Hiring
$16,000-$22,000
Monthly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
2023-12-14 420 views
位於天后清風街13號地舖的甜姨姨私房甜品 (Auntie Sweet - Tsing Fung Street),主打港式甜品。甜品店有不少職員是親切的中年姨姨,感覺就如母親為子女煮一碗暖暖的中式糖水。甜品店的燈光明亮,環境整潔乾淨。如果食客拿不定主意,可以看看牆上的「七大皇牌甜品」照片。甜品店採用手機掃描二維碼(QR CODE)下單,下單後約五分鐘,食物便陸續上桌了。順便一提,甜品店的最低消費為每人一款甜品。📌蕃薯手工芋圓 (熱) - $58Sweet Potato with Taro Balls這款甜品的基底(Base)為薑汁,濃淡適中,不會過濃而蓋過其他配料的味道。蕃薯味道微甜,質感頗腍。芋圓質感煙煙韌韌,而且Size頗為大粒,吃起來頗為滿足。這款甜品還有三粒煙韌的芝麻湯圓,芝麻的香氣在口腔久久不散。筆者最欣賞這款甜品還加了薏米粒,頗有咬口,有嚼勁之餘又不會過硬。其他配料還包括有:珍珠粉圓、滑溜豆腐花等。。📌木桶豆腐花 (細) (即點即製 ) - $45Tofu Pudding豆腐花是即點即製,需時約十五分鐘。店員遞上了一個精緻小巧的小木桶,賣相可愛。每張桌子都有一樽黃糖,食客可以

📌蕃薯手工芋圓 (熱) - $58
Sweet Potato with Taro Balls

📌木桶豆腐花 (細) (即點即製 ) - $45
Tofu Pudding

每張桌子都有一樽黃糖,食客可以按需要隨意添加。筆者則喜愛感受豆腐花的原味,不會加黃糖。輕輕用鐵匙羹片一塊豆腐花品嚐,質感十分滑溜,而且大豆的味道十分濃厚,仿如一下子跳進大豆堆中。

順便一提,建議正式開動前,才打開小木桶的蓋子,更能保持豆腐花的熱度。

當晚,筆者還未吃晚飯,所以點了些小吃充饑。三款小食都是熱騰騰的,冬天吃相當暖胃。

📌甜姨姨三寶 (腸粉、魚蛋、燒賣) - $35
腸粉質感爽滑,不會過腍。魚蛋和燒賣的Size也頗為大粒。

📌麻辣牛丸 - 六粒 - $28
熱騰騰的牛丸質感十分彈牙,肚子頓時變得暖暖的。麻辣的辣度相對溫和,食客不用太擔心。

📌 碗仔翅 - 限時優惠 - $20
冬菇片切得頗厚,吃起來相當過癮。雞肉、粉絲的份量也頗為充足。碗仔翅的味道鹹香,當中加了少許麻油,更能吊起雞肉的鮮味。

2023-12-08
$100 (Last Night Supper)
  • 木桶豆腐花
2024-04-08 0 views
天后以前有好多唔同類型嘅糖水舖,但係因為疫情嘅關係,所以好多糖水舖都執咗笠,而呢一間舖頭係依度已經好耐,就算係疫情都唔可以將佢打倒,呢間糖水舖永遠都會大排長龍,雖然唔係超級好食,但係係同區之中都算係比較好嘅一間今次經過嘅時候就再食返以前叫慣嘅芒果大合奏入面有芒果肉、芒果乾、芒果汁、芒果雪糕同芒果布甸,一次滿足晒你想食到嘅芒果類甜品,雖然價錢都比較貴,要$62,但係因為佢有五種芒果嘅食材,所以你可以試到唔同嘅甜同酸,同埋佢哋嘅質感都唔同,所以都算係識落幾有層次

