位於尖沙咀海港城的「Auntie MALAY安娣瑪萊」,坐擁無敵維港景致,落地玻璃透入自然光,夜晚更可欣賞幻彩詠香江,環境舒適得嚟充滿南洋風情二人套餐(會員價$388起)份量十足,性價比超高,特別適合情侶或閨蜜打卡食好西!😍套餐重點菜式🥢香茅椰糖燒雞全翼一上桌就聞到濃郁香茅與椰糖香氣,雞翼外皮烤至金黃酥脆,咬落「咔嚓」聲響,肉汁瞬間爆發!秘製椰糖醬甜而不膩,帶微微焦香,與香茅的清新完美融合,食完忍不住吮手指!🥢少爺海南雞配清雞湯雞肉嫩滑到極致,因為係精選五十日嫩滑白皮雞製作,皮下脂肪處理得乾淨,雞皮爽脆,蘸上黑醬油與薑蓉,鮮味層次即刻提升,搭配的椰子雞湯清甜滋潤,飲完喉嚨超舒服,養生又滿足!雞飯則同樣以椰皇水烹煮,並創新加入橄欖油製作,令米飯香氣撲鼻,比坊間嘅雞油飯更健康咁輕盈🥢瑪萊肉骨茶一上枱就聞到當歸、杞子嘅香氣,飲落好暖胃,完全唔苦澀! 一字骨燉到軟淋淋,入口即化,仲吸晒肉骨茶精華,肉質滑溜溜,配料非常多仲有五花腩、一字骨、枝竹、厚冬菇索晒啲湯汁,肉骨茶味道偏鹹甜🥢斑蘭咖椰多士 💰48即叫即製的薄脆多士外層烘到微焦脆口,夾住冰涼的斑蘭咖椰醬同有鹽牛油,呢度嘅斑斕醬非常特別係cre

😍套餐重點菜式

🥢香茅椰糖燒雞全翼

🥢少爺海南雞配清雞湯

🥢瑪萊肉骨茶

🥢斑蘭咖椰多士 💰48

即叫即製的薄脆多士外層烘到微焦脆口,夾住冰涼的斑蘭咖椰醬同有鹽牛油,呢度嘅斑斕醬非常特別係cream狀,擠入多士中,一冷一熱「冰火」口感邪惡度爆錶!斑蘭香氣天然清新,甜度剛好,作為飯後甜點絕對係完美句號

🥢招牌火山排骨

肉量多到懷疑人生,每條排骨都同手臂咁長,用手揸住咬超爽,肉質燉到輕輕一撕就脫骨,酸辣湯底上頭級,以青檸+魚露+指天椒嘅組合,初頭飲落醒胃,後勁慢慢辣到噴火🔥,聞落以芫荽味較突出

🥢森巴蝦仁通菜

用蝦醬炒得鑊氣十足,鹹香惹味,有切片蝦仁,整體濃郁爽脆

🥢瑪萊沙嗲

雞肉醃得超入味,蜜糖+薑黃+香茅嘅組合,甜中帶少少辛香 ,炭烤火候啱啱配上自製沙嗲醬

🥢泰式糕點雙拼 💰48

椰汁西米糕:椰奶香超濃郁,甜度溫柔,西米煮到剛剛好,粒粒分明又彈牙,唔會漿住晒;椰子大菜糕質地 啫喱咁Q彈用匙羹,比起西米糕更清爽

🥢香水檸檬泰式冰茶
🥢 鮮鳳梨泰式冰茶

用鳳梨糖漿做打底,再用手搖方式混合泰式茶,以埋鳳梨乾做裝飾兩杯都顏色鮮艷,茶底醇厚,香檸檬飲清新,同泰式茶隊非常夾,另外個杯就

✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫

✍🏻總評:

加🔟服務費:✅

👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗
👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌖
👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌗

2025-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$435 (Dinner)
  • 瑪萊肉骨茶
  • 森巴蝦仁通菜
  • 瑪萊沙嗲
  • 招牌海南雞飯
環境比較舒服寬敞而且佈局比較精緻,店員親切有禮,而且上菜非常快,今次就揀咗這個會員價$388的二人餐,餐廳可以下載DRC GROUP註冊登記後就可以享用會員價享用因為二人餐內的菜式比較豐富,所以我不一一介紹,我推介我自己比較喜愛這幾款:🌸香茅椰糖烤雞全翼🌟🌟🌟🌟🌟少少甜脆卜卜雞全翼烤得好靚,椰糖味夠出味,但又有香茅嘅獨特味道真的不錯。🌸瑪萊肉骨茶🌟🌟🌟🌟🌟濃郁嘅藥材味,五花腩煮得好入味完全唔覺得油膩,一字骨肉質比較嫩滑,還有枝竹豆卜等嘅配料,非常好飲。🌸少爺海南雞飯(例牌)配 清雞湯🌟🌟🌟🌟🌟這個必吃啊,因為少爺雞係用50日大嘅雞嚟整嘅,而且係白皮雞嚟,雞皮好薄,而且肉質好嫩滑連雞胸都係滑㗎!仲要係一個低脂高蛋白嘅菜式食多多都唔怕肥啊。🌸班蘭咖椰多士🌟🌟🌟🌟🌟滿滿班蘭咖椰醬,斑斕咖喱醬比較滑溜配搭埋牛油非常好味多士夠脆口這個甜品必吃啊。🌸鮮鳳梨泰式冰茶🌟🌟🌟🌟🌟新鮮鳳梨非常鮮甜,而且也很開胃配搭派息冰茶非常夾,而且沒有額外加糖,所以非常健康。

🌸香茅椰糖烤雞全翼🌟🌟🌟🌟🌟

🌸瑪萊肉骨茶🌟🌟🌟🌟🌟

🌸少爺海南雞飯(例牌)配 清雞湯🌟🌟🌟🌟🌟

🌸班蘭咖椰多士🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鮮鳳梨泰式冰茶🌟🌟🌟🌟🌟

2025-07-10
  • 瑪萊肉骨茶
  • 少爺海南雞
位於尖沙咀海港城的泰國菜餐廳。膚淺ᴍᴇ向來對於海景送飯有莫名的鍾愛,所以海港城內可以欣賞海景的餐廳幾乎都吃過一遍了。而這間餐廳人來人往,長期座無虛席,雖曾多次光顧,但始終一直無緣入坐海景座位;唯有希望終有一天,我可以順利地入座於海景窗邊座位吧。⋆_____2人晚巿套餐______⋆ ✿ 瑪萊沙嗲雞串沙嗲的醬料香氣濃郁,搭配烤雞的多汁肉質,但香茅味有點偏重了。.✿ 香茅椰糖烤雞全翼香茅和椰糖的烤雞則散發出淡淡的香茅清香和椰糖的甜味,兩者味道平衡得恰到好處;雞翼外皮酥脆,內裡多汁,十分惹味。.✿ 瑪莱肉骨茶藥材香氣濃郁,湯底醇厚深沉。排骨也燉煮得恰到好處,軟嫩而不失嚼勁;除了排骨嘅有五花肉、豆卜、腐皮及冬菇等材料,配料非常豐富。不過整體口味略顯偏鹹,若能稍作調整會更為理想。.✿ 少爺海南雞雞肉嫩滑,皮脆滑溜,底下有一層晶瑩雞凍,蘸一口黑醬油混薑蓉,更覺惹味。油飯飯粒粒分明,吸滿雞油香,邪惡但停不了口;附送的椰子湯必須要讚,清甜無比,椰子香氣突出,我的偏食習慣基本上所謂坊間的例湯都是喝兩口就罷了,但這碗清香得一口就喝完了。.✿ 香草青檸汁蒸原隻釀魷魚魷魚筒切件後釀滿豬肉餡,蒸得爽嫩不韌。底層
位於尖沙咀海港城的泰國菜餐廳。
膚淺ᴍᴇ向來對於海景送飯有莫名的鍾愛,
所以海港城內可以欣賞海景的餐廳幾乎都吃過一遍了。
而這間餐廳人來人往,長期座無虛席,雖曾多次光顧,
但始終一直無緣入坐海景座位;
唯有希望終有一天,我可以順利地入座於海景窗邊座位吧。

⋆_____2人晚巿套餐______⋆
✿ 瑪萊沙嗲雞串

✿ 香茅椰糖烤雞全翼

✿ 瑪莱肉骨茶
藥材香氣濃郁,湯底醇厚深沉。
排骨也燉煮得恰到好處,軟嫩而不失嚼勁;
除了排骨嘅有五花肉、豆卜、腐皮及冬菇等材料,配料非常豐富。
不過整體口味略顯偏鹹,若能稍作調整會更為理想。

