見到觀塘既工廈愈黎愈多餐廳 今日相約友人去食餐好 要搵一間chill少少又可以打卡 睇黎Boon好岩要求我地就即時訂位提提大家Boon係得數張枱 所以去之前最好就Book先個到一去到見到裝修環境好舒服 有大量乾花的裝飾係一間好有品味既餐廳 裝潢同埋佢地食物都係好有taste。鰹魚熟成封門柳配紫菜薯溶昆布牛油汁(HKD 168)封門牛柳一上覺得肉質好似比較乾身的確食起黎都係外邊比較柴同韌不過個內邊係岩岩好既 少少紅色係七成既程度牛味都夠濃 佢既昆布牛油汁好夾 D薯蓉超滑。味噌龍蝦湯(HKD 68)龍蝦湯一上好香嘅 濃度唔算好稀身但係風味依然脆卜卜嘅龍蝦膏多士浸湯食岩岩好。明太子醬薯條 (HKD 𝟺𝟾)好大份粗薯條 兩個人分食都好飽下啲醬真係好夠 明太子醬咸香好惹味即叫即炸新鮮脆口薯條加埋紫菜絲同明太子醬真係perfect match。法式多士(HKD 88)雖然其實我都已經飽飽地 但係呢個黎之前見到openrice張圖好靚所以必叫黎到沾滿蛋汁既鮮黃色多士 加上少少鮮果裝飾的確睇到我流口水以佢黎到要即時食先可以保持外脆內軟當日既多士我覺得可以再炸耐少少 脆身一D應該會有層次口感。香辣蟹肉蒜
見到觀塘既工廈愈黎愈多餐廳 今日相約友人去食餐好
提提大家Boon係得數張枱 所以去之前最好就Book先
個到一去到見到裝修環境好舒服 有大量乾花的裝飾
係一間好有品味既餐廳 裝潢同埋佢地食物都係好有taste

鰹魚熟成封門柳配紫菜薯溶昆布牛油汁(HKD 168)
封門牛柳一上覺得肉質好似比較乾身
的確食起黎都係外邊比較柴同韌
不過個內邊係岩岩好既 少少紅色係七成既程度
牛味都夠濃 佢既昆布牛油汁好夾 D薯蓉超滑

味噌龍蝦湯(HKD 68)
龍蝦湯一上好香嘅 濃度唔算好稀身但係風味依然
脆卜卜嘅龍蝦膏多士浸湯食岩岩好

明太子醬薯條 (HKD 𝟺𝟾)
好大份粗薯條 兩個人分食都好飽下
啲醬真係好夠 明太子醬咸香好惹味

法式多士(HKD 88)
黎到沾滿蛋汁既鮮黃色多士 加上少少鮮果裝飾的確睇到我流口水
以佢黎到要即時食先可以保持外脆內軟
當日既多士我覺得可以再炸耐少少 脆身一D應該會有層次口感

香辣蟹肉蒜片意粉 (HKD 98)
雖然呢個組合係經常出現喺餐廳
要做得好食嘅蒜片意粉都唔簡單
我覺得呢一間嘅做法就中規中矩
佢冇預先將啲蒜片炸脆
反而係辣椒味比較重多過蒜味
蟹肉亦都唔算特別多
成個意粉嘅軟硬係適中
所以總結來講呢個意粉係中規中矩

雜莓乳酪沙冰 (HKD 58)
沙冰係見每枱都有叫所以要一試
呢杯好明顯少女心爆發
粉紅色幾乎滿瀉既雜莓乳酪沙冰一定迷到唔少女仔
食完咁多肉同意粉 呢杯沙冰味道酸甜可以中和下
沙冰內邊有豐富天然材料 紅莓藍莓士多啤梨同埋yogurt
不過比想像中淡一點 應該係當日既水果質素問題

