2021-07-04 1103 views
原來屋企附近有間隱世漢堡包店,今晚同我的他放工攰攰哋,唔好出去食了,就喺呢間漢堡包店外賣burger返家食啦😆雖然店仔細細,但睇menu都有好多選擇👍簡單點了Cheese burger、Chicken burger,其中一個轉Combo,本來好想點Milkshake,點知餐廳部Mulkshake機壞咗所以未能供應😭😭下次一定要點啊!最終Combo點咗可樂、熱溶芝士味薯條🍟因為餐廳係即點即制,所以等待了少少時間,但可以享用到熱辣辣香噴噴嘅晚餐,一定值得等的😊Cheese burger $109。一咬落去,漢堡包夠哂熱,個皮夠脆,但竟然夠鬆軟喎,讚👍牛肉好juicy,加埋新鮮生菜、洋蔥、熱溶芝士,好Fresh、好匹配🥰Chicken burger $89。包都係一樣香脆鬆軟,雞好大件,好滑好嫩👍薯條配上熱溶芝士醬,因為我家離小店都好近,所以芝士醬仲係好熱,我哋無選擇將芝士淋上薯條,因為怕唔均勻🤣薯條點住芝士醬嚟食感覺更好,因為每條薯條都keep住脆口,唔會好快腍。值得一讚嘅係小店嘅薯條外脆、內煙韌,加上鹹香嘅熱溶芝士,真係好滿足啊🤩今晚天氣咁熱,我和我的他能夠舒舒服服安坐家中食美味burg

今晚天氣咁熱,我和我的他能夠舒舒服服安坐家中食美味burger,真係好滿足☺️☺️
2021-06-21
15 Minutes (TakeAway)
📍 Burger Joys📍 西環 西營盤 • 第一街27-29號太益樓地舖❝Happiness you can taste❞!說到漢堡店,一定會想到這家口碑十分好的《Burger Joys》!🍔他們暫時在香港區有三家分店,屯門也有一家,希望未來在九龍區也會開店😝-他們的西營盤店比較小,加上政府的餐廳限客令,令他們只能容納數個客人,所以大家如果想堂食的話就有可能要排一下隊啦!-餐廳角落擺放著這個【漂書corner】,歡迎客人以書易書,讓書本的生命得以延續📚-點了一個漢堡,配以套餐~•Fish burger 魚柳漢堡 ($89)魚柳外脆內嫩,很厚肉,口口都是肉,帶濃郁魚香味🐟配合新鮮的紫洋蔥、番茄、生菜,可以解解膩感🥬除了魚柳質素高,漢堡包的麵包更是令我們喜出望外!🤩Burger Joys使用的麵包是自家製的brioche (布里歐麵包),每天在自家工場新鮮製作,再送到店裡。麵包鬆軟,富彈性,而且非常厚,可是又不會很硬很乾🍞外層以牛油煎過,帶有淡淡的牛油香,而且質感微脆,真的很不錯🤩•Combo (Soft drink / Beer + Fries) (+$41)+$41可以改成套餐,加
📍 Burger Joys
📍 西環 西營盤 • 第一街27-29號太益樓地舖

❝Happiness you can taste❞!

點了一個漢堡,配以套餐~

Fish burger 魚柳漢堡 ($89)
Fish burger
魚柳外脆內嫩,很厚肉,口口都是肉,帶濃郁魚香味🐟
配合新鮮的紫洋蔥、番茄、生菜,可以解解膩感🥬
除了魚柳質素高,漢堡包的麵包更是令我們喜出望外!🤩
麵包鬆軟,富彈性,而且非常厚,可是又不會很硬很乾🍞

+$41可以改成套餐,加配薯條+啤酒/汽水。
我們還改配了{黑松露薯條}還有{奶昔}

Black truffle fries 黑松露薯條 (Combo +$21)
Black truffle fries
薯條是幼身的,炸得香脆🍟
黑松露醬下得足料,發出陣陣松露香氣,吃起來味道也非常濃郁,令整體味道更上一層樓❣️

Chocolate milkshake 朱古力奶昔 (Combo +$31)
Chocolate milkshake
奶昔配漢堡絕對是最邪惡的組合!😈
奶昔以巧克力雪糕打成,非常滑溜、綿密、味道濃郁,很有飽足感🥰

