2021-04-03 429 views
今日見openrice 好評唔少就諗住試下點下外賣睇下乜野料。本身佢地話外賣五分鐘就拿得,結果我十幾分鐘去到都仲要等。Fine。等完一輪終於翻到屋企點知一打開,完全唔係我order嘅,但係張單就同我點嘅一樣。咁我都循例打個電話過去提下佢下次小心d ,雖然有offer我過去比過份,但大熱天真係送比我都唔想行多次。Fine。唔知點解open rice 個個都話份量好多,又點點點,but 咁都算多??好多打手?味道上就無乜特別,一般車仔面質素,價錢預算抵
味道上就無乜特別,一般車仔面質素,價錢預算抵
車仔麵
2021-03-14 266 views
叫左牛舌心 辣尤魚 冬菇河粉,豬骨湯底,加腩汁加蔥加辣汁小食就叫左麻辣手撕雞湯底好好飲 飲完唔口渴 無乜味精d餸全部都好多 牛舌心以為得少少但都好多手撕雞好好食 調味好好下次都會黎幫襯
叫左牛舌心 辣尤魚 冬菇河粉,豬骨湯底,加腩汁加蔥加辣汁
小食就叫左麻辣手撕雞
湯底好好飲 飲完唔口渴 無乜味精
d餸全部都好多 牛舌心以為得少少但都好多
手撕雞好好食 調味好好
下次都會黎幫襯
  • 牛舌心
2021-03-14 245 views
最近LUNCH都出番去食下飯~日日買外賣困係OFFICE真係好悶呀~~難得出下去特登搵一間好有特色的餐廳🍜35座車仔麵🍜$50 大碗車仔麵有6樣餸比食客們選擇加豆漿!都已經6樣餸但佢雞翼都照比2隻,你話係咪好抵食先!!大腸好味冇臭味架~仲要比勁多唔係1-2粒!佢既沙爹汁簡直一流!!第2到食唔到呀!!!而家仲係好回味呀!!!另外其他配菜都用料靚~依間野真係好岩大胃王去食呀!!真正抵食夾大件+好食~!PS佢張單先係重點~食下你就明架啦~~
最近LUNCH都出番去食下飯~
日日買外賣困係OFFICE真係好悶呀~~
難得出下去特登搵一間好有特色的餐廳
🍜35座車仔麵🍜
$50 大碗車仔麵有6樣餸比食客們選擇加豆漿!
都已經6樣餸但佢雞翼都照比2隻,你話係咪好抵食先!!
大腸好味冇臭味架~仲要比勁多唔係1-2粒!
佢既沙爹汁簡直一流!!第2到食唔到呀!!!
而家仲係好回味呀!!!
另外其他配菜都用料靚~
依間野真係好岩大胃王去食呀!!
真正抵食夾大件+好食~!
PS佢張單先係重點~食下你就明架啦~~
2021-03-08
2021-02-08 247 views
突然想食車仔麵,就黎左呢間買外賣,當時係叫媽媽幫我落單買(我係屋企,媽媽係出面返緊屋企),Wts左媽媽要五一面,叫媽媽去餐廳點單。後尾店員打電話黎先知原來五一麵係,五款價錢餸類別入面各選一款🤣餐牌上指示唔夠清晰,不過店員都幾好,肯打電話黎解釋。難得有牛舌心當然要叫牛舌心食啦!牛舌心係牛舌最爽彈嘅部位,唔韌👍🏻唯一缺點係仲有啲騷味係度,如果可以醃製走左騷味,或者你叫嘅湯底加辣,應該就無,可惜我當時係豬骨湯唔辣😛牛肚份量超多,食曬面仲有牛肚係到未食曬🙈仲送左杯豆漿🥰小食炸麻吉燒都好正🤭包裝上缺陷就係小食盒上無煎個開口透濕氣,所以炸嘅香脆口感就無,而且麵又無分湯上,感覺差少少😔

