Restaurant: Butao Ramen (PopCorn 1)
Info:

2023-12-22 257 views
剛剛下午1點半左右係將軍澳豚王試咗呢個限定醬油王,非常咸,身邊家人試左啖都話好咸,剩係得咸味。我足足加咗兩碗湯,最後都係食唔曬。我即時同店員反映,得出嘅回覆如下:店員話‘’醬油拉麵係會咸啲架喎,你想我地有咩可以幫到你。‘’😅😓🤮自問我都食得好濃味,但呢個限本醬油王係咸到令人食完有腎虧嘅感覺。食過咁多次唔同鋪嘅醬油拉麵,真係第一次食到咁咸。😷😷😷如果你想挑戰下自己個腎嘅話 可以一試🤪🤪

我足足加咗兩碗湯,最後都係食唔曬。
我即時同店員反映,得出嘅回覆如下:

食過咁多次唔同鋪嘅醬油拉麵,真係第一次食到咁咸。😷😷😷

如果你想挑戰下自己個腎嘅話 可以一試🤪🤪
2023-11-08 269 views
🧭美食體驗:Popcorn 平民之選。係有時要等下位。豚王我算係由佢第一間分店果時就幫襯到依家,真係睇住佢愈做愈大,好勁。以前佢地係會有限量版的款式例如元氣玉,依家無喇。佢叫乜乜玉,其實就係將個調味粉變成個波咁放係拉麵中間,你再挖開佢黎食。我幾鐘意佢可以好客製化咁自選麵的硬度同埋配料,件事其實有少少似車仔麵,好港式,不過做得好好。係日本食拉麵其實係同豚王的感覺差得有啲遠,豚王的口味係為香港人特化左,所以先咁受歡迎吧。如果完全照搬日本味道過黎,分分鐘水土不服📸攝影打咭:無,完全商業化的商場無法做到日式設計。不過採光好好係真既🍳食物搭配:赤玉拉麵同埋咖哩果隻拉麵都好好食。🍗必食:赤玉💰人頭費:100

🍳食物搭配:赤玉拉麵同埋咖哩果隻拉麵都好好食。

🍗必食:赤玉

💰人頭費:100
  • 赤玉拉麵
2023-09-04 290 views
黑王超級濃郁的醬油味配上墨魚汁恰到好處,口味沒有衝突叉燒我選擇了腩肉肥瘦參半,口感軟軟的又帶點香脆而我選擇了有幼的面,十分掛湯在拉麵表面上有一對很軟綿綿的肉碎超級提香
黑王
超級濃郁的醬油味配上墨魚汁
恰到好處,口味沒有衝突
叉燒我選擇了腩肉
肥瘦參半,口感軟軟的又帶點香脆
而我選擇了有幼的面,十分掛湯
在拉麵表面上有一對很軟綿綿的肉碎
超級提香
平時到豚王用膳,最鍾意自己選擇湯底濃度、拉麵的粗幼軟硬等,這天自己一個來 quick lunch 唔想用腦,決定試吓新嘢,八月期間限定 - 德島王拉麵 我未曾到訪日本四國的德島,但從網上資料得知德島拉麵特色在於濃厚的醬油豚骨湯,我覺得這次在豚王吃的拉麵湯底都幾濃,但唔算好咸,食麵掛汁一流 目測網上圖片日本的湯汁似乎更濃味,不過餐廳應該有遷就香港人口味,這個味道就算飲埋啲湯都唔會好口渴 另外,德島王拉麵並非配搭叉燒,而是滷五花腩肉,都幾爽口,份量又多,撈埋生雞蛋一齊食更加滑,麵條軟硬度適中,好易入口,幾分鐘就食完,滿足

