2020-06-30 989 views
多年前係加老連山道舊舖食過最普通果款牛肉漢堡,覺得唔錯,但就一直未試佢較出名嘅鵝肝同軟殻蟹,今晚同朋友黎到搬舗後嘅本店試下。🍴芝士旋風薯條 HK$55薯圈炸得香脆,唔算多油,芝士醬亦都幾澎湃,我就愈食愈滯,但我朋友鍾意芝士所以唔覺得滯。🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65薯條就冇薯圈咁脆,偏腍身,朋友好鍾意牛油果,食得好滋味,我就麻麻,覺得有少少草青味。🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168麵包鬆軟,但烘得唔夠香脆,鵝肝同牛肉表面煎得夠香,鵝肝油香同牛肉肉味唔會互相遮蓋。🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138大烤菇幾香軟,軟殻蟹大大隻,脆皮似英式炸魚,唔算油膩,可惜唔夠醬汁有啲乾,要另外落埋雞翼果啲蜜糖芥末醬先食得落。🍴Mojito HK$68淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。🍴蜜桃冰茶 HK$38蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。📍Burgeroom銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舗

🍴芝士旋風薯條 HK$55

🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65

🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60

有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。

🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168

🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138

🍴Mojito HK$68

淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。

🍴蜜桃冰茶 HK$38

蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。

📍Burgeroom

2020-06-29 2025 views
Burgerroom講起銅鑼灣邊度有最好食既burger,小編一定會答佢係Fashion Walk既burgerroom。Fashion Walk既food street其實有d似酒吧街咁,有indoor同outdoor,冬天冇咁熱坐出去飲下酒食下burger都幾chill嘅,但而家大熱天時都係坐返入面算。環境都唔錯,有d American Diner feel,似坐係外國既pubs咁食飯,有興趣可以黎朝聖一下。----Menu好豐富,超級多選擇,有牛魚雞,要出去點左餐俾左錢先,冇收加一。以高質burger黎講算性價比好高。----Mega Cheese Beef Burger with bacon 特量芝士牛肉漢堡加煙肉 $120好大個啊,芝士多到瀉曬出嚟,好邪惡!餐廳好貼心,切開左一半方便食。麵包烘左有少少脆,meat patty勁厚身,煎至好香,見到都流曬口水。而煙肉煎至微微焦脆,配埋厚身牛肉一齊食非常滋味。----Meltered cheese twister fries芝士旋風薯條 $55side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭
Burgerroom

----
side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭薯條本身有調味,好似cajun powder黎,已經好好味,加埋半溶芝士真係冇得頂!

----
Single-Bone Chicken Wings with Honey Mustard Sauce 香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬$60
炸得好香脆,味道有啲麥記既脆香雞翼,皮就更加卜卜脆,好惹味,配埋啤酒一齊食,正到冇得頂!

Homemade iced peach tea $38
食burger緊係要飲啲野,iced peach tea好清新,帶啲酸味,解左芝士同厚身漢堡扒既肥膩罪惡感!
Draft beer - Guinness $68
啤酒、雞翼、薯條簡直係鐵三角,係冷氣下歎真係世界級!

----
地址:銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舖
2020-06-18 401 views
今日晏晝想食burger, 同事就提議左去食burgeroom! 見到咁多好評,好期待!醬汁要自己拎~ 一睇餐牌就見到有好多款式,牛、雞、豬、鴨、同埋其他海鮮嘅漢堡都有供應!同事揀左大啡菇芝士牛肉漢堡~ 個漢堡好大隻呀!已經幫你切好咗一半~ 方便食一拎起就發現佢好多汁超級juicy! 啲肉汁多到滴隻手度 個漢堡包係大到唔可以一啖食晒所有餡 大啡菇煎得好香,漢堡肉汁夠多,質地彈牙,係熟咗少少姐,不過都好有牛肉嘅香味 正!我揀左墨西哥辣椒芝士牛肉漢堡,唔同嘅位就係多咗啲墨西哥辣椒~ 同埋加咗$30有lunch combo! 所以有薯條同埋一杯熱飲我哋就揀咗杯rose cappuccino ~ 有好香玫瑰味同埋咖啡味,唔會太甜,好飲我哋仲叫咗個牛油果芝士薯條牛油果味唔算好出,不過份量都幾多,同埋芝士醬一齊食好夾

