2020-01-11 420 views
之前試過旺角的一間串燒店,感覺十分良好。另外一個朋友告知銅鑼灣亦有一間不錯的串燒店,所以今天就來一試。這間店位於樓上舖,地點頗為隱蔽,好有隱世小店的感覺。此餐廳類似日本居酒屋,很適合三五知己和情侶到這裏聊天,輕鬆一下,把酒談歡。入座後已經見到枱上有三款醬料,分別是檸檬、鹽及味噌醬。店員在入座後便端上前菜條,有青瓜條、蘿蔔條及椰菜。若果怕熱氣的人仕先吃此前菜亦頗有清涼感覺。今次點了幾款串燒,炸物及烏冬:荔枝豬肉卷、豚之大腸、車厘茄煙肉卷、自家製免治雞肉跟溫泉蛋、明太子雞翼、燒雞皮、米茄子田樂、一口炸芝士及牛肉稻庭烏冬。首推必定是荔枝豬肉捲及車厘茄煙肉捲! 超級好吃及有驚喜。荔枝豬肉捲的荔枝很清甜,質感有點似啫喱,入口一咬即溶化。荔枝的甜味亦與豬肉的鹹味很配合,十分有驚喜!而車厘茄煙肉卷貌似普通,但車厘茄很甜,煙肉有很香的煙燻味,不會過鹹亦不會過油膩,與車厘茄的香甜很配合,口感亦夾。燒雞皮及燒豬大腸處理不錯。雞皮香脆,豬大腸的肥膏已完全離去掉,只吃得出豬腸的油香但沒有油膩感,而外皮邊亦烤得香脆,不錯。招牌菜米茄子田樂亦值得推介,基本上是燒茄子而上邊則加了味增醬。味道鹹鹹香香, 有少少似魚香

招牌菜米茄子田樂亦值得推介,基本上是燒茄子而上邊則加了味增醬。味道鹹鹹香香, 有少少似魚香茄子煲的茄子,如果用來配白飯更是一流。茄子燒得熟透又淋又香,很好吃!

另外牛肉稻庭烏冬亦是上乘之作。牛肉分量多,肥瘦得宜,不會肥肉過剩。牛肉浸在熱湯灼熟,生熟剛剛好,牛味重。而稻庭烏冬很滑口,煙韌,好吃,值得一試。

基本上此餐廳的所有食物菜式都屬於上乘水準,而環境的坐得舒服,燈光柔和,適合聚會聊天,下次會再來光顧,值得推介!
2020-01-08
2019-12-13 771 views
這間串燒店很久以前曾經食過,一直對這裡的串燒念念不忘,所以今晚相約友人來這裡再次品嚐!餐廳不算很大,有普通枱亦有bar枱,這次我們安排坐bar枱位置,能夠看到廚師在燒串燒。串燒的種類都有幾多,除了串燒也有其他食物!前菜,安座後店員會先送上蔬菜-椰菜、紅蘿蔔及青瓜,這些新鮮蔬菜點上味噌醬後,味道更鮮甜!牛舌厚切,牛舌非常juicy而且鬆軟,唔會因為厚度令牛舌變得好韌,有香濃的牛肉味!鹽燒雞翼,雞翼每次去串燒店都會揀選,這裡的雞翼燒得雞皮好脆口,鹽份都好夠,雞肉juicy又嫩滑!柚子芥末墨魚鬚,墨魚鬚爽口彈牙,因為上面有柚子芥末汁,酸酸辣辣,口感特別!清酒煮大蜆,蜆肉脹卜卜又多汁,清酒味道都好濃,而且蜆的份量都不少!米茄子田樂,這款日式燒茄子味道真的不錯,在茄子上塗滿味噌,而味噌又帶出了茄子的鮮甜味,令人非常回味呢!炸池魚仔,池魚仔外面炸得脆口,內裡魚肉都幾滑,這款如果用黎送啤酒絕對是一個不錯的選擇!炸味噌雞肉釀蕃茄,這款蕃茄暫時我只是在這裡吃過,而且覺得好好食,今次是第二次食了!蕃茄外面有層脆皮,但是蕃茄仍然好多汁,而蕃茄入面釀了雞肉碎,蕃茄連雞肉碎一齊食特別惹味!海膽海鮮炒飯,炒飯用上
串燒的種類都有幾多,除了串燒也有其他食物!
前菜
米茄子田樂

炸池魚仔
炸味噌雞肉釀蕃茄

海膽海鮮炒飯
海膽海鮮炒飯,炒飯用上魷魚、貝柱,味道唔算好濃,但是上面有大片海膽,把海膽拌進炒飯一齊食,味道美味!

