2019-01-15 418 views
補寫文Burger Bar 係一間專注漢堡的小店蘭桂芳人氣車仔麵旁邊 一個漢堡,超巨型,可惜走在潮流之前未捱到發圍就執左但講返漢堡水準,佢嬴曬大部份過江龍店大蘑菇扒漢堡 & 牛魔王漢堡 沙律$18,薯條$44招牌蘑菇扒漢堡手打安格斯牛肉,車打芝士,特大燒烤蘑菇,生菜,大番茄片,炒洋蔥等食材配搭而成大得要雙手才能拿得穩麵包烘過,鬆軟又夠大牛肉煎至5成熟,外面焦脆,咬開係豐富肉汁,肉味極濃郁,口感好豐富 燒烤蘑菇多汁配多一份沙律,加了醋,好開胃,份量略少另一份叫了牛魔王,雙份牛,同樣地超好食,但份量更大份,接近係外國人平時食既尺寸我就幾乎食不完,實在太巨型配上一份薯條,特大份,夠2人吃 $44,即時炸脆,好食總評價錢合理,水準超出色,牛肉好食,配料出色新鮮,肉味濃而多汁,水準比起好多專門店更好【Burger Bar】地址:中環蘭桂坊7號地舖電話:27499908
補寫文
Burger Bar 係一間專注漢堡的小店
蘭桂芳人氣車仔麵旁邊 一個漢堡,超巨型,可惜走在潮流之前
未捱到發圍就執左
但講返漢堡水準,佢嬴曬大部份過江龍店
大蘑菇扒漢堡 & 牛魔王漢堡

沙律$18,薯條$44
招牌蘑菇扒漢堡
大得要雙手才能拿得穩
麵包烘過,鬆軟又夠大
配多一份沙律,加了醋,好開胃,份量略少

我就幾乎食不完,實在太巨型
配上一份薯條,特大份,夠2人吃 $44,即時炸脆,好食
總評

【Burger Bar】
地址:中環蘭桂坊7號地舖
電話:27499908
2018-07-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-11-23 127 views
點了流心芝士漢堡,肉汁比連鎖快餐點的漢堡多,味道沒有太大驚喜。本來+18元加配沙津,後來因為售罄就點了一份洋蔥圈,可能客人不多的關係,點了炸洋蔥圈非常燙口,很好吃,推薦兩個人分享。
2018-11-17
$180 (Lunch)
  • 洋蔥圈
2018-11-12 98 views
其實我真的很喜歡吃漢堡包,如果要我選,我是會選擇牛肉的,想像當中的肉汁和鮮味,進會想到麵包加肉加菜能夠如此美味?這次萬聖節來到蘭桂坊附近,看到有一間burger bar牛雞魚都有,而且還有不同的小食。我選了經典,朋友選了辣味洋蔥,另外點了半份的薯角半份紫菜薯條,和一份洋蔥圈。即叫即煎,卻非常快上菜。這是辣味洋蔥,可以看到牛肉超厚身而且多汁,餡料 滿滿。經典漢堡沒有洋蔥,但同樣有超厚的牛肉,新鮮的生菜。咬下充滿牛肉味和肉汁,非常驚喜。另外點了半份薯角半份薯條,還有一份炸洋蔥。紫菜味薯條非常香口,薯角也不錯,洋蔥圈外層脆,內層洋蔥軟軟甜甜,加上沙律醬非常惹味,最後二人把所有食物清光,漢堡還是令人回味無窮

