2019-11-01 2416 views
今晚想同另一半浪漫一下,所以選址港島區最西面的堅尼地城,人流沒有銅鑼灣多,看到對面的海旁,夜景,令人心情舒暢蠋光晚餐,怎少得蠋台在台上,柔和的燈光,開始了當晚的用餐和暖的法包上塗上一層薄薄的牛油,牛油慢慢溶於法包上打頭陣的是二選一沙律,凱撒沙律,除了新鮮沙律菜外,還有半隻半熟蛋,白銀魚柳作配菜其後頭盤是四選一,法式香草焗田螺,三件田螺以薯蓉托上,田螺輕輕一拉,輕易夾出,配上香草醬怎會不好吃法式雞肝豬肉醬,兩者混合一起後成方型,入口不會太硬,兩者味道很夾,沾上一點黃芥辣,味道更合宜是日餐湯是野菌忌廉湯,大量的磨菇及冬菇碎攪拌而成,一粒粒的令湯入口更有口感主菜分別有四款,豬/牛/雞及海鮮,而我點的是美國頂級肉眼扒,份量很足,共有兩塊牛扒雖然沒有太厚,肉夠juicy,而且沒有煮到十成熟,入口鬆軟肉眼扒旁邊的2-3款配菜份量也很足,並不是白灼,誠意十足,以主菜來說,份量足最後的甜品,有驚喜,歌劇院蛋糕配雪糕,法國有名氣的甜品,有海綿蛋糕,咖啡糖漿,朱古力醬醬等等,多層次製成,在這次晚餐中劃上完美的句號

蠋光晚餐,怎少得蠋台在台上,柔和的燈光,開始了當晚的用餐

和暖的法包上塗上一層薄薄的牛油,牛油慢慢溶於法包上

Dinner
2019-10-31 1015 views
原來西環除左看日落,近堅尼地城海旁街一帶都有好多特別餐廳。上網見到一間對正海旁嘅Bistronomique,晚餐主要分為$488及$688兩set, 所有set都配有頭盤、湯主菜同甜品。我同朋友都普通龍蝦,所以$488set岩晒。最先會上熱乎乎嘅法包,當中嘅麵粉好厚又煙靱,塗上牛油後隨即溶解,已經係好好嘅starter. (因為出面好多都係包凍牛油凍…) 食完法包之後就係沙律及真正嘅starter, menu中有4款starter可以每位揀2款。薊心蝦沙律,第一次食薊心,腍腍地無乜味,蝦就好爽,配香草沙律醬汁,perfect match! Baby squid 隻隻都細細隻又好香蒜味,配上黑醋中和西班牙腸嘅咸味,而且份量都好多salt cod 黑松露鱈魚茸原來係將鱈魚混入軟滑嘅薯蓉再灑滿黑松露放係麵包上面,好似一件多士咁,帶有輕輕鱈魚味,第一次品嚐,唔錯!是日餐湯:mushrooms soup啖啖都係菇碎,非常有口感;放入松露令湯更有層次主菜4選1,通常都係雞同牛,甚少餐廳會有乳豬仔,當然必試na!乳豬仔分四件,連有一隻豬腳仔。外皮非常香脆,而油脂豐富,肉質好嫩滑又唔蘇,好好味!配有酸
原來西環除左看日落,近堅尼地城海旁街一帶都有好多特別餐廳。

我同朋友都普通龍蝦,所以$488set岩晒。

(因為出面好多都係包凍牛油凍…)

