2022-02-21 469 views
由於情人節關係好多好餐廳都full哂竟然比我搵到呢個酒店餐廳又有海景個情人節套餐又唔貴性價比高,打卡一流,除咗三文魚沙律同雪葩之外其他都好食首先先講前菜部分,例牌:餐包,龍蝦湯很好很濃味,三文魚沙律(沙律好食,但三文魚好難食咬唔開)又有骨好睇唔好食之後到主菜:肉眼(5成配龍蝦)煎得岩岩好唔會過生過熟,另外一份煎爐魚,肉質夠滑生,魚皮煎得硊口,每份本身都有跟特別醬汁,亦會每份都額外再比3種汁另外配搭最後甜品,燉蛋正常普通,而雪葩太粉我個人認為唔好食
由於情人節關係好多好餐廳都full哂
竟然比我搵到呢個酒店餐廳又有海景

首先先講前菜部分,例牌:餐包,龍蝦湯很好很濃味,
三文魚沙律

最後甜品,燉蛋正常普通,而雪葩太粉我個人認為唔好食
2022-02-14
$400 (Lunch)
Valentine's Day
特地挑了Bong來作為慶祝友人生日☺️ 果不其然沒有讓我們失望坐下不久 店員為我們送上飲用水🚰和sourdough 不得不說 兩位店員的服務態度是好的難以形容 真的非常有禮貌和有耐心 😽 桌上本來就附有橄欖油和黑醋 熱烘烘的sourdough配上橄欖油黑醋 實在是無可挑剔!餐廳還附有口罩套☺️忘記了湯的名字 大概是甘筍南瓜蘋果吧 甜甜的 也能喝到食材的味道 冬天的時候喝到這個湯感覺很滋潤 幸福感滿滿🥰Caesar Salad 🥗 正常的沙律味道 沙律菜新鮮 麵包粒也是脆脆的 Parmesan cheese 份量很足🧀 吃畢沙律後🥗 便送上另一道前菜 煙肉裹蘆筍🥓隨機附送雜果 包括西柚、橙🍊、藍莓🫐、不同顏色的車厘茄 🍅 煙肉略嫌過鹹 蘆筍軟淋帶甜 配以水果 也是不錯吃🥰主菜其實只有ribeye和sirloin選擇 配以龍蝦尾🦞我和友人各選了一種 交換着吃🥰 我們都覺得ribeye更軟淋 牛味更重🥩 龍蝦尾彈牙鮮甜 💕 伴碟的紫薯泥很重紫薯味 甜甜的 與牛肉和龍蝦味相映成趣 互相襯托 翠玉瓜和紅椒也是恰到好處🫑我們選擇了七成熟 廚師掌握火候的功力也不錯🔥隨main course附上三種不同

