香港唔似日本咁周街都係複合型商店,所以遇到位於銅鑼灣嘅base 8,比我感覺幾驚喜!呢度結合咗Café、餐廳、美甲店及髮型屋於一身,無論鍾意食嘢或打扮嘅人,都可一一滿足,好有表參道店子嘅感覺!😝​店內裝修偏向工業風格,黃銅、水泥及灰調鐵片,簡約中帶點粗獷味。其中,我勁鍾意店內多幅由透明磚砌成嘅仿冰牆,睇落去十足北歐嘅冰屋!行完街熱辣辣,見到咁嘅冰牆,感覺真係特別消暑呢!​食物方面,今次就去咗二樓餐廳試Set Lunch!人均價位都係150左右,無加一,可喺餐湯/沙律/主食及甜品中任選3款,以CWB嚟講唔算貴。此外,食物質素亦比預想嘅好,如果份量再多啲,咁就更perfect了!​✦ 紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​上枱嗰下勁香椰子味,我同某肥豬都覺得被驚艷了!無諗過紅菜頭嘅青澀感同椰子係勁夾!飲上口好順滑,重椰香,個人嚟講超鍾意!​​✦ 雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​略嫌沙律嘅醬汁偏酸,不過個飛魚籽, 比平時常食到嘅蟹籽大顆少少兼硬身啲,伴隨著沙律食,每一口都pop聲,口感又幾唔錯!​✦ 日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬 HK$148​食物亦比想像中有質素,比如呢款經過慢煮嘅佐賀豬扒,
紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
✦ 紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​
✦ 雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​
日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬
✦ 日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬 HK$148​
食物亦比想像中有質素,比如呢款經過慢煮嘅佐賀豬扒,切開肉質爽嫩,肉汁滿滿,每啖充滿美味嘅穀氨酸物質,令人難忘!​
✦ 烤無骨法國春雞(半隻) 配菠菜蕃茄沙律 HK$168​
廚師去除春雞嘅骨,食上口啖啖肉幾過癮!😝春雞經過香料醃製,肉雖然不多,但非常惹味,配搭酸酸地嘅菠菜蕃茄,成件事夠開胃。​

方塊芝士蛋糕
✦ 方塊芝士蛋糕 HK$88(套餐奉送)​
由於無咗原裝嘅切餅,所以店家換咗呢款方塊芝士蛋糕比我。呢款方粒芝士蛋糕,味道介乎芝士蛋糕及意式凍餅之間,質地唔會太濃重,一口一粒,幾方便。​
2021-06-17
$200 (Lunch)
紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬
方塊芝士蛋糕
  • 紅菜頭椰子湯
如果記憶係抹唔走,咁我好肯定我會想停留係呢個畫面,享受住6000呎既豪華體驗。咁究竟6000呎係一個咩概念?我都答你唔到,只可以講好x有空間感呀…我講緊就係位於銅鑼灣呢間多功能Cafe「Base  8」,同時提供一站式Salon、美甲、coffee shop服務,呢鋪我真係可以踏入你心境,令你心傾…聽你心聲。👇📌M A I N -▪ Homemade fettuccine · mix mushroom · Japanese egg yolk - $148▫ 今次晚市我地主攻pasta,嗌左個「雜菌·手製闊條意粉·日本蛋黃」,比佢中間既北道海蛋黃深深吸引,吉爆左流出既蛋汁非常幼滑;而闊條麵除左因為佢手工製所以口感特別煙韌外,加埋蛋汁多左份濃香感,唔錯;同時唔好忽略旁邊既野菌令整體層次更加突出,高質之作。📌D E S S E R T S - $88▪ T i r a m i s u -▪ C h e e s e c a k e -▫ 咁大個coffee bar梗係唔好錯過打卡機會啦,整返兩個甜品咁就岩feel啦。第一個「意大利咖啡·芝士蛋糕」賣相非常獨特,唔似一般café就咁一件上。食落帶
如果記憶係抹唔走,咁我好肯定我會想停留係呢個畫面,
享受住6000呎既豪華體驗。咁究竟6000呎係一個咩概念?
我都答你唔到,只可以講好x有空間感呀…我講緊就係位於銅鑼灣
呢間多功能CafeBase  8」,同時提供一站式Salon美甲coffee shop服務,
呢鋪我真係可以踏入你心境,令你心傾…聽你心聲。👇
📌M A I N -
同時唔好忽略旁邊既野菌令整體層次更加突出,高質之作。
📌D E S S E R T S - $88
T i r a m i s u -
C h e e s e c a k e -
T i r a m i s u
唔似一般café就咁一件上。食落帶明顯既酒香,加上手指餅夠濕潤,
口感唔錯;而隨後既「手製·芝士蛋糕」造型亦好獨特,
C h e e s e c a k e
用上一粒粒芝士代替一件上,口感細細粒一啖過,
C h e e s e c a k e
食落芝士味幾香,但又唔會太甜,食得過!
📌O T H E R S -
Iced · Chocolate³ - $70
Iced · Chocolate³
Matcha · Latte - $52 (H)
Matcha · Latte
▫ 野飲方面亦值得一試,當中試左兩杯人氣特飲「朱古力·三次方」、
鮮奶·抹茶」。前者朱古力分三種層次,上枱時staff建議先輕輕

