2020-09-05 707 views
在西營盤玩完藝術墻之後發現一間漢堡餐廳。在街巷角落。之前好似在中環見過,因此當是下午茶外賣回家食。恰是疫情期間也不敢多做停留。裝潢風格少少街邊咖啡室味道,如果是以前的日子應該也是人山人海。|黑松露薯條^菜單打開,黑松露薯條就好吸引。類似這種餐廳,似乎炸物必選。由於不想食太飽,所以都只系選擇漢堡,薯條等。黑松露薯條。價錢59港幣,菜單有五星推薦。想必的確很多人都會有選擇,無一例外。外賣買完回到家,發覺外賣的薯條依然鬆脆,而黑松露的惹味已經在打開外賣的陣間飄香而出,含入口中可以感覺及口感柔軟。|芝士牛肉漢堡^牛肉漢堡是我最鍾意的漢堡之一,不論什麼品牌的漢堡店。牛肉都係衡量水準的一個最基本。肉質質地鬆脆,距離外賣到家再影相差不多一小時之類。牛肉飽實而夠味好似成塊扒實淨在麵包生菜之間。回到家切開四等分都可以不散。可想而知肉質厚實。由於無特別飲品想飲,叫左椰青水,剛剛好中和黑松露的濃味道。如果真是完全美國風味的漢堡,是否應該加埋大可樂,咖啡,啤酒。配椰青水中和了芝士膩味。菜單還有一個加百利甜酒的奶昔,可惜外賣不同堂食。🤔
在西營盤玩完藝術墻之後發現一間漢堡餐廳。

在街巷角落。
之前好似在中環見過,

因此當是下午茶外賣回家食。恰是疫情期間也不敢多做停留。

|黑松露薯條^

菜單打開,黑松露薯條就好吸引。類似這種餐廳,似乎炸物必選。
由於不想食太飽,所以都只系選擇漢堡,薯條等。

芝士牛肉漢堡^

由於無特別飲品想飲,叫左椰青水,剛剛好中和黑松露的濃味道。

2020-09-05
  • 芝士牛肉漢堡
2020-06-19 1095 views
西營盤是一個福地, 餐廳選擇真的很多, 細心尋找, 常會在暗角找到一些特色的餐廳今晚我們在暗角就找到一間隱世餐廳了! 外牆找來了 Artist 用黑白粉彩畫了越現實的壁畫, 鯨魚很醒目地在城市的天空穿越裡面坐位不算很多, 大概可以坐上10人左右 , 餐廳亦設計外賣服務Menu 很明確, 就是食burger la~~特色雙層芝士牛肉漢堡Signature Double Cheese Burger+ $62 Combo ( 可樂 及黑松露薯條 ) 雜菌蘑菇芝士漢堡Mushroom Cheese Burger奇津辣味雞翼 Cajun Wings特色雙層芝士牛肉漢堡Signature Double Cheese Burger 超喜歡他們的麵包, 好鬆軟而且有烘一下, 有濃濃的牛油香! 麵包真的很出色, 令漢堡加分不少! Double Cheese Burger 的材料真的很豐富哦, 有酸青瓜, 蕃茄, 生菜, 大大塊的新鮮牛肉漱堡, 而且十分juicy 黑松露薯條 黑松露醬放得很重手哦, 咸度剛剛好超香的, 配脆香的薯條真的無得輸雜菌蘑菇芝士漢堡Mushroom Cheese Burger 跟