餐廳還附有口罩套☺️

Caesar Salad 🥗

我們選擇了七成熟 廚師掌握火候的功力也不錯🔥

隨main course附上三種不同的鹽 包括喜馬拉雅山鹽 紫菜鹽 和海鹽 🌝

還有三款不同的調味 包括燒汁 芥末 和酸瓜🥒 一邊吃的時候可以一直試不同的combination 有得食又有得玩🤣

餐飲方面 友人選擇了English Tea☕️🫖而我就選擇了凍檸檬茶🍹 也是不過不失

Dinner Set 還包括一道Today’s Dessert 🧁 當天好像是巧克力蛋糕配鮮雜果 但是我好像忘記了拍照🥵 味道也是不過不失😽

總括而言 餐廳環境不錯 非常恬靜 適合久坐聊天
店員服務態度非常值得欣賞 下次還是會再來光顧的🥰
Birthday
  • 餐包
  • House Dry-aged Ribeye Steak
  • Sweet pumpkin cream soup
2021-12-03 202 views
Chill chill酒店西餐廳X🕯豪華晚餐系列‼️間餐廳既view 好舒服😬😬—▫️餐廳: bong-Italian restaurant▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 Hung Hom, 黃埔香港嘉里酒店1樓101鋪, 紅磡▫️營業時間⏰: 星期一至日12:00–15:00 &18:00–23:00▫️價錢:~$300+—美味:🥩🥩🥩🥩環境:🌌🌌🌌🌌+0.5🌌價錢:💰💰💰💰+0.2💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—👧🏻👦🏻好少fine dining🕯🕯,前幾日晚餐就食吓好西😬😬😬‼️淨係環境都夠晒chill☺️服務仲要好好😍—👦🏻👧🏻食咗啲咩🤫💕📍dry-aged L bone steak (500g)價錢:$638分數:🥩🥩🥩🥩好厚肉🥩🥩叫5成熟,入面好juicy☺️加埋紫菜鹽同玫瑰🌹鹽好夾—📍french fries with truffle mayo價錢:$98分數:🍟🍟🍟🍟薯條好幼好脆 😆😆😆加埋黑松露蛋黃醬🥚🥚好jeng😆停唔到口—📍bong spicy seafood linguine價錢:$278 分數:🍝🍝🍝+0.8🍝係水啲既linguine🍝海鮮都幾多同新鮮😍有青口、魷魚等等😍啲啲

▫️餐廳: bong-Italian restaurant

環境:🌌🌌🌌🌌+0.5🌌
價錢:💰💰💰💰+0.2💰
服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

👦🏻👧🏻食咗啲咩🤫💕
📍dry-aged L bone steak (500g)
價錢:$638
分數:🥩🥩🥩🥩

價錢:$98
分數:🍟🍟🍟🍟

📍bong spicy seafood linguine
價錢:$278
分數:🍝🍝🍝+0.8🍝
係水啲既linguine🍝海鮮都幾多同新鮮😍有青口、魷魚等等😍啲啲辣味都幾開胃

#好西 #打卡 #bellevue #café #summervibes #cafe #正餐 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_whompoe #旺角美食 #羊架 #鮑魚 #鵝肝 #cocktails #bar #dinner #chill
#finedining
2021-11-25 156 views
呢間奢華得來有少少氣氛嘅西餐,一人套餐都幾抵食($788),一個價錢包晒有餐湯、沙律、甜品同主菜,仲包埋嘢飲。熟成肉眼牛扒加埋龍蝦尾,牛扒肉汁收乾晒,所以牛味好濃,中間有少少筋,但係肉質鮮嫩。龍蝦尾用咗蒜蓉焗製,好彈牙好新鮮!而且食龍蝦味最好嘅地方係每一啖都係肉,夠晒滿足呀!另外我哋仲散叫了招牌辣汁海鮮意粉($278)有三大隻青口同埋幾隻蝦,仲有好多墨魚仔,用料好充足,而且意粉份量都多,仲有好多湯汁。
2021-11-25
餐廳不是位於酒店裏面,是在酒店外圍特地而來是為了嘗試他們出名的風乾牛扒Dry-aged L-bone steak 500g 🥩 叫左5成熟,上枱好香好重牛味配上紫薯蓉及薯仔🥔等配菜切開真係見到粉紅色的肉質😍😍Dry Aged 比我地平常食開的牛扒味道會比較濃一點因為熟成方法就是讓牛肉直接在空氣中以0至6℃,濕度約60至80%的恒溫恒濕的狀態下進行熟成在風乾櫃裏,牛肉會失去多餘水分而牛肉的肉汁會因為水分的流失而濃縮在既有的牛肉裏令牛肉自然軟化並大大提高嫩口質感👍🏻👍🏻👍🏻Gilled Octopus 🐙 salad with Red Paprika salsa and fruits 沙律菜好新鮮好豐富有番茄同香橙等配料👍🏻👍🏻八爪魚肉質彈牙有口感Homemade Tagliatelle with House Dry-aged Beef Bolognese Sauce 手工製的寛意大利麵配上Dry-aged 牛肉肉醬肉醬比例都偏多,醬汁唔會太濃或者太淡😎😎

餐廳不是位於酒店裏面,是在酒店外圍

特地而來是為了嘗試他們出名的風乾牛扒
Dry Aged 比我地平常食開的牛扒
味道會比較濃一點
因為熟成方法就是讓牛肉直接在空氣中
以0至6℃,濕度約60至80%的恒溫恒濕的狀態下進行熟成
在風乾櫃裏,牛肉會失去多餘水分
而牛肉的肉汁會因為水分的流失而濃縮在既有的牛肉裏
令牛肉自然軟化並大大提高嫩口質感👍🏻👍🏻👍🏻