2024-03-31 23 views
當日9點左右去到呢間甜品舖,朋友好耐以前食過話好好食🥹所以就陪佢一齊去回味一下…當日餐廳都有啲座位,但店員就將我哋安排左基本上佳喺條街嗰個位,每個行過嘅路人都要望兩眼咁,已經感覺麻麻地餐廳使用手機點餐,沒有實體餐牌提供。豆腐芝麻糊 $40應該係我畢生食過性價比最低嘅芝麻糊,份量少,價錢貴,味道差。感覺似飲緊水,基本上食唔到芝麻味,入面嘅豆腐仲要有啲酸酸地🙏🏼成碗野完全係唔合格一定冇下次,各位謹慎考慮先好食
餐廳使用手機點餐,沒有實體餐牌提供。
豆腐芝麻糊 $40
成碗野完全係唔合格
一定冇下次,各位謹慎考慮先好食
嗌咗個合桃糊 明明order咗一個,點知嚟咗兩個,本身好好態度問店主 點知佢好冇禮貌講「 嗌咗冇得退」 好粗魯咁掉返個甜品俾我。冇態度都算啲嘢食仲要差。個甜姨姨三寶腸粉魚蛋算正常 但係燒賣仲乾過7-11..四個人食咗35x 完全唔值!
2024-02-06
$100 (Last Night Supper)
2024-02-06 77 views
付款時感覺不良好,收銀員黑口黑面,態度就好似完全唔志在做生意。食物質素一般,價錢又貴,環境極度擠迫。感覺令我最差嘅都係嗰啲服務員,尤其是個收銀員!以後都唔會再食呢間嘢!

2024-02-01 81 views
天后呢邊真係好多嘢食,食完個晚餐兜咗個圈,個甜品胃又開始發作,即刻搵咗呢間屹立不倒嘅甜姨姨,入到去都幾多位好快就睇咗個Menu叫咗個芒果大合奏,佢啲選擇都唔少,但係價錢真係有啲貴,之前經過都好似冇咁貴,上菜好快芒果大俠就係幾好食,但係我反而唔係咁鍾意啲芒果乾,因為好痴牙,成日都要撩返佢出嚟,我個朋友識嘅紫米露就冇影出嚟,但我試咗一啖都幾香加埋啲椰汁價錢平啲,下次可能會想試呢個,本身想叫榴槤沙冰,但係真係太貴要成百幾蚊,真係食唔起。
2024-01-31
2023-12-27 130 views
咁啱經過天后,想食啲港式甜品,見到依間甜品店有甜品又有小食,咁就試吓佢啦🥢甜姨姨三寶 💰$35甜品店入邊有小食係好唔錯👍🏻唔使全部都淨係食甜品,甜姨姨三寶有腸粉、燒賣同魚蛋,醬汁方面都俾得好足夠,腸粉夠滑、燒賣冇蒸過龍,仲係好彈牙,魚蛋都冇煮過龍,魚蛋同燒賣各自有三粒🥢 雞軟骨三串 💰$38雞軟骨炸到金黃色,食落都幾香脆,而且有三串,價錢上都OK 🥢 芒果豆腐西米露 💰$52芒果好夠甜,依個西米露冇用椰汁加糖漿,反而用咗豆漿,食落去好似飲緊一啖淡豆漿咁,依個口感未食過幾得意,西米露煮得夠淋🥢 尋榴敢 💰$69食榴槤嘅朋友最啱,呢一款甜品有好多配料,包括椰果、涼粉、綠茶果凍、黑珍珠、豆腐花、水晶珠,最重要係有鮮榴槤肉,食落去有多重口感職員態度好好,會主動俾多兩個碗我哋,亦都會問吓我哋想食啲乜嘢再推介俾我哋👍🏻甜品店環境都算大,坐得唔迫,如果成班朋友食完飯去食都夠位坐

🥢甜姨姨三寶 💰$35

🥢 雞軟骨三串 💰$38
雞軟骨炸到金黃色,食落都幾香脆,而且有三串,價錢上都OK

🥢 芒果豆腐西米露 💰$52

🥢 尋榴敢 💰$69

甜品店環境都算大,坐得唔迫,如果成班朋友食完飯去食都夠位坐
2023-12-26 78 views
叫了$48的芒果布甸,諗住係最穩陣的選擇,誰知布甸是硬的。問店員有冇花奶,他第一劈頭說沒有;跟著話楊枝甘露才有花奶;再跟著話加花奶要加錢,咁我當然不加喇。$58的芋圓椰汁豆花,芋圓唔知有冇5粒,豆花少得可憐,成碗野水汪汪的,椰汁甜過乜,絕對唔值差唔多$60 -碗。還有,我最唔明的是聖誕要加附加費(加10%),水都冇杯,紙巾當然也沒有一張,唔知有咩服務可言。我覺得好差,收咁嘅價錢,咁嘅食物質素,所以要寫劣評。

