Restaurant: Bugis@叻沙・海南雞飯
Info:

2021-10-09 515 views
平時都會嚟呢間食海南雞飯,今次我哋3個大人1個細路叫咗3個海南雞飯餐,同埋1個酸菜魚米線。😍😍✨✨海南雞飯真係又嫩滑又唔會有肥膏,仲會係每一碟都係比雞髀🍗部位,真係值得推介(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨✨海南雞飯嘅汁有薑溶、酸辣汁、同埋海南雞飯必配嘅醬油,小朋友好鍾意食呢個醬油,非常嘢味😆✨✨(^ω^)佢哋個酸菜魚味道亦做得啱啱好,唔係太酸,都啱晒唔係咁想食濃味食物嘅朋友仔(*≧ω≦)✨都有少少辣味😊😌餐廳服務員態度都有善,座位都坐得舒服。✨✨

餐廳服務員態度都有善,座位都坐得舒服。✨✨
酸菜魚米線
酸菜魚米線
2021-09-30 236 views
晚上到這商場是很方便的,免費停車,餐廳種類很多,肯定可以選到合適的。今天想吃海南雞,也來過這裡幾次了。我比較簡單的點了海南雞飯,配了鹵水鳳爪。雖然沒漲價,份量變小了,還好我吃不多。海南雞保持水準,滑嫩,的確有新加坡風味。餐廳現在沒那麼旺了,不用取號直接入座。這商場競爭大。

海南雞保持水準,滑嫩,的確有新加坡風味。

餐廳現在沒那麼旺了,不用取號直接入座。這商場競爭大。
2021-09-10 1964 views
上個週末同屋企人喺荷里活廣場睇完戲,順便喺度食埋晚飯🎞見到憑即日電影票味食飯有折,Mama二話不說就去咗呢間門口排隊😂 大概等咗8張枱才可入座😗Menu:本身想叫套餐,但發現太多未必食得晒,所以最後都係散叫😌1️⃣ 新加坡無骨海南雞飯 ($74)點可以唔試吓餐廳既招牌菜!海南雞飯會附送三款醬汁,分別有甜豉油、甜酸醬、薑蓉,但無論配一款都咁好味,各有特色!啲海南雞滑到不得了👏🏻2️⃣ 印尼炒飯 ($64)估唔到串燒雞肉又會喺度出現,但炒飯個醬汁真係辣🥵 但隻太陽蛋真係煎得幾靚喎衰野🌞 仲要係流心既🤭3️⃣ 串燒大薈($70)包豬肉、雞肉、大蝦各兩串✌🏻豬肉肉質超好味,試完下次可以淨order全豬肉嘅串燒😋4️⃣ 芒果粒粒雪糕班戟($48)粉漿黎講過厚、太紮實,而啲芒果全部都係酸嘅🤣 只可以話好開胃🤣🤣5️⃣ 椰汁紅豆冰 ($28)呢個價錢只有一細杯係有啲失望既🥺 好彩baba都鐘意飲😌
上個週末同屋企人喺荷里活廣場睇完戲,順便喺度食埋晚飯🎞

大概等咗8張枱才可入座😗

Menu:

本身想叫套餐,但發現太多未必食得晒,所以最後都係散叫😌

1️⃣ 新加坡無骨海南雞飯 ($74)

2️⃣ 印尼炒飯 ($64)

3️⃣ 串燒大薈($70)

4️⃣ 芒果粒粒雪糕班戟($48)

5️⃣ 椰汁紅豆冰 ($28)

