2024-01-29 22 views
🌅鹹可麗餅 Le Sunrise 這款鹹的可麗餅裏面有牛油果切片,煙肉,芝士,菠菜~ 味道混合起來很好味,芝士🧀 不算過分地濃烈和鹹,令我覺得入口都不渴喉、舒服。可麗餅暖暖的、寒冬食得舒服。🍓🫐 Parfait Crepe 芭菲可麗餅法語「芭菲」本身有高身杯的意思,但因為最原初通常有藍莓和草莓水果的甜品、所以芭菲可麗餅大概就是雜果 Fruity 的意思。但這個可麗餅沒有用雪糕,反而用上法式乳略,讓人有種甜甜酸酸的感覺, 令人覺得更加健康和開胃👍🏼飲品我點了一杯 double shot cappuccino 咖啡味香濃朋友就點了一杯熱榛子朱古力地址:尖沙咀 K11 中庭

🌅鹹可麗餅 Le Sunrise

🍓🫐 Parfait Crepe 芭菲可麗餅

咖啡味香濃

朋友就點了一杯熱榛子朱古力

地址:尖沙咀 K11 中庭
  • Parfait Crepe
  • Le  Sunrise  Crepe
2024-01-28 14 views
今日去尖沙咀行街,行完K11, 一出嚟滂沱大雨.朋友又話想食啲嘢. 所以試咗呢間喺法國都冇食過嘅可麗餅. 餐廳唔係好多人,所以坐得好舒服. 食完嘢自己俾錢搵位坐. 唔會有人喺度等位.其實真係好坐過Starbucks好多餐廳舖裏面都好有法式嘅裝修. 我哋叫咗個芝士火腿可麗餅,另外一個係黑松露加蘑菇可麗餅. 個可麗餅脹卜卜裏便好多餡,黑松露香氣好犀利. 芝士火腿都好正.仲有咗兩杯mocktail. 侍應即叫即整. 咁又過咗一個好chill嘅一日
今日去尖沙咀行街,行完K11, 一出嚟滂沱大雨.
朋友又話想食啲嘢. 所以試咗呢間喺法國都冇食過嘅可麗餅.

餐廳舖裏面都好有法式嘅裝修.
我哋叫咗個芝士火腿可麗餅,另外一個係黑松露加蘑菇可麗餅.

仲有咗兩杯mocktail. 侍應即叫即整.

咁又過咗一個好chill嘅一日
2024-01-25 13 views
依間Crepe餅店,人氣之作一定係佢哋嘅招牌法式可麗餅!黎緊有好多假期,好岩同閨密去!.主打法式甜品可麗露,一直覺得佢哋嘅menu好有心思,而且十多款味道選擇超吸引。之前經常去灣仔個間食,其實K11呢間都好方便。//Le Sunrise 鹹味可麗餅薄餅入面有滿滿牛油果、菠菜,切開後還有煙肉及炒蛋,勁吸引。可麗餅有香濃蛋味,軟熟而煙靭,一試難忘。//Butterscotch Apple Crisp甜味可麗餅甜薄餅配上用焦糖輕煮嘅蘋果,成個薄餅甜而不膩,又食到蘋果及奶油的香甜,鐘意蘋果嘅朋友仔真係好滿足!上層配上雪糕令層次感Up!

//Le Sunrise 鹹味可麗餅

2024-01-22
$150 (Lunch)
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
2024-01-24 17 views
今晚放工去K11 購物藝術館行下,經過呢間「Cafe Crepe」就入咗去試吓!我哋叫咗2款crepe(可麗餅)🌮 Crêpe St. Jacques $125 秘製瑞土芝士汁配黑松露帶子呢款係鹹味。可麗餅軟綿,瑞士芝士汁嘅濃郁同黑松露既香氣相互平衡,帶子份量多,整體口感豐富,好味呀!鍾意黑松露嘅朋友,呢個值得一試👍。🌮 Butterscotch Apple Crisp $108 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕呢款係甜味。濃郁嘅蘋果風味配合埋香草雪糕,對我嚟講係perfect match。😋
我哋叫咗2款crepe(可麗餅)

🌮 Crêpe St. Jacques $125
秘製瑞土芝士汁配黑松露帶子

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
2024-01-23 20 views
在尖沙咀逛逛,有點飽,吃個小甜品~~~首先是甜味可麗餅。我選擇了提拉米蘇口味的可麗餅。將提拉米蘇的香濃和可麗餅的鬆軟完美融合在一起。可麗餅上灑滿了可可粉,濃郁的奶油和咖啡很好吃!接下來是鹹味可麗餅,我選擇了St.Jacque祕製瑞士芝士汁配黑松露帶子。黑松露和帶子,加上芝士的奶香,很不錯。至於飲品,首先是Creamsicle香草梳打飲品,口感清新~~另一種飲品是salted caramel latte海鹽焦糖咖啡。這款咖啡混合了海鹽和焦糖的口味!
在尖沙咀逛逛,有點飽,吃個小甜品~~~

