2008-11-02 35 views
買左個朱古力皮o既puff12蚊第一口食落去已經覺得好脆o係其他地方個皮唔係"林林"地就係個口感已經唔係好覺係食緊個puff o既外皮但係lee個真係覺得佢整得好脆咬菅去係"kok kok"聲o既溫度o岩o岩好另外,個吉士都好好好軟亦都夠哂cool又唔會太多又唔會太少有d地方一係就落得太多次次好小心食都會整哂d吉士出黎,搞到好狼狽有d就太少,個皮仲多過吉士好多lee個就兩邊balance得好好係值得一食o既好puff
買左個朱古力皮o既puff

另外,個吉士都好好
好軟亦都夠哂cool
又唔會太多又唔會太少

有d地方一係就落得太多
次次好小心食都會整哂d吉士出黎,搞到好狼狽
有d就太少,個皮仲多過吉士好多
lee個就兩邊balance得好好

係值得一食o既好puff
2008-10-03 30 views
同大少係sogo行街買野,在supermarket當然少不了掃士多啤利,掃貨完畢當然要醫肚,見到beard papa發覺好久沒吃,就買2個啦。綠茶紅豆puff,好多好多綠茶cream,上面有不少紅豆餡,用料的確下得大方,最可惜綠茶的味道怪怪,扣了一點分數,不值18蚊一個。原味cream puff,其實味道一直如此,也沒什麼好評,十蚊一個就很得我歡心。service很好,staff有笑容,而且cream是即叫即jit的,感覺上比較新鮮抵吃。

$28 (Tea)
2008-09-27 15 views
那天我和女朋友吃過何洪記後,飽肚程度看官心裡有數吧(哈哈,各位可參考食評---吃一丁點東西)在何洪記吃過東西後,還有點時間,我們就到Sogo逛逛。我們到了Sogo的超市那層閒逛,經過Beard Papa,女朋友興之所至說想吃泡芙(想必是剛剛的雲吞麵好吃有餘而量不足的關係吧!)我們來到Beard Papa的Counter前,女朋友在看有什麼味道的泡芙(我其實很久沒吃Beard Papa了,我一直想試綠茶味,但以前綠茶好像是期間限定似的,不是常有,加之不是經常留意,就一直沒吃過了)今次見到有綠茶味,我便提議吃綠茶味,女朋友也很有興趣,便買了一個來吃。泡芙本身想信與各位看官吃過的分別不大,泡芙本身香軟,賣相討好,最主要的綠茶Cream,一口吃下,很清香的綠茶味,綠茶味中帶有淡淡的奶香,味道活像綠茶Milk Shake一樣,我自己覺得味道討好,女朋友亦覺得綠茶味很不錯,而我們亦覺得Cream本身不會太甜,值得一讚!而且綠茶味較單單忌廉多了一份清新的感覺;整體上綠茶味泡芙絕對是一個一錯的選擇。外賣的店子,環境就不費筆墨了,價錢$12,一個外賣自取的小吃,不算太貴,而且味道頗多(我和女朋友都很有興

外賣的店子,環境就不費筆墨了,價錢$12,一個外賣自取的小吃,不算太貴,而且味道頗多(我和女朋友都很有興趣試新味道---藍苺忌廉泡芙.)意想不到的是女朋友會有興趣吃Beard Papa,因為女朋友一向對Cream不太感冒(但仍有興趣吃Beard Papa,相信與其不太膩滯有關吧!)而我一向是Cream的忠實Fans,因此我也蠻喜歡吃Beard Papa的。(不過我們今次在Sogo吃到的泡芙則是現成的,似乎與其「只有在客人購買前才將內餡灌入泡芙酥皮。完全不添加防腐劑、添加劑,自然健康,新鮮超群」有點出入呢!)

女朋友胃口一向很小,而她竟然在吃過午餐後罕有的說要再吃東西,相信女朋友真的有點肚餓了呢!

(29.8.2008)
$6 (Other)
2008-06-03 8 views
一星期前︰見sogo大減價,行完之後落埋離super market食野見呢到買四送一,三個人買夠五個。之前都食過幾次,但第一次試雪糕味。我要左北海道牛奶雪糕味同藍莓xx。兩個都好好食。牛奶雪糕凍一凍既,比熱熱既puff包住。咬落去好特別。至於藍莓xx,多藍莓肉不特止,而且個cream整得好正,雖然系$17一個,但都覺得值。
一星期前︰

見呢到買四送一,三個人買夠五個。

$30 (Tea)
2008-04-04 11 views
夜晚入sogo地庫買牛扒,而家sogo個超市好似越嚟越本地feel,日本味好似少左!經過胡蘇阿伯面前,忍不住買左個泡芙食,買既係一個原味泡芙,行過好多次都覺得香味濃烈,直至今次先買嚟食,無他,因為其實我唔鍾意食太甜既野個泡芙咬落去既時候同想像有少少分別,因為原來唔係好脆,入面既奶油唔算好甜,所以都唔錯,不過食完之後覺得都唔算係好好食既野!十二蚊個,其實唔差,不過我食個雞蛋撻好過!

