從來都未上過Sky100,心諗啲個地方係為遊客而設的😆 最近發現 Café 100 by The Ritz-Carlton有個good deal,原來$698 就可以享有和風二人下午茶(平日只需$628),重點係包埋Sky100 門票!門票一張都要$178,換句話說3百幾蚊就可以對住維港無敵view嘆個高質下午茶☕️。 餐廳位於ICC 100樓香港觀景台,而且是Ritz-Carlton旗下,品質有保證。今期做緊和風下午茶,餐單定期會轉變。食物放在一個ICC 外形嘅支架,非常打卡able。無論甜點和咸點都非常精美,賣相和味道都非常有水準。一邊嘆下午茶,一邊欣賞100樓高的維港景色,絕對是絕無他選。無論情侶拍拖👫🏻、或一家大細家庭樂👨‍👩‍👧‍👦,都好值得過來觀摩一下👍🏻✨✨Café 100 和風下午茶✨✨🥧Savories:1️⃣ 日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬2️⃣ 櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉3️⃣ 炙燒味噌茄子芝士撻4️⃣ 炸魚丸子 配日式咖喱汁🍰Sweets:5️⃣ 宇治綠茶紅豆泡芙6️⃣ 日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米7️⃣ 青森蘋果白桃蛋糕8️⃣ 英式鬆餅配 士多啤梨果醬及奶油忌廉售價:週末
✨✨Café 100 和風下午茶✨✨

6️⃣ 日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米
7️⃣ 青森蘋果白桃蛋糕
8️⃣ 英式鬆餅配 士多啤梨果醬及奶油忌廉

售價:
週末 (週六、日,公衆假期及節慶日):
港幣 698 元 二人用
額外一位需加 港幣 349 元
平日(週一至五公衆假期除外):
港幣 628 元 二人用
額外一位需加 港幣 314 元
(免加一服務費)
套票內容:
天際100 成人標準門票兩張
及 二人下午茶一份連咖啡或茶兩杯
用餐時段:
星期一至星期日:中午 12 時至下午 6 時
2024-03-09
Tea
【 與閨蜜在雲海上享受美食 】🍰今日同閨蜜去咗嘆下午茶,難得有metime當然要揀間有靚景有美食嘅餐廳享受下啦!「Café 100」就啱哂我哋喇,餐廳位於圓方上面嘅Sky 100,係全港最高地標,擁攬360度景觀,視野廣闊,令人放鬆心情。 🍧我哋揀選了「Café 100 和風下午茶」,Tea set 總共有4款甜點和4款咸點。✅宇治綠茶紅豆泡芙泡芙酥化,綠茶忌廉香濃,內餡滿多的,啖啖都食到。✅日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米焙茶味香濃,加埋脆米一齊食,一滑一脆,口感特別。✅青森蘋果白桃蛋糕蘋果配白桃蛋糕,好特別的配搭,感覺好清新。✅英式鬆餅配士多啤梨果醬乙及奶油忌廉High Tea必食之一,鬆餅外脆內軟,配搭奶油忌廉一齊食,真係好正!✅日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬豚肉+粟米+ 醬油蛋黃醬好豐富的味道。✅櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉薄餅捲住充滿鹹香的煙熏三文魚,加埋海藻粉,十分美味。✅炙燒味噌茄子芝士撻撻底係脆皮的,配搭茄子和半熔芝士,好特別。✅炸魚丸子配日式咖喱汁炸魚丸子外脆內軟,蘸上咖喱汁十分惹味。🥂有一望無際的香港景色,又可以同閨蜜盡情打卡,嘆下美食,飲杯茶,真係好
【 與閨蜜在雲海上享受美食 】

✅宇治綠茶紅豆泡芙
泡芙酥化,綠茶忌廉香濃,內餡滿多的,啖啖都食到。
✅日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米
焙茶味香濃,加埋脆米一齊食,一滑一脆,口感特別。
✅青森蘋果白桃蛋糕
蘋果配白桃蛋糕,好特別的配搭,感覺好清新。
✅英式鬆餅配士多啤梨果醬乙及奶油忌廉

