星期六同朋友去南丫島散心。 見依間餐廳環境唔錯,同幾多人幫襯就入去去試試。餐廳採用自助形式,客人首先掃QR code睇餐牌選擇,再到counter落單比錢,然後可以喺隔離攞餐具同斟水。餐廳不設加一服務費。❇️香濃蝦汁海蝦意粉成碟意粉一上枱已經好吸引,蝦都幾多同幾大隻,無雪味亦都唔霉!而且佢個蝦汁令到成碟意粉都充滿著蝦嘅味道。意粉質地幾好,唔會話好淋,而且份量都算多,我哋每人都分到兩碟。❇️蜜糖烤排骨配薯條排骨肉質好腍,容易分開食。有蜜糖味。薯條只係一般般,口感偏軟及粉身。總結:食物質素很好,環境適合兩個女仔傾吓偈。
星期六同朋友去南丫島散心。
見依間餐廳環境唔錯,同幾多人幫襯就入去去試試。

❇️香濃蝦汁海蝦意粉

❇️蜜糖烤排骨配薯條

總結:食物質素很好,環境適合兩個女仔傾吓偈。
餐廳空間雖小,但環境舒服放鬆,讓人遠離都市煩囂。之前疫情期間,幾次經過這家餐廳門口都大排長龍,把我嚇退。這次終於有機會嘗一嘗啦!食評:1. 香濃蝦汁海蝦意粉(必推主食‼️)新鮮彈牙的蝦,再加上意粉的蝦汁是用了蝦頭、蝦殼、蝦粉等熬制而成,蝦汁香而濃稠,非常掛面。2. 香蒜白酒蜆意粉意面偏乾身不油膩,吃之前建議要撈一下底下的蒜,香味便撲鼻而來了,味道很不錯~3. 蜜糖烤排骨配薯條店家自家醃料特製烤豬肋骨,烤的剛好,醃制入味,好正~不過我還真沒吃出蜜糖味,起初以為蜜糖烤會讓排骨表面帶點焦脆,裡面鎖住肉汁。結果沒有,略扣些分吧🤏4. 芒果芝士蛋糕 (必食甜品‼️)用了酸奶芝士,中間芒果鮮肉,蛋糕表面淋上香濃芒果醬,色彩鮮艷,味道酸酸甜甜,沒有一般芝士蛋糕的厚重感,清新解膩。好評不斷絕對是有道理的😋👍整體而言,餐廳菜品不多,但食物質素有保證。可謂用料講究、用心製作👍我看店家自己在廚房做菜,由於人手有限,製作需時,請大家注意耐心等待😌慢慢等~體驗離島慢生活~

食評:
1. 香濃蝦汁海蝦意粉(必推主食‼️)
2. 香蒜白酒蜆意粉
3. 蜜糖烤排骨配薯條
4. 芒果芝士蛋糕 (必食甜品‼️)

芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕
2023-11-29 285 views
來到南丫島點可以唔去下CAFE到CHILL下先,我同友人行左陣就入左依間南島書蟲,餐廳偏海洋渡假FEEL,以半自助形式,需要自己拿餐具,而且要先付款後取餐,沒有食用時間限制。蜜糖烤排骨配薯條(HK$95):排骨整塊上,肉嫩香口多汁,好易咬開,好方便,而且排骨下面薯條好香脆,超級好味,超級推介。脆皮炸雞翼(HK$70):一碟有6雙雞翼,皮脆肉嫩,味道唔錯。香蒜白酒蜆意粉(HK$98):白酒味道唔算濃,可以帶返蜆味,意粉質感剛剛好,完成唔會乾身。每碟份量都好足,三五知己一齊分享就剛剛好,而家價錢合理,不過清潔度略為稍遜色,餐廳環境有特色,還可以打卡,下次去南丫島會再次光顧,會想試下食其他菜色。

