2009-04-05 74 views
去左旺角買包點俾bb食見到bb最鐘意食既馬拉糕,當然立即買一個啦而我自己就買左個我最鐘意食既奶皇包包點先生既馬拉糕真係幾好食,又鬆化,味道都唔錯,值得推薦!!!奶皇包就好普通,個皮厚,奶皇又唔多,不會推薦大家食
去左旺角買包點俾bb食
見到bb最鐘意食既馬拉糕,當然立即買一個啦
而我自己就買左個我最鐘意食既奶皇包

奶皇包就好普通,個皮厚,奶皇又唔多,不會推薦大家食
2009-04-05 6 views
這天不知怎的,竟然想試中式包點,於是和一眾太太擠了進去。隨便選了芝麻包和豆少包,晚上回家就蒸了來吃。我吃的是芝麻包,包皮真的不好吃,餡料也不覺得出色。可能我期望的是流沙的芝麻,但這個只是粗糙的黑芝麻,所以不合我口味吧。豆沙包我就沒吃了,不知味道如何。看來還是西式包包更得我心﹗
這天不知怎的,竟然想試中式包點,於是和一眾太太擠了進去。

隨便選了芝麻包和豆少包,晚上回家就蒸了來吃。

看來還是西式包包更得我心﹗
$5 (Other)
2009-03-30 2 views
本身我是個麵包愛好者~!見到蒸包包咁吸引當然唔放過一入去買左2個大曼頭, 一個狗菜包, 一個奶黃包回家蒸返熱食真的超好吃!!但反常地奶黃包是最差的一個,可能平時酒樓常吃的比較軟滑明顯地包點先生的奶黃比下去...但幾蚊雞又想點! 熱辣辣又食得飽飽!會再幫襯
本身我是個麵包愛好者~!
見到蒸包包咁吸引當然唔放過

一入去買左2個大曼頭, 一個狗菜包, 一個奶黃包
回家蒸返熱食真的超好吃!!
但反常地奶黃包是最差的一個,
可能平時酒樓常吃的比較軟滑
明顯地包點先生的奶黃比下去...

但幾蚊雞又想點! 熱辣辣又食得飽飽!

會再幫襯
2009-03-29
$14.5 (Breakfast)
2009-03-22 14 views
見佢個樣咁可愛,就買左佢做第日既早餐。可惜叮返熱都係比較硬,或者蒸會比較好啲,而且本身唔係太好荳沙包,所以覺得一般般啦!
箭豬仔
2009-03-13 18 views
香菇雞卷 ~ 看似平平無奇既一個包 , 入面既餡料雖然唔多 , 但係味道反面唔差 , 而且岩岩蒸好熱辣辣即刻拎上手食 , 有返d肉汁就冇咁乾身 , 唔錯。 雞仔餅 ~ 不嬲我都對雞仔餅都唔抗拒 , 又唔係日日食一大包咁唔健康呀 , 呢度既雞仔餅唔係太多肥既豬肉 , 所以咬落去餅身有少少硬 , 唔夠香豬油味道 , 試左一塊之後就停左手囉。 豆沙糕 ~ 質素都係普普通通 , 我嫌佢豆沙唔夠多。

豆沙糕 ~ 質素都係普普通通 , 我嫌佢豆沙唔夠多。

2009-03-12 22 views
平時1直沒機會幫襯包點先生,,,今天就要試試~!在蒸籠選購了奶黃包($4) 和 糯米卷($4)~ 另外+ $5.5多要支無糖豆漿~熱呼呼~ 急不及待要吃呢~奶黃包: 大而無當, 包份量多而餡少, 小妹咬了3口才遇見奶黃...而且奶黃淡得不像奶黃呢糯米卷: size比MK其他小店的細, 糯米飯味道很淡, 花生也很少=[或許其他包款的質素會比較好吧=[

平時1直沒機會幫襯包點先生,,,今天就要試試~!

