2017-01-01 1299 views
吃了晚上的set,starter全部试了一遍非常棒,最喜欢的是烤墨鱼仔和烤天鸡腿,蜗牛也不错。汤中规中矩,马赛鱼汤比较有特色但不一定所有人都喜欢。主菜点了牛排和羊扒,羊扒比较好吃,肥瘦相间牛排分量很大,还可以。甜点不太满意,既不是冰激凌也不是cake,就是一小杯巧克力酱凝固的东西。单纯的甜,不喜欢。
2016-12-28 711 views
Excellent serviceSuperb food quality Genuine western cuisine not bastardised by HK style Romantic atmosphere Great manager recommendations
Excellent service
Superb food quality
Romantic atmosphere

Great manager recommendations
2016-11-10 5155 views
好日都不去一次中環今次為了去買靓香氛精油,跟朋友走進中環的SOHO區原來這條街真的很多美食小店、附近也有很多酒巴時間尚早,我們走進這裝潢簡單的餐廳, 先吃午餐。 星期天的中環,非常悠閒,沒有繁擾咱們各自點了一個Lunch set凱撒沙律賣相與一般有點不同,擺盤整齊,有藝術。層層疊的生菜上面放置了一條西式小咸魚,再撒上芝士粉、香草,周邊舖滿脆煙肉粒生菜fresh, 煙肉脆味咸, 芝士香, 味道一點都不單調。煎魷魚沙律魷魚煎得非常香, 夠惹味而且好冧。 前菜特別又夠精緻。 阿拉斯加蟹肉意粉 (HKD108)滿滿的意粉塔,中間夾雜很多蟹肉,每一口都嚐到蟹的鮮味。 所用的汁,不是太稠結,亦沒有很膩的感覺,夠creamy小小甜味。 廚師推介焼豬仔骨脾 (HKD138) 豬仔骨被燒得很腍,容易切開。我對這種骨類食物,最愛吃得乾乾淨淨,它就是能滿足我這點口感,非常腍但有咬口。 醬汁味道帶點濃郁,以薯泥中和,配合得剛好。 餐後再品嚐一杯濃咖啡。 感覺特別輕鬆。初時還覺得一個午餐要過百元,感覺很貴。但反觀由前菜到咖啡,製作都很用心, 味道食材都很有質素,吃個輕鬆悠閒的法國lunch, 而SOHO區來說,
好日都不去一次中環

今次為了去買靓香氛精油,跟朋友走進中環的SOHO區

原來這條街真的很多美食小店、附近也有很多酒巴

時間尚早,我們走進這裝潢簡單的餐廳, 先吃午餐。
星期天的中環,非常悠閒,沒有繁擾
咱們各自點了一個Lunch set
凱撒沙律

賣相與一般有點不同,擺盤整齊,有藝術。

煎魷魚沙律

魷魚煎得非常香, 夠惹味而且好冧。

前菜特別又夠精緻。
阿拉斯加蟹肉意粉 (HKD108)

滿滿的意粉塔,中間夾雜很多蟹肉,每一口都嚐到蟹的鮮味。

廚師推介焼豬仔骨脾 (HKD138)