牛肚份量超多,食曬面仲有牛肚係到未食曬🙈

仲送左杯豆漿🥰小食炸麻吉燒都好正🤭
2021-02-02
TakeAway
2021-02-01 1117 views
我承認我今次是比較幸運,亦可以說是有點不幸,本來光顧位於「牛頭角」「得寶商場」地下,近着「佐敦谷」車仔麵店「35座車仔麵」的時候,發現外賣自取「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」已經差不多售罄。結果「35座車仔麵」店員盡最後能力詢問一下廚房師傅,廚房最後還是成功造到最後一份外賣自取食品「柱侯蘿蔔牛筋肺炎飯」給我,令我不至於需要在附近食店尋找「牛腩飯」食品。但是我發現「35座車仔麵」廚房製造的最後一份外賣「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」實際製成品,醬汁其實不算非常多,加上長時間運輸的關係,所以令到「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」醬汁全部被吸收殆盡。「35座車仔麵」製造的外賣「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」實際口感,因為甜味「柱侯」醬汁流失而變得有點乾燥,欠缺甜味醬汁濕潤口感。但是「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」又附送了一大條,口感爽脆的烚「唐生菜」。我在「35座車仔麵」的外賣自取「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」,實際質素相對於堂食「酸甜蕃茄湯車仔麵」而言,「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」口感明顯遜色了一點點。不過,既然「35座車仔麵」廚房師傅最後能夠不負所托,造到最後一份「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」食品給我,讓我可以減輕晚餐裡面的壓力,我也不應該吹毛求疵多加批評了。總括而言,「35

酸甜蕃茄湯三餸車仔麵

總括而言,「35座車仔麵」廚房即場製作的「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」食品,雖然「牛筋」、「牛腩」實際口感尚算不太硬不太韌,勉強能夠用牙撕開咀嚼,但是口感始終不及堂食「車仔麵」裡面的「牛腩」那麼腍。

至於「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」裡面的「蘿蔔」,「35座車仔麵」廚房店員也選擇了分開,沒有連着「牛腩」一起被搬到外賣盒裡面。「蘿蔔」的實際口感不算硬,「蘿蔔」裡面也沒有筋。

但是「35座車仔麵」「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」裡面的「蘿蔔」實際口感軟腍程度跟味道,始終不是我食過口感最腍,也不是味道最清甜的「蘿蔔」。

我覺得「35座車仔麵」「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」裡面的「蘿蔔」,「蘿蔔」口感如果可以再煮腍一點的話,「蘿蔔」或許可以煮得味道更甜,口感更腍。

至於「35座車仔麵」的「清甜蕃茄湯車仔麵」甜味,我覺得「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面「蕃茄」甜味味道感覺的而且確是很濃厚,屬於可以一飲而盡的「車仔麵」蕃茄湯底。

而且我發現「35座車仔麵」廚房製作「清甜蕃茄湯車仔麵」實際製成品裡面,意外發現「車仔麵」「蕃茄湯」湯底裡面,多了一條不知名的蔬菜,蔬菜忽然令「蕃茄湯」實際味道變得更加清甜。

我在「35座車仔麵」製造的「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面,一如平日喜好選擇了「懷舊牛腩」、「瑞士雞中翼」跟「蘿蔔」三款指定餸菜。

我飲了第一口「35座車仔麵」「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面的湯底之後,發現「蕃茄」湯湯底裡面的酸味,跟甜味味道感覺也都十分濃厚,沒有需要再加調味料。

所以即使「35座車仔麵」自助點餐紙裡面已經提供了「秘製辣汁」,我最後也沒有選擇「秘製辣汁」,直接享用擁有酸甜味道的「清甜蕃茄湯車仔麵」好過。

至於「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面的其他配菜方面,「麵底」我只選擇了享用一般口感程度「粗麵」麵條,麵條浸在湯底裡面再長久,麵條口感有韌性,也沒有變腍或者斷裂。

柱侯蘿蔔牛筋腩飯

至於「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面的「牛腩」,「牛腩」實際製成品口感感覺,相對外賣「牛腩」而言明顯軟腍得多,加上我趕緊在「堂食時」完結前享用,所以「牛腩」實際口感軟腍程度也比較理想。

至於「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面「蘿蔔」的實際味道和口感感覺,亦都跟「牛腩」差不多,「蘿蔔」吸收完酸甜味道「蕃茄湯」湯底之後,「蘿蔔」味道變得酸酸甜甜,十分開胃。

至於「35座車仔麵」「清甜蕃茄湯車仔麵」裡面的「瑞士雞中翼」,「瑞士雞中翼」本來應該擁有濃厚「瑞士汁」甜味,但是被酸甜「蕃茄湯」浸淫過之後,「瑞士雞中翼」裡面的甜味稍為被沖刷走,感覺打了折扣。

