Restaurant: #bistrocity
Info:

在中環這個繁忙的商業中心之內有著一處隔絕繁囂的文化綠洲…大會堂,歷年來為港人帶來不少藝術音樂心靈之旅。最近就走訪了一間新落戶在內的餐廳 【Bistrocity】,小店獨特之處是在供應美食的同時,亦會為本地藝術家提供展覽和表演空間,藉以推廣文化藝術發展。🔹小店裝潢時尚中帶西式典雅,一列落地玻璃窗遠眺大會堂外的綠油油一幽靜美景,用餐環境舒適自在,讓都市人繁忙之中偷閒一下。🔹餐廳主打融合中西文化、重新演繹的傳統港式滋味,就像滑嘟嘟煎蛋叉燒飯、沙爹牛肉煲仔麵、芫茜叉燒蛋菠蘿包和原味雞蛋仔等經典港味美食,當然亦少不了香港馳名的絲襪奶茶和雪糕紅豆冰,為大家回味一些本土的集體回憶。🔹支持本地藝術創作,以美食為鑰匙開通一條藝術通道,為本地藝術家提供平台展示作品,客人在嚐味之餘同時亦能欣賞到琳琅滿目的展品,讓創作者的藝術與美食聯繫起來,形成一個充滿著文藝氛圍的聚腳點。🔹「香港一遇一隅」- 首位在#Bistroity 展出的藝術家【Alan Cheung】,喜歡透視生活日常和城市風貌,以寫生速畫呈現出不同的本地城市角落,以一筆一紙記錄下快將消逝的城市事物和細節,細訴昔日的情懷故事。🦐芝士脆皮焗澳洲龍蝦(半

芝士脆皮焗澳洲龍蝦(半隻)

🦐芝士脆皮焗澳洲龍蝦(半隻),驚喜的件頭十足,開邊龍蝦肉質爽彈,面頭鋪上芝士焗香,啖啖肉鮮甜QQ的,個人覺得如芝士香能再濃一點將會更好,但其實質素算已超乎預期。

珍寶帶子配龍蝦汁意粉

🐚珍寶帶子配龍蝦汁意粉,大大隻帶子煮得剛剛好,香軟滑嫩,意粉亦爽口彈牙,掛上濃香龍蝦汁,每一口都充滿蝦香,香濃鮮味。

阿華田西多士

🍞阿華田西多士,一碟4件,比預期中大塊十分飽肚,西多士炸得乾身不油膩,搽上牛油灑上煉奶和阿華田粉甜中帶鹹,滲著朱古力麥香和蛋香,頗有特色,如阿華田粉再放多一點應會更佳。

雪糕紅豆冰

🍨雪糕紅豆冰,港式茶餐代表性飲料之一,大大粒紅豆鬆化起沙,佐上花奶和雲尼拿雪糕同吃,冰爽甜香。

能夠有一處如此充滿文藝悠閒氛圍的地方漫活一下,同時又欣賞到出色的本地創作,在忙碌都市相隔數街便能尋回一刻平靜,實在難得,值得推介一下。
2023-05-24
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
雪糕紅豆冰
2023-05-29 4123 views
同姐妹黎睇展覽 ~係中環大會堂 發現美食同藝術並容嘅地方!💕新開好有趣嘅🖼️畫廊+餐廳🥢bistrocity融合香港中西文化交匯的概念用「港式。風味」🍜重新演繹傳統港式食物,精心創造出高水準菜單~~ l仲有多款港人最愛系列煎蛋叉燒飯🍛濃香沙爹牛肉煲仔麵🍜~我朋友歌叉燒飯都超吸引我就是 龍蝦汁帆立貝意粉 材料新鮮 分量超足!當然要食埋港式小食…紅豆冰🍦香脆阿華田西多士🧈懷舊香蕉船!藝術氣色濃厚嘅茶餐廳! 甜品 全部都好正~ 不過溫馨提示 佢地甜品好大份(我地唔知 一人嗌咗一款 食唔曬😢)大會堂向來都是香港的一片文化綠洲😍讓人從藝術和音樂中找回平靜。#bistrocity 明白平台對於本地藝術工作者的重要性👍🏻通過提供店內的展覽和表演空間,為本地人才提供 「聚腳點」 展示個人藝術天賦,藉以鼓勵藝術創作和藝壇交流。🥂🧑🏻‍🎨首位參與展覽的藝術家Alan Cheung 以「香港一遇一隅」爲題創作的作品 表達香港本地情懷! 🖼️用作品帶我地 走進他眼中嘅香港!作品 好有共鳴啊,當中 就係自己日常身邊嘅街道👀小片段 原來係自己忽略咗!原來呢d真係香港特色黎嫁!✏️餐廳裝修 優雅舒適🪑大大玻璃窗 透入陽光