試特濃既朱古力,然後再放朱古力片,可以加強口感,最後就可以
隨個人口味加返適量既,咁就做到甜而不膩啦,呢種飲法都幾有新鮮感;
Iced · Chocolate³

而後者抹茶入口質感順滑,抹茶既比例岩岩好,認真唔錯。
2021-06-24
Matcha · Latte
呢間𝚌𝚊𝚏𝚎好特別,小編已經𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔左好耐,因為成間𝚌𝚊𝚏𝚎嘅概念好正❣️可以係度𝚜𝚊𝚕𝚘𝚗同整指甲之餘,𝙶/𝙵可以嘆下啡同食甜品🍮,而樓上可以食主食,今次係度食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑,𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝包餐湯同沙律🥗,𝚌𝚙值都幾高🤍🤍-𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚐𝚊𝚋𝚞𝚝𝚊 𝙿𝚘𝚛𝚔 $𝟷𝟺𝟾用上日本佐賀豬扒,再香煎,肥瘦均勻嘅豬扒好彈牙,一d都唔柴🐷配上青醬,酸酸地減輕油膩嘅感覺,而且伴碟嘅薯仔片都好淋好好味🥔-𝙿𝚊𝚗 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚎𝚊 𝙱𝚊𝚜𝚜 $𝟷𝟺𝟾香煎海鱸魚好厚,魚皮煎得好脆,肉質富有彈性,而且魚嘅油分充足🐟🥰底下係藜麥同埋青瓜絲,好健康而去啱晒生酮嘅人士。-𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟾法式吐司外面炸得好脆,裡面係布丁嘅質感,真係外脆內軟,成件事控制得好perfect,超推薦大家試😋-朱古力三次方 $𝟽𝟶鍾意飲朱古力嘅人士適用😆🍫本身有一杯泡沫朱古力,再配上迷你玻璃杯裝住嘅特濃朱古力,朱古力香滑順口,質感更加濃,而且唔會好甜。-𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎 $𝟼𝟾呢期係愛文芒𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎🥭味道好清甜,成口都係芒果味清香,一d都唔假😆

𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚐𝚊𝚋𝚞𝚝𝚊 𝙿𝚘𝚛𝚔 $𝟷𝟺𝟾

𝙿𝚊𝚗 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚎𝚊 𝙱𝚊𝚜𝚜 $𝟷𝟺𝟾
底下係藜麥同埋青瓜絲,好健康而去啱晒生酮嘅人士。

𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟾

朱古力三次方 $𝟽𝟶
鍾意飲朱古力嘅人士適用😆🍫

𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎 $𝟼𝟾
呢期係愛文芒𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎🥭
味道好清甜,成口都係芒果味清香,一d都唔假😆
2021-06-21 103 views
▪️$258 和牛肋骨配薯蓉 波多貝羅蘑菇 胡椒汁和牛肋骨嘅外表正正方方咁,睇落好吸引☺️因為煮到非常軟腍,所以基本上同枝叉就可以切開嚿肉咁佢食落肉汁都幾豐富,點埋胡椒汁都好惹味而蘑菇同埋菜應該係用左和牛肋骨的油脂煮出黎,所以食落都幾香牛味.▫️$228 香煎紅鯛魚 南瓜意式燴飯 墨魚汁紅鯛魚嘅上面係魷魚圈,而下面係南瓜燴飯魷魚圈咬落都幾煙韌✨而紅鯛魚就煎得好香,食落個皮好脆,同埋肉質都幾滑架南瓜飯就表現正正常常啦.▪️$158 卡邦尼手製意粉配香蒜 意式風乾豬面頰我地好鐘意呢個意粉嘅麵質,因為佢咬落好彈牙👍🏻每啖意粉都掛滿咗蛋黃汁,感覺好豐富~而經過醃製嘅風乾豬面頰嘅鹹味就比較突出.▫️$128 三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒前菜嘅擺盤好靚,五枝華夫筒就好似花咁插喺小盆栽上😚牛油果慕絲食落好綿密,有小小creamy的感覺底層仲有粒粒三文魚他他同香脆嘅芝麻筒好夾😋.▪️$88 太妃糖布甸面頭嘅糖經火槍燒過後,食落好脆口🥰而入面嘅布甸都好濃郁,有綿密嘅慕絲的感覺配埋側邊嘅粒粒牛油曲奇一齊食感覺好有咬口.▫️$52 鮮奶抹茶Latte 嘅拉花好靚而佢所用嘅抹茶粉唔會有好大嘅苦澀味所以飲起上黎幾有茶香💕.▪️
▪️$258 和牛肋骨配薯蓉 波多貝羅蘑菇 胡椒汁
和牛肋骨嘅外表正正方方咁,睇落好吸引☺️
因為煮到非常軟腍,所以基本上同枝叉就可以切開嚿肉
咁佢食落肉汁都幾豐富,點埋胡椒汁都好惹味

▫️$228 香煎紅鯛魚 南瓜意式燴飯 墨魚汁
紅鯛魚嘅上面係魷魚圈,而下面係南瓜燴飯
魷魚圈咬落都幾煙韌✨
而紅鯛魚就煎得好香,食落個皮好脆,同埋肉質都幾滑架
南瓜飯就表現正正常常啦

▪️$158 卡邦尼手製意粉配香蒜 意式風乾豬面頰
我地好鐘意呢個意粉嘅麵質,因為佢咬落好彈牙👍🏻
每啖意粉都掛滿咗蛋黃汁,感覺好豐富~
而經過醃製嘅風乾豬面頰嘅鹹味就比較突出

▫️$128 三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒
前菜嘅擺盤好靚,五枝華夫筒就好似花咁插喺小盆栽上😚
牛油果慕絲食落好綿密,有小小creamy的感覺
底層仲有粒粒三文魚他他
同香脆嘅芝麻筒好夾😋

