2022-12-23 134 views
晚餐揀左$798 套餐 (85折加一後~$750)1. 頭盤八爪魚沙律幾清爽,開胃2. 燒魚原先係黑松露凡立貝,但食左頭盤先話無貨,轉魚。燒魚係先炸魚皮後焗,幾脆口,味偏淡。3. 茶碗蒸蛋有蟹肉,味道唔錯4. 燒大蝦味道幾好,但蝦未熟透5. 鐵板燒A5薄切和牛燒牛加左蔥蒜,個人認為好油膩,食完2塊有d 滯。6. 海鮮炒飯就普通炒飯一碗7. 吸物魚湯一碗,味道不過不失8. 甜品 大福一個整體用餐體驗裝修唔錯,座位闊落。服務可以。但食物質素同期望有落差,感覺係普通食物,只不過擺盤靚d。無一樣食物有深刻印象,食完有油膩感覺。整體感覺唔值。

晚餐揀左$798 套餐 (85折加一後~$750)
1. 頭盤八爪魚沙律
幾清爽,開胃

2. 燒魚

3. 茶碗蒸蛋
有蟹肉,味道唔錯

4. 燒大蝦
味道幾好,但蝦未熟透

5. 鐵板燒A5薄切和牛
燒牛加左蔥蒜,個人認為好油膩,食完2塊有d 滯。

6. 海鮮炒飯
就普通炒飯一碗

7. 吸物
魚湯一碗,味道不過不失
8. 甜品 大福一個

整體用餐體驗
Type of Meal
Dinner
2022-12-13 37 views
呢度環境舒服😌、裝修別具氣派,仲有通爽放鬆露台位😃,加埋貼心親切既服務,真係令人有種賓至如歸嘅感覺呀^^💯我試咗~『🍽席前料理 一人前 HKD 1080』Teppanyaki Set (For 1 Person)🤗前菜 Appetizer芥末八爪魚🐙:鮮甜味美既八爪魚混合芥末後味道非常特別,令人胃口大開呀^^🤗日式茶碗蒸蛋 🥚Japanese Style Steamed Egg:蛋香嫩滑,蒸蛋吸收蟹汁後再配合埋上面蟹肉一齊食,真係鮮嫩幼滑沒法擋^^🤗季節海鮮🐟Seasonal Seafood日本赤金鯛:師傅用(立鱗燒)方法處理,煎時用熱油淋係魚鱗上,令鱗片層層立起,美感十足。外脆內嫩加上海膽松露汁,令魚既鮮味越級提升呀👍🏻🤗仙台產虎蝦配蝦乳意粉🦐Sendai Tiger Prawn with Spaghetti虎蝦夠大隻,蝦味濃郁,肉質鮮甜彈牙,再一啖蝦膏一啖意粉咁食,真係特別滋味呀^^🤗南非鮑魚🪹South African Abalone係鮑魚表面劃十字花刀,燒出嚟效果真係好靚,鮑魚質感適中。加上蟹肉海苔汁兩者結合濃香惹味,大讚。🤗熊本A5和牛薄燒🥩Japanese A5 Wagy
我試咗~『🍽席前料理 一人前 HKD 1080』
Teppanyaki Set (For 1 Person)
🤗前菜 Appetizer
🤗季節海鮮🐟Seasonal Seafood
🤗仙台產虎蝦配蝦乳意粉🦐
🤗南非鮑魚🪹South African Abalone
🤗熊本A5和牛薄燒🥩
Japanese A5 Wagyu Beef Steak
油花比例、牛肉顏色同口感都好高質素。 和牛薄片包住季節菜苗一齊食, 口感清新香嫩,肉質細膩,入口即溶,真係一試愛上。
🤗靜岡縣銀稚魚炒飯🐠
Fried Rice with Silver Juvenile Fish
真係充滿驚喜既炒飯呀。銀稚魚香脆惹味,飯粒分明夠乾身,仲有香蔥添。攪勻一齊食真係好香口味美呀^^
🤗蜆湯Clam Soup🥣
新鮮既蜆簡單一滾已經鮮味十足^^
🤗綠茶雪糕🍨Green Tea Ice Cream
冰凍濃郁細滑嘅綠茶雪糕為Teppanyaki Set劃上完美句點😃
2022-12-12 49 views
色香味俱全,當然係最完美,但味道點都要行先!網上預約,餐廳嘅位置都要有D眼力,先搵到!到達餐廳,竟然係空無一人,週末接近七點嘅晚上,只得我哋一張枱!心裡面充滿「伏味」,但都係坐低試吓!環境同服務都OK,空間亦都寬敞舒適!餐具同Menu都睇得出,用心安排製造華麗感!Menu以 set 為主,另外亦都有散叫!雖然上網預訂有折扣,但睇落性價比唔高,決定散叫!點咗「北海道帶子」,下邊放咗個湯做底,雖然話係精心製作,但係個湯係凍,亦都只食到黑松露味 🤨亦嗌咗「超級大虎蝦意粉」,蝦嘅中間切唔開,一睇透明顏色,原來係未煮熟 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻 另外意粉係冇味 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻 跟住上「美國安格斯牛肉」,要求五成熟!火候控制唔好,牛嘅表面係有啲乾,裏面接近9成熟!!!👎🏻👎🏻👎🏻炒飯同鯛魚,只係合格!埋單接近$1200,仲係已經扣左網上訂位折扣!我明點解全晚得我哋一張枱包場!應該冇下次 😢😭下次D餐廳,睇完網上點評,都仲要問吓朋友先好去食! 😏
色香味俱全,當然係最完美,但味道點都要行先!