呢個價錢只有一細杯係有啲失望既🥺 好彩baba都鐘意飲😌
2021-09-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 新加坡無骨海南雞飯
這區沒有心水食店...選了這間門囗較多食客等候的餐廳...午市套餐價錢親民實惠...👍海南雞🐔配油飯$76,飯底不會太油膩,有少少味道。雞件無骨,肥瘦適中,肉質鮮軟嫰滑。特別之處是伴碟有甜酸菜,非常醒胃。海鮮炒粿麵條🍝$78,麵條煙韌彈牙,口感好像油麵。配料有兩隻大蝦、魚柳、豆卜、芽菜,好豐富。額外多點了兩個小食,各$22:南乳雞翼,雞翼大隻,香脆味美;豬頸肉串燒,厚切豬頸肉口感豐盈。黑糖豆漿質地好稀,不值一試。反而推介桔仔特飲,餐廳用了3粒青檸泰式來做這杯特飲,所以味道非常濃郁。
這區沒有心水食店...
選了這間門囗較多食客等候的餐廳...
午市套餐價錢親民實惠...👍

2021-08-22 707 views
好耐未食過叻沙 今日同呀媽去左hollywoodplaza 嘅 bugis laksa hainanese chicken 食晏~ 叫左海鮮叻沙摻摻 好足料 有蝦,扇貝,豆卜,魚蛋 + 黑糖豆漿 $80 (不過好似加左價)酸菜魚湯米線,魚片數量唔多,味道一般 + 羅漢果水 $86其實價錢有d貴,不過都幾大碗,味道尚好啦鑽石山係食嘢沙漠,要搵一間抵食餐廳好難,我揀左依間,無後悔,星期六日Hollywood 直係好q 多人, 要等成30 - 45分鐘!

叫左
海鮮叻沙摻摻 好足料 有蝦

酸菜魚湯米線,魚片數量唔多,味道一般 + 羅漢果水 $86

其實價錢有d貴,不過都幾大碗,味道尚好啦

2021-08-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
  • 海鮮叻沙摻摻
  • 海南雞飯
來鑽石山站商場食野好多新選擇今次想食喇沙,星期六係11:30開門有午市套餐,主食加飲品價格相宜,大約$70-95特飲可另加錢加$2X 就可以加小食,有十款可選叫了兩個餐,埋單$170喇沙無骨海南雞 $9X 推係雞脾,又滑,有少許肥膏浸喇沙湯,或者點醬汁都好味雞份量有一隻雞髀🍗喇沙湯椰汁味濃是能接受的辣度細細粒的白魚蛋,彈,好食有半隻蛋,豆腐卜吸左喇沙湯😋整體ok,好滿足,會再來的!要表揚👍🏻飲品係出晒煙,好夠熱!⭕️全店職員戴上口罩⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有透明膠板相隔
來鑽石山站商場食野好多新選擇
今次想食喇沙,星期六係11:30開門
有午市套餐,主食加飲品
價格相宜,大約$70-95
特飲可另加錢
加$2X 就可以加小食,有十款可選

叫了兩個餐,埋單$170

喇沙無骨海南雞 $9X

係雞脾,又滑,有少許肥膏
浸喇沙湯,或者點醬汁都好味
雞份量有一隻雞髀🍗

喇沙湯椰汁味濃
是能接受的辣度
細細粒的白魚蛋,彈,好食
有半隻蛋,豆腐卜吸左喇沙湯😋

整體ok,好滿足,會再來的!
要表揚👍🏻
飲品係出晒煙,好夠熱!