好耐冇試過食完飯再食糖水😆😂天后嗰邊真係好多好野食天氣涷涷地梗係要再續二攤啦‼️好彩清風街有間後生成日幫襯嘅糖水甜品鋪中式西式都有齊 任君選擇呀🤪最啱榴槤控/芒果控去食 勁多特色甜點😎🥭芒果大合奏個名特別又易明 一睇就知係將唔同有芒果嘅嘢Mix埋芒果迷就岩哂 絕對係小店必點之一✨一碗有齊芒果乾/芒果粒/芒果蓉/芒果布丁/芒果雪糕五種食材都有唔同既甜酸度😆😆芒果肉夠新鮮 布甸/雪糕都係用真芒果整又甜又滑 加埋芒果乾真係比較少見切成一絲絲 好有咬口 食落更有層次‼️🥚🍵蛋白杏仁茶$62(另加豆腐花+芝麻湯圓(3粒)$18)呢個咁養生嘅中式糖水冬天必點👍🏻最鍾意係入面有好多蛋白絲杏仁茶底唔會死甜 食落潤滑又細膩我再加埋豆腐花更加滑捋捋😆😆芝麻湯圓有少少貴要加$18/3粒 比較細粒但芝麻醬都幾夠濃🍨🥛榴槤奶涷 $58唔好以為就咁一嚿奶涷咁敷衍其實係雪硬咗嘅榴槤味奶涷 好似食緊雪糕咁 奶味好夠☺️☺️仲有好多新解榴槤蓉做伴碟份量好足 食得好滋味吖‼️😘
好耐冇試過食完飯再食糖水😆😂

