2021-09-06 261 views
朋友見好耐無去南丫島就襯大家放假入去hea下,入去之前research過附近有咩好食,見南島書蟲都好多人推介,咁就決定係佢啦。 大家都唔係好餓所以叫嘅野食唔算多,三個人叫咗Pizza同意粉share食 Pizza A🍕(鮮茄,巴馬火腿,火箭菜) 雖然薄餅底唔係我偏好嘅,但確實係幾出色,餅底好脆,配上大量芝士加Parma ham鹹香十足。 香濃蝦汁海蝦意粉🦐 意粉軟硬度適中,醬汁味道夠濃,亦食到蝦既香味,蝦爽口彈牙,而且份量都唔細。

2021-08-13
2021-08-02 370 views
適逢假期,入嚟南丫島行過圈見到呢間餐廳係南丫島排名最高,所以平時唔鍾意等食嘅我都等咗15分鐘(差唔多中午兩點,已經過咗午飯時段)😂😂叫咗嘢食唔多,只係叫咗三樣嘢食一個雞翼,一個比薩,一個蜆肉意粉雞翼普普通通,炸得比較乾身比薩ok👌🏻👌🏻👌🏻,皮薄香脆蜆肉意粉超級有驚喜🥳🥳🥳,超多蜆,差唔多將成碟意粉蓋住,最好食嘅係個意粉,蒜蓉香料好香,意粉個熟到拿捏得超級好,唔硬超彈牙有個好大隻嘅(應該係老闆)人品十分友善,下次再去南丫島嘅話,一定會再嚟飲杯咖啡食個意粉😎😎😎見到隔離啲枱叫嘅嘢食,都非常吸睛😋😋
適逢假期,入嚟南丫島行過圈
叫咗嘢食唔多,只係叫咗三樣嘢食
一個雞翼,一個比薩,一個蜆肉意粉
雞翼普普通通,炸得比較乾身
比薩ok👌🏻👌🏻👌🏻,皮薄香脆
見到隔離啲枱叫嘅嘢食,都非常吸睛😋😋
2021-07-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
🐽香濃蝦汁海蝦意粉 $120意粉軟硬度適中,個汁味道較淡,如果再濃啲或者鹹返啲會較好,但都食到有微微蝦既香味,總共有5隻蝦🍤,都幾爽口彈牙,整體黎講都比較一般😲••••••••••••••••••••••••••••••🐽Pizza A (鮮茄,巴馬火腿,火箭菜) $120反而呢個Pizza就幾出色🍕,餅底唔會好薄,但好脆,配上鹹香既巴馬火腿同大量既芝士,真係好好味,送上黎仲要係熱辣辣,小編同友人都對呢個Pizza讚不絕口,而且份量都唔細😋••••••••••••••••••••••••••••••🐽Mocha $48下面係啲朱古力醬,朱古力味重,唔鍾意飲咖啡既我都接受到🤗••••••••••••••••••••••••••••••🐽Latte $48呢杯就比較普通,奶味唔重,兩杯對比起,同友人都一致認為mocha係好飲啲😳———————————————————————————滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好味Level:7.5🐷抵食Level: 6.5🐷
🐽香濃蝦汁海蝦意粉 $120
🐽Pizza A (鮮茄,巴馬火腿,火箭菜) $120
🐽Mocha $48
下面係啲朱古力醬,朱古力味重,唔鍾意飲咖啡既我都接受到🤗
🐽Latte $48
———————————————————————————
滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好味Level:7.5🐷
抵食Level: 6.5🐷
$200 (Tea)
  • Pizza A
2021-07-12 317 views
南丫島有好多唔同類既ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ꜱʜᴏᴘ 而且間間都唔同風格今次就試過依間充滿文青味既南島書蟲☺️🧚🏻‍♀️香濃蝦汁海蝦意粉 $120味道夠哂濃 啲蝦都彈牙鮮甜份量都夠哂大份 都好食既 但就無乜特別可能係佢個ᴘɪᴢᴢᴀ太出色😆評分:7/10🐛🧚🏻‍♀️ᴘɪᴢᴢᴀ ᴀ 巴馬火腿火箭菜ᴘɪᴢᴢᴀ 好味到爆炸~有巴馬火腿嘅鹹味ᴍᴀᴛᴄʜ到個芝士味又有火箭菜中和返唔會太咸個底好脆又唔會太薄真係超出色 可能係我再去南丫島既理由😆評分:10/10🐛🐛ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ & ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ $48/1個人認為ᴍᴏᴄʜᴀ比較好味加左朱古力但又唔會太甜ʟᴀᴛᴛᴇ 就都重咖啡味評分:7/10🐛
今次就試過依間充滿文青味既南島書蟲☺️