仲有多款港人最愛系列煎蛋叉燒飯🍛濃香沙爹牛肉煲仔麵🍜~
我朋友歌叉燒飯都超吸引

我就是 龍蝦汁帆立貝意粉 材料新鮮 分量超足!

當然要食埋港式小食…紅豆冰🍦

餐廳裝修 優雅舒適🪑大大玻璃窗 透入陽光☀️邊食邊欣賞藝術作品,我就好鐘意呢個窗邊位置喇!望住大會堂內院 仲可以見到新婚新人 係內院牌照 好舒服 好美好啊!🌹

• 脆脆阿華田西多士
2023-05-25 559 views
《頭炮 x Alan Cheung「香港一遇一隅」畫展》位於中環大會堂的BistroCity, 將室內裝潢與藝術融合,不定時跟不同的本地藝術創作人合作,將一系列作品在餐廳呈現,與食客分享所思所想,以鼓勵藝術創作和推廣文化藝術發展。食客享用港式美食同時欣賞藝術作品中所表達的香港風貌和文化,令舌尖跟眼球的感官聯動,展開「嚐藝」之旅。珍寶帶子配龍蝦汁意粉 lurnbo scalop with spaghetti in lobster sauce芝士脆皮焗澳洲龍蝦(半隻) Crispy baked australian lobster & cheese (half)滑嘟嘟煎蛋叉燒飯 Signature iberioo char siu rice with pan-fried egg經典原味雞蛋仔 Original egg waffle阿華田西多士 Ovaltine french toast懷舊香蕉船 Banana split ice cream

珍寶帶子配龍蝦汁意粉

滑嘟嘟煎蛋叉燒飯

經典原味雞蛋仔
Original egg waffle

阿華田西多士 Ovaltine french toast

懷舊香蕉船 Banana split ice cream
2023-05-25 526 views
今日同阿媽去中環大會堂😀看期待已久,葉振棠演唱會😀去到一間新開冇幾耐餐廳想試吓,未行到清餐廳門個侍應熱情咁行落嚟迎接我哋,提醒我哋小心梯級😘,及見老人家行得唔好,好細心咁問需唔需要坐近門口位?😊 當我們坐低後馬上遞递上餐牌及杯溫水😄資訊我們是否看7:30演唱會,我話係,你怎麼知道,個侍應笑笑口說餐廳把八成以上都係。 我問佢今晚有咩好推介?待應話佢哋個焗雪魚好出色,會啱老人家食,個魚好嫩滑、同埋套餐抵食做緊2百幾元,平時單點都差唔多,有埋餐湯、甜品'頭盤沙律,超值😜 我聽從待應介紹'出嚟果然冇令我失望,頭盤超大粒,日本帶子沙律,加埋牛油果醬,我媽邊食邊讚'個帶子好味鮮甜,個鱈魚出嚟,又令到我驚喜,擺盤好精美,鱈魚食落去好Juice,超好味👍👍👍😋😋😋,到甜品雞蛋仔雪糕好懷舊也好好味👍 總的來講呢一餐食🉐️超值又好味又開心
今日同阿媽去中環大會堂😀看期待已久,葉振棠演唱會😀
當我們坐低後馬上遞递上餐牌及杯溫水😄
我聽從待應介紹'出嚟果然冇令我失望,
總的來講呢一餐食🉐️超值又好味又開心
2023-05-23
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
投入藝術與美食,享受全新餐廳 @bistrocity 不一樣的視覺與味覺衝擊。休閒嘅時光同朋友嚟到大會堂Bistrocity,嘗試全新嘅港式風味,還有幸欣賞到首位展覽藝術家Alan Cheung 的「香港遇一隅」;主題概括出香港生活日常,速寫城市不同的面貌,細膩地繪畫出每一張栩栩如生的場景,描繪出香港獨有的本土情懷、讓人會心微笑。接下來品嚐了多種美食,午市套餐有香港遠近馳名嘅滑嘟嘟煎蛋叉燒飯,惹未多汁咖喱雞扒飯或者濃香沙嗲牛肉煲仔麵。今次我同Ruby 就點咗餐牌內嘅龍蝦🦞,廚師拿捏火候相當準確,咬落香滑多汁,而新鮮龍蝦入面重有龍蝦膏,真係非常有水準啊!除此之外,我地兩個重品嘗埋其他傳統港式小食,今次加入埋新派元素,好似有芫荽叉燒蛋菠蘿包、經典原味雞蛋仔同埋香脆阿華田西多士等等,雞蛋仔仲有雪糕,識落好似食緊蛋糕仔咁,真係好足料。而香脆阿華田西多士真係好大份,牛油並唔會即刻融化掉,阿華田剛好亦唔會太多,甜度剛剛好!我就叫埋一杯香滑絲襪港式奶茶☕️嘆一嘆!朋友就點咗一杯椰汁紅豆冰🥤夠哂椰香味濃同好消暑咁話