Menu 很明確, 就是食burger la~~

+ $62 Combo ( 可樂 及黑松露薯條 )
奇津辣味雞翼 Cajun Wings

黑松露薯條

跟我本身的想像有點出入, 以為是一塊大菇, 原來餐廳是很有心機地把不同的蘑菇磨碎, 加了香草做成的蘑菇漢堡, 香脆美味
雜菌蘑菇芝士漢堡

奇津辣味雞翼 Cajun Wings ($59 / 6pcs)
雞翼炸得很香, 外脆內嫩,非常多汁,咸度也是剛剛好,一點辣的令人一隻接一隻

2020-06-17
2020-05-23 866 views
今日返大學圖書館還書,是幾本之前借了久久的書......相約一個在這大學上班的老朋友落西營盤tea一tea。正街附近第一街樓梯隔離有間美式漢堡包店,好多朋友食過都讚不絕口。 我們點了一個漢堡包combo(套餐包汽水及)薯條,另加多個漢堡及一杯紅莓汁。先來兩杯飲品~牛肉漢堡(加錢配汽水薯條)~第一次吃到這樣香軟的麵包,牛油含量非常豐富,質地超級鬆軟,這麵包是餐廳的賣點。新鮮牛肉製成的漢堡十分juicy,還有酸青瓜、蕃茄、生菜等等配料,越食越滋味。魚柳漢堡~熱辣辣炸起的魚柳,香脆外皮加軟滑的魚肉,一試難忘,配以紫洋蔥、生菜等,再添加蛋黃醬,美味極了。炸番薯條~脆卜卜且味道甜甜的,比一般薯條更覺香脆。這餐廳也會接受粉紅食物代購apps訂餐, 臨離開餐廳時,見到有電單車員入內取食物。薯條都有幾款選擇,加芝士及黑松露醬也是熱賣。聽聞餐廳出面兩幅牆的塗鴉畫作都屬於這餐廳的,風格獨特,值得欣賞。

先來兩杯飲品~

牛肉漢堡(加錢配汽水薯條)~

魚柳漢堡~

炸番薯條~
脆卜卜且味道甜甜的,比一般薯條更覺香脆。

薯條都有幾款選擇,加芝士及黑松露醬也是熱賣。

2020-05-22
Tea
2020-05-22 553 views
今日去到西營盤呢邊食Lunch, 試O左同事介紹O既BURGER JOYS…….個個呢間係隱世小店,唔細心望係見唔到店舖位置,而且佢地食完都話好味又抵食…..其實O係西營盤地鐵站出去行幾分鐘見到右手邊有條樓梯仔望落去,就會見到佢地個招牌….由於店舖唔係好大,而且去到已經 full house,咁我同朋友就叫o左外賣….我地兩個真係兩款包再加入$41 upgrade去combo…初時以為COMBO只可以配薯條,店員問我地想加配邊款小食時先知原來可以配薯堡 / 洋蔥圈 / 薯圈….咁我同朋友當然要試下其他啦!!!! 我點O左MUSHROOM CHEESE BURGER,好香蘑菇味,而且塊BURGER煎得好香好脆口,但一D都唔會好油膩,再加上上面有加加塊洋蔥,洋蔥好JUICY,唔會令到成個BURGER食落好DRY…值得一掀係呢款包VEGETARIN係可以食O架!!! 至於朋友就點O左個CHICKENBURGER…呢個BURGER超多醬汁,一打開已經好香MUSTARD味,我忍唔住要同朋友SHARE 個包食,食落唔單只好香MUSTARD味,塊雞扒亦好嫰滑而且唔會好厚身,好惹味…至於小食我地點O左

BURGER…呢個BURGER超多醬汁,一打開已經好香MUSTARD味,我忍唔住要同朋友SHARE 個包食,食落唔單只好香MUSTARD味,塊雞扒亦好嫰滑而且唔會好厚身,好惹味…至於小食我地點O左洋蔥圈 / 薯圈,一大開個盒,D薯圈多到趺出O黎…好大份!!!! 至於個洋蔥圈都唔差,唔會好厚粉!!!! 總括O黎講,真係如同事所言好味又抵食!!!