醬汁味道帶點濃郁,以薯泥中和,配合得剛好。
餐後再品嚐一杯濃咖啡。

感覺特別輕鬆。

初時還覺得一個午餐要過百元,感覺很貴。但反觀由前菜到咖啡,製作都很用心, 味道食材都很有質素,吃個輕鬆悠閒的法國lunch, 而SOHO區來說, CP值頗高,百多元又令我覺得價格頗合理。
2016-09-09 7309 views
今日星期六中午放工, 在中環找個地方吃午餐, 朋友提議去九記牛腩, 其實我比較西化, 但不好意思 object, 只有同意!   去到九記門口, 見很多人在排長龍.  我們立即轉 !! 沿著荷李活道, 到士丹頓街, 見西式餐廳   BISTRONOMIQUE,  格仔玻璃門, 門面不錯, 正合我心意.Set Lunch $108 up,   理想目標價 !    餐廳設計悠閒,  座位舒適, 我們到達時是 2:30, 客人比較少., 在此吃個 lunch, 可以一鬆今早工作的煩惱,侍應送來餐牌.  Set lunch 價錢 $108- up 至 $148  共五款選擇, 看來不錯.餐廳內名酒不少, 下次可來吃晚餐, 又多個地方碰碰杯 !Set lunch 有餐包, 上枱微熱,  塗些牛油, 入口不錯,  可先医肚子. 头盤:  沙律和湯, 二選一,  朋友和我都喜好沙律.煎魷魚沙律  baby squid好特別的午餐沙律,   魷魚仔新鮮嫩滑,  調味適中, 混合煙肉粒更香口, 份量 OK, 我還可給 兩隻魷魚朋友大家試.配火箭菜,  黑醋醬汁,   再加點檸檬汁, 開胃了.香草醃吞拿

Set Lunch $108 up,   理想目標價 !
餐廳設計悠閒,
餐廳內名酒不少, 下次可來吃晚餐, 又多個地方碰碰杯 !
头盤:  沙律和湯, 二選一,  朋友和我都喜好沙律.

煎魷魚沙律  baby squid

配火箭菜,  黑醋醬汁,   再加點檸檬汁, 開胃了.
香草醃吞拿沙律 Seared tuna

吞拿魚顏色鮮嫩, 肉質可口, 很大片, 沙律配菜翠綠爽口, 胡麻醬汁適合. 好開胃!
安格斯牛扒  Grilled US Angus Sirloin Steak

牛扒肉質柔軟,  好肉多汁, 厨師煎工優良, 伴碟的薯蓉, 非常滑, 有牛油香. 翠玉瓜很甜,  這個主菜配搭好好.
法式烤鴨胸  Grilled Duck Breast

鴨胸切薄片排 碟, 上枱香味濃, 像煙燒, 醃料有胡椒粉, 很入味.   份量多, 搭菜有甜美爽口的翠玉瓜, 黄椒, 也可解腻, 朋友給我三片.  真不錯.
餐飲:  我們点了熱奶茶, 茶香奶滑, 口感佳.    Relax.
餐廳服務貼心, Set Lunch 食材及味道也令人驚喜, 絕對值得再來.
$158 (Lunch)
2016-08-30 5494 views
時尚的女生都會留心自己的衣着, 為免有撞衫的尷尬, 我們都避免在商場的連鎖店買衫. 而改去 Soho 區逛逛.今午放工後約好了朋友去中環午餐加 shopping. 沿著荷李活道行到士丹頓街, 見 BISTRONOMIQUE Set Lunch $108 up, 頗吸引 通過大玻璃窗門, 看看餐廳內, 環境舒適, 樓底高, 便決定停下來, 試試 !餐廳入門, 看見牆上掛有多幅圖畫, 怡情悅目.座位寬闊. 酒吧不乏各國名釀.侍應送上多份餐牌. 有 Set lunch, 及 兩款 6 courses set. 為了爭取購物時間, 大家都選了午市套餐, set lunch有多款選擇, 價錢实際, 由 $108 ~ 148, 包括前菜: 是日餐湯和三款沙律 ( 四選一). 主菜五款有意粉, 牛扒, 魚 (五選一). 餐飲是茶或咖啡. 更有自由度, 多加一份前菜或是日甜品只加多 $30.前菜, 我們 齊齊點了沙律, 配有餐包。餐包: 上枱熱烘烘, 加点牛油, 入口鬆軟, Good.我選的沙律是 Seared tuna 香草醃吞拿魚, 吞拿魚