✿ 少爺海南雞
雞肉嫩滑,皮脆滑溜,底下有一層晶瑩雞凍,
蘸一口黑醬油混薑蓉,更覺惹味。
油飯飯粒粒分明,吸滿雞油香,邪惡但停不了口;
附送的椰子湯必須要讚,清甜無比,椰子香氣突出,
我的偏食習慣基本上所謂坊間的例湯都是喝兩口就罷了,
但這碗清香得一口就喝完了。

✿ 香草青檸汁蒸原隻釀魷魚
魷魚筒切件後釀滿豬肉餡,蒸得爽嫩不韌。
底層的青檸汁酸香醒胃,混入大量香草碎更是充滿東南亞風情,
整體鹹鮮帶辣,尾韻還帶著炭火的煙燻香氣。

✿ 森巴蝦仁通菜
通菜爽脆,掛滿鹹香帶辣的森巴醬;
雖重口味但卻不膩,白飯殺手無誤。
如果蝦仁可以再多兩隻就完美了。

✿ 甜品
❥ 斑蘭咖椰多士 (非套餐菜式,另加$48)
❥ 泰式雙式糕點
兩款甜品都各具特色。
斑蘭咖椰多士外層酥脆,夾著濃郁的斑蘭咖椰醬;
再搭配微融的牛油,更添滑順口感。
雖然需另加$48,但作為特色甜品值得一試!
而雙色糕點分別為椰汁糕與斑蘭糕,兩者一濃一淡,層次分明,QQ彈彈,非常適合飯後解膩。

✿ ᴅʀɪɴᴋꜱ: 鮮鳳梨泰式冰茶┆怡保白咖啡
位於海港城Auntie Malay,係有靚海景星馬菜 海南少爺升級版餐廳裝潢走娘惹小清新打卡風,大愛~~發現左餐廳推出2人套餐menu 有75折幾抵食,只需$388有埋海景,閨蜜或者情侶約會都挺抵食! 同埋佢地海南雞真係幾出色!🔸招牌海南雞飯選用五十日嫩滑白皮雞制作皮脆低脂 肉非常滑~ 雞飯用椰皇水烹煮,創新加入橄欖油制作,好味得黎更低脂健康🔸香茅椰糖烤雞全翼雞全翼烤得脆皮香甜,肉質嫩滑juicy🔸瑪萊沙嗲 (豬)沙嗲串口感唔乾,而且配沙嗲醬調得挺好,好香花生味🔸椰香大蝦冬蔭功料很足,好多蝦~飲落蕃茄酸甜多過冬蔭功嗆口辛度🔸香草青檸汁蒸原隻釀魷魚泰式酸辣口味,釀左類似札肉口感不錯🔸森巴蝦仁通菜惹味甜辣有蝦仁舖面🔸班蘭咖椰多士好喜歡斑蘭醬好香班蘭味,口感順滑🔸泰式糕點雙拼(4件)椰汁西米糕+ 椰青糕 餐廳用泰國手標牌茶底推出左幾款茶飲🔸菠蘿泰式冰茶菠蘿香甜帶熱帶風情,仲飲到好香茶底🔸手標牌正宗泰式奶正宗手標泰奶風味,比泰國少甜左,正
位於海港城Auntie Malay,係有靚海景星馬菜
海南少爺升級版

