2020-10-04 3156 views
上個星期朋友生日,食咗間質素唔錯嘅西餐,用咗網上預約嘅優惠之後又係半價就可以食到超抵食!今次間餐廳位於觀塘碼頭附近屬於工業區,放工時間都幾多人架!不過間舖頭似乎冇乜人知,所以都坐得好舒服。其實呢間舖頭係屬於一間車店嘅Cafe,所以佢唔係好大間,店舖裏面都有啲汽車嘅相可以欣賞下架!餐牌上面都冇特地寫明會供應酒精飲品,如果想飲酒既朋友可能就要問吓職員有冇啦。我哋叫咗芝士蟹肉釀大啡菇,紐西蘭牛扒同埋鮮蝦配蟹肉意大利飯,呢三樣嘢食都係意外驚喜之選!首先係大啡菇超級Juicy,而且蟹肉亦都好多,每一啖都好滿足架。另外牛扒我哋叫咗七成熟,食到有焦香既味道,啲肉都保持住粉紅色澤,至於意大利飯我哋都好滿意,佢哋嘅烹調方式令到意大利飯有口感之餘但唔會太硬,大蝦亦都燒到好香,我哋都十分推薦㗎!

2020-09-22 1855 views
位於觀塘Bentley showroom旁嘅cafe,同樣屬其集團經營;明明只有兩枱客人,但一入門店員就問有無訂座,後尾先偷聽到有啲座位要預留起,可能留俾買車客🧐?Set Lunch價錢$122-162,六款選擇,不外乎海陸空扒餐、Pasta同Risotto;沙律餐湯二選一,配一杯餐飲。沙律不過不失,談唔上新鮮,感覺係雪藏菜;紫洋蔥比例佔半,怕洋蔥味嘅人較難接受。指明三成熟,上枱七成,差距甚遠;牛扒質素唔合格,無牛味,肉韌難切,多筋,幸虧燒汁調得幾惹味,拉返少少分。以薯蓉及煎煮茄菜作伴碟,前者留有薯粒,比較有咬口,不同坊間混和大量牛油嘅軟滑口感;茄瓜、西蘭花、甘荀煎得油身偏焦。成個餐最好應該係杯茶,因為用現成茶包沖成😂薄荷味濃,回甘,食完肉類飲幾解膩。每樣野一食完店員就趕住收碟,嘢飲未飲哂已經催賣單,呢個價錢呢個服務,真係只此一次。

粟米藜麥雜菜沙律

沙律不過不失,談唔上新鮮,感覺係雪藏菜;
紫洋蔥比例佔半,怕洋蔥味嘅人較難接受。
紐西蘭草飼肉眼牛扒配燒汁

指明三成熟,上枱七成,差距甚遠;

茄瓜、西蘭花、甘荀煎得油身偏焦。
Peppermint  Tea
成個餐最好應該係杯茶,因為用現成茶包沖成😂
薄荷味濃,回甘,食完肉類飲幾解膩。

2020-09-22
2020-08-10 1863 views
同事推介依間d 啡好飲經過見到特定時間外賣咖啡只係$20.所以朝早過黎買完杯啡先番工慢慢嘆咖啡味夠~可以轉skim milk唔會偏苦同酸,好飲過m 記~ 咖啡同奶味大約1:1~~$20 抵飲~
同事推介依間d 啡好飲

經過見到特定時間外賣咖啡只係$20.

所以朝早過黎買完杯啡先番工慢慢嘆

cappuccino

咖啡味夠~可以轉skim milk

唔會偏苦同酸,好飲過m 記~
咖啡同奶味大約1:1~~

$20 抵飲~
$20 (Breakfast)
cappuccino
2020-07-02 1767 views
見booking app 晚飯時間有半價梗係book嚟試吓啦原來呢間係名車賓利Cafe到去成個感覺好Modern,行簡約風,但又不失高貴雖然我哋booking app book 係半價,但係啲Staff都冇因為我哋book半價而冇禮貌所有主餐牌有半價優惠,飲品甜品正價我哋點左三樣嘢1)薯條配黑松露蛋黃醬薯條炸得好香脆即叫即炸,條條都脆卜卜,黑松露蛋黃醬有濃濃嘅黑松露味,正2)紐西蘭羊架配蒜蓉汁羊架唔喺度都好好食,有啲會好多肥膏,有啲就好so,呢舊羊假真係不得了,舊肉好林好有羊味而且無乜筋3)鵝肝伴黑松露野菌意大利飯鵝肝煎得好香脆,令到成個飯昇華哂,黑松露配野菌係絕配,正!
原來呢間係名車賓利Cafe
到去成個感覺好Modern,行簡約風,但又不失高貴
所有主餐牌有半價優惠,飲品甜品正價
我哋點左三樣嘢

