汁 好食 滑蛋香滑撈飯食一流消費$300銅鑼灣希雲街19號地舖
呢間係比較少人提既CAFE 一於試下啦
煙三文魚Fusion香草青醬意粉
蛋滑飯香好好味
餐湯;蒜蓉多士 跟餐包湯同多士 夠濃夠滑係忌廉湯
豬扒厚而鬆軟多汁 好食 滑蛋香滑撈飯食一流
消費$300
銅鑼灣希雲街19號地舖
2021-08-25 537 views
我們於21/8(六)約下午三時到達餐廳,可能因為餐廳在小巷子,內裡人流不多,只有一兩個待應。我們二人比較想吃午餐,待應二話不說答便答有🤣我們叫了:黑松露野菌燴飯[牛柳粒]($68)鰻魚蛋包飯($75),附餐飲:綠茶。餐廳衛生環境不是十分好,有蒼蠅和蚊,但不是十分多,可接受範圍。黑松露野菌燴飯[牛柳粒]先來,賣相還好,十分大碟,牛柳粒也有6-8粒,沒有黑松露味,但燴飯香綿軟滑,非常好吃😋鰻魚蛋包飯配有沙律在旁🥗,鰻魚較煙韌,但也有8-10小塊,十分抵吃。總括來說,這是一間十分抵吃的平民之選👌🏻
我們二人比較想吃午餐,待應二話不說答便答有🤣
總括來說,這是一間十分抵吃的平民之選👌🏻
黑松露野菌燴飯[牛柳粒]
鰻魚蛋包飯
2021-08-21
$72 (Tea)
黑松露野菌燴飯[牛柳粒]
  • 黑松露野菌燴飯
今次翻工放飯就黎左希雲街食個lunch😙 見佢少人有位就入左去,雖然坐室外冇冷氣好熱,以為應該都係普通茶記,點知食物非常高質,仲要唔算貴!同事叫左三杯雞飯,黎到超香,用砂鍋裝住熱辣辣,雞都非常入味🐓而且有好多舊雞,比其他出面食嘅多好多,配料十足!青咖喱雞球飯賣相都好okay,汁嘅味道濃郁,而且好香😍而我就試左黑松露飯同煙三文魚意粉🍝 原本以為燴飯會上面得一預撮黑松露,但原來佢係撈埋入飯到!食落超級香,個飯煮得啱啱好,份量亦好多🍚 煙三文魚有大概4-5塊,賣相都好靚🤣 用青醬煮意粉好香好特別,我未試過,個醬食多少少會覺得有點膩,不過味道非常唔錯😍 食到好飽🤓

三杯雞飯

青咖喱雞球飯賣相都好okay,汁嘅味道濃郁,而且好香😍

青咖哩雞球飯

三杯雞飯
青咖哩雞球飯
黑松露野菌燴飯
煙三文魚青醬意粉
銅鑼灣食飯郁啲都$100咁岩俾我搵到間價錢較為平民、味道有水準、食物又飽肚既創意㕑房星期六一點幾去食都唔算太多人,座位都幾闊落午餐選擇多,最平$52有交易,仲附送台式飲品另一啲午餐選擇朝早11點前都可以黎食下早餐飲品menu,但台式飲品竟然冇珍奶🥲本身想叫拉麵食,但係見個個都食西餐同港式茶記飯,所以改變主意,嗌咗份茄醬焗厚切豬扒飯配百香果綠茶跟餐配送嘅百香果綠茶 - 有啲甜,但係味道都可接受(自己飲咗幾啖先記得影相)茄醬焗厚切豬扒飯 $52等咗大約十分鐘就上咗焗豬扒飯,首先好鐘意將豬扒切到一件件、去埋骨咁上菜,令到食客唔會食得咁”呢啡”,可以啖啖肉咁食!另一方面,豬排整得鬆脆,可以話係正!芝士佢都唔孤寒,鋪到成碗面都係😍飯底唔似連鎖餐廳咁得個甜字,食得出佢落咗好多香料,所以層次感好出❤️有機會一定會再去幫襯!因為佢抵食、大份、好味道👍🏼
銅鑼灣食飯郁啲都$100

