2021-12-30 87 views
係空中食tea,可以欣賞下香港嘅風景,令人十分期待!因為係平日,所以餐廳都唔係好多人,可以坐得舒服啲,唔使咁迫餐廳嘅風景一望無際,確係令人心曠神怡!不過食物嘅質素就真係好一般般啦🥲睇下Menu先啦,有8樣食物,包一杯飲品鵝肝三文治,麵包似係放得太耐,質感好乾開心果檸檬燕麥餅,味道同普通嘅檸檬餅好似,完全冇開心果同芝士味😖青檸海蝦撻配魚子,呢個算係正常嘅一款,味道正常肉桂帶子菠菜忌廉撻,肉桂味唔出,菠菜味比較出,味道正常紅豆芝士蛋糕,冇乜紅豆味綠茶紅桑子盒,望落好似食色素咁,綠茶味蓋過紅桑子味雜莓肉桂朱古力忌廉,個人唔鍾意玉桂味,所以麻麻地呢個甜品,加上個雜莓醬好似藥水味,完全唔得😔總括而言,風景一流,但食物就。。。可能去飲杯野坐下會好啲
係空中食tea,可以欣賞下香港嘅風景,令人十分期待!

因為係平日,所以餐廳都唔係好多人,可以坐得舒服啲,唔使咁迫

餐廳嘅風景一望無際,確係令人心曠神怡!
不過食物嘅質素就真係好一般般啦🥲

睇下Menu先啦,有8樣食物,包一杯飲品

鵝肝三文治,麵包似係放得太耐,質感好乾

青檸海蝦撻配魚子,呢個算係正常嘅一款,味道正常

肉桂帶子菠菜忌廉撻,肉桂味唔出,菠菜味比較出,味道正常

紅豆芝士蛋糕,冇乜紅豆味

綠茶紅桑子盒,望落好似食色素咁,綠茶味蓋過紅桑子味

總括而言,風景一流,但食物就。。。可能去飲杯野坐下會好啲
$249 (Tea)
2021-12-22 188 views
🎪Café 100 by The Ritz-Carlton (尖沙咀)天際100確實有五星級的景色,非常適合打卡用,但係唯一既cafe實在一般般🤧🌟班蘭窩夫 $120正正常常,班蘭味好輕,而牛乳雪糕係幾綿滑既,但係黎到已經溶溶地🥲🌟Iced Latte $48正正常常,但係朋友那杯Cappuccino,面頭既泡沫連住Cafe100既字一齊下陷左🙈🥲🤤總體食物味道:2.5/5💰性價比:3/5💥推介指數:3/5

🌟班蘭窩夫 $120

🌟Iced Latte $48

🤤總體食物味道:2.5/5
💰性價比:3/5
💥推介指數:3/5
2021-11-13 2074 views
上星期六約咗幾位好友一齊去Sky100 既Café 100 by The Ritz-Carlton, Hong Kong 度為好友慶生🎂仲一齊享受左一個美景配美食嘅下午🤓平時見面都係約去食afternoon tea, 今次就試吓呢個全新推出既「Café 100 最高『慶』迷你生日派對」, 除咗有美食同埋飲品外, 仲提供左影相既小道具俾大家📸係呢度有超級靚嘅背景俾我地打卡, 我哋仲一齊係度睇埋日落, 個景色真係好靚好靚🌄售價:港幣 698 元(免加一服務費)套票包括:- 天際100入場門票四張- 半磅朱古力生日蛋糕- 兩份自選派對小食 (自選菜單 薄餅除外)- 四杯飲品 (咖啡或茶)- 派對小道具 (將隨機提供不同款式)食物方面我地㨂左色彩班蘭, 班蘭窩夫、芒果、椰子碎、北海道牛乳雪糕🍦呢個斑蘭窩夫我覺得幾好食同埋鬆軟😋香脆雞柳配薯片及時令沙律、蜜糖芥茉醬, 個人覺得沙律嘅菜相對普通, 如果可以新鮮啲就更加好🙂飲品方面我哋揀咗泡沫咖啡, 我鍾意飲呢杯咖啡覺得咖啡味好香濃☕️仲有Sky 100既拉花🥰我自己最鍾意食個朱古力蛋糕, 半磅唔會食唔晒, 個蛋糕朱古力味

售價:
港幣 698 元(免加一服務費)

