2021-04-10 1637 views
閒時都會跟媽媽來這裡飲中式下午菜,喜歡這裡的素點心。這素菜館所提供的點心種類繁多,任君選擇。其中較特色的有春風得意腸粉,賣相及口感都跟傳統粥店鋪的炸両幾分相似,外軟內脆,好吃。
上次來過 #觀自在素食 歎茶後,整體感覺不錯,周末再來『一盅兩件』。可能下午時段,這天人不多,而且餐單好像比上次便宜一點。🥟 杞子蒸柚皮 (大) 🥟 翠綠菠菜餃 (大) 🥟 四寶滑雞扎 (大) 🥟 黑椒蒸毛肚 (大)🥟 玉碎蒸茄子 (大)🥡 榨菜牛肉碎飯 (中) 🍜 川味擔擔麵 (碗) - HK$28特點HK$22.8 / 大、中、小點一律HK$15.8茗茶HK$9 / 位,另收加一服務費推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼🐼基本上今次的點心完全沒有踩雷,吃得很滿意 🤗然後這次的VIP是榨菜牛肉碎飯,比上次點的排骨飯更惹味,跟飯底更融合,網友果然好推介 👍🏻 (提示:蒸茄子的『肉碎』也是同一餡料的) 不過擔擔麵就認真一般:雖然有麻醬香,但色澤淺、湯水稀、沒辣味,麵底很明顯是壽x牌的上海麵,沒啥口感可言。這麵有很大的進步空間,熊貓就不會再點了 ⛑️🌟 這次點心紙有特別標明哪些含蛋奶成份,抵讚 👍🏻🌟 吃點心一般澱粉、油份比重都會較高,想吃得健康,建議首選蒸點、少點包類及腸粉等,然後選擇纖維

🥟 杞子蒸柚皮 (大)
🥟 翠綠菠菜餃 (大)
🥟 四寶滑雞扎 (大)
🥟 黑椒蒸毛肚 (大)
🥟 玉碎蒸茄子 (大)
🥡 榨菜牛肉碎飯 (中)
🍜 川味擔擔麵 (碗) - HK$28

特點HK$22.8 / 大、中、小點一律HK$15.8
茗茶HK$9 / 位,另收加一服務費

推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼🐼

基本上今次的點心完全沒有踩雷,吃得很滿意 🤗

🌟 這次點心紙有特別標明哪些含蛋奶成份,抵讚 👍🏻

🌟 吃點心一般澱粉、油份比重都會較高,想吃得健康,建議首選蒸點、少點包類及腸粉等,然後選擇纖維及蛋白含量較豐富的點心及蔬菜,同時減少添加額外的調味料,就飽肚又『有營』了 😋

📍#觀自在素食 🇭🇰

四寶滑雞扎
榨菜牛肉碎盅飯
黑椒汁蒸毛肚
2020-06-27 1853 views
好耐無寫食評,「觀自在」令我覺得不寫不可,一餐簡簡單單的素食飲茶,健康又特別,食得超飽都未有「罪惡感」,哈哈!可能係星期六,即使午市時段,到步超多人等位,幸好朋友已訂位,不過以素食環境,的確比較嘈。選擇方面,無論點心或小菜嘅選擇超多每款點心造型跟普理點心沒有兩樣,當中我至鍾意係叉燒餐包、春風得意腸、叉燒腸、翠綠菠菜餃、香煎腐皮卷,仲有係無影相嘅春卷!無次食素都必食嘅齋鹵味,飲茶都一定唔可以少咗佢,一樣好好味!欖角蜜汁素叉燒,係必食之選,超超超好味乾炒素牛河,完全唔油膩,素牛肉口感像真度高,又一好味之選!儘管餐廳環境一般、食客眾多嘈吵非常,但食物質素好、價錢又合理、以健康素食系列中,的確係一個好選擇,一定會再嚟!

欖角蜜汁素叉燒,係必食之選,超超超好味

乾炒素牛河,完全唔油膩,素牛肉口感像真度高,又一好味之選!