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有透明膠板相隔
2021-06-26
$85 (Lunch)
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【叻沙海南雞 好食夾實惠】好耐冇去過鑽石山,咁啱去開交收就帶未食過嘅٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و去食~其實今次已經係第四次食😂 由中學食到依家大學(笑)每次基本上都會嗌喇沙🤤 因為個湯真係好好味🥺[‼️埋單嘅時候發現用滙豐信用卡有9折‼️]~我是Menu~海南雞喇沙摻摻 $84之前每次都係嗌海鮮喇沙摻摻,今次想食海南雞,但係又唔想食飯,發現原來Menu有呢個海南雞喇沙摻摻就即刻嗌咗!首先講吓個喇沙,第一時間我係飲咗啖湯先,然後再食啲麵🍜 湯好飲,麵好食🤫 個湯同之前一樣都係有勁香濃嘅椰奶味!真係飲完一啖就會有衝動飲晒成個湯,最後我哋真係飲晒🤣(可以睇最後嗰幅圖)摻摻嘅意思係有兩種麵,油麵溝米粉,我就幾鍾意,口感會特別啲,冇咁單一。另外個喇沙仲有好多配菜:豆卜、雞蛋、芽菜同埋魚蛋,超豐富👍🏻 個海南雞都幾大份,有好多嚿雞🐣 每一嚿都好多肉好嫩滑,煮嘅時間啱啱好!唔會太肥,點埋佢嗰三個醬汁(薑蓉、黑醬油、酸辣汁)真係一流🌟 又想食海南雞又想食喇沙嗌呢個真係唔會有錯!我食到勁滿足🤪鮮蝦薯絲卷(四隻)$40鮮蝦出面嘅薯絲好香薯仔味🥔 而薯絲包住嘅鮮蝦就好新鮮,夠晒彈牙
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【叻沙海南雞 好食夾實惠】

[‼️埋單嘅時候發現用滙豐信用卡有9折‼️]

~我是Menu~

海南雞喇沙摻摻 $84
鮮蝦薯絲卷(四隻)

鮮蝦薯絲卷(四隻)$40
鮮蝦出面嘅薯絲好香薯仔味🥔 而薯絲包住嘅鮮蝦就好新鮮,夠晒彈牙🦐 食落感覺幾特別同得意,可以一試~同埋呢個價錢都算平,幾抵食😋
沙嗲串燒(3雞肉3豬頸肉)
沙嗲串燒(3雞肉3豬頸肉)

沙嗲串燒(3雞肉3豬頸肉)$70
小學開始食蘭英食大嘅我真係對沙嗲串燒好有要求😬 我覺得呢度嘅沙嗲串燒只係一般,個汁還好,可以再惹味啲🤭 啲雞嘅肉質正常,但個豬出咗事😔 食豬頸肉都係為咗爽口嘅口感,但呢個串燒嘅豬頸肉應該係滷完嚟,已經淋哂😭 我一開始食仲以為係牛脷🥴 人人口味唔同,我哋就麻麻喇😕 不過其實豬頸肉都幾大嚿,值得一讚嘅🐷
恐龍美祿

恐龍美祿 $28
正常美祿味,有棉花糖同美祿粉喺面,但係攪勻完飲都係覺得淡咗啲啲🥺 如果大杯啲同埋再凍啲就好喇🙈

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:第一次食嘅我覺得呢間真係又平又抵食,鍾意食海南雞同叻沙嘅我簡直覺得佢滿足到我兩個願望🤤
(。・ω・。)ノ:一路打一路回味緊個湯😂 大家真係要試吓!

地址:
Bugis@叻沙・海南雞飯 (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓234號舖
2021-06-10
Dinner
海南雞喇沙摻摻
鮮蝦薯絲卷(四隻)
恐龍美祿
叫左正常海南雞飯,油飯配熱黑糖豆漿。點解重點講係正常海南雞飯,因為朋友叫左麻辣海南雞,醬料會無左3色醬轉左麻辣醬,試左少少朋友果d麻辣醬,都幾辣。而個飯就不過不失正常野,雞就皮厚左d, 如果可以多d肉就好啦🤤d肉都幾滑,正常。最驚喜係個豆漿!好似飲緊珍珠奶茶咁,係健康版!!建議大家可以試。
叫左正常海南雞飯,油飯配熱黑糖豆漿。