ʟᴀᴛᴛᴇ 就都重咖啡味
評分:7/10🐛
  • Pizza A
2021-06-26 316 views
多年前來南丫島,到訪過一次,每逢有朋友去南丫島,問除了海鮮還有什麼餐廳,都會跟他們提起這間咖啡室,今次再來南丫島,帶著朋友再來,餐廳好像重新裝修了!香草蜆肉意粉😋 - 白汁牛油味幾重,蜆肉又大又新鮮,是不是因為在海島上的關係😃蜜糖烤排骨配薯條 - 排骨好稔,燒汁甜甜地,烤肉外脆,配上粗薯條,行山前吸收下澱粉質先😂朋友點的,忘了是什麼,朋友說好味就是了😛記得上次來餐廳的smoothie 非常好味😋留下深刻印象,這次選了熱飲蘋果醋 不錯👍🏻食完懷著好心情,出發行山! 🌞

朋友點的,忘了是什麼,朋友說好味就是了😛

食完懷著好心情,出發行山! 🌞

• 白汁蜆肉意粉
  • 蜜糖烤排骨配薯條
今天來到南丫島,已經吃過午餐,但是十分熱所以行了一會兒又找間餐廳坐下來,來到這間打咭不錯又很舒服的地方,很喜歡這裏的藍色磁磚,很有大海的感覺! 來叫個飲料小吃談天最合適不過了。叫了兩杯冰凍BEER,還有送酒的薯條。它是粗身薯條,每條也很有份量,炸得很香口 (不過個人比較喜歡幼身薯條,因為會炸得更香脆,而且可以吃更多XD) 配上黑松露蛋黃醬,很香濃,送酒更合適。
2021-04-27 467 views
-「南島書蟲」-位於南丫島嘅慢活餐廳🤤-蜜糖烤排骨配薯條 $95排骨燒得啱啱好👍🏼 唔會太老 一切就骨肉分離🤤 勁正不過覺得個調味有啲唔係好夠😗同埋唔知個日係我大食定咩 覺得唔係好夠飽🤣-香蒜白酒蜆意粉 $98一上菜個下就覺得佢啲蜆勁大隻又勁多✨個意粉煮得啱啱好 唔會太硬未熟晒 仲要勁吸味 啲蜆嘅鮮味入晒去👍🏼反而覺得啲蜆有少少過度調味 有少少過咸🥲-🔖要到cashier 落單🔖自助水吧 餐具要自己出去拎🔖不設加一服務費
「南島書蟲」
🔖要到cashier 落單
🔖自助水吧 餐具要自己出去拎
🔖不設加一服務費
2021-03-22 606 views
Have visited bookworm cafe four times over the past few months since moving to Lamma. Was blown away by the amazing chips we had on the first visit - thick cuts, crisp coating, piping hot and fluffy insides!!!!!! But unfortunately it was never again served that way the next few times we went. Just your average thick cut chips...no matter if the restaurant was busy or not.Food is generally ok. I would strongly recommend the cafe to please invest in a new coffee machine. The 2 coffees we paid almo

Food is generally ok.

I would strongly recommend the cafe to please invest in a new coffee machine. The 2 coffees we paid almost 100$ for today was absolutely disgusting. It was literally the worst coffee we have ever had. Thoroughly sour and watery. Impossible to swallow. Ended up in the bin after 2 sips. If the staff had taken a look at the extraction surface it would have had a gaping hole it.