Classic buffalo wings 經典水牛雞翼 ($59/6 pcs)
Classic buffalo wings
水牛城雞翼同樣推介,辣勁十足🌶️,非常惹味。
還配了西芹、蘿蔔、藍芝士醬~

Menu:
Black truffle fries
Chocolate milkshake
4 day(s) ago 0 views
我係一個愛好Burger既人, 所以每逢有新開既Burger店, 我都會去試試聽朋友講話呢間Burger Joy唔錯, 上open rice睇幾間分店, 而最偏遠既可謂係呢間西營盤分店。原本打算去灣仔分店,不過剛好係周末係附近行完山,決定去西營盤分店試試。一去到,見到舖面行左三張枱,應該係主力做外賣既生意。不過食burger當然新鮮先好味,加上都遠道而來,幾大都坐底食,剛好仲有一個位。打開餐牌,見到雙層牛肉漢堡係招牌菜(Signature Double Cheese Burger),聽個名都吸引,於是就即刻點左呢個。等左一陣,野食到了,賣相都不錯,份量都算可以。食落個飽好脆身,唔似快餐個D質地又林又凍。牛肉食落嫩身唔痴口,肉汁多,好味。配埋芝士,茄汁等等既配菜,一齊咬,好味道。原本仲想食多個,不過食完開始飽,決定下次先再黎食另一款,哈哈後來返到屋企上網睇多D資料,原來呢間係入選全球五十大最好味burger店之一,確實小弟去親澳洲,歐美一帶都會專登幫襯一下當地既burger店。Burger joy既味道確實比得上歐美澳一帶既burger。

等左一陣,野食到了,賣相都不錯,份量都算可以。
食落個飽好脆身,唔似快餐個D質地又林又凍。

牛肉食落嫩身唔痴口,肉汁多,好味。
配埋芝士,茄汁等等既配菜,一齊咬,好味道。

2021-10-05 21 views
西環除了有不少文青Cafe,其實Burger店都不少,高峰時間有大約5間左右,競爭也不小。這間Burger Joys位於較低調的後巷,不留意可能也會Miss過。雖則地點不在大街,但網上好評也不少。小店簡單裝修,牆上掛有食客照片,倍感溫馨。Burger即叫即製,半Open Kitchen能窺探到師傅熟練的手勢,不到15mins新鮮Burger就陸續上桌,香氣噗鼻。平日LateLunch時段來Chill一下也不錯!芝士牛肉漢堡 Cheeseburger $110採用USDA Choice美國特選牛肉,牛味濃郁Juicy,火候夠,有陣陣焦香味。麵包厚身有烘過,質感鬆軟帶微脆,加上半溶芝士、新鮮生菜、紫洋蔥、蕃茄等配料,口感豐富,整體出色美味。魚柳漢堡 Fish Burger $90魚柳皮薄香脆,魚肉雪白厚身啖啖肉。其他配料同樣有半溶芝士、生菜、紫洋蔥、蕃茄和沙律醬,這個相比Cheeseburger味道較Light和清新,適合不嗜牛和不好超濃味的客人。蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings $60 / 6隻中Size的雞中翼,每隻都炸得香脆有肉汁。配上泰式甜酸醬、蒜蓉及炸蒜粒,惹味又

Lunch時段來Chill一下也不錯!

芝士牛肉漢堡 Cheeseburger $110

魚柳漢堡 Fish Burger $90

中Size的雞中翼,每隻都炸得香脆有肉汁。配上泰式甜酸醬、蒜蓉及炸蒜粒,惹味又邪惡。

店內還有一個Books Corner,鼓勵客人Bring one, take one,帶舊書到店交換,十分欣賞這類漂書活動,跟這區的文青風格很搭也很環保!
2021-09-26 28 views
愛吃burger 的朋友相約西環lunch, 中西上環一帶比較多外國人,burger 餐廳應該水準不錯,果然冇令我失望!店舖不大有小店簡單貼心的感覺,平日下午2點幾到。黑松露薯條-非常有驚喜的一碟!重點係黑松露醬,食得出唔係劣貨質素,好香黑松露味,份量亦好重手,豪不吝嗇!-combo 的話加$22, CP值好高!正面睇: 黑松露爆棚!Cheese Burger -牛肉煎到微焦香,加埋剛溶的芝士,大滿足!-牛肉的質素亦值得一提,牛味濃郁,完全唔乾身。Buffalo Wings -雞翼juicy,咬落去仲有雞汁-Buffalo sauce 好惹味,甜甜酸酸辣辣,姐不吃辣的都食左3隻!