醬汁要自己拎~

墨西哥辣椒芝士牛肉漢堡

Rose  cappuccino

牛油果芝士薯條

我哋仲叫咗個牛油果芝士薯條
牛油果味唔算好出,不過份量都幾多,同埋芝士醬一齊食好夾

2020-06-18
$150 (Lunch)
大啡菇芝士牛肉漢堡
墨西哥辣椒芝士牛肉漢堡
Rose  cappuccino
牛油果芝士薯條
  • 牛油果醬芝士薯條
  • 大烤菇芝士牛肉漢堡
4 day(s) ago 0 views
一路都覺得依家條街好多好嘢食,所以今日就約咗朋友就係一齊去試吓❤️❤️見到一間餐廳都好多人食,所以一齊入去襯下熱鬧😂😂😂😂😂依間餐廳可以坐戶外或者室內都可以,不過嗰日有啲大風,所以我就揀咗坐室內嘅枱🤩🤩🤩🤩🤩我哋叫咗兩個漢堡包,雙鵝肝牛肉漢堡🥰🥰大烤菇鱈魚柳漢堡🤩🤩🤩🤩鵝肝煮得啱啱好,雖然我平時都唔會成日食,但係呢一個真係入口即溶🤣🤣🤣🤣配埋大大塊嘅牛肉漢堡,真係超級正👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼另外嘅鱈魚柳漢堡,夠大啡菇真係好勁,一啖真係食唔晒🤩🤩🤩🤩夠魚都大大嚿,炸粉亦都非常適中👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼我哋叫咗孫悟空琥珀啤同蜜桃茶,想講一講啤酒,真係一定要試!係手工啤,配埋漢堡包真係冇得頂!好易入口!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼另外,本身我想叫黑松露薯蓉寶,不過冇咗,下次一定要再試吓呢🥰🥰🥰🥰🥰🥰佢其他小食都唔錯啊,我哋叫咗雞肉條配蜜糖燒烤醬,牛油果醬芝士薯條👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼全部都係即叫即炸,特別想講吓佢啲醬料,真係幾好食喎👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

4 day(s) ago 0 views
開業至今幫襯過三至四次 早幾年慕名而來 食完覺得係香港Burger之中質素算唔錯 所以都有間唔中食下但最近再幫襯 呢次叫左個 Classic Burger 同直薯條 上菜果陣已經發覺個Burger唔夠熱 好似擺左一段時間先拎出來咁 去到切開裏頭 見到塊漢堡完全沒肉汁滲出來 好似一舊擦子膠咁既質地 已經覺得唔對路擺入口果陣 食落去覺得似一塊漢堡扒形狀既牛丸咁 不過牛丸仲好食啲 因為塊肉連牛味都冇 淨係食到麵粉同牛筋 不知所謂 成餐飯唯一覺得合乎期望就係得番啲薯條 令我整體相當失望我認為當一間主打賣Burger既鋪頭 可以接受到將自己既招牌菜以咁既水準去招呼客人 係好過份既一件事 我去將呢個價錢去麥記買四個漢堡包都覺得好食過佢一百倍 一個Burger連整好一塊漢堡扒既誠意同心思都冇 不如唔好開門晒自己時間啦😡😡

😡😡

5 day(s) ago
2020-10-13 0 views
食晚飯,同朋友嚟咗呢一間期待已久嘅漢堡包店呢間漢堡包店喺百德新街,環境好chill , 可以坐室內或者室外,坐得都幾舒服呢間餐廳主打係食漢堡包, 有各式各樣嘅漢堡包,淨係漢堡包都有30幾個款,有牛肉,魚海鮮類,同雞,仲可以加各種配料我哋叫咗一個burger share,仲叫咗個沙律同埋雞翼大烤菇沙律:原來呢個沙律份量超大,有一大半嘅沙律菜,可以減低我嘅罪惡,大烤菇上面仲有番茄蓉香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬:呢啲單骨雞翼係炸既,外面好脆,入面啲肉都幾嫩滑鵝肝牛肉漢堡:呢個超吸引,加左鵝肝,成個包高級左個包既外皮你煎過既,材料有鵝肝,牛肉,蕃茄同菜,鵝肝煎得好香,入口即溶,牛肉既肉質都幾juicy, 加埋佢個醬,配合得好好呢間餐廳既漢堡包真係好好味,一定要再encore
食晚飯,同朋友嚟咗呢一間期待已久嘅漢堡包店

