2024-01-25 300 views
大家突然間成日提起呢間cafe,於是我豁出去,去嗌咗佢哋嘅招牌Chavocado加上一塊芝麻蛋糕。Chavocado嗰杯,抹茶香氣濃郁得嚟,又帶啲微微苦澀,配上牛油果嘅滑潤,兩者搭咗埋一齊我覺得真係唔錯👍🏼。話說返個芝麻芝士蛋糕,啖啖芝士嘅濃厚夾住芝麻嘅細膩香氣,真係令人忍唔住多食幾口🍰。喺個朋友面前,煙燻竹炭cake roll做咗全場焦點。佢狂瀉出嚟嘅煙燻風味,簡直霸晒鼻,但呢種霸道係好味嘅霸道,煙燻味就算重,食落去都算得嘅🤤。總括嚟講,唔係所有嘢你都會愛上,但你總會喺這些特色美味之中找到你嘅最愛。下次,或者應該試吓佢哋嘅茶,聽聞都幾有口碑㗎。
2024-01-07 208 views
一入門口已經好香茶味好多款唔同嘅茶葉款款都想試🥹follow 社交平台仲可以免費拎一款茶包返去試飲伯爵茶latte好香好香軟滑奶泡拉花都好靚豆腐mousse cake都好清甜嘅豆腐味入面係紅豆餡有d甜但整體好味店舖雖然唔大但比人感覺好舒服好chill好適合同朋友黎傾計係經過一定會encore嘅cafe👍🏻
一入門口已經好香茶味

店舖雖然唔大但比人感覺好舒服好chill
好適合同朋友黎傾計
係經過一定會encore嘅cafe👍🏻
2023-05-30 1031 views
由匈牙利布達佩斯回港,相約好友星期日在灣仔區嘆下啡,可是咖啡店大部份已經滿座了。我們隨心在附近找找,發現了這茶店。進入店內,店員服務態度友善,我們點了茶品,慢慢地享受一個輕鬆的下午茶聚。喜歡在一起!

喜歡在一起!
2023-05-28
$60 (Tea)
Bookmark咗呢間茶館好耐.ᐟ.ᐟ⭐︎一直想到訪銅鑼灣本店,這次金鐘開張了更方便!木系茶室加上頗隱秘的位置,有隱世之感ꕤ𓂃進入茶室卻顯溫暖,設施齊備適合久坐~ (\ (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 大吉嶺春摘白玉蛋卷 $58小小一件蛋卷,但大吉嶺濃茶味很香⸜(ˊᵕˋ)⸝顏色很鮮豔,而且中間白玉很好咀嚼!Cream裡面都是滿滿的茶味,不會很甜很膩,茶控的話應該會頗喜歡的,還有其他茶味卷蛋選擇!.• ♥️ 搖擺烏龍 $65以阿里山烏龍作基底,用自家製果凍和蘋果汁混和࿐⋆*喝下去有透心涼的感覺,而且烏龍味香味不停散發在口中。有點果凍令整體茶飲的口感更多元,更容易入口₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎˚ ༘ ♡ Rating • ๑美味滿足度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡๑環境舒適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡๑服務貼心度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡๑價錢合適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡๑打卡瘋狂度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡ᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵ

Bookmark咗呢間茶館好耐.ᐟ.ᐟ⭐︎
一直想到訪銅鑼灣本店,這次金鐘開張了更方便!
木系茶室加上頗隱秘的位置,有隱世之感ꕤ𓂃
進入茶室卻顯溫暖,設施齊備適合久坐~

(\ (\

.• ♥️ 大吉嶺春摘白玉蛋卷 $58
小小一件蛋卷,但大吉嶺濃茶味很香⸜(ˊᵕˋ)⸝
顏色很鮮豔,而且中間白玉很好咀嚼!
Cream裡面都是滿滿的茶味,不會很甜很膩,
茶控的話應該會頗喜歡的,還有其他茶味卷蛋選擇!

