2020-03-19 45 views
No gathering No gathering, 但又想一齊食飯? 外賣是一個最好的解決方法! 今日做外賣妹, 行經中環嘅Burger joys買漢堡包, 人肉速遞! 四點幾經過都咁多客, 食味應該唔差得去邊啩!食物以漢堡包為主, 小食為副, 當然還有啤酒汽水, 取價合理!見到呢排咁free style嘅座位, 等餐廳準備外賣之時, 忍不住來杯我的主打..... 生啤! 1/2 Half draught Beer ($33)吹住生風, 嘆住冰凍涼快嘅生啤, 爽! 生啤清爽易入口是常識吧! $33 免加一, 抵飲! ORDER 完發覺發覺買漢堡包可以轉COMBO,  仲抵, 加$31有啤酒及著條會合友人即開餐當然還幫某人order了一支 Magners Apple Cider。今天柯打了芝士漢堡包及奇津辣味雞翼開心share。 芝士漢堡 ($109)外賣漢堡包以小紙盒子盛載, 紙盒存熱不錯, 打開漢堡包還是熱的, 傳統的美國芝士漢堡, 漢堡包餡料包括漢堡牛肉、芝士、酸瓜片、生菜、生洋蔥及蕃茄片。牛肉漢堡厚度夠, BURGER JOYS 以手切美國安格斯牛肉自家制成, 品質較有保證,

1/2 Half draught Beer ($33)

1/2 Half draught Beer ($33)

會合友人即開餐

今天柯打了芝士漢堡包及奇津辣味雞翼開心share。

芝士漢堡 ($109)
芝士漢堡 ($109)

牛肉漢堡厚度夠, BURGER JOYS 以手切美國安格斯牛肉自家制成, 品質較有保證, 牛肉漢堡肉質及肉味不錯, 有少許咬口, 煎得香口, 亦有肉汁, 配合香濃芝士片、辛辣生洋蔥及酸爽青瓜, 酸青瓜片不但增加爽脆口感, 加了少許自家漢堡醬汁, 起了中和油膩感, 漢堡包夠熱, 口感鬆軟。

奇津辣味雞翼 ($59/6 pcs)
奇津辣味雞翼 ($59/6 pcs)

打開盒子香噴噴, 艷麗的香辣粉鋪滿了雞翼每一個角落 ,咬一口香辣惹味 , 炸得皮脆肉嫩, 相信雞翼炸前應該醃過, 除咗香辣仲非常鹹香, 送啤酒一流! 可惜冇叫多杯外賣生啤!
TakeAway
$128 (Lunch)
2020-03-14 126 views
2020年3月9日 星期一今日要去中環到睇牙,本身約咗6:00 ,但係最後早左到,而且又好早睇完,所以就諗住喺附近買啲嘢返屋企食途經呢一間鋪頭,聞到好香嘅味道,似係燒肉嘅味,好自然就俾佢吸引左入到去先知道原來係專食burger嘅,有好多款唔同嘅漢堡包可以架,仲可以升級要套餐,有埋小食同飲品,於是每樣都要少少順便拎返屋企同屋企人品嚐返到屋企打開食物仲好熱辣辣,有美式炸雞配秘製辣醬,見到份量都唔少,炸得好脆口之餘食落去真係有少少辣,好想我配左芝士醬一齊食,感覺會冇咁辣,更加容易入口另外仲叫咗蒜香雞翼,雞翼上面真係有一粒粒揸船,食落去十分香口,雞肉好嫩滑至於burger方面,我簡簡單單叫咗牛肉漢堡,見到漢堡包好明顯係燒過嘅,而中間嘅牛肉都好厚身,咬落去啲肉汁飛晒出嚟,好juicey最後仲加咗小食炸薯圈,炸到一條條好分明,食落去唔會太過油膩,脆卜卜唔經唔覺已經即刻清晒雖然睇落好似好貴咁,但係最後我同屋企人幾個人分享,而且野食真係幾高質素,下次可以再試其他食物
2020年3月9日 星期一