是日餐湯:mushrooms soup
啖啖都係菇碎,非常有口感;放入松露令湯更有層次

乳豬仔分四件,連有一隻豬腳仔。外皮非常香脆,而油脂豐富,肉質好嫩滑又唔蘇,好好味!配有酸瓜絲及果醬可以解膩,好滿足

一個set嘅最後一道一定係甜品啦!
估唔到係啤梨批,批底好香又鬆化,果批本身味道唔甜,再加雲呢拿雪糕一齊食,甜度剛剛好。

2019-10-22
Dinner
2019-08-26 2471 views
上星期去開港島區就特登搵左呢一間西環嘅近海嘅西餐廳食嘢。餐廳分咗做兩層,地下就係落地玻璃,上面就係,比較密封式少少。首先食咗個頭盤先上面係法式雞肝豬肉醬,上面中配左幾條酸瓜,味道有啲似查麵包嘅鵝肝醬,但係唔會偏鹹。下面係香煎魷魚仔配西班牙肉腸,用一啲橄欖油浸過,有少少辣,琳琳地咁幾好味最下面係法式香草焗田螺,田螺夠新鮮彈牙,令我就覺得襯底嘅薯蓉反而幾好味是日餐湯就係忌廉蘑菇湯,裏面好多蘑菇蓉,上面加咗少少黑松露油喺度就有陣好香嘅黑松露味。主菜就有鱸魚,煎到陣皮香香地佢哋,充滿咗啲新鮮青口喺度, 但有少少白酒嘅香味。 而下面就係炭燒美國頂級肉眼扒,肉眼嘅質素好高,有好香嘅炭燒味,我哋叫咗七成熟,啱啱好,唔會煮到過咗火,牛嘅味道好濃郁。最後甜品就有一個檸檬撻,同埋朱古力蛋糕。通常跟餐嘅甜品都係冇咁好味,但係呢度嘅跟餐甜品就非常之一流,俾你喺出邊餅店食嘅可能更加好食。檸檬撻真係有新鮮嘅檸檬味,餅底亦都好唔錯,朱古力蛋糕就有好香濃嘅朱古力味,啲朱古力本身亦都好靚。同埋佢放上枱隻碟都幾靚,上面有刻咗嘅英文字喺度。smile and love yourself.