Please improve.
2021-03-22
Lunch
個香蒜白酒蜆意粉$98一上枱既時候見到好多蜆好似幾正但個意粉冇咩味😂洋蔥都冇炒香到咁好似自己煮仲好食🙈如果淡口味人士應該ok🐒而另一樣係烤香辣雞肉捲呢個食得有啲呢hea想講驟眼睇好似炸菜肉絲😂啲配料係洋蔥 紅黃椒~呢個調味ok 不過都要$70另外仲叫左兩杯嘢飲🥂各$45ice latte就不過不失而另一杯藍綠食既係saia shake佢menu寫有香蕉 橙汁 杏仁 蜜棗 螺旋藻其實我就淨係飲到香蕉味😂不過係幾fresh🤣都唔錯既整體黎講就普普通通冇再食多次既慾望🧐😋:5.5/10📕📗📘📙📔南島書蟲 (南丫島)💸價錢:人均$120-$130📍地點:南丫島榕樹灣大街79號🪑自行搵位就座~跟住係counter拎menu睇完落單比埋錢~跟住就可以番埋位等嘢食(但拎飲就要自己出去拎🥴🏝🏝🏝🏝🏝戴住罩出門真係好焗😷但天氣開始轉涼了~終於有動力去遊山玩水一下🥴南丫島分別有兩個碼頭:索罟灣&榕樹灣因為榕樹灣既船比較密既所以決定係索罟灣入榕樹灣出咁回程既時間比較易掌握🤘🏻當日11點半上船;4點半搭船走🚤逗留左大約4個幾鐘~同埋榕樹灣果邊係算多嘢行啲💃叫做有啲鋪頭仔同餐廳🥴

個香蒜白酒蜆意粉$98
烤香辣雞肉捲
而另一樣係烤香辣雞肉捲
呢個食得有啲呢hea
想講驟眼睇好似炸菜肉絲😂
啲配料係洋蔥 紅黃椒~
呢個調味ok 不過都要$70
整體黎講就普普通通
冇再食多次既慾望🧐

😋:5.5/10

📕📗📘📙📔
南島書蟲 (南丫島)

💸價錢:人均$120-$130

📍地點:南丫島榕樹灣大街79號

🏝🏝🏝🏝🏝

戴住罩出門真係好焗😷
但天氣開始轉涼了~
終於有動力去遊山玩水一下🥴
南丫島分別有兩個碼頭:
索罟灣&榕樹灣
因為榕樹灣既船比較密既
所以決定係索罟灣入榕樹灣出
咁回程既時間比較易掌握🤘🏻
當日11點半上船;4點半搭船走🚤
逗留左大約4個幾鐘~
同埋榕樹灣果邊係算多嘢行啲💃
叫做有啲鋪頭仔同餐廳🥴
2020-10-23
2021-03-17 435 views
因為家中有毛孩🐶平時都會特意找一些寵物友善地方/餐廳南丫島係一個不錯的選擇好多餐廳同可以行下山.今次去左「南島書蟲」平日中午時分去到唔多人店內有著外國風情的裝修店員安排了給我地坐門口sofa位置藍色的木桌面跟當年在塔斯曼尼亞享受生蠔的餐廳一樣.面對着咁安逸寧靜的環境慶幸現在香港也可以放低腳步享受旅行般的感受與樂趣.🔺香濃蝦汁海蝦意粉 $120意粉上的蝦汁非常掛汁,意粉軟硬度適中,有8隻size不大的蝦。唯獨個蝦汁比較淡、吃的時候會想再加鹽/辣椒仔。🔺Pizza A (鮮茄、巴馬火腿、火箭生菜) $120Pizza係薄脆底,我地覺得可以再脆d。巴馬火腿份量非常足夠,每一塊Pizza都必定食到。芝士份量都非常足夠。🔺Sea Shake (香蕉、芒果、蜜棗、亞麻籽、蛋白粉) $48🔺BWC Shake (香蕉、豆漿、角豆、腰果、蜂蜜) $48Sea Shake 香蕉和芒果味非常突出,喜歡水果味道的朋友要選擇這個啊BWC Shake 果仁味重,味道有啲似唔甜的朱古力,我哋兩個都唔係好接受到呢種味道。
因為家中有毛孩🐶
平時都會特意找一些寵物友善地方/餐廳
南丫島係一個不錯的選擇
好多餐廳同可以行下山
今次去左「南島書蟲」
平日中午時分去到唔多人
慶幸現在香港也可以放低腳步
享受旅行般的感受與樂趣
香濃蝦汁海蝦意粉