2020-06-20
Lunch
周末又去食點心,今次去試試觀自在素食。以為可以休休閒閒去飲個茶啦,誰知到步後人。超。多!後來才知道原來這天是初一🤦🏻‍♀️ 超餓但難得已來到,就等著吧...等到輪候號碼到了時,我仿佛見到一線曙光直照到頭頂👼🏻 一坐下,狂點!🥟 #黑松露燒賣皇 (大) 🥟 #杞子蒸柚皮 (大) 🥟 #四寶滑雞扎 (大) 🥟 #黑椒蒸毛肚 (大)🥟 #鮮竹鯪魚球 (小)🥟 #薑粒雞飽仔 (中) 🥟 #紫菜豆腐卷 (中)🥡 #豉汁蒸排骨飯 (大) 特點HK$23.8 / 大點HK$21.8 / 中點HK$18.8 / 小點HK$16.8茗茶HK$9 / 位,另收加一服務費推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼🐼推薦👍🏻柚皮、蒸毛肚、四寶扎 及 豆腐卷。由於製作繁複,現在蒸柚皮已近乎絕跡了,難得這裡還有得吃,當然要點;毛肚是以蒟蒻做成,加上黑豉汁,簡單而惹味,特別是墊底的芋頭粒把醬汁的精華都吸收了,好吃;四寶扎很少會踩雷,而且內餡都切得大大件,好吃;豆腐卷以紫菜包裹嫩豆腐而成,味淡不一定人人喜歡,但熊貓有豆腐情義結,無論如何都喜歡 😘 另外排骨飯跟鯪魚球都不錯的。一般👌🏻燒賣口感還是跟潮州粉粿相近,含沙葛、甘
周末又去食點心,今次去試試觀自在素食。

超餓但難得已來到,就等著吧...

🥟 #黑松露燒賣皇 (大)
🥟 #杞子蒸柚皮 (大)
🥟 #四寶滑雞扎 (大)
🥟 #黑椒蒸毛肚 (大)
🥟 #鮮竹鯪魚球 (小)
🥟 #薑粒雞飽仔 (中)
🥟 #紫菜豆腐卷 (中)
🥡 #豉汁蒸排骨飯 (大)

茗茶HK$9 / 位,另收加一服務費

推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼🐼

推薦👍🏻

一般👌🏻
燒賣口感還是跟潮州粉粿相近,含沙葛、甘筍、木耳絲等,沒特別覺得有松露味;雞飽仔的內餡跟燒賣近乎一模一樣,只是加了芫荽,餡料偏少而且包身比較黏牙,熊貓覺得很一般。

整體來說,這家的點心多以#原型食物 為主。種類比佐敦那家更精緻、更高階,味道都挺不錯的。坐得還算舒適,但可能顧客太多,吃到中途侍應已趕著過來收籠...

🌟 點心紙都沒有特別標明哪些含蛋奶成份,純素食者點餐前還得自行做點功課。

📍#觀自在素食 🇭🇰
地址:旺角旺角道33號凱途發展大廈2樓

2020-05-23
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
2020-05-25 1020 views
受疫情影響不是所有食物都能提供, 我們在晚市只有午市小菜餐牌可以叫, 不過價錢非常相宜。食物質素很好, 味道濃沃。 印象較深刻的有叉燒, 帶子及鎮江骨(?)。 另外炒飯,椰汁南瓜煲, 與及菜肉雲吞 都不俗。 比我吃過其他一般齋舖都好。 說實話我亦吃過更加好吃的私房齋菜, 但那是四倍價錢。 所以這裏性價比一流。禮貌好,服務好。在我走的時候遺下了雨傘但已經進入電梯。店員阿姐跑了兩層樓梯攞雨傘比我,小弟非常不好意思,特此鳴謝。