▪️$88 太妃糖布甸
面頭嘅糖經火槍燒過後,食落好脆口🥰
而入面嘅布甸都好濃郁,有綿密嘅慕絲的感覺
配埋側邊嘅粒粒牛油曲奇一齊食感覺好有咬口

▫️$52 鮮奶抹茶
Latte 嘅拉花好靚
而佢所用嘅抹茶粉唔會有好大嘅苦澀味
所以飲起上黎幾有茶香💕

▪️季節果昔
夏天嘅當造水果係芒果,所以今日嘅季節果昔用左芒果做主打😆
而佢飲落唔止有芒果味,仲有陣陣的青蘋果甜味
整體上好冰涼同埋幾smooth
Dinner
Base 8 係一間集cafe•salon•nails 既店,今次主力介紹佢地既野食先~~ 佢地間cafe 有兩層,地下就係食甜點輕食,如果要食主菜lunch dinner 就要上1/F 喇 (但如果想打卡建議痴喺 G/F hahaha ) 因為今次我係去食lunch 所以就要去1/F la ,上到去環境幾大唔錯,而且店員都好nice,一黎到就同我哋介紹返有咩dish係推薦~ 最後我地叫左雜菜沙律蔬菜清新爽口,仲加埋蟹籽喺表面令口感增加不少。紅菜頭椰子湯因為係紅菜頭底所以個湯係紫紅色,味道飲落椰子味好突出,我覺得個味就好似甄沾記啲椰子糖咁haha~~烤無骨法國春雞春雞份量係半隻,雞肉肉質嫩滑,肉汁豐富,入味非常,加埋伴碟既菠菜沙律食,感覺清新~~煎脆皮鱸魚鱸魚採用香煎方式,魚皮煎至香脆金黃色,而魚肉火候控制得宜,仍能保持嫩滑。而拌碟喺用上清新青瓜絲同埋好健康嘅藜麥,可算係非常飽肚伯爵茶法式燉蛋燉蛋外脆內嫩,甜度得宜,仲帶有淡淡嘅伯爵茶嘅茶香。法式吐司:吐司外表香脆,內裡鬆軟,滿滿嘅牛油香味,加埋伴碟嘅雪糕同埋果仁,味道變得更豐富。朱古力三次方:呢杯係朱古力愛好者必點之選,係好濃好濃嘅朱

最後我地叫左

雜菜沙律
蔬菜清新爽口,仲加埋蟹籽喺表面令口感增加不少。

紅菜頭椰子湯

烤無骨法國春雞

煎脆皮鱸魚

伯爵茶法式燉蛋
燉蛋外脆內嫩,甜度得宜,仲帶有淡淡嘅伯爵茶嘅茶香。

法式吐司:

朱古力三次方:呢杯係朱古力愛好者必點之選,係好濃好濃嘅朱古力

濃到好似係朱古力漿,如果嫌太濃嘅話,佢哋係有奶提供。味道方面係比想像中無咁甜,可算係甜度適中。

Affogato:濃縮咖啡mix埋雲呢拿味雪糕正正~~
  • 朱古力3次方
  • 法式西多士
2021-07-15 2 views
Coffee Dining Salon☺︎︎集salon、美甲、餐廳、cafe於一身嘅地方☁️ 總共有兩層,嗰日去食晏有lunch set,CP值算高~ 環境舒服,坐耐啲都得,約朋友去食嘢啱哂☺️☺︎︎Homemade Pain Perdu w/ vanilla icecream 特別鍾意佢嘅新甜品!French toast 外層燒上一層薄蕉糖,配埋苺果同雪糕一齊食超正❤️☺︎︎Pan fried Sea Bass以香煎嘅方法嚟烹煮,魚皮部份香脆,魚肉肉質keep住鮮嫩,伴碟嘅青瓜好香牛油味同魚一齊食好夾✨☺︎︎Baby Chicken (half)半份法國春雞份量啱啱好,雞肉肉質嫩滑,伴碟有baby kale沙律,味道清新唔會好漏!☺︎︎Earl Grey Crème Brûlée 甜度啱啱好,帶有淡淡伯爵茶香~📍Base 8 G/F, 8 Cleveland Street, Causeway Bay
Coffee Dining Salon

Pan fried Sea Bass

☺︎︎
Baby Chicken (half)

