2021-02-17 42 views
今日經過灣仔, 見到呢間專食漢堡嘅酒吧, 咁入去食番個下午茶都好。餐牌有漢堡同小食可供選擇,今次我就選擇左沙律🥗同雙層牛肉加蛋漢堡飽啦,沙律🥗菜都新鮮🥰,個漢堡飽厚實又大個,麵包🥯層塗上牛油,煎得很香夾微脆,漢堡包餡料勁豐富,2大塊牛肉漢堡扒、芝士、雞蛋、洋蔥🧅、蕃茄同青瓜,牛肉味香濃,青瓜、生菜🥬很爽脆,蕃茄和洋蔥夾雜其中,芝士呈現半溶狀態,滋味無窮👍。叫包可以轉combo,要了份黑松露薯條同啤酒,薯條炸得鬆脆,配上啤酒🍻一流😘

食完個豐富嘅漢堡餐, 就可以繼續行街購物啦!

餐牌有漢堡同小食可供選擇,今次我就選擇左

食完個豐富嘅漢堡餐, 就可以繼續行街購物啦!
2021-02-16
Tea
香港人鍾意食唔同菜式,而burger都當然係香港人最鍾意既菜式之一🍔🍔所以香港有好多形形色色,大大小小食burger既餐廳。由連鎖式最平既M記,到細細間酒吧式既本地薑/外地牌子既餐廳都有,而價錢當然就豐儉由人。🤑今日要試呢間burger joy,講得慕名而來,就緊係因為佢出哂名😍😍😍出名源自早前有個全世界burger排名,而果個榜將burger joy排左做全港第一,同好似全亞洲第五😳😳排得咁前,都預左價錢唔平,就當順便慶祝節日就黎試下佢😙😙餐廳係酒吧式既,座位比較逼夾而且唔算多位,不過呢個係酒吧既特色。雖然黎之前都大概決定左食咩,但都係想望一望menu。喺or度睇左其他人既食評,見冇人飲milkshake,再望多兩篇就見到有人提過話milkshake暫停。😔好在提早知道,唔係實失望死我呢個milkshake愛好者🥤最後我地叫左一個cheese burger combo,配黑松露薯條,飲half pint beer,另外再加多個chicken burger。啤酒先上,野食等左一陣就黎到🍺🍺🍺兩個包既size都係正常既size,而呢d burger既正常size都意味住個口冇番咁上下大係

排得咁前,都預左價錢唔平,就當順便慶祝節日就黎試下佢😙😙

好在提早知道,唔係實失望死我呢個milkshake愛好者🥤

啤酒先上,野食等左一陣就黎到🍺🍺🍺

兩個包既size都係正常既size,而呢d burger既正常size都意味住個口冇番咁上下大係好難一啖咬哂咁多層。包除左塊肉,配料都好豐富。

Cheese burger既肉煎得比想像中脆口,但中間都不失肉汁🤤🤤🤤
肉餡既牛味都幾濃,側邊煎得焦脆,中間juicy得黎又香牛味,而且食到牛肉既質感🤗🤗🤗
配料有好多,蕃茄🍅洋蔥🧅生菜🥬全部都好新鮮,而且酸青瓜既量都好多,一塊連住一塊咁
我地叫左多醬,醬汁同溶左既芝士將成個包既食材連接埋一齊😋
牛肉香口,蔬菜新鮮,醬汁濃香,成個包平衡做得唔錯👏🏻👏🏻👏🏻

至於chicken burger,中間塊雞髀肉大塊得黎,外脆內軟👍🏻👍🏻👍🏻
醬汁係honey mustard,芥末味唔算好勁,唔新,酸酸甜甜同雞肉配搭得宜,個醬汁非常加分🥰🥰
生菜大大塊,新鮮脆口,加上蕃茄同洋蔥,成個包係比較fresh,岩哂唔想食得太heavy既人

話明漢堡包,夾住餡既個包當然都好重要。大啖咬之前,就細啖咬左少少包黎試,麵包既香味都唔錯,而且口感都幾好,帶煙韌得黎唔會好乾,而且烘到有少少牛油香,係做得幾好。

薯條都係我地期待既item。佢地既薯條唔係粗身果隻,係似m記果種幼身既薯條
🍟🍟🍟岩岩炸起當然又香又脆,但我地期待既香就唔止係薯條原本既香
黑松露醬唔肯定係煎炒過定直頭炸過,變左乾身既黑松露醬既量都唔少,所以香味確實幾夠,佢整既時候成間餐廳都有黑松露果隻漏煤氣味。