這次萬聖節來到蘭桂坊附近,看到有一間burger bar

牛雞魚都有,而且還有不同的小食。

即叫即煎,卻非常快上菜。

這是辣味洋蔥,可以看到牛肉超厚身而且多汁,餡料 滿滿。
2018-11-07 525 views
如題,今晚不止去浦,更是去了全港最熱門的浦點,蘭桂坊。不過,今晚的目標,不是浦酒吧,是浦burger bar。Burger Bar故名思義,主打美國菜的漢堡包。環境亦跟一間美式快餐店差不多,高椅,細桌。由點菜到上菜,亦只需十分鐘,典型美式風格。總共選了兩種漢堡,兩支酒,及一份炸魷魚。兩支酒,一支是少女至愛,蘋果酒,Apple Cider。另一支是,充滿朱古力苦澀味,但口感清爽的手工啤,EEL River Porter。炸魷魚,曲型酒吧小食,可惜口感略韌。主角,當然是漢堡包,分別是經典漢堡,及招牌流心芝士漢堡。兩者在材料上,都使用了安格斯牛肉,車打芝士,蕃茄,生菜,及很香很深色的炒洋蔥。兩者的分别是後者在材料上,使用了較多的芝士,食的時候,有拉絲的效果,更用上特製醬汁,滋味更好。兩種漢堡的味道都不錯,牛肉大約七成熟,比較之下,經典漢堡用的牛扒更熟,所以食到最後,口感較嚡。但相比某連鎖快餐店的新產品,肉醬牛肉漢堡,絶對勝數籌。這一餐花了397元,用餐時間只需四十多分鐘,便徹底完事,十足經典的美式快餐。Burger Bar 地址: 中環蘭桂坊7號地舖緣份天成,初心為本。以分享飲食為主。有興趣

總共選了兩種漢堡,兩支酒,及一份炸魷魚。

炸魷魚,曲型酒吧小食,可惜口感略韌。

Burger Bar
地址: 中環蘭桂坊7號地舖

緣份天成,初心為本。以分享飲食為主。
有興趣請follow我~緣食魔宮。
2018-11-02 102 views
今日去食burger。由於明天星期一,要返工關係,想早些回家休息,就黎個快食晚餐。係中環搵到間食burger,有酒飲。格局似間mini bar,所以全部都係高椅。再配合開放式廚房,但就相對熱些。選擇種類唔太多,但都有雞,牛,魚選擇,甚至連素都有。有唔同啤酒選擇,酒牌上寫左唔同酒既特式。最後選左依兩種酒。招牌流心芝士漢堡牛係安格斯牛肉,大概8成熟,唔嚡口。入面夠鬆軟,夾埋芝士,都幾好食。炸魷魚,冇咩特別。冇話特別鬆脆。

選擇種類唔太多,但都有雞,牛,魚選擇,甚至連素都有。

有唔同啤酒選擇,酒牌上寫左唔同酒既特式。

最後選左依兩種酒。

招牌流心芝士漢堡

炸魷魚,冇咩特別。冇話特別鬆脆。

Type of Meal
Dinner
2018-10-30 57 views
Located in Lang Kwai Fong, burger bar offers juicy small-size burger. Quite a fulfilling dinner before watching concert.Steak mushroom beef burger $128The signature beef is made of USDA certified angus beef, cheddar cheese, portobella mushroom, lettuce, tomato, sauteed onion and burger bar sauce and two crispy bun. Plastic gloves are provided so customers and hygienically hold and bite the burger. Be alerted not to hold it horizontally because the juice will all squeze out. Portobella mushroom i

The signature beef is made of USDA certified angus beef, cheddar cheese, portobella mushroom, lettuce, tomato, sauteed onion and burger bar sauce and two crispy bun. Plastic gloves are provided so customers and hygienically hold and bite the burger. Be alerted not to hold it horizontally because the juice will all squeze out. Portobella mushroom is a good match and more burger places should have it available!

Italian salad +$18
Greens with strong vinegar to balance the meal.

Fried calamari $55
Calamari differs from squid in the way that calamari is more tender and expensive. I tried a few pieces and they tasted good if you do not overeat.

P.s. You can view the making process in the open kithen in the small bar.

2018-10-28
茫茫酒吧中見到有間Burger Bar,飲酒之前食小小野岩哂。依到坐位都係以高抬為主漢堡以安格斯牛做主打,仲有雞同魚柳,連素漢堡都有,食素人士都岩食招牌流心芝士漢堡$115用左流心芝士安格斯,我地3個人SHARE問店員拎左刀切開,芝士好流心,軟滑既芝士加埋香濃既安格斯牛肉,好正!仲夾左生菜、蕃茄、洋蔥 加埋招牌特製醬口感非常豐富大蘑菇扒漢堡$128依個都係招牌,配料同流心芝士個個差不多,不過安格斯就無左流心芝士,就多左份燒烤蘑菇既香味,食既時候好滑,要盡量一啖食,同多幾個朋友可以食多幾款漢堡Order 漢堡可以平D價錢加小食意大利沙律$18炸薯條(紫菜粉)半份$22