2020-05-21
TakeAway
2020-05-21 377 views
周末到西環碼頭閒逛後吃晚飯,聞說Burger Joys榮獲亞洲Best 50 Burger,既然如此,就試試好了。餐廳隱身在小巷一角,幾乎走過而不發現。我倆都愛芝士,一人點了一個Cheese Burger加Combo,分別點了薯堡及辣粉薯條,飲品選了和Burger絕配的啤酒和可樂。不消一會食物便來了,太肚餓了急不及待要吃。Cheese Burger用一個小盒子裝著,賣相討喜而吃時不弄髒手。Burger份量及用料都十足,牛肉漢堡厚身,煎熟而仍保持肉汁,加上芝士及漢堡醬很好吃。Burger內亦有生菜,蕃茄,紫洋蔥及酸瓜加添清新感及爽脆口感,發揮平衡整體口味的作用。尤其欣賞麵包,比一般吃到的更鬆軟且帶牛油香。整個組合起來非常岀色。接著也吃吃薯堡。薯堡炸得剛好,外脆內軟,中間仍保持軟綿,有薯仔香,一向愛吃薯餅的我和友人都很喜歡!辣粉薯條我倆也很愛,辣粉微辣,更多了一份惹味,讓人一口接一口停不了,同樣令我們很滿意。整體而言很滿意,所有食物都即叫即做,味道調配得很好,豐富得來不會膩,且side dish亦同樣岀色,難怪能成為最佳漢堡。

Cheese  Burger

薯堡
奇津辣粉薯條
  • Cheese Burger
2020-10-15 3 views
推介:⭐️⭐️———————見到網上話Burger Joys係香港No.1嘅美式漢堡,就緊係試吓。至於點解擺薯條做封面,就係因為薯條吸引啲🍟>🍔西營盤店好細,只係坐得十個人左右,全部係Bar枱Bar凳,所以唔太舒服—————————芝士牛肉漢堡 $109經典漢堡嚟講真係幾失望👎🏻 先講個包,係煎烘過幾脆,配菜幾新鮮。但主角牛肉唔Juicy之餘仲冇咩牛肉香味。以呢個價錢咁嘅質素真係唔太接受到,只係一個非常普通嘅漢堡,被人吹大了-魚柳漢堡 $89包同配菜都OK,魚柳唔會炸得太硬,魚肉都幾嫩,沙律醬都夠。都係個句,以呢個價錢可以再好食啲-套餐 + $41(汽水/ 啤酒 + 薯條)熱溶芝士薯條 (+$11)薯條明顯見到係現成薯仔批出嚟,幾香薯仔味,即叫即炸熱辣辣🔥配埋芝士冇得頂 抵唔抵就見人見智......—————————整體來講,漢堡好普通之外,所有嘢都有啲overpriced ($150先食到芝士牛肉漢堡一個set......)個人覺得質素比唔上價錢,唔太recommend -❤️更多食評請支持IG:namnam_happyshare
推介:⭐️⭐️
———————
—————————
芝士牛肉漢堡 $109
魚柳漢堡 $89
套餐 + $41
(汽水/ 啤酒 + 薯條)
熱溶芝士薯條 (+$11)
—————————
❤️更多食評請支持IG:namnam_happyshare
魚柳漢堡
熱浴芝士薯條
香港最好食既漢堡店之一我會揀burger joys,處理漢堡recipe真係無價,暫時未搵到一間可以同佢比較🙈burger joys有套餐叫,而且仲可以升級轉成奶昔,但次次食完包都好飽,所以今次都係試唔到杯奶昔------1. Mushroom burger $89次次都會叫mushroom burger🤤食落去完全唔似係碎蘑菇,加埋半溶的芝士,好似食緊牛肉漢堡咁,再配埋番茄、紫洋蔥、酸瓜同生菜,口感豐富,包脆得黎牛油好香,烘得香軟,而且有彈性唔會因為醬汁而變腍,超值得一試👍🏻2. Truffle fries $59薯條粗幼程度同連鎖快餐店差不多,炸得香脆,不過我覺得有點偏油膩,黑松露醬並不是on side上,而係直接係薯條上加黑松露,所以聞落非常香,松露味十足😋散發住濃濃野菌香

------
1. Mushroom burger $89

2. Truffle fries $59
2020-10-03
$110 (Lunch)
別被在橫街窄巷中的餐廳門面所欺騙,這Burger Joys可是長年被雜誌選為香港第一的漢堡包店!.🍔平常最愛點他的牛肉漢堡加藍紋芝士,芝士的味道與漢堡扒的肉質緊緊地融和在一起,每一口都是大大的滿足感!.🍟餐廳的黑松露薯條也是必點!廚師一點也不吝嗇地把大量的黑松露醬放在薯條上,所以基本上每一條薯條都能沾到濃濃的松露香味。甜薯🍠薯條也可一試。.🐔蒜香雞翼的醬汁也不錯,雞皮被燒至脆卜卜。.⭐️性价比:4/5星💰人均:$100港元