總結係呢間餐廳既服務環境都中上
食物方面都唔差 好岩同朋友想好chill咁一齊傾計吹水既地點
可以考慮黎Boon打下卡enjoy一下

Boon
觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

食物:7/10
價錢:5/10
環境:8.5/10
二訪❤️第一次食係中午黎同同事慶祝生日,已經覺得幾靚咁好多乾花超少女心derrrr🥳仲好開心坐到靚靚打卡位~由於真係好靚想帶朋友黎,所以二訪就一於試下晚市🙆🏻‍♀️-🎈封門柳 $168推介啊😚呢個好好食,肉質軟淋仲要煎得岩岩好配埋順滑既薯蓉💯(提外話之前去左另一間餐廳到食叫左牛扒要五成但出黎應該有八九成😅🤨) 所以呢間真係算煎得好好🤩-🎈虎蝦海膽醬意粉 $128意粉好掛汁而個味道都好好,海膽醬好香,個人好喜歡🙆🏻‍♀️而虎蝦不過不失咁~唔知點解佢會有一種令人一食再食既感覺😌-🎈法式多士 $88強烈推薦🙌🏻外脆內軟~入口超鬆軟超鬆軟超鬆軟(重要的話要說三次🥰)同埋好香蛋香味😳仲要有濕潤感,有少少似疏乎厘pancake既軟綿綿質感~同一般的法式多士不同🤪呢個口感個人又挺喜歡💕-🎈伯爵奶泡 $48伯爵味濃同埋唔算太甜可接受😚-🎈朱古力奶泡 $48賣相幾吸引,有粒輕輕燒過既棉花糖放係面😍味道就正常朱古力咁~-🔸Boon📍觀塘駿業里10號業運工業大廈14G室
🎈封門柳 $168

🔸Boon
📍觀塘駿業里10號業運工業大廈14G室
2021-05-21
朱古力奶泡
感覺很放鬆舒適的簡約裝修再加上大量乾花💐太美了!一早𝙱𝚘𝚘𝚔左琴日一開門就衝入去食🧚🏻因為想坐角落頭嘅小桌~店員都好有禮貌好熱心食完都有問下𝚏𝚎𝚎𝚍𝚋𝚊𝚌𝚔 感覺很用心呢~.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🙌🏻.虎蝦海膽醬意粉 $𝟷𝟸𝟾意粉軟硬度剛剛好!海膽醬超香而且好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢~每條意粉都好入味 食到停唔倒🤣蝦肉都夠爽甜 期待以上的味道😍明太子醬薯條 $𝟺𝟾薯條脆口之餘唔會話太多油明太子醬嘅咸香好正✨份量都幾多下 我地兩個女仔食唔曬🤫法式多士 $𝟾𝟾上枱已經好香~加左水果去左甜膩感!不過覺得可以炸得再脆身多小小應該會更好味☺️伯爵奶泡 $𝟺𝟾伯爵茶味超!香!濃!入口好順滑 而且都幾大杯~傾住計飲就啱曬了☺️朱古力奶泡 $𝟺𝟾呢個一樣入口好綿滑嘅口感不過朱古力味唔算話好濃郁🍫但勝在唔會太甜!如果朱古力味可以出多小小小小就完美了~充滿乾花擺設真係點影都靚💐💐
感覺很放鬆舒適的簡約裝修
再加上大量乾花💐
太美了!

一早𝙱𝚘𝚘𝚔左琴日一開門就衝入去食🧚🏻
因為想坐角落頭嘅小桌~
店員都好有禮貌好熱心
食完都有問下𝚏𝚎𝚎𝚍𝚋𝚊𝚌𝚔 感覺很用心呢~

虎蝦海膽醬意粉 $𝟷𝟸𝟾
意粉軟硬度剛剛好!
海膽醬超香而且好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢~
每條意粉都好入味 食到停唔倒🤣