招牌流心芝士漢堡$115

紫菜薯條

意大利沙律
紫菜薯條
2018-10-25 474 views
通常來到蘭桂坊都離不開飲酒,不過今天為了一間漢堡小店而來。門面真是非常小,通道只能讓一人走過。店內是開放式廚房。雖然店內面積細小,但是沒有束縛感。椅子全部用上高椅,枱的大小也可以接受。漢堡的材料不外乎是牛、雞、魚,這裏的漢堡特別在於有流心。卡米拉點了傳統及流心漢堡各一,另加了紫菜薯條半份、薯角半份及炸魷魚。飲品方面沒有加錢套餐,要另外散點。卡米拉選了$25 的菠蘿汁。味道方面,就是盒裝菠蘿汁的質素。等了一會後,經典漢堡 ($88) 首先送到。傳統漢堡不太有特色,麵包可以再烘熱一點。牛肉很有肉汁。接下來就是流心芝士漢堡 ($115) 及其他小食。流心芝士漢堡是心機之作,牛肉內部夾雜了一些融化了的芝士。炸蓍條 (紫菜半份) (漢堡+$22) 在粗身及幼身之間,口感方面也不軟不硬,不是它不好,但個人口味比較喜愛硬身一點的蓍條。灑上的紫菜粉味道在那大型快餐很近似。脆薯角 (漢堡+$30)脆度不足,咬下去感覺有點且油膩。炸魷魚 ($55) 脆身味鮮。

經典漢堡

流心芝士漢堡

炸蓍條 (紫菜半份)

脆薯角 (漢堡+$30)脆度不足,咬下去感覺有點且油膩。
脆薯角

炸魷魚 ($55) 脆身味鮮。
2018-10-01
經典漢堡
流心芝士漢堡
炸蓍條 (紫菜半份)
2018-10-22 35 views
蘭桂芳的橫街小巷總是美食林立,這次來到這家以burger作主打的Burger Bar一嚐他們的漢堡包。店內為開放式廚房,格局的確帶點酒吧的氣氛。食客可在櫥窗看到廚師在烹調漢堡扒,所有食物都是即點即製作的。我們分別點了大蘑菇扒漢堡和招牌流心芝士漢堡,再點了半份芝士薯條和洋蔥圈作小食。落單後約十分鐘左右所有食物到齊,很有效率。兩款漢堡份量都很巨大,包面兩邊經過烘烤而變得香脆,而流心芝士則是廚師在漢堡扒的中間加入芝士。大蘑扒水份很多,在進食時要小心。兩款小食剛上枱都很香脆,薯條外脆內軟,洋蔥圈炸至剛好。不過當我們吃過漢堡後,兩款炸物都放涼了,如果想嚐到最佳的味道還是遂款點上更好。
Type of Meal
Dinner
  • 大蘑菇扒漢堡
2018-10-21 25 views
約了朋友行大館,見時間有點早,而且又有點餓,所以就在附近找點東西吃。行下行下見到Burger bar,秒被招牌流心芝士十級邪惡漢堡吸引,當然要試試。看完餐牌,決定加$55加點炸魷魚,因為平時比較少吃。芝士漢堡名副其實,芝味十足,幾乎每一口都吃到芝士,唯一美中不足的是那塊流心芝士安格斯牛肉部分地方偏鹹,部分地方味道卻不重,令整個漢堡有點失色。至於炸魷魚,端過來的時候熱辣辣,魷魚煙韌可口,不過一個人吃所以覺得份量有點多。