下次D餐廳,睇完網上點評,都仲要問吓朋友先好去食! 😏
2022-11-25 106 views
他們的menu頭一版是$398的套餐,起初喺OpenRice見到呢個套餐都幾抵食,就去試試,但當落order嘅時候,佢話這個只係lunch Menu(😡但我們看到Menu內另一個lunch Menu是寫明午市套餐的),而晚市套餐最低消費係$798,所以面部成份極高。也算了吧,就即管試試那$798套餐,怎知份量極之少,味道也極一般,就連我食量不大的女士都嫌不夠飽!大家想去嘗試之前,可能要打底先,如果唔相信大家可以去試吓……. 三個字……伏伏伏😡😡😡
2022-11-15 107 views
最近愛上日式鐵板燒,見尖沙咀呢間新店加碼優惠晚市套餐75折,優惠做到11月30日,即刻訂咗枱嚟食餐好😂,餐廳雖然唔算好大,但餐桌闊落舒適,另設有戶外座位,仲幾多情調㗎前菜係芥辣八爪魚爽脆非常,芥辣味道唔會刺鼻日式蟹肉茶碗蒸開打日式拌勻一絲絲的蟹肉,食落入口嫩滑火焰北寄貝原隻新鮮北寄貝燒得鮮甜爽口,再加咗三文魚子點綴,調味用咗清酒、黑椒同湯汁煮成熊本A5和牛薄燒師傅貼心問客人需要牛肉嘅生熟程度,我哋要咗5成,日本熊本A5和牛片包裹蒜片及碎蔥,碟邊仲有海鹽同黑椒自行調味和牛肉質軟嫩細膩,口感豐富好滿充,原味已經好prefect😂仙台產大虎蝦大虎蝦飽滿厚身,肉質爽彈,蝦頭嘅蝦乳汁煮成醬汁,令蝦味鮮上加鮮鯛魚湯奶白色嘅湯頭,濃郁嘅魚湯好鮮味靜岡縣銀稚魚炒飯飯粒炒得乾身粒粒分明,每啖飯都充滿銀稚魚香氣🎈金淼🎈尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓

前菜
係芥辣八爪魚爽脆非常,芥辣味道唔會刺鼻

日式蟹肉茶碗蒸
開打日式拌勻一絲絲的蟹肉,食落入口嫩滑

火焰北寄貝

熊本A5和牛薄燒

仙台產大虎蝦

鯛魚湯
奶白色嘅湯頭,濃郁嘅魚湯好鮮味

靜岡縣銀稚魚炒飯
飯粒炒得乾身粒粒分明,每啖飯都充滿銀稚魚香氣

🎈金淼🎈
尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓

2022-11-11 118 views
估唔到今晚喺尖沙咀 可以食到我試過CP值最高嘅鐵板燒晚餐🤩 餐廳空間都幾大 裝修設計高貴大方 吧枱位起碼十個以上 可以近距離欣賞到師傅烹調食物🥰 仲有大枱卡位同室外露天位置 任何場合都好適合👍🏻 講番個menu先 晚餐有多款唔同價位嘅選擇 最吸引嘅係竟然有全日供應嘅$598鐵板燒選擇😱 仲有8款食物 真係唔試唔得啦🤤前菜芥末八爪魚 八爪魚新鮮口感爽脆 加咗芥末都唔會攻鼻 反而仲好開胃👅日本茶碗蒸蛋蛋上有大量蟹肉羹 店員提醒我哋可以攪勻食 等每一啖蛋都品嚐到蟹肉嘅鮮甜😋黑松露帆立貝帆立貝夠晒大粒 火候控制得啱啱好 表面金黃色 帆立貝仲食到一梳梳好嫩好甜嘅肉😚南非鮑魚超級新鮮勁大隻 店員會先為我哋展示食材😍 然後師傅先至即時烹調👨🏻‍🍳 鐵板燒鮑魚加咗牛油同醬汁 好惹味👍🏻 而且鮑魚好嫩好爽口 大飽眼福之餘亦都盡顯廚師工架🤩美國安格斯牛肉薄燒配季節野菜會先詢問你食唔食蔥同蒜 喺鐵板上加上大量蔥同蒜 包係美國安格斯牛肉內🤤 燒到岩岩好仲好juicy😋 食完牛肉都唔擔心膩 旁邊配有季節野菜 分別有龍珠果 蕃茄仔同冰菜 鮮甜美味👍🏻海鮮炒飯加左銀稚魚同雜菜一齊炒 炒飯粒粒分明 夠乾身又夠味 出色

日本茶碗蒸蛋

黑松露帆立貝

南非鮑魚

美國安格斯牛肉薄燒配季節野菜

海鮮炒飯
加左銀稚魚同雜菜一齊炒 炒飯粒粒分明 夠乾身又夠味 出色🤩

大蜆湯 估唔到有咁濃蜆味👍🏻

甜品
係一客抹茶雪糕 茶味濃郁 作為呢餐鐵板燒嘅結尾令人非常滿足🍨

整體性價比真係非常高 唔單止食物美味新鮮 價錢超值 店員亦好友善 詳細介紹食材 係一個非常好嘅體驗🌟
在金淼食過幾次套餐,今晚想試吓一D新菜式,大㕑洪哥話諗左一個火焰🔥日本🇯🇵鮮北寄貝,問我試唔試吓,我一睇隻新鮮北寄貝成隻手板咁大,活生生,緊係立即order一隻,日本空運來的北寄貝的確特別鮮甜,看住大廚在鐵板上烹煮,喳喳聲,真係非常享受😋,而最特別之處就係最後,大㕑在上枱前用了一個非常特別的方式(我其實唔知道點做到😅),就係大廚將隻北寄貝放在一個火山🌋之上,然後隻碟四圍是火焰🔥,真係好正呀,朋友同我直頭哇哇聲😂😂這店性價比極高又舒服,真是要大力推介。

這店性價比極高又舒服,真是要大力推介。
日本火焰🔥北寄貝
日本火焰🔥北寄貝
  • 火焰🔥日本北寄貝
2022-11-09 54 views
Value for money dinner set at just $598/pax-tako wasabi with Crystalline Iceplantthe fleshy leaves are great as appetiser, giving the dish a nice salty crispiness, balancing really well with the crunchy and chewy octopus-chawanmushiThis steamed egg bowl is filled up with crab meat The seafood broth is fresh and full of umami! Extremely soothing to have during the winter-black truffle scallopI like this jap x chin fusion scallopThe fish roe on top gives you another layer to the dish -South Afri

-chawanmushi

-black truffle scallop

-South Africa abalone
Abalone is always my favourite
This African abalone is huge and fat
Minimal seasoning is added to allow the abalone itself to shine
You can taste the very original flavour by adding only a tiny bit of seasalt

-Angus beef slice
it is cooked perfectly at high temperatures to keep the slices tender and juicy
Extremely meaty and full of aromas!