首先食咗個頭盤先

• Lemon Tart
2019-12-25 91 views
呢度個christmas set有6個course😏😏我地見佢個menu話salad可以二揀一 starters就可以四揀二 我地就以為我哋兩個人可以咁樣揀啦 點知原來係每人有1個salad 2個starters😂😂所以最後我地係試曬所有野 超多野食 超豐富 係名副其實嘅聖誕大餐🎄🎅🏻大家平安夜要平安啊🥰·6-course set $528·caesar salad佢嗰caesar上面有條鯷魚幾好食 係所有菜都會有少少魚油味😈佢個糖心蛋超好食 非常之流心 好出色🤤🤤另外個海蝦沙律 個樣一般 但係根據我男朋友既說法食落隻蝦燒得好好味 而且超有蝦味😏·黑松露鱈魚蓉佢個鱈魚蓉好好味 個質感好好而且加埋左少少黑松露之後好夾個麵包😎😎·baby squid呢個我男朋友之前食過話好正 所以今次都有嗌 真係唔錯 唔會un 而且調味唔錯😏·escargot我超鍾意食田螺 難得呢度有keke 雖然set入面既田螺得3粒 但係都好出色 d薯蓉做得好smooth 而且索曬田螺d汁🤤🤤·chestnut soup第一次飲栗子嘅湯 佢係勁好飲 好rich🌰同埋佢加埋個包比你點超好食 不過亦都因為佢太rich 飲
6-course set $528
caesar salad
黑松露鱈魚蓉
baby squid
chestnut soup
第一次飲栗子嘅湯 佢係勁好飲 好rich🌰同埋佢加埋個包比你點超好食 不過亦都因為佢太rich 飲完好快飽咗🤣
fish of the day
我地今日個fish係三文魚 佢整得幾好味 個皮好脆 d魚肉又好味 不過我反而覺得最出色係佢伴碟d peas佢係我食過最好味既peas😭唔係一袋個d雜豆 係真係新鮮既peas 佢伴碟d蜆都好新鮮好好味🥰
crispy suckling pig
我自己覺得呢個驚艷啲 因為佢個皮好脆同埋呢個難啲整得好食😏不過我覺得佢個汁有啲太甜🙊🙊同埋大家如果食嘅話記住唔好好似我哋咁樣一次過林晒啲汁😂😂因為咁樣食到最後嘅時候個皮就會淋左😢應該一路食一路點就最好啦😎😎
pear tart
佢個Opera勁靚囉 但係因為我依家唔食得朱古力 所以我就冇得食😭😭但係佢個pear tart都比想像中好食 唔會太甜得黎佢個塔皮係整到好脆 有啲焦糖味🤤
#rbyeat
chestnut  soup
opera
  • suckling pig
2019-12-18 111 views
I feel that's a little pricey before going but the whole dining experience worth it . Escargot "bourguignonne" (Set)Sauteed Baby Squid with Chorizo and Balsamico (Set)Artichoke Heart and Prawn Salad (set)Foie Gras (Set)Charcoal Grilled U.S. Prime Rib Eye  (Set)
2019-11-28
Foie Gras (Set)
Charcoal Grilled U.S. Prime Rib Eye (Set)
2019-12-03 120 views
今日雖然唔係d咩特別嘅日子,但都想搵間decent 少少嘅餐廳chill 下la. 搵左一間係西環,去到先知原來佢地下個層有個落地大玻璃,望住成個海景,完全無得輸,下次一定要book gei 時候request 埋。今次坐係上面,叫左個6 dishes without seafood,由於一人一個set, 前菜揀左兩款salad, 兩款都好好食,好開胃。再之後四款小食都可以叫哂,有雞肝,有麵包,有蝦配西班牙腸,有田螺,全部都好特別好好味。之後飲個南瓜湯,我都好中意。之後當然到Main Dish, 一個嗌魚一個嗌牛肉,好大碟好夠食,食到一半都已經好飽。之後黎埋甜品,有法國傳統餅配雪糕同檸檬撻配雪糕。最後,兩個都飽住肚離開!
之後黎埋甜品,有法國傳統餅配雪糕同檸檬撻配雪糕。
最後,兩個都飽住肚離開!
母親大人生日,雖然口裡說不,身體就當然很誠實!Book定間靚餐廳,一家人齊齊整整咁食餐好既,一定係做仔女盡孝道既體現。知道媽媽鐘意食西餐,就揀左位於人傑地靈既堅尼地城海傍食燭光晚餐,餐廳知道係媽媽生日,已經提前問好是否需要喺甜品上加朱古力字,好細心!建議點呢個$488/head(+10%)既6道菜Set,從前菜到甜品都好好味,分量好合理,非常抵食!Caesar Salad有條小銀魚,仲有半隻溫泉蛋。法式鵝肝雞肉醬,很普通的,上面D pickles同鵝肝有點格格不入。黑松露鱈魚蓉。鱈魚入口即化,用一片烤得剛剛好既多士承載,不油不膩恰到好處。法式焗田螺。又係一道不過不失的作品,薯蓉充滿牛油香味。精選餐湯。當晚係南瓜湯。到了主菜,簡直係全晚既highlight!炭燒美國肉眼扒(medium rare)非常Juicy,必點!媽媽唔鐘意太greasy既菜式,呢款香煎比目魚口感嫩滑,配上海鮮同牛油烹製而成既醬汁,帶出海鮮既甜味。乳豬仔唔係間間法國餐廳都有,用外脆內軟來形容不為過,係Bistronomique既招牌菜。一定要試下!到了甜品部分,侍應都守口如瓶,表示廚師會按照各人口味打造。呢款好似Ma
凱撒沙律
Caesar Salad有條小銀魚,仲有半隻溫泉蛋。
法式鵝肝雞肉醬
黑松露鱈魚蓉
法式焗田螺
法式焗田螺。又係一道不過不失的作品,薯蓉充滿牛油香味。
南瓜湯
精選餐湯。當晚係南瓜湯。
炭燒美國頂級肉眼扒
是日精選新鮮魚(比目魚)
甜品
到了甜品部分,侍應都守口如瓶,表示廚師會按照各人口味打造。
呢款好似Madeleine cake既甜品,會令已經飽到80%既人達到100%飽肚就感覺哈哈哈!
Opera蛋糕