$102 (Lunch)
2023-08-17 164 views
還記得當初豚王開業第一間舖係中環好細間十二點前要排隊否則lunch hour 夠鐘開工都未有得食回憶的味道是最美好的可能它的質素沒有變化而是人經歷多了 接觸不同的美食是舌尖出現變化罷一碗黑王 一碗豚骨 一碟餃子黑蒜味唔夠湯亦唔濃麵唔掛湯可能是要配合一般香港人口味?餃子皮不脆 亦無肉汁咬落去連肉嘅份量都減半呢碗睇相都覺得佢湯底淡食落真係唔夠濃有色水嘅清湯?佢再咁落去 最差嘅一蘭都顯得唔係咁差還我昔日嘅豚王please…
還記得當初豚王開業

一碗黑王 一碗豚骨 一碟餃子
黑蒜味唔夠
湯亦唔濃
麵唔掛湯
可能是要配合一般香港人口味?

餃子皮不脆 亦無肉汁
咬落去連肉嘅份量都減半

呢碗睇相都覺得佢湯底淡
食落真係唔夠濃
有色水嘅清湯?

佢再咁落去 最差嘅一蘭都顯得唔係咁差
還我昔日嘅豚王please…
又係一間濃湯嘅拉麵,叫咗經典款豚王,厚度比較薄,但係肥瘦適中,好香油香味😍但係唔會太油膩,可以自由選擇硬度濃度,而且一定要加佢哋嘅自家製唐辛醬,係會令到個味道層次升級😍每日都係新鮮熬製咗10幾個鐘🔥另外佢哋仲不定期會出限定王,每一次出嘅款式都唔同,而且呢間嘅拉麵比起出面嘅價錢稍微低少少,唔需要過百就可以食到🔥🥹
2023-04-14
Type of Meal
Lunch
2023-02-19 487 views
拉麵湯底偏濃味,特別係赤玉 - 辣味湯底,將整個湯麵嘅味道完全蓋過,減左分。本人已算食得辣,但個辣味程度算是超超辣,食完個頭頂同條脷都有啲痕,一種好麻的感覺;如果鍾意食辣同埋呢種感覺嘅朋友,先至好去試,否則好大機會食到中途食唔到落去🙃

一般集團式經營拉麵🍜豚王同男朋友仔等睇戲,未夠鐘就去搵下野食啦,行行下見到呢間拉麵店,又好耐無食拉麵,就去試下佢先😋講返野食~🐷我食豚王拉麵,即係原味豬骨湯底拉麵,叫咗平太麵,即係粗過拉麵少少,望落似天使麵嘅感覺;食拉麵係可以揀軟硬度嘅,咁我每次去一間未食過嘅拉麵店都係會揀返正常,先試到每間店個指標。個麵黎到就試咗佢湯底先啦,係ok嘅,有油脂,但都係同醬開出黎個D湯底;到豬肉片,因為怕肥無揀腩肉,揀咗肩肉,粉紅色慢煮肉,唔硬,但無乜肉味;最後到麵啦,個人覺得係偏硬,不過不失。而男朋友仔食嘅係赤王,即係辣湯,我就無影相;佢比嘅feedback就係麵好大鹼水味(佢揀拉麵),對佢黎講唔辣,非常一般,可以唔洗再食😂😂(佢都廚師,個口係刁D🙈🙈)今餐總結~環境⭐⭐⭐食物⭐⭐性價比⭐⭐total食咗222蚊,叫咗2個拉麵加2罐可樂;始終集團式經營,環境OK嘅,但食物真係一般般,價錢偏貴,估計唔會再去😓#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hk #hkfood #tseungkwano #tseungkwano Kwa
一般集團式經營拉麵🍜豚王