🔺香濃蝦汁海蝦意粉 $120

Pizza A (鮮茄、巴馬火腿、火箭生菜)

🔺Pizza A (鮮茄、巴馬火腿、火箭生菜) $120

2021-02-26
$170 (Lunch)
香濃蝦汁海蝦意粉
Pizza A (鮮茄、巴馬火腿、火箭生菜)
2021-03-12 413 views
由索罟灣去榕樹灣,本身打算到網上推介的餐廳試食,但原來6點便關門。加上突然下大雨,見這間評論不錯,於是抱著姑且一試的心態,估不到食到驚喜可能不是太多人的關係,店內相當舒服,餐具及清水是要自己到廚房前取的。裝潢很文青 點了2款菜式,2款味道都充滿驚喜- Pizza A (鮮茄, 巴馬火腿, 火箭生菜)驚喜之作~十分足料,舖上滿滿的芝士,巴馬火腿及火箭菜,芝士還可以拉絲 ^.^整個 Pizza 焗得恰到好處,厚薄適中,極鬆脆之餘,不會過硬!- 蜜糖烤骨配薯條 (Homemade Roasted Pork Ribs with Fries)烤排骨是另一道有驚喜的菜式👅不知如何烹飪非常入味,並且相當之腍切開時,立即可以骨肉分離。至於薯條🍟應該是是用中型薯仔切出來新鮮炸,粗身香脆,份量恰到好處。由於自己是薯條精,感覺薯條絕對是誠意之作👍🏻由於我對啤酒不是特別喜歡,被朋友強迫共享,尚算容易入口。😊整體來說,環境令人RELAX,食物味道令人回味。

裝潢很文青

點了2款菜式,2款味道都充滿驚喜

- Pizza A (鮮茄, 巴馬火腿, 火箭生菜)

驚喜之作~

烤排骨是另一道有驚喜的菜式👅
不知如何烹飪非常入味,並且相當之腍
切開時,立即可以骨肉分離。

由於自己是薯條精,感覺薯條絕對是誠意之作👍🏻

由於我對啤酒不是特別喜歡,被朋友強迫共享,尚算容易入口。😊

Old speckled Hen

整體來說,環境令人RELAX,食物味道令人回味。
2021-03-06
Celebration
Birthday
Old speckled Hen
  • Pizza A (鮮茄
  • 巴馬火腿
  • 火箭生菜)
第一次入南Y島,我絕對無打錯字既!同朋友試左呢間cafe。店舖係採用半自助方式點餐。要自己去收銀位,點餐同時比埋錢。有非本地既店員,會講英文。吾識講英文都吾緊要,手指指住想要點既野就ok喇。我就咁手指指都點到餐既。😹或者搵番本地店員點餐都得。而餐具、碟仔要自己攞,水要自己斟。凍飲要去番收銀位自己攞,而主食既話店員會送到你枱面。我朋友就叫左個煙鴨胸蕃茄醬意粉($98)。我自己都試左少少。個鴨胸超嫩滑,你見相入面肉質都係粉紅色勁嫩。而且好有煙燻味,一入口,咬幾啖就已經好似融化緊。但個意粉我自己就覺得麻麻。個蕃茄醬味有少少奇怪,我自己就吾太喜歡。而我就叫左個蜜糖烤排骨配薯條($ 95)個排骨應該係豬肋骨。食落都吾差,上面會有蜜糖,不過個排骨吾係好熱。同埋個排骨都幾快上到枱,快過碟意粉。😹個肉質ok嫩滑,食落吾會過甜,個蜜糖味帶出左個豬肉香味。而個薯條撈埋排骨面頭個蜜糖食都幾好食。有D紅色既辣椒粉定吾知咩粉就無咩味既。不過薯條放落肋骨下面變到會有D淋。建議佢地將薯條放另一邊,或者分開上。整體都ok好味既。👌🏻朋友就話佢杯青瓜雪梨飲品($40)勁重青瓜味,清新得黎吾會太甜。有白泡響面頭,但白泡吾
第一次入南Y島,我絕對無打錯字既!