份量都幾多下 我地兩個女仔食唔曬🤫
明太子醬薯條

法式多士 $𝟾𝟾
上枱已經好香~
加左水果去左甜膩感!
不過覺得可以炸得再脆身多小小應該會更好味☺️

伯爵奶泡 $𝟺𝟾
伯爵茶味超!香!濃!
入口好順滑 而且都幾大杯~
傾住計飲就啱曬了☺️

朱古力奶泡 $𝟺𝟾
呢個一樣入口好綿滑嘅口感
不過朱古力味唔算話好濃郁🍫
但勝在唔會太甜!
如果朱古力味可以出多小小小小就完美了~

充滿乾花擺設真係點影都靚💐💐

明太子醬薯條
朱古力奶泡
成間餐廳都係一個會湖綠色木系風格,餐廳門口同角落都佈滿唔同嘅乾花,真係成間餐廳都俾人好清新日系嘅感覺~ 而且枱同枱之間距離好遠,真係有一種同朋友食飯有自己空間嘅感覺~枱面上面都會鋪一張日系白色桌布,仲有我最愛嘅碎花滿天星做點綴~ 而且我哋坐嘅櫈係藤椅來,未食飯已經好欣賞裝飾嘅心思~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸.5 /5Environment :📸📸📸.5 /5 (着淺色衫襯返個環境都幾靚~)Price 💰池魚大根漬沙律配柚子汁 —— $88一款好開胃嘅沙律! 柚子汁同大根漬嘅組合令成個沙律都有啲酸酸甜甜,而且魚生非常新鮮! 好特別嘅前菜! 不過稍為食到薑味~ 香煎北海道和豚配燴野菜香辣汁 —— $158 本身見到佢個樣就覺得佢係好地道嘅日本菜~ 唔知原來個精粹係個香辣茄醬嗰度! 北海道和豚超級好食! 聽講係和牛級數嘅豚肉來架~ (°▽°) 豬嘅肉汁滲到下面嘅野菜,加上少少辣嘅茄醬,成道菜都好夾~ 真正食到法日fusion菜~法式多士 —— $88 朋友要求一定要試(°▽°) 多士蛋香味重,加上甜甜嘅cream同士多啤梨藍莓~ 唔單止樣靚,

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸.5 /5

Price 💰

池魚大根漬沙律配柚子汁 —— $88

香煎北海道和豚配燴野菜香辣汁 —— $158

法式多士 —— $88

朋友要求一定要試(°▽°) 多士蛋香味重,加上甜甜嘅cream同士多啤梨藍莓~ 唔單止樣靚,仲係100分嘅甜品添~~

伯爵奶泡 —— $48 (奶泡系列高度推介!)

好耐未試過飲到咁重伯爵茶味嘅飲品! 聽講係老闆娘自己研發架~ 咖啡味同伯爵茶味好平均 ~ 而且上面個奶泡好creamy ~ 推薦!
伯爵奶泡

雜莓乳酪沙冰 —— $58

Smoothie 通常我都唔鍾意飲沙冰版~ 但係今次呢一杯乳酪沙冰我自己幾鍾意~ 飲得出係真材實料打,唔會好水~ 不過飲到最後都係有啲水... 不過已經好過出面好多沙冰,如果落少啲冰整一定更加好味!

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜️/5
食物有水準嘅, 同埋最值得去嘅原因係環境真係好relax,好耐都未試過有咁大張枱食飯(*^▽^*) 而且仲有好多我最鍾意嘅乾花擺設~ 推介俾各位少女同閨蜜去㗎~ 所以fushion 菜嘅你更加唔可以錯過!
2021-03-03
$200 (Lunch)
伯爵奶泡
  • 法式多士
2021-03-06 2994 views
宜家很多工廈都隱藏了不少美食,而這間食日法菜式的Boon便是其一。地方不大,只得數張枱,所以最好先行預訂。環境裝修簡單舒服,還有個開放式的水吧,而廚房就設於隔離房間,所以餐廳唔會有油煙味。員工親切有善,會主動介紹餐廳的食物推介。餐牌選擇不算多,有數款輕食,主菜,甜品及飲品。點了一客薯條配明太子醬, 是我最愛的粗薯條,即叫即炸特別好味,炸得香脆,熱度十足,配上明太子醬及紫菜絲,令薯條立即變得日式化。北海道和豚,賣相及味道比得上高級餐廳的出品,但價錢就抵食得多。香煎過及厚切的和豚肉質爽口,配上一些日式燴野菜(蓮藕,紅蘿蔔,冬,青豆及淮及山)沾上少許香辣汁更惹味。這裡的甜品應該頗為出名,眼見每枱都有甜品的。我就點了法式甜薄餅配意大利Gelato 配上焦糖蘋果醬,賣相吸引。法式甜薄餅跟台式可麗餅差不多,但法式的甜餅會比較軟身及薄身,鍾意將甜餅卷上雪糕一齊食,再沾上焦糖蘋果醬,甜而不膩。飲品方面點了伯爵茶Latta及黑加侖子果茶。推介伯爵茶Latta, 比較特別,飲到淡淡的伯爵茶味道,不錯啊。