啤酒夠凍,薯條夠熱,漢堡夠juicy,呢餐我地兩個都食得幾滿足。
2021-02-16 31 views
夜晚冇堂食,都唔阻止唔到我食burger嘅衝動。前幾日去左灣仔呢間burger joys外賣自取burger,去到見到佢地都有幾多外賣生意,等左一陣先拎到。我地冇叫套餐,因為反到屋企薯條一定會淋唒。單點兩個burger加12隻雞翼。餐廳環境氛暗,貼滿相片,佈置美觀,相信在堂食定是一個唔錯嘅體驗。雜菌蘑菇芝士漢堡 $89 漢堡軟軟的,好香,蘑菇係切碎蘑菇製成的厚切菇餅,煎得好香口,咬落好有肉感,配料有洋蔥,生菜,蕃茄等等,味道清新而不油膩。芝士牛肉漢堡 $109芝士溶入牛肉的配搭永遠冇得輸,厚度好夠,口感扎實,而且牛味濃,肉汁豐富,漢堡大小適中,好滋味又滿足。水牛雞翼(12隻) $99 雞翼醬汁惹味,有小小辛辣,後勁大,另配上芝士醬汁,一點更加滋味,雞翼都幾大隻,仲有蔬菜作伴,一解油膩感。

雜菌蘑菇芝士漢堡 $89

芝士牛肉漢堡 $109

水牛雞翼(12隻) $99
2021-02-16 34 views
🧧𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐶ℎ𝑖𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑁𝑒𝑤 𝑌𝑒𝑎𝑟🐮終於試咗呢間想食好耐嘅漢堡,之前成日見人食🤣·✨雞肉漢堡🐔🍔 $89我就叫咗雞肉漢堡,份量好大個💗個包好厚身,有烘過,邊位微脆塊雞扒好大好厚,又夠juicy,煎過嘅雞皮仲脆脆地添👍🏻仲好欣賞個蜜糖芥茉醬,同雞肉好夾😎😆配有紫洋蔥、番茄、生菜·✨魚柳漢堡 🐟🍔 $89朋友食嘅魚柳漢堡,香脆可口,配以他他醬魚柳都嫩滑、幾大塊同厚身,所以都啖啖食到肉其餘就冇乜特別🤔·✨蒜香雞翼(6隻) $59朋友話想試呢款,佢嘅蒜唔係好多,但反而甜酸醬好多,而呢隻甜酸醬偏甜,所以整體甜咗啲,食落唔似蒜香雞翼,佢應該叫甜酸醬雞翼🤣·🌟下次有機會再試個牛堡先😎
🧧𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐶ℎ𝑖𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑁𝑒𝑤 𝑌𝑒𝑎𝑟🐮
終於試咗呢間想食好耐嘅漢堡,之前成日見人食🤣
✨雞肉漢堡🐔🍔 $89
我就叫咗雞肉漢堡,份量好大個💗
個包好厚身,有烘過,邊位微脆
塊雞扒好大好厚,又夠juicy,煎過嘅雞皮仲脆脆地添👍🏻
仲好欣賞個蜜糖芥茉醬,同雞肉好夾😎😆
配有紫洋蔥、番茄、生菜
✨魚柳漢堡 🐟🍔 $89
朋友食嘅魚柳漢堡,香脆可口,配以他他醬
魚柳都嫩滑、幾大塊同厚身,所以都啖啖食到肉
其餘就冇乜特別🤔
✨蒜香雞翼(6隻) $59
🌟下次有機會再試個牛堡先😎
估唔到年初四去食Burger Joys都會咁多人,等左15-20分鐘先有位,不過店員服務好一般,好似唔太想serve你咁,雖然係食快餐,但服務差過一般連鎖快餐店,有點失望------Fish Burger $89 8/10之前一直食開mushroom burger,第一次試fish burger,等左約10分鐘,魚柳真係新鮮炸起👍🏻攞起個下仲feel到熱氣幾欣賞佢地用紙盒裝住個包,一來可以隔熱,二來汁唔會滴到周圍都係,幾貼心既設計入面配料有紫洋蔥、生菜、番茄、芝士同魚柳,冇酸瓜,兩片麵包都係幾脆同重牛油香炸粉好薄,魚柳嫩滑雪白☺️中心都係熱辣辣,冇雪味,處理得幾好,上面仲有一層半融芝士,配合蔬菜一齊食唔會好膩Caesar salad $69 6/10我叫左少醬,但黎到既沙律係比起正常再多醬,唔知店員係咪聽錯,好膩,每片菜都浸左醬同埋芝士碎,食左半盒已經頂唔順😣