同朋友試左呢間cafe。
店舖係採用半自助方式點餐。
要自己去收銀位,點餐同時比埋錢。
有非本地既店員,會講英文。
吾識講英文都吾緊要,手指指住想要點既野就ok喇。
我就咁手指指都點到餐既。😹
或者搵番本地店員點餐都得。
而餐具、碟仔要自己攞,水要自己斟。
凍飲要去番收銀位自己攞,而主食既話店員會送到你枱面。

我朋友就叫左個煙鴨胸蕃茄醬意粉($98)。
我自己都試左少少。
個鴨胸超嫩滑,你見相入面肉質都係粉紅色勁嫩。
而且好有煙燻味,一入口,咬幾啖就已經好似融化緊。
煙鴨胸蕃茄醬意粉

而我就叫左個蜜糖烤排骨配薯條($ 95)
個排骨應該係豬肋骨。
食落都吾差,上面會有蜜糖,不過個排骨吾係好熱。
同埋個排骨都幾快上到枱,快過碟意粉。😹
個肉質ok嫩滑,食落吾會過甜,個蜜糖味帶出左個豬肉香味。
而個薯條撈埋排骨面頭個蜜糖食都幾好食。
有D紅色既辣椒粉定吾知咩粉就無咩味既。
不過薯條放落肋骨下面變到會有D淋。
建議佢地將薯條放另一邊,或者分開上。
整體都ok好味既。👌🏻
蜜糖烤排骨配薯條

朋友就話佢杯青瓜雪梨飲品($40)
勁重青瓜味,清新得黎吾會太甜。
有白泡響面頭,但白泡吾會特別有任何味道。
但我自己就覺40蚊有少貴。
大家可以自行衡量。
青瓜雪梨飲品

食野既時候突然之間聞到勁香既黑松露味。
應該就係餐牌上面個薯條配黑松蛋黃醬既黑松露味。
而食完野店員都會主動收碟。
另外,因為都多人禮拜日幫襯,個環境都有少嘈。
2021-02-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
煙鴨胸蕃茄醬意粉
青瓜雪梨飲品
2021-02-21 329 views
✨Thick Cut Fries with Truffle Mayo 粗切薯條🍟配黑松露蛋黃醬 💰65💫評分: 8/10📝偏厚同扁身, 淋身有少少似薯蓉, 點個醬幾香濃, 好大份2個人都食唔晒🤍我覺得最特別係佢個碟, 所以影相都特別靚🥰, 不過自己都係鍾意食啲脆身嘅薯條, 不過佢都算啦整得幾好味✨Pizza A - 巴馬火腿火箭菜pizza 💰120💫評分: 7.8/10📝佢有3款pizza🍕🍕🍕, Pizza A/B/C, 餅底厚薄適中餅邊脆口, 鋪上芝士&巴馬火腿和火箭菜, 自家製足料🥰同埋熱辣辣😌個Pizza淨係1塊打咗燈好好笑🤣✨Orion啤酒 💰120💫評分: 8.3/10📝可能係因為好耐冇飲啤酒所以覺得一間Cafe有得飲啤酒都幾hoisum🥳✨Ice Organic Coffee💰40💫評分: 7/10📝算係好普通𝔹𝕎ℂ 𝕝𝕒𝕞𝕞𝕒 南島書蟲📍南丫島榕樹灣大街79號💫評分: 8.4/10💬呢間cafe真係好chill, 環境俾人嘅感覺都幾舒服😌, 同埋南丫島其實都幾靚啊大家得閒可以發掘下香港啲奇怪地方, 趁而家冇得去旅行之前🤣#南島書蟲 #bwclamma #南丫島美食 #
💫評分: 8/10