1)薯條配黑松露蛋黃醬

2)紐西蘭羊架配蒜蓉汁

3)鵝肝伴黑松露野菌意大利飯
鵝肝煎得好香脆,令到成個飯昇華哂,黑松露配野菌係絕配,正!
2020-06-30
Dinner
2020-06-22 1263 views
早上搵到這間餐廳吃早餐,見到剛剛開門,入去試吓D特別的西式風味,叫咗個煙三文魚、牛油果芝士意大利包,個麵包很鬆脆,三文魚和牛油果很新鮮,真係與別不同。德國嘉文火腿配松露炒蛋伴忌廉薯蓉,個賣相就一般,食落都還可以。最後我們叫了一杯咖啡和一杯犄濃朱古力咖啡,咖啡很好飲。可惜服務態度一般。
2020-06-21 555 views
位於觀塘工廠大廈附近的Bentley's Cafe,場內裝橫當然離不開Bentley元素,餐廳環境倍感時尚氣派。前日難得可以相約小學同學食飯聚舊,遷就大家放工時間揀咗1900用餐,入座時職員有講用餐時間有1小時30分鐘。可能撞啱係平日餐廳當時客人唔算多,我哋傾談自覺地亦要降低聲量,不過都無阻我哋交談,傾得不亦樂乎😌。墨西哥卷餅配炸蝦牛油果莎莎💲128首先賣相相當吸引😍相機食先完就即刻攞起🍴,莎莎甜甜酸酸好開胃,而牛油果味好香,無得輸!加上炸醬唔厚,而且🍤夠大隻脆口👍🏻推薦前菜必點之一!炸薯條配松露蛋黃醬💲82薯條炸到金黃色,好脆夠熱。沾醬味道更好,蛋黃醬入面仲加咗沙律醬同松露油。觀察到在場每枱都有叫一客😆香煎鵝肝伴黑松露野菌意大利飯💲158鵝肝都幾大夠,入口熔化,若然可以將外表煎到金黃脆口就Perfect啦!意大利飯非常creamy非常濃郁,飯粒食到上湯嘅味道,口感軟稔帶啲煙韌,食完已經飽7成。好正👍🏻黑松露帶子意粉配蟹籽忌廉汁💲158帶子煮得啱啱好又好食,而帶子上的黑松露醬稍作點綴之用。意粉配蕃茄、洋蔥、青瓜絲、蟹籽一齊煮,味道好清新,好健康🌿因配菜加入使烹調過程出水,明顯忌廉汁較為

墨西哥卷餅配炸蝦牛油果莎莎💲128

炸薯條配松露蛋黃醬💲82

香煎鵝肝伴黑松露野菌意大利飯💲158

黑松露帶子意粉配蟹籽忌廉汁💲158
帶子煮得啱啱好又好食,而帶子上的黑松露醬稍作點綴之用。意粉配蕃茄、洋蔥、青瓜絲、蟹籽一齊煮,味道好清新,好健康🌿因配菜加入使烹調過程出水,明顯忌廉汁較為稀身,食完唔會好膩。
2020-06-17
2020-06-06 743 views
工作疲累嘅時候,總希望找一間好的餐廳,悠悠閑閑的吃一個午餐,今天工作量超大,決定獎勵一下自己,來到公司附近嘅Bentley‘s Cafe, 呢間Cafe的隔離正是Bentley車showroom,方便買車人士睇完車食個飯。😝我當然不是來買車,只想食個休閒lunch而已,選左煎三文魚扒配荷蘭汁配薯菜。頭盤嘅餐湯跟麵包,味道可以,湯不會太鹹而且夠濃郁。主菜到了,我的煎三文魚扒分量十足,有我一大半塊面,而且煎得香脆,入面三文魚肉鮮甜香軟,我跟同事說着食着,非常減壓。最驚喜的是我的餐飲Hot Latte, Lunch嘅餐飲亦然有個很美的拉花,令我完全唔捨得飲,咖啡一口飲落香滑濃郁,非常欣賞佢咖啡機同咖啡豆。在鬧市工作,當大家需要一個休閒及有質素的午餐時,我十分推介這家餐廳。