這間餐廳的食物味道真的不錯,而且店員服務也很好,值得再來!
2019-12-10
牛舌厚切
鹽燒雞翼
清酒煮大蜆
米茄子田樂
炸味噌雞肉釀蕃茄
  • 柚子芥末墨魚鬚
2019-12-10 515 views
今晚喺銅鑼灣覓食,之前都有聽過備長,今日終於嚟試一試。呢度地理位置方便,喺正SOGO隔離。入到餐廳,好有日本居酒屋feel,有吧枱,而且枱同枱之間,私隱度夠高,好啱幾個朋友傾計或者情侶拍拖食飯。前菜條$28食串燒之前食下菜,可以清清個口,同埋又可以清下熱氣OK。牛舌厚切$58我最愛嘅牛舌,燒得啱啱好,好香。入口唔會太韌得來又重牛味,口感彈牙,加少少檸檬汁,可以減下油膩感。自家製免治雞肉棒(溫泉蛋) $42略嫌細條左啲,不過好正,入面有啲雞軟骨,食入口口感好特別,配埋溫泉蛋點嚟食,perfect match!鵝肝多士 $63朋友唔食剛鵝肝,所以我自己嚟。油脂燒得勁香又剛剛好,入口即溶,好想encore!海膽炒飯$138有好多海膽,份量一啲都唔吝嗇,飯嘅份量都好多,有啲後悔嗌多咗個茶漬飯因為我哋食唔晒。炒飯粒粒分明, 夠香,海膽都好夠新鮮一啲腥味都冇,質地夠creamy,大滿足。茶漬飯(三文魚) $44冬天食暖笠笠,茶漬飯不嬲都咁好食,配三文魚味道都好夾。
今晚喺銅鑼灣覓食,之前都有聽過備長,今日終於嚟試一試。

前菜條$28
食串燒之前食下菜,可以清清個口,同埋又可以清下熱氣OK。

牛舌厚切$58

自家製免治雞肉棒(溫泉蛋) $42

鵝肝多士 $63

海膽炒飯$138

茶漬飯(三文魚) $44
冬天食暖笠笠,茶漬飯不嬲都咁好食,配三文魚味道都好夾。

2019-12-09
  • 海膽海鮮炒飯
  • 前菜條
  • 厚燒牛舌
  • 鵝肝多士
2019-09-19 2168 views
環境4分:樓上日式居酒屋格局,成層地方都算幾大,有齊散座同吧位,夠光夠casual,氣氛唔錯,可以畀四分。衛生5分:地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。服務5分:服務員都好後生下,快手又快腳,主動介紹餐廳十一週年,限定清酒同啤酒有買一送一,真係抵到爛,串燒又畀續串叫,畀佢滿分。味道5分:1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!2)      每兩個人就會有一碟嘅前菜條,有椰菜,青瓜條同紅蘿蔔條,樣樣新鮮爽口,中和串燒嘅熱氣。3)      牛舌厚切串燒非常之爽口,彈牙,同埋嘢味,可以叫多幾串食。4)      豬頸肉串燒都係好爽口,肥瘦均勻夠多汁,真係好好食。5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。6)      串燒雞軟骨卜卜脆。7)      冬菇串燒好香口。8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。抵食5分:樣樣嘢上枱都係熱辣辣即叫即燒,優惠期間麒麟生啤買一送一,冇得唔畀滿分。
環境4分:
衛生5分:
地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。
服務5分:
味道5分:
1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!
麒麟生啤
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。
6)      串燒雞軟骨卜卜脆。
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
7)      冬菇串燒好香口。
8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
抵食5分:
2019-09-18
麒麟生啤
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
2020-02-08 6 views
嗰日同事帶我嚟呢度食lunch,咁我就叫左一個牛舌飯,除咗前菜麵豉湯同甜品之外,仲可以揀三串串燒. 牛舌燒得幾好食,唔會話好un但都夠味,串燒我就叫咗明太子手羽,豬頸肉,同豬五花腩,全部都燒得好好食.價錢雖然有少少貴但係都尚可接受.
2020-02-02 23 views
今日放工約了好友食飯,我們都不太餓,於是便一齊去食串燒。備長之前吃過,覺得環境食物都不錯,今次再去食。牛舌厚切,鹽燒,火喉剛好,燒得爽脆,牛味濃郁,很讚!雞肉嫩滑,香蔥爽脆,調味亦剛好墨魚鬚脹卜卜,食落富嚼勁加上芥末柚子醬,味道挺特別。雞腎很爽脆,鹽燒無得輸,燒得剛好,好味熱辣辣炒起,有肉片和墨魚,以墨汁炒,一點都唔覺得腥,烏冬亦高質,扁身,煙韌彈牙,不過要注意嘅食完要把嘴抹乾淨,否則就會變成好似中毒的樣子啦雖然價錢比岀面貴,串燒除牛外都要打孖上,但食材都算高質,挽回不少分數。
今日放工約了好友食飯,
我們都不太餓,於是便一齊去食串燒。