不過既然「35座車仔麵」侍應店員盡了最後努力,製造最後一份「柱侯蘿蔔牛筋腩飯」給我,我也無謂批評太多,下次再提早一點時間光顧「35座車仔麵」好了。
2021-01-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
酸甜蕃茄湯三餸車仔麵
2021-01-13 200 views
雖然叫車仔麵但講真啲麵就普普通通但個椒鹽炸燒賣好好好好好味呀!佢有魚肉同豬肉揀我地揀左魚肉佢唔係普通一粒粒好粉果種燒賣你會感覺到啲魚肉好真但佢又仲係燒賣唔係魚肉去試下啦 我地叫左兩碗麵啲餸、湯底全部都不過不失價錢就好抵既看圖! 地點係九龍灣得寶商場淘大行過啲,一個轉角位,不太起眼但武肺疫情下幫幫小店吧!大家要捱住 我記得果度都仲有其他良心店,例如一生懸麵(不過我覺得旺角分店好食過呢間,試過一次九龍灣,啲叉燒燒得唔香,反而旺角食過4-5次好穩定地焦香)
雖然叫車仔麵
但講真啲麵就普普通通
但個椒鹽炸燒賣好好好好好味呀!
佢有魚肉同豬肉揀
我地揀左魚肉
佢唔係普通一粒粒好粉果種燒賣
你會感覺到啲魚肉好真
但佢又仲係燒賣
唔係魚肉
去試下啦

我地叫左兩碗麵
啲餸、湯底全部都不過不失
價錢就好抵既
看圖!

地點係九龍灣得寶商場
淘大行過啲,一個轉角位,不太起眼
但武肺疫情下幫幫小店吧!
大家要捱住

2020-12-11
$49.5 (Tea)
2021-01-05 133 views
Good taste mainly pork bone soup.Recommend oyster oil Dried Mushroom/ beef/ sweet & sour wheat gluten.Spicy sauce will make you addiction.Really big portion and hot dishes.Deep fried fillet head is worth to a la Carte.Super value for money and make you full just 1 bowl.Keep it up and will always visit.

2021-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-12-03 171 views
這家店說是來自秀茂坪第35座旁邊的車仔麵檔, 同樣根源在16座車仔麵, 當然價錢不能與幾十年前的走鬼檔媲美, 從來車仔麵也是窮人美食, 但深人市中心就再沒有這歌仔唱. 與後者多𠮩𠹌食材不同, 35座車仔麵食材較為傳統. 像是魷魚和牛腩, 兩者口感爽彈, 後者腩膜清澈可見, 真材實料. 大腸並不是太肥美, 但洗得夠乾淨, 切得夠厚, 如果可以留下腸裡脂肪就更完美. 新派食材就只有黃金麻吉燒, 也就是芝心魚塊, 咬下去芝心流出, 微甜的味道中和其湯底的麻辣. 湯底以豬骨淆製, 喝了也不口渴, 現在不少評價較高的車仔麵店也是以豬骨湯底做主打, 比小時候喝的健康不少, 當然小時回憶就是那些味精湯, 喝完很爽但很口渴.
2020-11-12 219 views
舊年食過一次,印象中好大碗食唔晒。 今日叫左個五一麵,每個價錢既餸可揀一款,加一個麵,如果要貴麵就加$2, total $50啱啱可以送杯豆漿。🤗餸既款式都幾多,亦唔係得平時車仔麵既大路野。 個糖心蛋好靚好好食,蘿蔔唔苦冇渣。 不過份量就略少,台灣腸得半條,墨丸腐皮卷都係半條,魷魚鬚就多d, 口感幾爽但就冇咩味。 加左沙爹醬,但可能唔夠多所以湯底都冇咩味。 總結係比較淡口既車仔麵,男仔食可能唔夠飽。2個人坐卡位,坐得幾舒服。 臨走見佢同巴打鮮菓crossover, 可以加$8換1個日本蘋果,我換左2個。😊😊😊