喺尖沙咀行街行到好攰,想搵個地方食甜品飲杯嘢坐下。咁岩經過呢間喺k11 art mall,尖沙咀地鐵站N4岀口嘅Cafe Crepe ,就入左去試試。呢間店主打法國可麗餅!我個人最鍾意Tiramisu口味。餅皮好軟糯,食落有濃郁嘅咖啡同甜酒味道。再嚟一個鹹嘅,west coast!煙三文魚加上奶油芝士同菠菜,經典組合!飲嘢方面強烈推薦pina colada!喺香港一般嘅餐廳唔太常見。飲落先有香甜嘅椰子味,再嚟菠蘿Soda嘅清新口感💕另外ruby mocha都好正!咖啡比starbucks好飲好多倍,奶泡綿滑,天氣凍嘅時候飲一啖感覺超幸福💕💕💕

Tiramisu

West  coast
Pina  colada
Ruby  mocha
  • West  Coast
Shopping 完行過K11地下見有間甜品店,專門售賣法國可麗餅,有甜又有鹹。客人order完食物,餐廳便會現場即製可麗餅及加上餡料,大約等10分鐘便有得食😋🔸Le Sunrise (鹹味)首先試咗呢款鹹味嘅可麗餅先,早晨可麗餅,材料非常豐富,包括牛油果🥑、菠菜、煙肉🥓、炒蛋、配瑞士芝士🧀,半溶嘅芝士夾埋多種食物一齊食,味道非常夾👍🏻🔸 Tiramisu Crepe (甜味)可麗餅賣相精緻,蛋香濃郁,口感煙靭,配上香滑的雲呢拿雪糕及咖啡味嘅Marcoon,餡料夾配有軟滑濃郁的意大利馬斯卡彭芝士及傳統,意大利手指餅,入口散發特濃咖啡及醉人甜酒的味道,層次感滿滿🥰🔸 Cappuccino香濃又滑嘅咖啡,配上個靚靚嘅拉花☕️🥰🔸Creamsicle橙冰🍊香草🌱,有香橙味嘅梳打有汽飲品,冰涼解渴

🔸Le Sunrise (鹹味)

🔸 Tiramisu Crepe (甜味)

🔸 Cappuccino
香濃又滑嘅咖啡,配上個靚靚嘅拉花☕️🥰

🔸Creamsicle
橙冰🍊香草🌱,有香橙味嘅梳打有汽飲品,冰涼解渴
2024-01-18
$133 (Lunch)
2024-01-15 19 views
K11地面有間來自加拿大嘅法式可麗餅專門店,提供多款鹹甜口味,食譜製法依照溫哥華店嘅秘方處理,食材由當地運送,冒求為食客帶嚟最貼近當地嘅味道,適合同閨蜜食Tea Chit Chat💖可麗餅蛋香濃郁,較為煙韌,Tiramisu 夾配軟滑濃郁嘅意大利馬斯卡彭芝士同傳統嘅意大利手指餅,散發著咖啡同甜酒嘅香氣,咬落層次感豐富,加埋粒圓碌碌可愛迷人嘅馬卡龍同冰冰涼涼嘅雲呢拿雪糕,真美味🤤鹹點有St. Jacques,可麗餅鹹鹹哋,配料係黑松露帶子同蘑菇,帶子新鮮,帶點咬口,蘑菇好香,搭配濃郁嘅秘製瑞士芝士汁,食完都幾飽肚~ 飲品顏色賣相可愛,適合打卡,Pina Colada以椰子同菠蘿混合而成,Blue Hawaiian係椰子同藍柑橘,冰冰涼涼,十分解膩,各有千秋😌