-fried rice/ soup/ dessert

2022-11-03 80 views
-獎勵自己時間🥳是中x日式鐵板燒啊!!♥《 兩位用晚餐set 》食材新鮮,質素一流🫶師傅用心介紹每一款餐點,在你面前即場鐵板燒🥰🥰食物、環境及服務態度都很好!久不久都要獎勵一下自己的😛😛♥小提示 Tips:這間餐廳不但是首間鐵板燒拼中式料理,而且質素真的很不錯💞餐廳還有露台,非常chill呢!重點是新張期間,我發現OpenRice有優惠🤣😈✌️
獎勵自己時間🥳
是中x日式鐵板燒啊!!

《 兩位用晚餐set 》
食材新鮮,質素一流🫶
師傅用心介紹每一款餐點,
在你面前即場鐵板燒🥰🥰
食物、環境及服務態度都很好!
久不久都要獎勵一下自己的😛😛

小提示 Tips:
2022-11-03 1702 views
📍金淼 - #YFF尖沙咀 💎【全港首家中日式鐵板燒 高質席前烹調體驗】❝席前料理晚餐❞ — $1080➤ 前菜 - 水雲水雲是沖繩出產的海藻,配上醃蘿蔔和青瓜,味道清新開胃,作為前菜非常適合。➤ 日式蟹肉茶碗蒸入口軟嫩柔滑,拌匀一絲絲的蟹肉,每口充滿鮮美海鮮精華。➤ 季節海鮮 - 白子每年10月到次年3月是鱈魚白子最為肥美的季節,這個季節時常能夠在日式料理看到白子的蹤跡,一般人可能會覺得白子噁心,但其實不然,白子質地柔滑飽滿,絲毫腥味都沒有。在白子表面搽上一層醬汁香煎,醇厚醬汁引出白子的甘甜味,質地綿密軟嫩,如奶油般入口即化。➤ 南非鮑魚特選來自南非的鮮活鮑魚,表面被烤至金黃色,切成薄片上桌,肉質爽口彈牙,配上特製海苔蟹肉汁挺有鮮味; 旁邊還有兩顆燒得甘脆爽口的鮑魚肝。➤ 熊本A5和牛薄燒用上日本熊本A5和牛片包裹蒜片及碎蔥,表面輕輕灑上海鹽及黑椒,和牛肉質軟嫩細膩,牛味濃郁,口感豐富。➤ 仙台產虎蝦配蝦乳意粉虎蝦飽滿厚身,肉質爽彈,配以以濃郁蝦膏煮過的意粉,整體鮮甜味美。➤ 靜岡縣銀稚魚炒飯飯粒炒得乾身但不失油香,每粒既圓潤又粒粒分明,入口充滿銀稚魚以及雞蛋的香氣。
📍金淼 - #YFF尖沙咀 💎
【全港首家中日式鐵板燒 高質席前烹調體驗】

❝席前料理晚餐❞ — $1080

➤ 前菜 - 水雲

➤ 日式蟹肉茶碗蒸
入口軟嫩柔滑,拌匀一絲絲的蟹肉,每口充滿鮮美海鮮精華。

➤ 季節海鮮 - 白子

➤ 南非鮑魚

➤ 熊本A5和牛薄燒

➤ 仙台產虎蝦配蝦乳意粉

➤ 靜岡縣銀稚魚炒飯

👨🏻‍🍳午市優惠餐 A $298👨🏻‍🍳前菜日式茶碗蒸香煎三文魚海中蝦帆立貝美國安格斯牛肉薄燒季節野菜白飯湯甜品🔸三百蚊可以食個鐵板燒?的確唔係好多地方做到,而且仲要質素唔錯,食材絕對係上乘👍🏻前菜水雲菜係酸爽嘅醋物,開胃之極😙然後茶碗蒸係蟹肉同蛋,軟嫰鮮甜🥰🔸主角就係香煎三文魚+海中蝦+帆立貝,每樣食材都處理得啱啱好,三文魚肉嫰香,帆立貝彈牙❤️最有驚喜係蝦肉,好少食到咁鮮嘅蝦,水準好高😝成碟仲用咗一個蝦膏嘅汁做調味,提升晒成個鮮味!🔸安格斯牛肉薄燒包住蔥等等,按我要求整到五成熟,咬落去牛香味十足,又嫰又脆👍🏻🔸整體而言,$300嘅價錢食到呢個水準嘅鐵板燒絕對值得一試,餐廳仲有房外座位,幾啱包場又玩又食😎
👨🏻‍🍳午市優惠餐 A $298👨🏻‍🍳
美國安格斯牛肉薄燒
季節野菜
白飯