Earl Grey Crème Brûlée
甜度啱啱好,帶有淡淡伯爵茶香~

📍Base 8
2021-07-11 5 views
Base 8 店面非常之大大陽光玻璃位☀️玻璃大窗口位🌿透明冰磚牆樓梯 🧊🧊每個位都好靚 💓有唔少打卡高手📷大家可以去餐廳IG睇下@base8.hk 好多靚靚d相影得勁好🤩餐廳IG仲有打卡教學👅我地當日就上2樓食LUNCH 我特別想推薦個 「煎脆皮爐魚」個皮煎到好脆同時魚肉保持嫩滑🐟下面有口感粒粒分明既椰菜花米同青瓜拌碟 多重口感 清新特別🌿另外 ,日本佐賀豬扒脂肪比例非常唔錯少少油脂食落更加軟滑大家睇相見到粉粉嫩嫩都知啦👅另一樣想講係餐湯🍲紅菜頭椰子湯🟤🔴見到勁紅唔駛怕😂好香椰子味 第一下飲落係酸酸地但再飲已經好順口 平時好小會飲紅菜頭 所以我覺得都比較特別可以一試

Base 8 店面非常之大

@base8.hk
好多靚靚d相影得勁好🤩
餐廳IG仲有打卡教學👅

我地當日就上2樓食LUNCH
我特別想推薦個 「煎脆皮爐魚」
個皮煎到好脆同時魚肉保持嫩滑🐟

但再飲已經好順口
平時好小會飲紅菜頭
所以我覺得都比較特別可以一試
2021-07-01 12 views
雜菜沙律蔬菜清新爽口紅菜頭椰子湯好香椰汁既味道日本佐賀豬扒豬扒肉質彈牙 ,外脆內嫰煎脆皮爐魚表皮脆脆地,爐魚都算幾滑伯爵茶法式燉蛋焦糖面層表層脆脆哋 ,內層輕輕有伯爵味 ,食落唔錯手製芝士蛋糕 用高杯襯托 顯得高貴,芝士蛋糕用方粒製成一粒粒,凍凍哋都OK 。
雜菜沙律
蔬菜清新爽口

紅菜頭椰子湯
好香椰汁既味道

日本佐賀豬扒
豬扒肉質彈牙 ,外脆內嫰

煎脆皮爐魚
表皮脆脆地,爐魚都算幾滑

伯爵茶法式燉蛋
焦糖面層表層脆脆哋 ,內層輕輕有伯爵味 ,食落唔錯

手製芝士蛋糕
2021-06-29 13 views
今次同朋友去2樓餐廳食飯,好有驚喜啊🤩前菜三文魚他他與牛油果慕斯華夫筒🥑又靚又好食!牛油果慕斯香濃幼滑,同三文魚他他好夾丫😙主食方面特別推薦法國春雞🐥不得了!雞肉超級嫩滑🤤皮香而且超多肉汁,勁Juicy!和牛肋骨亦相當出色!肉質非常軟腍,配蘑菇胡椒汁,呢個醬汁簡直係精華!好味到差D舔埋隻碟🤪最後當然食埋甜品!手製法國吐司同伯爵茶法式燉蛋都無令我失望😆前者外脆內軟,配雲呢拿雪糕仲有冰火相融既感覺;後者質感順滑,茶味非常突出!

今次同朋友去2樓餐廳食飯,好有驚喜啊🤩

2021-06-28 8 views
【 #一站式潮點 】 去理髮店是需要集氣的...去親都起碼要坐2-3個鐘是等閒事,如果一次過做埋染、電、剪、燙又或者頭皮頭髮treatment, 分分鐘可能要坐半日以上,坐到腰板都直埋,期間肚仔餓可能求其是但叫個外賣填肚就算。最近我就去左人氣熱點 Base 8 cafe 打咭外,仲順便做埋hair treatment 恤埋個靚髮再喺入面嘅餐廳食埋個晚飯,成件事幾有儀式感,佢地仲有美甲服務,呢度環境佈置都好舒適,店員服務仲好貼心喔,餐廳食物無論係賣相同味道都好有驚喜,打咭、美髮、美甲、美食 一take 過,真係可以好 relax 同 enjoy 一日扮靚之旅。是日點餐: 三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒: 人氣必叫!!!賣相可愛嘅 mini 板雪糕,三文魚他他與牛油果慕絲味道好夾,口感幼滑,cone 好鬆脆可口。法國春雞配蜜糖芥末汁.蕃茄菠菜沙律: 春雞皮脆肉嫩,好juicy, 配埋沙律食感覺好清新。香煎紅鯛魚.南瓜意式燴飯.墨魚汁: 鯛魚煎得香脆,南瓜香甜配綿密意大利飯,配墨魚汁賣相好吸引。雜菌手製闊意粉配日本蛋黃 : 面條爽口彈牙,沾有蛋香同菇香嘅醬汁非常惹味 。手製法式吐司與雲呢拿雪
【 #一站式潮點 】

去理髮店是需要集氣的...