用餐日期:2024/01/09用餐時段:下午茶用餐費用(每人):$108.5餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯 服務:櫃檯服務員服務態度一般 入店內先自己去櫃檯點餐+付款+攞餐提醒器 找位置坐下等 領餐提醒器響後再自己去檯檯攞食物味道:點了火雞布里芝士蔓越莓醬可麗餅+蘋果金寶配奶油醬香草雪糕可麗餅1-火雞布里芝士蔓越莓醬可麗餅:份量不錯 可麗餅餅皮微溫皮薄口感煙韌香口 內有火雞肉片+布里芝士+菠菜+蔓越莓醬 火雞肉片味道有點偏咸 蔓越莓酸甜 很少布里芝士在內芝士味不足 菠菜新鮮味道正常 可麗餅皮連餡料一起食整體味道不錯 如可多些布里芝士 火雞肉少咸些 味道會更好2-蘋果金寶配奶油醬香草雪糕可麗餅:份量不錯 餅皮微溫皮薄口感煙韌香口 餅外有大量奶油焦糖醬+香脆焦糖拖肥餅碎+雲呢拿雪糕 內有不少肉桂蘋果餡料 蘋果有濃厚肉桂香味煮得剛好不過稔口感香濃酸甜味道很好 切一口連著肉桂蘋果餡料的可麗餅沾上餅面的奶油醬拖肥餅碎雪糕一起食整體香濃香脆酸甜可口味道超好 推薦 總結:在法國 鹹的可麗餅稱 “Galettes" 而甜的則是 “Crêpes“ 在法國c
用餐日期:2024/01/09
用餐時段:下午茶
用餐費用(每人):$108.5

總結:在法國 鹹的可麗餅稱 “Galettes" 而甜的則是 “Crêpes“ 在法國crêpe製作時用白麵粉和牛奶還會加入雞蛋 外觀金黃色 Galette則以烏麥(蕎麥的別稱)粉和水製作 外觀偏深棕色 這家的可麗餅甜鹹都是用crêpe做法 即叫即做 整體味道不錯 今天試了2款較推薦蘋果金寶配奶油醬香草雪糕可麗餅 是值得推薦的可麗餅專門店
缺點:這家的服務員服務態度一般有點黑口黑面不太友善 希望店家會改善
有趣可麗餅資訊:
1-法國的布列塔尼仍保有傳統的習俗和慶典 法國人把2月2日定為"可麗餅日"(正式名:聖蠟節 La Chandeleur)
2-法語的 crêpe 一詞來自拉丁語 "crispus" 意思是「波狀的 卷皺的」 當原料配比得當並迅速熱煎時 一大勺漂亮的麵糊幾秒鐘就能呈現這種卷皺狀 這就是它名字的由來 由"crispe" 成為 crêpe”
3-享用可麗餅時都可以搭配蘋果汁和布列塔尼蘋果酒
餐牌:

2024-01-09
$108.5 (Tea)
2023-12-18 60 views
經常經過這間法式crepe都想試油封鴨配格魯耶爾芝士🧀🥞看似一塊普通平平無其的可麗餅,食第一口後,馬上改觀了!可麗餅內佈滿鴨肉,鴨肉與可麗餅份量適中,不會互搶味蕾,倆味並重,鴨肉香而不膩,與可麗餅十分夾!第一次食咸味可麗餅,這款值得encore!蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕單看這款可麗餅就覺得開心!厚厚的可麗餅內裡放滿蘋果粒,除了滿滿的蘋果味外,還有濃郁的肉桂味,令這份甜點加添另一層次!感覺蘋果就要配上肉桂,焦糖,缺一不可,配上雪糕,冷暖交融,好味!檸檬薰衣草冷凍的檸檬梳打,薰衣草味可再突出點。熱朱古力奶味與朱古力味並重,不過不失。
經常經過這間法式crepe都想試

油封鴨配格魯耶爾芝士🧀🥞

看似一塊普通平平無其的可麗餅,
食第一口後,馬上改觀了!
可麗餅內佈滿鴨肉,

鴨肉與可麗餅份量適中,
不會互搶味蕾,倆味並重,
鴨肉香而不膩,與可麗餅十分夾!
第一次食咸味可麗餅,這款值得encore!

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕

單看這款可麗餅就覺得開心!
厚厚的可麗餅內裡放滿蘋果粒,
除了滿滿的蘋果味外,還有濃郁的肉桂味,

令這份甜點加添另一層次!
感覺蘋果就要配上肉桂,焦糖,
缺一不可,配上雪糕,
冷暖交融,好味!

