M.A.D.--MAKE A DIFFERENCE --MADELEINE蛋糕系列 (下)呢3隻味一打開包裝都有各自的香味,打開包裝已經幾吸引🤤九鬼黑芝麻湯圓🤗九鬼黑芝麻已經不需要再解釋,黑芝麻味好香濃,對我黎講,已經入左坑,黑芝麻真係唔係間間一樣味,呢間既黑芝麻同麻糬已經係最佳拍檔,信心保証了。(係咪我上次無翻過蛋糕面黎睇定係又改良左,蛋糕面好似多左好多白芝麻既?)LOTUS 焦糖餅乾咖啡😍其實我好怕LOTUS焦糖餅乾,見到佢就好似寫住勁甜2個字,呢個完全無,聞落係焦糖的香氣,食係微焦甜的咖啡味,我竟然意外地鍾意~~煙肉芝士😲入口幾驚喜,幾衝擊同微妙,煙肉落得相當足料,分怖平均,但對我黎講有呢種芝士有少少膩,如果喜歡邪惡美食人,或喜歡微妙咸甜組合的人,可以一試呀。唔知點解我個腦出現可以加蔥花呢個畫面,好似會好香XD其實M.A.D系列幾好玩,可以一次過試咁多味道,鍾意食野既人會覺得好玩囉,唔知遲d會唔會有流心瑪德蓮、流心麻薯瑪德蓮或淋面醬、點醬版瑪德蓮呢,有就正喇😍我覺得硬朱古力外層既瑪德蓮無同蛋糕體唔係特別夾,反而流心或混色,雲石色有無得諗先🤪至於咁多隻咁點揀好、試邊隻好?中式糖水系

呢3隻味一打開包裝都有各自的香味,打開包裝已經幾吸引🤤

九鬼黑芝麻湯圓🤗

LOTUS 焦糖餅乾咖啡😍

煙肉芝士😲

至於咁多隻咁點揀好、試邊隻好?

中式糖水系列:毫無懸念我投鐵票九鬼黑芝麻湯圓🫶

入口有驚喜衝擊加邪惡之選::煙肉芝士 🤘

入口有驚喜食完想食多件:京都抹紅豆麻糬/LOTUS 焦糖餅乾咖啡

平凡中不平凡: 原味(想食到口腔餘韻既清新檸檬、蛋香同牛油香 揀呢隻)🥴

我最喜愛的2隻味:京都抹紅豆麻糬/LOTUS 焦糖餅乾咖啡

@aw_patisserie

#m.a.d.#瑪德蓮蛋糕#九鬼黑歡麻#黑芝麻麻糬#中式糖水#京都抹茶紅豆#煙肉歡士#lotus 焦糖餅乾
M.A.D.--MAKE A DIFFERENCE --MADELEINE蛋糕系列 (上)好鍾意MAKE A DIFFERENCE呢個概念,MAKE A DIFFERENCE 除左要有勇氣、仲要有IDEA,有能力,有無限既嚐試、失敗再堅持,先有可能創作、形成一個新產品。🤘🤘原味牛油:😲唯一食到渣渣濕潤的質感,有清新的檸檬味、柔和的牛油同蛋香,檸檬蛋牛油香會停響喉嚨同口腔,呢樣幾驚喜,唔好睇少佢原味好似平平無奇咁,味道溫柔而持久(攪到好似品酒咁🤭)京都抹茶紅豆麻糬:💕食得出係日本抹茶,夠濃有少許回甘,係我鍾意既日本抹茶味,紅豆做得幾細膩完全唔駛驚會太甜、麻糬質感煙韌中偏軟身,有奶味布甜味、放左陣響室溫質感已經好OK,整體相對紅豆味弱左少少,食完口腔都有牛油香喎。😗花生湯圓:🥸睇外面以為係煙肉芝士,原來係花生湯圓,有少量粗粒花生,加左麻薯,變左糖不甩?我個腦諗到台灣打一塊牛奶麻糬外面再碌花生粉o個隻,味道上唔算好驚喜,但個花生味好香喎,有點黃豆o個種烤過既香仲煙肉芝士、LOTUS 焦糖餅乾咖啡同九鬼黑芝麻湯圓🤤下集講#自私食 #食好西 #下午茶甜品#中或糖水甜品#藍帶甜品師 #泡芙師#中環