沙律菜好新鮮好豐富
有番茄同香橙等配料👍🏻👍🏻
八爪魚肉質彈牙有口感

手工製的寛意大利麵配上Dry-aged 牛肉肉醬
肉醬比例都偏多,醬汁唔會太濃或者太淡😎😎
2021-11-12 120 views
住左喺黃埔咁耐都未食過Kerry Hotel既餐廳,今次就試左酒店既呢間西餐~主打熟成牛扒😋望住個靚靚海景食飯真係特別正!🥰Wild Mushroom Cream Soup with Truffle Oil 一上枱已經聞到濃濃既松露香,湯入面有好多蘑菇片,勁足料🤤黑松露味都好出~ 正🥰Bong Signature Spicy Seafood Linguine 配料有唔同既海鮮,有蝦、墨魚仔、青口等,好豐富呀🤩湯底微辣,食落都幾惹味~意粉硬身左少少🥺Dry-aged Ribeye Steak 店員先為我哋送上一系列調味料,身邊有火山鹽、海鹽、紫菜鹽、黑椒、芥末同埋酸瓜😆肉眼肉質超粉嫰😍肉味幾濃😋加埋調味令肉味更出~Tiramisu 口感軟滑細膩,同表面非常香脆嘅手指餅形成強烈對比,更加衝擊味蕾🤩咖啡後勁慢慢滲出☕️兩人分享啱啱好😋

Dry-aged Ribeye Steak

Tiramisu
2021-11-11 81 views
住左喺黃埔咁耐都未食過Kerry Hotel既餐廳,今次就試左酒店既呢間西餐~主打熟成牛扒😋望住個靚靚海景食飯真係特別正!🥰Wild Mushroom Cream Soup with Truffle Oil ($118)一上枱已經聞到濃濃既松露香,湯入面有好多蘑菇片,勁足料🤤黑松露味都好出~ 正🥰Bong Signature Spicy Seafood Linguine ($278)配料有唔同既海鮮,有蝦、墨魚仔、青口等,好豐富呀🤩湯底微辣,食落都幾惹味~意粉硬身左少少🥺Dry-aged Ribeye Steak ($538)店員先為我哋送上一系列調味料,身邊有火山鹽、海鹽、紫菜鹽、黑椒、芥末同埋酸瓜😆肉眼肉質超粉嫰😍肉味幾濃😋加埋調味令肉味更出~Tiramisu ($60)口感軟滑細膩,同表面非常香脆嘅手指餅形成強烈對比,更加衝擊味蕾🤩咖啡後勁慢慢滲出☕️兩人分享啱啱好😋

Dry-aged Ribeye Steak ($538)

Tiramisu ($60)
2021-11-09 1714 views
好少餐廳主打熟成牛排,專程去紅磡嘉里酒店試試。不論裝修、環境和服務,均是非常高質素,特大玻璃窗坐擁一望無際的維港海景。研究了一翻,其實Set Dinner絕對比較划算,有湯、沙律、主菜、甜品及飲品一整套,不過選項固定了,彈性比較低,比較想吃餐牌上以下的菜式。Dry-aged Ribeye Steak (300g) - $538西冷與肉眼之間,普遍我會選擇後者,近肋骨關係,油花較為豐富,含的肉汁會較多,入口亦會較細嫩;而乾式熟成牛扒會在風乾櫃裏放一段長時間,讓它天然分解,保留中間那集中了所有的味道和肉汁的作牛扒,變得軟嫩;入口肉味相當有層次感,且久久不散,五成熟咀嚼也不太費勁。另外,牛扒跟配六小碟醬汁,包括海鹽、紫菜鹽、喜馬拉雅山鹽、燒汁、芥末及酸瓜。配搭起來層次更多變化,不過還是較享受本來的原汁原味。Homemade Linguine with Lobster Tomato Sauce - $338鮮甜的龍蝦尾處理得好細心,起出龍蝦肉再去殼去腸以牛油煎香;火箭菜和巴馬臣芝士碎作為配碟;濃稠的鮮蕃茄醬酸酸甜甜,味道好天然,軟硬適中的意大利扁麵條好掛汁。Prawn Bisque - $13