星期六一點幾去食都唔算太多人,座位都幾闊落

午餐選擇多,最平$52有交易,仲附送台式飲品

另一啲午餐選擇

朝早11點前都可以黎食下早餐

飲品menu,但台式飲品竟然冇珍奶🥲

百香果綠茶

茄醬焗厚切豬扒飯

茄醬焗厚切豬扒飯 $52

$56 (Lunch)
百香果綠茶
茄醬焗厚切豬扒飯
2021-01-06 1543 views
性價比頗高,味道一般。如果大家想平價食西餐,呢間或者係選擇。🍎健康養生餐🥩原條美式豬肋骨 $98蘋果、蔬菜、紅腰豆餐湯、台灣飲品店舖貼心咁斬件上,味道中上,似係咖啡室$150 嘅餐,但包括左更多配料。🥗田園沙律 x 羅宋湯、蒜蓉青口🥩厚切豬扒拼鵝肝 $118 青口賣相吸引。豬扒較鞋口,鵝肝一分錢一分貨,唔係入口即溶。同場加映🍗西式乳豬$218 (喺時代廣場超市買)超嫩滑,人氣之選,買斷市。🤪本來想食脆皮咸豬手,但係要等20 分鐘。 其實可能鰻魚蛋包飯/其他普通菜式,會更好味。Btw 推介奄列早餐,性價比中上,仲有款式多,卡位坐得舒服。

🍎健康養生餐
🥩原條美式豬肋骨 $98
蘋果、蔬菜、紅腰豆
餐湯、台灣飲品

🥗田園沙律 x 羅宋湯、蒜蓉青口
🥩厚切豬扒拼鵝肝 $118
青口賣相吸引。豬扒較鞋口,鵝肝一分錢一分貨,唔係入口即溶。

同場加映
🍗西式乳豬$218
(喺時代廣場超市買)
超嫩滑,人氣之選,買斷市。🤪

本來想食脆皮咸豬手,但係要等20 分鐘。
其實可能鰻魚蛋包飯/其他普通菜式,會更好味。

豬肋骨、豬扒鵝肝
蒜蓉青口
羅宋湯、沙律
蒜蓉青口
2020-10-27 976 views
餐廳係希雲街附近,果頭午餐時間好多人要等位,咁啱有位就入左呢間食。坐既位唔多,有少少逼,主要都係打工仔快快脆脆食完走人。叫左紅咖喱牛肉飯配凍檸茶。凍檸茶普普通通,一般水準。咖哩牛肉飯份量正常,風味同出面有少少唔同,加左少少唔同香料都幾餸飯,牛肉唔銀亦唔算少。餐牌另外有個黑椒牛柳粒石頭鍋飯,睇落好唔錯好豐富,下次打算試試

2020-07-26 1221 views
希雲街多美食,食肆既種類非常多。當然價錢都同水準一樣偏高,今次行入小小,見到一間平民化d茶餐廳,佢地可以0係希雲街立足,應該都有一定水準,所以就一於試下佢。坐既位置唔多,疫情之下,堂食都有位,睇下menu有咩食先。最平五十幾蚊連野飲,銅鑼灣來講都算平民價,沙律,石鍋飯,意粉,牛腩飯,扒餐... 樣樣有,都算多種類。今次就試下佢既扒餐,叫0左個豬仔骨拼魚柳,配上薯角。豬仔骨係ribs,肉好腍,唔洗點切已經可以同骨分離,燒烤醬野味,一人份量0岩0岩好。魚柳就無咩特別,可以啦 。薯角都整得好食,亦都幾熱氣。 70蚊0係銅鑼灣有雙扒餐,你話係咪抵 ?食完再睇下佢地有做早餐,以後早餐又多個選擇。

今次就試下佢既扒餐,叫0左個豬仔骨拼魚柳,配上薯角。

豬仔骨拼魚柳

70蚊0係銅鑼灣有雙扒餐,你話係咪抵 ?