店舖不大有小店簡單貼心的感覺,平日下午2點幾到。

黑松露薯條
-combo 的話加$22, CP值好高!
黑松露薯條

正面睇: 黑松露爆棚!

Cheese Burger
-牛肉煎到微焦香,加埋剛溶的芝士,大滿足!
-牛肉的質素亦值得一提,牛味濃郁,完全唔乾身。
Cheese  burger

Buffalo Wings
-雞翼juicy,咬落去仲有雞汁
Buffalo  Wings

Cheese  burger
Buffalo  Wings
2021-09-20 26 views
朋友推薦位於西營盤高水準Burger Joys,外牆設計特別,鬧市中的寧靜,細細間,最重要漢堡質素高😍👍🏻🍔特色雙層芝士牛肉漢堡$140Burger好巨形,好大份足料,一啖咬唔哂,雙層牛肉勁多汁,唔乾,夾住濃濃的芝士,勁香🤤麵包口感好有驚喜,焗得岩岩好,好鬆軟,配搭生菜、洋蔥、蕃茄、酸瓜、醬汁,好口感好豐富,好出色的漢堡👍🏻👍🏻😍正加左Combo汽水及薯條$42,黑松露薯條另加$22😋😋🤤好重黑松露味,好香,正👍🏻👍🏻

🍔特色雙層芝士牛肉漢堡$140

加左Combo汽水及薯條$42,黑松露薯條另加$22
😋😋🤤好重黑松露味,好香,正👍🏻👍🏻

• 特色雙層芝士牛肉漢堡
今天來到西環遊走來到第一街,感覺到肚子有點我便網上尋找餐廳,居然看到 burger joy,意想不到開到這裏來,很多年前我在灣仔吃過此美式漢堡店記憶猶新!變尋覓試試有否不一樣! 花了一點時間才找到因為漢堡店是座落在後巷大廈的後面!其實小小的店舖才有風味才有特色,為了吃漢堡和回憶舊有的味道便進去了! 餐廳雖然小,但位置應該足夠應付,而且也不會感覺非常擠迫!我們叫了一份fish burger combo分享來,當然不忘叫店員上菜時將burger切半,這樣便方便我們對分!burger來所有ingredient都十分新鮮,無論青菜洋蔥芝士炒起上嚟都十分新鮮清脆!新鮮的青菜和材料吃起上來是不一樣的口感!非常refreshing 濕潤! 漢堡內的炸魚炸得香脆可口外脆內軟!整個漢堡吃起上來不會太乾亦不會太濕!基本能說是一個高質漢堡! 升級 combo 會配上啤酒同薯條,我再將薯條升級為 sweet potato chips 更可以試唔同野,都係 combo 價加多 12蚊! 而 sweet potato chips 外脆內軟番薯味十分

花了一點時間才找到因為漢堡店是座落在後巷大廈的後面!

餐廳雖然小,但位置應該足夠應付,而且也不會感覺非常擠迫!

升級 combo 會配上啤酒同薯條,我再將薯條升級為 sweet potato chips 更可以試唔同野,都係 combo 價加多 12蚊! 而 sweet potato chips 外脆內軟番薯味十分甜,食慣了薯條轉一轉口味也有新的感覺!

雞翼在這家店是必點的,吃過後回味無窮回憶起多年前在灣仔店的味道!雞翼有好幾種味道但我還是最喜歡他的 Cajun seasoning! 辣香辣香!
又來了我們最愛的Burger Joys,質素高,味道好,全港最正的漢堡之一🍔👍🏻!今次叫齊晒佢哋海陸空的食物,哈哈,正!📌美式炸雞配車打芝士醬🐔🧀$60第一次食呢個,相當酥脆可口,外層脆卜卜,內裏軟滑多汁,每一粒炸雞都被香噴噴的味粉包裹着,配搭芝士醬,濃郁可口🧀📌魚柳漢堡🐟🍔$90都是第一次點的單品,同樣高質,魚柳夠脆夠嫩,配搭特調醬汁和蔬菜,營養豐富🤩❣️📌牛肉漢堡🐮🍔$100漢堡肉,相當濃郁,啖啖多汁,牛味香郁吸引,每次食完都會好掛住,好想快啲再食😋❣️太正❣️✨最後還有一點值得欣賞,這裏還有漂書活動📚,大家可以拿你的舊書過來換一本新的,環保同時可以增加知識❤️👍🏻,相當喜歡💕大家都過嚟邊嘆漢堡🍔邊睇書啦📚