餐廳裝潢走娘惹小清新打卡風,大愛~~

🔸招牌海南雞飯
選用五十日嫩滑白皮雞制作

皮脆低脂 肉非常滑~
雞飯用椰皇水烹煮,創新加入橄欖油制作,好味得黎更低脂健康

🔸香茅椰糖烤雞全翼
雞全翼烤得脆皮香甜,肉質嫩滑juicy

🔸瑪萊沙嗲 (豬)
沙嗲串口感唔乾,而且配沙嗲醬調得挺好,好香花生味

🔸椰香大蝦冬蔭功
料很足,好多蝦~飲落蕃茄酸甜多過冬蔭功嗆口辛度

🔸香草青檸汁蒸原隻釀魷魚
泰式酸辣口味,釀左類似札肉口感不錯

🔸森巴蝦仁通菜
惹味甜辣有蝦仁舖面

🔸班蘭咖椰多士
好喜歡斑蘭醬好香班蘭味,口感順滑

🔸泰式糕點雙拼(4件)
椰汁西米糕+ 椰青糕

餐廳用泰國手標牌茶底推出左幾款茶飲
🔸菠蘿泰式冰茶
菠蘿香甜帶熱帶風情,仲飲到好香茶底

🔸手標牌正宗泰式奶
正宗手標泰奶風味,比泰國少甜左,正
2025-06-10
$400 (Dinner)
  • 少爺海南雞
餐廳位於海港城海運大廈地下,能眺望維港海景🌊色彩繽紛的裝潢,帶有南洋風格🇲🇾二人套餐菜式,只要下載DRC Group App➡️會員價只需$388起🌟香茅椰糖烤雞全翼 $20雞全翼$10一隻好抵食🍗外層烤得香脆,肉質嫩滑,充分吸收了香茅和椰糖的風味,鹹甜適中,絕對必點❗️🌟瑪萊沙嗲 $58沙嗲可選豬肉或鷄肉,鷄肉烤得色澤金黃🐓內裡肉質鮮嫩多汁,蘸上沙嗲醬,味道香濃惹味🌟瑪萊肉骨茶 $158馬來西亞肉骨茶,以藥材熬製,有別於帶胡椒味的新加坡肉骨茶。肉骨茶以傳統砂鍋盛上,散發出藥膳香氣🤎味道豐富又濃郁,散發出甘甜餘韻。排骨及五花肉經過長時間熬煮🐷口感軟嫩,底下火爐一直保持熱度🔥既溫暖又滋補🌟招牌海南雞飯 配清雞湯 $98清雞湯絕對是整道菜的MVP,帶著大量椰子的清甜味🥥及雞肉的自然鮮味😍雞肉肉質滑嫩細膩🍗蘸上甜豉油、姜蓉、辣椒🌶️配上粒粒分明、吸盡了雞油精華的油飯🍚豐富又滿足🌟香草青檸汁蒸原隻釀魷魚 $188原隻魷魚口感有彈性🦑內餡釀入帶有淡淡鹹香的扎肉,口感軟嫩與魷魚的Q彈形成對比,配上清新酸香的青檸汁🍋‍🟩能提升魷魚的鮮味,口感亦更清爽🌟森巴蝦仁通菜 $68通菜鮮嫩翠綠🥬大大隻蝦仁肉質飽滿🦐

🌟香茅椰糖烤雞全翼 $20

🌟瑪萊沙嗲 $58
瑪萊沙嗲

🌟瑪萊肉骨茶 $158

🌟招牌海南雞飯 配清雞湯 $98

🌟香草青檸汁蒸原隻釀魷魚 $188
香草青檸汁蒸原隻釀魷魚

🌟森巴蝦仁通菜 $68
通菜鮮嫩翠綠🥬大大隻蝦仁肉質飽滿🦐森巴醬作爲整道菜的靈魂,醬料濃稠,香辣中帶著一絲甜酸

🌟班蘭咖椰多士 $48
班蘭咖椰醬顔色翠綠鮮明💚圓點整齊排列,增添了一份精緻感,味道清新卻不膩口🍞上下兩層吐司烘得酥脆可口

🌟泰式糕點雙拼 $48
透明的花形鮮椰青糕,晶瑩剔透,椰味清香🥥内裏增添椰肉碎,口感Q彈有嚼勁
椰汁西米糕椰香濃醇厚,搭配粒粒軟糯西米,口感層次分明

🌟羅漢果龍眼冰 $35
羅漢果自然的甘甜味道🤍加上帶清香又軟糯的龍眼果肉💦味道溫潤醇厚,入口舒適又冰涼

🌟荔枝青檸梳打 $38
青檸酸酸甜甜🍋‍🟩味道清新,加上梳打的氣泡感,及細膩多汁的荔枝果肉,炎炎夏日☀️飲落清爽解膩
羅漢果龍眼冰、荔枝青檸梳打
瑪萊沙嗲
香草青檸汁蒸原隻釀魷魚
羅漢果龍眼冰、荔枝青檸梳打
  • 招牌海南雞飯
1K
2025-07-30 0 views
Auntie Malay嘅2人餐豐富又高質👍🏻食到捧住個肚走,重點係少爺海南雞飯真係驚喜之作👍🏻🐔少爺海南雞飯號稱用50日嫩雞+米芝蓮秘方浸雞湯,一啖落去即刻明白點解係招牌!雞皮爽~ 肉質嫩滑,帶淡淡斑蘭葉同香茅嘅清香,連雞胸都唔柴。椰香飯用椰皇水+橄欖油煮,每粒米都油潤又香!其他亮點: 🍗香茅椰糖雞翼外脆內爆肉汁, 甜辣平衡。🦐椰香冬蔭功酸辣中帶椰奶溫柔,大蝦爽彈。🌋火山排骨湯酸辣惹味, 肉好腍。甜品斑蘭咖椰多士脆邊夾住流心咖椰,邪惡但值得~ 飲品推薦鳳梨冰茶,清新解膩,朋友嗰杯泰奶仙草冰就甜到漏,螞蟻人至愛。 總結:海南雞飯絕對回頭率200%,其他菜式穩陣有驚喜,性價比高過隔離商場連鎖店多多聲!