$220 (Lunch)
  • 蜜糖烤排骨配薯條
  • 脆皮炸雞翼
  • 香蒜白酒蜆意粉
2023-09-22 321 views
若果你地黎南丫島,又鐘意飲cafe就唔好錯過啦~😻😻我地當日係公眾假期,所以人都幾多,我地黎到書蟲店,都要等到大概20分鐘到先入到去。🫣🫣🥺入面好多位都岩你打卡。🤪因為佢地人手唔多,所以啲碟刀叉、水都係自己自助。跟住我地叫左兩杯野飲一杯latte 一杯americano 同埋雞卷一碟硯肉意粉• 講下杯latte 就不過不失,正正常常latte一杯。不過份量都大既,算抵飲。•雞卷👍🏻👍🏻雞卷係我最愛既一味。因為佢肉多,夾埋啲酸辣醬,開胃好食,不過食既時候小心,因為啲雞肉好juicy,會令到你成隻手都係醬丫 汁果啲。•硯肉意粉就味道好正,意粉都彈牙,小小硬身,我比較鐘意硬身。但略略食到啲硯有沙。除左依樣野都可以。👍🏻最後埋單$250左右兩個人👍🏻大家下次去既話,有機會可以簡啲梳化位,感覺可以再坐得舒服啲~

若果你地黎南丫島,又鐘意飲cafe就唔好錯過啦~😻😻

入面好多位都岩你打卡。🤪
因為佢地人手唔多,所以啲碟刀叉、水都係自己自助。
跟住我地叫左兩杯野飲

• 講下杯latte

•雞卷👍🏻👍🏻

最後埋單$250左右兩個人👍🏻

2023-08-23 267 views
有次平日放假,突然就有個諗法,不如去南丫島逃離下香港城市嘅擠迫!就即刻約埋朋友搭船出發!網上面睇咗一輪食評,最後揀咗食呢一間餐廳。.🔥烤香辣雞肉捲 $80⭐️8.5/10⭐️呢個係小編最愛❤️墨西哥餅皮捲住惹味既雞肉、三色椒、洋蔥,呢個配搭真係好夾同好開胃!�.🔥香蒜白酒蜆意粉 $115⭐️8/10⭐️呢間絕對吾係交功課比幾隻蜆就算,蜆肉嘅份量都真係幾多,而且鮮味加上冇沙。意粉硬度適中,香蒜味都夠香濃,整體都幾好!.⭐️總結:呢間餐廳有一種完全唔似生活喺香港嘅感覺,簡約嘅裝修配大量綠色植物嘅擺設,有一種慢活嘅生活態度,食物價錢都相當合理。 有時喺香港想逃離下城市嘅繁囂,南島書蟲都係一個不錯嘅選擇。
網上面睇咗一輪食評,最後揀咗食呢一間餐廳。
🔥烤香辣雞肉捲 $80⭐️8.5/10⭐️
🔥香蒜白酒蜆意粉 $115⭐️8/10⭐️
2023-08-09 651 views
公眾假期來到久違的南丫島,沒有多作考慮就拜訪南島書蟲。完全是隨意的風格,入座點餐都是自助形式,沒有任何時限令人可以好好放鬆,畢竟離島就是比市區酷熱,咖啡店確時避暑的好地方。奉行簡約主義的,可選這一款BWC Lemonade($40)特飲,配搭清新不會出錯。Latte($43)是Nutty口味的鮮奶咖啡,啡味奶香都算平衡,未至於令人印象深刻。Thick Cut Fries with Truffle Mayo($65) 重口味之餘份量十足,撒滿香料加上惹味蛋黃醬,新鮮炸起份外香脆。特別留意到這家寄賣Stories Coffee,推介一款南丫島酒香掛耳咖啡,會是很有特色的手信呢!每個離島都有間代表咖啡店,南丫島的代表該是人氣的南島書蟲吧!
BWC Lemonade
Latte
2023-05-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
BWC Lemonade
[✨南丫島休閒打卡系文青cafe📚]#南島書蟲 無聊走入黎南丫島散心嘅朋友仔,千奇唔好錯過呢間CAFE啊!💕南島書蟲在榕樹灣碼頭附近,地理位置好方便😚餐廳叫得做書蟲,當然係好有書卷味☺️鋪面有個大大嘅書架,裝潢簡單得黎,比到人一種溫馨家嘅感覺,而且食物質素亦唔錯😎🌟香濃蝦汁海蝦意粉 $125成碟意粉一上枱已經好吸引,差唔多有十隻大大嘅海蝦🦐無雪味亦都唔霉! 而且佢個蝦汁令到成碟意粉都充滿著蝦嘅味道,愛蝦人士絕對唔可以錯過!! 份量亦比出面西餐廳嘅多,2人食好足夠😋👍🏻👍🏻🌟Pizza B ( 鮮茄、意大利腸、橄欖 ) $120Pizza 係薄底嘅🍕手工即叫即整焗得好脆,番茄新鮮配搭意大利腸+橄欖,都係普通嘅配料,不過整體配合得唔錯,正常水平😊✨總結南丫島餐廳選擇其實好多,但個人覺得呢間係其中一間最值得去嘅,食物質素幾好之餘,環境亦夠哂特別!💞無論係黎休休閒閒過半個下午,定係想文青打卡📸呢度都係一個好好既選擇!!🥰💗
[✨南丫島休閒打卡系文青cafe📚]