備長之前吃過,覺得環境食物都不錯,
今次再去食。
蔬菜條

牛舌厚切,鹽燒,火喉剛好,
燒得爽脆,牛味濃郁,很讚!

厚切牛舌

雞肉嫩滑,香蔥爽脆,調味亦剛好

大蔥雞肉串

墨魚鬚脹卜卜,食落富嚼勁
加上芥末柚子醬,味道挺特別。
雞腎很爽脆,鹽燒無得輸,燒得剛好,好味

柚子芥末墨魚鬚 $36 雞腎$32

熱辣辣炒起,有肉片和墨魚,
以墨汁炒,一點都唔覺得腥,
烏冬亦高質,扁身,煙韌彈牙,

不過要注意嘅食完要把嘴抹乾淨,
否則就會變成好似中毒的樣子啦

墨魚汁炒烏冬

雖然價錢比岀面貴,串燒除牛外都要打孖上,
但食材都算高質,挽回不少分數。
厚切牛舌
柚子芥末墨魚鬚 $36 雞腎$32
  • 柚子芥末墨魚鬚  雞腎
2020-01-27 12 views
香港真不愧為美食天堂,真係乜都有得食。我今日就去咗一間喺商厦入面,好有居酒屋feel嘅舖頭食嘢。呢度主要食串燒,仲有多款清酒選擇。呢度用咗好多唔同嘅酒樽做裝飾,另有一番格調。我地被安排坐吧枱位,可以見住廚師整串燒。見住佢整完熱辣辣就即刻送過嚟,感覺特別好。呢度D燒物都喺用比較上價嘅材料,例如和牛、安格斯牛柳、鵝肝、煙肉蠔卷、白鱔、銀雪魚、鰻魚、明太子雞翼……以上各種(除咗和牛之外)我地都有叫,其本上樣樣都好食,白鱔肉厚並且燒得好香,鰻魚亦非常厚身肥美,厚切牛舌燒得啱啱好,爽脆,牛柳的肉味亦比想象中濃郁,明太子雞翼非常足料,入面釀了满滿的明太子,香香辣辣好好味,另外,荔枝豬肉卷內的荔枝好鮮甜,非常有驚喜。整體來說,樣樣都好味,而且服務質數亦好,侍應生會不停幫我們添茶和清理碟子,值得再Encore。
香港真不愧為美食天堂,真係乜都有得食。
我今日就去咗一間喺商厦入面,好有居酒屋feel嘅舖頭食嘢。
呢度主要食串燒,仲有多款清酒選擇。
呢度用咗好多唔同嘅酒樽做裝飾,另有一番格調。
2020-01-21 25 views
香港的居酒屋不少要在港島區找到一間有質素的說難不難說易亦不易這一家裝修有格調食物亦有質素從來到居酒屋用餐都是講求質而不求量先送到桌子上的絕對夠質素煙肉蠔卷煙肉惹味 有燒烤的風味但同時包裹着的蠔依然水份充足一口吃得完滋味無窮明太子雞翼熟成度到剛剛好只是略為鹹了一點明太子的味道有少少被蓋過了豚之大腸火候控制得很好剛好又脆又不會乾有份依然可以保留海膽海鮮炒飯不論海膽或者整體份量都很滿足鵝肝多士感覺不會很膩醬汁也算搭配辛辣炸雞外皮很明顯有花功夫去處理外脆內軟辣到亦很足夠喜歡吃辣的朋友可以一試
香港的居酒屋不少