🐔少爺海南雞飯

椰香飯用椰皇水+橄欖油煮,每粒米都油潤又香!

其他亮點:
🍗香茅椰糖雞翼外脆內爆肉汁, 甜辣平衡。

🦐椰香冬蔭功酸辣中帶椰奶溫柔,大蝦爽彈。

🌋火山排骨湯酸辣惹味, 肉好腍。

甜品斑蘭咖椰多士脆邊夾住流心咖椰,邪惡但值得~

1K
2025-07-27 0 views
呢排成日見到唔少人推薦主打馬拉及東南亞菜式香茅椰糖烤雞全翼烤到外脆內嫩,食落帶有香茅味幾惹味星洲胡椒肉骨茶胡椒香強烈、湯頭香醇不油膩配上排骨,冬菇,豆卜等吸收咗湯頭精華,食落更滋味瑪萊沙嗲(3串)沙嗲味道香濃微甜、花生及香料味突出豬肉入口嫩滑少爺海南雞飯配清雞湯由五十日白皮雞製作,雞肉有光澤,皮薄爽脆,肉做到滑身,用椰皇水煮嘅雞飯,健康又香口椰香青咖哩配豬頸肉充滿泰式風味,豬頸肉軟嫩咖哩醬帶有椰奶香滑,𥚃面更有唔少茄子班蘭咖椰多士多士烤得香口,再夾上牛油班蘭咖椰醬香甜潤滑、外脆內軟鮮鳳梨泰式冰茶有鳳梨的酸甜清新,配上泰式冰茶的茶香,喝起來消暑又解渴,甜而不膩咸檸香茅梳打口感清爽且帶微微氣泡非常適合夏天飲用解渴餐廳推出唔少優惠,下載DRC Group App (費用全免),即時可以享用

呢排成日見到唔少人推薦
主打馬拉及東南亞菜式

香茅椰糖烤雞全翼
烤到外脆內嫩,食落帶有香茅味
幾惹味

星洲胡椒肉骨茶
胡椒香強烈、湯頭香醇不油膩
配上排骨,冬菇,豆卜等
吸收咗湯頭精華,食落更滋味

瑪萊沙嗲(3串)
沙嗲味道香濃微甜、花生及香料味突出
豬肉入口嫩滑

少爺海南雞飯配清雞湯

椰香青咖哩配豬頸肉
充滿泰式風味,豬頸肉軟嫩
咖哩醬帶有椰奶香滑,𥚃面更有唔少茄子

班蘭咖椰多士

多士烤得香口,再夾上牛油班蘭咖椰醬
香甜潤滑、外脆內軟

鮮鳳梨泰式冰茶

咸檸香茅梳打
口感清爽且帶微微氣泡
非常適合夏天飲用解渴

• 斑蘭咖椰多士
☀️香港星馬菜老店☀️安娣瑪萊尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖餐廳推出二人套餐menu,會員折後價$388性價比好高!會員:下載DRC Group App (費用全免) ‼️我大大推薦以下菜式👇🏻味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️少爺海南雞🍗由五十日白皮雞製作,雞肉有光澤,而且香滑有雞味,另外絕對唔好睇小椰皇雞飯✨用椰皇水烹煮,我食到停唔到落黎,明知係澱粉都食晒🙌🏻☄️椰香青咖喱豬頸肉🥓我自認為燒豬頸肉是星馬菜必食的,不出所料地出色,但佢更勁的位係有埋椰香青咖喱,很驚喜☄️燒物串燒🍢不在居酒屋和專門的串燒店都食到高水準的香茅椰糖燒雞翼🔥外表blinkblink之餘,食落雞皮焦脆,食完要洗手都願意食!雞肉串本身都幾惹味,仲配左個好特別的醬~☄️斑蘭咖梛多士星馬菜必食甜品☺️好多斑蘭醬+牛油,整體外脆順滑嘅口感,深得我心!推薦手標正宗泰式奶 用的是泰國ChaTraMue‼️甜度適合香港人口味~
☀️香港星馬菜老店☀️安娣瑪萊