套票包括:
- 天際100入場門票四張
- 半磅朱古力生日蛋糕
- 兩份自選派對小食 (自選菜單 薄餅除外)
- 四杯飲品 (咖啡或茶)
- 派對小道具 (將隨機提供不同款式)

我自己最鍾意食個朱古力蛋糕, 半磅唔會食唔晒, 個蛋糕朱古力味好好食, 真係會令人一啖接一啖咁食唔停😋

不經不覺我哋幾位媽媽由天光傾到天黑, 正好可以為最近繁忙嘅日子唞一唞氣, 提醒我除咗係媽媽之外, 我仲可以係我自己❤️

題外話呢度嘅景色日頭睇同夜晚睇感覺完全唔同, 夜晚有種好浪漫嘅感覺呢☺️

Sky100 Cafe 100
地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台
2021-11-06
$180 (Tea)
2021-11-12 1460 views
Sky 100來過幾次,我還是第一次來Café 100吃東西!最近Sky 100推出「Café 100 最高『慶』迷你生日派對」套票,啱哂同朋友一齊慶祝生日!套票包括:天際100入場門票四張,自選兩份派對小食、飲品4杯、生日蛋糕和派對小道具。班蘭窩夫、芒果、椰子碎、北海道牛乳雪糕:班蘭窩夫很香班蘭味而且外鬆內軟,配北海道牛乳雪糕冷熱交鋒真係好好味,一共有4件一人一件唔洗爭!香脆雞柳配薯片及時令沙律、蜜糖芥茉醬:整碟味道唔錯,薯片好好味我地就不停食,可惜雞柳就乾身左少少。 飲品我地一人一杯泡沫咖啡,咖啡上有CAFÉ 100嘅拉花幾得意,咖啡香濃好好喝。最驚喜是The Ritz-Carlton出品的生日蛋糕,好濃朱古力味又夠靚打卡啱哂!半磅份量剛剛好!在高空望住香港的美景真令人陶醉,套票仲送左D派對小道具,可以同朋友一齊打卡影靚相!我地由天光坐到天黑,傾到唔捨得走,真係好開心呀!

2021-11-06 1278 views
Sky100既「Café 100最高『慶』迷你生日派對」真勁抵食勁抵玩,$698既價錢包哂❣️4張天際100既門票+1個半磅朱古力蛋糕(有生日牌唔洗再加錢)+兩份自選小食+四杯餐飲(Coffee or Tea)。呢個價錢現上呢個景色真係破天荒咁抵,野食仲要由The Ritz-Carlton 提供,又好睇,又好食😋The Ritz-Carlton 餅房好出名,個蛋糕真係酒店級水準阿!自選小食我地就簡左:1️⃣辣肉醬+煙燻芝士焗飯配薯片🥘+時令沙律2️⃣深海奇緣🌯(大蝦+牛油果醬+千島醬牛油生菜)飲品就簡左:1️⃣Ice Latte2️⃣Earl Grey Tea(Hot)3️⃣Rose Tea(Hot)4️⃣Jasmine Green Tea(Hot)除左呢個套餐之外,Café100仲有好多美食飲品可以即場購買,去完呢個Sky100 Day Trip真係成個人鬆哂~

自選小食我地就簡左:
1️⃣辣肉醬+煙燻芝士焗飯配薯片🥘+時令沙律
2️⃣深海奇緣🌯(大蝦+牛油果醬+千島醬牛油生菜)

飲品就簡左:

1️⃣Ice Latte

2️⃣Earl Grey Tea(Hot)
3️⃣Rose Tea(Hot)
4️⃣Jasmine Green Tea(Hot)