芒果肉夠新鮮 布甸/雪糕都係用真芒果整
又甜又滑 加埋芒果乾真係比較少見
切成一絲絲 好有咬口 食落更有層次‼️

🥚🍵蛋白杏仁茶$62
(另加豆腐花+芝麻湯圓(3粒)$18)
呢個咁養生嘅中式糖水冬天必點👍🏻

仲有好多新解榴槤蓉做伴碟
份量好足 食得好滋味吖‼️😘
2023-12-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 芒果大合奏
  • 榴槤奶凍
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 ༒•Legacy of Sweetness•༒ @ 🌟 甜姨姨私房甜品《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Molten Mango Pudding HKD 50Let Jeff Be The Boss HKD 52Black Sesame Tong Yuen With Ginger Sweet Soup HKD 40Tofu Pudding With Taro Balls & Soya Milk HKD 58.👽 超鐘意食「甜姨姨」成日去佢銅鑼灣分店,但其實佢一開始嘅一號老店先係經典。呢日起天后食嘢,決定同FRD子們去食飯後甜品。睇完餐牌發現,原來呢間同新分店嘅餐牌唔同架,有好多經典甜品其他分店無架。.🥭 呢個「流心芒果布丁」絕對係必叫,因為其他分店無,其他甜品店亦好少見。布丁外層超滑嫩,切開後流出濃濃嘅芒果醬汁。再配芒果肉,份量都幾大吓。.🍧 見到「麻煩大少」呢個名好搞鬼,滿足好奇心,所以叫嚟試吓。原來係刨冰底,再加芒果肉、香蕉、黑珍珠。好健康,又消滯,呢個飯後食一流呀。.🍲 FRD子呢排學養身,所以叫咗「黑芝麻湯圓
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Molten Mango Pudding HKD 50
Let Jeff Be The Boss HKD 52
🍲 FRD子呢排學養身,所以叫咗「黑芝麻湯圓」,配熱姜湯底。超經典嘅甜品,不過佢話湯圓彈牙,黑芝麻餡料香濃,乾淨暖身,唔會過甜。
🍡 另一個FRD子就揀「豆豆手工芋圓甜品」,因為佢係芋圓控。豆腐花嫩滑,芋圓Q彈有咬勁,豆漿香濃順滑。三種元素一齊食,口感好豐富。
😋 其實我好耐冇嚟呢間1號老店啦,今次嚟都覺得幾驚喜,嘢食照樣好味,同埋真係有好多經典甜品
.⠀
📍 天后清風街13號地舖
☎️ +(852)9794-9452
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$50 (Last Night Supper)
  • Molten Mango Pudding
  • Let Jeff Be The Boss
2023-12-06 55 views
食飽飯,硬係要食埋個甜品先圓滿!甜姨姨喺銅鑼灣、荷里活同旺角都有分店,嗰邊就有埋刨冰選擇,天后呢間分店就主打港式鮮果類甜品,有懷舊嘅傳統糖水,仲有多款鮮芒、榴槤類嘅組合,配搭上涼粉豆腐花呢啲,口感味道更有層次!------------------------------🥭◖芒果大合奏◗ $62有芒果乾、鮮芒果塊、芒果蓉、芒果布丁、芒果雪糕,食落唔會好甜,充滿住芒果嘅香味!🍨◖尋榴敢◗ $69店員拎過嚟已經聞到好大浸榴槤味,呢碗嘢用上鮮榴槤肉、榴槤汁、豆腐花、涼粉、椰果、綠茶果凍、珍珠籽、水晶珠,豆腐花夠綿密,同榴槤果肉一齊食,口感超滑,仲有一股榴槤香氣喺口腔度爆發,鍾意食榴槤嘅人一定要試!🍮◖綠野仙蹤◗ $68呢碗嘢係椰汁底,加咗好多配料,有芒果肉、豆腐花、珍珠籽、椰果、綠茶果凍,整體好滑溜,椰果同茶凍增加咗成碗嘢嘅口感。另外,加咗$18要多12粒芋圓,芋圓係小店自家製,口感煙韌,過關!🌟Encore指數:8.7/10
🥭◖芒果大合奏◗ $62

🍨◖尋榴敢◗ $69

🍮◖綠野仙蹤◗ $68

🌟Encore指數:8.7/10
2023-12-06 38 views
店名: 甜姨姨私房甜品地址: 天后清風街13號地舖天后站 A2 出口, 行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5位於天后既甜姨姨真係由細食到大👧🏻,同班朋友去銅鑼灣食飽飯🍽,都會行埋去清風街食埋甜品先散band👯‍♀️~港式甜品店加台式🧋同西式🍴,今次叫左兩款甜品🍰,分別體現到兩種風格同港式甜品既融合😼~楊枝甘露 (配西米露,加芝麻湯圓、芋圓) ❤️❤️❤️❤️$55 (+18+18)港式甜品店點少得楊枝甘露呢個傳奇option☺️!大方咁俾新鮮芒果塊🥭同楊枝果肉🍊,配上夠甜既芒果汁粒粒西米露做底😋,冇加奶🙅🏻‍♀️,乳糖不耐症既人士唔使擔心🥛胃食既我仲加左芋圓🍠同芝麻湯圓🥣,芋圓有芋頭、蕃薯同紫薯味😍,相當煙韌!細細芝麻湯圓皮薄餡靚🤌🏻,唔會過甜,推薦👍🏻!特濃朱古力心太軟 ❤️❤️❤️❤️❤️$88特濃朱古力心太軟要等15分鐘⏱,我地食完上一碗甜品啱啱好上碟😻~心太軟外脆內軟🍫,朱古力甜度調較得啱啱好😽,唔會太甜🤗,入面溶岩流心部分好澎湃🤤!除左心太軟本尊外,仲可以選配指定Haagen-dazs雪糕🍦,好驚喜🙊!今次揀左焦糖脆餅雪糕🍨,焦糖味🍮唔會過甜,脆餅令到雪糕層次十足😳!