斑蘭咖梛多士
手標正宗泰式奶
  • 森巴蝦仁通菜
2025-07-16 223 views
在尖沙咀海港城,有一間新的馬來Cafe,環境不錯,可以看到海港的景色。這裡的裝修風格比較柔和,以粉紫和綠色為主,坐起來很舒服,適合和朋友聊天。更重要的是,食物也很好吃!我們點了少爺海南雞飯,雞肉特別嫩滑,搭配的醬汁和米飯很合味。椰子雞湯也相當清甜,喝起來感覺有不少椰子水的味道。小食方面,我們嘗了香茅椰塘烤雞全翼,雞翼的香味十足,肉質也很嫩。沙嗲串燒雞的醬汁稍微甜,但味道還不錯。椰香大蝦冬陰功的蝦子很新鮮,冬陰功的味道以鹹辣為主,挺好吃的。香草青檸汁釀墨魚是新鮮製作的,墨魚的口感彈牙,裡面還有香葱的味道,搭配酸辣的醬汁很開胃。森巴蝦仁通菜的蝦仁也不少,份量挺足的。最後,我們試了斑斕咖央多士,外面很脆,裡面有一層牛油,口感不錯。糕點雙拼裡的椰青糕和椰汁西米糕也很好,椰青糕清爽,椰汁糕則更有風味。總體來說,這間Cafe的環境和食物都不錯,值得一試。

沙嗲串燒雞的醬汁稍微甜,但味道還不錯。

森巴蝦仁通菜的蝦仁也不少,份量挺足的。

總體來說,這間Cafe的環境和食物都不錯,值得一試。
  • 少爺海南雞
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗尖沙咀調查呢間馬拉菜,餐廳裝修充滿娘惹風情,可以望到維港海景同M+,黃昏時分仲可以睇到日落,景色醉人,餐廳主打馬拉及東南亞菜式,口味正宗地道‼️限時優惠二人套餐會員價*$388起,有齊前菜,湯品,主菜,蔬菜同甜品,性價比好高*下載DRC Group應用程式免費登記做會員🍗香茅椰糖烤全雞翼 $20🙋🏻‍♂️表示雞翼烤到金黃,外脆內嫩,鮮味多汁,食落帶有香茅氣息,香口惹味🍖瑪萊肉骨茶 $158🙋🏻‍♂️表示肉骨茶係正宗嘅馬來西亞黑湯,用上十多種藥材熬煮,湯頭充滿醇香藥材氣息,配上鬆軟排骨,冬菇,豆卜等配料,吸收咗湯頭精華,食落更入味🐤少爺海南雞飯 $98🙋🏻‍♂️表示海南雞飯選用50日嫩滑白皮雞,配以米芝蓮推薦食府海南少爺嘅秘製配方製成,雞肉嫩滑多汁,皮薄爽脆,再配上用椰皇水同橄欖油煮成嘅椰香雞飯,米香撲鼻,食落充滿椰香🐖椰香青咖喱配豬頸肉 $118🙋🏻‍♂️表示豬頸肉燒到表面焦香,口感外脆內嫩,食落爽口多汁,配上椰香青咖喱,味道香濃惹味🥪班蘭咖椰多士 $48🙋🏻‍♂️表示多士烘至外脆內軟,配上椰香濃郁嘅咖椰醬,香滑嘅鮮牛油同清新嘅班蘭醬,層次感豐富,充滿南洋風味📈吃貨指數😋好味度