講返野食~

今餐總結~
環境⭐⭐⭐
食物⭐⭐
性價比⭐⭐

#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hk #hkfood #tseungkwano #tseungkwano KwanOfood #raman #香港美食#將軍澳 #將軍澳美食#豚王 #拉麵 #誠實#食評 #誠實食評 #全自費非廣告
2022-12-08
2022-11-13同女朋友去咗豚王😍見到豚王出咗個外帶組合👀決定買返屋企試吓😁又可以約埋成班朋友上嚟睇波⚽️講起睇波準備又四年一度嘅世界盃🥳可以同朋友食住拉麵盡興睇波😍W杯•限定外帶麵組合:「豚王一杯」2個「黑王一杯」1個「赤王一杯」1 個 札榥啤酒4罐包麵好易處理,就咁加熱就可以食,而且口感同味道同堂食一樣,麵質仍然保持到堂食準,爽口彈牙,湯底係豬骨湯味道香濃,最緊要夠晒方便😍同埋仲有張「拉麵第二碗半價優惠券」送,可以去香港任何一間分店豚王,使用優惠券,真係食住拉麵,睇住愛隊贏世界盃🏆🍜
2022-11-13

「黑王一杯」1個

「赤王一杯」1 個

札榥啤酒4罐

TakeAway
四年一度的全球盛事 FIFA 世界盃2022即將舉行,豚王特意推出世界盃2022限定外帶麵組合,將會附送FIFA別注版保溫袋,組合內包括「豚王一杯」2個、「黑王一杯」1個、「赤王一杯」1 個及札榥啤酒4罐,讓一眾拉麵迷可以在家中一邊欣賞賽事一邊享受美味的博多豚骨拉麵🍜 每組售價為$398 (總值:$476),由即日起至12月21日於豚王香港全線分店限定發售✨煮法非常簡單!只需按食用方法將材料包連包裝袋加入沸水煮熱以及將豚王特製拉麵烹煮25秒即可😆 超方便就可以安在家中品嚐一碗熱騰騰的拉麵了🔖 凡訂購「W杯.限定外帶麵組合」一套,即可獲贈「拉麵第二碗半價優惠券」一張
W杯.限定外帶麵組合

W杯.限定外帶麵組合
2022-11-07 197 views
11月世界盃,大家準備好宵夜未😂果日去豚王食麵,睇到有新推廣,推出左個組合,好啱我呢類樣樣要簡單同快嘅人😂問問職員又唔係好貴,聽職員講解點煮,最後決定買套返宅食下。11月推出世界盃外帶麵組合組 -「W杯•限定外带麵組合」包括有咩👇🏻豚王一杯×2組黑王一杯x1組赤王一杯x1組札榥啤酒x4罐最開心有埋啤,食完飲罐再睇波,真係快活過神仙😂組合仲包括堂食正價拉麵第二碗半價優惠券x 1張,咪話唔抵😎包麵好易處理,就咁加熱就可以食,而且口感同味道同堂食一樣,麵質仍然保持到堂食水準,爽口彈牙,湯底直接加熱,完全保留到原有湯底味道,非常香濃,依家可以係宅就食得,夠晒方便。📍豚王分店地址:銅鑼灣店:銅鑼灣登龍街18號v Point地下4號舖將軍澳店:將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G號舖南昌店:深水埗深旺道28號V Walk L2-21號舖
11月世界盃,大家準備好宵夜未😂

問問職員又唔係好貴,聽職員講解點煮,最後決定買套返宅食下。

11月推出世界盃外帶麵組合組 -

「W杯•限定外带麵組合」包括有咩👇🏻

豚王一杯×2組

黑王一杯x1組

赤王一杯x1組

札榥啤酒x4罐

最開心有埋啤,食完飲罐再睇波,真係快活過神仙😂

組合仲包括堂食正價拉麵第二碗半價優惠券x 1張,咪話唔抵😎

📍豚王

分店地址:

銅鑼灣店:銅鑼灣登龍街18號v Point地下4號舖

將軍澳店:將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G號舖

南昌店:深水埗深旺道28號V Walk L2-21號舖
2022-10-22 255 views
以前香港得兩間果時,成日都要排長龍,果時我又仲鐘意食拉麵,唯有平日5點幾去先可以唔使等。豚王果時都算好好食,但慢慢開好多拉麵,選擇多左好多,佢即使開多左分店唔使點排,反而少左去食佢,今日lunch 去popcorn,見到唔使等位,就再試一試佢啦
赤王
赤王
2022-10-13 209 views
今日諗唔到食咩, 所以就入咗豚王食拉麵, 平時佢豬骨湯同埋黑蒜都食得多, 唯獨是呢個翠王覺得青bb好樣衰, 一直都冇叫過~ 今日終於鼓起勇氣試下😂😂其實佢都係有豬骨湯嘅味道, 佢多咗芝士嘅味, 再加啲羅勒味👍🏼 其實都唔奇怪嘅, 但我自己就唔太鍾意呢個配搭😂間間豚王的肉都好似塊數唔同,將軍澳呢間就有4塊,都算好😂😂同埋叫完之後好快就上枱,都唔會等太耐🌝#豚肉 #豚王 #豚王拉麵 #將軍澳 #將軍澳美食 #香港特色 #香港 #日本拉面 #日本拉麵 #日本 #日本菜 #japan #japanesefood #黃怪獸 #黃怪獸覓食

間間豚王的肉都好似塊數唔同,將軍澳呢間就有4塊,都算好😂😂

同埋叫完之後好快就上枱,都唔會等太耐🌝

好味指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️回頭率指數:⭐️⭐️⭐️⭐️豚王拉麵 $93之前已經食過一次,覺得幾好,今次想快快手手食個晚餐,就叫左最普通嘅豬骨湯底食評:👍🏻湯底合格,算濃👍🏻麵掛湯,但個人鍾意啲麵再粗少少,軟硬度適中👍🏻女仔食份量剛好,男仔食食可能要加底🤣🤣👍🏻肩肉淋滑,有肥有瘦,算係幾出色👎🏻湯底有味精,食完口渴成晚🥵🥵😐豬骨味唔算特別濃,剛合格☹️原來加左3辣都幾辣,會蓋過豬骨湯味,所以我下次應該只會加1辣🥲🥲☹️冇比流心蛋,要另外加十幾蚊先有,覺得唔太抵所以冇加————————————————————————總括嚟講,93蚊食一個拉麵唔算特別抵食,但佢做到93蚊嘅質素▶️冇驚喜但都冇失望,口痕想去食拉麵嘅人可以一試,但就唔好except會over expectation 🫡🫡🫡▶️服務不錯
好味指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
回頭率指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

豚王拉麵 $93

食評:
👍🏻湯底合格,算濃
👍🏻麵掛湯,但個人鍾意啲麵再粗少少,軟硬度適中
👍🏻女仔食份量剛好,男仔食食可能要加底🤣🤣
👍🏻肩肉淋滑,有肥有瘦,算係幾出色

👎🏻湯底有味精,食完口渴成晚🥵🥵

😐豬骨味唔算特別濃,剛合格

☹️冇比流心蛋,要另外加十幾蚊先有,覺得唔太抵所以冇加

————————————————————————

▶️服務不錯
豬王拉麵
2022-06-08 597 views
豚王 (PopCorn) (將軍澳)(評分7.5/10)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G25號舖環境🪑(評分7.5/10 )乾淨豚肉🐖(評分7.5/10 )色👀油光香👃🏻肉香、油香味👅油香、有肉汁拉麵🍜(評分8/10 )色👀幼身香👃🏻正常味👅有咬口、掛湯湯底🍲 (評分8/10 )色👀白色、濃厚香👃🏻豬骨香味👅豬骨味濃鍾意我推介美食就追蹤、分享、讚好🙏🏻#豚王 #PopCorn#將軍澳#拉麵
豚王 (PopCorn) (將軍澳)(評分7.5/10)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場地下G25號舖

環境🪑(評分7.5/10 )
乾淨

豚肉🐖(評分7.5/10 )
油光
肉香、油香
油香、有肉汁

拉麵🍜(評分8/10 )
幼身
正常
有咬口、掛湯

湯底🍲 (評分8/10 )
白色、濃厚
豬骨香
豬骨味濃

鍾意我推介美食就追蹤、分享、讚好🙏🏻

#豚王 #PopCorn#將軍澳#拉麵