餐廳入門, 看見牆上掛有多幅圖畫, 怡情悅目.
座位寬闊.
酒吧不乏各國名釀.
前菜, 我們 齊齊點了沙律, 配有餐包。

餐包: 上枱熱烘烘, 加点牛油, 入口鬆軟, Good.
我選的沙律是 Seared tuna 香草醃吞拿魚,

吞拿魚肉色鮮明, 共兩大塊, 厚切, 和朋友分嚐每人一塊. 吞拿魚肉只燻香外層, 內裡的魚肉保持柔軟, 入口很滑, 富吞拿及香草調味. 鋪有碎洋蔥, 番茄粒. 味道很好. 伴碟是新鮮沙律菜, 份量須不多, 有香濃胡麻醬汁, 吃來爽口開胃.
Baby Squid 煎魷魚沙律

朋友點的一個是煎魷魚沙律, 和我大家分嚐, 每人三隻, 魷魚仔很細嫩, 魷魚筒及鬚, 肉質新鮮爽口, 烹調時間剛好.

伴菜有翠綠色的火箭菜, 加煙肉碎調味不錯, 加點檸檬汁, 更惹味。
大家都感覺此兩個前菜, 真的不錯.

主菜: 大家也繼續分嚐:

Grilled US Angus sirloin steak 美安格斯西冷扒配日薯菜

西冷肉扒很厚, 頗大件, 厨師依我的只煎至六成熟, 牛扒煎得好香, 肉質鬆軟有汁, 肉質嫩滑, 口感及調味很好, 配有金黄色的薯蓉, 翠玉瓜, 黄椒, 黃芥末. 薯蓉香滑, 翠玉瓜, 黄椒都稔甜. 加点黃芥末令牛扒更惹味.
Daily special 是日厨師推介.

法式烤鸭胸薯茸 Grilled French duck breast

擺碟造型優美, 鸭胸肉切薄片, 微煎, 香滑無鴨蘇味, 肉質柔軟, 調味好, 配有金黄色的薯蓉, 翠玉瓜, 黄椒, 薯蓉的牛油味配鸭胸齊食更添滑口, 翠玉瓜, 黄椒都稔甜. Tasty !
餐飲選了熱檸檬茶, 我們沒有點甜品, 因大家要 Keep fit.
離開餐廳前, 我想去洗手間, 侍應帶領才知是在下一層, 沿樓梯往下走,
原來此餐廳有兩層, 樓下還有雅座, 開 party, 談心聚舊很適合. 此餐廳食物調味, 質量, 招呼都不錯, 下次可以約多些朋友再來.
$158 (Lunch)
  • Baby Squid 煎魷魚沙律
  • Grilled US Angus sirloin steak 美國安格斯西冷扒配是日薯菜
2016-08-17 1896 views
很久沒有和老婆出街拍拖了,今天和她去中環吃個relaxing lunch 啦!頭盤,煎魷魚沙津,魷魚煎得夠香口,調味惹味,裡面肉質又夠腍,魷魚的中間還有一些白色的膠色的啫喱狀物,很好味。燒美國豬扒配燒汁,此豬扒燒得熟度剛好,口感鬆軟,豬肉味濃,為高質素之豬扒!Cappuccino, 咖啡味濃,泡沫夠香滑,不錯!檸檬批,我倆第一次在Bistronomique 晚飯時的甜品,奈何老婆已經忘記了.... :\ , 賣相保持,味道依然是那種帶點椰絲的批,梨味清香,我就是鐘意這種味道。臨行前發覺樓下還有一層,這盞吊燈很吸引眼球,老婆和我都很喜愛。