#南島書蟲
南島書蟲在榕樹灣碼頭附近,地理位置好方便😚

🌟香濃蝦汁海蝦意粉 $125

🌟Pizza B ( 鮮茄、意大利腸、橄欖 ) $120

✨總結
2023-08-03 192 views
去到南丫島第一件事就係搵餐廳食飯,同朋友見到呢間餐廳喺openrice係排第一嘅推薦餐廳,所以滿懷期待入左去,但最後食物同服務質素令人失望餐廳採用自助形式,客人首先掃QR code睇menu選擇食咩,再去counter落單比錢,然後可以喺隔離攞餐具同斟水。環境唔錯,有梳化仔,高枱同大枱比客人揀坐邊,都有啲英文書可以自己攞黎睇。可能因為平日幫趁,餐廳唔算多人,唔會吵鬧同擠迫喺落單時候先被告知menu上好多食物都冇,例如chicken wrap, 鴨胸意粉同三文魚意粉等,但QR code顯示嘅menu又照show呢啲食物,搞到落單時要不停兩邊走同朋友confirm 有咩食物有得揀好伏嘅食物係脆皮炸雞翼($75),可惜冇影相。賣相吸引,但好似落左成包鹽去煮咁咸得好誇張,非常唔推薦另外都叫左一個香蒜白酒蜆意粉($110),味道亦偏咸,意粉太淋。服務方面,兩個意粉都等左至少半個鐘先送到,當我地食完未夠十分鐘,有位女士(唔知員工定老闆娘)已經急急腳收哂啲碗碟同水,仲要因為杯水未飲完所以疊埋嗰時彈哂出黎,嗰位女士一句唔好意思都冇講就走左。好似趕緊我地走咁,但明明嗰時客人唔多有足夠位置服務同食物質素令

服務同食物質素令我覺得完全唔值咁嘅價錢,唔會幫襯第二次。
藜麥沙律配鷹嘴豆
香龍蝦汁海鮮意粉
$140 (Lunch)
2023-05-31 364 views
周末假期去南丫島走走~ 好耐冇黎過啦上網見到呢間cafe都好似唔錯幾舒服 係榕樹灣碼頭行過黎都唔遠 好易搵到本來以為都多人 但可能當日搭11點船去 未到食飯時間 仲有好多位👍🏻蜜糖烤排骨配薯條 $95排骨烤得唔乾 剛剛好 幾夠味 比想像中好食😋 薯條都幾脆既香濃蝦汁海蝦意粉 $125估唔到有好多隻蝦🦐 夠濃味 都幾滋味飲品叫左杯Lemonade同埋一杯Signature Drink 係蘋果+檸檬+薑 薑味好少 鮮打果汁好飲😋2杯都好Fresh😆 餐廳係自助形式 自己搵位同QR code落單 都方便
周末假期去南丫島走走~ 好耐冇黎過啦

• 香濃蝦汁海蝦意粉
  • 特色凍飲 Apple
  • Lemon & Ginger Juice
2023-05-04 307 views
假日同男朋友去南丫島hea下,行到攰攰地就梗係要揾野食啦,經過見到間裝修別緻的文青cafe,所以諗都唔諗就排隊,等左十五分鐘左右就有位,真係好幸運。巴馬火腿、鮮茄、火箭生菜披薩巴馬火腿帶有淡淡的鹽味和煙燻香氣,配搭上鮮茄的酸甜味,兩者香味相互融合,而火箭生菜的爽脆口感和鮮茄的清新味道相得益彰,為整個披薩增添了一份清新的味道。蜜糖烤排骨配薯條排骨烤得非常入味,口感鮮嫩多汁,每一口咬下去都能感受到肉質的柔軟度。而且,蜜糖的甜味恰到好處,薯條炸得酥脆金黃,口感十分香脆,而且不會太油膩,讓人吃得很過癮。新鮮檸檬汁、蜂蜜、生薑、丁香特色熱飲這個熱飲的主要是用檸檬汁、蜂蜜、生薑、丁香混合,丁香有著強烈的香氣和味道,配搭埋檸檬汁、蜂蜜,口感特別且好飲。無論食物及飲品都非常出色,下次去南丫島會再去幫襯。