✅日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬
豚肉+粟米+ 醬油蛋黃醬好豐富的味道。
✅櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉
薄餅捲住充滿鹹香的煙熏三文魚,加埋海藻粉,十分美味。
✅炙燒味噌茄子芝士撻
撻底係脆皮的,配搭茄子和半熔芝士,好特別。
✅炸魚丸子配日式咖喱汁
炸魚丸子外脆內軟,蘸上咖喱汁十分惹味。

🥂有一望無際的香港景色,又可以同閨蜜盡情打卡,嘆下美食,飲杯茶,真係好開心好滿足。

2024-03-09
Tea
香港的維港美景,享乎盛名😎! 作為香港人,真心自豪呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 想無邊無際飽覽整個獨一無二的城市景觀,一定要去尖沙咀的 ☁️𝐒𝐊𝐘𝟏𝟎𝟎 天際𝟏𝟎𝟎囉🩷~這個在海拔𝟑𝟗𝟑米•𝟏𝟎𝟎樓•𝟑萬𝐑的室內觀景展望台,可以讓你𝟑𝟔𝟎度俯瞰香港景色😍! 維港、九龍、港島,遠至澳門都看得到呀😳~是看迷人日景、黄昏日落、璀璨夜景的首選好去處(≧▽≦)! 當日到訪,看到大量遊客,全部人都好興奮😆! 作為好客的香港人,我更主動幫好幾對遊客拍照呢\(//∇//)\看完美景,去同層的🫖 𝐂𝐚𝐟𝐞́ 𝟏𝟎𝟎 吃下午茶,就最適合不過了🩵~咖啡店由5星級酒店𝐓𝐡𝐞 𝐑𝐢𝐭𝐳-𝐂𝐚𝐫𝐥𝐭𝐨𝐧營運,食物質素當然有保證啦🥰!☆ 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝟏𝟎𝟎 和風 𝐀𝐟𝐞𝐭𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚🍽️$ /𝟐位即日起至𝟒月𝟏日供應的和風下午茶,包括: 𝟒件鹹點、𝟑件甜點、英式烘鬆餅 及 飲品。 鹹點有日式拉麵風豚肉粟米迷你麵包🥖、櫻花醃製煙三文魚千層薄餅🍕、炙燒味噌茄子芝士撻🍆 及 炸魚丸子🐟。炸魚丸子真心有驚喜,外脆內軟,蘸上咖喱汁更惹味~甜點有宇治綠茶紅豆泡芙🍵、日式焙茶奶凍 及 青森蘋果白桃蛋糕🍰。𝟑款味道都相當不錯,不愧為𝐑𝐢𝐭𝐳

甜點有宇治綠茶紅豆泡芙🍵、日式焙茶奶凍 及 青森蘋果白桃蛋糕🍰。𝟑款味道都相當不錯,不愧為𝐑𝐢𝐭𝐳 𝐂𝐚𝐫𝐥𝐭𝐨𝐧! 泡芙酥化,綠茶忌廉又香又濃。白桃蛋糕清甜,好吃~