.• ♥️ 搖擺烏龍 $65
以阿里山烏龍作基底,用自家製果凍和蘋果汁混和࿐⋆*
喝下去有透心涼的感覺,而且烏龍味香味不停散發在口中。

˚ ༘ ♡ Rating •

๑美味滿足度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑環境舒適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡
๑服務貼心度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑價錢合適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑打卡瘋狂度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡

ᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵ
📍金鐘 Basao呢日係船牌溫書日🚢,疊埋心水想去搵個靜靜哋又少distractions嘅無人之境🍵(唔好玩啦香港地嘅禮拜六除咗自己屋企邊度有得靜㗎😅)可能係上天眷顧我,所以竟然禮拜六都俾我喺呢間人氣店搵到位,而且當日環境又真係好寧靜🥹Basao 我都唔係第一次去㗎喇 - 環境係非常唔錯嘅,啲位唔多而且設計到幾疏,無咁俾人一種趕住返數chur人走嘅feel😌 不過都因為咁,所以搵位係極級困難嘅😬好好彩咁搵到隱蔽頹頹梳化位之後,我就梗係去研究飲飲食食啦(講好嘅博盡溫書一秒拋諸腦後📖)我飲嘅係岩茶牛奶,都算係比較少見嘅飲品🥛啫係烏龍茶牛奶💁🏻‍♀️蛋糕呢,就叫咗份黃梔香單叢蛋卷🍵🍰然後就終於開始默默咁背一堆燈號呀旗號呀引擎呀blablabla (腦爆炸系列🧠💥)喺集中唔到,心浮氣躁到臨界點嘅嗰一刻,茶點同飲品就送到喇😎嗰個timing準到呢...... 一啖茶一淡蛋糕 + 深呼吸 + 現場超禪嘅氣氛🧘🏻‍♀️即刻緩和咗我嗰個不安又煩躁嘅心境☺️溫書,都係講入腦㗎啫🤓 個人冷靜完,減低個 reluctance,最後啲字就慢慢flow到入去喇🤣如果你喺屋企溫書溫到腦爆炸,想出街轉換吓環境嘅話,呢個s
📍金鐘 Basao
(唔好玩啦香港地嘅禮拜六除咗自己屋企邊度有得靜㗎😅)

蛋糕呢,就叫咗份黃梔香單叢蛋卷🍵🍰

喺集中唔到,心浮氣躁到臨界點嘅嗰一刻,茶點同飲品就送到喇😎
嗰個timing準到呢......
一啖茶一淡蛋糕 + 深呼吸 + 現場超禪嘅氣氛🧘🏻‍♀️
即刻緩和咗我嗰個不安又煩躁嘅心境☺️

如果你喺屋企溫書溫到腦爆炸,想出街轉換吓環境嘅話,呢個spot我好推介🤭
差啲漏咗講食物飲品質素:6粒🌟(out of 5)
合埋眼叫都ok😌

#溫書溫到腦爆炸想冷靜吓可以考慮呢度 #basao #oolongtealatte #岩茶牛奶 #烏龍茶牛奶 #hojichacakeroll #焙茶卷蛋 #admiralty #金鐘 #ohhejfoodie
岩茶牛奶
岩茶牛奶
2022-11-16 1141 views
距離食曬灣仔月街所有餐廳又近一步( 終於 ) 有機會試到呢間以茶為主題嘅小店一打開門已經聞到濃濃茶香🌬環境令人放鬆, 令人心曠神怡而且意外地甜點/飲品都幾出色當日見到門日有𝘈𝘶𝘵𝘶𝘮𝘯 𝘛𝘳𝘦𝘢𝘵𝘴 嘅𝘔𝘦𝘯𝘶覺得太吸引了所以一次過點曬🤭❝ 黃梔香單叢牛奶 ( ᴴᴷᴰ 60 )❝ 搖擺烏龍 ( ᴴᴷᴰ 65 )❝ 黃梔香單叢蛋卷 ( ᴴᴷᴰ 60 )黃梔香單叢係其中一種烏龍茶種類配搭牛奶同蛋卷, 茶香都非常突出夾心嘅忌廉加上較軟身但仍然煙韌嘅麻糬除咗係肥仔少少同價錢貴少少外, 成個配搭好襯✨
距離食曬灣仔月街所有餐廳又近一步
( 終於 ) 有機會試到呢間以茶為主題嘅小店
一打開門已經聞到濃濃茶香🌬
環境令人放鬆, 令人心曠神怡
而且意外地甜點/飲品都幾出色
當日見到門日有𝘈𝘶𝘵𝘶𝘮𝘯 𝘛𝘳𝘦𝘢𝘵𝘴 嘅𝘔𝘦𝘯𝘶
覺得太吸引了所以一次過點曬🤭

