2024-03-25 402 views
2024年3月15日 星期五呢日突然間早咗收工,所以就係中環街市行下,因為翻新咗之後都無乜機會嚟過,同以前真係好唔同,多咗好多舖頭同餐廳,而且有冷氣行得好舒服咁岩見到有呢一間泰國甜品餐廳,之前已經試過佢其他分店,不過冇諗到原來仲開埋甜品,見到裏面嘅裝修好有特色,一枱一凳都好似去咗泰北嘅感覺咁,而且燈光好柔和餐廳嘅門面已經放咗凍櫃,裏面放滿咗形形色色嘅甜品,全部賣相都好吸引,有原裝同一個咁賣,價錢唔算太貴最後我選擇咗呢一個香芒熱情果香茅忌廉蛋糕返屋企同屋企人分享,賣相好特別,好似以前嘅中式糕點咁,買嘅時候店員仲好貼心提醒我記得要一個鐘頭內拎返到屋企,因為蛋糕冇落防腐劑,驚佢既忌廉外層會慢慢開始溶返到屋企食完飯已經急不及待由雪櫃拎出嚟食用,一切開就見到裏面嘅蛋糕分開一層層,整得好出色,味道酸酸甜甜,唔會太過膩,而且冇諗過百香果同香茅會咁夾,香茅味慢慢喺口中散發開,同時間都食到芒果同百香果嘅味道,互相配合,完全顛覆咗我對蛋糕嘅印象,竟然可以用香茅作為配料!!
2024年3月15日 星期五

2024-03-15
TakeAway
$100 (Other)
2 day(s) ago 0 views
經過中環街市見到呢間蛋糕店,啲蛋糕造型好特別,亦都有4”細細個蛋糕 就買黎試吓~其中有幾款好得意,芒果糯米飯,椰子mousse cake~見到有今期推介既蛋糕泰式椰子咖啡蛋糕,夠兩個人食 又唔會太大~咖啡同椰子味好夾,又唔會太甜,cream都算滑,中間有椰子酒同咖啡啫喱夾住~整體食完個蛋糕都唔會好滯😋😋😋下次可以再買其他試吓📍Asok Thai Cake地址: 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

其中有幾款好得意,芒果糯米飯,椰子mousse cake~

📍Asok Thai Cake
地址: 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
6 day(s) ago
  • 泰式咖啡
6 day(s) ago 0 views
朋友生日專登挑了Asok Thai cake的蛋糕蛋糕以泰式料理為設計主題,造型蛋糕像真度很高絕對係泰特色中環分店位於中環街市,還設打卡座位供堂食,可以來個泰chill的下午茶❤️泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕賣相猶如盆栽般,以朱古力碎打造泥土上面放了兩顆「草莓」,而白色朱古力圍邊就好似盆裁裡面層次分明,士多啤梨慕絲、海綿蛋糕、士多啤梨醬士多啤梨慕絲細滑酸甜,輕柔不膩口,好喜歡他們慕絲的口感;中間草莓果醬令草莓味更明顯,可能草莓比例較重,反而整體青檸味道較弱不過整體而言是好吃的草莓蛋糕
朋友生日專登挑了
Asok Thai cake的蛋糕
蛋糕以泰式料理為設計主題,造型蛋糕像真度很高
絕對係泰特色

❤️泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕
賣相猶如盆栽般,以朱古力碎打造泥土
上面放了兩顆「草莓」,而白色朱古力圍邊就好似盆裁
裡面層次分明,士多啤梨慕絲、海綿蛋糕、士多啤梨醬
不過整體而言是好吃的草莓蛋糕

2024-05-29 0 views
多謝朋友同我提早慶祝生日🎂呢個蛋糕係4吋嘅size,細細個幾cutie~我食完覺得幾好食,決定推介比大家🌴椰子泰式咖啡蛋糕🥥用咗香滑椰子鮮奶油、椰子酒配上杏仁朱古力海綿蛋糕同泰式咖啡奶油。蛋糕係白色簡潔風,頂層有咖啡jelly和忌廉。帶有濃烈的椰子的香氣,入口味道豐富,有朱古力、椰子、奶茶的甘甜,奶油香潤,餘韻帶有咖啡和椰子酒的回甘。滑順口感,更多了椰子香醇獨特的香甜氣息,所有食材絕妙配合,值得一試。
我食完覺得幾好食,決定推介比大家