2021-11-02
2021-11-06 936 views
同朋友慶祝生日紀念日一流 500零有個扒加2個sides 叫埋甜品可以寫happy birthday 消費800蚊又可以泊車 其實唔食野齋嗌野飲都好正 望住個景摸下酒杯㡳 浪漫
同朋友慶祝生日紀念日一流
500零有個扒加2個sides
叫埋甜品可以寫happy birthday
消費800蚊又可以泊車
其實唔食野齋嗌野飲都好正
望住個景摸下酒杯㡳 浪漫
2021-10-27 1072 views
我知道Sky100有個迷你生日派對package「Café 100 最高『慶』迷你生日派對」,我就約咗幾個閨蜜一齊慶祝一個朋友嘅生日!$698 唔使加一仲包4張天際100入場門票,一個半磅朱古力生日蛋糕(有埋名牌),兩份自選小食,四杯飲品 (咖啡或茶),仲有派對小道具可以用嚟影相!我哋點咗:辣肉醬、煙燻芝士焗飯配薯片及時令沙律 $98深海奇緣 大蝦、牛油果醬、牛油生菜、千島汁 $108Latte $48玫瑰紅茶 $48伯爵茶 $48茉莉綠茶 $48食物原來係由Café 100 by The Ritz-Carlton精心炮製,唔怪之得咁好食!但係講真,望住個無敵大海景,食咩都好食啦!😂😂😂最正其實就係個景!可以盡情打卡,超值的!

我哋點咗:
辣肉醬、煙燻芝士焗飯配薯片及時令沙律 $98
深海奇緣 大蝦、牛油果醬、牛油生菜、千島汁 $108
Latte $48
玫瑰紅茶 $48
伯爵茶 $48
茉莉綠茶 $48

2021-09-27 1159 views
生日一年一次,朋友就安排左W Hotel staycation,咁晚餐就book左呢度,諗住睇住日落chill下,其實之前都嚟過,但係lunch time,仲要係11:30,當時環境好舒服,夜晚就真係第一次,首先夜晚係非常咁嘈!我地預先上sky 100官網訂左個生日套票,包2張sky100門票,一個蛋糕,2杯飲品,但就限時1小時,咁訂位時都問埋如果我地會叫嘢食可唔可以坐耐啲,當時係個男嘅聽電話,話“咁都可以俾你坐多半個鐘至一個鐘嘅!”咁好啦!去到餐廳,安排左window set俾我地,呢度係半自助形式,要自己出去叫野食,menu唔多選擇但ok嘅!落完order,收銀提醒我用餐時間一個鐘,咁我就同佢講返booking時嘅溝通,點知佢話“唔得嘅,限左一個鐘就一個鐘!”態度唔友善嘅,但我覺得無謂爭拗,所以都接受左!坐返埋枱,唔夠5分鐘,蛋糕出現😳我哋明明落咗order,但就甜品先來。。。。。。咁都禮貌地同但講番我哋想食咗熱食先,蛋糕可18:45上(我地book1 8:00)!我地叫左個pizza同闊條麵,食物質素係一般,pizza餅底係濕嘅,軟林林但配料味道好味如果餅底係脆嘅即焗嘅會好味好多
我地叫左個pizza同闊條麵,食物質素係一般,pizza餅底係濕嘅,軟林林但配料味道好味如果餅底係脆嘅即焗嘅會好味好多!闊條麵入面有蘑菇蕃茄之類,闊條麵份量少!
食完我地就諗,時間咁趕,不如問下可唔可以蛋糕takeaway,可以返酒店房慢慢影相開心吓!咁問咗收銀個女仔佢話都係幫你包好可以擁走,咁我哋就就決定擁走,再嗌多個窩夫食啦!
士多啤梨窩夫夠蛋味,但都係唔夠脆都係軟林林嘅窩夫,雪糕係用北海道牛乳雪糕配搭味得非常好!
準時19:00離開!
好喇,返到酒店,打開個蛋糕盒,但原來佢只係用個外賣盒將個蛋糕放入去,但size根本係唔啱嘅,好失望!
我哋攞返個蛋糕出嚟嘅時候要切走個核突邊先可以再影相!😢😢😢
總共我地4個人成餐飯係order左:生日套票(蛋糕+2杯茶包花茶),Pizza,闊條麵,兩杯軟雪糕,士多啤梨窩夫,兩杯飲品!共$820,其實食埋個view,原本價錢ok嘅,但service扣哂分!
Sky 100生日套票
2021-09-18
2021-09-10 921 views
甜品比想像中很難食。價錢完全不值。服務態度也比較差。最好是個海景。飽覽整個風境。食物真的要改善一下。下午茶甜品應該要做得好些。現在的是太甜,有些也很硬,很難入口。
甜品比想像中很難食。價錢完全不值。
服務態度也比較差。
最好是個海景。飽覽整個風境。
食物真的要改善一下。
下午茶甜品應該要做得好些。
現在的是太甜,有些也很硬,很難入口。
2021-09-10
  • Tea  set
今次再次到訪Sky100,發現waffle menu換左,上次係coconut waffle,今次係斑蘭waffle。同coconut waffle一樣係咁香,同芒果,雪糕依然咁夾🍦
2021-09-02 902 views
去Sky100 遊走,順便預訂番一個Tea Set。一個靚景,總應該優閒地吃一個甜點🍮。不過Tea set 沒有什麼特別。但美景搭夠。服務人員友善反而餐牌上的士多啤梨窩夫拼雪糕很好吃呢。
反而餐牌上的士多啤梨窩夫拼雪糕很好吃呢。
Tea  set
2021-09-02
2021-08-30 476 views
今天帶囝囝和好友們到Sky100觀景,順便在餐廳吃中午飯。首先叫了一個雞肉Pizza。味道十分好,雞肉香脆,芝士拉絲,份量多,整體十分吸引,令人一吃再吃。其次,我們叫了一個辣醬焗飯配薯片。焗飯配搭得十分好,份量剛好,而且旁邊的薯片十分加分,香脆之餘,上面有糖粉,又甜又咸的,十分惹味,大讚!再者,我們叫了一個寶貝甜心,窩夫。這是一個焗得很好吃的窩夫,而且是蛋糕般的口感,中間軟糯,上面的牛奶雪糕也充滿牛奶的香氣和味道,士多啤梨不會很酸,正!
今天帶囝囝和好友們到Sky100觀景,順便在餐廳吃中午飯。
雞肉pizza