2023-05-24
$350 (Lunch)
  • 香脆阿華田西多士
好耐冇嚟中環大會堂,原來呢到開咗間新餐廳,見環境幾靚所以入嚟一試!食咗個安格斯肉眼扒lunch set,好有肉汁,薯條配松露醬係最驚喜!連埋餐湯、餐包、餐飲二百零蚊,好大份,都幾抵食!呢間最出名係啲港式地道食物,下次過嚟試下午茶先得!不得不提佢嘅環境設計,呢到坐得好舒服,牆上掛放咗本地插畫師Alan Cheung嘅作品,可以一路食嘢,一路欣賞藝術,一路同朋友傾計!原來餐廳會定期轉展覽主題,可以吸引鍾意藝術嘅朋友!見佢下層位置好靚,典雅得嚟保留香港情懷,好想下次喺下面坐😊

呢間最出名係啲港式地道食物,下次過嚟試下午茶先得!

見佢下層位置好靚,典雅得嚟保留香港情懷,好想下次喺下面坐😊
安格斯肉眼扒
安格斯肉眼扒
2023-05-14 661 views
本來懷着興奮的心情去光顧期待已久再重開的大會堂西餐廳,因為這里以前係美心集團旗下的西餐廳,關閉了數年之後現在再次重開。一坐下來侍應告訴我們可以用手機點餐,以為這是隨著時代變遷,餐廳也安排一個先進的技術。於是我點了一份牛扒餐,一個蘑菇忌廉湯(因為以前這里的餐湯是非常好飲)還有餐飲檸檬茶。等了不久侍應捧着餐湯走過來,她一放下來我兩眼即時瞪大兼咀巴張開,差點嚇到眼球也掉出來!湯碗是一般正常的西餐湯碗般大小,但內里只有三分之一的容量。我當時真係反應不過來,以為只是我那碗比較少湯,但隨著其他枱都開始有湯送上,我聽到各人都跟我的反應一樣驚呆了。叫了侍應過來了解,她說正常當時氣得我連照片也沒有拍,便一啖把湯飲完。過了一會,Main course牛扒也到了,但同時間連餐飲的檸檬茶也一同上枱。我登時又一次驚訝,以為自己去了茶餐廳食牛扒即時問侍應為何不是等客人食完主食之後才上餐飲,侍應很不肖的回覆話:你可以在點餐系統上註明,但我重新再入系統內找,都一直找不到這個所謂後上的功能。我忍不住問了侍應有沒有分店,以免我下次又中伏,但她回答說只此一家沒有其他分店,真是太好了!我再問他們餐廳是屬於那一個集團,侍應回覆
還有餐飲檸檬茶。

我忍不住問了侍應有沒有分店,以免我下次又中伏,但她回答說只此一家沒有其他分店,真是太好了!我再問他們餐廳是屬於那一個集團,侍應回覆是美心集團,我驚嘆為什麼美心集團的西餐廳怎會落得如此田地。
總括來說,今次的光顧是一個非常差的體驗,我不會再光顧,亦不會推薦給朋友們

2023-05-13
Type of Meal