2020-05-23
  • 叉燒
2020-05-01 1263 views
第一次去觀自在,係屋企隻兔仔走個日。睇完火化後想係附近食素食,咁岩就見到呢間店,樓上店,但地方係旺角區都幾闊落。素翅灌湯餃. 必點每次黎都會叫,今次重點左2份就知幾正胡椒鹹菜素肚湯. 值得一試屋企人最愛,我本身唔食豬肚,就呢個我都幾仲意個質感,仲意豬肚既朋友絕對要試香港點心拼盤人少少又來試多幾隻點心,可以叫呢個香煎腐皮卷比較油膩,不過香口野好難拒絕黑松露蛋白炒飯唔少地方都有呢款炒飯,呢度都炒得幾乾身,唔錯唔錯,不過黑松露味出d會更好凍燕窩椰皇撞奶. 必點為左呢款甜點,絕對值得番黎再食,三個字"平令正"
第一次去觀自在,係屋企隻兔仔走個日。
素翅灌湯餃. 必點
每次黎都會叫,今次重點左2份就知幾正
胡椒鹹菜素肚湯. 值得一試
香港點心拼盤
人少少又來試多幾隻點心,可以叫呢個
香煎腐皮卷
比較油膩,不過香口野好難拒絕
黑松露蛋白炒飯
凍燕窩椰皇撞奶. 必點
為左呢款甜點,絕對值得番黎再食,三個字"平令正"
  • 素翅灌湯餃
2020-03-18 879 views
比人要求陪佢食素,好啦 一餐半餐呢間食開就去呢到點知有套餐出左咁唔錯和6個人既套餐仲抵,但我2條友有湯飲,一人分列2碗多,好正必叫炸叉燒,今次油左小小😁仲意食香口野,叫炸面加醋一流加20蚊叫多個椰王雙皮奶分享😋😋真心抵食野食好味既素餐
比人要求陪佢食素,好啦
一餐半餐
呢間食開就去呢到點知有套餐出左咁唔錯和
6個人既套餐仲抵,但我2條友

有湯飲,一人分列2碗多,好正

必叫炸叉燒,今次油左小小😁

仲意食香口野,叫炸面加醋一流

加20蚊叫多個椰王雙皮奶分享😋😋
真心抵食
野食好味既素餐
2019-12-20
  • 炸叉燒
2019-04-02 3563 views
一行9人為媽媽慶祝生日,媽媽是素食者當然陪佢食齋菜,所以提議去地點方便大家既旺角!因多人關係,預早book位比較好!但接電話的女士態度不太好,令我未食已打折扣!星期日如果要大枱還是建議要訂位,細枱則walk in 都無問題!估不到這裡食物款式都很多!平均食物質素亦中上!侍應姐姐態度尚算ok! 整體加返少許分數!下次想食素都會再來!

泰式素魚餅
椒鹽豆腐
忘記名字(芋頭魚)
羅漢齋炒麵
鎮江猴頭菇
桂花炒翅
2019-03-31
Celebration
Birthday
泰式素魚餅
忘記名字(芋頭魚)
鎮江猴頭菇
桂花炒翅
2019-03-22 1953 views
同事搵我一起午餐,我提建茹素「觀自在素食」,午餐時間都算多人座位坐爆惟有搭檯喇!不過整體環境都可以。🥢午市套餐 : 支竹炆豆腐飯 $48抵食👍有湯有餸有油菜跟白飯一碗,份量十足味道不錯,豆腐香豆味,支竹有咬口!🥢齋鹵味$48甜酸咖哩蠔油樣樣有齊。🥢杞子蒸柚皮 $20.80柚皮食工序每一重都是功夫,柚皮出水澀水重複幾次,再用高湯煨,食落沒有一點苦澀味,最吸引我竟然是碗底我芋頭超粉!😋🥢鮮百合南瓜腸 $22.80清甜百合配南瓜加添不少口感。👍午餐套餐點心商務套餐都有喎!
不過整體環境都可以。
🥢午市套餐 : 支竹炆豆腐飯 $48

🥢齋鹵味$48
甜酸咖哩蠔油樣樣有齊。
👍👍

🥢杞子蒸柚皮 $20.80
😋

🥢鮮百合南瓜腸 $22.80
清甜百合配南瓜加添不少口感。👍

午餐套餐

點心

商務套餐都有喎!