檸檬薰衣草

冷凍的檸檬梳打,
薰衣草味可再突出點。

熱朱古力

奶味與朱古力味並重,
不過不失。

• 油封鴨配格魯耶爾芝士
2023-11-28 47 views
˙˚ 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 ˚˙ 來自加拿大的法式可麗餅小店,即叫即整,提供多款甜、咸款式,更大膽推出不同新奇配搭,例如西多士、油封鴨等,刷新對可麗餅的想像🤣 ࿐ ☕️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 $𝟏𝟏𝟖💫 餅皮煙韌、偏薄身,內餡夾上帶淡淡咖啡、酒香的手指餅,伴上面層冰凍的雲呢拿雪糕好夾,口感豐富,甜品控會好啱食🤤 🍣𝐖𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟏𝟖 咸味款附上煙三文魚、𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲、菠菜等,非常穩陣的配搭,更有大量紅蔥頭,變得更惹味,飽肚得嚟都幾清新🌬️ 🍵𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖 🍸𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨 $𝟒𝟖
˙˚ 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 ˚˙

West  Coast
Matcha  Latte
  • Tiramisu Crepe
2023-11-25 67 views
一向都喜歡吃法式薄餅,已有幾十年的經驗,最驚喜的是在法籍廚師主理的薄餅,薄脆而有牛油香。當然最正中的是法國的街邊小食攤。 今次 被高分食評 所吸引來試, 看餐牌都幾吸引, 最後揀了一款蘋果 雪糕薄餅, 另一款是最基本的 cinnamon sugar crepe 。一看外形已經不對勁, 表面有一層油, 邊邊沒有薄脆, 在試味之後, 感覺薄餅是淋、濕、黏, 吃兩口已經不想再食。 想不到一家餐廳用crepe做 餐廳名, 但連最基本的 麵糊薄餅都做不好。 好明顯今次又交了智商稅。不過亦有可能大家對法式薄餅的要求不同, 這家只是跟我的期望有很大落差

2023-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2023-11-25 23 views
咸甜醉人可麗餅提拉米蘇可麗餅,口感煙靭,帶有濃厚的蛋香味,夾心使用了濃郁滑順的意大利馬斯卡彭芝士和傳統的意大利手指餅,層次感豐富。它的上層還點綴了圓滾滾的馬卡龍和香草雪糕,味道非常美味,而且外觀精緻。法式梳打水椰香菠蘿🍍清爽的梳打水,椰香濃濃,菠蘿甜美,給人一種清新的感覺。秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子可麗餅淋上了秘製的瑞士芝士汁,配上香氣四溢的黑松露和鮮美的帶子,味道非常豐富。奢華的芝士和黑松露,口感獨特。意想不到的驚喜。Latte具有濃郁的咖啡香氣和柔和的牛奶味道,是咖啡愛好者喜愛的選擇,心型拉花別具心思。
咸甜醉人可麗餅

想嘆下法式情懷,原來去尖沙咀就得?這間法式薄餅專門店有甜有鹹,想當正餐食又得,食完正餐食埋甜品亦得。不同季節會推出特色口味,除了咖啡和茶,亦有特色法式梳打可以飲。Cafe Crepe 在尖沙咀 K11 Art Mall 商場有分店,地面層好方便,經過坐低飲杯野食件crepes都唔錯。這間分店採自助形式,點餐後等訊號去取餐。座位唔太逼,都是自由入座的形式。甜食基本上係蛋奶素食,鹹的就有一款寫住素食。Le Vegetarian HK$88 / 芒果法式梳打 HK$58法式薄餅入面有菠菜、蘑菇、番茄和Feta芝士,我另外再加左雞蛋和牛油果,看起來非常豐富。法式薄餅皮煙韌又帶少少甜味,配多種素食餡料食好滋味。芒果梳打非常清新,入面有粒粒芒果肉,上面仲有球酸酸檸檬雪葩呢。
這間分店採自助形式,點餐後等訊號去取餐。
座位唔太逼,都是自由入座的形式。
甜食基本上係蛋奶素食,鹹的就有一款寫住素食。
2023-11-21
2023-11-21 27 views
之前食過一次好掛住呢度嘅可麗餅,叫返上次食過嘅雞肉鹹味可麗餅,仲試咗兩個其他味道嘅可麗餅!三款都好食,其實一人叫一個已經好飽,最後我哋食咗三個飽到上心口🤣🤣鹹味都好出色,當然甜味更加夾呀🤤仲要呢都唔使加一,非常好!🍐Pear and salted caramel肉桂烤啤梨超級香,啤梨軟林林仲有陣陣肉桂味,仲有鹽味焦糖醬中和味道,推介!🫔Le club超級足料嘅鹹味可麗餅!入面有雞肉,煙肉,瑞士芝士同番茄,所有配料都切到細細粒,啖啖都充滿配料,勁滿足🫔Chicken & brie 呢個性價比好高!價錢唔貴一樣咁足了,入邊都仲有好多唔同嘅配料,有烤雞,布里芝士同奶油巴馬臣芝士醬,好食!🍹Lemon drop soda飲品正常發揮,檸檬香草配梳打水

🍐Pear and salted caramel

🫔Le club

🫔Chicken & brie

🍹Lemon drop soda
飲品正常發揮,檸檬香草配梳打水