薯條配明太子醬

北海道和豚

法式甜薄餅配意大利Gelato 配上焦糖蘋果醬

2021-03-06
$200 (Lunch)
薯條配明太子醬
北海道和豚
法式甜薄餅配意大利Gelato 配上焦糖蘋果醬
2021-07-23 0 views
今晚唔知食乜好,search 下附近睇下有咩Cafe 想試,見到呢間評分高,價錢ok, 試下啦。上到去,先講下環境,因為呢一晚滿座,我被安排在靠窗中間,左右都係人,間距明顯唔足夠,二人枱放唔到袋,建議去都係帶斜揹廢包比較方便,好在店員好肯俾凳。食物方面,我地叫左封門柳, 蟹粉蟹肉意粉&明太子薯條,明太子薯條:明太子醬灑滿表面,賣相好,份量多,但醬偏咸,建議多幾個人叫淺嚐比較好; 蟹粉蟹肉意粉,味道唔錯但比較單一,扁意粉可以煮淋啲,如果可以加兩條蘆筍會更滿足;封門柳,牛肉味道質地都ok,但外層大火煮乾少少,裡面還好,份量比較少(6片),旁邊椰菜及薯蓉份量好多。成餐飯食完感受好深係好熱好迫,冷氣唔夠,食物唔難食但冇乜驚喜,可能叫嘅食物冇乜汁,又太多澱粉質,食完好滯,完全食唔落甜品,可惜。呢度整體表現一般,冇叫飲品,見到好多人叫沙冰感覺吸引,tea time去飲杯野應該會唔錯。
2021-07-17 8 views
【觀塘】⭐工廈Café好味日法Fusion菜⭐餐廳【Boon】位於觀塘一棟工廠大廈內,餐廳環境裝飾用上很多乾花作點綴,舒適簡約的環境給人清新的感覺😍。餐廳菜式以法式菜為主,加入日式元素。餐廳地方不大,只有數張餐枱,所以最好先行預約訂位💪。而招牌封門柳肉質味道亦有驚喜🤩,不說不知,原來每隻牛只有一小條封門柳,所以十分矜貴,絕對是食家品嚐之選。虎蝦海膽醬意粉亦很入味,這餐廳值得一試😋🐂👍【鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁】(Lunch set $168)Bonito Aged Hanger Steak on seaweed Mashed potatoes with Kombu Sauce賣相非常吸引~用上美國的封門柳,不但色澤鮮嫩,熟成度亦剛剛好,肉紋看似有點粗厚,但入口肉質軟淋👍,牛味濃郁而不韌,牛肉邊位焦香脆口,配上昆布牛油汁,口感特別。配菜有香滑牛油味薯蓉🥔,薯蓉加入了紫菜,所以味道不會太過單調,而椰菜花🥦跟清甜小洋蔥🧅仔作點綴,感覺味道清新,略嫌封門柳份量偏少,有點到喉不到肺的感覺,如果可以有多兩塊就完美了😂…哈哈🦐【虎蝦海膽醬意粉】(Lunch set $128)Seared
【觀塘】⭐工廈Café好味日法Fusion菜⭐

🦐【虎蝦海膽醬意粉】(Lunch set $128)
Seared Tiger Prawn Spaghetti with Creamy Sea Urchin Sauce

