2023-10-07 130 views
抬頭一自Bofang Dumpling, 真不知甚麼店,看清楚才知,原來是八方雲集鍋貼水餃專門店,這個名字簡單明瞭,就像他們的食物一樣,直截了當🥄。這家位於太子的餐廳專注於提供各種類型的水餃🥢,🥟招牌水餃套餐 $40它的招牌水餃更是深受食客們的愛戴。無論你是喜歡煎餃、蒸餃,還是水煮餃,八方雲集都能滿足你的味蕾。而這家店最值得品味的當然是他們的招牌水餃。以下是對這個美食的一些評價和詳細描述。八方雲集的招牌水餃皮薄餡多,這是它獨特的地方之一。🍥水餃的皮薄到可以透光,但又不會因此過於脆弱,吃起來十分過癮。一口咬下,你會首先感受到餡料的鮮美🐽,再加上滑順的皮薄,美味愈加濃郁。內餡以豬肉🐷為主,但其中也加入了一些秘密的香料和調味料🧂,營造出特有的風味。這種濃郁的味道一直回味悠長,讓人難以忘懷。水餃的烹飪方式也非常經典,以高溫煎烤至金黃酥脆。每顆水餃都經過精心烹飪,確保外皮酥脆,內餡熱騰騰。搭配一些薄薄的蔬菜,增添了食物的層次感和清新口感。除了招牌水餃之外,這家店還提供多種其他口味的水餃,滿足了不同人的口味需求。如果你喜歡辛辣,可以嘗試一下他們的辣味水餃;如果你喜歡清淡,也有素菜口味的選擇。🍶 🥢

🥟招牌水餃套餐 $40
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘
🧀️ 約850-950kcal 卡路里/份

這種多樣性使八方雲集成為不同口味偏好的食客的理想選擇。這家餐廳的用餐環境非常舒適,適合與家人、朋友或伴侶共享美食。內部裝潢簡單,但整潔明亮,讓人感到輕鬆愉悅。桌椅排列整齊,提供了足夠的私人空間,使你可以安心享用美食。🍽️八方雲集的價格相當實惠,尤其考慮到水餃的質量和份量。你可以在這裡品味到豐盛的水餃餐,不會讓你的荷包吃不消。🍴此外,他們也提供不同的套餐選擇,這意味著你可以根據自己的需求選擇,無論是小吃還是正餐。🥢🥢
2023-08-16
  • 招牌水餃
2021-12-16 799 views
未食過依間試下佢先等得有少少耐但值得等因佢即叫即煎好味既 但對我黎講有少少多肉今日 食 咖哩味香好多 再點黑醋 好美味下次試 粟米🌽 次次都食鍋貼搵次試下 個 餃子先 2次去 都係 晚飯時間超好生意 又多外賣單最緊要 個經理 超好服務所以都 幾鐘意去
未食過依間

最緊要 個經理 超好服務
所以都 幾鐘意去
  • 煎鍋貼
2019-08-26 997 views
八方雲集嘅韭菜鍋貼真係無得頂!叫咗一個麵線嘅套餐鍋貼就當然要揀韭菜😍首先 麵線算少 芡汁偏多豬腸得一兩舊 仲有啲凍呢間分店麵線嘅水準麻麻不過鍋貼就煎得啱啱好燶 好香脆一咬落去成陣韭菜味 同豬肉比例啱啱好食五舊就已經飽飽地😋唔知係咪太耐冇食八方雲集豆漿竟然變左獨立包裝嘅紙杯裝!飲起黎更加衛生同安全😍呢度因爲係屋邨 人流都算少就算晚餐時間都只係坐滿半間店坐得十分之舒服~晚餐諗唔到食咩 可以試下黎食韭菜鍋貼!
八方雲集嘅韭菜鍋貼真係無得頂!
叫咗一個麵線嘅套餐