我哋叫咗一個burger share,仲叫咗個沙律同埋雞翼

鵝肝牛肉漢堡:呢個超吸引,加左鵝肝,成個包高級左

呢間餐廳既漢堡包真係好好味,一定要再encore
2020-10-12
  • 鵝肝牛肉漢堡
2020-10-13 29 views
朋友話食過一間漢堡包店就食過返尋味,好想帶我再去食一次😂😂所以促成今餐餐廳有户外坐,見到好多人坐滿左,以為要等位,結果餐廳入面仲有位,原來啲人揀晒坐出面🙈入正題,朋友話一定要試佢哋嘅鵝肝漢堡包,所以我哋兩個就豪食,叫左一個鵝肝牛肉漢堡,再叫一個鵝肝軟殼蟹漢堡。真係好amazing!!!!鵝肝煎得非常之嫩滑,有入口即溶嘅感覺。牛肉味香濃,但調味適中,唔會太咸。而軟殼蟹係原隻,蟹膏非常飽悶,而且係大大隻食得非常之爽😆兩個漢堡包都配上生菜蕃茄等配菜,入口層次豐富而且side dish配有沙律菜,感覺食得健康。另外我哋都叫咗個香脆單骨雞翼配蜜糖芥辣醬,好味道!飲品我就叫左個薑啤,薑味唔太濃,令我一試愛上,立刻影低但下次去超級市場可以入返幾枝🤩呢間漢堡包店唔怪得知咁多正評,我食完都忍唔住要幫佢寫返篇

另外我哋都叫咗個香脆單骨雞翼配蜜糖芥辣醬,好味道!

呢間漢堡包店唔怪得知咁多正評,我食完都忍唔住要幫佢寫返篇
2020-10-12
  • 鵝肝牛肉漢堡
  • 鵝肝軟殼蟹漢堡
2020-10-09 0 views
銅鑼灣「Burgeroom」環境勁chill,有outdoor位,入夜後環境幾浪漫清幽☺️營造出有格調嘅西餐氛圍💯。鵝肝牛肉漢堡($168)••••••必食!焦黃色香煎鵝肝外脆內軟🤤處理到位,色澤粉嫩,肥美鵝肝入口好柔嫩,唔會overcooked,油脂香味整個大爆發😍 鵝肝有一定厚度!入口即化令人好滿足💓。包體屬於鬆軟嗰類,廚師將麵包烘烤過,表層脆脆的,但唔會話脆硬到𠝹口嗰隻☺️。牛肉漢堡肥唔算多,肉感好強,咬落好juicy🍔配料有芝士、千島醬、新鮮生菜、鮮甜蕃茄,全部加埋一齊好搭好配合,食材平衡唔會膩。大烤菇芝士牛肉漢堡($110)••••••大啡菇出名多汁又菇味濃,比起蘑菇片食起上嚟仲無咁論盡🤣夾落漢堡一齊食多種層次口感😆。芝士旋風薯條($55)••••••即係扭扭薯條啊🍟!😘加埋芝士醬做topping堅jeng😬Burgeroom用嘅醬係真係醬嚟,絕對唔會好似普通芝士咁凍左就變硬一舊。唯一係鹹左些少🥵要飲多杯水先得。

鵝肝牛肉漢堡($168)
鵝肝牛肉漢堡

大烤菇芝士牛肉漢堡($110)
••••••

芝士旋風薯條($55)

2020-10-08 32 views
burgeroom可以話係香港漢堡始祖, 食左咁多年, 宜家愈黎愈多新burger店, 咁岩去開銅鑼灣donki, 就係對面fashion walk搵食!fashion walk呢個地方既餐廳都幾有feel, 可以坐outdoor/ indoor, 星期5黎會更加chill!我同朋友1人叫左1個漢堡, 仲有必叫既芝士薯條, 都係2百幾蚊, 抵食!芝士薯條熱辣辣, 勁多芝士醬, 食到底都係滿滿芝士,佢其實好似哈迪斯薯條, 所以係超級好食!!!!burger已經切左半, 我地每人試1半, 波羅牛肉漢堡好juicy, 一路食一路滴汁, 牛肉漢堡排肉質唔會好散, 有口感有肉既香味, 醬汁唔會太多所以唔覺得好漏, 高質!另外叫左個honey mustard 大啡菇雞柳漢堡, 大啡菇1d都唔會乾, 好juicy, 雞柳唔鞋口, 加埋煙肉好夾好好食!!
星期5黎會更加chill!
芝士薯條熱辣辣, 勁多芝士醬, 食到底都係滿滿芝士,
佢其實好似哈迪斯薯條, 所以係超級好食!!!!

醬汁唔會太多所以唔覺得好漏, 高質!
雞柳唔鞋口, 加埋煙肉好夾好好食!!
2020-10-02 40 views
這裹的漢堡包件牛肉較為傳統感覺,牛肉較為實些,如果喜歡吃鬆口感就未必合啦!今次叫了的是特量芝士牛肉漢堡,可能因此乾了些,因中問只有一塊蕃茄。之前我曾吃過鮮磨姑牛肉漢堡及菠蘿煙肉牛肉漢堡,就沒乾的感覺,反而是剛剛好。還有鱈魚魚手指,外酥脆內肉軟,不防一試。還有健康的田園沙律。