十二蚊個,其實唔差,不過我食個雞蛋撻好過!
2008-04-01 8 views
終於都出回雪糕puff啦.無左綠茶味選左芒果味同埋牛奶味..芒果味唔錯有d果肉係入面, 牛奶味就偏淡...此終都係綠茶味最正.
2008-03-30 27 views
還記得以前第一次吃鬍子爸爸泡芙時, 已經是好些年前的事...好想再吃但總覺得它很貴...不過~~今日都係忍唔住喇!! XD鬆脆的泡芙~~~好有牛油的香味呀~~~士多啤梨忌廉是超好吃的!!!!!! (註: 這明顯是有bias的言論, 因為我是個士多啤梨的死忠派)好多的忌廉呀~~~~好香的士多啤梨味~~~~有點乳酪的~~~~好好食~~~~~(<-再強調, 這是有bias的!!)不過呢...企cashier的那位哥哥都唔睬人0既...只係擠cream的那個哥哥幾好人啦~~~service不錯的說~~

好好食~~~~~(<-再強調, 這是有bias的!!)

2008-03-10 11 views
行到祟光地庫,俾陣香味吸引住,又要拎個銀包出嚟....買左佢地個原味泡夫,十二蚊,一咬落去,好滋味,cream好滑唔會太甜,香味源自個脆皮,食落番尋味,熱就唔算好熱,再熱d會好食d,食完我仲買左兩個返去俾女友食!
行到祟光地庫,俾陣香味吸引住,又要拎個銀包出嚟....

2008-02-22 7 views
很喜歡Bread Papa的忌廉泡芙, 記得之前要排隊才能買到, 現在人龍沒有了, 都不用排了. 泡芙外面很脆, 暖暖的, 配上涼涼的忌廉, 又滑又香雲尼拿的香味, 真的百吃不厭.
2008-02-17 22 views
禮拜日cwb的擁擠另我心情很壞,尤其是supermarket!不過很情緒化的我,不開心容易,快樂返都係一樣,一個甜美的puff就重拾好心情。新試的Tiramisu puff同預期差不多,鮮奶味滲透了濃濃的咖啡香,不過都幾甜。尤為欣賞custard的冰涼及足料,配以包身的酥化,怎麼會不惹人愛呢~開心就是這樣簡單啊!

開心就是這樣簡單啊!
2008-02-08 5 views
10分喜愛抹茶味嘅野, 又點可以錯過抹茶puff呢抹茶味不算恨濃, 但脆脆嘅皮+滑流嘅custard, 很好!愛死custard了!這裡的custard是最好吃的!最鍾意仍是custard味!
10分喜愛抹茶味嘅野, 又點可以錯過抹茶puff呢
最鍾意仍是custard味!
2008-02-06 8 views
喺sogo shopping完,落去b2買野食!行到胡蘇佬門口,俾佢既香味吸實,立即繳款投降!放低十三個大洋!食既係朱古力味puff,第一啖食落去,好好好好食!入面既cream好滑!個皮脆卜卜,朱古力甜絲絲,一切都配合得很好!最後一啖,感覺有點漏,如果個size細少少就完美!
喺sogo shopping完,落去b2買野食!

最後一啖,感覺有點漏,如果個size細少少就完美!
2008-01-26 11 views
好耐好耐冇食過BEARD PAPA啦記得幾年前這裡的PUFF剛進駐不久天天也買個來吃(那時只售$10!!!)脆脆的PUFF,不太甜的吉士,真是百吃不厭之後又定期出不同口味朱古力脆皮是我的至愛這天心血來潮走近beard papa發覺原來已經變成長期供應所有味道!不過最終還是選了朱古力脆皮仍然是那無別家餅店能造出的味道
好耐好耐冇食過BEARD PAPA啦
記得幾年前這裡的PUFF剛進駐不久
天天也買個來吃(那時只售$10!!!)
脆脆的PUFF,不太甜的吉士,真是百吃不厭
之後又定期出不同口味
朱古力脆皮是我的至愛

這天心血來潮
走近beard papa
發覺原來已經變成長期供應所有味道!
不過最終還是選了朱古力脆皮
仍然是那無別家餅店能造出的味道
2008-01-13 3 views
行過呢度,聞到陣香味,忍唔住比錢買一件!我食左咁多次,每次都係食原味,係份堅持!例牌野,水準差唔多,不過係咪即叫即正就見人見智喇!我買佢既,都係啖CREAM,因為真係香得好吸引!
行過呢度,聞到陣香味,忍唔住比錢買一件!
我食左咁多次,每次都係食原味,係份堅持!
例牌野,水準差唔多,不過係咪即叫即正就見人見智喇!
我買佢既,都係啖CREAM,因為真係香得好吸引!
2008-01-12 6 views
離遠已聞到好香,好想一啖咬落去,但要排隊,買完後,一咬落去既感覺,唔係我想像中咁樣.我覺得太cream了,不太啱我口味,不過真係幾香.
我覺得太cream了,不太啱我口味,不過真係幾香.