🐔蒜香雞翼的醬汁也不錯,雞皮被燒至脆卜卜。

⭐️性价比:4/5星
💰人均:$100港元
2020-09-25 12 views
Burger Joys🍔❤️🙆🏻‍♀️💓𝙏𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙬𝙖𝙮 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙪𝙨𝙩𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩 𝙞𝙣 𝙎𝙖𝙞 𝙔𝙞𝙣𝙜 𝙋𝙪𝙣, 𝙮𝙤𝙪 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙙𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙖 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙮𝙚𝙩 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙛𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙨, 𝙛𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙖𝙡𝙤 𝙬𝙞𝙣𝙜𝙨. 𝙒𝙝𝙚𝙣 𝙮𝙤𝙪 𝙬𝙖𝙡𝙠 𝙥𝙖𝙨𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙌𝙪𝙚𝙚𝙣”𝙨 𝙧𝙤𝙖𝙙 (𝙬𝙚𝙨𝙩) 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙚𝙭𝙩 𝙩𝙞𝙢𝙚, 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙮 𝙬𝙖𝙣𝙩 𝙩𝙤 𝙫𝙚𝙣𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙖 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙤𝙛 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙨.🍟🍔🍗✔️Vegan option: Mushroom burgers🍀1️⃣Single burger🐂🍔💕牛肉漢堡 HKD 99味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️ 打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境(Environment):⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐
Burger Joys🍔❤️

1️⃣Single burger🐂🍔💕
牛肉漢堡 HKD 99

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐

➡️😍The brioche buns are soft, fluffy and buttery, which served with classic toppings include lettuce, tomato, onions and pickles. The juiciness and fat of the American Angus beef have perfectly locked the flavour in burger🙆🏻‍♀️💓👍🏻.

✅Burger Joys (第一街) (西環)
西環西營盤第一街27-29號太益樓地舖

2020-09-06 17 views
今日心血來潮,特意走去西營盤買漢堡買了芝士牛肉漢堡×2109蚊個burgers joy第一次品嘗先說好的面包明顯是特別選取,底包那塊厚而鬆軟,十分出色漢堡牛肉方便不過不失醬汁亦是正常發揮可惜可能因為外賣取回家裏,始終牛肉熱度和口感有所下降總記,以109這價錢,尚可接受,性價比不高但質數以10分,以我心目中可取6.5分,醬汁和牛肉味道未能提高漢堡印象,但面包卻拉高一點總印象分下次會再次堂食,希望會有驚喜
今日心血來潮,特意走去西營盤買漢堡

買了芝士牛肉漢堡×2
109蚊個

burgers joy第一次品嘗
先說好的
面包明顯是特別選取,底包那塊厚而鬆軟,十分出色
漢堡牛肉方便不過不失
醬汁亦是正常發揮
可惜可能因為外賣取回家裏,始終牛肉熱度和口感有所下降

總記,以109這價錢,尚可接受,性價比不高

下次會再次堂食,希望會有驚喜
2020-09-06
TakeAway
$109 (Tea)
2020-08-31 33 views
作為西環街坊西營盤呢間漢堡包出名就係人都知~所以我地隔幾星期就會幫襯一次!因為佢啲漢堡包真係好有特色~~今次因為生飛滋所以就無食佢個黑松露薯條同蒜香雞翼,淨係同朋友叫左一人一個burger~~~我朋友叫左特色雙層芝士漢堡:呢次叫個雙層芝士漢堡,亦係店內嘅signature漢堡,牛肉經過師傅爐火純青嘅技術烤製,令其有香口焦香嘅外層,咬落則肉汁四溢,再加上有兩層厚厚嘅牛肉,作為一隻食肉獸,你係會非常鍾愛呢個漢堡。睇到眾多食評後,除咗上面所講嘅牛肉漢堡外,其魚柳漢堡亦受到非常好嘅評價,所以今次我就試試魚柳漢堡:雖然魚柳炸得非常香脆,即叫即炸,但肉質仍能保持嫩滑多汁,完全唔會有乾嘅感覺,再配上獨特自家嘅醬汁,新鮮爽口嘅生菜,為漢堡除咗增添上唔同嘅口感外,仲可以消解一下炸魚柳所帶嘅油膩感。