看完餐牌,決定加$55加點炸魷魚,因為平時比較少吃。

2018-10-20
2018-10-18 40 views
繼續寫寫burger。我唔係蒲人,好少踏足中環蘭桂芳,更莫講話日頭去。今次去當然為左食,「Burger Bar」開係蘭桂芳都啱嘅,就如附近翠華一樣,飲酒之餘都要食下嘢。Burger Bar地方比較細,呈窄長型,座位都係高枱椅為主,坐近門口感覺冇咁侷促。食品款式走貴精不貴多路線,burger不出十款,有牛有魚有雞亦有素,任君選擇。一望menu已被流心芝士漢堡($115)個名吸引,芝士喎,仲要流心添。由於係即叫即煎,所以要預等一陣。一上枱,賣相好靚,麵包唔係塌左軟軟腍腍,而係好挺身,好圓好脹卜卜,被溶芝士包裹的漢堡扒面積唔大,但都好厚身,生菜又綠又大塊。咁厚的burger當然一口咬唔到,幾乎要逐層咬。包係挺身但夠鬆軟,面頭仲有粒粒芝麻加添香口。漢堡扒係用美國安格斯牛人手製造,咬落腍中帶一點彈性,牛味濃,亦juicy,車打芝士雖然都多,但冇咩流心效果,味道亦唔算濃,只屬一般。底層有少少炒洋蔥,甜甜地幾好食。再來叫點小吃。聽聞呢度的炸魷魚($55)係必食推介,此言非虛,一小籃的魷魚炸得金黃,粉漿下得不多,但調味足,夠鹹香,魷魚爽脆彈牙,加上熱辣辣新鮮炸起,最適宜配杯啤酒慢慢食。有burger不
繼續寫寫burger。
我唔係蒲人,好少踏足中環蘭桂芳,更莫講話日頭去。
再來叫點小吃。聽聞呢度的
有burger不能冇薯條,食burger可以用優惠價食。點左半份
芝士粉薯條($22),分量唔會好多,啱啱好,芝士粉落得雖然多,但味道好淡,好似除左芝士粉以外就冇落鹽調味咁,要靠茄汁增味,雖然夠晒熱,薯條都炸得火喉剛好,外脆內軟,但都要扣分。
整體來說,味道係不俗,但唔係有深刻印象果種。值得一讚嘅係,呢度有提供膠手套畀大家,雖然唔環保,但最少唔會食到成手都係咁狼狽咁論盡,乾手淨腳。
一次過滿足哂兩個願望放工後, 由於聽日放假, 我同女朋決定去老蘭。 見到呢間招牌幾sharp,又可以飲手工啤酒同食burger. 我們決定今晚係呢度解決。主打安格斯漢堡, 共有6款可揀。另有雞, 魚,素食漢堡。 我揀左招牌流心芝士漢堡$115, 貪佢夠特別。 等左5分鐘就有得食, 個size有掌心咁大。 戴住膠手套食特別爽。 個人喜好加左pickle $5 , 嫌佢唔夠大塊。 個包特別焙過加左沙律醬勁正。 跟餐加左沙律$18。 女朋友叫左雞扒漢堡。 雞扒夠滑$85, 佢幾滿意,另加大排烤蘑菇, 好juicy!跟餐加紫菜薯條$22。 十分好食。 如果多d同薯條大條d就好喇。 叫左杯amber 手工啤酒$58 。 十分順喉甘甜。 勁正。女友叫左椰青水$25。 覺得幾抵又新鮮整。個扒同包, 薯條都高質。 我地決定下次會再黎食
一次過滿足哂兩個願望

跟餐加左沙律$18。

女友叫左椰青水$25。

2018-10-16
  • 雞扒漢堡
  • 炸薯條(紫菜)
2018-10-11 33 views
今日出開去中環拍拖 難得過海食埋個飯先 😋上網搵搵好似這間漢堡好好食咁 就試下你啦🤟🏻原來位置就係蘭桂芳7仔斜對面 超易找的 👍🏻店內位置不多 我發現好多人是叫外賣的 不過我就當然同男友入去慢慢坐啦😙見到餐牌 一邊中文一邊英文 岩曬這裡外國人滿集的地方 基本有9款漢堡選擇 有牛 有魚 有雞 什至連素漢堡都有 不過當中 5款都係包括安格斯牛🐮 牛魔王人仕應該會有選擇困難症😂😂男友唔食牛 相對地 雞扒漢堡同魚柳漢堡配料都比較小 所以男友就決定要素田園蘑菇扒漢堡 再加煙肉 而我又鐘意食牛 又鐘意食芝士 咁就當然要食招牌流心芝士漢堡啦 另外再加了炸魷魚🦑食飲品方便 始終嚟到蘭桂坊 點都要飲下酒既 見佢有五款手工啤 每一款都解釋了酒精既濃度同大約既味道 最後我比巧克力🍫這3個未吸引了 最選擇了porter 😛雖然飲落去 唔係好覺巧克力🍫味 但就係甜甜地同埋係超易入口 我知不覺我自己都飲了一大半呢 之後我的流心漢堡就來了 一層層既漢堡好高呀 偷偷打開佢 見到安格斯牛超厚的 還有滿滿的芝士 一口咬下去 真的食到滿口芝士呢😆😆真!流!心!架!而安格斯牛厚厚的 完全滿足到我食牛的慾望喔🤟🏻而男友的田園蘑