2022-11-01 212 views
又食好嘢,不過係用超值價錢,享受高級用餐。除左喺日本,都未試過喺香港食鐵板燒,所以一行入餐廳,見到L型嘅鐵板燒吧枱已經好興奮、又好期待。餐廳唔算大間,但坐位好闊落,我地嚟得早,可以坐到吧枱位,一邊食、一邊睇住廚師精心處理每一道菜,用餐感覺特別好。我呢d懶人加選擇困難症患者,當然係揀套餐啦,唔平、唔貴,要左個B餐。😄廚師會跟客人分享食材選擇及烹調技巧,有咩要求仲可以當面同廚師講,呢種用餐經驗已經值得加分。前菜:🐙芥末八爪魚,芥末唔會搶喉、攻鼻;八爪魚切成細細粒,入口爽脆。用了冰菜做裝飾,很美。生洋蔥墊底增加了味覺嘅刺激。🥚茶碗蒸面層有滑滑嘅蟹肉羹,同蒸蛋搞混進食,除左蛋香,仲有啖啖蟹肉。🍽黑松露帆立貝,特別之處係帆立貝在高湯之內上枱,湯汁係黑松露加魚湯伴混,唔只有帆立貝食,仲可以飲埋個湯,湯味鮮甜,帶有黑松露嘅香。而帆立貝挺身、大大隻,有口感之餘,鮮味與黑松露味平衡,兩者味道在口腔內交纏。🍽南非鮑魚,用了蟹肉海苔醬畫碟花,令到整體美感大增之餘,沾上鮑魚伴食又是另一翻美味。廚師還非常細心在燒鮑魚時,順道將鮑魚輕輕界開,這樣鮑魚就能夠內外火喉一致,七成熟啱啱好,保持到鮮味之餘,亦能輕易咀嚼。
又食好嘢,不過係用超值價錢,享受高級用餐。

前菜 芥末八爪魚

日式茶碗蒸蛋

黑松露帆立貝

南非鮑魚

🥩美國安格斯牛肉薄燒 +季節野菜 🍅
食之前,廚師除左問生熟度,仲會問食唔食葱蒜,原來薄燒牛會包裹着葱蒜一起燒,生菜包食得多,牛肉包還是第一次食🤭。切開牛肉,還見到微紅嘅肉色,火喉非常準確;入口除左肉香,仲有香濃嘅葱蒜味。

美國安格斯牛肉薄燒 + 季節野菜

季節野菜配有龍珠果、日本水果蕃茄及冰菜。第一次食同聽到水果蕃茄呢樣嘢,起初仲以為自己聽錯,要侍應講多次😅呢個係絕頂好食,有車厘茄嘅質感同蕃茄香,但表皮好柔軟,同時有像士多啤梨一樣嘅香甜,真係好好食,可惜只得約1/3個,太小啦,真係唔夠喉。
海鮮炒飯 用了靜岡縣銀稚魚,細細條似白飯魚咁,整個炒飯好香,配合埋半熟蛋一起食,滋味。
海鮮炒飯

