屯門建生邨By the tray一直好出名,早排裝修停業咗一段時間,見佢重開返立即約朋友去試!食物飲品味道賣相都超出預期,下次會再encore!!同朋友兩人叫了一份盤子大早餐同香辣蕃茄鹹牛肉意粉;盤子大早餐比預期中大份最驚喜係佢個牛角窩夫,夠脆口又不會膩,好食!鹹牛肉意粉亦有驚喜,估唔到鹹牛肉同蕃茄可以咁夾!而且又係大大碟,性價比都算高~飲品方面,因為我同朋友都唔太飲咖啡,就試唔到佢地出名嘅咖啡,不過叫咗一杯橙花朱古力同自家製焦糖鮮奶,後者超有驚喜,handmade焦糖會慢慢融化,唔會太甜,更多是香味,正啊!
最驚喜係佢個牛角窩夫,夠脆口又不會膩,好食!

2024-02-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • 盤子大早餐
  • 自家製焦糖鮮奶
  • 香辣蕃茄鹹牛肉意粉
2024-02-14 380 views
屯門建生 By The Tray今日要出去搵間cafe食嘢😜呢間Cafe終於重開,梗係要去支持下啦!正當諗緊食咩,見到隔離枱既意粉就唔使再諗喇🤣價錢合理,而且有open area可以坐好耐~蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 (堆蟹籽好吸引呢🤤) - 份量偏大,多d忌廉汁更加好😅~盤子大早餐 - 正常,個芝士蕃茄整得幾好食👍牛油窩夫好味😋~橙啡 - 唔夠咖啡味~石榴酸酸地梳打 - 正常唔太甜 — at By the tray 盤子工房
屯門建生 By The Tray

價錢合理,而且有open area可以坐好耐

~橙啡 - 唔夠咖啡味
  • 橙啡
  • 盤子大早餐
2024-02-08 295 views
建生店所在嘅商場舊年進行咗一次大翻新外牆好多卡通公仔🧸好有怪獸公司主題公園feel 🎡新店格局同大圍店相似一樣有耐看嘅Start from Zero 木傢俱感覺和諧統一門口兩組檯唔驚撇雨、唔驚曬親☀️前面仲有一大塊空地難得嘅開揚、舒適氛圍加上唔少街坊知道新店重開後都即刻落去襯吓熱鬧大家記得要早啲去擺個靚位喇~🔖 全日小早餐🥐叫個小早餐、心理上好似好過啲😆明明就係超飽一大份🥗🔖 Pancake 早餐 🥞太陽蛋大大隻、煎得好靚仔🍳Pancake 連蛋汁一齊食 🥚簡簡單單已極好😋🔖 Oranffee 餓𡃁啡 🍊要學吓法蘭西人🇫🇷早餐嚟個橙汁➕咖啡先☺️🔖Tiramisu Latte 飲品版甜品、少啲罪惡感😈
建生店所在嘅商場舊年進行咗一次大翻新
外牆好多卡通公仔🧸

好有怪獸公司主題公園feel 🎡
新店格局同大圍店相似

門口兩組檯唔驚撇雨、唔驚曬親☀️
前面仲有一大塊空地
難得嘅開揚、舒適氛圍
加上唔少街坊知道新店重開後都即刻落去襯吓熱鬧
大家記得要早啲去擺個靚位喇~

🔖 全日小早餐🥐
叫個小早餐、心理上好似好過啲😆
明明就係超飽一大份🥗

🔖 Pancake 早餐 🥞
太陽蛋大大隻、煎得好靚仔🍳
Pancake 連蛋汁一齊食 🥚
簡簡單單已極好😋

🔖 Oranffee 餓𡃁啡 🍊
要學吓法蘭西人🇫🇷
早餐嚟個橙汁➕咖啡先☺️

🔖Tiramisu Latte
飲品版甜品、少啲罪惡感😈
Type of Meal
Breakfast
◤ʙʏ ᴛʜᴇ ᴛʀᴀʏ◢它們的一號店要回歸了🎊商場翻新過後 最近在原址重開~❥ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $𝟷𝟺𝟾意粉和ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ之前也試過了所以今次特意來個新嘗試這個ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ賣相太吸睛了吧牛油果和煙三文魚都是我愛的❤︎︎飲品也沒有令人失望呢♡´・ᴗ・`♡❥ 橙啡 $𝟻𝟾❥ 自加製焦糖鮮奶咖啡 $𝟼𝟶🜚 木系環境 大愛 (๑˃̵ᴗ˂̵)و很夠ᴄʜɪʟʟ的一間♥︎♥︎♥︎⚘•⚘ // ⚘•⚘
◤ʙʏ ᴛʜᴇ ᴛʀᴀʏ◢
它們的一號店要回歸了🎊
商場翻新過後 最近在原址重開~