還有鱈魚魚手指
,外酥脆內肉軟,不防一試。還有健康的田園沙律。
芝士特量芝士牛肉漢堡
鱈魚魚手指
田園沙律
Delivery
鱈魚魚手指
田園沙律
2020-09-28 52 views
Burgeroom 今次係坐室內 位置唔大 但好在有冷氣 整體環境唔錯牛油果醬芝士牛肉漢堡 ($98)Lunch +$30 with fries and drink 漢堡扒就幾厚 而且唔係全熟 係微微嘅粉紅色好有牛肉味 不過牛肉漢堡扒嘅質地唔係我想像中咁 佢嘅漢堡扒係比較爛 你唔會食到有肉粒嘅質地 牛油果醬既份量好足而且好香 成個burger都好juicy 😋 但就有少少膩而且會令到成個包好濕薯條就冇咩特別 不過係即炸嘅 所以嚟到仲係熱同脆卜卜
Burgeroom
今次係坐室內 位置唔大 但好在有冷氣 整體環境唔錯
牛油果醬芝士牛肉漢堡 ($98)
漢堡扒就幾厚 而且唔係全熟 係微微嘅粉紅色
而且會令到成個包好濕

薯條就冇咩特別 不過係即炸嘅 所以嚟到仲係熱同脆卜卜
Typically brusque HK service. That’s ok.Ordered a plain cheese burger as I came here for the first time, together with fries.Fries - definitely from frozen, not made on-site. Nevertheless tasty as fries normally are...Burger came about 5mins later.It looked sizeable but rubbish. I didn’t judge without biting however.So, I bit in and chewed. Immediate disappointment. Utterly underwhelming. Zero flavour. To break it down:- bread not fresh, average quality. Uninspiring in every way. - cheap flavour

To break it down:
- cheap flavourless cheese.
- a few small bits of mushy tomato. Yay!!! Or not.
- finally, the piece de resistance! A grey, tough, unseasoned patty.... what the!?!? The Marks and Spencer’s basic patty is far superior!

FAIL on all counts.

Why go here, when you have Butchers Club, Honbo and others nearby....

Conclusion - a good-looking tourist trap. Simply avoid. Or just go there for drinks, like half the other customers I later noticed.

This is the place where unloved food goes to die.
2020-09-16
2020-09-08 142 views
大家有冇試牛丸漢堡呢?牛丸漢堡係咩?幻想一下,一塊十二成熟既厚漢堡,切落去要用d力,牛丸彈彈既質感。切成四方,閉上眼,放入口,牛丸同漢堡完美結合。如果以牛丸質素,絕對一流,牛有牛味,仲要彈牙!不過我唔係食緊漢堡咩!芝士黑松露薯條,芝士味可以蓋過黑松露,只剩下淡淡菇味。薯條方面,十分適合熱氣及健康人士,經低溫油炸,減少爽脆,亦減少高溫引致既反式脂肪。朋友既魚柳漢堡好正常,對於劣食KOL 既我黎講,有d失望!最後,可能員工要Work From Home,出餐時間稍長,等左20分鐘,疫情期間,敬請原諒!
大家有冇試牛丸漢堡呢?
牛丸漢堡係咩?

朋友既魚柳漢堡好正常,對於劣食KOL 既我黎講,有d失望!

2020-09-01 185 views
位於名店坊既 BurgerRoom, 由門口開始已經係美國既感覺,漢堡款式有好多選擇,唔食牛都仲有好多選擇,有魚,鵝肝,軟殼蟹。。。Soft Shell Crab Burger with Guacamole($120) , 個 burger黎到係幾似隻蟹咁樣隻蟹夠大隻,食落啖啖都有蟹,不過成個包味道偏淡,要另外加 d辣醬。呢度 d辣醬幾特別,只辣喺條利,落到喉嚨唔辣。Guacamole Cheese Burger with Pinapple(+$110) ,好澎湃既Guacamole牛肉超好食,咁大個包都唔溜
牛肉超好食,咁大個包都唔溜

2020-08-23
$100 (Lunch)
2020-08-24 271 views
食勻全世界第十站-美國!講到美國就會諗到burger 今次就嚟到呢間尋找美國嘅味道~兩個人食叫咗一個啤酒、一份薯條同一份漢堡,完美組合鍾意啲薯條夠大條有得咬下,牛油果醬酸辣嘅味道中和左芝士嘅膩,而且份量十足,啱晒一班人share鵝肝同牛扒味道濃郁又多汁,份量以百幾蚊嚟講都算幾抵,一個人食可能會覺得有啲「漏」,但兩個人share就啱啱好啤酒就無咩特別,不過都要支持下呢隻本地生產嘅飲品!整體上食物質素唔錯而且性價比幾高,適合同朋友一齊嚟飲酒吹水增肥
兩個人食叫咗一個啤酒、一份薯條同一份漢堡,完美組合

牛油果醬芝士薯條

Thunder  god  ale

啤酒就無咩特別,不過都要支持下呢隻本地生產嘅飲品!