而我就收到呢個Opera cake,唔知係咪我影相影得太耐,面頭都已經結左層水珠,
也許平日下午茶可以食得曬成個,但5 courses都食完後,就真係無多餘位置了,
建議餐廳日後將甜品分量/甜度降低,令食客負擔無咁重,確保食物唔好浪費。

總括而言,Bistronomique屬於堅尼地城既Gem list,對住海景既view可以影相打卡,
同另一半/宴請都係非常唔錯既選擇,服務態度非常好,唔會覺得額外拘束,值得久不久食下!
凱撒沙律
南瓜湯
炭燒美國頂級肉眼扒
是日精選新鮮魚(比目魚)
甜品
2019-12-03 71 views
好耐無拍拖,咁啱中環開完會就諗住過上環西環行下,好遠咁行到西環海皮見到間喺海邊嘅法國西餐就入咗去試下😆 叫咗兩個6 courses set!前菜有兩款salad揀,ceasar 同海蝦沙土律,我哋一人叫咗一款試! Ceasar最穩陣,海蝦沙律有驚喜,除咗蝦係grill咗之外仲有牛油果🥑,加埋一齊食好出色!Starter每人可以揀兩款,兩個人share嘅好處🤗可以試哂!有雞肝豬肉醬、鱈魚茸、西班牙肉腸同田螺!本身都中意食鵝肝類嘅野食,雞肝豬肉醬有少少類似嘅texture,配埋面包好特別!西班牙肉腸仲要係煎都脆嘅,雖然就咁食係咸咗少少,但脆真心出色!Soup of the day係南瓜湯,好中意有texture嘅湯🤤 一個main我哋揀咗魚,另一個揀咗牛!煎比目魚好新鮮,仲要好多蜆同魷魚做side,都幾大份🙈 非常推薦咁有情調吧法國餐!

2019-11-10 78 views
意外發現 舒適2樓望到海又傾到計嘅地方 有法式香草田螺做starter 有好滑嘅薯蓉襯底 好味道魚方面 今日係三文魚 皮煎得脆 唔太油唔太肥 肉質結質 喱個價錢算高質🌟 Lunch黎講 坐得舒服又有得望住個海食 Chill~
意外發現 舒適2樓望到海又傾到計嘅地方

法式香草田螺

有法式香草田螺做starter 有好滑嘅薯蓉襯底 好味道

Fish  of  the  day  -  Salmon

Lunch黎講 坐得舒服又有得望住個海食 Chill~
法式香草田螺
Fish  of  the  day  -  Salmon
2019-10-07 306 views
想吃一餐正宗法國菜每次花費不少,今日就來一餐簡約的法國菜試一試不一樣的味道,餐廳沒有拘束感舒適寫意。前菜是凱撒沙律, 真的是不一樣,這個竟然配上了沙甸魚及流心蛋,就由這個清新的沙律開始我這一餐。黑松露鱈魚茸,鱈魚做成茸的效果使魚的油分跟黑松露醬融合配合得非常好,味道香濃,而麵包吸收了所有精華,大家不能錯過。法式香草田螺,香草味非常濃厚,另外主角田螺肉一點腥味也沒有很鮮甜。餐湯是粟米忌廉湯,湯是用新鮮粟米做出來的,廚師很用心地把粟米打碎後將所有渣也弄走了。主菜是法式紅酒燉雞,雞肉非常嫩口咬下去的時候有淡淡紅酒的味道。甜品是檸檬撻,用這個甜品為結尾是極為配合,因檸檬酸酸的味道好清新的感覺。味道: 愉快的一餐衛生: 整潔環境: 企理舒適服務: 非常周到抵食: 食物及環境跟價格成正比