2020-11-11
Type of Meal
Lunch
  • 糖心蛋
就算係唔同地區,唔同商場🕍,大多數都會見到既餐廳都會係車仔麵🍜,而車仔麵竟然可以有多樣款味道✨,今晚小編就專登去到一間好有格局既車仔麵店👀,位置係九龍灣站得寶商場地下轉角位,入面既設計除咗呈現香港懷舊風味之外,仲有YELL CARD抽😍,最重要緊係食車仔麵啦😋。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈五一麵 $48呢款車仔麵套餐個名好深意思同獨特👅,五一即係五款配料加一款麵🍜。小編就揀咗川味麻辣味湯底,原本以為辣度會似係平時食到既車仔麵辣味🌶,但原來呢到既川辣係做到同樣風味,越食越辣,越過癮💦。配料方面,小編就點咗車仔麵店比較少見既流心蛋🥚,而質感同樣都做得到。而每次小編食車仔麵都有一個慣性🥳,就係會叫埋炸魚皮一齊食👄。炸魚皮香脆又爽口,一啖麵再加一口炸魚皮,唔同口感交替✨,層次截然不同。如果將炸魚皮輕輕浸過湯底🍜,少少辣味就更好食。而五一麵都只係48蚊💰,而小編揀既麵底係拉麵,所以要加多兩蚊,咁就啱啱夠50蚊,免費送一杯凍豆漿🥤,小編食辣就啱哂,可以解下辣嘛🤭。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦今次小編除咗食香港人開既車仔麵之外✨,仲見到部YELL CARD機有新既第三期抽,小編真係忍唔到手抽翻兩張
🎈五一麵 $48
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次小編除咗食香港人開既車仔麵之外✨,仲見到部YELL CARD機有新既第三期抽,小編真係忍唔到手抽翻兩張😳,抽到一張仲要有燙金添😻。餐廳既車仔麵質素亦唔錯,環境舒適,小編同朋友都坐得幾耐,都無話趕走我哋🙈,十分客氣🙇‍♂️。而係餐廳入面仲有一隻大大既連豬🥰,過嚟食車仔麵既朋友,記得過嚟幫連豬打卡喇🤳。
流心蛋
炸魚皮
凍豆漿
2020-10-07
炸魚皮
2020-08-21 609 views
🍴五一麵 48 蚊即係五餸麵 仲送豆漿 都算幾抵食💪🏻粗麵腩汁 🍜粗麵算幾爽口 腩汁咸左少少 懷舊牛腩🐂 幾彈牙 肉味唔算濃 花枝丸🦑個墨魚都足料 夠彈牙 鮮蝦腐皮卷🦐 幾甜 腐皮浸左湯都幾入面 流心蛋 🥚 正正常常 甜酸齋反而整得幾好食 甜酸汁幾入味 整體唔錯#車仔麵 #酸齋 #豆漿 #腐皮卷 #花枝丸 Score 平均分< 7.4/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#35座車仔麵牛頭角牛頭角道得寶商場地下a1 號鋪

🍴五一麵 48 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#35座車仔麵
牛頭角牛頭角道得寶商場地下a1 號鋪
2020-08-21
TakeAway
2020-07-05 585 views
有日晏就去九龍灣做野就諗住食個車仔面醫肚$48數6個餸堂食仲有豆漿送!我叫左甜酸齋 雞翼 牛丸⋯⋯⋯最鐘意甜酸齋 配幼面真係一流雞翼都唔錯 幾好食雖然地方唔大 不過坐得都叫舒服推薦!
有日晏就去九龍灣做野
就諗住食個車仔面醫肚
$48數6個餸
堂食仲有豆漿送!
我叫左甜酸齋 雞翼 牛丸⋯⋯⋯
最鐘意甜酸齋 配幼面真係一流
雞翼都唔錯 幾好食
雖然地方唔大 不過坐得都叫舒服
推薦!
  • 大碗麵
九龍灣淘大附近嘅德寶商場佈滿美食,本身想食一生懸麵沾麵但大排長龍,於是去咗隔離食車仔麵 ,雖然同樣都幾多人🤣佢唔係嗰種露天噏耷車仔檔,類似冰室格局,舖面裝修模仿舊秀茂坪嘅感覺,想呈現已拆卸的建築物,因為老闆嘅父母以前喺秀茂坪舊區35座賣車仔麵。💛黃店認證:8.12、11.11罷市;門口有彩色連儂牆;單據寫上等字眼;門口窗收銀位都貼有文宣、一大張枱擺放住飾物和義賣;表明不招待警察。.👓大碗麵-包5餸 $48▶️第一碗:粗麵x滷水豬大腸x魚腐x香菇貢丸x豬紅x紫菜 配豬骨湯+沙嗲汁👅粗麵:正常麵條發揮👅滷水豬大腸:豬腸切粒份量好多,但本身冇醬料醃過所以冇味,雖然冇膻味但唔算好食👅魚腐:有兩粒,普通👅香菇貢丸:有兩粒👅豬紅:有五粒,本身有少少醬汁醃料咪冇膻味,中規中矩不俗。👅紫菜:純粹加了紫菜碎。👅湯底:豬骨湯底都幾清唔鹹,因為有醬汁所以已夠味。▶️第二碗:油麵x黃金麻吉燒x五香牛肚x芝士丸x豬皮x蘿蔔 配豬骨湯+秘製辣汁(小)👅油麵:正常油麵發揮👅黃金麻吉燒:有2舊,似一舊正方形魚角包住流質軟身嘅麻糬,不過本身冇特別調味,冇太大特別可能叫第二個餸會值啲🤣👅五香牛肚:份量足料!夠淋唔韌,食到有五