原味牛油:😲

京都抹茶紅豆麻糬:💕

😗

花生湯圓:🥸

#自私食 #食好西 #下午茶甜品#中或糖水甜品#藍帶甜品師 #泡芙師#中環街市甜品 #散水餅#送禮自用2相宜 #店主非常好人 #麻糬控 #瑪德蓮 #菠蘿泡芙#m.a.d.#makeadifference

@aw_patisserie#九鬼黑芝麻甜品 #黑芝麻湯圓 #花生湯圓 #京都抹茶紅豆麻糬 #京都抹茶紅豆 #lotus焦糖脆餅
m.a.d. 瑪德連蛋糕系列
m.a.d. 瑪德連蛋糕系列
  • 原味牛油瑪德蓮
2023-09-10 35 views
黑芝麻湯丸瑪德蓮蛋糕 $22超濃黑芝麻蛋糕,口感濕潤,中間仲有黑芝麻醬同煙韌麻薯,加熱後仲會有少少拉絲。上次朋友帶我去淨係買咗一粒,食過之後完全返唔到轉頭。。除咗瑪德蓮佢哋仲有泡芙同埋蛋糕樽,試過開心果蛋糕樽($68)都係超高質,勁濃開心果味🥹最可惜係佢哋嘅營業時間同我返工時間唔太夾,好少機會可以去到買🥹🥹

黑芝麻湯丸瑪德蓮蛋糕 $22

🎖️濃味手工泡芙❤️❤️.未食之前有朋友話麻麻哋,唔係太值😂😂我係曾經有降低過個期望值🤣但今次經過竟然見到有黑芝麻湯圓同特濃意大利開心果麻糬味,即刻心動買比🐡🐡試!.唔知幾時開始,啲口味都真係變左,可能真係年紀大左😂😂以前覺得呢啲黑芝麻甜品只係岩屋企既老人家食🙈宜家次次見到黑芝麻都覺得好養生,好想食😆而今次簡呢個黑芝麻湯圓冇失望🤤唔會太甜又夠香濃芝麻味💕 開心果真係配得上特濃呢兩個字,佢都算係食過既開心果甜品既頭三位濃味,非常香開心果味🥰雖然呢個份量黎講個價錢都真係有貴🤣但我都係會再試埋個蛋糕Jar 🤩.
🎖️濃味手工泡芙❤️❤️
想食咗呢間好耐,啲團購一直都撞唔啱日子時間,點知比我等到佢係中環街市開pop up store🥹 唔知係咪期間限定,而我就點咗係附近番工嘅男朋友去買🤣 佢lunchtime買完,夜晚番到屋企食完飯再食,擺咗7-8個鐘雪櫃,拎出嚟食都預咗冇咁好食,結果🥹🥹🥹 呀!!!! 勁好食!!!!係我近期食過最好食嘅甜品!!今次揀咗開心果麻糬🥹🥹係我食過最濃開心果味嘅甜品,好真材實料,但一啲都唔會過甜!泡芙皮依然好脆!面頭嘅開心果粒炒香過?都好香🤤重頭戲除咗有開心果,仲有麻糬,勁勁勁煙韌!!!雪咗咁耐都冇死實實,而且冇搶咗開心果嘅味!開心果醬同麻糬都好夾🤤🤤最後講埋價錢,係$60/1,都幾貴,但真係一試難忘,好想再食其他味🤤🤤 同朋友分享都笑我打手,但試過就知真係好好食🤤🤤

今次揀咗開心果麻糬🥹🥹

TakeAway