巴馬火腿、鮮茄、火箭生菜披薩

蜜糖烤排骨配薯條

新鮮檸檬汁、蜂蜜、生薑、丁香特色熱飲

無論食物及飲品都非常出色,下次去南丫島會再去幫襯。
2023-04-30
2023-04-25 269 views
好耐無入過南丫島,呢間餐廳環境幾靚,感覺好夏日風情,打卡一流🥹 ▪️ 蜜糖烤排骨配薯條(6/10)💲95排骨實在太薄身,基本上都無咩肉位,肉質偏乾同埋鞋口,不過碳烤味幾香濃,而且燒烤醬汁入味😳薯條亦只係一般般,口感偏軟粉身,加上左啲七味粉調味🍟▪️ 香濃蝦汁海蝦意粉(7/10)💲125呢兜上檯真係嚇親,佢好似成個面盤咁巨😂裡面有唔少煎香左既海蝦,不過就唔算係非常新鮮,有啲會略為霉口🦐意粉軟硬度適中,勝在有香濃龍蝦汁幾惹味🍝▪️ BWC Shake(6.5/10)💲48呢杯有香蕉、豆漿、角豆、腰果、蜜糖,飲落質感似奶昔,以比較淡既香蕉同埋腰果為主,無預期中既甜,果腹度頗高,感覺係行健康路線🍌🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 蜜糖烤排骨配薯條(6/10)💲95

▪️ 香濃蝦汁海蝦意粉(7/10)💲125

▪️ BWC Shake(6.5/10)💲48
BWC Shake

🔎 整體評分(6.5/10)
2023-04-10 221 views
放假去南丫島行山,行山前搵咗呢間餐廳食個lunch!結果又比想像中嘅好食!環境幾寫意,仲有好多書可以借嚟睇。呢度係以自助形式用餐,自己拎餐具、水,落單要去counter,即時比埋錢。脆皮炸雞翼 $75雞翼望落去顏色偏深,但一咬開個皮好脆,入面啲雞肉仲幾滑幾juicy,意外地好食!蝦汁海蝦意粉 $130蝦汁幾濃味,蝦又有好多隻,而且整體份量幾多,好食!Pizza C $120呢個pizza有鮮茄、蘑菇、粟米粒、雪梨,未見過呢個口味,所以叫嚟試下!又估唔到味道幾fresh,幾好食!

脆皮炸雞翼 $75

蝦汁海蝦意粉 $130
蝦汁幾濃味,蝦又有好多隻,而且整體份量幾多,好食!

Pizza C $120

2023-02-14 468 views
𝟙𝟟.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟛💮南島書蟲 (南丫島)南丫島榕樹灣大街79號🔎#hkfoodieat_南丫島💸人均消費: $100-150📚評分: 4/5🈚️加一服務費搵南丫島有咩食就搵到呢間幾出名嘅咖啡店☕️ 餐廳門面唔太顯眼但入面嘅裝修都幾啱打卡📸環境好寫意而且所有擺設都係行文青簡約風🍃可能因為係平日嚟所以入面都剩係得兩個人🫧相信如果係假日嘅話應該就要排隊啦💫𐂂 香蒜白酒蜆意粉($98)非常有鮮味同事夠濃味嘅意粉😻而家諗翻起都流曬口水想再食😆意粉係非常足料的粗略估計起碼有三十幾隻蜆仔✨不愧以海鮮聞名嘅南丫島嘅餐廳🦑鍾情於蜆肉嘅朋友呢個意粉可以話係必試💦加上呢粉香蒜蜆肉意粉有加白酒調味 好成功咁同海鮮嘅鮮味互相呼應🤤蜆肉本身新鮮唔多沙🫧清甜得嚟令人想追住食👏🏻𐂂 香濃蝦汁海蝦意粉 ($125) 成碟意粉大概有十隻以上正常大小嘅海蝦🦐加上佢個濃濃嘅蝦汁先係重點🤤令到成碟意粉勁惹味同埋唔會食到個口勁乾💦蝦汁配海蝦令到食落口嘅時候濃濃嘅蝦味就傾盤而出🫧加上本身係愛蝦人士嘅我簡直係一大享受😈而且佢份量充足所以兩個人分住嚟食都夠哂飽肚🥰𐂂 粗切薯條配黑松露蛋黃醬 ($65)粗切薯條新鮮炸起非常香口而且份量都好
𝟙𝟟.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟛
💮南島書蟲 (南丫島)
南丫島榕樹灣大街79號
🔎#hkfoodieat_南丫島