最後還有英式烘鬆餅,如果一人一個就更好了🤭。

預先上官方網站訂購🫖,可用優惠價買到𝟐張成人入場券及𝟐人份下午茶💕。到訪當天去𝐒𝐤𝐲 𝟏𝟎𝟎售票處換飛就可以囉~
TakeAway
閨蜜裝🥰呢件喺我哋啱啱喺日本新買嘅佢鍾意熊仔🐻、我鍾意兔仔🐇又咁啱有出呢兩款又咁啱有我哋鍾意嘅色又咁啱喺我鍾意嘅牌子無理由唔買😂呢日約埋喺遊輪識嘅朋友仔到Sky100嘆下午茶🫖兩位小朋友由好眼瞓🥱到見到對方後變生龍活虎周圍跑跑跳跳😂今次嘅聖誕下午茶真係唔錯👍🏻忍不住食晒,朱古力香滑到不得了仲有冬日最愛栗子蓉Ritz-Carlton Hotel 出品果然不會令人失望Café 100 聖誕節下午茶 🔸燴栗子意式芝士撻🔸紅菜頭醃漬三文魚迷你三文治 配三文魚子及檸檬醬🔸法式鴨肝慕絲 配洛神花包及小紅莓果醬🔸栗子火雞蛋餅🔹蒙布朗忌廉杯🔹蛋酒咖啡慕絲蛋糕🔹朱古力櫻桃撻🔹英式鬆餅 配士多啤梨果醬及奶油忌廉用餐時段: Mon-Sun: 12:00 – 18:00 星期一至星期日:中午 12 時至晚上 6 時供應期:2023年12月1 日至2024年1 月1日Top : @lizlisa_official_japan Café 100 by The Ritz-Carlton (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台
閨蜜裝🥰
呢件喺我哋啱啱喺日本新買嘅

佢鍾意熊仔🐻、我鍾意兔仔🐇
又咁啱有出呢兩款
又咁啱有我哋鍾意嘅色
又咁啱喺我鍾意嘅牌子
無理由唔買😂

呢日約埋喺遊輪識嘅朋友仔到Sky100嘆下午茶🫖
兩位小朋友由好眼瞓🥱到見到對方後
變生龍活虎周圍跑跑跳跳😂

今次嘅聖誕下午茶真係唔錯👍🏻
忍不住食晒,朱古力香滑到不得了
仲有冬日最愛栗子蓉

供應期:2023年12月1 日至2024年1 月1日

Top : @lizlisa_official_japan

• Tea  set
2023-12-08 564 views
第一次來到Cafe100吃下午茶,這間餐廳位於Sky100裏,位置比較開揚,重點是可以於100樓(海拔393米)看著大海景食下午茶呢。Tea set架是仿照Sky100的外形設計,充滿玩味特色❤️Cafe 100 聖誕節下午茶 (週末$668/2位,平日$598/2位)咸點分別有:❤️燴栗子意式芝士撻❤️紅菜頭醃漬三文魚迷你三文治 配三文魚子及檸檬醬❤️栗子火雞蛋餅❤️法式鴨肝慕絲配洛神花包及小紅莓果醬甜點分別有:❤️蒙布朗忌廉杯❤️蛋酒咖啡慕絲蛋糕❤️英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉❤️朱古力櫻桃撻這裏的食物是由 Ritz-Carlton提供,食物整體質素不錯。咸點中個人最喜愛法式鴨肝慕絲配洛神花包及小紅莓果醬,鴨肝外表看起來像炸過的,但食起來是很酥軟,而且味道香醇;甜點方面個人最喜愛的是朱古力櫻桃撻,因為濃郁黑朱古力的香濃口感恰巧中和帶有酸甜味的櫻桃醬,但又各有特色,不會喧賓奪主。飲品方面,因為想拍照,所以點了是日冰茶及泡沫咖啡,是日冰茶是百香果味,味道清爽又帶一點酸,杯身印有Sky100的圖案,而泡沫咖啡味道挺濃郁,表面還印了Cafe 100呢。今次選擇了下午4:00來用餐,因為可以食到晚上6:0

咸點分別有:

❤️蒙布朗忌廉杯
❤️蛋酒咖啡慕絲蛋糕
❤️英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉
❤️朱古力櫻桃撻