2020-03-09
TakeAway
2020-03-09 240 views
疫情下的香港,街道上路人漸少,我也不願到人流多的地方用饍,晚上的中環,好像是一個合適我的地方。想著想著,很掛念美洲旅行的生活,在巷仔裡頭,我看到這裡的漢堡包標誌。和男友一起點了一份FISH BURGER,一份SIGNATURE DOUBLE CHEESEBURGER,其中一份要了COMBO SET,滿足那個愛飲可樂食著條的肥仔男朋友。BURGER JOYS 既漢堡都是即叫即做,放入一個方型紙盒裡,賣相挺好,而且這個紙盒可以盛著漢堡尾端擠出來的醬汁,兩隻手可以乾乾淨淨,符合疫情需要。(順便一提,店內有兩大枝消毒啫喱供客人使用,亦有告示提醒客人使用,十分貼心)FISH BURGER中間的魚柳是炸魚,魚邊好香脆,新鮮熱辣,醬汁豐富。DOUBLE CHEESSE 是店內的SIGNATURE,牛肉夾到很薄,但卻有著香脆的肉邊,熱溶芝士包裹著牛肉和配菜,一口咬落去肉汁都要瀉出來。薯條倒是最後來,不過也是現炸的,稍稍有點炸得太過火,我們都喜歡食鬆軟一點的薯條。星期三的晚上,店裡坐著4個人,這裡的氣氛雖然有點靜,但我們卻享受其中。
Double Cheese Burger
Fish  Burger

2020-03-04
Double Cheese Burger
Fish  Burger
2020-02-13 681 views
今年聖誕新年都留港消費,用心的慢慢發掘香港各地方美食,首先由中環開始,嘆番杯馳名中外嘅港式奶茶,然後再慢慢走入橫街窄巷,俾我發現到 Burger Joys 香噴噴的手作漢堡 ,隨心坐下來慢慢品嚐漢堡加雞翼的滋味!《Cheese Burger》$109Burger Joys 最有人氣的就是漢堡,芝士牛肉漢堡,店裏採用優質安格斯牛肉,厚厚的牛肉入口多汁又夠牛肉味,肉質鮮美,搭配新鮮蔬菜及酥脆的麵包,口感層次豐富!一邊食一邊聞到烤漢堡的香氣,滋味在心頭。《Buffalo Wings》$59經典水牛雞翼,六隻的份量很滿足,而且雞翼大大隻好肥美,入口肉質鮮嫩滑多汁,特別一讚是他的秘製酸辣汁,味道好!夠晒正宗的吃法是伴藍芝士醬,味道非常濃郁,加上蔬菜條,開胃到一個點!《美式炸雞配秘製辣醬》真材實料分量超多,外層炸得酥脆可口,雞肉多肉汁,配搭芝士汁和秘製辣醬,簡直係雙重好味。《Caesar Salad》凱撒沙律、羅馬生菜、巴馬臣芝士、麵包糠再伴凱撒醬汁,口感爽脆,味道非常新鮮有水準之作。《Iced Tea》檸檬茶更加係免費添飲,冰凍的十分爽!

《Cheese Burger》$109

《Buffalo Wings》$59

《美式炸雞配秘製辣醬》

《Caesar Salad》

《Iced Tea》
檸檬茶更加係免費添飲,冰凍的十分爽!