❥ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $𝟷𝟺𝟾

🜚 木系環境 大愛 (๑˃̵ᴗ˂̵)و
很夠ᴄʜɪʟʟ的一間♥︎♥︎♥︎

⚘•⚘ // ⚘•⚘

自加製焦糖鮮奶咖啡
🍝🍝☕️☕️餐廳名: By the Tray地區: 屯門 評語:蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 HK$89 - 超足料 用料又新鮮 一大堆蟹籽蟹肉既震撼 明太子已經同意粉打成一片 入味得黎唔算太溜 每啖都可以有餡包住意粉盤子芝士肉醬意粉 HK$64 - 意粉係煮完後焗熱至芝士熔哂 芝士做到拉絲既效果 同明太子意粉一樣 都係撈後可以每啖超級多肉醬 好滿足自家制焦糖鮮奶咖啡 HK$55 - 放左焦糖脆餅係咖啡表面 拎住浸落咖啡食又得 浸係咖啡入面等佢溶又得 咖啡加奶味道出色 加埋焦糖餅成件事好平衡提拉米蘇咖啡 HK$60 - 三層Tiramisu既效果 底層鮮奶 中層咖啡 高層奶泡再加可可粉末 就係Tiramisu既概念 加多塊缾俾你浸住食 幾有趣 影完相建議撈勻哂先飲 杯咖啡比較好飲結論: 第三次黎食By the Tray, 每次都等位 舖面唔大 坐唔多人 細小既空間但食物唔簡單 廚師同咖啡師既心機值得感謝 因為每次黎食既質素都超穩定 食到好野飲到好啡 冇記錯提拉米蘇咖啡係之前冇既 有時加下新款式都唔錯 餐廳比較岩兩個人食 三四人枱會等比較耐@bythetray#bythetray#屯門美食 #屯
🍝🍝☕️☕️
餐廳名: By the Tray
地區: 屯門

評語:

@bythetray
#bythetray
#屯門美食 #屯門
#蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 #芝士肉醬意粉 #焦糖鮮奶咖啡 #提拉米蘇咖啡
#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink #hongkong #hkfoodie

2023-01-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 蟹子蟹肉明太子忌廉意粉
2023-06-28 362 views
All day breakfast 大份到差啲食唔晒沙嗲牛肉意粉Dislike牛肉啲肉質你話係牛我都唔信唔知搞過乜嚟橙啡好味嘅餐廳只收現金 少許唔方便另外有樣嘢要講用餐時見到侍應整完個枱腳一輪唔洗手去繼續做嘢睇到灰咗 戴咗手套個洗手意識低咗受害嘅係客人 乾淨嘅係職員

All day breakfast 大份到差啲食唔晒

睇到灰咗

戴咗手套個洗手意識低咗
受害嘅係客人 乾淨嘅係職員

2023-06-27 199 views
位於屯門的盤子工房,在屋村的商場角落裏的一角,想不到有一間如此精緻的Cafe。店舖裝修精緻,很有異地情懷。盤子大早餐有牛角窩夫、菠菜芝士薯仔播、黑松露炒蛋、熱狗腸、大啡菇等等,有好多好味嘅食物,名副其實是Big breakfast ,朋友試了鹹蛋黃蟹肉意粉、明太子意粉、溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉,全部都份量足,又好味。飲品點了抹茶鮮奶、black sesame latte, tiramisu latte, 漂亮的拉花,渡過了一個輕鬆滿足的午餐時間。
2023-06-22 181 views
自己住屯門都唔知有間咁好嘅嘢喺建生 首先要讚嘅係服務態度好好 比起好多同樣係新派食肆嘅所謂cafe真係贏幾條街當然食物質素都好好 我同老婆都好鍾意個咸牛肉意粉 另外個Benedict整得好軟熟 最有驚喜係個花生奶醬蛋糕

石榴梳打
石榴梳打
花生奶醬蛋糕
香辣芝士咸牛肉意粉
2023-06-11 229 views
❥ 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $𝟷𝟶𝟾必推的一款滿滿的醬汁跟配料 十分足料!每一啖都好滋味  (◍•ᴗ•◍)  ❥ 香辣沙嗲牛肉忌廉意粉 $𝟽𝟻味道很香濃 花生醬味道突出整體辣辣的 很惹味牛肉肉質都算嫩滑❥ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟼𝟶❥ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴄᴏғғᴇᴇ $𝟼𝟶兩杯飲品都很打卡ᴀʙʟᴇ ᐝ ꕀ ꕀ論吸睛指數 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ略勝談味道的話 我會支持ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ( ˶ˊᵕˋ)੭♡但總括兩款賣相都很吸引 味道亦靠得住 :)🜚 ᴄᴀғᴇ木系感覺很討好食物飲品不只十分適合打卡味道亦兼顧得很好值得推薦❤︎︎.