不過鍋貼就煎得啱啱好燶 好香脆
一咬落去成陣韭菜味 同豬肉比例啱啱好
食五舊就已經飽飽地😋
唔知係咪太耐冇食八方雲集
豆漿竟然變左獨立包裝嘅紙杯裝!
飲起黎更加衛生同安全😍
呢度因爲係屋邨 人流都算少
就算晚餐時間都只係坐滿半間店
坐得十分之舒服~
晚餐諗唔到食咩 可以試下黎食韭菜鍋貼!
2018-11-09 712 views
我打電話叫外賣,到店舖自取,拎完返屋企食。佢煎到燶哂好意思俾我,搏我唔會落去換,返到屋一打開盒嘢,燶到7彩,成陣燶味,點食落肚?結果行得遠我都要照落返去間舖換,去到叫佢換,煎嗰個塊面同啲煎餃一樣咁黑,黑哂面咁,煎到咁燶好意思俾人,擺明就係搏人怕麻煩唔拎返落去換。當然換完嗰盒都係好難食,冇咁燶,但鍋貼明明應該係乾身,佢煎到濕身,唔知仲以為食冇水水餃!食個lunch都浪費哂我啲時間,唔會再幫襯!大家如果睇完張圖仲想幫襯嘅都冇說話好講!
我打電話叫外賣,到店舖自取,拎完返屋企食。

食個lunch都浪費哂我啲時間,唔會再幫襯!

大家如果睇完張圖仲想幫襯嘅都冇說話好講!
TakeAway
2018-10-29 369 views
今日又係長沙灣反工,想不到吃什麽,近近地就去左八方雲集。店鋪比較細,大概可容納20-25人左右。我叫了面綫套餐,朋友叫了一個湯麵套餐,有五隻招牌鍋貼同飲品送!但價錢不太親民,套餐接近50一個午餐! 有人說水餃皮太厚!吃不到餡料的鮮味,反而有點雪味。鍋貼比水餃好,皮較薄餡料比水餃多,而且煎過後比較香口。友人說5個水餃,5鍋貼加上湯麵m都算吃得飽。我的面綫套餐就有10個鍋貼,點漿料一起吃沒有那麽乾,辣漿有點掩蓋鍋貼的味道,綫面太細碗,有點像吃碗子翅。感覺吃湯麵更飽肚。
2018-10-06
2018-07-26 284 views
一陣要見客戶,快手填飽個肚先啦天氣太熱,不想食飯,想食我最愛餃子人流剛好,搵到位坐十隻餃子脹卜卜,咬一口,爆晒汁,肉質新鮮,好好食套餐送埋珍珠奶茶,超抵啦,珍珠細細粒,奶茶好香,好棒
一陣要見客戶,快手填飽個肚先啦
天氣太熱,不想食飯,想食我最愛餃子

人流剛好,搵到位坐
招牌餃子
十隻餃子脹卜卜,咬一口,爆晒汁,肉質新鮮,好好食

珍珠奶茶
套餐送埋珍珠奶茶,超抵啦,珍珠細細粒,奶茶好香,好棒
$36 (Lunch)
招牌餃子
2018-02-08 258 views
今日去左元洲商場附近行街,到午飯時間,我仍未食野,好想食鍋貼,見到八方雲集,真是好耐無食啦,今日就搵它填肚叫套餐抵鍋貼煎成淡淡的黃金色,咬一口,韭菜鋪滿口腔,好香好食好香紫菜,有海洋感覺,食埋爽口彈牙的鱈魚丸,好滿足珍珠彈牙,奶茶香甜大大杯,飲飽飽

叫套餐抵
韭菜鍋貼10隻

鍋貼煎成淡淡的黃金色,咬一口,韭菜鋪滿口腔,好香好食

紫菜鱈魚丸湯

好香紫菜,有海洋感覺,食埋爽口彈牙的鱈魚丸,好滿足

珍珠彈牙,奶茶香甜
大大杯,飲飽飽

$44 (Lunch)
韭菜鍋貼10隻
紫菜鱈魚丸湯
2017-07-13 462 views
好耐之前喺台灣食過八方雲集的餃子, 覺得好好食, 嗰日行過長沙灣又肚餓,經過見到呢間八方雲集就諗住食個下午茶,空間好大嗰陣全店得我一個人,呢間分店冇咩人!之後就叫咗一個套餐,有五隻招牌鍋貼, 同埋一碗湯麵,有飲品送!但價錢偏貴,鍋貼嚟到賣相普通,食落去有點失望,因為個底唔太脆, 成隻鍋貼有少少鹹,湯麵更加係普通,不過湯麵勝在有四隻大水餃,但真的和我以前食有少少分別, 可能下次都未必會再食呢間,因為味道未去到水準之上。
$44 (Tea)
2017-02-28 326 views
好耐冇食、沖入去叫個麵缐餐。我個人比較愛招牌鍋貼,椰菜爽口,吸收肉汁的精華。外皮煎得卜卜脆。食咗同事的泡菜鍋貼,並不太愛,太重味。麵缐太濃,叫了杯珍珠奶茶,但珍珠太淋,完全不像珍珠奶茶
麵缐太濃,叫了杯珍珠奶茶,但珍珠太淋,完全不像珍珠奶茶
2016-12-16 302 views
探完親友,順道在其住處樓下買個簡單的外賣便當回家,見到一個熟悉的名字 - 八方雲集,就買客窩貼及麵線回家慢慢嘆。窩貼即煎餃,比起四海X龍的來得脆而不油,餃皮薄,韮菜勁香,肉餡亦多。麵線則較為普通,只有數角貢丸,不見有何獨特之處,之不過比起執剩一間的四海X龍絕對技勝一籌。八方雲集越開越多,原來是有因由的……