食完再睇下佢地有做早餐,以後早餐又多個選擇。

2020-07-23
$60 (Lunch)
豬仔骨拼魚柳
2020-07-03 745 views
如果在銅鑼灣的話,下午茶我都會食呢間餐廳,喜歡呢間餐廳的原因全因為呢個蔥油雞扖鐵鍋飯,而且姐姐們都好有人情味,認得你的話就會記到你食開乜野飲開乜野,我見好多熟客嚟到好似唔駛落單就已經有野食。份量多,用鐵鍋可以保溫,唔怕食到尾會凍哂。重點係蔥油,係熱鍋入面香味散發得淋漓盡致,推介!!

2020-05-14
2020-05-22 731 views
放工行到依間餐廳,因為疫情關係而有1.5米依個情況出現,附近出名既鋪頭都好多人排隊,感覺仲要等好耐添,咁所以我就再行入到d見到依間冇乜人既餐廳入去試下,肚餓叫左個皇牌什排,肚餓叫依個通常都冇死,因為通常依d份量都好多,咁就試下好唔好食。皇牌什排 - $98 (可配飯,意粉,薯角),入面有雞排,豬排,雞肉腸同煙肉。醬汁就冇得揀,只有黑椒汁。我覺得雞排比較"鞋身"少少,如果唔係肚餓其實塊雞排都真係唔係咁好食,豬排就唔錯,比較好入口,撈埋黑椒汁更好,雞肉腸都一般般,咬落去冇乜汁,比較乾身,至於煙肉味道都濃,一般水準。如果係肚餓而唔係好介意食物質素,我覺得可以去下,都係普通茶餐廳水準,但價錢比較貴左少少。
2020-04-18
2020-01-14 894 views
這次來吃羊架套餐及雞扒黑松露飯~因為羊架不夠,轉了羊架配豬仔骨⋯⋯有羅宋湯,前菜salad,蒜蓉牛油多士,蝸牛薯蓉,主菜三件羊架豬仔骨配薯角+西蘭花🥦番茄🍅,及另一個雞扒黑松露飯,最後還有一件cheese cake,兩杯餐飲,是台式飲料。整體來說,份量超夠,會吃很飽,原本想吃德國豬手的,好在沒點,要不是一定吃不完。味道方面,不錯,上菜的擺盤也很美,有花心思的,好看也好吃😋而且價錢不貴,有這個味道跟份量,是物有所值~ 性價比高😋👍🏻只是環境比較狹窄一點,可能是人太多了。
這次來吃羊架套餐及雞扒黑松露飯~
因為羊架不夠,轉了羊架配豬仔骨⋯⋯
味道方面,不錯,上菜的擺盤也很美,有花心思的,好看也好吃😋
只是環境比較狹窄一點,可能是人太多了。
晨早見門面menu正常 一心想食早餐嗌咗個「滾蕃茄牛肉通粉」配炒蛋 牛油多$40 ; 鹹牛肉三文治配「牛奶麥皮」「滾蕃茄牛肉通粉」一放低已經聞到勁大陣茄汁味 , 心諗唔係掛 ? 茄汁溝水既湯底咁無誠意! 點知成碗野淡茂茂,通粉淋哂 唔入味 ! 比個蕃茄汁湯 ! 係牛肉正常啲!已經中哂伏 , 個廚房師傅是但交貨 黎到「牛奶麥皮」 先勁 , 以為正常「牛奶麥皮」都唔會難食得去邊 , 點知黎到碗野係麥皮與奶分離狀態!佢既奶並非牛奶喎! 係【花奶】 . 成碗野好似椰汁糖水咁 尼間【創意廚房】真係夠哂創意無限~應該係要煮既野都好有創意
晨早見門面menu正常 一心想食早餐

「滾蕃茄牛肉通粉」
點知成碗野淡茂茂,通粉淋哂 唔入味 !
黎到「牛奶麥皮」 先勁 ,
佢既奶並非牛奶喎! 係【花奶】 . 成碗野好似椰汁糖水
尼間【創意廚房】真係夠哂創意無限~
應該係要煮既野都好有創意

牛奶麥皮
2019-11-26
Type of Meal
Breakfast
2019-02-24 1526 views
Went for a lunch set. A hot stone rice bowl with eel and a battered fish. The wait was fairly long as it was fairly busy. Unfortunately the eel wasnt very nice, rather chewy- maybe it was frozen prior? The battered fish was nice although dont think it really matched a hot stone rice.