------
Fish Burger $89 8/10

Fish Burger

Caesar salad $69 6/10
Caesar salad
2021-02-15
$90 (Lunch)
Fish Burger
2021-02-15 20 views
闲来无事在湾仔街头漫无目的地逛,临午饭时间走到 Burger Joys 门口,知道他是全球五十家最佳汉堡之一,决定吃汉堡包当午餐。这家是总店,都是高身的桌子,有点儿像酒吧的布局,水吧上装有电视直播足球赛。餐单很简单,汉堡包包只有几款, 选择完全没有难度。芝士汉堡是招牌,再加41元可配套餐。没想到汉堡内有这么多配菜,蕃茄、蔬菜和洋葱等等,整个包非常厚身,咀巴小一点都难塞进去。听说他们用的面包是特制的,没有一般汉堡面包那种淡而无味,吃到的是带弹性的包香味。另外,牛肉的质量也值得一赞,吃得出是鲜牛肉,肉身不干,而且带有肉汁,非常美味。这里消费不算低,但的确吃到他们的价值。

餐单很简单,汉堡包包只有几款, 选择完全没有难度。

Cheese  Burger  Combo

这里消费不算低,但的确吃到他们的价值。
2021-02-12
$150 (Lunch)
Cheese  Burger  Combo
2021-02-15 798 views
好耐無食Burger Joys,走去食係因為上次食咗荃灣間副線,想試返主線灣仔分店喺酒吧街內,貫徹美式酒吧格調,有葷食同素食漢堡以價錢嚟講,漢堡包其實偏貴,不過味道上又的確值得Cheese Burger 芝士牛肉漢堡 $109上枱熱辣辣,Burger標明係Hot Pick、USDA Choice,簡單嚟講即招牌貨Combo套餐有薯條、汽水,要加$41漢堡包內餡有爽脆蔬菜、紫洋蔥圈、蕃茄等亦有千島醬、2塊酸青瓜片包內有2大塊厚切漢堡扒、芝士,好足料吓漢堡扒據稱係採用紅酒、牛油煎漢堡扒配合USDA美國安格斯牛肉原材料製成漢堡牛肉再配合2種邪惡嘅芝士,包含寇比芝士、車打芝士難怪味道寧舍不同漢堡扒外層微微焦脆,濃厚牛香鎖緊肉汁之餘亦有鮮嫩感,感覺算札實免治牛肉無筋,唔太乾身,只係比較薄蔬菜帶甜味,可減低油膩感而漢堡牛肉就滲出獨特紅酒牛油香麵包質感亦好特別,星級配方係唔同啲法國牛油包Brioche Buns上下都夠厚比平常坊間漢堡包嘅麵包足足厚2倍麵糰鬆軟有香味,略帶微甜味望落飽滿,溫熱軟熟有彈性,唔會輕易凹陷變形亦可配合餡料Size,一啖咬落去,餡料唔會散開套餐叫咗Sweet Potato F
灣仔分店喺酒吧街內,貫徹美式酒吧格調,有葷食同素食漢堡
以價錢嚟講,漢堡包其實偏貴,不過味道上又的確值得

Cheese Burger 芝士牛肉漢堡 $109
Combo套餐有薯條、汽水,要加$41
漢堡包內餡有爽脆蔬菜、紫洋蔥圈、蕃茄等
亦有千島醬、2塊酸青瓜片
包內有2大塊厚切漢堡扒、芝士,好足料吓
Combo

漢堡扒據稱係採用紅酒、牛油煎漢堡扒
配合USDA美國安格斯牛肉原材料製成漢堡牛肉
再配合2種邪惡嘅芝士,包含寇比芝士、車打芝士
難怪味道寧舍不同
漢堡扒外層微微焦脆,濃厚牛香
鎖緊肉汁之餘亦有鮮嫩感,感覺算札實
免治牛肉無筋,唔太乾身,只係比較薄
蔬菜帶甜味,可減低油膩感
而漢堡牛肉就滲出獨特紅酒牛油香
Cheese Burger

麵包質感亦好特別,星級配方係唔同啲
法國牛油包Brioche Buns上下都夠厚
比平常坊間漢堡包嘅麵包足足厚2倍
麵糰鬆軟有香味,略帶微甜味
望落飽滿,溫熱軟熟有彈性,唔會輕易凹陷變形
亦可配合餡料Size,一啖咬落去,餡料唔會散開