2021-04-26 882 views
逢星期六我都同呀媽兩人黎個tea(唔洗high),今次我地揀Hollywood plaza既bugis海南雞專門店,其實呢間餐廳我地之前都食過幾次,都有一定既水準,所以今次我地都揀返呢間食下午茶。今次我地叫左個芒果雪糕班戟,另外仲叫左個豬頸肉撈麵,連埋兩杯桔仔特飲,真係好refreshing。先講講個班戟,熱得黎又配個vanilla雪糕,連埋酸甜既芒果汁同芒果,可以話係絕配,食到我地停唔到口。而且個豬頸肉撈麵都好重沙嗲味,夠惹味,碗冬瓜湯更係神來之筆,升華左個下午茶。我地下次會再黎食
2021-04-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2021-04-11 646 views
去左鑽石山荷里活廣場既叻沙海南雞飯買外賣麻辣無骨海南雞 半隻 原價 $138外賣企理,份量都唔少🙂雞肉細嫩🤤無乜雪藏味之餘仲有小小雞味😋屋企既小朋友都讚話好好味(無醬部位😁)麻辣醬汁唔算好辣,屬於小辣🌶右上角有小量咸花生🥜咸脆好夠味🤓最鍾意啲雞好滑無渣唔乾,好好味😝推介比鍾意食海南雞既吃貨們😘*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*賣相:♡♡♡♡味道:♡♡♡♡♡驚喜:♡♡♡♡Bugis@叻沙・海南雞飯地址: 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓234號舖電話: 21160838
去左鑽石山荷里活廣場既叻沙海南雞飯買外賣
麻辣無骨海南雞 半隻 原價 $138
外賣企理,份量都唔少🙂
雞肉細嫩🤤無乜雪藏味之餘仲有小小雞味😋
屋企既小朋友都讚話好好味(無醬部位😁)
麻辣醬汁唔算好辣,屬於小辣🌶
右上角有小量咸花生🥜咸脆好夠味🤓

最鍾意啲雞好滑無渣唔乾,好好味😝
推介比鍾意食海南雞既吃貨們😘

電話: 21160838

TakeAway
  • 麻辣無骨海南雞
2021-01-31 928 views
今日lunch同朋友去左呢度食佢set lunch有一個麵再配野飲同湯仲可以加錢要小食都幾多選擇我今日就揀左個海鮮炒棵面條其實我都爭扎左好耐食湯粉好定點因為其實都想食喇沙黎到都幾吸引既海鮮方面最靚兩隻蝦囉整體來講都夠味因為個人比較偏濃口味我今次加左個酸辣鳳爪如果飲凍奶茶咖啡個d要加$6大家留意返!下次一於試埋個喇沙湯底
今日lunch同朋友去左呢度食

如果飲凍奶茶咖啡個d要加$6
大家留意返!
下次一於試埋個喇沙湯底
2021-01-22 2623 views
星期六下午在「土瓜灣」購買和享用了兩款,以「水蜜桃」甜味為主的台式手調飲品之後,就立刻轉乘巴士前往「新蒲崗」購買牛腩飯,作為「牛腩」部分晚餐。至於星期六晚上裡面,有關「雞肉」食材那一部分的食品,結果我在購買「牛腩飯」之後,徒步前往「鑽石山」「荷里活廣場」去,光顧「荷里活廣場」裡面的叻沙海南雞飯專門店「BUGIS」。為了能夠儘快在星期六晚上,電視韓國綜藝節目開始播映之前趕回「西貢」,所以我明知距離「堂食時間」完結前還有二三十分鐘時間,但是我還是放棄了堂食,改為購買「海南雞飯」作為晚餐「雞肉」部分食品。「BUGIS」跟現在大部分的食店做法都是一樣,都是選擇推出價錢相對比較便宜,只為外賣自取食客而設的「外賣自取套餐」,「BUGIS」的「外賣自取套餐」價錢其實不算十分便宜。例如「BUGIS」「外賣自取套餐」裡面的招牌食品「新加坡無骨海南雞飯」,「新加坡無骨海南雞飯」的「外賣自取套餐」價錢不算便宜,都需要港幣六十二元一份。結果「BUGIS」選擇了,為「外賣自取套餐」版本的「新加坡無骨海南雞飯」食品,另外配備三款免費套餐飲品包供食客選擇,包括「羅漢果水」和「黑糖豆漿」在內。結果我選擇性了冰凍版本飲