🥣吸物即清湯,大蜆湯湯味雖清,但鮮甜,蜆味濃郁;在嚐甜品前,享用這個湯,能先清除之前食過嘅牛肉或炒飯嘅濃味,之後就可以更好好品嚐甜品
吸物。甜品

🍡甜品,黑芝麻,嘩! 白芝麻,嘩嘩!🤣有人識嗎?甜品上枱時,腦海就立即浮起這個兒時玩意。白芝麻大福混入了豆沙蓉,而黑芝麻大福則混有雪糕,兩者味道截然不同,為這道晚餐畫上完美句號。
位處尖沙嘴、高質食材、環境舒適、再加埋咁好嘅服務態度,呢個價錢,絕對係性價比超高。
Type of Meal
Dinner
2022-10-30 50 views
萬聖節除咗可以扮鬼扮馬去慶祝一番之外,仲可以去食餐好嘅😋 我就揀咗呢間新開嘅鐵板燒試試佢!🎈鐵板燒料理 $398/位up❥ 前菜係鮮魷、水雲及冰菜,醒醒胃。❥ 茶碗蒸蟹肉海苔汁鋪面,蛋蒸得相當滑流。❥ 季節海鮮北海道帶子以香草牛油煎香,師傅煎得其表面金黃,食落香鮮。❥ 南非鮑魚鮑魚咬落彈牙香口,原味已經好好味,配埋蟹肉海苔汁,味道更豐富😍❥ 熊本A5和牛薄燒和牛脂花平均,香口而不膩,包住香脆嘅蒜片、蔥花,口感更多層次😋❥ 季飾野菜❥ 靚岡縣銀稚魚炒飯飯炒得粒粒分明,帶蛋香😚 白飯魚等配料令炒飯更鮮香美味。❥ 日本泡菜 •湯 •甜品最後仲有蜆湯及芝麻雪糕,食得幾滿足。

🎈鐵板燒料理 $398/位up

❥ 前菜
係鮮魷、水雲及冰菜,醒醒胃。

❥ 茶碗蒸
蟹肉海苔汁鋪面,蛋蒸得相當滑流。

❥ 季節海鮮
北海道帶子以香草牛油煎香,師傅煎得其表面金黃,食落香鮮。

❥ 南非鮑魚

❥ 熊本A5和牛薄燒
❥ 季飾野菜

❥ 靚岡縣銀稚魚炒飯
飯炒得粒粒分明,帶蛋香😚 白飯魚等配料令炒飯更鮮香美味。
❥ 日本泡菜 •湯 •甜品
最後仲有蜆湯及芝麻雪糕,食得幾滿足。
2022-10-28 51 views
香港特色既鐵板燒真係越黎越多金淼就係其中一間 中日fusion鐵板燒餐廳🫶🏻仲做緊限時既優惠套餐💕💕即刻食先金淼限時優惠 $598➽前菜 芥末八爪魚配冰菜芥未味帶出八爪魚🐙既鮮味😚➽日式茶碗蒸蛋係蟹肉茶碗蒸😍啖啖蟹肉係面個蛋勁滑勁香🫶🏻➽黑松露帆立貝帆立貝厚身 口感好好 少少咬口又新鮮💕黑松露醬唔會搶左帆立貝既鮮味做到點到即止🫶🏻➽南非鮑魚鮑魚彈牙爽口😍配左蟹肉海苔醬廚師話先食鮑魚本身 再加少少醬食🫶🏻➽美國安格斯牛肉薄燒燒牛肉前 廚師會先問我地想熟d定生少少😍鐘意食牛既我地揀左生少少😍真係燒得岩岩好牛肉仲好嫩 做到入口即溶😍😍油脂平衡好好➽海鮮炒飯炒飯落左海鮮蝦米一齊炒😋野味而且炒得乾身 完全唔油👍🏻👍🏻➽湯蜆湯 非常清甜😍意外超鮮甜➽甜品甜品係芝麻紅豆🫘大福雪凍左😚好食
香港特色既鐵板燒真係越黎越多

甜品係芝麻紅豆🫘大福
雪凍左😚好食

2022-10-26
2022-10-27 43 views
琴晚朋友生日所以就訂咗呢間日式餐廳試吓,聽朋友講呢間餐廳新開幾個月,我地同行四個人只係點佐兩個套餐,我地食到個炒飯就已經食唔落啦,真係夠曬飽,個鵝肝真係入口即融真係抵贊食完仲想食多件嘅感覺,到最後仲有我最鐘意既茉茶味雪糕🍦,味道同擺盤比五星級酒店嘅味道仲要好,最重要係用低價錢可以享受到五六星酒店級別的水準,環境仲好干淨衛生,咁優雅嘅環境下食野真係一種享受,佢地嘅服務亦都合到好處,唔會太打擾我地傾計,所以呢次用餐真物超所值,下次我地會再幫襯㗎,真心推薦比大家什麼的周年紀念日或者生日飯可以考慮一下!