‼️限時優惠

😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
香茅椰糖烤全雞翼
2025-07-13 0 views
好驚去尖沙咀食嘢,又貴又唔好食。本來喺啓德,諗住去九龍城食嘢。但係趕住去文化中心睇show,焗住要去尖咀食。一家大細都要搵個地方舒服少少,加上有啲quality,咁咪去海港城囉。但係都係好驚去海港城啲餐廳,因為又係嗰句超貴,但唔好食。我見到呢間餐廳。 幾個post都話性價比高,咁諗住去試吓。首先坐喺度,張梳化凳呢,啱啱好喺條中間位,坐得非常不舒服。想換去隔離台,點知又係咁,個梳化位又係喺中間,都唔知點設計?點咗個套餐,首先,個冬陰公湯得個辣字。之後個咖喱雞完全冇雞味,應該話好大陣雪藏味。個通菜差到離曬大譜,根本你同我都炒得出,隨便炒一炒,再攞罐酸甜醬加少少落去。豬頸肉就勁肥,串燒好普通。奶茶太甜,味道還可。食呢餐飯真係好慘,貴又唔好食(其實五舊系尖咀唔算貴,問題係真係唔好食)
冬蔭功湯
咖喱雞
通菜
串燒
豬頸肉
2025-07-12
Dinner
一間開業至今聽聞經常full booking嘅餐廳,香港老牌星馬菜海南少爺班底,實力有保證,今日終於訂咗枱去試🔥裝潢用咗啲好有南洋feel嘅花磚,五顏六色嘅玻璃裝飾,成個環境影相打卡幾靚!窗口位可以睇到維港景,尤其外地旅客最開心😃見餐廳做緊promotion,download “DRC Group”App 登記做會員,二人套餐有75折會員價優惠,好抵👏🏻👏🏻一箭雙雕叫晒呢度最出名嘅海南雞同肉骨茶❤️先講個「少爺海南雞」💚個名就係向海南少爺致敬🫡係五十日白皮雞,用咗米芝蓮推介嘅海南少爺秘方嚟整,雞湯用班蘭葉、芫荽根同香茅慢慢煲,雞浸到好入味,皮薄爽脆,肉做到滑身;雞飯用椰皇水加橄欖油煮,健康又香口。「瑪萊肉骨茶」💚以砂鍋上枱保持熱度,湯頭香濃帶鮮甜,冇沉重又厚實嘅藥材味,入口舒服;一煲𥚃面有4-5舊排骨,亦有好多豬腩肉,入味得嚟夠淋身,配菜有豆卜、腐竹等好足料。「香茅椰糖烤雞全翼」💚咬落多汁,香茅味同椰糖甜味夾,配搭得好又入晒味。「斑蘭咖椰多士」💚一大片牛油再伴隨住香甜嘅咖央醬清香,多士切得好薄烘到極鬆脆,好食😋「香草青檸汁蒸原隻釀魷魚」「瑪萊沙嗲」「鮮鳳梨泰式冰茶」 + 「荔枝青檸梳打」

窗口位可以睇到維港景,尤其外地旅客最開心😃

斑蘭咖椰多士

「香草青檸汁蒸原隻釀魷魚」

「瑪萊沙嗲」

「鮮鳳梨泰式冰茶」 + 「荔枝青檸梳打」

斑蘭咖椰多士
2025-06-21 493 views
估唔到海港城都有咁抵食嘅二人晚餐喺門口睇緊餐牌,店員即刻話只要下載DRC Group App即時享有會員價,免費下載先送上一壺茶同脆蝦片,蝦片好有蝦味,勁脆口好食!豬沙嗲串燒肉質不鞋,沙嗲醬好惹味瑪萊肉骨茶 湯底香氣濃郁,藥材味十足,十分滋補有豬腩肉、豬肋排肥瘦適中,仲可以搭配辣椒豉油提鮮,個人最愛豆卜 吸飽湯汁精華。招牌海南雞飯 配清雞湯 雞肉肉質滑嫩細膩,皮脆肉嫩蘸上甜豉油、姜蓉、辣椒椰香雞飯都好香,粒粒分明森巴蝦仁通菜鮮嫩翠綠通菜,森巴醬帶點香辣招牌火山排骨酸辣開胃,排骨堆成火山造型,淋上濃郁湯汁,視覺與味覺雙重享受排骨軟淋,吃的時候撕下排骨肉蘸湯汁,酸辣過癮香茅椰糖烤雞全翼肉質嫩滑多汁,雞翼都幾入味班蘭咖椰多士絕對好睇又好食,多士烘得香脆班蘭咖央唔會太甜,下次佢一定會再叫泰式糕點雙拼每次見到有椰汁西米糕一定會叫鮮椰青糕,椰味清香怡保白咖啡仙草冰白咖啡香濃順滑,估唔到同仙草都幾夾鮮鳳梨泰式冰茶大大杯,好清爽
估唔到海港城都有咁抵食嘅二人晚餐

先送上一壺茶同脆蝦片,蝦片好有蝦味,勁脆口
好食!