套餐叫咗Sweet Potato Fries,即甜薯
以甜蕃薯製薯條,炸成金黃色,入口軟綿綿、暖笠笠
蕃薯條薯味重,有天然甜香,只係唔夠脆口
Crispy Garlic Wings 就係其中一款小係,價錢$59/6隻、$99/12隻
表面有粒粒香蒜,海量醬汁似泰式辣醬,酸甜味豐富,味帶微辣
加上蒜香雞翼炸得香口,大小適中,好惹味
Sweet Potato Fries
2021-02-06
Combo
Cheese Burger
Sweet Potato Fries
2021-02-15 16 views
趁著新春期間,到喜帖街 看看充滿喜慶的燈籠裝飾, 歡歡喜喜的感覺實在令人太開心。到了 晚餐時段, 又是時候要花點腦筋 想想買什麼外賣,朋友 牛年想吃牛肉😀😀😀 想起之前同事推介, 酒吧街漢堡店。牛肉漢堡簡簡單單, 想吃牛肉漢堡的原味, 牛肉味道香濃, 兩面煎得香口 , 內裏仍然保持非常juicy的肉汁, 生菜新鮮爽口, 紫色洋蔥爽脆。魚柳漢堡很有驚喜的推薦, 魚柳肉質結實魚味濃, 魚肉層次分明, 而且炸至香脆又 保持到魚肉嫩滑, 值得推薦。蒜味雞翼雞翼炸至香脆, 蒜味非常突出, 配搭辣味醬汁, 惹味又好味。

牛肉漢堡

魚柳漢堡

蒜味雞翼

2021-02-14 565 views
情人節又遇著年初三有假放,要諗埋午餐去同女朋友食咩。記得有同事介紹過呢間漢堡包店係香港數一數二好食,於是決定同女朋友嚟食返個情人節午餐。我地叫咗兩個餐,我就梗係叫個招牌菜signature double cheese burger;女朋友就要mushroom cheese burger,兩個包都份量十足。我嗰個包嘅配料洋蔥同番茄都新鮮多汁爽脆,而牛肉都好多肉汁,反而我自己覺得可以唔使好多芝士,但當然鍾意芝士嘅朋友們可以更加enjoy啦!個蘑菇包嘅蘑菇都好似個漢堡扒咁整成一個餅狀,但食落就完全唔膩。跟餐雖然有跟薯條同飲品,但既然情人節慶祝梗要side back多份兩份小食:蒜香雞翼同埋美式炸雞。雞翼嘅辣醬有啲甜甜地,應該係泰式辣醬,個皮都炸得幾香。個炸雞係有啲似嗰啲雞寶/雞粒,有車打芝士醬點,都幾惹味。講返佢跟餐嘅薯條,我地其中一份叫咗黑松露薯條,一份原味。黑松露嘅醬份量好夠,可以話係重口味嘅黑松露。食完飲煎炸嘢,飲返啖汽水真係好正架。但係齋飲汽水係唔能夠滿足貪婪嘅我。加返個雪糕做黑牛就差唔多。呢度嘅黑牛雖然唔係用我鍾意嘅朱古力雪糕而係用雲呢拿,但佢又係份量好多,而且佢係落咗雪糕先畀汽水

mushroom cheese burger

薯條
黑松露薯條

但係齋飲汽水係唔能夠滿足貪婪嘅我。加返個雪糕做黑牛就差唔多。呢度嘅黑牛雖然唔係用我鍾意嘅朱古力雪糕而係用雲呢拿,但佢又係份量好多,而且佢係落咗雪糕先畀汽水你加,變咗雪糕嘅奶香同雲呢那香都好佔好重味,即係變咗以前好興嘅雲呢那味可樂。我自己雖然偏愛可樂味重啲,但試下呢個都幾特別。
黑牛