今次選擇了下午4:00來用餐,因為可以食到晚上6:00,順道看看日落景色。
2023-12-08
$300 (Tea)
  • 朱古力櫻桃撻
  • 法式鴨肝慕絲配洛神花包及小紅莓果醬
早前跟友人到了𝚂𝚔𝚢𝟷𝟶𝟶吃下午茶住係香港咁耐都冇去過🤍因為一直以為只係觀光既地方點知原來仲有下午茶呢個位打卡真係好靚!一𝚜𝚎𝚊𝚛𝚌𝚑先知原來𝚜𝚔𝚢𝟷𝟶𝟶既𝚝𝚎𝚊 𝚜𝚎𝚝係由𝚁𝚒𝚝𝚣 𝙲𝚊𝚕𝚝𝚘𝚗提供即刻吸引左我同朋友去試🤍 ﹆ 📋 𝚖𝚎𝚗𝚞⋄ 𝚂𝚊𝚟𝚘𝚛𝚒𝚎𝚜 ⋄𝚋𝚊𝚋𝚢 𝚊𝚜𝚙𝚊𝚛𝚊𝚐𝚞𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝚚𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚕𝚎𝚝𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝚠𝚑𝚎𝚊𝚝𝚐𝚛𝚊𝚜𝚜 𝚜𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑𝚜𝚎𝚊𝚠𝚎𝚎𝚍 𝚏𝚘𝚒𝚎 𝚐𝚛𝚊𝚜 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚋𝚕𝚒𝚗𝚒𝚜 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚛𝚊𝚜𝚙𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚓𝚊𝚖𝚠𝚒𝚕𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚊𝚗𝚍 𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚝𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝚙𝚞𝚏𝚏𝚙𝚊𝚗𝚍𝚊 𝚌𝚘𝚝𝚝𝚊𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚜𝚊𝚋𝚕𝚎 𝚋𝚛𝚎𝚝𝚘𝚗𝚙𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝚊𝚗𝚍 𝚛𝚊𝚜𝚙𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚜𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚓𝚊𝚖 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚕𝚘𝚝𝚝𝚎𝚍 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖果然係𝚁𝚒𝚝𝚣 𝙲𝚊𝚛𝚕𝚝𝚘𝚗出品每一件都好好食開心果甜品真的很不錯連我不太吃甜的也全部吃完𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛泡沫咖啡就可獲得𝚌𝚊𝚏𝚎 𝟷𝟶𝟶既字🥹由於𝚝𝚎𝚊 𝚜𝚎𝚝要預訂請大家先預約好喔🤍等到黃昏日落時打卡

早前跟友人到了𝚂𝚔𝚢𝟷𝟶𝟶吃下午茶
住係香港咁耐都冇去過🤍
因為一直以為只係觀光既地方
點知原來仲有下午茶

呢個位打卡真係好靚!

即刻吸引左我同朋友去試🤍

請大家先預約好喔🤍

等到黃昏日落時打卡
張相真係好有𝚏𝚎𝚎𝚕☺️
香港都有𝙷𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚗𝚐 𝚂𝚔𝚢🤍

打卡一流, 食物都一流
又點可以錯過!!!
2024-04-10
  • Tea  set
  • 泡沫咖啡
2024-04-15 0 views
終於等到天氣好的下午去了Sky100看迷人的維港☺還和朋友一起試了Café 100 新的春日森林下午茶,景色真的太棒了!鹹點:🔹迷你蘆筍藜麥撻🔹鮮檸檬蝦小麥草三文治這兩款鹹點味道都比較柔和,吃起來完全沒有負擔感~~🔹海草鵝肝忌廉紅桑子醬配俄羅斯小圓餅紅紅綠綠的這個小點入口讓我眼前一亮,鵝肝的鹹香味很強烈,鹹中又有紅桑子醬的酸甜,很特別。🔹野菌黑松露蘑菇泡芙一口吃下黑松露味道香濃,cream的質感做得很好,帶一點濕潤感,感覺還能再吃一口😂甜點🔹抹茶芝士法式奶油酥🔹開心果紅桑子撻🔹開心果奶凍杯不吃開心果的我覺得這個奶凍杯的比例做得不錯,奶香濃郁口感綿密,也不會太甜,開心果的味道也很鮮明。🔹英式鬆餅配 士多啤梨果醬及奶油忌廉鬆餅牛油味很香,口感鬆化中帶微微的糯感,搭配的奶油忌廉還不錯,好吃😋

鹹點:

🔹迷你蘆筍藜麥撻
🔹鮮檸檬蝦小麥草三文治
這兩款鹹點味道都比較柔和,吃起來完全沒有負擔感~~

🔹海草鵝肝忌廉紅桑子醬配俄羅斯小圓餅

🔹野菌黑松露蘑菇泡芙

甜點
🔹抹茶芝士法式奶油酥
🔹開心果紅桑子撻
🔹開心果奶凍杯

🔹英式鬆餅配 士多啤梨果醬及奶油忌廉
2024-03-19 22 views
旅客打卡必到景點Cafe 100 by The Ritz-Carlton 第一次去Sky 100參觀,估唔到原來都好多遊客會上去Sky 100,比想像中多人。而Cafe 100都見唔少人book 左佢個tea set,仲可以reserve 埋窗邊位。🥢原味窩夫窩夫味道一般,但香味較為遜色。不過擺盤一流,啱晒打卡之用。🥢Cafe 100 特飲-雲頂之巔反而呢杯特飲非常驚喜,首先一上枱係有兩杯有藍色糖漿和冰嘅杯,上面還有一塊棉花糖,好似Sky100俾人嘅感覺一樣,在喺雲霧之中一般。另加一支青檸汁,我們享受用青檸汁把棉花糖一點一點地融化嘅樂趣,整個設計都十分有趣。而特飲味道不錯,棉花糖和糖漿嘅甜味中和了青檸汁的酸味,味道岩岩好。 不過在服務方面比想像中遜色,如果侍應在食物上枱時,能簡單介紹食物的名稱,會更加符合by The Ritz-Carlton的質素。
旅客打卡必到景點
Cafe 100 by The Ritz-Carlton

🥢原味窩夫
窩夫味道一般,但香味較為遜色。不過擺盤一流,啱晒打卡之用。

🥢Cafe 100 特飲-雲頂之巔

2024-03-17
$200 (Tea)
2024-03-05 49 views
幾年前同閨蜜去過Cafe100 high tea今次見到網頁有多項優惠就帶老公嚟試吓個dinner set❤️於海拔393米嘅餐廳,一邊俯瞰香港景色,一邊享受美食,我係咪好浪漫呀🤣CAFE 100日落晚餐套票 $508/位包3道菜,飲品可選咖啡或茶不用加一,仲包埋SKY100入場券酒店級數,酒店服務,我覺得好抵呀👍🏻(我唔知嗰個係廚師定侍應,戴住廚師帽捧餐出嚟比我哋,個感覺好professional )我哋點咗兩個餐:🥗頭盤:是日精選餐湯 / 是日精選沙律小朋友先要做選擇,我哋梗係試晒兩款😆🥣忌廉湯,夠熱,好大碗沙律有新鮮沙律菜、蕃茄仔,甜椒、仲有煙燻吞拿魚同吞拿魚肉,再配上開胃醬汁份量好大,食完呢個前菜都飽飽哋主菜從3款中揀1款,我哋兩個餐就揀啲唔同嘅嘢來share🐮 燴牛面頰配燉鷹嘴豆和西班牙香腸、蔬菜苗、香草咬上一口牛面頰肉,肉質非常棒👍🏻牛肉淋得嚟又富有彈性牛肉汁與湯汁結合充滿層次感配菜有西班牙香腸、鷹嘴豆、蕃茄仔、薯仔、菜加上兩塊牛面頰肉,份量都頗大🐟 香煎比目魚配松露薯蓉、時令蔬菜及柚子奶油汁肉質鮮嫩得嚟帶點脆口平時唔多食魚嘅老公都話好食我最鍾意個松露薯蓉,好香好creamy

幾年前同閨蜜去過Cafe100 high tea
今次見到網頁有多項優惠
就帶老公嚟試吓個dinner set❤️

CAFE 100日落晚餐套票 $508/位
包3道菜,飲品可選咖啡或茶
不用加一,仲包埋SKY100入場券
酒店級數,酒店服務,我覺得好抵呀👍🏻
(我唔知嗰個係廚師侍應,戴住廚師帽捧餐出嚟比我哋,個感覺好professional )

我哋點咗兩個餐:

🥗頭盤:是日精選餐湯 / 是日精選沙律
小朋友先要做選擇,我哋梗係試晒兩款😆
🥣忌廉湯,夠熱,好大碗
份量好大,食完呢個前菜都飽飽哋

主菜從3款中揀1款,我哋兩個餐就揀啲唔同嘅嘢來share

🐮 燴牛面頰配燉鷹嘴豆和西班牙香腸、蔬菜苗、香草
咬上一口牛面頰肉,肉質非常棒👍🏻
牛肉淋得嚟又富有彈性
牛肉汁與湯汁結合充滿層次感
配菜有西班牙香腸、鷹嘴豆、蕃茄仔、薯仔、菜
加上兩塊牛面頰肉,份量都頗大

🐟 香煎比目魚配松露薯蓉、時令蔬菜及柚子奶油汁
肉質鮮嫩得嚟帶點脆口
平時唔多食魚嘅老公都話好食
我最鍾意個松露薯蓉,好香好creamy

😋 是日精選蛋糕/窩夫配北海道牛乳雪糕
🍰 是日蛋糕係藍莓芝士蛋糕
好香芝士味似係New York Cheese Cake
加上新鮮藍莓,甜度剛剛好👍🏻
🧇 窩夫配北海道牛乳雪糕
北海道牛奶雪糕好香滑
窩夫配上芒果肉同肉桂杏仁碎片🤤好好味

☕️ 咖啡或茶
餐牌上嘅咖啡同茶都可以揀,唔係就咁飲普通咖啡
我哋揀咗泡沫咖啡,上面有 CAFE 100 字樣
咖啡味道香濃,非常之好打卡

我見到仲有生日套餐同下午茶套餐都好抵玩!可以再嚟多次呀!
去天際100網站 ,揀推廣優惠,就搵到套票資料

香煎比目魚配松露薯蓉、時令蔬菜及柚子奶油汁
是日精選蛋糕
窩夫配北海道牛乳雪糕
2024-03-02 32 views
Anniversary 同另一半係Café 100 食日落晚餐。咖啡店係由5星級酒店 The Ritz-Carlton主理,食物質素絕對有保證。🔸頭盤▫️是日精選餐湯 / 尼哥斯沙律~ 餐湯creamy,沙律好豐富又清新🤤🔸主菜▫️燴牛面頰配燉鷹嘴豆和西班牙香腸、蔬菜苗、香草汁~ 牛面頰肉燴到勁腍勁入味,牛肉味濃郁,口感爽彈充滿骨膠元。配菜有鷹嘴豆、西班牙香腸和蔬菜苗好豐富,真的值得一試😎▫️香煎比目魚配松露薯蓉、時令蔬菜及柚子奶油汁~ 賣相好靚! 比目魚外皮煎得香脆,肉質非常嫩滑。松露薯蓉入口creamy,松露味道香濃,配上柚子奶油汁,滋味十足😋🔸甜品▫️藍莓芝士蛋糕~ 濃濃Cream Cheese配上清甜藍莓,藍莓酸甜的滋味令人吃了有滿滿的幸福感💞▫️窩夫配北海道牛乳雪糕~ 烘得香脆的窩夫,配上軟滑的北海道牛乳雪糕,為今餐畫上完美句號💞🔸泡沫咖啡打卡一流📸 最後來兩杯寫上「Café 100」的泡沫咖啡,口感香濃!❣️Café 100 晚市日落晚餐 $508一位,套票已包天際100 成人標準門票一張及 Café 100 的3道菜晚餐一份,只限於天際100 官方網站訂購架!