Prawn Bisque - $138
暖暖的法式蝦濃湯,口感濃厚卻不膩,充滿濃郁鮮味,入口好順滑不帶渣,有原隻蝦肉及一粒吸滿湯汁的多士。
2021-11-08
Type of Meal
Dinner
Prawn Bisque
set dinner for one $788Kerry hotel去過好多次,真係估唔到呢度有間食韓式熟成牛嘅專門店🐂門口就埋藏係food court裡面哦☺️-Sweet Pumpkin Soup🎃 擺盤好靚!冇過多調味,南瓜味都好出,幾健康。-Mini caecer salad🥗沙律好fresh!-Meatball Puttanesca雖然係肉丸,但都保留到肉質,食到有牛味。-Dry aged sirloin(180g)with lobster🦞龍蝦配西冷牛🐂,聽落好正呀🤤個龍蝦真係好出色,有海水味而且超彈牙。而dry aged西冷勁厚,冇乜油脂但係肉質夠嫩呢🥩-panfried foie gras with apple puree $178食落唔係用好多油去煎,而且以水果去伴碟,大大減少油膩感🥳
set dinner for one $788
門口就埋藏係food court裡面哦☺️
Sweet Pumpkin Soup🎃
擺盤好靚!
冇過多調味,南瓜味都好出,幾健康。

Mini caecer salad🥗
沙律好fresh!
Meatball Puttanesca
雖然係肉丸,但都保留到肉質,食到有牛味。

龍蝦配西冷牛🐂,聽落好正呀🤤
個龍蝦真係好出色,有海水味而且超彈牙。
而dry aged西冷勁厚,冇乜油脂但係肉質夠嫩呢🥩

食落唔係用好多油去煎,而且以水果去伴碟,大大減少油膩感🥳
2021-10-22 101 views
這次生日餐,選擇在Bong吃晚餐。到了酒店後,經過美食長廊,就可以看到餐廳,門面較小,不太起眼。點了一份湯、一份沙律,一份steak, 一份seabass, 還有cocktail。整體感覺食物美味,steak很好吃,蘑菇湯與沙律也不錯。環境也清幽,推薦試一試😊
📍紅磡熟成牛排專門店‼️• 牛魔王唔好錯過👍 -- bong🐮🍷=======================紅磡嘉里酒店入面有間主打熟成牛排嘅餐廳~😍將牛肉天然發酵熟成,肉質更加軟腍,肉味更濃!上星期就帶咗爸爸一齊嚟食餐好嘅🤩------------------------------⭐️Bread (7.4/10)餐包烘過後好香,食落頗鬆軟,味道甜甜哋😆------------------------------⭐️Prawn Bisque $138 (7.6/10)湯底好creamy~~龍蝦味好香濃,用嚟點餐包食一流!🤤🤤------------------------------⭐️Bong Spicy Seafood Linguine $278 (7.4/10)湯底有啲似冬陰功,辣辣哋好惹味‼️意粉好煙韌~青口、墨魚仔、蝦仁都好新鮮!😆------------------------------⭐️Dry-aged Ribeye Steak (300g) $538 (8.5/10)呢個係全餐飯嘅重點‼️😆店員會先擺好調味架,有海鹽、紫菜鹽、喜馬拉雅山鹽、燒汁、芥末、酸瓜🙈我哋叫咗300g,
=======================
⭐️Bread (7.4/10)

餐包烘過後好香,食落頗鬆軟,味道甜甜哋😆
⭐️Prawn Bisque $138 (7.6/10)

湯底好creamy~~龍蝦味好香濃,用嚟點餐包食一流!🤤🤤

呢個係全餐飯嘅重點‼️😆店員會先擺好調味架,有海鹽、紫菜鹽、喜馬拉雅山鹽、燒汁、芥末、酸瓜🙈我哋叫咗300g,一上檯見到好大塊,兩個人食都好夠🤩dry aged beef煎得好香,肉質軟腍細緻,肉味同油脂香豐腴😍😍😍好正😆仲可以點埋唔同嘅調味料,小編幾中意芥末同紫菜鹽👍不過其實我覺得就咁食都已經好正🤩‼️
⭐️Roasted Potato $98 (7.3/10)