去親都起碼要坐2-3個鐘是等閒事,

分分鐘可能要坐半日以上,坐到腰板都直埋,

期間肚仔餓可能求其是但叫個外賣填肚就算。

最近我就去左人氣熱點 Base 8 cafe 打咭外,

成件事幾有儀式感,佢地仲有美甲服務,

呢度環境佈置都好舒適,店員服務仲好貼心喔,

餐廳食物無論係賣相同味道都好有驚喜,

打咭、美髮、美甲、美食 一take 過,

真係可以好 relax 同 enjoy 一日扮靚之旅。

是日點餐:

三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒: 人氣必叫!!!

口感幼滑,cone 好鬆脆可口。

法國春雞配蜜糖芥末汁.蕃茄菠菜沙律:

春雞皮脆肉嫩,好juicy, 配埋沙律食感覺好清新。

香煎紅鯛魚.南瓜意式燴飯.墨魚汁:

鯛魚煎得香脆,南瓜香甜配綿密意大利飯,

配墨魚汁賣相好吸引。

雜菌手製闊意粉配日本蛋黃 :

面條爽口彈牙,沾有蛋香同菇香嘅醬汁非常惹味 。

手製法式吐司與雲呢拿雪糕 :

外層香脆內層鬆軟,啖啖蛋香,配埋雲呢拿雪糕一齊食,

好食到停唔到口。

伯爵茶法式燉蛋 :

面層燒得香脆焦糖,內層啖啖都充滿 earl grey 香氣。

冰滴咖啡 :

原壺冰凍金屬罐盛載著香濃味甘嘅冰凍純黑咖啡,型格感十足。

綜合玫塊紅茶 :

香檳杯內盛載著芳香撲鼻嘅玫塊紅茶,色澤誘人,

完美茶香玫塊香。
2021-06-22
Dinner
Base8集餐廳🍴Café☕Salon💇🏻‍♀‍美甲於一身💅🏻整完髮gel完甲嘅話肚餓都唔怕啦😳3 Course Lunch Menu𝔖𝔱𝔞𝔯𝔱𝔢𝔯𝔰🥗沙律,飛魚籽醃紅椰菜雜菜唔會太多醬👍🏻🫕紅菜頭椰子湯🌿裡面有紅菜頭粒粒,口味健康帶點咸~𝔐𝔞𝔦𝔫 ℭ𝔬𝔲𝔯𝔰𝔢𝔰🍖日本佐賀豬扒豬扒肉質彈牙一啲都唔韌,有脂肪包著肉質但喺唔會過膩🤩表面撤上帶點酸酸嘅阿根廷青醬,同肥肥豬扒好夾,伴菜為炆到軟腍嘅薯仔片🥔唔好以為份量細細,分咗一半食都幾飽肚咖!🍴煎脆皮爐魚表面煎得脆卜卜!爐魚肉質超滑!魚肉油份飽滿🤩配以開胃檸檬牛油汁,突出鮮味!🥦椰菜花米細細粒粒分粒,加上爽口意大利青瓜絲🥒 𝔇𝔢𝔰𝔰𝔢𝔯𝔱𝔰 🍮Earl Grey Crème Brulee 伯爵茶法式燉蛋焦糖薄層烤得剛剛好,燉蛋入口滑嫩,微甜伯爵味超濃! 🧀Cheesecake手製芝士蛋糕 $88用高杯盛裝著嘅粒粒芝士蛋糕,外型好似冰塊咁🧊雪到帶點硬度嘅芝士蛋糕入口冰冰,慢慢口腔中融化,散發濃濃芝士味道🥰最鐘意呢款!𝔇𝔯𝔦𝔫𝔨𝔰🍵Matcha Latte $50☕Cappuccino +$20