味道: 愉快的一餐
衛生: 整潔
環境: 企理舒適
服務: 非常周到

抵食: 食物及環境跟價格成正比
2019-10-01 283 views
朋友約我到這間餐廳食晚飯,這餐廳近海邊,有上下層。我們點了套餐,點餐後,侍應送上麵包,麵包很脆又不太硬。洋薊心海蝦沙律第一次食洋薊心,質地好軟身,沙律菜不會苦。法式雞肝豬肉醬酸瓜味道令人開胃,平日食鵝肝因有油分會覺膩,但食雞肝不會膩,雞肝味道濃而不羶,配麵包食更可口。香煎魷魚仔配西班牙肉腸魷魚仔爽口彈牙,醬汁是辣肉腸的味加黑醋味,味道不錯。是日餐湯粟米湯很香和滑,質感很濃,湯亦很熱。法式烤乳豬乳豬皮脆肉嫩,份量又多,一個人食都覺得多,點乳豬竟是柚子醬,味道帶來清新味,有別平時。精選是日甜品歌劇院蛋糕以朱古力製作,中間夾有一層蜜芽糖,而荔枝雪糕很清甜。
朋友約我到這間餐廳食晚飯,這餐廳近海邊,有上下層。

我們點了套餐,點餐後,
侍應送上麵包,麵包很脆又不太硬。
洋薊心海蝦沙律
第一次食洋薊心,質地好軟身,沙律菜不會苦。
法式雞肝豬肉醬
香煎魷魚仔配西班牙肉腸
魷魚仔爽口彈牙,醬汁是辣肉腸的味加黑醋味,味道不錯。
是日餐湯
粟米湯很香和滑,質感很濃,湯亦很熱。
精選是日甜品
2019-09-15 243 views
 星期六晚 Walk-in 只剩下室外位置。室外用餐區是餐廳旁邊一條小巷,非常悶熱。昨天全程邊吃邊滴汗,完全影響用餐經驗。海景自然是沒有的,因為大路有車停泊擋了視線。給食客的忠告是夏天萬萬不要坐室外,如果是室外的話,建議下次再來。食物的話只能是有讚有彈,整體來說只能是不過不失,因此來這家餐廳的食客要點對食物。Course dinner 性價看上去甚高,但跟餐食物可圈可點,因此並不建議。和友人叫了兩個 set dinner 各 HK$488,另加一道前菜牛骨髓,另外一瓶紅酒,盛惠 HK$1,500,不能說物超所值,朋友認為 ”俾呢個價錢唔洗係度食“。點評如下:1. 麵包有烘過,很好。次一等的餐廳都不會先烘過麵包就上桌,這一點要加分。2. 前菜牛骨髓,好吃。朋友深愛牛骨髓這道美食也常吃,也覺得餐廳的牛骨髓有水準。我則覺得比上環 208 的牛骨髓稍差 (但 208已經不再推出這道菜,令人遺憾),但也是水準之作。3. course dinner 凱撒沙律、蝦沙律:味道普通。4. course dinner 前菜(一):法式雞肝。不要想像雞肝有鵝肝的味道,因為根本不是同一種東西。這家餐廳的雞肝做

4. course dinner 前菜(一):法式雞肝。不要想像雞肝有鵝肝的味道,因為根本不是同一種東西。這家餐廳的雞肝做得甚差。朋友除鵝肝外不吃其他內臟,因此由我先嚐。我吃了後,只能說..... 嗯,很有肝臟的味道。味道和豬潤差不多,口感倒是有差異。朋友聞言吃了一口,直說難吃。

5. course dinner 前菜(二):法式田螺:水準之作,蝸牛沒什麼泥土味,難得。配上薯蓉吃,超一流。

6. course dinner 前菜(三):香剪魷魚:水準之作。魷魚剪得香,配上香醋,味道一流。

7. course dinner 前菜(四):蟹肉麵包:不能說是一流的水準之作,但味道很好,可以一戰。

8. course dinner 是日餐湯:蘑菇湯。蘑菇湯比較難評價。說很好吃吧,又不至於。說 above average 吧,又比 above average 好一點。10分滿分的話是 8分嫌多,7分嫌少。做蘑菇湯的一個忌諱是太鹹,這家餐廳做的蘑菇湯並沒有太鹹,加分。蘑菇味是有,但不夠濃,湯不夠滑,但未至於減分。只能說是 above average 前列水準。