📝算係好普通

𝔹𝕎ℂ 𝕝𝕒𝕞𝕞𝕒 南島書蟲
📍南丫島榕樹灣大街79號

💫評分: 8.4/10

#南島書蟲 #bwclamma #南丫島美食 #南丫島黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk
2021-02-16 258 views
今日年初五,去咗南丫島小旅行見到呢間café好多like,環境又幾舒服咁就揀咗黎試,叫咗1個Pizza,1個小食因為我地仲想食豆腐花,所以食小小就夠Pizza C (鮮茄,蘑菇,粟米粒,雪梨)Menu係用QR code上網睇嘅所以都冇好仔細咁樣睇每一個Pizza嘅材料都係睇圖嚟揀,最後揀咗Pizza C黎都見到個Pizza上面有塊,好似蘋果嘅嘢原來係雪梨,其實真係未見過用呢個材料食落都幾清新,幾得意加埋因為用新鮮蕃茄,嗰個酸味更加refreshing仲有一粒粒粟米加強個口感餅底係薄皮,夠脆又唔滯粗切薯條配黑松露蛋黃醬上面紅色嘅粉唔係辣粉,係有小小似木魚絲嘅味醬係分開上,比你自由點嗰隻黑松露味唔算好突出同埋薯條有啲炸得耐咗啲啲雖然夠脆,但有啲係有丁丁燶呢~整體離島食到呢個味道都算係有驚喜咖啡我叫咗Mocha,都飲到咖啡本身有nutty味如果大家去南丫島都值得一試食物都算幾有特色
今日年初五,去咗南丫島小旅行
見到呢間café好多like,環境又幾舒服咁
就揀咗黎試,叫咗1個Pizza,1個小食
因為我地仲想食豆腐花,所以食小小就夠

Pizza C (鮮茄,蘑菇,粟米粒,雪梨)
Menu係用QR code上網睇嘅
所以都冇好仔細咁樣睇每一個Pizza嘅材料
都係睇圖嚟揀,最後揀咗Pizza C
黎都見到個Pizza上面有塊,好似蘋果嘅嘢
原來係雪梨,其實真係未見過用呢個材料
食落都幾清新,幾得意
加埋因為用新鮮蕃茄,嗰個酸味更加refreshing
仲有一粒粒粟米加強個口感
餅底係薄皮,夠脆又唔滯
Pizza C

粗切薯條配黑松露蛋黃醬
上面紅色嘅粉唔係辣粉,係有小小似木魚絲嘅味
醬係分開上,比你自由點嗰隻
黑松露味唔算好突出
同埋薯條有啲炸得耐咗啲啲
雖然夠脆,但有啲係有丁丁燶呢~

整體離島食到呢個味道都算係有驚喜
咖啡我叫咗Mocha,都飲到咖啡本身有nutty味
如果大家去南丫島都值得一試
食物都算幾有特色
Mocha,  Latte
2021-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
Pizza C
Mocha,  Latte
  • Pizza
2021-01-28 382 views
把握機會去離島逛逛平日來相對安靜些 也更慢活些我和朋友在這傾談了兩個多小時本想試其他pasta 但店員話只有這款大蝦意粉甘就叫這款啦飲品有juice shake and coffee我選左sea shake 友人就選了 lemon apple ginger juice兩款都好fresh 好飲😋呢款意粉有龍蝦湯汁蝦煎得香 加左啲啲辣和香草🌿好惹味 好好食😋難怪網評甚好係南丫島西餐類餐廳的頭幾位好彩我哋兩個人少食唔到海鮮酒家既大餐行入啲才找到這間美食小店
把握機會去離島逛逛

係南丫島西餐類餐廳的頭幾位

好彩我哋兩個人少食唔到海鮮酒家既大餐
行入啲才找到這間美食小店

2021-01-28
$100 (Tea)
sea  shake  and ginger  juice
大蝦意粉