Celebration
Chinese New Year
  • Cheese Burger
  • Buffalo Wings
2020-02-07 364 views
食得多M記的劣質漢堡偶然都要食返餐好嘅呢日經過中環俾我發現到原來中環都開咗分店餐廳裝修走美式酒吧路線,但可能臨近新年,都應節加點中式佈置,增添氣氛得嚟又無違和感Strawberry Milk Shake士多啤梨奶昔質感濃稠順滑,配埋幼滑的忌廉,入口香甜軟滑Battered Onion Rings洋蔥圈外層粉漿夠薄夠貼,炸得金黃酥脆,但吃到裡面洋蔥的鮮甜,超正Black Truffle Fries 薯條炸得金黃香脆,內裡軟綿,加上勁多黑松露醬,超滿足Classic Buffalo Wings 雞翼炸至金黃酥脆,內裡仍然嫩滑多汁,配搭經典的酸辣醬汁,辣得夠惹味Mushroom Cheese Burger 磨菇扒好厚身,選用大啡菇、白磨菇、鮮冬菇和秀珍菇等菌類做扒身,還加入了薯寶另到煎起來有香脆的外層,入口脆卜卜,而麵包烘過,質地鬆軟配搭半溶的芝士及餐廳自製的Red Wine Butter,入口除了有牛油香,還帶一點醋香Umami Mami Truffle-Bonito Mushroom Duxelle Burger 餐廳推介緊呢款創新口味的包,揉合日法風味的松露磨菇漢堡,以雙孢菇、洋蔥及蒜
食得多M記的劣質漢堡偶然都要食返餐好嘅

呢日經過中環俾我發現到原來中環都開咗分店

Strawberry Milk Shake

士多啤梨奶昔質感濃稠順滑,配埋幼滑的忌廉,入口香甜軟滑

Battered Onion Rings

Black Truffle Fries

薯條炸得金黃香脆,內裡軟綿,加上勁多黑松露醬,超滿足

Classic Buffalo Wings

Mushroom Cheese Burger

餐廳推介緊呢款創新口味的包,揉合日法風味的松露磨菇漢堡,以雙孢菇、洋蔥及蒜頭配搭意大利松露油混合日本鯷魚及柴魚加埋磨菇蓉而製的漢堡扒,配埋香脆的煙肉及蕃茄乾再灑上七味調味,咬一口層次豐富,味道討好

Signature Double Cheese Burger

餐廳採用USDA美國安格斯牛肉製成的漢堡扒,牛味濃郁肉汁豐盈,配埋寇比及車打芝士,芝士仲喺半溶,芝士味更香濃,入口雙重滋味

值得一提是包餐廳所有麵包都是採用自家研製的麵糰,麵包不止香氣夠,而且質地鬆軟又挺身

2020-01-21
  • Umami Mami Truffle-Bonito Mushroom Duxelle Burger
  • Mushroom Cheese Burger
  • Battered Onion Rings
6 day(s) ago 0 views
今晚想食漢堡包做晚餐,所以就嚟咗Burger Joys 。他的裝修很吸引,有很多食客吃得很滋味的相片貼滿了整間店舖。他煮食的地方在店內的當眼處,顧客可以直接看到他煮食的整個過程。很不錯呢我最愛他的牛肉漢堡包,今次下單了芝士牛肉漢堡包及特色芝士雙層漢堡包外賣。因為外賣今次便沒有叫飲品及雞翼了,下著微雨拿外賣還是買方便一點的如果堂食它的combo set 性價比頗高的呢。他們每個漢堡有一個獨立紙盒裝住,不怕壓扁。左邊是雙層芝士右邊是單層芝士牛肉漢堡。切開後便會看到他大大塊的牛肉漢堡,配有蔬菜及蕃茄芝士羊蔥等等大大件。牛肉是即叫即做,吃下去時滿滿的肉汁,啖啖肉。芝士味香濃,即是三個人分吃也因為它用料十足,很飽很滿足啊!這店其實有午餐及時段雞翼特價的,也有combo set,如果時間就到或堂食,便可以享受一下在這個精緻裝修下吃這個特色漢堡了。
今晚想食漢堡包做晚餐,所以就嚟咗Burger Joys 。

如果堂食它的combo set 性價比頗高的呢。

2020-03-20
2020-03-21 0 views
自從疫情爆發後,我返工多數都係帶飯/叫外賣😐最近俾我發現咗人氣漢堡包店Burger Joys開到嚟中環,Lunch Combo由$89-$139,包Burger, 小食 (洋蔥圈、薯條、沙律、薯寶四選一)及汽水,仲有得外賣自取,所以我即刻衝咗去試🍔今次我冇揀到我平時鐘意食嘅Beef Burger,反而叫咗佢哋嘅Fish Burger ($89),小食就揀咗薯寶😋首先要一讚佢哋嘅紙盒包裝,令burger由製作完成直到拎返office食嗰刻都唔會被壓扁,食嗰陣亦唔會漏汁👏🏻👏🏻Fish Burger嘅魚柳香脆好味,絕對唔似連鎖快餐店嗰種食到一半就稔哂,個burger bun帶有牛油香,其他配料就不過不失😗薯寶亦炸得金黃唔油膩,好可惜我食完個burger已經好飽,所以薯寶食淨三分二留做晚餐加餸😂總括而言,呢間性價比高,細食嘅朋友可以同人share一個餐,再加多一個小食✅ .