喜歡吃辣的朋友可以一試

2020-01-14
煙肉蠔卷明太子雞翼翼
2020-01-13 9 views
在書局買完書後,是日跟著一位很鳥胃的朋友一起聚會在老銅。這大廈是銅鑼灣的地標,經常光顧,特別熟悉。前菜條餐廳安排的開胃菜,爽口天然。自家製免治雞肉棒吃到軟骨部分份外有口感,沾上旦汁,味道更加和諧。荔枝豬肉卷燒得可真漂亮,荔枝燒完亦不干,芳香調了肉味顯清新,豬肉變得沒有那麼膩。芝士年糕燒的真比炸的要健康,也比平常吃到的脆身可口,用紫菜包吃更多了紫菜香,芝士溶如薯蓉般幼滑香濃,不得不試。海膽海鮮炒飯海膽賣相實在吸引,二人分享剛足夠,材料不多,但加入雞旦甘荀八爪魚帶子仔蜆肉等,鮮味飽肚。食後感:環境設計簡約不嘈吵,食物燒得不俗,調味柔和不過重,最重要是服務帶給我有貼心的感覺。
在書局買完書後,是日跟著一位很鳥胃的朋友一起聚會在老銅。

這大廈是銅鑼灣的地標,經常光顧,特別熟悉。

前菜條
餐廳安排的開胃菜,爽口天然。

自家製免治雞肉棒
吃到軟骨部分份外有口感,沾上旦汁,味道更加和諧。

芝士年糕

Dinner
  • 自家製免治雞肉棒
  • 芝士年糕
2020-01-10 13 views
放左工約左媽媽去銅鑼灣食個飯,本身想去揾餐廳個陣見到呢橦野樓下好多人排隊,所以就上網search下揾到呢間餐廳🙈呢度主要係食串燒既,叫左個安格斯牛柳,佢上面放左舊牛油,食落香口,唔會整得過熟😂見到有荔枝豬肉卷呢d咁特別既菜色我當然又試下喇😊佢係用豬肉包住荔枝去燒,食落都幾特別之後叫左個大蔥雞肉串,雞肉鮮嫩多汁,但可能雞肉要燒耐d,搞到d蔥有少少過左火,可能直接唔落蔥燒會好d😂最後叫左個和牛炒飯,炒到飯粒粒粒分明,上面放左芝麻同蔥花,都幾香😊最尾食左人均$180,日本串燒黎講唔算貴😊

安格斯牛柳

和牛炒飯

最尾食左人均$180,日本串燒黎講唔算貴😊
前菜

安格斯牛柳
2020-01-06 16 views
相約同事放工後一起去吃晚餐。餐廳位於銅鑼灣站附近,交通方便。餐廳內部環境美觀,座位舒適。前菜28元,有新鮮椰菜、青瓜和紅蘿蔔,清甜爽脆。軟殼蟹意大利油醋沙律82元,軟殻蟹又香又脆,高質沙律菜配有黑醋和橄欖油,酸酸地很開胃。美國安格斯牛柳75元,肉汁多,牛味濃,有少少鹽味。蟹子燒蠔45元,芝士香,蟹子脆,生蠔汁多肉嫩,十分美味。海膽海鮮炒飯138元,份量多,海膽大件,炒飯乾身香口,配有蜆肉、魚肉和魷魚粒,味道層次豐富。總結:環境舒適,食物美味。

前菜28元,有新鮮椰菜、青瓜和紅蘿蔔,清甜爽脆。

美國安格斯牛柳75元,肉汁多,牛味濃,有少少鹽味。

蟹子燒蠔45元,芝士香,蟹子脆,生蠔汁多肉嫩,十分美味。

總結:環境舒適,食物美味。
2020-01-06
備長,聽著名字就知道是與同名的炭有關係。備長是間居酒屋形式的日式食肆,這天在銅鑼灣等男友收工,收工後便一起過來這裡晚餐。首先找個位置坐下,映入眼簾的是人們眼裡的廢物酒瓶推砌起來的裝飾,和玻璃窗後的夜幕互相映照,打造一個浪漫溫馨的餐廳氣氛,讓人即使不去高檔餐廳也能享受浪漫的氣氛。再點好餐的過程,先吃個沙律先。點上特製的味增醬,其渾然天成的鹹味令椰菜的鮮蔬味上昇了一個層次,甚為開胃。而等食的時間,好奇之下問了店員,餐廳名字確實來自於備長炭,但因香港申請炭爐牌照甚難,備長這裡用的是最接近炭爐溫度去燒的電子爐,呈現的食物的味道也會很接近真正炭爐燒製。那我就來嚐嚐這最接近炭爐烤出來的食物有多滋味。煙肉蠔卷這個季節很適合吃大閘蟹,其實秋風起,吹肥的何止螃蟹,還有生蠔呢!雖然這生蠔只是珍珠蠔尺寸,但個頭十分飽滿,一口咬下去,生蠔獨有的海水奶油味在舌尖上爆開,煙肉微微的鹹味更顯蠔鮮味。紐西蘭羊扒選自紐西蘭的羊扒,其肉質口感是相當純淨的,如果吃起來還有一絲羊羶味,那就是最地道的感覺了。無需介意這款羊扒的稍微羊羶味,正是因為這種風味才更能領略到紐西蘭的純天然滋味。雖然這根羊扒尺寸不大,約莫就半個手掌這樣,