而男友的田園蘑菇扒漢堡 2邊既煙肉外露出來 再配合大大的蘑菇 男友話好juicy 再加上煙肉洋蔥蕃茄 口感超豐富

最後便是炸魷魚🦑 的確炸物是又邪惡 但又戒唔甩既美食 魷魚直頭係我最愛 咬落去煙煙unun咁 不過就油左小小 點返沙拉醬黎中和既d油膩感 食完e餐聽日要去便下運動先得啦🤣🤣

店小細細員工唔多 但就個個都好好禮貌同感受到佢地個種相處既融合度❤️下次帶其他朋友仔再試埋個牛魔王漢堡先😍
呢到店舖好細,所以唔好幾成大班人黎啦,少少地好啦。佢地啲Burger又幾出色喎 👍 漢堡咬落夠juicy, 又夠熱,又足料。大到我食唔哂 🙈建議唔好坐門口位,好大風,會吹走burger 下面個張紙

建議唔好坐門口位,好大風,會吹走burger 下面個張紙
Cheese burger
Cheese burger
2018-10-09 521 views
蘭桂坊斜坡直上拐彎有家漢堡包店,前身是牛扒店,牛扒店現在搬去銅鑼灣,原址開了這家快餐店。餐廳貫徹一般酒吧的格局,環境偏暗,餐廳不大,以高桌椅為主,下午客人不多,坐得舒適。餐牌有不同款式的漢堡,例如牛肉、芝士、英式早餐、洋蔥,還有蘑菇素漢堡等,還可以選擇小食,例如薯條、洋蔥圈、炸魷魚等。⭐️招牌流心芝士漢堡$115除了流心芝士安格斯牛肉,還有車打芝士、蕃茄和炒洋蔥。外層麵包軟熟,中心的流心芝士和牛肉肉汁滿瀉,是最原始的肉香,配上新鮮爽口的蔬菜和香軟的炒洋蔥,還有特製的醬汁,味道不錯!⭐️炸魚漢堡$90炸魚漢堡非常香脆可口,夾層的炸魚炸得卜卜脆,另外加錢添加了番茄和炒洋蔥。咬一口,醬汁已經湧出來,令炸魚濕潤不刺口,和蔬菜配搭起來味道更上一個層次!炸魚外面酥脆,裏面魚肉香軟,不俗!⭐️炸魷魚$55以迷你魷魚炸成,剛炸起又熱又脆,但必須趕緊吃喔!⭐️脆薯角$60價錢不算便宜,但一塊塊薯味很夠。⭐️蘋果汁$25⭐️薑汁汽水▫️搖身一變成為漢堡包店後,價錢更便宜了,味道更勝之前。▫️店裏沒有刀叉,但提供了即棄手套,不怕吃得狼狽喔!

⭐️招牌流心芝士漢堡$115
除了流心芝士安格斯牛肉,還有車打芝士、蕃茄和炒洋蔥。

炸魚漢堡

⭐️炸魚漢堡$90

炸魚漢堡

⭐️炸魷魚$55
以迷你魷魚炸成,剛炸起又熱又脆,但必須趕緊吃喔!

⭐️脆薯角$60
價錢不算便宜,但一塊塊薯味很夠。

蘋果 汁

⭐️蘋果汁$25
薑汁汽水

⭐️薑汁汽水

▫️搖身一變成為漢堡包店後,價錢更便宜了,味道更勝之前。

▫️店裏沒有刀叉,但提供了即棄手套,不怕吃得狼狽喔!
$188.5 (Lunch)