韮菜窩貼 + 台式麵線
八方雲集越開越多,原來是有因由的……
Type of Meal
Tea
韮菜窩貼 + 台式麵線
  • 韮菜窩貼+台式麵線
  • 韮菜窩貼+台式麵線
2016-10-02 291 views
夜晚無咩胃口 但又唔可以唔食野所以就入黎叫少少野食有煎餃子都幾香口 呢個係原味 叫左個蒸菜餃子 因為想食d 菜都算口味清新之選最好既地方係可以擇食幾多隻諗住食菜都唔會太滯 所以叫多幾隻咁就填飽個肚
夜晚無咩胃口 但又唔可以唔食野
所以就入黎叫少少野食

有煎餃子都幾香口 呢個係原味
叫左個蒸菜餃子 因為想食d 菜
都算口味清新之選
最好既地方係可以擇食幾多隻
諗住食菜都唔會太滯 所以叫多幾隻
咁就填飽個肚
是朋友介紹的,今次是第二次食,水準保持良好。台灣牛肉麵,主菜是牛腱,牛筋,和肋條。處理得非常好,牛腱爽脆,牛筋彈牙,肋條充滿牛味。湯底濃郁但不鹹,喝後不會口乾。麵條是機打的,有咬口,少許煙韌。感覺不比鄰近的程班長差。配上招牌窩貼,煎炸物最重要是新鮮出爐,夠熱夠香。餐飲有地道珍珠奶茶,味道剛好不會太甜。來八方雲集,期望不多,和廣告一樣已經是最大的驚喜。

是朋友介紹的,今次是第二次食,水準保持良好。

來八方雲集,期望不多,和廣告一樣已經是最大的驚喜。
台灣牛肉麵
招牌窩貼
2015-05-04
$65 (Lunch)
台灣牛肉麵
2014-04-09 350 views
竹戰在即,拿拿臨去朋友家附近食個lunch, 近期有少少熱氣不太想食老麥,好在見到有間八方雲集,見到不是十分多人就一支箭衝入去。點了麵線鍋貼餐 HK$32,鍋貼就揀了韮菜味。除了韮菜咪還有招牌,咖哩及韓式泡菜以供選擇。八方雲集的鍋貼都是呈長條型,上檯都是熱辣辣,皮都是脆脆的,入面充滿韮菜餡,很家常的味道。如果覺得韮菜太重味,招牌的會比較清一點,可能是即整的關係,鍋貼是最遲上檯的。至於麵線,味道跟在台灣食的相約,但麵線比較碎,入面還有大腸及貢丸粒,但不知為何食到最尾都變稀了。豆漿是跟餐的,雖然沒有很重的豆味,但不算甜,送的算不錯吧!一邊食見到店員在包鍋貼,哈,原來用的皮是圓形的,包完再拉到變長條型,怪不得鍋貼皮可以做到那麼薄啦,因太厚太粉的不是我杯茶呢!至於模式上除了點餐要叫人來,其他都比較自助,筷子匙羹豉油碟都是放在連檯的檯筒,醬汁都已經齊備在檯面。上餐亦很快,Quick Lunch之選!

2014-04-05
$32 (Lunch)
2013-07-06 60 views
入到去八方雲集,竟然想食辣,OMG!既然這樣,就來客韓國辣味鍋貼套餐,有鍋貼也有飲品。煎得是香,但皮好易穿,還好餡料的豬肉和泡菜都幾惹味,平平地都算係咁。另有紅油抄手,皮不很滑,但餡料頗充足,辣度比剛才的鍋貼更強。套餐跟豆漿,不夠冰凍,反而有點豆香,可以了。
入到去八方雲集,竟然想食辣,OMG!

套餐跟豆漿,不夠冰凍,反而有點豆香,可以了。