❝ 黃梔香單叢牛奶 ( ᴴᴷᴰ 60 )
❝ 搖擺烏龍 ( ᴴᴷᴰ 65 )
❝ 黃梔香單叢蛋卷 ( ᴴᴷᴰ 60 )

黃梔香單叢係其中一種烏龍茶種類
配搭牛奶同蛋卷, 茶香都非常突出
夾心嘅忌廉加上較軟身但仍然煙韌嘅麻糬
除咗係肥仔少少同價錢貴少少外, 成個配搭好襯✨
2022-11-07
$80 (Tea)
2022-10-29 810 views
But this one is absolutely another case! Really in love the texture and the colour of this one. Not too sweet neither bitter. Well balanced. Location in star street, can’t beat right , with a nice book , great cup of tea, what a Saturday morning ~|
2022-09-27 735 views
餐廳位於月街的角落放假行街行到累走入去休息下,涼下冷氣 點了一杯薑味飲品,薑味非常重蛋糕是直接在甜品櫃看顏值選的🤣🤣🤣出奇地好味呀 ❤️❤️下次再來想試試紅茶系列的飲品和蛋糕感覺會更好食

餐廳位於月街的角落
放假行街行到累
走入去休息下,涼下冷氣

點了一杯薑味飲品,薑味非常重
蛋糕是直接在甜品櫃看顏值選的🤣🤣🤣

出奇地好味呀 ❤️❤️

下次再來想試試紅茶系列的飲品和蛋糕
感覺會更好食

2022-07-30 1147 views
同靚女同事每一月其中一/兩餐lunch都會去食蛋糕代替正餐金鐘附近其實都有些cafe或賣蛋糕又有少少坐位嘅店!我寫食評呢間係其中一間,我們總會想再來坐坐/吃吃蛋糕做午餐的店呢間喺月街嘅以茶做甜品嘅蛋糕店,大部分甜品和蛋糕都係加入了茶!除了茶蛋糕,這次來到,發現這店出咗新嘅布丁甜品!我哋兩個女子好貪心一次過叫咗一set三款布丁+豆腐小甜品和飲品! 站收銀的苗條靚女老闆娘?應冇唸過中午時間,會有兩個女子食咁多甜品? 笑問:你哋全部喺度食定拎走?知道我哋係度食,笑笑口繼續落單,我說我們唔係第一次幫襯覺得佢店啲嘢好味,所以見到有新款一次過試食!佢見我哋好欣賞佢嘅食品好開心!其實我哋第一次嚟呢間店時,食佢地嘅茶味蛋糕,覺得啲蛋糕好特別有茶味,食嗰幾款都好好味!但那次其中一件唔知點解有少少豉油味懷疑嗰次做蛋糕嘅師傅落錯調味料!我哋笑問當日店員。店員仔細想想,笑說可能係煙熏味,煙得太重?anyway 之後再嚟,蛋糕應冇再煙燻得咁多今次所食嘅布丁,每種布丁有佢自己嘅獨有茶味!有茉莉花同另兩種我唔認識嘅茶!三款設計似是淺淺的茶,很香的茶和較濃的茶豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味濃,內裡有濃香綠茶,goo
同靚女同事每一月其中一/兩餐lunch都會去食蛋糕代替正餐

金鐘附近其實都有些cafe或賣蛋糕又有少少坐位嘅店!