好大盤嘅焗薯🤩薯仔加咗少許香料焗,口感綿密🤤
⭐️Strawberry & Orange Fizz $78 (7.2/10)

好清新嘅配搭~甜度唔太高!
⭐️Lemon Lime Bitter $78 (7/10)

酸酸甜甜好fresh😙
整體嚟講牛排真係好高質‼️🤤肉味好濃好正😍中意食牛嘅朋友仔真係唔好錯過~除咗a la carte佢哋仲有提供牛扒set,都幾抵食㗎👍🤩

餐廳環境舒適,店員服務周到🤩仲有海景望咖!同屋企人/朋友嚟試真係一流👍😙
賣相:7.5/10
Type of Meal
Dinner
  • 餐包
  • House Dry-aged Ribeye Steak
今晚結婚周年紀念,也適逢中秋前夕,如常做到天昏地暗,所以沒有心思準備過什麼,唯有於Openrice 找個比較有特色的餐廳 與娘娘撐下枱腳!這是一間以熟成牛扒主打的餐廳,但麵包並不輸蝕,熱辣辣、香噴噴,吃罷,侍應問我們要不要加點麵包,「梗係加啦!」吃第二輪麵包,試一下桌面上的醋和橄欖油,可惜醋的味道一般。A La Carte 的“海鮮凱撒沙律”,郤“hea咗啲”,一點點芝士粉(不是芝士碎!),幾粒煙肉、麵包粒,海鮮全部都是小粒,那青口太乾,蝦又有腥味,沙律菜雖新鮮,但碟頭小得出奇,性價比、味道完全不合格。這“Dry aged 900g TBone”挽回了面子,先說賣相及調味,上菜是另附上三種鹽,海鹽、鹽、紫菜葉,還有松露牛油、法式芥辣和燒汁, 這個「陣」已謀殺不少菲林。那牛扒已經分開了三份,不同部位,不同口感,有心思,且煎得很好,而“熟成”果然與眾不同,少了份血腥味,肉味濃郁好多,配最簡單的岩鹽最香!意猶未盡,我們還點了一個 Tiramisu,端上來時,竟然是兩個小小的expresso杯,加幾粒水果,份量雖少,但味道是不錯的,只可以說,“好食唔抵食”!閒談一下這位於高級酒店內的西餐廳 .

閒談一下這位於高級酒店內的西餐廳 ... 它定位不是高價的那種,環境、佈置、氣氛並不特別高雅,但夠Cozy,加上這酒店十分吊腳,其實人氣並不旺盛,所以便可製造出一個比較寧靜的環境,是與友人閒聊、欣賞美食*、欣賞窗外海景的首選,用餐後還可在它迴廊上或紅磡碼頭邊上散步,加上一輪明月,慶祝結婚週年,冇得輸!
* 奈何不是每道菜都做出應有水準,在“味道”一欄給4分已留一手,T骨扒無疑是頂呱呱,但那沙律及醋實在失望,餐廳主廚留意。

2021-09-20
Anniversary
2021-10-07 118 views
這間位於香港嘉里酒店的西餐廳,主打80日乾式熟成牛扒,絕對是牛魔王朝聖之地。餐廳環境優雅浪漫,空間感十足,落地玻璃視野廣闊,俯瞰維港動人美景,情調一流。乾式熟成牛肉由於須存放在無菌的熟成室中一段長時間,需要嚴格監控及種種溫度、濕度、酸鹼度等要求,造就了乾式熟成牛肉不凡的身價。熟成期間,牛肉外層喪失大量水分而呈風乾狀態,有助於鎖住內部的水分,使肉汁和油花更集中,讓牛肉變得更柔嫩芳香。加上牛肉中的天然酵素崩解肌肉內的結締組織使其軟化,肉味會更軟嫩馥郁,口感細緻。小編🐰點了一客set dinner $788,已包括南瓜忌廉湯、沙律、肉丸前菜、甜品及餐茶,當然還有必點的主角 — 乾式熟成牛扒。捨命陪君子的同行朋友其實不吃牛,另點了一個意粉為主食。🌸House Dry-aged Ribeye Steak (180g) with Lobster Tall長達80日乾式熟成肉眼扒🤩,牛肉味馥郁,彈牙有嚼勁。由於熟成牛肉蛋白質非常豐富,消化酵素比一般牛扒多四倍,難怪味道吃起來跟一般牛扒多了一份獨特的味道,有點像芝士發酵味。小編🐰最喜歡餐廳提供不同醬汁及海鹽,供食客按自己喜好自行添加。海鹽種類都有三款,