而女朋友嗰杯係曲奇奶昔(其實係oreo),都好香滑,愛甜一族可以試下。
2021-02-14
Lunch
情人節唔食大餐,食burger一樣甘開心。特色雙層芝士牛肉漢堡食肉獸必選,除咗有兩塊又厚又結實既漢堡扒之外,仲有紫洋蔥、番茄、酸瓜、芝士、生菜,超多層。雜菌蘑菇芝士漢堡我好鍾意呢度既麵包好軟熟。雜菌蘑菇炸到好似食緊肉甘,一啲都唔似食緊素食漢堡包。加41可以跟餐要薯條加汽水,另一個餐我地再加$21要黑松露薯條。薯條即炸就係好食,黑松露落得好多所以好夠味。美式炸雞配車打芝士醬炸雞好食,調味好惹味,外皮卜卜脆,正。蒜香雞翼雞翼亦都好食,有蒜味之餘,仲有我鍾意既泰式辣醬。加$21要黑牛雪糕特飲同我想像中唔同,原來係一杯超多份量既雲尼拿雪糕,額外俾罐可樂你自己斟。加$31要曲奇奶昔好好飲但超級邪惡,入口順滑,唔會好甜,連啲cream都好滑。
情人節唔食大餐,食burger一樣甘開心。
雜菌蘑菇芝士漢堡
薯條即炸就係好食,黑松露落得好多所以好夠味。
薯條
黑松露薯條
美式炸雞配車打芝士醬
炸雞好食,調味好惹味,外皮卜卜脆,正。
蒜香雞翼
雞翼亦都好食,有蒜味之餘,仲有我鍾意既泰式辣醬。
加$21要黑牛雪糕特飲
黑牛雪糕特飲
黑牛雪糕特飲
加$31要曲奇奶昔
2021-02-14
$250.5 (Lunch)
曲奇奶昔
㊙️全球50間最佳漢堡店香港唯一上榜嘅必食Burger Joys‼️———————————漢堡包即場食絕對係最完美當日2點到 坐咗大約7成 佢地個包面頭勁脆 牛油味極香🤤🤤仲勁多人買外賣走真係好受歡迎🥰🔺Signature double cheese burger($138)黎個真係必食 個size mega到不得了2塊超有份量 煎得勁香口 入面仲Keep到勁juicy 肉碎大細岩岩好好有口感 仲好香牛油味 視覺最震撼嘅絕對係個芝士 2層融曬嘅cheese就流落黎啦🤤🤤再加埋配料 都好fresh 最鍾意佢地用咗紫洋蔥 個陣辣味絕配呀🥰🥰我仲加咗fried egg 個egg yolk 流落黎 好爽呀🥳 超級推介💯‼️‼️🔺🥬 Mushroom Cheese Burger Vegetarian ($89)竟然有素食burger而且唔係用Omni Meat 最鍾意係佢整得夠厚 個個厚度完全令到個口感有D似漢堡 而且個調味都非常豐富 充足 好surprise 食落感覺健康但加咗cheese就邪惡返🤣🤣🔺Crispy Garlic Wings ($59/6PCs)🔺Battered Onion Ring
———————————
漢堡包即場食絕對係最完美
當日2點到 坐咗大約7成
佢地個包面頭勁脆 牛油味極香🤤🤤
仲勁多人買外賣走
真係好受歡迎🥰

黎個真係必食 個size mega到不得了

🔺Battered Onion Rings ($39)
小食都炸得好香脆 crispy garlic wing 用咗甜酸醬 仲好重蒜味 而且同onion rings一樣個炸衣夠薄 唔錯🤪🤪

———————————

#igfoodtastecafe漢堡包
#bestfoodhongkong
#topcitybites
#fov_hkcoffeemap
MICHELIN Guide California Burger✨🍔💫..呢間Burger🍔 確係唔錯既,經開灣仔想食Burger,諗起呢間酒吧街既漢堡包店❤️。採用法國🇫🇷 米芝蓮Recipe 製作既麵包,值得一試啊。除左招牌Signature Double Cheese Burger🍔,仲有貼心Vegetarian Burger🌿,素食既朋友一樣可以試到架。.ll $109芝士牛肉漢堡🍔,冇Double Cheese 咁heavy,但食落同樣豐富,Beef🐮重牛味,好有飽肚感。.ll $89雜菌蘑菇芝士漢堡🍔,Vegetarian 素食漢堡。但望落同真漢堡一樣,而且多一份蘑菇味🍄,健康之選。.每個Burger 都可以升級做Combo 套餐 +$41 就有一份薯條 Chips 🍟 & 汽水Soft Drink🥤。而今次就轉左奇津新粉薯條 Cajun Fries +$11,多一份辣粉味🌶,食落更惹味。..酒吧街吃Burger🍔🍟🥤,另有一番風味吧。..×××××ש灣仔駱克道42-50號君悅居地下E舖..

l[Cheese Burger]l $109

l[Mushroom Cheese Burger]l $89

酒吧街吃Burger🍔🍟🥤,另有一番風味吧。
×××[Burger Joys]×××