豬沙嗲串燒
肉質不鞋,沙嗲醬好惹味

瑪萊肉骨茶
湯底香氣濃郁,藥材味十足,十分滋補

招牌海南雞飯 配清雞湯

雞肉肉質滑嫩細膩,皮脆肉嫩
蘸上甜豉油、姜蓉、辣椒
椰香雞飯都好香,粒粒分明

森巴蝦仁通菜
鮮嫩翠綠通菜,森巴醬帶點香辣

招牌火山排骨
排骨軟淋,吃的時候撕下排骨肉蘸湯汁,酸辣過癮

香茅椰糖烤雞全翼
肉質嫩滑多汁,雞翼都幾入味

班蘭咖椰多士
絕對好睇又好食,多士烘得香脆
班蘭咖央唔會太甜,下次佢一定會再叫

每次見到有椰汁西米糕一定會叫
鮮椰青糕,椰味清香

怡保白咖啡仙草冰
白咖啡香濃順滑,估唔到同仙草都幾夾

鮮鳳梨泰式冰茶
大大杯,好清爽
2025-06-14 1146 views
早排見Auntie Malay嘅🐥海南雞飯套餐做緊買一送一優惠已經好想試🤤,點知去到餐廳見到個仲抵食嘅😍二人套餐($388)!! 呢日仲好lucky安排到坐落地玻璃位置🩷❤️,望住日落個咸蛋黃真係好chill🌅~·🔺宜家下載「DRC Group」App即可成為會員,費用全免。·~個人推薦以下幾款菜式~♡ 香茅椰糖烤雞全翼本身自己係好鍾意食呢類豎版雞全翼🤤,有支竹籤拮住方便食用;雞翼味道係香茅與椰糖嘅mixing,唔會得個死甜😋,幾特別。·♡ 瑪萊肉骨茶湯頭有些微藥材味道,帶點甘味入口幾溫順☺️,飲落幾舒服;最like啲豬肋骨中間夾有軟骨😍,好爽脆!! 豬肋骨仲可以搭配店家嘅辣椒豉油食~·♡ 少爺海南雞Must try!! 好好食喎😋,海南雞肉質柔軟嫩滑,係連雞胸肉都唔會好乾柴👍🏻;雞肉本身都已經夠味,蘸點黑醬油、薑蓉更加錦上添花。淡黃色雞油飯味道鮮香🤤,粒粒分明,成個set都好高質🤗!·♡ 椰香青咖哩豬頸肉青咖哩唔會好辣,質地少少杰身,用嚟拌飯食啱哂😚。豬頸肉肉質帶點肥肉,食落更加軟嫩仲帶點油脂香☺️。·♡ 斑蘭咖椰多士賣相吸睛🤩,最吸引眼球係啲唧到波浪形😍嘅斑蘭咖椰醬,加埋一大片牛油,好邪
點知去到餐廳見到個仲抵食嘅😍二人套餐($388)!!
~個人推薦以下幾款菜式~
♡ 香茅椰糖烤雞全翼

♡ 瑪萊肉骨茶

湯頭有些微藥材味道,帶點甘味入口幾溫順☺️,飲落幾舒服;
♡ 少爺海南雞

淡黃色雞油飯味道鮮香🤤,粒粒分明,成個set都好高質🤗!
♡ 椰香青咖哩豬頸肉

♡ 斑蘭咖椰多士

賣相吸睛🤩,最吸引眼球係啲唧到波浪形😍嘅斑蘭咖椰醬,加埋一大片牛油,好邪惡😈!
♡ ChaTraMue手標正宗泰式奶茶

有得飲正宗🇹🇭泰國品牌ChaTraMue手標Thai Tea🧋,開心仔!
📍Auntie Malay 安娣瑪萊
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
#auntiemalay #安娣瑪萊 #海港城 #尖沙咀美食 #香港美食 #尖沙咀 #廣東道 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港
2025-06-09
2025-06-14 815 views
行海港城行到攰攰地,又想醫下肚,又剛剛遇上唔駛等位的呢間餐廳,就入去坐下食下野。點咗個海南雞飯套餐嚟試,賣相不差,但食品質素就真係麻麻地,情況如下:1. 啲雞係冰凍的,食落口凍冰冰的海南雞,口感好唔好,真係見仁見智。2. 海南雞配美極豉油汁,啲美極汁搶晒味,搞到啲雞無晒味,同食美極雞無分別。3. 個油飯話係用椰子油做的,正因為係咁,無晒雞油香味,而且,個飯爛笪笪。4. 重點,啲雞梅梅地,真係唔OK.以上4點夾起來,成件事情變咗好唔掂的海南雞飯。入坐屈機送的炸蝦片反而有最正常。

4. 重點,啲雞梅梅地,真係唔OK.

以上4點夾起來,成件事情變咗好唔掂的海南雞飯。

入坐屈機送的炸蝦片反而有最正常。