Cappuccino, 咖啡味濃,泡沫夠香滑,不錯!
2016-08-15
$250 (Lunch)
2016-08-15 1341 views
很久沒有跟老公可以出外逛逛, 想到很久都沒有到中環走走,難得地他可以在週末放假, 特地出中環尋找新餐廳...從香港站慢慢的經過扶手電梯, 漫無目的地尋找今日午餐既地方.但天氣非常炎熱,太陽伯伯太猛了, 沒有找到想吃的新餐廳我倆已經放棄走進了之前幫襯過兩次的法國餐廳Bistronomique基本上我倆很少重覆又重覆吃著同一家餐廳.但這家真的很棒, 環境, 食物味道, 店員態度都非常好, 挑剔的老公都不介意再吃一次.午餐依舊優惠, 由$108-$148, 包括starter, main course, drink. 只需加錢就可以加配甜品下單後, 店員先送上餐包, 留意到很3-4款不同的包供應, 視乎店員分配.Starter : 煎魷魚沙津, 留意到不再用上baby Squid, 而是size比較大一點的魷魚.所以份量看上是少了一點,但味道依舊, 很好下酒翡翠螺帶子蒜香沙津 (+$28), 第一次吃到這道沙津, 翡翠螺很爽口,帶子也沒有雪味, 加上蟹子及鮮甜橙肉, 配上白醋整道沙津都很清新,很喜歡這道開胃Starter.本身我是想吃豬扒的, 但老公想吃意粉, 所以我這位好老婆就讓老公選擇吧
很久沒有跟老公可以出外逛逛, 想到很久都沒有到中環走走,
難得地他可以在週末放假, 特地出中環尋找新餐廳...
走進了之前幫襯過兩次的法國餐廳Bistronomique
基本上我倆很少重覆又重覆吃著同一家餐廳.

本身我是想吃豬扒的, 但老公想吃意粉, 所以我這位好老婆就讓老公選擇吧. 當然也沒有讓我失望
阿拉斯加蟹肉意大利扁意粉
黃色的醬汁, 我吃不出甚麼味道, (是蛋黃醬?!蟹黃醬!?)只知道有忌廉味,配上阿拉斯加蟹肉
以及黃瓜,小洋蔥仔, 雖然沒有上次吃過那種蒜香惹味, 但這道意粉清新的口感,加上啖啖蟹肉, 不消一會, 我跟老公已經把它消滅了.

安格斯西冷扒配薯菜, 每次到這必吃的.  我跟老公都喜歡吃牛扒. 這裡處理方法亦不俗.
這次叫了7成熟.medium well.
感覺這次牛扒的份量比之前大, 很抵吃, 當然好不好吃才是重點.
切開當然不是全熟, 亦有一點點血水. 是本人接受的範圍.牛扒兩邊都有少許筋部及脂肪,偶爾把脂肪配上牛扒一起吃(極品)

還有我非常推介伴碟的薯蓉, 非常滑, 沒有一點渣, 牛油香重, 當然我知道能夠做到此效果, 就是加了很多牛油,忌廉才做到, 是非常肥的.
但偶爾吃一點點也沒關係吧(嘻嘻)
已經吃過這裡的牛扒3次, 3次都沒有失望,水準保持
餐飲叫了一杯凍檸茶, 凍咖啡, 點解我要特別介紹餐飲呢? 看似普通的飲品, 但我想說的此杯凍咖啡係我飲過的最好味!!!咖啡味非常濃, 但不會苦澀. 店家亦已幫忙加入糖水, 份量調教得非常之好.
跟連鎖咖啡店相比, 我更喜歡這裡的咖啡!
不過遺憾的是, 3次我都吃不到他們的甜品,因為實在太飽了.
希望下次能嘗到.......(就是說我會再來幫襯的動力)
Other Info. : 今次店員忘記告訴我們是日餐牌的menu,聽到他通知隔離枱才知道. 算是有點miss了
2016-08-13
2016-08-14 612 views
有品味嘅貴婦生活梗係係去art gallery 之前黎個有品味嘅午餐。之前睇過食評見唔錯,於是就揀左上環嘅呢間餐廳試下。幾中意餐廳嘅環境,因為半上山嘅關係所以店外環境相對寧靜,舖頭樓底夠高,空間感即刻加強左。 一坐底落左order冇耐,waiter 就先遞上餐包,非常細心。先黎個前菜 香草醃吞拿魚, 吞拿魚外圍少少燻熟感,內層鬆軟適中, 醬汁味唔太重,唔怕蓋過吞拿魚嘅味道。主菜揀左 法式香煎鯛魚柳, 煎香左嘅魚柳底下用較淡味嘅薯蓉墊底,中和醬汁豐富嘅芝士味,搭配脆香軟腍嘅魚肉一齊食, 味道幾搭。同場有好多日本貴婦, 貴婦感頓時大增添, 哈哈

