在這foodcourt快速吃頓午餐。不想再吃北之板那麽多,來了這間點個牛舌丼,點了個小的。看見餐牌上寫上<炸雞革命>,但原來炸雞革命只限一至五,星六日不革,但海報上沒寫,只是你落單是方告知,又是作招倈的技倆,可恥細細碟的牛舌丼,不過丼飯的份量也不算太少,都算是吃得飽飽,作為午餐的我都算是吃得飽的,飯入邊亦都放入了少許甜汁醬。牛舌份量不算太少,薄薄的牛舌,密舖放在當飯面頭,雖然比較薄身,不過加點調味以及醬汁,總算是味道不錯的。以food court的價錢,可能不算太抵,不過以吃牛肉飯的觀感來說,其實50多元有這麼多牛舌以及吃得飽份量的飯,也不算太差了。
,但海報上沒寫,只是你落單是方告知,又是作招倈的技倆,可恥

細細碟的
不過加點調味以及醬汁,總算是味道不錯的。
以food court的價錢,可能不算太抵,不過以吃
牛肉飯的觀感來說,其實50多元有這麼多
牛舌以及吃得飽份量的飯,也不算太差了。
2022-08-14 182 views
好後悔點解唔一早喺電話裝OpenRice,去邊間餐廳前都睇吓食評先至去... 卒之變咗要特登download OpenRice寫呢邊食評,希望大家唔好中伏。我一嚟就試佢最貴個和牛飯198蚊,$198係一個咩概念:有時唔係超肚餓,口痕一家三口去食壽司埋單都係二百鬆。而家一個飯就呢個價錢...其實佢另外仲有$99個西冷牛扒飯,睇幅相啲肉量都唔少,不過我嚟得就梗係試佢招牌菜。好喇嚟正題,首先啲牛肉量同幅相完全比下去就不在話下啦呢啲商品說明條例嘅嘢,我都預咗㗎啦唔通真係俾返幅圖你咩。總之食落去好味就得啦我心諗。但係未擺到落口,淨係見到佢喺啲和牛上面鋪上濃濃嘅醬汁已經feel到伏伏地。唔好話你係咪一個鍾意食牛嘅人,呢個世界有啲嘢唔需要專家先識分,就好似你冇睇開波四年先睇一次世界盃你都會識分乜嘢係好波乜嘢係渣。而講到牛肉,食和牛就肯定係食佢個牛味啦,我要食汁我唔好去食沙嗲牛麵?一擺落口就開始肉痛。$198我本來可以好好地同我屋企人享受一餐天倫之樂嘅美饌。我依家一鋪就落重注買咗呢碗鹹濕和牛飯。啲汁鹹到其實佢係咪和牛都doesn’t matter。係鹹到我情願佢唔係和牛,因為根本係對嗰隻死咗嘅牛極唔尊

一擺落口就開始肉痛。

$198我本來可以好好地同我屋企人享受一餐天倫之樂嘅美饌。我依家一鋪就落重注買咗呢碗鹹濕和牛飯。啲汁鹹到其實佢係咪和牛都doesn’t matter。係鹹到我情願佢唔係和牛,因為根本係對嗰隻死咗嘅牛極唔尊重。

其實呢幾年我都有考慮過轉吓食齋,唔使講到道德問題,純粹覺得健康啲食少啲肉。而家我食完呢餐,我可能真係會食齋。因為我覺得人類對肉真係非常之唔尊重。當我諗到有啲牛死咗之後會俾人製成呢啲咁樣嘅鹹濕和牛飯我就有一種惻隱之心喺裏面湧出來。

如果有啲朋友推廣開素食,我可以提議你同呢間餐廳做個crossover。正所謂破釜沉舟,雖然你推廣素食,但係你叫人嚟食一餐呢碗牛肉飯,佢好似我咁肉痛一次分分鐘會成為咗佢最後一碗牛肉飯。

為咗一碗牛肉飯能夠令到我進入呢種對牛肉又愛又恨,maniacal嘅精神狀態,佢叫做Beef Mania實不為過。如果呢個係呢間餐廳嘅初衷,咁其實佢做到咗。我都唯有respect佢。
2022-08-14
2022-07-19 185 views
#chuchu食在荃灣📍 Beef Mania 係海之戀DONKI出面個food court,講真吉野家可能仲好食,唔建議食!—————————————————————❣️ 自家製牛魔王丼 $68賣相就唔錯,牛肉都幾韌,又冇牛味,啲飯又唔熱,成個飯得燒汁味,仲要好咸!.❣️ A5和牛烏冬 $99 唔小心del左張相,都啱咁難食嘅嘢都係唔應該存在!其實唔係難食,但完全唔抵同一啲都唔似和牛,成舊水比啲肥牛我,又韌又冇牛味🤢烏冬份量又唔多,的確好普通!—————————————————————不專業評分👅好味指數:5/10💰性價比:3/10👍🏻推薦:3/10—————————————————————🏡地址: Beef Mania (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內—————————————————————#chuchu食日本野—————————————————————#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #
#chuchu食在荃灣

👅好味指數:5/10
💰性價比:3/10
👍🏻推薦:3/10
—————————————————————
🏡地址: Beef Mania (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內
#chuchu食日本野
—————————————————————

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-05-02
Dinner
2022-06-15 178 views
3-6-2022(Fri)端午節假期晚,我同老公行完街就諗食咩嘢,佢諗起去Donki食壽司,於是走嚟,可惜堂食已滿,外賣亦停咗,於是喺food court搵嘢食,由於我晏晝食得太飽,所以只可以輕食,我去睇勻幾間嘢食,就同老公講,我只要呢間$158.00嘅5串日式串燒套餐,其他就由老公自己決定.最後,佢只喺呢間買嘢食,就係買咗呢個套餐,加$58.00要埋燒牛舌同凍奶茶.等咗一段時間,所有嘢都有齊,見到原來重有一碗牛魔皇烏冬.燒牛舌其實呢個係老公買嘢時,個女人推介,叫佢買埋就有嘢飲.而呢個竟然唔熱,我冇諗過我哋等咁耐,佢會係唔熱,即刻一早燒定放喺喥冇人買?呢個味道口感只屬正常.味道:3分5.串日式串燒有和牛,豚肉,雞肉,金菇肥牛同秘製雞肉燒餅.雞肉,普通不過.味道:3分和牛,我將佢用竹籤拆落嚟時,竟然可以散晒,喺未知係咩嘢嚟時食,覺得有啲甘,似食膶但又有啲牛味,唔通係牛肝?睇返相至知係和牛,咁就sorry,呢個好差.味道:0.5分豚肉有四件,我食第一舊時,成件只係肥油,完全冇肉,食第二件就半油半肉,感覺好搵笨.味道:0.5分金菇肥牛,最正常最好味.味道:4分秘製雞肉燒餅,都係普普通通.味道
其他就由老公自己決定.

等咗一段時間,所有嘢都有齊,見到原來重有一碗牛魔皇烏冬.
燒牛舌
味道:3分

5.串日式串燒有和牛,豚肉,雞肉,金菇肥牛同秘製雞肉燒餅.

雞肉,普通不過.

味道:0.5分

味道:0.5分
金菇肥牛,最正常最好味.
味道:4分

秘製雞肉燒餅,都係普普通通.
味道:3分
左下: 秘製雞肉燒餅, 右下: 燒豚肉, 右上:爛咗嘅燒和牛
牛魔皇烏冬,呢個都係正常冇問題.
味道:3分

凍奶茶奶味重啲滑啲,老公估計係午後之奶茶,而唔係呢間嘢自己沖.

老公就話嗰5串串燒完全唔掂,其餘兩樣都好食,但都唔會再幫趁.

抵食係1.5分
5串日式串燒套餐,燒牛舌同凍奶茶
2022-06-03
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2022-03-10 246 views
黎食左個99元既所謂A5和肉烏東,點知上枱係咁既樣,哩個質素同份量對唔對得起99元?肉量少,無飲品,小食又無,食完都唔飽,重點係所謂A5和牛,根本係頭頭尾尾,發誓永不幫襯
2021-11-09 283 views
嚟咗荃灣donki幾次 今次終於試到foodcourt!店員話餐牌$68係細size 問我地要唔要加大份量於是加左$10轉左中size感覺無咩分別 就算加都只係加左肉碎辣嘅程度幾好 惹味得嚟唔會好辣烏冬係溫嘅扁烏冬 偏腍整體都okay 但唔會好有驚喜🤣而且呢個價錢期望佢會再好食啲咁有機會再試埋其他餐廳~
嚟咗荃灣donki幾次 今次終於試到foodcourt!
自家製辛辣牛魔王撈烏冬

店員話餐牌$68係細size 問我地要唔要加大份量
於是加左$10轉左中size
感覺無咩分別 就算加都只係加左肉碎
辣嘅程度幾好 惹味得嚟唔會好辣
烏冬係溫嘅扁烏冬 偏腍
整體都okay 但唔會好有驚喜🤣
而且呢個價錢期望佢會再好食啲咁

有機會再試埋其他餐廳~
2021-11-08
2021-10-11 231 views
唔講由自可,講起就火滾,越諗越火滾,食咗個m9和牛飯,佢仲話好正一定好食,$178蚊垃圾嚟㗎,啲肉牛韌又冇味,啲飯又少又吾好食。 想點呀隔離pepper lunch好食過佢幾倍,仲要價錢係佢三分一。 我去uni吉之島買100蚊三大塊牛扒都好食過佢。
海之戀入面食肆多行行下見到Donki 美食廣場有五間食肆其中有兩間餐廳都有興趣 而且呢個紅日午市時段又有位 一於試試被佢白板手寫既四個大字 期間限定 而吸引激量版.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ牛魔皇牛扒丼飯就豪一次啦⚑⚐゛牛魔王牛扒丼飯 跟餐飲 $158先講牛肉飯既份量係幾大約有25塊既牛肉山上 鋪滿蔥花醬汁店員介紹係專門為呢個飯而調製既獨有醬汁一食入口 我同男友都覺醬汁勁重手牛肉都被醬汁搶左風頭醬汁質地似燒汁但而再加甜加甜版 相當濃郁未能凸出牛扒本身香味 撥開醬汁黎試真牛扒味道切開一塊塊既牛扒中間燒成medium rare 望落去係唔錯 只不過外層則相對比較韌同鞋口而不嫩牛味有但唔算濃但汁既味道真係好濃要撈飯食先剛好由於醬汁頗濃味 食到最尾有啲膩✰ 跟餐包飲品同味噌湯 ✰ 牛扒還是西式食法比較好✰ 牛既份量真心算多 係平時既1.5倍份量✰ 飲品用既港式茶餐廳紙杯 整體感覺很不統一 ✰ 在美食廣場食$158 牛丼定價有點太過 $118~138左右較合
海之戀入面食肆多

✰ 在美食廣場食$158 牛丼定價有點太過
$118~138左右較合
2021-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$158 (Lunch)
2021-08-18 238 views
專食牛肉餐廳🐮之前係DONKI 食過一間拉麵幾好食但今次去已經轉咗其他🥺咁就試吓其他舖頭😙11點幾去所以有好多位坐🪑但冷氣都幾強吓建議大家帶件外套🙌🏻牛魔皇丼飯定食(小食,湯,飲品)🍱 $88呢個飯好有驚喜😳見到個飯個下d汁紅卜卜以為一定係辣啦😥點知d汁係甜同飯一齊食好夾🤩而牛肉就有少少韌🐮炸雞同麵豉湯就正在常常咁😶但整體都比較重口味💁🏻‍♀️🤤好味度 : 7/10🔙回頭率 : 6.4/10

牛魔皇丼飯定食(小食,湯,飲品)🍱 $88
牛魔王丼飯定食

🤤好味度 : 7/10
🔙回頭率 : 6.4/10
$88 (Lunch)
牛魔王丼飯定食
2021-08-17 121 views
今日行街唔知食乜好,周圍行,行行下見到呢個美食廣場,入到去見到人地個牛舌丼好以幾吸引,幾唔錯喎!我就點左黎食啦!個餐都唔錯,都幾大份,又有麵豉湯,加$8有一罐汽水,淨睇賣相,佢係幾吸引,不過如果d牛舌可以再淋少少就好啦!今日食啲牛舌比較銀,唔夠淋,個麵豉湯又幾好飲喎!估佢唔到,d飯都ok好食,唔硬,總括來說都叫做普普通通,下次可以試下其他,可以到時有驚喜🥰
2021-05-27 306 views
嚟到花之戀商場,原本係諗住去激安殿堂買嘢,之後咁岩經過見到美食廣場。見到呢一間充滿日式咁嘅餐廳,一於就試吓佢嘅牛舌飯。佢嘅牛舌份量都算多,鋪滿成個飯。原本係有洋蔥喺上邊嘅,我走咗洋蔥。佢嘅牛舌簿切,生熟程度啱啱好,所以唔會太韌。佢嘅飯係用咗日本飯,加埋秘製醬汁,口感彈牙,整體都唔錯。至於另外有個麵豉湯,麵豉湯感覺上就偏鹹啦。

2021-05-24 171 views
本來食food court都唔期望有啲咩特別嘅元素出現...睇咗個餐牌一陣... 比上面嘅西冷牛扒Don 飯 吸引住.. 今日就試一試你.. 定食出嚟嘅時候有少少驚喜.. 牛扒可以做到5分熟..配埋熱飯同埋醬汁.. $99份量我都覺得算足..牛肉嘅底層做鋪滿左洋蔥..仲配埋熱辣辣見面豉湯😋...見到佢下邊做緊個優惠有$68 3串串燒 ...當然唔會放過試埋啦...豬肉用咗豬腩肉同大蔥一齊燒..有油香.. 不過豬肉有少少味...雞肉就冇乜特別同有少少鞋...牛肉串就夠冧.. 配埋醬汁好味..

今日就試一試你..

定食出嚟嘅時候有少少驚喜..

牛扒可以做到5分熟..

配埋熱飯同埋醬汁..

$99份量我都覺得算足..

牛肉嘅底層做鋪滿左洋蔥..

仲配埋熱辣辣見面豉湯😋...

見到佢下邊做緊個優惠有$68 3串串燒 ...

當然唔會放過試埋啦...

豬肉用咗豬腩肉同大蔥一齊燒..

有油香.. 不過豬肉有少少味...

雞肉就冇乜特別同有少少鞋...

牛肉串就夠冧.. 配埋醬汁好味..
2021-04-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$168 (Lunch)
和好朋友相約在荃灣西,donki shopping 前打算快閃吃個午餐,原意在超市買壽司去food court食,原來疫情下不允許,在food court 的選擇並不多,隨意選了beef mania。友人點牛舌丼,味道沒有特別驚喜,些少偏咸,牛舌份量不算少,丼飯送味噌湯一碗。我點自家製牛魔王烏冬,同樣些少偏咸,只有三片肥牛,烏冬份量不多,算是爽口彈牙。總結的確是普普通通,不會有驚喜、以這個價錢地段不能要求太多,快閃完去shopping 就好~想不到餐飲選擇特別少(整個food court 也沒有任何特式飲品)這店子只有凍熱檸水、奶茶或綠茶。

2021-02-23
$70 (Lunch)
2020-12-25 353 views
下午茶食一個牛舌飯團套餐 ($38)2個牛舌飯團 及 味噌湯 牛舌與飯嘅比例剛好,牛舌較多,牛舌喺煎成脆脆的,小塊,咬落會溢出嚟,好食👍🏻味噌湯較普通,喺沖粉嘅味噌湯。但以小食嚟講,喺一個性價比頗高嘅下午茶😋
下午茶食一個牛舌飯團套餐 ($38)
2個牛舌飯團 及 味噌湯
飯團套餐
2020-12-20
Tea
飯團套餐
2020-12-20 296 views
到荃灣Donki,揀野食啦!揀左食和牛!和牛定食:和牛夠滑,沒有根,配上洋蔥,香口;飯夠綿。其實如果個飯唔好味,太硬或者太爛,真係影響晒對和牛定食的觀感。幸好,不錯吧!$99 抵食至於西冷牛丼:西冷係有少少𡁻口,但係亦不錯,juice 的。反而醬汁可以少返d 就好。總括來說,$99 食到和牛、西冷都好,至少滑嘟嘟、 juice 、有肉味。咁的價錢,係依到食到,算好的!唯一就係自己搓手液無晒,如果依到有提供就好!
到荃灣Donki,揀野食啦!揀左食和牛!

唯一就係自己搓手液無晒,如果依到有提供就好!
  • 和牛定食