店名: 甜姨姨私房甜品

地址: 天后清風街13號地舖
天后站 A2 出口, 行4分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

楊枝甘露 (配西米露,加芝麻湯圓、芋圓) ❤️❤️❤️❤️
$55 (+18+18)

特濃朱古力心太軟 ❤️❤️❤️❤️❤️

2023-12-05 46 views
甜姨姨喺天后區已經開咗好多年但係佢嘅港式甜品都係念念不忘今日一行食完飯之後由維園行到去天后首先叫咗一個😳時令鮮果雪沙 配芒果原來係沙冰🍧再加大大嚿嘅芒果沙冰都幾細滑 加埋啲椰果同埋芒果汁 就算喺冬天時分食都覺得啱啱好🥭芒果大合奏芒果乾、芒果布甸、芒果雪糕….. 絕對係芒果愛好者,必叫嘅經典甜品一大炸芒果嘅材料 最特別係有芒果乾令到口感好特別呢度嘅芒果粒係用較甜嘅芒果所以一啲都冇酸味 食得好過癮🔥香濃合桃露 + 熱豆腐花跟住叫咗一碗中式甜品 合桃味道夠哂濃郁,食落仲帶點合桃碎唔使錢,可以配埋豆腐花一雞兩味滿足晒兩個願望呢度其實仲有好多其他款式例如芝麻綠茶豆腐花等等都好出名下次可以叫埋其他朋友嚟食
甜姨姨喺天后區已經開咗好多年
但係佢嘅港式甜品都係念念不忘
今日一行食完飯之後由維園行到去天后
首先叫咗一個
😳時令鮮果雪沙 配芒果
原來係沙冰🍧再加大大嚿嘅芒果

🥭芒果大合奏
芒果乾、芒果布甸、芒果雪糕…..
絕對係芒果愛好者,必叫嘅經典甜品
一大炸芒果嘅材料 最特別係有芒果乾
令到口感好特別
呢度嘅芒果粒係用較甜嘅芒果
所以一啲都冇酸味 食得好過癮

🔥香濃合桃露 + 熱豆腐花
跟住叫咗一碗中式甜品
合桃味道夠哂濃郁,食落仲帶點合桃碎
唔使錢,可以配埋豆腐花
一雞兩味滿足晒兩個願望

呢度其實仲有好多其他款式
例如芝麻綠茶豆腐花等等都好出名
下次可以叫埋其他朋友嚟食
2023-12-05 34 views
這間甜品店位於天后已經開業超過10多年,去開天后一帶食野,飯後甜品必選來到甜姨姨已經片有一個習慣,簡直是屬於香港人的港式甜品。☺️🫶🏻芒果大合奏($62),這款絕對是經典的甜品,多款不同味道的芒果食出多種不同滋味的中,包括是芒果乾、鮮芒果粒、芒果蓉、芒果布丁、芒果雪糕,喜愛食芒果相信也是百食不厭。🥭🧡😍芒果特飲($48),除了有芒果蓉和芒果粒外,還有粒粒晶瑩大大粒的西米露,椰汁和豆腐果凍的配襯,睇落很大杯真的很多配料。味道又好,外帶又方便。😋🥭🍈🍹👍🏼特濃朱古力心太軟($88),因為用了特濃朱古力製作,令我的興趣大增,心太軟的蛋糕焗得外脆內軟,朱古力流心非常甘香濃滑,很喜愛流心流出來的那一刻。雪糕是用 Häagen-Dazs ,有多種口味可以選擇,我就選了芝士餅,同心太軟也是搭配。🍫🍨😚

芒果特飲

$90 (Last Night Supper)
芒果特飲
2023-11-30 58 views
星期四晚上10:30,甜姨姨依然多人,今次捨棄出曬名既芒果系列甜品,叫了未試過既芝麻豆腐西米露, 唔肯定佢係咪新嘢🤷🏻‍♀️ 4個人有三個叫咗同一款,我就再加$15芝麻湯圓。 起初以為會試到凍既湯圓,原來熱辣辣咁分開上,哇哇哇!加$15有6粒,薑湯底。芝麻豆腐西米露好有驚喜,香濃黑芝麻味道,黑芝麻控毫無疑問必食!西米露既西米唔係發漲發到淋bat bat果種,係細細粒,一咬就爆果種,同個黑芝麻豆腐非常配合,因為太好味,嫌佢太細碗。服務就無㗎喇!D客食完最緊要就快D走唔好阻住佢哋,就擋係香港特色啦~
木桶豆腐花
薑湯芝麻湯圓