3 Course Lunch Menu
𝔖𝔱𝔞𝔯𝔱𝔢𝔯𝔰
🥗沙律,飛魚籽醃紅椰菜雜菜唔會太多醬👍🏻
🫕紅菜頭椰子湯🌿裡面有紅菜頭粒粒,口味健康帶點咸~

𝔐𝔞𝔦𝔫 ℭ𝔬𝔲𝔯𝔰𝔢𝔰
🍖日本佐賀豬扒

🍴煎脆皮爐魚

🥦椰菜花米細細粒粒分粒,加上爽口意大利青瓜絲🥒

𝔇𝔢𝔰𝔰𝔢𝔯𝔱𝔰

焦糖薄層烤得剛剛好,燉蛋入口滑嫩,微甜伯爵味超濃!
手製芝士蛋糕

🧀Cheesecake手製芝士蛋糕 $88

𝔇𝔯𝔦𝔫𝔨𝔰
🍵Matcha Latte $50
☕Cappuccino +$20

Lunch
2021-06-26 12 views
首先要提呢個超好食嘅carbonara ($158)🥺🥺無論係質地同味道都調教得好好,配埋煎香咗風乾豬面頰,好惹味!其他菜式都岀色~日本水果番茄冰菜沙津($148),第一次食用冰菜整嘅沙津,口感好爽🤤而且呢隻番茄真係超甜!!!食完番唔到轉頭💁🏻‍♀️主菜仲有香煎紅鯛魚墨汁南瓜risotto ($228)~ 條魚煎到皮脆肉滑,risotto夠creamy得嚟唔會膩,應該係因為南瓜汁同墨汁balance 很好好🙌🏻仲有一道和牛肋骨配薯蓉($258) 份量唔細,好肥美~ 薯蓉真係好幼滑,配胡椒蘑菇汁食好滿足!甜品Earl Grey Creme brûlée 配搭新穎,表面夠脆唔會硬,好食~另一道French toast 細細件,上碟時熱辣辣,配雪糕食無敵!😚😚喺到食完野,仲可以一條龍整埋指甲剪埋頭髮,地方好大好靚,hea一日都得🙌🏻
首先要提呢個超好食嘅carbonara ($158)🥺🥺

其他菜式都岀色~

2021-06-24 10 views
New Cafe Restaurant in Causeway Bay🍽☕️💫..銅鑼灣一向多唔同類型餐廳選擇,黎到加寧街發現一間有格調又帶點寧靜既西餐廳🍽,決定來試試。地下街舖既Coffee Shop 確係幾靚又舒服,而樓上西餐廳可以來吃個便飯。ll$128Salmon Tartare & Avocado Stuffed Waffle Conell $148Homemade Fettuccine (🍄 & JP Egg Yolk)ll $88ll $44ll $54選擇左Starter、Pasta、Dessert、Coffee,簡單輕食之選。Waffle Cone 用上Avocado🥑 亦造型可愛。Paste🍝 就不過不失,手製麵條沒想像中煙韌。Cheesecake🍰 方粒造型很精緻。Coffee☕️ 亦配上餅乾🍪。喜歡可以來寧靜吃個晚餐吧。..×××××ש銅鑼灣加寧街8號地舖..

l[三文魚他他與牛油果慕斯華夫筒 ]l$128

l[雜菌手製闊條意粉配日本蛋黃]l $148

l[手製芝士蛋糕 Cheesecake]l $88

l[鮮奶咖啡 Caffe Latte]l $44
l[朱古力咖啡Caffe Mocha]l $54

Paste🍝 就不過不失,手製麵條沒想像中煙韌。

Cheesecake🍰 方粒造型很精緻。

Coffee☕️ 亦配上餅乾🍪。喜歡可以來寧靜吃個晚餐吧。
×××[Base 8]×××