9. course dinner 牛排:牛排其實做得甚差。除了牛扒的質素和味道稍好,感覺和廉價中式餐館 HK$50 雜扒飯的牛扒沒有很大分別。

10. course dinner 紅酒燴雞:紅酒燴雞是一流水準,非常好吃。

11. course dinner 甜品(一):餐廳的甜品有驚喜。荔枝味雪糕配檸檬 tart,非常好吃。

12. course dinner 甜品(二):餐廳的甜品有驚喜。荔枝味雪糕配 opera cake,非常好吃。
2019-09-14
2019-09-02 295 views
話咁快就一年,老公同我慶祝生日,去左我揀嘅餐廳,位處堅尼地城,我見食評同啲相都幾好,一於去試下先去到原來發覺餐廳喺係海邊,揀左上二樓,被安排坐係望海窗口位,好開心開始点餐,餐牌並不複雜,有set有散叫,我地揀左海鮮set先嚟兩杯drink先 🥂每人兩隻 Gillardeau, 鮮甜大隻 再嚟沙律,好味有特色,大蝦燒得香口唔乾身跟住我揀左田雞腿,比想像中還要好食;老公要鴨肝,外脆內軟再嚟洋蔥湯,面烤得香濃唔過火,湯頭清甜回甘好味道主菜上場,老公食牛,我就揀馬賽煮海鮮。牛味濃郁,肉質唔"un" 煮海鮮亦冇欺場,大大隻龍蝦再加蜆仔青口,湯底海鮮味超濃,龍蝦肉爽脆彈牙,好正呀最後到甜品喇,係檸檬批,我略嫌酸味唔夠,但都ok嘅成餐飯都好滿意,好開心自己揀左間唔錯嘅餐廳,再加上老公嘅安排,開心開心

開始点餐,餐牌並不複雜,有set有散叫,我地揀左海鮮set

先嚟兩杯drink先 🥂

每人兩隻 Gillardeau, 鮮甜大隻

再嚟沙律,好味有特色,大蝦燒得香口唔乾身

跟住我揀左田雞腿,比想像中還要好食;老公要鴨肝,外脆內軟

再嚟洋蔥湯,面烤得香濃唔過火,湯頭清甜回甘好味道

主菜上場,老公食牛,我就揀馬賽煮海鮮。
牛味濃郁,肉質唔"un"

最後到甜品喇,係檸檬批,我略嫌酸味唔夠,但都ok嘅

2019-08-30
Celebration
Birthday
  • Onglet
  • Lobster Bouillabaisse
2019-08-10 345 views
來到週末同友人出外走走,今日來到西環半日遊,先在這海旁這小店舖食個午餐假日比較多點人,安排在樓上小角上,仲可喺窗邊望到街邊連海午餐選擇都多,我點了是日廚師精選,係紅酒燴羊膝先來餐包配牛油前菜選了法式香草焗田螺,田螺都算肥美,充滿香料及橄欖油香氣,肉質諗中有厚羊膝經慢煮再紅酒炆燴,一切開就好易鬆開入口肉質嫩滑又夠鬆化,味道帶一點羊羶味,伴邊仲有烤過嘅薯仔及酸咪咪蔬菜最後點了杯冰凍齋啡,咁就過了2小時慢活午餐,寫意又舒服~
假日比較多點人,安排在樓上小角上,仲可喺窗邊望到街邊連海
午餐選擇都多,我點了是日廚師精選,係紅酒燴羊膝
先來餐包配牛油
羊膝經慢煮再紅酒炆燴,一切開就好易鬆開
最後點了杯冰凍齋啡,咁就過了2小時慢活午餐,寫意又舒服~
2019-07-27
Lunch