同場有好多日本貴婦, 貴婦感頓時大增添, 哈哈
2016-08-09 594 views
今個weekend老公不用交功課,可以和他一起享受一頓悠閑的午餐~今天我們選了Bistronomique,拍拖時我們也有去西環分店,中環這間還是第一次光顧。中環店比西環店面積小少許,雖則沒有無敵海景,不過還是坐得舒服,陽光打進店內的感覺,份外寫意。我倆至愛的飽飽,黑麥和原味,well, 我實在吃不出它們的分別,勝在其溫度夠,又夠軟熟。前菜,翡翠螺 茴香沙津,螺肉爽口彈牙,加上茴香及香橙,份外甜香,為非常清新的頭盤。南瓜蟹肉湯,小妹非常喜愛南瓜湯,好味有益之餘,賣相亦得!此湯煮得有水準,不結身,南瓜和忌廉的比例恰到好處,蟹肉又夠份量,面頭加了麵包有點像粥的油炸鬼,得!我這個牛魔皇,今餐主菜又選了安格斯牛扒,牛扒我真的不是隨便在街外吃,這裡我都頗有信心。這塊扒的肉汁夠,肉質鬆軟,不過牛味不算太濃,小妹覺得這度菜的side dish不錯,薯蓉夠牛油香又夠滑,瓜又夠juicy。凍檸茶,都有四片檸檬,不錯呀!還發現樓下雅座,又另一番的感覺,一於下次再來的時候試坐下面呢~

凍檸茶,都有四片檸檬,不錯呀!
2016-08-06
$180 (Lunch)
2016-08-01 681 views
抵食好吃的梨子批今次和好友一起行中環她把我帶到一家特別的餐廳入內,看到非常整齊的法式小餐台玻璃窗外是中環飲酒的好去處中午的陽光份外耀眼焗得熱辣辣的餐包配甘筍湯味道不錯一客開胃的前菜:香煎魷魚沙拉魷魚大大隻,新鮮而入味加上煙肉,微鹹加海鮮香,非常好吃主菜:惹味香口的豬肋骨醬汁已烤入豬肋骨之中一口咬入就是bbq的香口味道薯蓉很是軟滑,配以烤香的青瓜蔬菜香中帶有田園風的平衡甜品:梨子批嗯,原來梨子可以這樣做上層的梨子帶自身的清甜餅底香甜有牛油味應該會再來再吃的一道特別甜點