意粉麵質軟硬度剛剛好,非常彈牙,海膽醬汁很香,雖然醬汁不是很多,但每條意粉都顯得非常入味👍。賣相有趣的虎蝦亦不過不失,還有其他蝦伴碟,初初在網上看食評時,以為這碟意粉份量不多,但原來碟是凹入去🤭,所以份量十分足料,不怕不飽肚,意粉令人回味😋。

🥣【忌廉磨菇湯】
Cream of Mushroom Soup (With Lunch set )
 磨菇湯內有磨菇碎粒,味道口感都不錯。

🍎【蘋果撻】
Normandy Apple Tart (Lunch set +$18)
蘋果味好香,內有一片片蘋果,味道不甜。

🍫【諾曼第朱古力撻】
Chocolate Tart(Lunch set +$18)

撻內有濃濃朱古力,但味道卻不會太甜,不甜膩,不錯~

👉*Lunch set 有湯,配一杯普通飲品
👉 *另收10%服務費

📍【Boon】
🇭🇰香港九龍觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
Shop G, 14/F, Yip Win Factory Building, 10 Tsun Yip Lane, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong
2021-07-07
$185 (Lunch)
  • 鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
2021-07-16 12 views
今日同朋友去到觀塘工廈入面嘅‘Boon’食Lunch. 由地鐵站行去都好近好方便,入到去門口已經見到一大盆乾花,入邊唔同嘅角落都係用清新嘅淺藍色親手唔同嘅乾花做裝飾,非常舒服嘅感覺,朋友預先book咗位,之後見入嚟嘅人全部都係有book位嘅! 試過有人冇book位嚟到就冇位入坐啦!所以記得Boon係可以預先book位,亦冇預設用餐時間👍🏻食物方面🍝🧆🥩🍹1. 封門柳 Hanger Steak $168- 係佢哋嘅招牌菜式,不過冇想像中咁霖😅2. 北海道和豚 Kamikomi Pork Loin $158- 和豚好味,一啲都唔韌👍🏻3. 紅酒會牛頰肉意大利麵 Beef Cheek Bourguigon Pasta $118- Pasta煮得軟硬適中,好食4. 雜莓/芒果乳酪沙冰 $58- 用急凍果蓉打出嚟,非常清新好飲👍🏻👍🏻5. 士多啤梨奶泡 $48- 又靚又好飲👍🏻總括而言,Boon 係一間好舒服好多位打卡嘅Cafe,食物OK,飲就超正👍🏻

食物方面🍝🧆🥩🍹
1. 封門柳 Hanger Steak $168
- 係佢哋嘅招牌菜式,不過冇想像中咁霖😅

- 和豚好味,一啲都唔韌👍🏻

- Pasta煮得軟硬適中,好食

4. 雜莓/芒果乳酪沙冰 $58
- 用急凍果蓉打出嚟,非常清新好飲👍🏻👍🏻

5. 士多啤梨奶泡 $48
- 又靚又好飲👍🏻

2021-07-14 13 views
好食☺️。朋友一個call約食飯🦶say yes 近排工作真係忙要興鬆下😿佢地揀呢間都幾舒服簡潔,食物都幾精緻黑松露醬薯條首先黎嘅薯條份量都唔少🙈 食住等最合適,可惜個醬唔夠濃郁法式鹹薄餅原來係好似all day breakfast 咁嘅,幾得意,味道ok㗎,以為真係🍕😅 最後當然要啲甜野加持下😹 攪笑地揀左個甜薄餅 重點放番系Gelato🍨🍌!
好食☺️。

朋友一個call約食飯🦶say yes
近排工作真係忙要興鬆下😿
佢地揀呢間都幾舒服簡潔,食物都幾精緻

黑松露醬薯條

首先黎嘅薯條份量都唔少🙈 食住等最合適,可惜個醬唔夠濃郁

法式鹹薄餅

Dinner
2021-07-14 12 views
This restaurant is very popular in Kwun Tong so my friend booked a table a week ahead. The place is quiet small but very cosy. I felt very comfortable inside. There’s a nice corner for the KOL to take photos, my friend wanna sit there but I thought it was a small table and we are just here to eat so we didn’t ask to sit there. The fries were crunchy, I like the sauce very much as it was creamy and yummy. The beef was delicious, it was cooked perfectly. The texture was tender and easy to chew. Th