🔸頭盤
▫️是日精選餐湯 / 尼哥斯沙律

~ 餐湯creamy,沙律好豐富又清新🤤

🔸主菜
▫️燴牛面頰配燉鷹嘴豆和西班牙香腸、蔬菜苗、香草汁

▫️香煎比目魚配松露薯蓉、時令蔬菜及柚子奶油汁

🔸甜品
▫️藍莓芝士蛋糕

▫️窩夫配北海道牛乳雪糕

🔸泡沫咖啡

最近,我和家人在天際 100一起慶祝了一場「高人一等」的生日,Café 100 by The Ritz-Carlton最近推出了迷你生日會的套票優慮,包括了天際100入場門票四張、半磅朱古力生日蛋糕或香橙蛋糕(要預先跟cafe提出要什麼口味)、兩份自選派對小食、四杯飲品 (咖啡或茶)、派對小道具和生日卡一張連照相服務。除了有美食、道具、照相服務外,更可以欣賞360度迷人的維港景色,讓你盡情打卡,創造出一段難忘的生日回憶!由於食物份量不是很大,我們人數較多,所以除了套餐小食外,我們額外點了一些食物,鹹點方面,我們點了肉醬意粉、大蝦意大利三文治、啡菇意大利三文治和瑪格麗特薄餅;甜點點了一個蜂蜜黑茶窩夫。食物味道還是可以的,最重要的還是享受環境。如果喝咖啡的,可以點一杯泡沫咖啡,上面會灑上「cafe 100」的名字,可以拍照!享受下午茶過後,還可以到外面拍照留念,欣賞這醉人的天際線!📍Café 100 by The Ritz-Carlton地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台

享受下午茶過後,還可以到外面拍照留念,欣賞這醉人的天際線!

📍Café 100 by The Ritz-Carlton
朋友喺外國返嚟諗住同佢食個high tea聚吓舊,順便睇吓香港最靚嘅維港景色,就揀咗嚟位於天際100入面嘅呢間Café 100 by The Ritz-Carlton。我哋喺網上預訂嘅喺「 Café 100 by The Ritz-Carlton, Hong Kong 和風二人下午茶套票」(週末$698/兩位),呢個價錢除咗包天際100 成人標準門票兩張,仲包The Ritz-Carlton二人下午茶一份,有得逛有得食,可以話係相當抵玩。位於ICC100樓嘅天際 100 香港觀景台有海拔 393 米咁高,可以360 度俯瞰維港以至係全港景色。藍天、碧海、高山、落霞等景色盡收眼底。而下午茶由Café 100 by The Ritz-Carlton提供,質素有保證。今次食嘅下午茶以和風為主題,入面有唔同款式嘅鹹甜點。先講鹹點,櫻花腌煙熏三文魚薄餅配海藻粉整得唔錯薄薄嘅餅皮入面捲住鹹香嘅煙熏三文魚,加埋海藻粉,味道層次豐富。另一款炙燒味噌茄子芝士撻,脆皮嘅撻底配搭茄子同半熔芝士,口感豐富。另外仲有日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包伴醬油蛋黃醬同炸魚丸子配日式咖喱汁。至於甜點,除咗有英式鬆餅配士

至於甜點,除咗有英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉之外,仲有香濃嘅宇治綠茶紅豆泡芙同清新嘅青森蘋果白桃蛋糕。