❥ 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $𝟷𝟶𝟾
必推的一款
滿滿的醬汁跟配料 十分足料!
每一啖都好滋味  (◍•ᴗ•◍)

❥ 香辣沙嗲牛肉忌廉意粉 $𝟽𝟻

兩杯飲品都很打卡ᴀʙʟᴇ ᐝ ꕀ ꕀ
論吸睛指數 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ略勝
談味道的話 我會支持ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ( ˶ˊᵕˋ)੭♡
但總括兩款賣相都很吸引
味道亦靠得住 :)

🜚 ᴄᴀғᴇ木系感覺很討好
Caramel   Coffee
  • 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
  • Caramel  Coffee
2023-06-09 148 views
是日一早約了朋友到屯門,自上次吃完盤子段一直心心念念,所以再一次到訪這間文青系咖啡店。 ➡️Egg Benedict這份早餐非常豐富,裡面有熱香餅,煙三文魚,牛油果,溫泉蛋以及用上芒果醬。芒果醬的醬汁跟熱香餅很合襯,酸酸甜甜的味道很開胃。廚師用了大量牛油果,非常新鮮,熟度也剛剛好,加上溫泉蛋,很滿足。➡️ Hello! Tiramisu Croffle這個造型像小兔子般可愛的是Tiramisu 配 Croffle, 最近很多餐廳都喜歡用夾偏了牛角包造甜品。 這個Tiramusu 配Croffle 非常夾, 我很喜歡。➡️ Homemade Caramel Coffee這次選擇了店舖自家制焦糖鮮奶咖啡,焦糖脆餅雖然甜但很脆口,配上帶苦味的咖啡,很不錯。

➡️Egg Benedict

➡️ Hello! Tiramisu Croffle

➡️ Homemade Caramel Coffee

咁岩入屯門,無意中搵到呢間咖啡店。店內外都擺左好多植物,店內採光充足,所以都坐得幾舒服。我地好好彩,一去到咁岩有位唔洗等,但見其他人都要等一陣先入得🍊🍫☕️ Orange Mocha $54必試橙皮朱古力鮮奶咖啡😋出邊好似都無機會見過。賣相靚之餘,三種味道都平衡得好好。連平時唔鍾意飲咖啡嘅另一半都大讚👍🏻🍊☕️Oranffee $50呢杯橙啡其實都唔錯,不過我略嫌個橙味搶得滯,咖啡味唔夠。鍾意之前喺大角咀一間咖啡店嘅橙啡多啲😛。🥗 A big breakfast $118好足料嘅Allday breakfast! 同埋佢個 Croffle牛角窩夫好好味啦🥐🍝 Black Truffle With Mushroom Spaghetti $88唔錯,菇味同黑松露味都好濃,大啡菇都好Juicy😋------------------------------🌟回頭指數:8/10呢間真係想回頭再幫襯啦。不過店員話佢地呢間分店淨係做到6月底左右,領展要收返啲舖頭🥲 但佢地仲有分店係屯門碼頭同元朗,大家有興趣可以去其他分店試吓

🍊🍫☕️ Orange Mocha $54
必試橙皮朱古力鮮奶咖啡😋出邊好似都無機會見過。
Orange  Mocha

🍊☕️Oranffee $50

🥗 A big breakfast $118
A  big  breakfast

唔錯,菇味同黑松露味都好濃,大啡菇都好Juicy😋
黑松露大啡菇意粉

🌟回頭指數:8/10
Orange  Mocha
A  big  breakfast
黑松露大啡菇意粉
2023-06-02 173 views
屯門cafe探店!今次去到盤子工房在建生商場的一號店講到明 地點對區外人一點都不友善🤣 要花一點時間去搵🙊不過屯門嘅朋友都推介架 過黎試試週末lunch time時間來都要等大概10分鐘環境都算舒服 整體以木為主調 A Big Breakfast 盤子大早餐🍞$118呢到有幾款all day breakfasr可以選擇 仲有素食選擇❗️不過最吸引當然係這個大早餐非常豐富 該有的元素都有 較特別是有牛角窩夫和菠菜芝士薯仔波整體唔會太heavy 欣賞個大啡菇好juicy 炒蛋都夠滑🥚Mentaiko with Crabmeat Cream Sauce Spaghetti蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉🦀🍝$108意粉份量都幾多 蟹籽同蟹肉又比得幾慷慨😚覺得對得住呢個價錢忌廉汁整體都夠掛汁 而且啖啖意粉都有唯獨明太子味唔算好出 好好好鐘意明太子嘅人未必過癮🤣Osmanthus Honey Latte桂花蜜糖鮮奶咖啡☕️ $44幾出色喎❗️呢個組合出面都少見啲 難得桂花味係出嘅唔會太甜 個奶啡底本身都唔錯Oranffee 橙啡!🍊☕️ $50冇咩興趣飲奶啡呢個就正啦下面係橙汁 上面係espresso 啱晒su
屯門cafe探店!
今次去到盤子工房在建生商場的一號店