再者,我們叫了一個寶貝甜心,窩夫。

2021-08-29
$150 (Lunch)
2021-08-21 577 views
服務態度惡劣.價錢食水好深,賣貴出面起碼30元有多,懶係高級,有好多位唔俾人坐,全部都話係已預訂又唔俾人walk in,行左幾個圈都冇人坐低😃酒店甘既質素,真係送俾我都以後唔會再黎。。。👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2021-08-15 930 views
今次特登揀一個有海景嘅地方食下午茶,所以就book咗cafe100 by The Ritz-Carlton試吓!呢度位於100層高,居高臨下食tea特別正,順便做埋遊客打卡一流餐廳入口處,樓底高好餐牌我哋order 咗夏季限定「Café 100 夏日下午茶 」佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層最上層:甜品椰子芒果杯,顏色好靚,好香椰子味,食落幾清新唔會太甜第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕 我幾鍾意呢度嘅甜品安排因為唔會好甜同埋好滯~石榴香蕉慕絲蛋糕入口軟棉,配埋石榴酸酸甜甜幾開胃第三層: 深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬,鄉村野菌肉批配酸漬菜 & 香草芝士藜麥球香草芝士藜麥球芝士味好香濃,配搭埋藜麥健康又特別,呢個係我最鍾意最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食

餐廳入口處,樓底高好

餐牌

佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層

第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕
我幾鍾意呢度嘅甜品安排

最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅
英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食
2021-08-12 654 views
早前工作極度忙碌,有感與家人相處的時間少了,適逢上星期沒有太忙就跟媽媽和女兒,三代同堂去吃個優雅的下午茶。還記得4年前帶著還是嬰兒的女兒跟妹妹和媽媽一起到訪Sky100參觀拍照,還有到Cafe 103吃下午茶,味道讓我印象深刻,所以今次我們回到Sky100,品嘗Cafe 100的下午茶,同樣也是出自於The Ritz-Carlton啊!Cafe 100 by The Ritz-Carlton 位於天際100,除了可以360度欣賞香港全景外,於暑假期間更設有SmarTone「5G LAB@天際100」,提供不同打卡位讓大家拍照,及試玩各種5G科技應用。很有心思的tea set架原來是仿照Sky100的外觀設計,下午茶食品則以時令食材設計出色彩繽紛又精緻的鹹甜點,味道有點驚喜!8款點心包括:深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬、鄉村野菌肉批配酸漬菜、香草芝士藜麥球、焗洋蔥煙肉蛋餅、熱帶芝士蛋糕、椰子芒果杯、石榴香蕉慕絲蛋糕、英式鬆餅配果醬及奶油忌廉窗外海景配襯著精緻美食,感覺優雅高貴,令人賞心悅目。可惜的是天色不太好,有時候下雨,有時候有霧,天氣變幻莫測,遇到有陽光要趕快拍照啊!

Afternoon Tea  Set

8款點心包括: