2024-05-18 114 views
究竟點解屯市beans長期都要排隊呢🤔雖然人龍無剛開業時長,但食物性價比真的好一般🤔軟殼蟹黑松露意粉的黑松露味淡,軟殼蟹又少又無咩肉。周打海鮮risotto賣點可能真係用cream soup做底?得幾隻細嘅雪藏蝦同埋好細嘅蜆,海鮮味真係感受唔到🤔點了兩杯無所事事飲品,我嗰杯鮮奶珍珠奶綠嘅珍珠又硬又淡,茶味同奶味都唔香。蛋糕可能已是最出色嘅部份。紫薯撻混了麻薯口感挺豐富,抹茶卷的抹茶味都幾香。人均二百蚊嘅lunch我會期望更高。應該又係短期唔會再visit嘅鋪頭。

軟殼蟹黑松露意粉的黑松露味淡,軟殼蟹又少又無咩肉。

2024-05-02 137 views
今日在Beans餐廳吃了黑蒜鮑魚意粉🍝燒豬仔骨🍖和羽衣甘藍沙律🥗真係好正呀🤤黑蒜鮑魚意粉。黑蒜的深厚風味和鮑魚的鮮美結合在一起,帶出充滿層次感的意粉。意粉煮得剛好熟,麵條與醬料完美融合,鮑魚亦都很爽口鮮嫩🍖燒豬仔骨也燒得剛好,外面酥脆,內部肉質嫩滑多汁,重點是他的醬汁,酸酸甜甜帶來獨特的風味。 🥬羽衣甘藍沙律🥗清新口感,濃濃的橄欖油味,還有酸酸甜甜的果醋味,混合起來非常清新,蔬菜也很新鮮新鮮脆爽🥬 荳子餐廳一直保持水平🥰🥰

2024-04-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-04-29 196 views
第一次認識Beans 荳子在荃灣,這幾年開了越來越多分店, 繁忙時間通常要排隊👍Beans食物好味😋份量足👍價錢又合理(人均約$150)環境舒適,難怪受歡迎👍試了車輪牛角漢堡(大啡菇Eggs Benedict)外層係香脆牛角包🥐中間係班尼迪流心蛋🐣將大啡菇沾上蛋汁好吃,而牛角包惹味又不會油膩😋羽衣甘藍沙律健康之選👍🏻羽衣甘藍加蕃茄仔🍅點醋食好美味😊焦糖蕃薯條🍟望落似薯條🥔🍟其實是蕃薯🍠,沾上焦糖醬再加鹽,又鹹又甜好惹味,食到停唔到口😋紫薯蛋糕🍠🍰外觀好靚📸仲有栗子粒🌰個餅底有啲厚身,平衡⚖️番個口感。另外, #栗子蛋糕 都好吃👍 老公說下次想試朱古力蛋糕,聽朋友推介😋臨走時加$28 買了🫶🏻 #希望 🌻向日葵種子返去種😆真種到🌱希望有🌻#openrice有優惠劵接近9折#飲食情侶🥰#MagicCherry攻美食🍒#MagicRaymond食好嘢🍽️
試了車輪牛角漢堡(大啡菇Eggs Benedict)
羽衣甘藍沙律

#openrice有優惠劵接近9折
#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食🍒
#MagicRaymond食好嘢🍽️

今日請假一天,到醫院覆診,所幸報告一切正常。即刻和家人到了「荳子」屯門店吃晚飯,順便犒賞自己一番。「荳子」門口放有幾款餐廳和另一品牌聯乘推出的消毒洗手噴霧。入座前還可以試用一番。車輪牛角酥漢堡相當特別!麵包原來是由餐廳姊妹品牌beans bakery製作,標榜每日新鮮焗製,口感酥脆。夾上了班尼迪蛋和手撕豬肉2款配料,班尼迪蛋流心,蛋漿溢出一刻十分吸引!再配上甜口的手撕豬肉和牛油果乳酪醬,味道層次豐富。意大利飯被鮮忌廉周打湯包裹着,每一口飯creamy帶少許彈牙感。海鮮包括了蝦、蜆肉、帶子,另有紅蘿蔔粒、蘑菇片這些配菜,頗為豐富。不過就稍嫌忌廉香味未夠濃郁,整體味道偏淡。由店員親手從壺中倒出,龍蝦湯質感濃稠,鮮味十足。湯內還附有蝦、蜆肉和帶子。粗薯條份量頗多,新鮮炸好熱辣辣。脆身充滿薯香味,配搭黑松露蛋黃醬好香口。雞翼單骨,進食起來夠方便。蘸上焦糖醬後,入口鹹中帶甜。雞肉嫩滑juicy,惹味味道令人食不停口。拿破崙放有一塊焦糖脆餅作點綴。3層酥皮入口crispy,中間擠上了雲呢拿吉士,吉士幼滑香甜。甜度適中,吃完後味蕾大滿足。加錢點了「我想和你無所事事」的手搖飲品,分別是鮮奶及黑糖珍珠茉
今日請假一天,到醫院覆診,所幸報告一切正常
。即刻和家人到了「荳子」屯門店吃晚飯,順便犒賞自己一番

車輪牛角酥漢堡相當特別
!再配上甜口的手撕豬肉和牛油果乳酪醬,味道層次豐富。
鮮忌廉周打海鮮意大利飯

。不過就稍嫌忌廉香味未夠濃郁,整體味道偏淡。
自家製龍蝦海鮮濃湯

由店員親手從壺中倒出,龍蝦湯質感濃稠,鮮味十足
。湯內還附有蝦、蜆肉和帶子。
黑松露蛋黃醬薯條

焦糖單骨雞翼(8件)

雞翼單骨,進食起來夠方便。蘸上焦糖醬後,入口鹹中帶甜
。雞肉嫩滑juicy,惹味味道令人食不停口。
焦糖脆餅.雲呢拿吉士拿破崙

加錢點了「我想和你無所事事」的手搖飲品,分別是鮮奶及黑糖珍珠茉莉綠茶、為何嘉誠不是我爸芭樂百香果茉莉綠茶2杯。名字非常有特色
,味道都可以。
2024-04-18
Dinner
自家製龍蝦海鮮濃湯
黑松露蛋黃醬薯條
焦糖單骨雞翼(8件)
焦糖脆餅.雲呢拿吉士拿破崙
平日下午去食 人流不多也不少但比開店初期 算是少了很多坐到卡位 幾舒服❥ 北京燒鴨蒸包漢堡配沙律薯條 $𝟿𝟾❥ 烤三重芝士三文治 蕃茄濃湯 $𝟼𝟺❥ 黑松露蛋黃醬薯條 +$𝟹𝟶❥ 卷.山政小山園 +$𝟹𝟶❥ 青檸梳打❥ 熱檸檬蜂蜜🜚 可以過吓癮 淺嚐邪惡又美味的北京燒鴨卷蛋有啲驚喜!中間的ᴄʀᴇᴀᴍ抹茶味道恰到好處 好味:)反而蛋糕可以更輕盈濕潤一點薯條份量好足 個黑松露蛋黃醬唔錯而薯條同卷蛋加購價$30算抵食~⚘•⚘ // ⚘•⚘
平日下午去食 人流不多也不少

❥ 青檸梳打
❥ 熱檸檬蜂蜜

🜚 可以過吓癮 淺嚐邪惡又美味的北京燒鴨
卷蛋有啲驚喜!
中間的ᴄʀᴇᴀᴍ抹茶味道恰到好處 好味:)
反而蛋糕可以更輕盈濕潤一點

薯條份量好足 個黑松露蛋黃醬唔錯
而薯條同卷蛋加購價$30
算抵食~

⚘•⚘ // ⚘•⚘
  • 卷.山政小山園
2024-04-06 154 views
下年茶時段諗住同老公同BB去食個tea,去到屯門市廣場間beans Cafe,間舖坐得一半客但係個男店員都要我哋出面等,詢問可唔可以坐最埋邊個張枱BB車又唔會阻到人,個男店員堅持唔得,話成間舖只有兩張枱可以放B車,個兩張都坐緊人要等佢哋走我哋先入得,依家叫佢哋買單執枱俾我哋。等咗5分鐘見佢哋完全冇行過入去叫人買單,再問個女店員係唔係執緊枱,佢話「未呀,唔知要等幾耐架」我嬲到即刻走,佢再補多句「唉呀辛苦晒」😑😑成間舖有一半吉枱都話冇位容納一架B車,真係得啖笑…🤷🏻‍♀️
下年茶時段諗住同老公同BB去食個tea,
2024-04-05 136 views
呢日同朋友食生日午餐,朋友揀左食屯市既beans.可能因為平日午餐時間,直入已經有兩人枱。 之後我哋叫左黑松露軟殼蟹意粉,一份漢堡同埋一份拿破崙甜品。嘢飲我哋說叫左一杯珍珠奶茶同埋一杯凍咖啡。個意粉中等好食,黑松露醬味幾重,不過個意粉就唔太入味,有少少同個醬分離左既感覺。而個漢堡朋友就話有7分,因為份量都夠食,同埋有埋薯蓉。而個漢堡加埋包一齊食都唔會太乾,肉味都夠。 最後甜品方面,因為係佢分左幾層,有啲難一啖咬晒咁多層,同埋有啲脆脆一咬就跌晒啲碎出嚟。 味道方面就普通,不過幾鍾意食面果塊餅🤣總括嚟講,今餐俾7分,好似無之前咁好食了。
味道方面就普通,不過幾鍾意食面果塊餅🤣
總括嚟講,今餐俾7分,好似無之前咁好食了。
2023-11-01
Lunch
話說我地係3個大人帶住個小朋友(帶埋bb車)去食, d staff完全冇唔耐煩我地🥹🥹🥹,仲好細心 一坐低就比埋小朋友餐具我地,又會對小朋友好nice同佢say hi,連小朋友唔好心跌左啲膠餐具都會自動自覺咁比過新一set佢。一叫完野食 ,唔洗10分鐘就已經到齊曬 快到一個點!我地係叫左個8爪魚飯同冬蔭海鮮沾麵 兩碟都好高質。overall成個食飯體驗真係好好 啲員工個個都好好笑容同有禮貌,所以非常推介大家去幫襯👍🏻👍🏻👍🏻大推
2024-02-09 379 views
年三十朝早收工諗住去食個靚早餐才去瞓覺。 為今年作個完美收爐😊 點知呢個早餐真係令人失望😑輕盈素食早餐 $64成個賣相都唔係十分吸引,所有嘢食都好似整定係到,夾夾夾咁放埋一齊就上碟咁😵‍💫 炒蛋,蕃茄同菇只係暖唔係熱! 炒蛋炒到好乾身亦無味道。 沙律菜淨食菜無沙律汁/醬,寡到呢😓 水果乳酪叫正常嘢,唔見特別😅 呢個一定係健康餐,少鹽少油少糖之選😎玫瑰拿鐵 +$15杯拿鐵係ok嘅, 有玫瑰嘅香味😊店內地方同坐位都好闊落,環境係舒服嘅😊 店員亦很有禮貌,服務都幾好。 可惜嘢食有待改善😅

輕盈素食早餐 $64

玫瑰拿鐵 +$15
杯拿鐵係ok嘅, 有玫瑰嘅香味😊

2024-02-09
Breakfast
2024-01-31 307 views
朋友話有間食堂嘅菜色好正,就拉埋我去感受下。嚟到,首先要點嘅係燒豬仔骨薯條沙律。啊,果然名不虛傳,豬仔骨入口即溶,肉質既嫩滑又帶點甜香,真係掂過癮;埋邊嗰薯條金黃鬆脆,沙律就新鮮爽口。接住,燒炸醬烤雞馬蘇里拉芝士Pizza上枱,芝士層次分明,雞肉質感彈牙。喺這種冬冬底嘅pizza上,每一啖都有肉香同芝士嘅奶香,傻面笑口。當然,飯後甜品唔少得,一份Biscoff 拿破崙點上,嗰層酥皮同夾心cream真係合埋一齊,咬落去嘅時候唔單止聽到嘰吱嘰吱聲,整個口腔都係幸福嘅感覺!最後,綠茶麻糬雪糕吐司就正中我心口味,麻糬Q彈滑口,同雪糕嘅冰涼感配合得天衣無縫,簡直一流!然後嗰杯泰式珍珠奶茶,真係讚得嚟,珍珠Q彈又好味,奶茶香濃得黎唔膩口,飲完之後好似體內都注滿咗正能量咁!下次唔知試啲咩好,但心水清,必定再嚟!🍹🥢🎉

2024-01-18 416 views
屯門人搵食今晚食下西餐點了招牌菜 - 黑松露軟殼蟹意粉。這款意粉讓我驚艷,濃郁的黑松露香氣和嫩滑的軟殼蟹完美融合,讓每一口都充滿了層次感。蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意大利粉也是一道令人難以忘懷的美味。蟹肉入口即化,搭配蟹膏的香濃,讓這碟意粉更顯豐富。每一口都像是在品味海鮮的精華。牛肝菌湯帶有濃濃的菌香,清爽又濃郁,是一道讓人感到溫暖的湯品。當然不能錯過的還有甜品,朱古力蛋糕香濃可口,每一層都充滿了朱古力的風味。最後,以一杯蜂蜜檸檬作為結尾,清新的檸檬和蜂蜜的甜味交織,給整頓餐帶來了美好的收尾。哈哈,呢個蛋糕其實實物挺好看不過被拍得像💩💩🙊🙊😆😆
屯門人搵食
今晚食下西餐
點了招牌菜 - 黑松露軟殼蟹意粉。

哈哈,呢個蛋糕其實實物挺好看
不過被拍得像💩💩🙊🙊😆😆

• 黑松露軟殼蟹意大利粉
2024-01-18 241 views
我和家人在平日的晚上或假日都很喜歡到Beans用餐。Beans的食物品質良好,我們每次都會點車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅、芝士薯條、特濃朱古力、Tiramisu等,仲有其他特色飲品同蛋糕,每次都能夠保持水準,食完感覺非常滿足。
  • 特濃朱古力
2024-01-06 270 views
事源與朋友一起到餐廳吃早餐,各人分別選餐後,當然傾談中等待。五份餐及飲品也分別到齊,忽然有枝鮮奶送到,覺得奇怪再確認一下朋友們有否點選?經確認後應該不是大家的,就請侍應來告訴她鮮奶有否送錯?侍應在看單說是我們點的,我們就跟他說可否退回,但侍應態度冷淡地推說是我們點單不能退回,並且說是有跟我們對單。但是我們非常肯定他們並沒有跟我們對單。後來有一位身穿黑色恤衫的男士似是經理吧,態度更加惡劣指責我們,說我們應該只顧着傾偈所以聽不到吧!🤬沒可能我們叫5份餐,一份餐也沒有跟我們對單我們不知道。❌首先,在cafe 人客不準傾談的話,當餐廳係圖書館?❌其次,有冇對單我們非常之肯定係「冇」,因為五份餐及5杯飲品,你的職員企埋嚟同我哋講,急口令地講最少都要1分鐘有多,佢哋只係分別來攝低幾張單在木板上。貴公司 可以再番睇CCTV ❌再者,鮮奶只是18大洋,價錢並不是問題,可能公司政策係退不到,就同人客好聲好氣解釋點解退唔到。態度好啲一定冇問題。❌最離譜係指責人客聽唔到,侍應跟本冇對過單。侍應若果真係有對單的話,也會發現五個人5份餐加五杯飲品,但為何會再加一支鮮奶呢?應該都會與人客再三確認吧❗️餐廳既然講到佢
❌首先,在cafe 人客不準傾談的話,當餐廳係圖書館?
❌最離譜係指責人客聽唔到,侍應跟本冇對過單。侍應若果真係有對單的話,也會發現五個人5份餐加五杯飲品,但為何會再加一支鮮奶呢?應該都會與人客再三確認吧❗️餐廳既然講到佢哋呢個係服務守則的話,為何沒有做還推說人客聽唔到,呢一點是令人太氣憤。🤬🤬🤬
❌他們對客戶的服務態度囂張如此,之後仲不停竊竊私語,黑口黑面跟本唔想做,咁唔好返工啦!
💔並非第一次到荳子進餐,也多次幫襯過其他分店,之前對單確認我亦有經歷過。坦白講食物都只是一般,已經冇以前咁好食,只係朋友話想喺市中心比較方便,今次嘅經驗實在太差,呢間餐廳一定back list。👿👿👿服務方面我連一粒星都唔想俾😒
✳️屯門區內如果要坐得舒服環境好,食物質素高,咖啡好飲嘅高質餐廳多的是,要比較的就是服務,若果服務態度如此,幾平都唔會去幫襯,何況本身係物非所值呢!

2024-01-04 197 views
幸好朋友提早到達取位唔洗等好耐兩個人點左2個主食1個小食* 芝士薯條 $28薯條新鮮炸起 好好味食唔停口* 黃金蟹肉意粉 $118(推薦)蟹肉份量多意粉口感唔錯!* 手撕豬漢堡 $128手撕豬肉份量好足但一打開發現兩面麵包都係烘燶哂搞到成個包好乾全口燶味另外點左兩款茶飲($28/38)無咩特別套餐可加錢點甜品(+$28)款式就視乎供應試左兩個口味* Say cheese (打卡一流味道普通)* 70% choco(朱古力味,口感軟滑mousse)
幸好朋友提早到達取位
唔洗等好耐

兩個人點左2個主食1個小食
* 芝士薯條 $28
薯條新鮮炸起 好好味
食唔停口
芝士薯集條

* 黃金蟹肉意粉 $118(推薦)
蟹肉份量多

但一打開發現兩面麵包都係烘燶哂
搞到成個包好乾全口燶味
烘燶麵面
手撕豬漢堡

另外點左兩款茶飲($28/38)
無咩特別
套餐可享優惠
套餐可加錢點甜品(+$28)
款式就視乎供應
試左兩個口味
* Say cheese (打卡一流味道普通)
* 70% choco(朱古力味,口感軟滑mousse)
Say  cheese
朱古力
芝士薯集條
黃金軟殼蟹意粉
套餐可享優惠
朱古力
2023-12-29 122 views
𝟎𝟐/𝟏𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑今日食𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔荳子 ❣︎之前成日聽阿媽講呢間幾好食👀呢日考完試終於得閒經過食一次的確幾唔錯!難怪成日見到人排曬長龍🤤✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 蕃茄肉醬溫泉蛋意大利闊條麵 ($116)整體來講味道唔錯!份量啱啱好成個賣相都好好睇💁🏻‍♀️👍🏼我幾鍾意佢上碟用嘅藍色碟🩵好清新~闊條麵上面灑咗好多芝士薄片🧀夠曬誠意!不過個溫泉蛋太生😢好似未煮熟咁,差咁啲囉✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎雖然條龍好長,但呢間餐廳翻枱率好快所以排咗唔算耐就可以食👍🏼當然最好係可以唔使排隊入去食!

𝟎𝟐/𝟏𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑

今日食𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔荳子 ❣︎
之前成日聽阿媽講呢間幾好食👀
呢日考完試終於得閒經過食一次
的確幾唔錯!難怪成日見到人排曬長龍🤤

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 蕃茄肉醬溫泉蛋意大利闊條麵 ($116)

整體來講味道唔錯!份量啱啱好
成個賣相都好好睇💁🏻‍♀️👍🏼
我幾鍾意佢上碟用嘅藍色碟🩵好清新~
闊條麵上面灑咗好多芝士薄片🧀夠曬誠意!
不過個溫泉蛋太生😢好似未煮熟咁,差咁啲囉

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

雖然條龍好長,但呢間餐廳翻枱率好快
所以排咗唔算耐就可以食👍🏼
當然最好係可以唔使排隊入去食!
蕃茄肉醬溫泉蛋意大利闊條麵
2023-12-02