2019-02-27
$80 (Lunch)
2019-02-06 2004 views
我平日都有初一十五食素既習慣,碰啱假日都會同阿婆過來食。而年尾多聚會,大家都食落好多油膩野,我就提議不如聚餐去哩間傳統齋舖啦。蜜汁叉燒哩個應該係舖頭既王牌,因為真係好好食,每次必點。上碟既時候熱辣辣,仲冒緊煙,D邊邊炸到脆脆,夾住欖角香味,仲有少少甜甜蜜味,推薦!青咖哩肥牛茄子煲青咖哩食落好似加左椰汁(我估)都幾香。當然比唔上泰式青咖哩惹味,亦都唔辣,但配飯都ok。生炒糯米飯表現普通,有少少鬆散,唔算綿。芋頭魚正常水平,不過不失藥膳牛肉煲藥膳味無論食同聞到都係好濃既,我就麻麻 不過都理解既,畢竟齋菜要落多d調味先出到味既。南瓜羹南瓜應該係打碎係羹入面椰汁撞奶原只椰青,好香好滑~整體來講,食物味道係幾好既,環境都乾淨同幾懷舊。但同行朋友比較少食素,佢地評價就一般,始終食開出面既野係比較濃味。我覺得係一間唔錯既素食店,值得試下既,性價比又唔錯。

蜜汁叉燒

青咖哩肥牛茄子煲

生炒糯米飯
表現普通,有少少鬆散,唔算綿。

芋頭魚
正常水平,不過不失

藥膳牛肉煲

南瓜羹
南瓜應該係打碎係羹入面

椰汁撞奶
原只椰青,好香好滑~

我覺得係一間唔錯既素食店,值得試下既,性價比又唔錯。
Dinner
  • 蜜汁叉燒
2019-02-04 1089 views
味道ok但環境有D舊,坐得唔太舒服服務一般甜品很差其它菜式價錢可以試下78分 鐘意吃素的人可以試下,我和朋友們一起吃過,大家都得唔錯!但是一定要記住,千萬不要叫甜品啊!
味道ok

但環境有D舊,坐得唔太舒服

服務一般

甜品很差

其它菜式

價錢

可以試下

78分

鐘意吃素的人可以試下,我和朋友們一起吃過,大家都得唔錯!
但是一定要記住,千萬不要叫甜品啊!

Dinner
  • 五枊仙班
2018-12-03 1976 views
由第一次黎到變咗常客,原因係,而家已經好難搵到一間素食店可以食傳統齋,但又係咁企理。呢度主要食套餐,二人餐$126: 兩款小菜+素湯(轉紅燒翅每位+20)四人餐$416: 四款小菜+素湯(轉紅燒翅每位+20 )紅燒次我自己冇試過,因為佢每日有唔同款式嘅素湯,每款都好好飲,所以每次最後都係揀咗要湯齋滷味散叫$48又大碟又美味粉絲什菜煲五柳仙班,極力推介真係做到鬆香酥軟,每次都會order菜遠牛肉麵呢個麻麻蟲草花浸菜苗份量勁多干炒烏冬用廉價烏冬,睇到個樣嘅時候其實唔想食,但係見隔離嗰個係咁食,就試吓。一試出奇地好味最後食咗兩碗。雪菜三絲炆米呢款又要推介炆得軟硬適中,仲好入味同媽咪慶生雖然枱凳好密,但素食店嘅客人,同酒樓唔同,都係比較斯文,所以晚餐時間都唔會覺得好嘈。侍應個個都親切有禮,仲充滿笑容。食物味道非常好,分量亦好多。埋單每人都係百多元,價廉物美。

呢度主要食套餐,
二人餐$126: 兩款小菜+素湯(轉紅燒翅每位+20)
四人餐$416: 四款小菜+素湯(轉紅燒翅每位+20 )