煙肉蠔卷

紐西蘭羊扒

雖然這根羊扒尺寸不大,約莫就半個手掌這樣,但側看厚度十足,起碼有4CM,口感上更加豐厚與肥美。

鵝肝多士
用叉子叉起一小塊,送進男友口中,在鮮嫩的顫抖中感覺細膩的肥美,也許這個時候他才會更加明白什麼是溫柔。而伴隨著的多士,與鵝肝截然不同,先脆後軟,多層次口感。

炸味增雞肉釀番茄
西式裡有道料理是把番茄頂端打開,挖走囊後釀入免治牛肉,然後放入焗爐烤熟。這道菜明顯受了這道料理烹調手法的影響,不過把牛肉換成了雞肉,焗換成了炸。

從味道來說,雞肉的味增味但我不算太重,加上番茄酸酸溜溜的味道,即使是油炸都好,整道菜都不油膩,而且頗清新。

辛辣炸雞
看著名字還以為是韓式那種炸雞,但實際上到來有點像唐揚雞,特別在於外層包著的並非麵粉炸漿,而是有點像碎的粟米脆片。

金燦燦的酥脆表皮,包裹著多汁的雞肉,每一口都直激味蕾。

墨魚汁炒烏冬
這道絕對是一道不是黑暗料理的「黑暗料理」,墨魚汁,這個被西方國家譽為天然的美味醬汁,可是擁有它獨到之處。煮出來的烏冬漆黑有彈性,卻絕對不會有絲毫的腥味,鮮美的烏冬麵下隱隱隱含海水的鹹味。一口下去,墨魚烏冬的鮮香混合著洋蔥的香氣撲面而來,從而激發出彼此原本的香氣。烏冬麵極具勁道,韌性十足,墨魚肉的存在更 是大大的提升了口感。

最後我們埋單是花了人均$214左右,好食之餘亦相當實惠。雖然,不是真的備長炭燒烤,但做出來的烤物確實多汁,兩道烤品(生蠔及羊扒)的內部都Keep到無盡肉汁。我想也許接近炭爐的熱度下,就是他們美味的奧秘吧!

2019-12-18
  • 墨魚汁炒烏冬
  • 炸味噌雞肉釀蕃茄
  • 鵝肝多士
  • 煙肉生蠔
2019-12-26 29 views
在铜鑼湾澳門逸園中心上的小店,適合知已幾人小聚,亦勝在方便臨近地铁站旁。温泉蛋牛油果沙律(HKD68)習慣開餐先食沙律,温泉蛋半熟流香,沙律醬主要有芝蔴香味,两者配合沙律好好食。紐西蘭羊扒(HKD88)七成熟剛剛好,肉質嫩滑又無羊肉騷味, 加少少鹽及五香粉更是滋味十足,。海膽海鮮炒飯(HKD138)海瞻有两大件, 味較重,先.拌匀與炒飯同吃較佳。明太子雞翼(HKD32/隻)明太子醸滿雞翼內,煎香甘脆可口, 趁熱食最好, 送飯或送酒兩相宜。

温泉蛋牛油果沙律(HKD68)

紐西蘭羊扒(HKD88)

海膽海鮮炒飯(HKD138)
海瞻有两大件, 味較重,先.拌匀與炒飯同吃較佳。

明太子雞翼(HKD32/隻)
  • 明太子雞翼
日本嘢一向都特別吸引我。朋友帶咗我黎銅鑼灣澳門逸園中之26樓嘅備長食晏🤓 (係啊,中環人特登飛地鐵去銅鑼灣食個晏晝)銀鱈魚西京燒 ($178)。午市套餐系列!有前菜、沙律、湯、主菜、3款串燒同飲品。我就揀咗銀鱈魚西京燒,尼個係我嘅最愛嘅日本主食。幸好,備長份量不太細件,會飽架!師傅整得好香,表面微脆,魚肉鮮嫩!銀鱈魚油份充足,入口啖啖魚油香味,配合白飯,特別好味😋