熱呼呼~ 急不及待要吃呢~

或許其他包款的質素會比較好吧=[
奶黃包
糯米卷
2009-03-12
$13.5 (Tea)
2009-03-10 4 views
好好味既平價蒸飯食完一碗飽足2個鐘佢既料同2碟點心差唔多抵過去酒樓多多聲~!!!!!係呢個時候,窮人既救星啊大家可以去試下絕對超值架~而家呢排仲做緊曼頭特價10蚊4個單個只需2個半佢個d曼頭好香,不過如果有炸曼頭就一流喇~仲有佢朝早6點半就已經有飯買真係估唔到而家呢排早出門都係食佢朝早既新鮮包
好好味既平價蒸飯

食完一碗飽足2個鐘
佢既料同2碟點心差唔多
抵過去酒樓多多聲~!!!!!
係呢個時候,窮人既救星啊
大家可以去試下
絕對超值架~
而家呢排仲做緊曼頭特價
10蚊4個
單個只需2個半
佢個d曼頭好香,不過如果有炸曼頭就一流喇~
仲有佢朝早6點半就已經有飯買
真係估唔到
而家呢排早出門都係食佢朝早既新鮮包
2009-02-24
二月廿三日(星期一)是日早餐就是昨日帶回答的銀絲卷以及黑芝麻包!買時已經見到要叮7分鐘才好吃的,但是公司沒有微波爐...所以唯有凍食了吧我的黑芝麻包,包比較硬,只因為沒有叮熱吧!但是涵我是非常喜歡的黑芝麻,非常美味!老公的銀絲卷也是,相信熱吃會好吃更多!
二月廿三日(星期一)

是日早餐就是昨日帶回答的銀絲卷以及黑芝麻包!

老公的銀絲卷也是,相信熱吃會好吃更多!
是熱吃會最好
$5 (Breakfast)
2009-02-22 4 views
馬拉糕系我的至愛我最中意食呢到D馬拉糕=]我去過第二間D鋪到買馬拉糕但系都冇佢地甘好食@@"吾算好甜.岩岩好.又夠軟.又大舊我不嬲甿開都系買馬拉糕既-3-但系我睇完吞拿魚包既食評之後.好想試下呢到D吞拿魚包牙!!因為賣相實在好得意! ^3^5個半好抵牙我覺得!功夫都系番到啦"入面系吞拿魚加粟米=]D餡好似放得吾系好平均-3-由少食到多.><"不過冇乜要求既都好好咖啦我覺得已經好好..馬拉糕------$5吞拿魚包---$5.5
馬拉糕系我的至愛

我最中意食呢到D馬拉糕=]
我去過第二間D鋪到買馬拉糕但系都冇佢地甘好食@@"

吾算好甜.岩岩好.

又夠軟.又大舊

我不嬲甿開都系買馬拉糕既-3-
但系我睇完吞拿魚包既食評之後.
好想試下呢到D吞拿魚包牙!!
因為賣相實在好得意! ^3^
5個半好抵牙我覺得!
功夫都系番到啦"
入面系吞拿魚加粟米=]
D餡好似放得吾系好平均-3-
由少食到多.><"
不過冇乜要求既都好好咖啦

我覺得已經好好..

馬拉糕------$5
吞拿魚包---$5.5
  • 吞拿魚包&馬拉糕
2009-01-20
前一排,先生的包點唔及王子,於是有一段時間無幫襯。但阿媽話見到佢最近多咗人幫襯,於是我地又即管一試。買了菜肉包、糯米卷同牛肉球。菜肉包的確比以往出色。面粉很白。個包很軟熟,唔會實得得;至於個餡,椰菜同豬肉比例均勻,數少粒肥肉。糯米卷個包一樣係白淨軟熟。糯米很黏,但只有幾粒花生喺飯裡面。估唔到而家連牛肉球都有得買。四粒,size 唔算大。有蔥香味,唔算多粉,唔算肥膩;不過肉裡面有好多筋。面包比以往做得出色、做得軟熟。有keep 住水準呀!
前一排,先生的包點唔及王子,於是有一段時間無幫襯。
但阿媽話見到佢最近多咗人幫襯,於是我地又即管一試。