📌美式炸雞配車打芝士醬🐔🧀$60

📌魚柳漢堡🐟🍔$90

📌牛肉漢堡🐮🍔$100

大家都過嚟邊嘆漢堡🍔邊睇書啦📚
2021-09-02 42 views
作為一個九龍人真係好少何過海,今日難得嚟到西環當然要食啲九龍冇嘅嘢啦burger joys 聽過好多次都未有機會試,舖頭細細好有外國feel,環境乾淨嗌咗一個魚柳漢堡同埋牛肉芝士漢堡炸魚柳炸得好香冇雪藏味,厚厚一塊魚柳炸完入邊唔會過熟,仲好滑同鮮牛肉芝士都好好食芝士嘅份量係完全覆蓋塊牛,咬落去牛唔會鞋口,仲煎得好香最值得一讚係佢嘅麵包下層半尺咁厚,但係佢好鬆軟食完咁大個包都唔會好滯!其中一個我哋仲加咗COMBO, 係罐裝可樂!薯條唔好睇落平平無奇,條條都食得出入邊既薯,唔會炸得太乾,剛剛好食到足料嘅薯仔餐牌仲有其他小食同埋唔同口味嘅薯條,下次再過海我都一定返嚟試下其他野。

嗌咗一個魚柳漢堡同埋牛肉芝士漢堡
最值得一讚係佢嘅麵包下層半尺咁厚,但係佢好鬆軟
2021-08-23 47 views
Lunch time 同同事去左西營盤的burger joys食晏。由於唔係太肚餓,我地叫左個素食雜菌蘑菇芝士漢堡share,再加錢升級套餐同叫多份雞翼同洋蔥圈。素食雜菌蘑菇芝士漢堡 - 份量十足,配料豐富。磨菇扒望落好似足三兩,食落幾脆口,有幾分似免治牛肉的口感。漢堡包好鬆軟,好有牛油味。水牛城雞翼 - 雞翼上滿滿的水牛城醬,又酸又辣,味道非常濃郁強烈,好惹味。芝士薯條 - 薯條熱辣辣上枱,被半溶車打芝士醬覆蓋,雖然好邪惡,但又忍唔住一啖接一啖。洋蔥圈 - 外層金黃鬆脆,內裡係甜甜的洋蔥,味道唔錯。

洋蔥圈 - 外層金黃鬆脆,內裡係甜甜的洋蔥,味道唔錯。
2021-08-22 18 views
得知呢間餐廳係榜上有名,而且牛肉漢堡是最出名的。雖然本人是不吃牛肉,但都想試吓,打個卡。我叫的是大啡菇漢堡,佢同其他漢堡店唔同,係切碎咗d大啡菇mixed埋其他香料同材料煎成一舊肉。其他餐廳會係一塊大啡菇夾係入面,其實我覺得各有各特色,呢個食法會似係食緊一舊肉咁。最緊要係呢度煎得唔會太乾薯條新鮮炸起,好夠熱,唔會淋哂環境方面,因為舖位比較細兼且係開放式廚房,會比較大油煙同坐得唔係咁好。試過,打個卡就好了
薯條新鮮炸起,好夠熱,唔會淋哂

2021-08-01
Lunch
2021-08-21 25 views
大受歡迎嘅Burger Joys🍔香港區已經有3間分店 今次我去返第一間嘅西營盤店 店面雖然唔大 但無論店外定店內都有種美式氛圍🇺🇲Burger有牛/雞/魚 另外仲有素食選擇tim◾芝士牛肉漢堡漢堡麵包鬆軟 牛肉juicy 味道夠濃郁🐂加埋生菜/洋蔥/芝士 簡單而隆重❣️◽魚柳漢堡魚柳都幾厚肉 份量十足 而且肉質亦算嫩滑🐟同樣有生菜/洋蔥/蕃茄 仲有沙律醬tim 食落夠晒fresh所有burger都可以加$42轉套餐 有汽水/啤酒同薯條 我哋都加咗一set 薯條仲追加蒜蓉🧄係切切實實嘅蒜蓉啊 味道好濃架😆除咗蒜蓉仲有熱溶芝士同黑松露揀💕
Burger有牛/雞/魚 另外仲有素食選擇tim