• 特色雙層芝士牛肉漢堡
2020-08-26 25 views
疫情持續,只好減少堂食,減低風險。今天剛好經過西環一帶,發現這隱世漢堡店,就買個外賣滿足一下自己。漢堡選擇不會花多眼亂,適合選擇困難症的我,本來想吃個經典芝士漢堡,但卻忽發奇想,吃個最豐盛的特色雙層芝士牛肉漢堡,好好獎勵自己。店外等候約十分鐘就可以吃了,看來這店蠻受歡迎,一直有外賣速遞的單。這是我的combo,除了雙層牛肉漢堡外,配上薯條及飲料,一個人恐怕未能吃得下。店舖細心為我切開一半,因為我一個人一定難以征服整個漢堡。特色雙層芝士牛肉漢堡除了配有新鮮蕃茄,紫洋蔥,生菜外,最重要當然是兩層的牛肉。牛肉醃製過後煎得香口,肉味非常濃郁,煎煮時間適中,肉汁得以保存,配上濃烈芝士,非常滿足。順帶一提,漢堡包底面以牛油煎過,啖啖牛油香令包身不會太乾,這點帶來小驚喜。薯條即叫即炸,薯味香濃,炸得金香,配上濃濃黑松露,味道足夠,不用再加上茄汁或其他調味醬,十分邪惡的配搭。漢堡當然要配上奶昔,今次點了雲尼拿奶昔,啖啖濃郁雲尼拿香味,好像吃了數杯雪糕,配上漢堡套餐簡直一流。
這間餐廳位置較隱蔽,位於暗角位但不難搵,店舖雖然細細間,但食物質素整體都不錯!因為疫情的關係,當天去到不用排隊就有位啦!叫左招牌芝士牛堡和魚堡,最出色嘅係塊漢堡包皮,鬆脆可口,絕唔係又乾又淋,而且仲好足料,個人覺得魚堡相比牛堡吸引,所採用嘅不係平時吃到嘅超薄急凍魚柳,而是超厚魚塊,整體都不錯👍🏻以西環地區價錢算抵!再叫左個食漢堡必配搭嘅薯條,仲要係黑松露薯條🍟勁多黑松露,不過個人認為咸左少少!門口仲有一幅好靚既塗鴉牆比你打卡✨📸Cheese BurgerCheese BurgerFish BurgerBlack Truffle FiresBattered Onion Rings

Cheese Burger
Cheese Burger
Fish Burger
Black Truffle Fires
Battered Onion Rings
2020-08-15
$100 (Lunch)
之前去過灣仔那間,但原來西環巷子裏也有分店。點了cheese beef burger 和fish burger,魚柳炸得香脆熱辣辣,當然不少得之前嚐過的黑松露薯條,黑松露醬非常濃郁很香,再配一杯啤酒,完全在感受著外國很chill的生活。
遇上全球top 50間嘅burger joy,仲要咁岩見openrice 有優惠$109包一個burger,一份薯條同野飲,咁就梗係去試下!個set嘅burger係5選一,我最後揀左最classic 嘅芝士牛肉漢堡,薯條就只得原味。個包非常鬆軟之餘仲帶陣陣嘅牛油香,再加上微微烘過,唔會有比汁搞到淋哂嘅情況。牛肉一咬落去非常juicy😋😋 ,配上芝士,蕃茄,酸黃瓜,洋蔥同生菜,難怪係全球頭50。值得一提嘅係成日係其他地方食burger 都會有一口咬唔哂嘅情況,而呢度嘅burger就做得岩岩好,一啖可以咬哂所有材料!加左唔少分💯至於薯條就稍為平凡左啲,無乜特別。值得欣賞嘅係佢地用嘅飲筒,以70%大米同30%木薯所制,夠哂環保👍🏻總體而言,用優惠價試倒呢個burger真係抵,平時單點一個burger都要呢個價,希望下次黎再有機會試另一隻口味喇😌

Dining Offer
Group-buy