💸人均消費: $100-150
📚評分: 4/5
🈚️加一服務費

香蒜白酒蜆意粉

𐂂 香蒜白酒蜆意粉($98)
香濃蝦汁海蝦意粉

𐂂 香濃蝦汁海蝦意粉 ($125)
粗切薯條配黑松露蛋黃醬

𐂂 粗切薯條配黑松露蛋黃醬 ($65)
粗切薯條新鮮炸起非常香口而且份量都好多🥳重點係個黑松露蛋黃醬🍳可以兼顧到黑松露味之餘亦唔會比蛋黃醬完全蓋過自己浸味👍🏻做到兩者共存嘅效果👻不過如果黑松露味可以再濃啲啲就完美啦😌
粗切薯條配黑松露蛋黃醬
2023-01-13 392 views
平日來到南丫島一遊,點都要朝聖下呢間💛南島書蟲💛。其實環境係幾chill,不過細節位唔太乾淨。Today”s order:1) Chicken Wings x 62) Grilled Chicken Wrap3) Roster Pork Rib with FriesDrinks:- Soothe Drink- Rejuvenation1) Chicken Wings 雞翼偏鹹亦唔入味,起碼口感唔會好柴。2) Grilled Chicken Wrap一路食一路水滴滴,扣哂分了。3) Roster Pork Rib with Fries呢個排骨總算扳回一城,味道同火候都控制得而。可惜係配菜薯條, 非常粉而無味。- 飲品不過不失,Rejuvenation係蘋果醋加蜜糖,同屋企飲開既味道一樣。呢間良心餐廳環境幾chill,亦係外國人主理。平日坐左三檯人已經覺得好熱鬧。有網友分享話等左一個鐘先有位。要排隊的話,大家可以發掘下其他良心餐廳。 希望餐廳會更用心做食物啦~大家知道南丫島有咩好地方請分享我知🫶🫶🫶

Today”s order:

1) Chicken Wings x 6
2) Grilled Chicken Wrap
3) Roster Pork Rib with Fries

Drinks:

- Soothe Drink
- Rejuvenation

1) Chicken Wings
雞翼偏鹹亦唔入味,起碼口感唔會好柴。

2) Grilled Chicken Wrap
一路食一路水滴滴,扣哂分了。

3) Roster Pork Rib with Fries

希望餐廳會更用心做食物啦~
大家知道南丫島有咩好地方請分享我知🫶🫶🫶

2022-11-21 502 views
去南丫島想生日放假 chill下 放鬆下😌呢間cafe 可以令整日心情更㫒華✨香濃蝦汁海蝦🦐意粉超級推介👍👍蝦大大隻又新鮮意粉完全沾上了濃濃嘅蝦汁正中我嘅喜愛🥰烤香辣雞肉捲🌮自己有試過整雞肉捲係知道好容易整到啲雞肉好「鞋」但呢間無呢個情況而且配合三色椒🫑有香甜味道慢慢帶出可惜唔係好食到有辣味香蒜🧄白酒蜆意粉🍝蜆有白酒&蒜嘅配搭之下帶出新鮮海鮮味可惜有上者意粉嘅對比之下有比下去嘅情況但‼️亦很出色的粗切薯條🍟配黑松露蛋黃醬岩岩炸起就送到嚟可以熱辣辣咁食而且醬汁比得幾多下岩哂鍾意醬多嘅我😝
去南丫島想生日放假 chill下 放鬆下😌

意粉完全沾上了濃濃嘅蝦汁
正中我嘅喜愛🥰

烤香辣雞肉捲🌮
自己有試過整雞肉捲
係知道好容易整到啲雞肉好「鞋」
但呢間無呢個情況
而且配合三色椒🫑有香甜味道慢慢帶出