👓大碗麵-包5餸 $48
👅粗麵:正常麵條發揮
👅魚腐:有兩粒,普通
👅香菇貢丸:有兩粒
👅豬紅:有五粒,本身有少少醬汁醃料咪冇膻味,中規中矩不俗。
👅紫菜:純粹加了紫菜碎。
👅湯底:豬骨湯底都幾清唔鹹,因為有醬汁所以已夠味。
👅油麵:正常油麵發揮
👅五香牛肚:份量足料!夠淋唔韌,食到有五香味唔錯。
👅芝士丸:平時食到嘅流心芝士餡芝士丸
👅豬皮:份量相當多又大大塊,反而調味同質感都唔錯
👅蘿蔔:三大舊好多!淥得幾爽口唔會太淋,蘿蔔多汁鮮甜冇渣,幾好食
👅秘製辣汁:味道有少少似豆瓣醬,帶點辣油,的確有少少辣,算係微辣程度,如果唔食得辣建議揀返沙嗲醬。
舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽6/10抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽 🐽7/10 —————————————————————鋪頭名源於老板阿爸阿媽以前係秀茂坪舊區35座賣車仔麵。店內既裝修都係走懷舊風格。 🌟糧尾之選😛非常抵食。選擇算多,麵底有11款,餸有43款。豬🐗:大碗麵(6餸)($48)黃金麻吉燒、秘製辣魷魚、台式風味腸、柱候牛筋、蘿蔔、雲吞👎🏼牛筋麻麻,啲毛清唔乾淨😖😖😖。 👍🏼推介沙嗲醬同魷魚🦑。沙嗲醬同魷魚嘅辣汁加左成碗麵都野味啲。而且佢比左勁多魷魚,好彈牙入味。豬🐷: 大碗麵(6個餸)($48)米線、柱侯牛筋、滷水豬大腸、魚腐、魚皮餃、豬紅、流心蛋(豬骨湯)整體唔錯,豬大腸就麻麻,不過強烈推介魚皮餃,超好食,流心蛋都唔錯!整體唔錯,又平又飽肚。$48大碗麵俾你揀六個餸真係好抵!利申,真係唔係太識評車仔麵😝,就係食佢嗰種懷舊嘅感覺。
舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽6/10

豬🐷: 大碗麵(6個餸)($48)
大碗麵6餸

大碗麵6餸
$48 (Lunch)
  • 大碗麵
2020-06-22 368 views
第n次到訪了,最近價錢稍稍加了1~2蚊但質素,水準仍然保持到,最近大家都多左出街食飯,竟然大排隊唯有轉買外賣啦,今次有影相就寫下介紹用餐日期6月19日,晚上730pm外賣要收多1蚊,選幼麵,配豬皮,貢太,懷舊牛腩豬皮乾脆,Q彈皮爽,吸飽湯汁,簡單好味道貢丸大大粒,肉質彈牙!!仲有好多菇肉係肉丸入面,夠香,用料應該係貴野黎,最少係台灣級數懷舊牛腩,有接近6-7件,成碗麵都放滿食材牛腩唔係煮到化曬個種質感,保留到一定既肉質彈性,帶少少肥,食起上黎都唔錯,夠脂香
第n次到訪了,最近價錢稍稍加了1~2蚊
但質素,水準仍然保持到,最近大家都多左出街食飯,竟然大排隊
唯有轉買外賣啦,今次有影相就寫下介紹
用餐日期6月19日,晚上730pm
外賣要收多1蚊,選幼麵,配豬皮,貢太,懷舊牛腩
豬皮乾脆,Q彈皮爽,吸飽湯汁,簡單好味道
懷舊牛腩,有接近6-7件,成碗麵都放滿食材
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)