結果我選擇性了冰凍版本飲品「黑糖豆漿」,配外賣自取版本食品「新加坡無骨海南雞飯」成為套餐,「BUGIS」外賣食品沒有收加一服務費,所以「BUGIS」總價錢盛惠港幣六十二元正。

「黑糖豆漿」表面上看,好像跟一般凍豆漿飲品沒有太大分別,還是一般沒有加入冰塊的豆漿,唯一分別只是在豆漿底層,鋪了一層黑色的「黑糖」而已。

「BUGIS」未混合「黑糖」糖漿之前的「豆漿」味道,雖然也有明顯的「黃豆」豆味跟甜味,但是「豆漿」整體甜味還是跟坊間一般「豆漿」沒有分別,直至混合「黑糖」糖漿之後為止。

但是「豆漿」混合「黑糖」裡面的濃縮甜味之後,飲品的實際甜味感覺才開始出現變化,飲品的甜味濃度因為加入「黑糖」糖漿而變得更濃,在我心目中留下深刻印象,是下次可以再享用的「BUGIS」飲品。

至於「BUGIS」的外賣自取版本「新加坡無骨海南雞飯」,跟我之前曾經食過的「海南雞飯」感覺差不多,因為餐廳都提供了三款調味醬料,包括有「辣椒醬」、「甜醬油」跟「蒜蓉」。

「甜醬油」的甜味濃度相對「辣椒醬」和「蒜蓉」而言,顯得更加深水滲透進入「海南雞飯」裡面。所以「甜醬油」一開始比較適合直接點「海南雞」雞肉,好過把「甜醬油」全部倒進白飯裡面。

至於「BUGIS」製造的外賣「新加坡無骨海南雞飯」,「新加坡無骨海南雞飯」裡面的「辣椒醬」實際辣味感覺,沒有我之前食過的「辣椒醬」那麼濃厚,「辣椒醬」剛剛好能夠點綴提升「海南雞」的鮮味。

至於「辣椒醬」辣味對於「新加坡無骨海南雞飯」底層「油飯」味道實際影響,還是偏向刺激食慾和味蕾而已,所以我覺得「海南雞」適合直接點「辣椒醬」,「油飯」還是留給大量「蒜蓉」和少許「甜醬油」好了。
黑糖豆漿

新加坡無骨海南雞飯

至於「新加坡無骨海南雞飯」第三款調味料,「蒜蓉」裡面的氣味感覺非常強烈,除了適合撈勻「油飯」享用之外,也很適合配「海南雞」裡面的無骨雞肉一起享用。

「新加坡無骨海南雞飯」裡面的所有「雞肉」,都是已經被「BUGIS」廚房師傅預先起骨,只剩下「雞翼」還有夾雜少許雞骨,享用時需要吐出來而已。

「BUGIS」廚房另外為「新加坡無骨海南雞飯」,底層的油飯實際鹹味味道不算非常濃厚,所以配其他調味醬料例如「甜醬油」之後,「油飯」實際鹹味也沒有調味醬料而完全變濃。

不過外賣自取的「BUGIS」「新加坡無骨海南雞飯」飯粒實際溫度太容易變涼,「BUGIS」的外賣紙碗用料質地,好像不是太能夠為「新加坡無骨海南雞飯」裡面的無骨「雞肉」跟「油飯」飯粒保溫而帶來功效。

所以我一回到「西貢」家裡面開始享用晚飯,第一時間立刻享用「BUGIS」的「新加坡無骨海南雞飯」,確保飯盒裡面的「油飯」還未變涼,仍然食到「油飯」裡面的鹹味和雞油鮮甜味。