抵食好吃的梨子批
今次和好友一起行中環
她把我帶到一家特別的餐廳
入內,看到非常整齊的法式小餐台
玻璃窗外是中環飲酒的好去處
中午的陽光份外耀眼
焗得熱辣辣的餐包配甘筍湯
味道不錯
一客開胃的前菜:香煎魷魚沙拉
魷魚大大隻,新鮮而入味
加上煙肉,微鹹加海鮮香,非常好吃
主菜:惹味香口的豬肋骨
醬汁已烤入豬肋骨之中
一口咬入就是bbq的香口味道
薯蓉很是軟滑,配以烤香的青瓜蔬菜
香中帶有田園風的平衡
甜品:梨子批
嗯,原來梨子可以這樣做
上層的梨子帶自身的清甜
餅底香甜有牛油味
應該會再來再吃的一道特別甜點
2016-07-23
$200 (Lunch)
  • 梨子批
  • 香煎魷魚
  • 豬肋骨
2016-08-01 4635 views
對於印章大好既餐廳,我有一個習慣就係會搜尋定佢嘅分店,睇吓平時如果去開附近食飯,可以再次光臨佢嘅分店。甘做一來唔會冒險去錯啲唔好食嘅餐廳,二來對於個集團嘅食物質素、價錢都已經有咗基本嘅好感,實唔會揀錯地方。所以今次係延續上次係Bistronomique 西環店嘅開心經歷,而選擇左佢嘅蘇豪店!餐廳外面寫着午餐由108起,幾優惠喎!選擇咗一個靠近街嘅位置坐低,光猛嘅光線令成間鋪,睇上去好有活力。店員遞上今日嘅午餐,選擇非常簡單----前菜、主菜、餐飲同甜品四部曲。首先食左佢熱辣辣嘅餐前麵包。法國包做得唔錯,又脆又夠熱,搽上牛油即溶在面包,creamy!前菜揀咗吞拿魚。只煎香左嘅吞拿魚外層,入面係柔軟魚肉, 配合洋蔥、番茄同小小帶辣嘅香料,好開胃、好清新。主菜我選擇咗七成熟嘅美國安格斯牛扒。雖然午餐已經食牛扒好似好重口味,但係好食嘅牛扒,想食又點會分時間呢?呢個牛扒做得唔錯。首先佢嘅肉質柔軟,煎香到七成熟仍然唔韌,有效咁鎖住肉汁。邊位帶少少牛根,更好嚼。加少少黃芥末,好合味道!飯後黎個熱檸水助消化,外加$30叫咗個雪梨撻,清清甜甜嘅飯後水果,同朋友傾吓計,優悠自在!SOHO就係俾人有呢種悠閑

餐廳外面寫着午餐由108起,幾優惠喎!

前菜揀咗吞拿魚。
主菜我選擇咗七成熟嘅美國安格斯牛扒。

呢個牛扒做得唔錯。

飯後黎個熱檸水助消化,外加$30叫咗個雪梨撻,清清甜甜嘅飯後水果,同朋友傾吓計,優悠自在!SOHO就係俾人有呢種悠閑嘅感覺同落到中環市中心既壓抑完全唔同!
$220 (Lunch)
  • 梨撻
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。BistronomiqueStaunton.上環的慢活LUNCH。✰•*˚✿✿舌尖上的上環✿✿❤餓底飯聚❤❤遊走上環食玩行shopping總會發現新的西式食店走歐洲慢活式風格似乎要在香港走出一條自我又悠閒的飲食態度Bistronomique就是其中之一簡單的法式台凳,配以港式掛畫設計還有合乎經濟原則的中午LUNCH SET吸引遊人入內是容易的事暖身的自家餐包配甘荀湯,味道合格令人有驚喜的是沙拉我和朋友連連讚好,互相share賣相與味道俱佳我點的是香草醃吞拿,大大片的吞拿帶新鮮肉香配以鮮茄他他非常開胃朋友點的是香煎魷魚沙拉吃了一口,就要再吃幾口魷魚肉質剛好,微熟而軟身,醬汁入味再加以火箭菜,就是提味之作,令人回味點了一個令人開心的美國安格西冷西冷肉厚,7成熟都阻不了她的香氣與肉汁薯蓉搶鏡,非常香滑的奶香與牛油香氣令人無法抗拒天氣太熱,配了杯凍咖啡我明白,咖啡應該是熱的好然而,在上環行街,請容我再破例多次來杯凍飲吧!
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。Bistronomique
Staunton.上環的慢活LUNCH。✰•*˚