長達80日乾式熟成肉眼扒🤩,牛肉味馥郁,彈牙有嚼勁。由於熟成牛肉蛋白質非常豐富,消化酵素比一般牛扒多四倍,難怪味道吃起來跟一般牛扒多了一份獨特的味道,有點像芝士發酵味。小編🐰最喜歡餐廳提供不同醬汁及海鹽,供食客按自己喜好自行添加。海鹽種類都有三款,有喜瑪拉雅山粉紅岩鹽、自家製海苔鹽及白海鹽,還有醃酸青瓜、燒汁及蜜糖芥末選擇。加上配角原條龍蝦尾,這個非凡的海陸大餐,非常滿足。

🌸Bong Signature Spicy Seafood Linguine $278
手工麵條質感煙韌有咬口,帶點淡淡的小麥香,掛汁不錯。海鮮汁份量豐裕,帶少少辣,海鮮有帶子、墨魚,質量不錯。
2021-09-29 138 views
bong pro-dry aging 係熟成牛扒專門店,餐廳內可以遠眺維港美景,醉人景色加上美食,真係令人心情愉快!Grilled Dry-aged Rump Round Salad with Italian Dressing $168薄切及微微燒香嘅牛肉片鋪滿整個沙律,牛肉味頗突出,加上新鮮爽口嘅蔬菜, Nice !Bong Spicy Seafood Linguine $278海鮮有青口、蝦、八爪魚仔,加上軟硬適中嘅扁意粉 及 鮮甜帶微辣嘅湯汁,好滋味!Dry aged Ribeye Steak (300g) $538主菜出場之前,先有六款調味料準備好,夠晒排場!包括有Pickles、法國芥茉、松露牛油、紫菜鹽、海鹽、及喜瑪拉雅山粉紅岩鹽!熟成肉眼牛扒煎至五成熟,表面煎至微微焦香,內裡粉嫩誘人,充滿肉汁,肉味香濃,基本上唔需要額外調味料都好味!正呀!

2021-09-29 138 views
🌌Bong 要去氣氛浪漫的餐廳也不是每次都跟另一半去。乾式熟成牛肉小科普:吊掛且經過幾個禮拜嚴格控制溫度及濕度環境下(0-4℃的恆溫、80%左右)的恆濕風乾後的牛肉。過程中會損失很多的重量,而肉的表面會生成一層外殼硬皮,這部分會切除去掉,因此價錢亦相對較高。🍖Dry-aged Ribeye Steak 300G沒吃過乾式熟成牛肉真的不能自稱牛魔王,熟成令本身天然風味更讚,超級嫩又多汁。吃之前也是抱著一個心態,想看看有多利害,結果覺得...WoW,不愧為這個價錢。🍷Red wine吃紅肉當然要配紅酒🥗 Grilled Dry-aged Rump Round Salad with Itlian dressing當然沙拉也要點跟「肉」有關的,不過沒想到牛肉給很多,醬汁也很合我口味🍝Bong Signature spicy seafood Linguine調味是不錯的,畢竟因為我愛辣,但.....嗯....意大利麵的口感不是我的菜,太粗還帶粉粉的其實本來是打算點二人餐的,因為算過真的便宜很多,餐湯≥沙拉≥牛排≥甜品≥咖啡,可惜是...我跟媽咪根本不可能吃光😂
🌌Bong
要去氣氛浪漫的餐廳也不是每次都跟另一半去。

🍖Dry-aged Ribeye Steak 300G

🍷Red wine