The crepe was eggy and thin. The presentation was mouthwatering. I especially enjoyed the ice cream.
2021-04-12
Dinner
2021-07-06 35 views
醬油漬三文魚牛油炊飯青醬蜆肉汁Grilled Marinated Salmon on Butter Rice with Pesto Clam Sauce 星期三 一人午餐三文魚火喉控制得好好肉質幼滑皮脆風一般吃完!Weekday lunch set $158Include soup & cup of lemon tea 室內環境唔算裝修得好靚,有啲乾花做吓裝飾咁,其中一件大大嘅裝飾乾花喺四人枱嘅頭頂,見到已經覺得好大塵。另外就係lunch hour比較嘈吵,咁嘅價錢我會預咗坐得鬆動啲🌟🌟🌟/5

星期三 一人午餐

三文魚火喉控制得好好
肉質幼滑皮脆
風一般吃完!

Weekday lunch set $158

🌟🌟🌟/5
醬油漬三文魚牛油炊飯青醬蜆肉汁
[觀塘 食物擺盤精緻 但份量偏少Boon]食飯當日係四個人一齊去呢間餐廳食物質素OK但係份量真係較少🚩煙三文魚沙律 $88煙三文魚有4塊 沙律就正正常常純粹想叫個沙律開胃 如果係四個人嘅話就唔建議嗌啦‼️🚩 美國封門柳 $158本身對呢個封門柳都好有期望但牛味一般但係好淋🤣薯蓉配埋蘑菇汁幾好食建議都係自己一個人😂‼️如果同朋友share嘅話會有到喉唔到肺嘅感覺😂😂😂🚩蟹膏蟹肉意大利粉 $128食過好多間蟹肉意大利粉餐廳呢一間算中上😋好香蟹肉蟹膏嘅味道撈埋兩樣嘢一齊食成個意粉好惹味🔥重點係份量都正常👏👏 可以自己或者同朋友share一齊食都OK🚩薯條松露醬 $48呢個薯條係全餐最抵食嘅😊薯條份量好多而且係熱辣辣嘅粗薯🔥👍配埋松露醬 一流😜😜🚩灸燒左口魚邊蘆筍意大利飯上枱嘅時候侍應好細心咁同我哋講要將飯上面嘅左口魚油撈埋個意大利飯一齊食🔥🔥的確一上枱已經好香魚油味👍不過食嘅時候左口魚邊就切得好碎基本上撈埋個飯係食唔到佢嘅存在🤣總結時間🥰食完之後同行嘅朋友都覺得其實餐廳食物質素係好嘅但係份量真係實在太少🥲如果同一個價錢來講去其他Cafe餐廳食嘅話份量會多啲而且餐廳嘅環境好細 嗰日仲要滿座如果想同
[觀塘 食物擺盤精緻 但份量偏少Boon]

總結時間🥰
食完之後同行嘅朋友都覺得其實餐廳食物質素係好嘅
但係份量真係實在太少🥲
如果同一個價錢來講去其他Cafe餐廳食嘅話份量會多啲
而且餐廳嘅環境好細 嗰日仲要滿座如果想同朋友傾偈食飯嘅話就會好嘈😂😂😂
2021-06-27 55 views
今日同朋友食lunch 樣樣都好味😋好彩我1點前利到拎位,如果唔係full house😂1️⃣鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁2️⃣虎蝦海膽醬意粉3️⃣明太子醬薯條4️⃣黑松露忌廉湯

1️⃣鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
2️⃣虎蝦海膽醬意粉
3️⃣明太子醬薯條
4️⃣黑松露忌廉湯
2021-06-21
$150 (Lunch)
  • 鰹魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
2021-06-25 36 views
咁岩係觀塘想搵間餐廳食飯就開OpenRice即興搵到佢因為係lunch時間 所以特登打個電話去問下要唔要等位店員都勁好咁同我講話冇人得緊位 仲問我幾多位可以留張枱俾我因為我嗰日係一個人所以佢留咗張面壁既枱俾我😂😂😂試咗佢個蟹肉意粉😋仲有啲蟹子喺面 好食😋其實都好想食佢個甜品㗎 不過一個人又冇理由食一個面再加甜品好似好多咁仲好友有罪惡感🤭🤭個意粉其實望落好似好細份咁不過食落之後又覺得還好嘅如果下次再去嘅話我一定會試埋佢啲甜品🍮😋
咁岩係觀塘想搵間餐廳食飯