✿✿舌尖上的上環✿✿

❤餓底飯聚❤

遊走上環食玩行shopping

總會發現新的西式食店

走歐洲慢活式風格

似乎要在香港走出一條自我又悠閒的飲食態度

Bistronomique就是其中之一

簡單的法式台凳,配以港式掛畫設計

還有合乎經濟原則的中午LUNCH SET

吸引遊人入內是容易的事
暖身的自家餐包配甘荀湯,味道合格
令人有驚喜的是沙拉

我和朋友連連讚好,互相share

賣相與味道俱佳

我點的是香草醃吞拿,大大片的吞拿帶新鮮肉香

配以鮮茄他他非常開胃
朋友點的是香煎魷魚沙拉

吃了一口,就要再吃幾口

魷魚肉質剛好,微熟而軟身,醬汁入味

再加以火箭菜,就是提味之作,令人回味
點了一個令人開心的美國安格西冷

西冷肉厚,7成熟都阻不了她的香氣與肉汁

薯蓉搶鏡,非常香滑的奶香與牛油香氣

令人無法抗拒
天氣太熱,配了杯凍咖啡

我明白,咖啡應該是熱的好

然而,在上環行街,請容我再破例多次

來杯凍飲吧!
2016-07-23
$180 (Lunch)
2016-07-26 2163 views
上次在Bistronomique 西環分店午餐吃了豬肋骨後,對其獨特的醬汁、滋味的肉質、香濃的口味印像大好,一直很想找機會再品嘗。今天和朋友到蘇豪區午餐,想起他們在這裏也有分店,即熱烈地建議朋友一起到Bistronomique, 讓我可以再回味當中的滋味。SOHO店有上下兩層,晚餐曾到此品嚐。午膳還是首次光臨。中午的陽光從落地玻璃投進來,感覺比晚上更清新。在菜單上找到我要的廚師精選-豬肋骨後,前菜叫了baby Squid salad. 店員隨即送上餐前麵包。焗得熱辣辣的餐包配上牛油,為飢餓的腸胃先注入力量。Baby liquid 加煙肉碎。魷魚筒是新鮮而爽口的,而且體積一點都不小,起碼不是BB size,食得滿足。 海鮮加上煙肉的鹹香,不錯!朋友則要了廚師推介的甘筍湯。他建議我下一次嘗試這甘荀湯,是因為很健康、很濃郁。期待已久的豬肋骨終於上場!看上去是熟稔的醬汁蓋滿豬肋骨。配菜的薯仔、西蘭花、椰菜花也是份量平衡的。急不及待把豬肋骨切開,粉紅幼嫩的豬肉帶着噴噴的輕煙,香氣撲鼻。不要小看它是肋骨部分,切出來的豬肉可是滿滿的、夠飽的,食材絕對夠份量。如喜歡濃濃口,再點上附上的醬汁,滋味無窮!

SOHO店有上下兩層,晚餐曾到此品嚐。午膳還是首次光臨。
中午的陽光從落地玻璃投進來,感覺比晚上更清新。

Baby liquid 加煙肉碎。
朋友則要了廚師推介的甘筍湯。

他建議我下一次嘗試這甘荀湯,是因為很健康、很濃郁。
期待已久的豬肋骨終於上場!