除了茶蛋糕,這次來到,發現這店出咗新嘅布丁甜品

豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味濃,內裡有濃香綠茶,good

飲品方面,我的飲品清涼又青澀
應因那片果乾?很適合夏天

吃完,放回tray,準備離開前,估唔到老闆娘行出櫃台,笑問你覺得邊種最好味?我話三款都好味,但一定要㨂,覺得Jasmine最好,有茶味和一吃很香!佢竟然話要送一個比我帶走,我最初婉拒,後來都經不起誘惑!

佢應是注重體型和健康的人,叫我不要一回公司便吃!可夜晚食或者第二朝先食,佢應怕我更肥,好搞笑😆

最後,因放工時,知道姑仔夜晚會到訪我屋企!佢亦係愛甜品之人,我就忍著為食,讓給她試!

佢都非常欣賞,覺得好香好香同茶味適中,甜味適中,覺得係一個非常好嘅甜品!感謝我留起給她!

最後說說,我和靚女同事本身覺得呢度環境舒服簡單,店員Nice,甜品很不錯!估唔到老闆娘更加cute同nIce,讓我有個意外開心輕鬆嘅一天
2022-07-15
$140 (Lunch)
2022-07-03 1068 views
雖然天氣不似預期,仲要準備八號波,橫風橫雨下去暗處茶室,果然要“左轉右轉遇茶室”非常鍾意呢類較偏既茶室,稍為可供遠離煩囂既好去處愛上~~~~~其實香港好有發展既空間可以有更多呢類茶室,雖然唔係專for品茗,但茶類選擇都足夠甚至可以叫多添!有啲喺新嘗試比較少認識既茶類,所以值得一讚。講番正題😂呢間既形式完全可以同一般Cafe媲美,不過美中不足既係茶既翻沖量較為少:一款menu可以沖兩次另一款就可以沖四次~如果係青茶類三次,紅茶五次都ok(可能自己慣左飲完又沖飲完又沖😂)不過如果只係為點綴下送下蛋糕既話就冇咩所謂既,已經足夠。如果天氣好其實可以坐門口,因為佢係偏啲既唐樓位置,所以舖外面都較清靜啲~落雨天既話,一路飲茶一路聽住落雨聲絕對係一種享受。不過店員話如果繁忙時多人起嚟有時限,所以平日去就可能比較好~BTW,店員好Nice~多次解決自己對茶既問題😂🙇🏻我飲呢隻茶叫“黃槴香單叢”,係第一次飲既茶~鳳凰單叢就飲得較為多,而呢隻單叢就好唔同,佢比鳳凰清香好多好清爽,同friend都感覺似飲綠茶既感覺~啊!係中國綠茶喔唔好諗左日本果邊😂個人觀點:都係果句,係香港雖然做茶室既仲係少,但真心不比咖

非常鍾意呢類較偏既茶室,稍為可供遠離煩囂既好去處
愛上~~~~~

講番正題😂
一款menu可以沖兩次
另一款就可以沖四次~
不過如果只係為點綴下送下蛋糕既話就冇咩所謂既,已經足夠。

落雨天既話,一路飲茶一路聽住落雨聲絕對係一種享受。

BTW,店員好Nice~多次解決自己對茶既問題😂🙇🏻

個人觀點:

都係果句,係香港雖然做茶室既仲係少,但真心不比咖啡差,而且好多茶室已經好現代唔係仲徘徊係跟老人家或者同爹娘去茶樓果種,坦白講茶樓點會有靚茶😂飲既方法都唔理想~
所以可以試多啲呢類現代茶室,可能會令你愛上茶之餘,仲可以多個選擇係生活中添一份寧靜,多一點雅興~