自從疫情爆發後,我返工多數都係帶飯/叫外賣😐

2020-02-28
10 Minutes (TakeAway)
  • 魚柳漢堡
2020-03-20 0 views
上年旅遊網站Big 7 Travel公布咗「全球50間最佳🍔漢堡店」香港嘅Burger Joys排第32名😍。知道之後都無機會去食呢排去開港島區😝機會黎啦~我今日去嘅係中環分店門面同餐廳環境設計都好靚。[芝士牛肉漢堡]$109Menu寫住係餐廳招牌漢堡包牛肉漢堡扒厚度十足超大塊爆多肉汁店員話係用紅酒&牛油烹煮🤤🐂安格斯牛漢堡扒加入生菜、蕃茄片、紫洋蔥&酸瓜…配上特色醬汁💞💞💞勁!好!味!重點係個漢堡麵包👏🏻真係超級香脆鬆軟😍😝講真食完真係唔多夠喉🤣🤤。加$41就可以combo add飲品&薯條我揀咗椰子水🥥再加咗$11轉甜薯條超級好味🤤大滿足😌。店員小姐好nice👍🏻餐廳環境好chill好適合同朋友吹水可以食住靚burger飲啤酒🍻但因趕住見客所以我就無慢慢坐食咗幾啖就轉咗外賣拎走食😅個下先知 #原來有得外賣。 想試下國際排名正宗美式漢堡包可以去 @burgerjoys 🍔😆。。。Burger Joys中環士丹利街82號地舖/灣仔駱克道42-50號君悅居地下E舖/西環西營盤第一街27-29號太益樓地舖
上年旅遊網站Big 7 Travel公布咗
「全球50間最佳🍔漢堡店」
香港嘅Burger Joys排第32名😍

知道之後都無機會去食
呢排去開港島區😝機會黎啦~
我今日去嘅係中環分店
門面同餐廳環境設計都好靚

[芝士牛肉漢堡]$109
Menu寫住係餐廳招牌漢堡包
牛肉漢堡扒厚度十足超大塊爆多肉汁
店員話係用紅酒&牛油烹煮🤤
🐂安格斯牛漢堡扒加入生菜、蕃茄片、紫洋蔥&酸瓜…
配上特色醬汁💞💞💞勁!好!味!
重點係個漢堡麵包👏🏻真係超級香脆鬆軟😍

中環士丹利街82號地舖
灣仔駱克道42-50號君悅居地下E舖
西環西營盤第一街27-29號太益樓地舖
2020-03-20
$160 (Tea)
2020-03-20 2 views
小弟當日同女朋友行完山,梗係周街搵野食補充體力啦~女朋友話早前睇到Burger Joys video話有「香港第一burger」之美譽,聽落咁吸引,就決定試下啦。當日人流唔多,選左個放開式窗口位坐。睇過餐牌後,決定叫個磨菇漢堡+31轉個餐有扭扭薯條同可樂。當送餐員送到餐來,確實令我大感驚喜。少見厚厚的包底再配上一個方型紙盒以水平方式盛載漢堡包,可以比客人一下大啖咬哂成個飽。個包材料好新鮮,塊漢堡同磨菇味道都好好味。扭扭薯條炸得干身而不太油膩,分量對男仔來講都算好多下,多到差d食唔哂XD總結而言,雖然價錢來說雖不太便宜,但其食物質素挺高,份量都十分足夠,果然有「香港第一burger」之美譽,喜歡食漢堡包的人事絕對要來一試
小弟當日同女朋友行完山,梗係周街搵野食補充體力啦~
喜歡食漢堡包的人事絕對要來一試