買了菜肉包、糯米卷同牛肉球。
菜肉包的確比以往出色。
面粉很白。個包很軟熟,唔會實得得;
至於個餡,椰菜同豬肉比例均勻,數少粒肥肉。

糯米卷
個包一樣係白淨軟熟。
糯米很黏,但只有幾粒花生喺飯裡面。

估唔到而家連牛肉球都有得買。
四粒,size 唔算大。
有蔥香味,唔算多粉,唔算肥膩;不過肉裡面有好多筋。

面包比以往做得出色、做得軟熟。
有keep 住水準呀!
連牛肉球都有得買
2009-01-16 18 views
琴日去左買左個南瓜包.紫心蕃薯包.朱古力紅豆包同埋無糖豆漿呢d系買番屋企食的另外買左個熱既吞拿魚包即食.幾好味啊個吞拿魚.好得意.又吾錯吾中意食糖野既人好岩飲無糖豆漿.佢本身比左有原味我.之後我發覺我同個朋友果枝一樣.之後就入番去換.藍色蓋先系無糖的!今日叮左個紫心蕃薯包.中意食蕃薯既可以一試啊南瓜包就一般.但都可以一試.朱古力紅豆包遲d先食!
另外買左個熱既吞拿魚包即食.
幾好味啊個吞拿魚.好得意.又吾錯
吾中意食糖野既人好岩飲無糖豆漿.
佢本身比左有原味我.之後我發覺我同個朋友果枝一樣.
之後就入番去換.藍色蓋先系無糖的!
今日叮左個紫心蕃薯包.中意食蕃薯既可以一試啊
南瓜包就一般.但都可以一試.
朱古力紅豆包遲d先食!
吞拿魚.好得意!
朱古力紅色包同無糖豆漿
蕃薯同南瓜
吞拿魚.好得意!
朱古力紅色包同無糖豆漿
  • 吞拿魚
食食下個叉燒包有條黑而粗的頭髮叉燒包的叉燒好肥, 基本上全部都係肥膏, 點食呀??得個包大, D餡又唔多, 大多都係汁!不過蜜汁唔好味, 唔蜜汁!試過包點先生咁多包最差都係叉燒包啦
食食下個叉燒包有條黑而粗的頭髮

叉燒包的叉燒好肥, 基本上全部都係肥膏, 點食呀??

得個包大, D餡又唔多, 大多都係汁!
不過蜜汁唔好味, 唔蜜汁!
試過包點先生咁多包最差都係叉燒包啦
2009-01-02 23 views
十二月三十日 (星期二)大伙兒看完戲,各自回去了由於夜了,老公仔帶了我回家,上車之前,經過包點先生,提議買個黑芝麻包吃!^.^幸好,還有蒸爐烘著黑芝麻包,雖則晚了,選擇不多,都有黑芝麻吃三角形的包,包皮有芝麻味道!不錯可能面有芝麻味,所以反而內部的黑芝麻就未見特出了!不過,都算好吃!愛吃芝麻的朋友,可以一試!!
十二月三十日 (星期二)

大伙兒看完戲,各自回去了

三角形的包,包皮有芝麻味道!不錯

可能面有芝麻味,所以反而內部的黑芝麻就未見特出了!

不過,都算好吃!愛吃芝麻的朋友,可以一試!!
$4 (Last Night Supper)
2008-12-09 12 views
今日我跟朋友在旺角行街, 路經一間麵包店, 人頭湧湧, 經過一番努力, 先可以入到店內。其實呢間係幾出名的麵包店 --- "包點先生", 但我第一次買麵包, 入到店面, 真係各花各樣的麵包, 不過大部份都是中式的麵包。但又不是傳統的中式榚點, 最特別的地方是中式麵包配西式的口味。我第一次見到有咁多唔同口味的慢頭, 有綠茶, 芋頭, 芝麻, 朱古力等等, 雖然我本身不太喜歡慢頭, 但係見到各式各樣, 顏色鮮艷的慢頭, 令我胃口大開, 我買了一份雜錦慢頭, 因為我太貪心, 想每款味道都想試。果然名符其實, 每款慢頭都有各自味道, 而且麵包質地松軟, 只要在隔水蒸一蒸, 就可以有熱騰騰的慢頭食。另外蕃薯麵包, 吞拿魚麵包都好好味, 特別係吞拿魚麵包外觀真的很漂亮, 好似一條小小的鯉魚, 真係唔捨得食, 這些全部都值得推介。

• 七彩慢頭; 蕃薯麵包; 吞拿魚麵包
2008-11-30 5 views
11月30號 - 下午1點次次行過花園街都會行過包點先生。 但是沒有試過他們的包。 今日想試試。 由於次次行過都見到好多人。 所以覺得應該好好味的。開頭想試試個羅漢齋包的, 但是沒有。 之後叫個素菜包, 又無。 點解呢? 有D無奈。 最後叫了一個菜肉包。 個包都幾大的。 而HK$4,- 一個都覺得OK。咬了一啖覺得好普通。 不過咬多幾啖就看到他們的肉同菜都多的。 不是太厚的皮。 絕對無騙人的。 都算滿意。 但是如果讓客人排隊就好好多la。 因為看到場面都幾混亂。
11月30號 - 下午1點

菜肉包
包裡面
$4 (Other)
菜肉包
包裡面