不過食落之後又覺得還好嘅

如果下次再去嘅話我一定會試埋佢啲甜品🍮😋
  • 香蒜辣蟹肉意粉
2021-06-19 51 views
📌 Boon ~ 觀塘今日要介紹嘅係一間好高質嘅觀塘cafe😍位於工業大廈的樓上小店 位置隱蔽主打日法fusion菜 係西餐入邊加咗日式元素🤩座位不算非常多 但環境溫馨~裝修係湖水綠木系風格 有很多乾花的佈置💐用餐嘅地區只有一個水吧 廚房喺隔離房所以餐廳唔會有油煙味👍🏻午市時間人流好多 建議大家訂位咁就唔使等餐牌選擇雖然唔算好多 但全部都好吸引😋本身勁想試吐司 因為評價都好好但係因為2:30先開始有 所以就冇叫到😔所有主食都有一碗餐湯和飲品餐湯當天係蘑菇湯 超級抵讚🍄超香濃菇味 又有口感 一試難忘每人最低消費一份主食 可以另外加錢叫跟餐甜品🍰店員親切友善 慶祝生日去呢度都唔錯👏🏻1️⃣ 封門柳 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 $𝟭𝟲𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)呢款真係超級推介 賣相好吸引🤤係鮭魚熟成封門柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁🥩雖說份量不是特別多 但係肉質超級軟淋嫩滑好有牛味 而且唔韌🐮熟成到啱啱好 邊位脆口薯蓉又充滿牛油味 再加上鰹魚昆布汁好入味🧈上面仲有少少椰菜花同小洋蔥點綴 味道清新可以減輕膩感 超級想再encore😋2️⃣ 辣味噌清酒煮蜆意大利麵 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗩𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳/
📌 Boon ~ 觀塘

今日要介紹嘅係一間好高質嘅觀塘cafe😍
位於工業大廈的樓上小店 位置隱蔽
主打日法fusion菜 係西餐入邊加咗日式元素🤩
座位不算非常多 但環境溫馨~
裝修係湖水綠木系風格 有很多乾花的佈置💐

熟成到啱啱好 邊位脆口
薯蓉又充滿牛油味 再加上鰹魚昆布汁好入味🧈
上面仲有少少椰菜花同小洋蔥點綴 味道清新
可以減輕膩感 超級想再encore😋

2️⃣ 辣味噌清酒煮蜆意大利麵 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗩𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
意粉用上左扁意粉 質感彈牙🍝
醬汁調製得好好 有清酒味又辣辣地🌶
味道惹味 入邊仲有唔少嘅蜆
不過可惜係啲蜆偏腥 唔太新鮮😩

3️⃣ 松露醬薯條𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗠𝗮𝘆𝗼𝗻𝗻𝗮𝗶𝘀𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
有一大碟薯條 炸得香脆🍟
而且係粗薯條 即叫即炸
熱辣辣咁食 再配上黑松露醬好正!

4️⃣ 伯爵奶泡 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝟴/𝟭𝟬)
呢個係跟餐送嘅 比我想像中大杯好多
伯爵茶味都幾濃 而且唔甜😙
入口順滑 幾好飲👅

5️⃣ 芒果乳酪沙冰 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗬𝗼𝘂𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟱𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢杯超級推薦 呢度嘅沙冰都係真材實料😍
上枱嘅時候嚇親 因為沙冰打到好高
芒果味清新 好解渴🥭
要用粗飲管先飲到啲沙冰 夏天飲一流!

💡整體嚟講 食物質素很不錯😋

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: Boon
📍: 觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室
🔍: 12:00-22:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie觀塘