2020-02-29
2020-03-19 5 views
公司位於中環附近總是沒有什麼選擇,有天發現在小巷中有這一間漢堡包店,喜愛漢堡薯條的我當然需要去挑戰一下。店中選擇並不多,主打牛肉漢堡。我和朋友各點有一個雙層芝士牛肉漢堡和炸魚漢堡,另加套餐。套餐包含薯條一客和小杯啤酒。為了能夠不同口味的漢堡也能試一試,所以我們要店員把漢堡分成兩份,方便我們品嚐。先說說牛肉漢堡,牛肉漢堡充滿芝士鹹香而且牛肉鮮嫩多汁。由於是雙層牛肉漢堡的關係所以分量亦比較大。而炸魚漢堡是我個人認為必試的其中一個漢堡。魚柳炸得剛剛好,咬下去還可以吃到香濃的魚柳味。街外的魚柳包大部份亦把魚柳炸得很乾。但這裏的魚柳包與別不同!套餐包含的薯條貴普通炸薯條我們額外加了少少錢銀上芝士薯條及黑松露薯條。黑松露薯條一拿上來試試問問到當中的香味,而芝士薯條亦有十分重的鹹香,令人停不下來!最後以兩杯啤酒作小續,完結美滿的一天!

雙層芝士牛肉漢堡
炸魚漢堡

黑松露薯條
芝士薯條

最後以兩杯啤酒作小續,完結美滿的一天!
2020-03-16
雙層芝士牛肉漢堡
炸魚漢堡
黑松露薯條
  • Double Cheese Burger
.由上年出左個百大漢堡包排名知道香港居然有一間(係得一間!(;_;) )榜上有名之後就一直心掛掛想去食🥴❣️ 聽講之前要等好耐先至食到 所以就等熱潮過左之後再有得訂位先去食~٩( ᐛ )و ..我應該係去食之前嘅嗰幾日都處於一個好興奮嘅狀態😆🍔連🐷都係咁重複:知啦知啦香港第一呀嘛(*´-`)..~~~~~~~~~~~~~~~~~▪️🍞: Cheese Burger🍔 | 💰$109講到喺香港最好食嘅burger咁當然會抱大啲期望٩(๑❛ᴗ❛๑)۶ 但係都係果句:期望越大失望越大🥱首先個包拎上手已經唔算係好熱~同樣係即叫即整但係比起之前five guys既都差幾遠..值得一讚嘅係個包既texture係比較鬆軟同埋厚身🍞鍾意食包嘅朋友會開心🤣留意番因為佢係用牛油烘過塊包所以食食下可能會覺得油膩~但係比起其他連鎖式快餐店嘅包就特別得多😚..塊肉就幾夠味同埋唔乾🐄✨咬落去都有肉汁bittt出黎🤣但係就覺得分量有啲少🥺叫Double cheese burger感覺會比較有滿足感😆💕 .▪️Sweet Potato Fries🍠 | 💰$49平時食開普通薯條 今次試下新野😗不過覺得無咩特別🤣係有個cre