寧靜安逸渡人生未必係會悶,
狂歡盡興但快樂亦未必會多,
慢活足而令人精神為之一振,
生活沉思可多明瞭人之一生。

黃槴香單叢
蜜香紅茶
豆腐慕絲抹茶蛋糕,煙燻小種茶白玉蛋糕卷,大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
黃槴香單叢,大吉嶺霖吉雅莊園春摘
2022-07-01
$120 (Tea)
黃槴香單叢
蜜香紅茶
黃槴香單叢,大吉嶺霖吉雅莊園春摘
2022-07-02 561 views
。大紅袍黑糖麻糬蛋卷。青檸薄荷烏龍茶梳打。桂花白芽奇蘭湯力木系裝修風格,設計明亮簡潔入到去有種好靜好放鬆嘅感覺不過入面座位唔多,梳化位普遍要搭枱試咗2杯BASAO獨家Chajito以茶做靈感嘅調茶配方好清爽好啱夏天飲🌱☀️2款都飲到茶味,湯力款多咗啲甜味夾埋桂花,呢款比較合我心意不過飲到底,冰粒融咗,會淡啲~卷蛋其實做得好鬆軟濕潤不過中間黑糖麻糬同cream有啲太搶味整體茶味唔夠出,唔係好食到有茶味~
。大紅袍黑糖麻糬蛋卷
。青檸薄荷烏龍茶梳打
。桂花白芽奇蘭湯力

木系裝修風格,設計明亮簡潔
入到去有種好靜好放鬆嘅感覺
不過入面座位唔多,梳化位普遍要搭枱
試咗2杯BASAO獨家Chajito
以茶做靈感嘅調茶配方
好清爽好啱夏天飲🌱☀️
2款都飲到茶味,湯力款多咗啲甜味
夾埋桂花,呢款比較合我心意
不過飲到底,冰粒融咗,會淡啲~

卷蛋其實做得好鬆軟濕潤
不過中間黑糖麻糬同cream有啲太搶味
整體茶味唔夠出,唔係好食到有茶味~
金鐘月街一直都吸引唔少附近上班族食晏👩‍💻🧑🏻‍💻而我哋係食完飯之後俾附近呢間以木系為主嘅文青Cafe吸引左🌿 🤓店內座位吾算多🪑但好在可能因為平日lunch hour (1:30PM左右) 所以唔算太多人 入去就有位☺️雖然地方吾算好大 但環境舒服 枱之間有足夠距離 空間感十足 係金鐘難得寧靜悠閑嘅小角落🌱食物方面作為茶控🍵☕️見到個Menu已經心心眼左😍簡直覺得每一樣野都想試🤩🤩豆腐慕絲抹茶蛋糕 Tofu Mousee Matcha Cake🍰外表係純白色一舊正方形◽️好清新🍀係其他餐廳比較少見嘅蛋糕款而食落非常有驚喜🤩外層係甜甜地 豆腐味濃郁 質地好滑溜中間嘅抹茶味亦岩岩好 屬於比較回甘茶味 同外層甜甜地嘅豆腐味好夾💞大紅袍黑糖麻薯蛋捲🎂外層蛋糕鬆軟 內層Cream做得好細滑 無論蛋糕定係Cream都好有茶味🫖同時加咗黑糖麻薯作為點綴 口感豐富⭕️岩茶牛奶Rock oolong latte🍵岩茶係市面cafe上比較少見嘅茶款 員店介紹岩茶其實係大紅袍烏龍茶🫖見到menu寫左”MUST TRY”於是我地三個友人不約而同咁揀左同一款😂😂而飲落我哋嘅第一個感覺都係 - ”好味喎”味道上雖然冇平

食物方面

外層蛋糕鬆軟 內層Cream做得好細滑
無論蛋糕定係Cream都好有茶味🫖
同時加咗黑糖麻薯作為點綴 口感豐富⭕️

岩茶牛奶Rock oolong latte🍵
而飲落我哋嘅第一個感覺都係 - ”好味喎”