◾芝士牛肉漢堡
◽魚柳漢堡
2021-08-19 10 views
餐廳不大, 只有3-4枱坐位,主要招呼外賣客。不過menu 就很多選擇,有burger ,薯條,沙律,all day breakfast,雞翼,milkshake,等仲有其他飲品。最後combo點左牛肉漢堡(加啤酒同薯條)。漢堡包皮用牛油煎過,有淡淡的牛油香味,食落去質感鬆軟;材料有蕃茄,洋蔥,生菜🥬,酸瓜和牛肉。平時太多醬料的話會令到漢堡變軟,但係今次唔會,成個漢堡仲有脆脆地的感覺。薯條幼身薯條,炸得很脆,點上蕃茄汁更好味Buffalo Wing 有幾種口味,叫左水牛雞翼,雞翼炸得很脆,外表有辣辣地的醬料,很惹味。飲品則叫左啤酒同tonic water
餐廳不大, 只有3-4枱坐位,主要招呼外賣客。

薯條
幼身薯條,炸得很脆,點上蕃茄汁更好味

Buffalo Wing

飲品則叫左啤酒同tonic water
2021-08-18 17 views
Burger Joys (第一街)#琴日放假又同老公去西營盤尋寶,行到一條小巷一間好有藝術色彩的店舖吸引住,於是入去試下佢個漢堡包。#餐廳播着柔和的歐陸歌曲,令人置身於歐陸國家的感覺。#呢度食物質素不錯,通常即叫即做,保持新鮮👍 1)魚柳漢堡$90:大大塊的炸魚柳比包還要大,高質素的厚肉魚柳,炸得外面够鬆脆,內裏啖啖肉,厚厚的魚肉,非常嫩滑,充滿juicy,加上新鮮的生菜、爽口的洋蔥、酸甜的蕃茄、濃濃的芝士和沙律醬,簡直是絕配,加上外脆內軟,鬆軟的漢堡包,簡直令人沒齒難忘。2)扭扭薯條$40:份量頗多,一圈一圈的,炸得非常香脆,而且帶有薯肉,並不太油膩,調味恰當,較街外的薯條好吃,我們忍不住吃完一個又一個,不知不覺間很快便吃完了3)蒜香雞翼$60(6隻):雞翼很大隻,炸得酥脆可口,保留了雞的獨特味道,上面舖上泰式酸甜醬和香蒜,吃起來非常惹味。4)曲奇奶昔$70:既香滑又解渴,曲奇味够濃,飲時伴隨入口的曲奇碎,更有口感。
Burger Joys (第一街)
#餐廳播着柔和的歐陸歌曲,令人置身於歐陸國家的感覺。
#呢度食物質素不錯,通常即叫即做,保持新鮮👍
2021-08-07 22 views
週末起床後突然很想吃漢堡,立刻更衣起行到我最愛的漢堡店餐廳位於第一街下幾級樓梯的小巷上,頗為隱蔽裝修風格跟灣仔及中環店差不多,開放式設計,牆上掛滿食客的照片先來一杯巧克力奶昔,味道香濃之餘,甜度亦恰到好處特色雙層芝士牛肉漢堡可走蔬菜,份量十足的漢堡扒與芝士完美融合牛肉漢堡咬落肉汁滿瀉,有嚼勁!法國米芝蓮麵包烘得金黃鬆化漢堡加$42可變套餐配汽水或啤酒及薯條!另加$12可升級作蒜蓉薯條!炸得香脆的薯條上鋪滿生蒜,惹味無比汽水可選可樂、零度可樂、雪碧、梳打水、薑汁汽水或通寧水小食奇津辣味雞翼炸得透香,火辣惹味
週末起床後突然很想吃漢堡,立刻更衣起行到我最愛的漢堡店
餐廳位於第一街下幾級樓梯的小巷上,頗為隱蔽
巧克力奶昔
先來一杯巧克力奶昔,味道香濃之餘,甜度亦恰到好處
特色雙層芝士牛肉漢堡
牛肉漢堡
牛肉漢堡咬落肉汁滿瀉,有嚼勁!法國米芝蓮麵包烘得金黃鬆化
蒜蓉薯條
汽水
汽水可選可樂、零度可樂、雪碧、梳打水、薑汁汽水或通寧水
奇津辣味雞翼
小食奇津辣味雞翼炸得透香,火辣惹味
2021-08-07
$212 (Lunch)
巧克力奶昔
特色雙層芝士牛肉漢堡