~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪️🍞: Cheese Burger🍔 | 💰$109
▪️Sweet Potato Fries🍠 | 💰$49
平時食開普通薯條 今次試下新野😗不過覺得無咩特別🤣係有個creamcheese sauce俾你點下🧀所以點都唔會差得去邊😛
▪️Crispy Garlic Wings (6pcs)🍗| 💰$59
哩個有驚喜!✨炸到個皮卜卜脆咁~就算凍咗都好好食❣️唔知點解食食吓覺得有啲似點左泰式辣醬嘅脆香雞翼嘅好味版🤣🤣🤣
🐷:想個包舊肉大啲 + 我對漢堡包無研究( ・∇・)
總括來講值得一試~打個卡都好(๑˃̵ᴗ˂̵)
2020-03-17 6 views
今天去了中環,下午三時許突然覺得有點兒肚餓,於是便和朋友在附近找東西吃。上網見到都好多人介紹Burger Joy,得悉中環又有分店,既然身處附近便走去試試。先介紹一下特色雙層芝士牛肉漢堡🍔,除了賣相吸引,內涵也絕對是真材實料!牛肉肉厚味濃,多汁鮮嫩,再配搭大大塊的芝士、生菜、洋蔥和蕃茄,口感和味道都極佳!我和朋友都紛紛讚口不絕!吃漢堡又怎少得薯條呢?我們刻意點了黑松露薯條🍟,一上枱時已經聞到香噴噴的黑松露味!薯條非常香脆!似是新鮮自家製的,總之就是好味!😋最令我們深刻印象的就是這兒的奶昔😍😍😍,朋友點了朱古力奶昔,他喝了一口已經雙眼發光,不斷大讚味道不太甜,而且富有朱古力味。而我也急不及待喝了我的曲奇奶昔,果真味道不會過甜,而且非常香滑,下次再來一定會再飲!另外,在疫情期間見到餐廳提供大量濕紙巾給食客使用,感覺非常窩心呢!🥰

• 奶昔
2020-03-17 8 views
前排好想食burger , 於是一搵好食burger 就搵到依間,就決定去試🤤🍔 Cheese Burger ($109):包皮偏甜性少少,但烘得剛好,外酥脆內軟,唔會乾珍珍咁,硬到易損上顎。牛肉真係人手打,會食到一粒粒牛肉碎,唔咸。牛肉外皮煎得好鬆脆,外皮脆脆金香,但內軟,鎖住牛肉既肉汁,好juicy👍🏻 洋蔥加酸菜,食落的確妹惹味。略嫌芝士唔夠多,唔係就更正🤤總括黎講,價錢係比較貴,但係好食既burger 從來都唔會平,所以對burger 有要求既可以食☺️

🍔 Cheese Burger ($109):

👉🏻 Cheese Burger $105其實我不太明白為甚麼這會是全球漢堡包50強之一 😅首先,牛肉偏薄,雖然不乾,但也不juicy,牛肉味不濃郁,表現普通。生菜番茄洋蔥都新鮮。麵包是採用質地較鬆軟的麵包,有事先烤過,但不算香脆。👉🏻Buffalo Wings $65/6pcs大大隻,醬料酸甜酸甜的,口感不錯!副上blue cheese醬!很不錯。環境比較暗,而且在街市附近,店家打開窗戶,有比較多蚊蟲😅
👉🏻 Cheese Burger $105
其實我不太明白為甚麼這會是全球漢堡包50強之一 😅
生菜番茄洋蔥都新鮮。
麵包是採用質地較鬆軟的麵包,有事先烤過,但不算香脆。

👉🏻Buffalo Wings $65/6pcs
大大隻,醬料酸甜酸甜的,口感不錯!
副上blue cheese醬!很不錯。

環境比較暗,而且在街市附近,店家打開窗戶,有比較多蚊蟲😅

2020-03-16 16 views
中環街市內,竟然藏住一間超好食既burger 店!環境唔算擠迫,由於可能要用手直接食用,店家都準備好大支搓手液供客人使用。burger選擇唔算太多,但都幾精選,反而配角薯條種類多選擇。雜菌蘑菇芝士漢堡$89,另加$31叫左個combo set 黑牛特飲+即炸薯寶。哩個雜菌有別於其他漢寶餐廳做法,只放一個大菇上,burger joys係剁碎菇做成類似中間片肉咁,所以口感不失burger感覺,但又可以滿足素食人士可以品嚐到漢寶美食。而黑牛我相信要係中環亦算少見,有種中西美食合併之感,薯寶亦同樣可以搵到即炸少油膩感,非常難得。Fish burger$89,面包上下特厚,經煎香份外脆口,魚柳本身冇雪味已經值得一讚,大洋蔥、生菜、沙律醬加埋一齊簡直超水準。本身對魚柳包冇咩好感,但係Burger Joy的絕對值得一試!

中環街市內,竟然藏住一間超好食既burger 店!