味道上雖然冇平時抹茶咁濃郁 奶味比較重 但佢的確有獨特嘅茶香味 暫時未係其他地方飲過
加上口感順滑 整體係特別而好飲嘅👍🏼
對於未試過嘅朋友泥講 同menu寫嘅一樣 係”MUST TRY” item🤪值得一試呀!
2022-06-11 467 views
✨Seaside Honey 蜜香紅茶 $52有一種淡淡天然蜜糖香味。比較特別嘅一款茶,通常平時都係飲水果茶較多。朋友好鍾意呢款茶,問可唔可以買返屋企,但可惜只可以係店入面飲到。推介推介!✨Rock Oolong Latte 岩茶牛奶 $45選用大紅袍沖製,但我覺得係有少少蜜味嘅奶茶🤣(比平時我自己用普通紅茶加牛奶甜)飲落口好順滑,奶味較重!✨大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷同埋岩茶牛奶味道類似,中間夾住兩舊黑糖麻薯😋蛋糕、麻薯同忌廉比例剛剛好,不會過甜!環境:4.1/5木系裝修風格,好簡潔,店內座位不多。下午時間會比較多人,到傍晚六點左右開始會明顯少啲人。服務:4/5店員都會好熱心咁推介,問你想飲咩類型嘅茶再介紹返。蜜香紅茶就係店員嘅推介☺️食物:4.2/5比想像中有驚喜😳下次想試吓bagel,好似好吸引!⚠️下午六點後冇熱食提供Revisit: Yes
✨Seaside Honey 蜜香紅茶 $52

✨Rock Oolong Latte 岩茶牛奶 $45

✨大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷

環境:4.1/5

服務:4/5

食物:4.2/5
比想像中有驚喜😳下次想試吓bagel,好似好吸引!
⚠️下午六點後冇熱食提供

Revisit: Yes
  • Seaside Honey 蜜香紅茶
  • Rock Oolong Latte 岩茶牛奶
  • 大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷
2022-06-06 277 views
位於小巷入面既寧靜茶室🫖可以係鬧市中享受一刻悠閒❤️ 今次剩係試左佢地既蛋糕,下次要配埋茶睇下係唔係咁夾!| 煙燻紅茶白玉蛋糕卷|$58|9/10 出面既蛋糕用左竹炭,質地濕潤,夾住cream入邊仲有好煙韌嘅白玉。一開頭以為係麻糬,因為以白玉黎講佢真係十分之chewy 🍡 呢款蛋糕特別之處係可以食到淡淡茶香,晏就既時候食真係岩晒feel 🥰攝於20220525📷

| 煙燻紅茶白玉蛋糕卷|$58|9/10

攝於20220525📷
TakeAway
茶控必試的特色文青Cafe — 𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮🫖▫️呢間𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮喺灣仔同銅鑼灣都有分店。呢次去呢間係灣仔分店,環境裝修感覺舒服,可以喺呢度放假hea下時間⏳適合假日喺度放空,俾人一種好休閒嘅感覺💤▫️☕️凍岩茶牛奶𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)岩茶即係台灣本土獨有的紅烏龍茶,即係紅茶同烏龍茶mix埋一齊。今次係第一次飲,飲落去都幾特別🤔入口有陣陣的炭香味,奶香味比較重,茶控略嫌茶味唔夠濃郁🫣岩茶的比例多啲會比較岩我口味~▫️🍵熱抹茶牛奶𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)抹茶味好香濃,茶味多於奶味 ,唔係間間都做到,飲到最後啲茶粉都有少少沉底,有少少卡住喉嚨咁🙊▫️🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52)每一啖都會有煙韌既黑糖麻糬,而且麻糬甜度係適中,唔會好甜。不過蛋糕整體嘅茶味唔太突出,可以再濃啲~▫️🍰煙燻小種紅茶白玉蛋糕卷($52)呢一種小種紅茶️茶葉真係未試過☕好少有蛋糕會使用呢一種茶葉來製作。蛋捲食落去質感有少少沙沙地,食落去唔知點解有少少火腿味🤔好特別😂一開頭以為自己嘅味覺有問題,之後問一問朋友,佢都係話食到真係火腿味😂有別於之前食嘅蛋捲,而白玉質感亦好煙韌、有咬口!▫️
茶控必試的特色文青Cafe — 𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮🫖
▫️
☕️凍岩茶牛奶𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)
▫️
🍵熱抹茶牛奶𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)
▫️
🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52)
▫️
🍰煙燻小種紅茶白玉蛋糕卷($52)
▫️
整體來講,呢間Cafe嘅蛋糕甜度唔會好甜,唔該蛋糕同埋飲品都係以茶為主,適合各位茶控去try try!!😆
地址:BASAO tea
灣仔月街17號地舖。
銅鑼灣白沙道16號地舖。