唔會太甜 個奶啡底本身都唔錯
桂花蜜糖鮮奶咖啡

Oranffee 橙啡!🍊☕️ $50
冇咩興趣飲奶啡呢個就正啦
下面係橙汁 上面係espresso 啱晒summer time
飲得多espresso tonic can try this one
漸層又靚 打卡一流
總括嚟講 食物質素幾好 飲品款式都好有驚喜
唯獨是有啲太遠 要好耐先可以黎一次🙊
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
蟹肉蟹籽明太子忌廉意粉
桂花蜜糖鮮奶咖啡
2023-05-28 111 views
今次我嘗試了位於建生的一家咖啡店,他們的沙嗲牛肉意粉讓我印象深刻。這道菜以鮮嫩的牛肉和辣椒醬汁調味,配上新鮮的意粉和蔬菜,口感非常豐富。牛肉的味道和辣椒醬汁的辛辣程度非常協調。除了沙嗲牛肉意粉,我也點了他們的全日早餐,包括黑松露炒蛋,三文魚,炸薯餅,腸仔和芝士蕃茄。每樣食物的味道都非常好,特別是黑松露炒蛋,它的香氣和味道讓我一口接一口。三文魚也很新鮮,炸薯餅的外層酥脆,內裡鬆軟。在飲品方面,我點了他們的香橙咖啡和flat white。香橙咖啡的口感很獨特,帶有微微的酸味,但仍然能夠感受到咖啡本身的味道。而flat white則非常濃郁。

2023-05-28
  • 沙嗲牛肉意粉
  • A  Big  Breakfast
盤子大早餐A Big Breakfast $118牛角窩夫 菠菜芝士薯仔波 黑松露炒蛋 熱狗腸 香脆煙肉 大啡菇 芝士蕃茄 煙三文魚 沙律Crofile/Spinach & Cheese Croquette/ Black Truffle Scrambled Eggs / Sausages/Bacon/ Portobello Mushroom/Cheese Tomato/Smoked Salmon/Salad好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{真係好大份 好豐富 沙律新鮮 窩夫鬆脆 蕃茄和大啡茹好多汁}橙皮朱古力鮮奶咖啡 $54Orange Mocha好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭{這咖啡真係好好味 橙味 朱古力味 咖啡味 所有都做得好平均 賣相亦非常好 入口又香又滑}菠菜芝士傻仔波 配 蜜糖芥末醬 $50Spinach & Cheese Croquettewith Honey Mustard Sauce好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{這款薯仔波外脆內軟 入口薯仔和菠菜既味都有 配上蜜糖芥末醬 令入口味道有更多不同既變化}桂花蜜糖鮮奶咖
A Big Breakfast $118

好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
{每啖都有淡淡芝麻味 口感幼滑}
  • 橙皮朱古力鮮奶咖啡
2023-05-12 231 views
舖頭入面唔算多位,不過裝潢係木工風,幾舒服,幾岩朋友傾計食野🥰則邊係自助拎餐具,拎水🍽️🌶️香辣沙嗲牛肉意粉 $78份量夠兩個女生Share,沙嗲味剛好唔會超重花生醬味,加左忌廉食落都唔會有好油膩感覺,唔食辣既人可走辣,佢既辣味唔係大辣,食開小辣都頂到。🍰Hello!Tiramisu Croffle $78一上枱擺盤幾吸精,兩支手指餅砌到心型咁,有心思則邊兩件窩夫,一件係有Tiramisu係面,另一件係可可粉,可以食到兩隻味而味道都岩岩好,唔會好甜,再加小小雪糕食夠晒味🍊橙皮朱古力鮮奶咖啡 $54凍飲比熱飲既橙味會低左,橙香無咁高不過朱古力味濃鮮奶好滑,Match埋都好飲呢到樓面一個女待應👱🏻‍♀️,做野好快手,好笑容,服務OK!值得讚💯不過價錢貴小小,好在份量都夠,性價比唔高,要隔一段時間先再黎食😕

則邊係自助拎餐具,拎水🍽️

🌶️香辣沙嗲牛肉意粉 $78
唔食辣既人可走辣,佢既辣味唔係大辣,食開小辣都頂到。
🍰Hello!Tiramisu Croffle $78
一上枱擺盤幾吸精,兩支手指餅砌到心型咁,有心思
而味道都岩岩好,唔會好甜,再加小小雪糕食夠晒味
🍊橙皮朱古力鮮奶咖啡 $54
凍飲比熱飲既橙味會低左,橙香無咁高
不過朱古力味濃鮮奶好滑,Match埋都好飲

2023-05-09
$100 (Lunch)
  • Hello!Tiramisu Croffle