個人覺得最出色嘅係日式焙茶奶凍配士多啤梨脆米,底層係茶味香濃、口感幼滑嘅焙茶奶凍,面層就鋪滿酸酸甜甜嘅士多啤梨果肉同脆米,包含咗唔同嘅味道同口感層次。

飲品可以揀各式茶或咖啡,我哋就叫咗凍蘋果茶同ginger latte。

我哋喺上面邊欣賞維港迷人嘅景緻,邊嘆下午茶,渡過咗一個悠閒嘅下午,仲睇埋璀璨嘅夜景先走。

2024-01-17 52 views
#和風下午茶套餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️住左係香港咁耐,終於有機會去到SKY100,我梗係要帶埋我個仔去啦!睇佢玩得幾開心?我就梗係嘆番個靚景下午茶先啦!⭕️對住個靚景食嘢特別有feel⭕️味噌茄子配芝士撻完全冇違和感⭕️焙茶奶凍茶味非常濃郁⭕️青森蘋果同白桃原來都幾夾⭕️宇治綠茶紅豆泡芙綠茶控一定喜歡⭕️呢個下午茶套餐有咸有甜唔會膩⭕️上面空間都幾大仲有唔同主題佈置我小朋友周圍跑要有景又有嘢食呢到幫到你!
#和風下午茶套餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️對住個靚景食嘢特別有feel
⭕️味噌茄子配芝士撻完全冇違和感
⭕️焙茶奶凍茶味非常濃郁
⭕️青森蘋果同白桃原來都幾夾
⭕️宇治綠茶紅豆泡芙綠茶控一定喜歡
⭕️呢個下午茶套餐有咸有甜唔會膩
⭕️上面空間都幾大仲有唔同主題佈置我小朋友周圍跑

要有景又有嘢食呢到幫到你!
2024-01-13 40 views
在海拔393米的Café 100 享受下午茶是我的TO DO LIST 其中一項想做的事情😚,這次終於付諸行動,約了朋友在這裡一邊享受美食,一邊將城市天際線及維港美景盡收眼底了🏙人生必須來一次喔🫶.🍵 Cafe 100 和風下午茶🍵.🟧Savories🧡日式」拉麵風」豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬🧡櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉🧡炙燒味噌茄子芝士撻🧡炸魚丸子配日式咖喱汁.🟩Sweet💚宇治綠茶紅豆泡芙💚日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米💚青森蘋果白桃蛋糕💚英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉.Tea後感:下午茶三層架設計以sky100為主題,非常具標示性😍 食物由The Ritz-Carlton 提供😎 是酒店級的美食體驗🥰咸點喜歡吃炙燒味噌茄子芝士撻及煙熏三文魚薄餅配海藻粉,前者脆皮可口,後者鮮美咸香。甜點喜歡英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉, 鬆餅柔軟濕潤,搭配士多啤梨果醬及奶油忌廉,甜甜酸酸有奶香味🫶 另外Sky100除了吃下午茶還有好多打卡位,也可以欣賞漂亮日落,建議待至日落才走喔🧡
人生必須來一次喔🫶
🍵 Cafe 100 和風下午茶🍵
🟧Savories
🧡日式」拉麵風」豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬
🧡櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉
🧡炙燒味噌茄子芝士撻
🧡炸魚丸子配日式咖喱汁
🟩Sweet
💚宇治綠茶紅豆泡芙
💚日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米
💚青森蘋果白桃蛋糕
💚英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉
Tea後感:
2024-01-04 61 views
係高空一邊望住香港靚景,一邊午餐,係幾chill☺️Cafe主要提供一系列精緻輕食,咖啡、自家製飲品、酒類飲品等。🧇甜吻之醇 $128蜂蜜黑茶窩夫配上芒果、椰子碎、北海道牛乳雪糕。窩夫🧇上枱時係溫熱,外脆內軟。配上好清甜嘅芒果,個香甜味再提升咗。雪糕牛奶味非常濃郁,同窩夫一齊食,冷熱交替咁,好好味🤤🥪鳳鳴朝陽 $118依款係烤雞意大利三文治,配上烤胡桃南瓜及朝鮮薊蒜泥蛋黃醬。三文治外層焗到香脆,上枱時熱辣辣,香氣撲鼻。雞肉帶少許香烤味,加上南瓜嘅天然甜味,好清新美味嘅組合😋🥪綠野仙踪 $108依款係啡菇意大利三文治,將大啡菇烤熟但仍保留水份,配上秋日松露蘑菇醬,雙重享受菇嘅香氣,加上瑞士芝士帶陣陣鹹香,唔使過多食材已經夠香又好食😋☕️泡沫咖啡 $55面層印有Cafe 100字樣,打卡幾靚~咖啡味道幾濃郁,泡沫綿密,我影咗好耐相泡沫都仲keep到🤣☕️鮮奶咖啡 $55牛奶同咖啡比例啱啱好,有咖啡嘅醇厚,又有牛奶嘅香滑,味道好平衡。

🧇甜吻之醇 $128

🥪鳳鳴朝陽 $118