飯後一杯咖啡,大滿足的午餐也!
$165 (Lunch)
  • 麵包
2016-07-15 1744 views
平時好少黎中上環呢頭,難得做野既關係,search 到呢間高級之如又lunch set價錢親民的西餐廳Lunch Set 包前菜,主菜,餐飲餐包係核桃包同咸芝麻包茶左牛油,非常軟熟叫左Caesar Salad有糖心雞蛋,面包粒,細魚仔,煙肉配料比出面既caesar salad 多沙律醬則比較少,整個沙律咸咸地squid Salad魷魚當然係主角,最鐘意食到彈牙有口感的感覺,熱食配沙律配搭新鮮法式香煎魚柳 $128魚柳配有蜆,主要係用忌廉汁煮忌廉薯蓉味道唔錯,魚柳煎得ok, 唔會太濃,份量唔算太多Alaska蟹肉扁意粉 $108食落係蛋黃醬的味道,少少芝士味,食到啖啖蟹肉絲,亦有蔬菜粒意粉濕濕地,汁比較多extra dessert 加$30Pear Tart 份量兩個人share, 餅底鬆脆,牛油同面粉比例不錯pear 果肉鋪係面賣相好靚,最緊要係咬落多汁同甜,整體好fresh餐飲係熱檸水,自己倒熱水同吉檸檬的,加糖的
Lunch Set 包前菜,主菜,餐飲
餐包係核桃包同咸芝麻包
茶左牛油,非常軟熟
叫左Caesar Salad
有糖心雞蛋,面包粒,細魚仔,煙肉
配料比出面既caesar salad 多
沙律醬則比較少,整個沙律咸咸地
squid Salad
法式香煎魚柳 $128
魚柳配有蜆,主要係用忌廉汁煮
忌廉薯蓉味道唔錯,魚柳煎得ok, 唔會太濃,份量唔算太多
Alaska蟹肉扁意粉 $108
食落係蛋黃醬的味道,少少芝士味,食到啖啖蟹肉絲,亦有蔬菜粒
意粉濕濕地,汁比較多
extra dessert 加$30
餐飲係熱檸水,自己倒熱水同吉檸檬的,加糖的
2016-07-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-07-14 701 views
同朋友途經中環,見到呢間舖門口寫住lunch set 108蚊起,咁既價錢食法國菜都算吸引,就入黎食下環境滿有歐陸情懷,同朋友談天說地都幾浪漫店員見我地黎到就幫我地斟水,水杯有Evian呢個名,呢隻礦泉水好出名menu starter有salad or餐湯, main course有扁意粉、魚柳、pork chop、西冷扒等等,daily special係roasted chicken, 我同個fd點左兩個set share食麵包暖笠笠,食落好鬆軟,麥味濃搽上牛油更加香Starter: 凱撒沙律 Caesar salad 沙律菜非常新鮮,咬落去索索聲灑上意大利芝士碎,口感層次更豐富最驚喜係Caesar salad有充滿咸香既anchovy同埋溫泉蛋溫泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔夠流心沙律醬應該自家製,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒生菜點上沙律醬同蛋汁真係非常惹味Starter: Baby Squid 煎魷魚沙律魷魚份量好多,四五隻,大大隻因為佢煎過所以相當香食落口好滑溜,而且爽口彈牙,唔錯點左沙律醬酸酸甜甜,同咸香魷魚配搭幾新鮮另外重加左pancetta粒,一粒粒口感幾特別,唔膩
環境滿有歐陸情懷,同朋友談天說地都幾浪漫

麵包暖笠笠,食落好鬆軟,麥味濃
搽上牛油更加香
Starter: 凱撒沙律 Caesar salad
沙律菜非常新鮮,咬落去索索聲
灑上意大利芝士碎,口感層次更豐富
溫泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔夠流心
沙律醬應該自家製,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒
生菜點上沙律醬同蛋汁真係非常惹味
Starter: Baby Squid 煎魷魚沙律
魷魚份量好多,四五隻,大大隻
因為佢煎過所以相當香
食落口好滑溜,而且爽口彈牙,唔錯
點左沙律醬酸酸甜甜,同咸香魷魚配搭幾新鮮
另外重加左pancetta粒,一粒粒口感幾特別,唔膩不過脆d會好食d
main dish: 阿拉斯加蟹肉意大利扁意粉 Alaska crab meat linguine $108
扁意粉彈牙又煙韌,超掛汁,蟹肉好足料
幾乎每一啖個口都充滿醬汁同食到蟹肉
龍蝦忌廉汁好濃好creamy,不過稍略蓋過左蟹既鮮甜
加左青瓜粒同圓圓既小洋蔥,爽口又清新
main dish:法式香煎鯛魚柳 Pan-fried sea bream fillet $128
魚柳嫩滑,煎得脆口
外皮幾特別,加左層麵包糠,脆得黎有鬆化既感覺
重有落左香草同橄㰖油去煎,調味出色
加左忌廉汁可以突出佢既鮮甜
不過汁太多,同薯蓉一齊食有d膩
Lemon water
Lemon tea
Daily dessert: Pear Tart +$30
甜品日日都會轉,今次就食梨撻
甜度適中,梨大大舊相當清甜
撻側邊幾脆,內裡同蛋糕既口感相近,好鬆軟
充滿牛油香但係一d都唔膩