齋滷味
散叫$48
又大碟又美味

粉絲什菜煲

五柳仙班,極力推介

真係做到鬆香酥軟,每次都會order

菜遠牛肉麵
呢個麻麻

蟲草花浸菜苗
份量勁多

干炒烏冬
最後食咗兩碗。

雪菜三絲炆米
呢款又要推介
炆得軟硬適中,仲好入味

同媽咪慶生

侍應個個都親切有禮,仲充滿笑容。
食物味道非常好,分量亦好多。
埋單每人都係百多元,價廉物美。

2018-12-02
Celebration
Birthday
  • 五柳仙班
  • 每日素湯
2018-12-01 1003 views
同朋友慶祝生日,去到員工就幫手將蛋糕放喺雪櫃, 同佢講食完飯之後就可以馬上上枱, 冇幽默既店員,大大聲問可以上蛋糕未,即刻冇左驚喜,不過生日歌,店舖放得好大聲,好有生日氣氛,happy birthday to u.仲要有好多粵語,普通話,英文等等版本,長達十分鐘有多。切餅費 30hkd茶介 9hkd @仙班 60hkd菜脯涼瓜煎蛋68hkd咖哩南瓜腐竹煲 78hkd椒鹽豆腐60hkd銀杏雜菜淮山 88hkd牛肝菌炆伊麵 70忌廉/ 蕃茄兩餸飯 88hkd椰皇撞奶(冷/熱)

切餅費 30hkd

椒鹽豆腐60hkd

銀杏雜菜淮山 88hkd

牛肝菌炆伊麵 70

忌廉/ 蕃茄兩餸飯 88hkd

椰皇撞奶(冷/熱)

2018-11-21
2018-11-19 932 views
7/10香港食過唔小齋舖,呢間算係數一數二。自從一年前黎過,諗起食齋就會諗起呢度!食過椰子燉奶都食過返尋味😋今次水準有小小失望,比起上次幫襯冇咁好食,可能期望太高🤷🏻‍♂️好似大腸😨 呢個大腸好鬆脆,食落好有芋頭味,推价!本人喜歡食麵筋製造嘅齋。呢隻口水雞食落唔知點解好有雞肉味,加埋麻辣汁,簡直係好食過真嘅口水雞。點解可以咁?!推价!!椰王燉奶仍然好好食,滿足哂我嘅椰子渴望。唯一係咁次d 奶燉到老左d 🤭
7/10

香港食過唔小齋舖,呢間算係數一數二。

香荔蘇卷

好似大腸😨 呢個大腸好鬆脆,食落好有芋頭味,推价!
口水雞

2018-11-18
  • 口水雞
 —————————————————————轉素快既我,一知腦細中意食素就即刻帶去佢食「觀自在素食」,出大絕!仲唔到你讚不絕口?!.$62 乾炒素牛河粉🍝呢兜野連腦細個仔都同阿嫲搶! 濃而不鹹,雖然唔膩但我少嫌佢油略多,清啲啲會100分😙.$75 福建木桶炒飯(蛋)🍯福建炒飯唔重味,仲有我最愛既翠肉瓜😍睇落好細桶,但份量仍然足夠,仲保暖添啊!可以慢慢食.$80 鑊仔紅咖哩茄子素排骨🥘無咖哩果種死咸,更加唔係「稀汁」,所以全部材料都有醬包圍,撈飯必叫😌.$78 胡椒花菇浸雲吞/水餃🍜呢個就sorry喇,淡口左啲啲,講緊胡椒味都少,但雲吞/水餃足夠就抵讚,大啖都咬唔晒,好啦,比次機會下次會更好👩‍🏫.$78 欖角蜜汁素叉燒皇牌來了!🧞‍♂️濃味愛好者必叫,素叉軟淋仲加埋蜜汁,我投降!連我腦細坐對家咁遠都飛象過河夾晒,差啲唔夠佢爭🤦‍♀️.仲有呢啲必叫野唔提喇,自己試$60 椒鹽豆腐 🍘$95 金湯竹笙素翅(窩)🍲$28 椰皇雙皮奶🥥.🥦觀自在素食 (旺角)旺角旺角道33號凱途發展大廈2樓💰Total:$747(八位茶加一).味: 8/10飽: 8.5/10抵: 7.5/10
 —————————————————————
$62 乾炒素牛河粉🍝
$75 福建木桶炒飯(蛋)🍯
$80 鑊仔紅咖哩茄子素排骨🥘
$78 胡椒花菇浸雲吞/水餃🍜
$78 欖角蜜汁素叉燒
仲有呢啲必叫野唔提喇,自己試
$60 椒鹽豆腐 🍘
$95 金湯竹笙素翅(窩)🍲
$28 椰皇雙皮奶🥥
🥦觀自在素食 (旺角)
旺角旺角道33號凱途發展大廈2樓
💰Total:$747(八位茶加一)
味: 8/10
飽: 8.5/10
抵: 7.5/10
2018-09-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)