我當然不是來買車,只想食個休閒

2020-05-08 1078 views
同男朋友拍拖紀念日,搵到呢間餐廳食😀都幾full架😅 記得要book位🤨我地叫左呢幾樣野食😀🔸意大利拼盤(蕃茄羅勒意式烤法包、巴拿馬火腿哈密瓜、辣肉腸、煙三文魚)$118每一樣都的的式式咁,全部都幾好食☺️最鍾意食佢既蕃茄羅勒意式烤法包🤪🔸黑松露帶子意粉配蟹籽忌廉汁 $158帶子得一粒比較少,味道唔錯既😀🔸香煎鮮蝦配蟹肉意大利飯 $158得一隻鮮蝦就都預左😃意大利飯個汁調校得幾好味😀🔸野菌松露湯 $58 南瓜湯 $48我比較鍾意野菌松露湯,味道比較濃,但南瓜湯就淡味啲😅
同男朋友拍拖紀念日,搵到呢間餐廳食😀
都幾full架😅 記得要book位🤨

我地叫左呢幾樣野食😀

🔸黑松露帶子意粉配蟹籽忌廉汁 $158
帶子得一粒比較少,味道唔錯既😀

🔸香煎鮮蝦配蟹肉意大利飯 $158
得一隻鮮蝦就都預左😃意大利飯個汁調校得幾好味😀

🔸野菌松露湯 $58 南瓜湯 $48
我比較鍾意野菌松露湯,味道比較濃,但南瓜湯就淡味啲😅

2020-04-23
Dinner
Celebration
Anniversary
2020-03-06 1627 views
朋友一直話想試下名車品牌 - Bentley 間Cafe,順便仲可以去欣賞下車。因為店舖空間唔大,Book左枱會穩陣D。環境幾舒適,牆上掛左有好多關於Bentley歷史同車嘅圖畫。Appetizer點左個芝士蟹肉釀特大蘑菇。呢份好多蟹肉而大蘑菇好juicy,但味道一般,可以揀其他試試。而Main Course方面,當日無晒最想試嘅Rib Eye😣,就揀左紐西蘭羊扒。羊扒唔蘇,而且肉質幾嫩跟住再order左賓利豪華拼盤(入面有個蝦、雞翼、薯條、雞扒)。呢個拼盤好豐富,岩晒同朋友邊傾計邊食下小食。Dinner價錢就貴左少少,但環境舒適同靜靜地,大家可以留意下佢網上會唔會再有優惠去試試😊

Appetizer點左個芝士蟹肉釀特大蘑菇。呢份好多蟹肉

2020-02-01 1217 views
繼續搵有啲咩好食,呢間都係我其中想食之一。以為2個walk in都會有位,原來都幾滿下,都係打定電話啦。間鋪唔大,坐得廿幾三十人(?)。周圍都係被「車」包圍住,店内都有播音樂,唔算嘈,傾計都聽到嘅。堂食加埋服務就會貴啲,但外賣自取其實幾抵。前菜可以揀沙律或湯。湯都幾好飲,有片包,呢片包都香。沙律唔錯,有水牛芝士。我哋都係叫呢個,Parma Ham 配卡邦尼意粉,122元,份量好好,意粉汁收得好好,唔會好水,而ham同菇都ok。最驚喜係餐牌上任何飲品都可以揀,呢個我都幾like,無限制。我要左magic,即係latte但double milk,味道都幾好。加25元有件,決定好好對自己。藍莓芝士蛋糕同芝士蛋糕,好味道,甜度剛好,芝士幾濃,餅底都ok。
繼續搵有啲咩好食,呢間都係我其中想食之一。

間鋪唔大,坐得廿幾三十人(?)。

堂食加埋服務就會貴啲,但外賣自取其實幾抵。

前菜可以揀沙律或湯。湯都幾好飲,有片包,呢片包都香。

沙律唔錯,有水牛芝士。

2019-12-10 1621 views
週末去到觀塘,行街食飯shopping,我同最正既女朋友想搵間Cafe慢活週末。見到呢間人少少,幾特別,即管試吓。叫咗兩個餐,一個係海鮮意粉,另一個係蘑菇汁意粉。兩個意粉都幾好食,杯咖啡嘅拉花睇得出咖啡師技巧純熟,飲落都唔錯添。下午茶餐唔係好貴,大家經過可以試吓。

叫咗兩個餐,一個係海鮮意粉,另一個係蘑菇汁意粉。

Tea
2019-11-13 1331 views
我啲朋友請我食生日午飯, 我通常會坐一些有嬰兒椅的餐廳,這間餐廳我是經常來的,因爲我好喜歡佢啲咖啡及燒春雞或豬扒,我叫了一個一百三十多的大蝦意大利飯, 佢個西湯好濃郁, 是番茄薯仔湯, 至於個意大利飯, 我好鍾意食佢三隻大蝦, 弄得很脆, 很有蝦味, 意大利飯好香濃菇味,又煙韌, 但我今次喜歡我朋友叫的鱸魚多, 掛住吃,忘記担照,希望下次有機會再試。我兒子真識食吃了我的餐包及兩隻大蝦!我又不飲咖啡,加錢轉橙汁俾佢飲。

大蝦意大利飯
大蝦意大利飯
Bentley是世界知名的昂貴汽車品牌,在去他們位於觀塘的cafe吃晚餐前,我在想那裡的收費也應該不會便宜吧?🤔 怎知去到看完menu後,我很surprise~一個2人set dinner連加一服務費都是$570左右,而且每個dish也相當有份量 😯首先是頭盤,我們都點了「芝士蟹肉釀波特大蘑姑」,這也是我今晚最喜愛的菜式。芝士與蟹肉的份量相等,不會過多也不會過少;鋪滿在熱辣辣的大蘑菇上,很香口也不太”漏”。我們還把剩下的芝士蟹肉配上他們餐包籃中的小多士來吃,好味道 😋然後是餐湯,今天是薯仔湯,薯味濃郁。接着便是主菜,我們點了五成熟的「醬燒美國安格斯牛扒伴鵝肝」和「帕爾馬火腿卡邦尼意粉」。我想說意粉的配料也太多了吧?Parma ham好像不用錢的,放了很多給我 😂 而這個dish份量相對的多,雖然不太”漏”,但可以2至3人分享呢 🙈 朋友的牛扒也很大件,煎得很香~他說肉質和口感也不錯,沒有”鞋颯颯” 的感覺 🙂最後便是甜品,我們選了「朱古力心太軟」和「Creme brulee」,兩者都不太甜,所以很適合我和我朋友的口味~雖然餐廳位置離地鐵站有些遙遠,但這裡很舒適,很適合與朋友聊天的一個地

雖然餐廳位置離地鐵站有些遙遠,但這裡很舒適,很適合與朋友聊天的一個地方;還有值得一讚的是員工的服務態度,所以我會再來一試其他菜式 😉
2019-10-22
2019-08-31 1624 views
lunch 同同事食farewell 飯黎食過兩次,整體質數唔錯佢啲湯應該成日轉,我兩次黎食兩次都唔同環境唔算大,味道都OK嘅呢個係上次嚟食嘅帶子黑松露意大利飯味道OK但我都食唔晒,見着同事食扒,仲要話塊扒煎得好香,搞到我心思思好想食所以我第二次呢就叫咗塊扒啦美中不足嘅地方係佢側邊有舊大肥膏同埋叫咗七成但係都好熟,下次如果去要叫五成先得以咁嘅價錢百幾蚊食到塊扒有湯有嘢飲有餐包其實都唔差聽同事講佢哋嘅咖啡唔錯但我唔飲咖啡所以叫咗杯朱古力望吓都真係好靚環境味道價錢都唔差所以可以再嚟
lunch 同同事食farewell 飯
黎食過兩次,整體質數唔錯
佢啲湯應該成日轉,我兩次黎食兩次都唔同
環境唔算大,味道都OK嘅

呢個係上次嚟食嘅帶子黑松露意大利飯
所以我第二次呢就叫咗塊扒啦

美中不足嘅地方係佢側邊有舊大肥膏
同埋叫咗七成但係都好熟,下次如果去要叫五成先得
以咁嘅價錢百幾蚊食到塊扒有湯有嘢飲有餐包其實都唔差

環境味道價錢都唔差所以可以再嚟
Lunch
2019-08-11 1176 views
野菌松露湯-濃郁野菌味,松露就是淡淡的,湯帶磨碎了嘅野菌口感,正再來一個小食,芝士蟹肉釀波特大菇大菇像手掌般大,蟹肉夾在芝士及大菇之間可能芝士味偏重,食唔出蟹肉味道京燒XO銀鱈魚拼香煎海蝦銀鱈魚煎得很香同汁配合得很好,亦沒有辣味海蝦則正常茄子天婦羅好味,粉不太厚醬燒美國肉眼牛排牛排煎得剛好五成熟,脂比較多,所以可能比較香,肉也滑身有牛嘅味道但不會羶配菜部分跟銀鱈魚那碟一樣薯蓉正常,配牛汁食比較好!坐位間寬敞,慶祝或談心好去處

再來一個小食,芝士蟹肉釀波特大菇
大菇像手掌般大,蟹肉夾在芝士及大菇之間
可能芝士味偏重,食唔出蟹肉味道

京燒XO銀鱈魚拼香煎海蝦
銀鱈魚煎得很香同汁配合得很好,亦沒有辣味
海蝦則正常
茄子天婦羅好味,粉不太厚

醬燒美國肉眼牛排
配菜部分跟銀鱈魚那碟一樣
薯蓉正常,配牛汁食比較好!
坐位間寬敞,慶祝或談心好去處