至於「新加坡無骨海南雞飯」裡面的無骨雞肉口感,等到我開飯享用那一刻,很遺憾地已經再保持不到新鮮雞油甜味,只剩下鹹味,需要依靠調味醬料,為海南雞飯挽回應有味道,下次晚市回復堂食,還是留下享用堂食好過。
2021-01-02
Waiting Time
12 Minutes (TakeAway)
$62 (Dinner)
黑糖豆漿
新加坡無骨海南雞飯
2020-11-26 1240 views
今晚去咗鑽石山BUGIS, 當然食佢出名嘅海南雞飯、同埋叻沙摻摻啦。兩樣都整得好有質素!「新加坡無骨海南雞飯」單叫只需$72,但也有湯和配菜。海南雞已起骨,肉質很滑!黄油飯撈埋薑蓉一齊食,好正!😋而叻沙摻摻也有多款選擇,我叫咗「香煎鹵水豬頸肉叻沙摻摻」只需$68。那湯底雖然滿佈紅色,但其實不辣,啱晒我怕辣的人。而且那湯有很香濃的椰香味,真係停不到口。還有那豬頸肉,好軟嫩,好入味!還有不少的配菜,豆腐泡、雞蛋、魚旦、芽菜,好豐富!

2020-11-07 1049 views
又去咗荷里活廣場揾食,目標都係東南亞菜,見倒Bugis啲嘢都幾啱食就攞飛等位。等咗10分鐘左右已經有位。午市套餐(主食及飲品)都係$60-$80,亦可以優惠價追加小食。一行兩人叫了海南雞飯、海鮮叻沙摻摻(掺摻即係油麵+米粉),每人一杯桔仔水,並追加了蔗蝦及榴槤波波。海南雞好滑,油飯香但唔油膩;叻沙係我鍾意嘅湯底、好香,掺掺份量好多。蔗蝦同榴槤波波都好有水準,而且係炸完即刻拎出嚟,好夠熱。最出乎意料係桔仔水,有5x半粒咁多桔仔,好味道又好解渴。

10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2020-10-22 973 views
今日約了朋友到鑽石山廣場食嘢,我們走了商場一轉,看了門口的餐牌,最後就選擇了這間餐廳。自助取票後,大約等了十分鐘就到我哋了。進入餐廳後,餐廳算很乾淨,看到每枱客人離開後,職員都會用類似消毒的產品抹枱,才安排另一客人入座。之後職員遞上Order紙給我們。只要在紙上畫上想食的美食,然後遞給職員便可。我和朋友打算叫兩個餐加一小食,一齊分享。第一樣就選了馬來咖喱牛腩配小魚椰漿飯。咖哩配上飯,本來會令人想食多幾碗。可惜是米飯煮得有部分有點硬,令人有點卻步。牛腩煮得腍,很易咀嚼。至於配菜花生、青瓜、小魚仔,最令我們深刻是花生較脆口。而另一樣選了星州惹味海鮮炒粿面條。粿面條面頭放上包括蝦、帶子、魚、魚蛋、豆付。可惜的是幾款食物,都無一款值得讚揚。至於粿面條,是由河粉加油麵組成。食落口很油膩,食幾啖就令人唔想再食。至於小食選了沙嗲雞肉串。餐飲就選了附送的桔仔特飲及羅漢果水。沙嗲雞肉串的沙嗲味不夠味道。而羅漢果水味道怪怪,不太好味。

自助取票後,大約等了十分鐘就到我哋了。

我和朋友打算叫兩個餐加一小食,一齊分享。
第一樣就選了馬來咖喱牛腩配小魚椰漿飯。

牛腩煮得腍,很易咀嚼。
至於配菜花生、青瓜、小魚仔,最令我們深刻是花生較脆口。

而另一樣選了星州惹味海鮮炒粿面條。

粿面條面頭放上包括蝦、帶子、魚、魚蛋、豆付。
可惜的是幾款食物,都無一款值得讚揚。
至於粿面條,是由河粉加油麵組成。
食落口很油膩,食幾啖就令人唔想再食。

沙嗲雞肉串的沙嗲味不夠味道。
而羅漢果水味道怪怪,不太好味。
2020-10-18
Lunch