🌴椰子泰式咖啡蛋糕🥥

蛋糕係白色簡潔風,頂層有咖啡jelly和忌廉。

2024-05-23 0 views
路經中環街市這家甜品店,被他們蛋糕可愛的造型吸引! 😍😍😍包括芒果、椰子、榴槤等造型, 可以買小件或原個蛋糕。① 芒果慕絲麻糬蛋糕 $78🔹像真度很高!芒果味十分香濃,切開蛋糕後會看到芒果慕絲及麻糬🥭🥭🥭芒果慕絲很幼滑,麻糬軟糯柿拉絲帶椰子香氣。 🥥🥥🥥② 榴槤慕絲麻糬蛋糕$88🔹聞到榴槤香!🤤🤤🤤裡面同樣也有椰子味的拉絲麻糬。🥥🥥🥥📍 Asok Thai Cake中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

① 芒果慕絲麻糬蛋糕 $78

芒果慕絲很幼滑,麻糬軟糯柿拉絲帶椰子香氣。 🥥🥥🥥

② 榴槤慕絲麻糬蛋糕$88

🔹聞到榴槤香!🤤🤤🤤裡面同樣也有椰子味的拉絲麻糬。🥥🥥🥥

📍 Asok Thai Cake
中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
2024-05-22 18 views
係中環街市見到呢間甜品店 甜品櫃入面有好多仿真造型嘅蛋糕仔 全部都好精緻像真度好高榴槤慕絲麻糬蛋糕 $88我同家人都好鍾意食榴槤 見到呢個造型咁似榴槤嘅蛋糕仔勁吸引即買 打開個外賣盒已經聞到榴槤嘅香味 切開中間有層煙煙韌韌嘅麻糬配埋一齊都幾好食 如果加埋榴槤蓉口感更佳芒果慕絲麻糬蛋糕 $78芒果造型可愛仲將芒果切成一格格仿真度高 切開入面係順滑嘅慕絲同麻糬味道酸酸甜甜幾開胃🍽Asok Thai Cake中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
係中環街市見到呢間甜品甜品櫃入面有好多仿真造型嘅蛋糕仔 全部都好精緻像真度好高

榴槤慕絲麻糬蛋糕 $88

芒果慕絲麻糬蛋糕 $78

🍽Asok Thai Cake
中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

依家嘅蛋糕林林總總,少啲心思同質素都吸引唔倒大家, 但係❗️去過中環街市一定會比呢間Asok Thai 蛋糕店吸引, 佢地啲嘅蛋糕造型吸睛又別緻, 貫徹泰國嘅主題, 榴槤、椰青、芒果、奶茶嘅蛋糕造型逼真又超*級*可*愛*,🥭🥥睇吓睇吓真係會忍唔住帶咗佢哋返屋企😍😍今次揀比母親大人嘅蛋糕本人濕潤鬆軟,有著陣陣咖啡飄香,一啖入口好似飲緊一杯香滑cappuccino,咖啡慕絲中藏有脆粒咖啡豆增加咬口,甜度適中☕️。

2024-05-22 11 views
唔想再食大集團蛋糕,試吓特色小店蛋糕先最有驚喜。呢日特登去到中環街市,行街同埋買埋生日蛋糕一次做晒。我揀咗一個非常清新嘅蛋糕。🌟Thai Lime and Strawberry Mousse Cake泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 (4” $238)泰國青檸味道酸酸地,士多啤梨醬又甜甜地中和返,好適合夏天食,加上慕絲蛋糕質地輕盈,食落一啲都唔會膩。發現呢間店係做啲特別嘅泰式蛋糕,切合返香港人口味唔會太甜,椰青蛋糕同埋榴槤蛋糕外型都非常有趣吸引。蛋糕店喺好靚嘅中環街市一樓,有堂食位置,好有文青feel,點個小蛋糕加杯咖啡坐低嘆,又係一個好輕鬆休閒嘅下午。

我揀咗一個非常清新嘅蛋糕。
泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 (4” $238)

2024-05-14
Type of Meal
Other
2024-05-21 4 views
朋友生日,我哋去中環街市買左一個迷你的小蛋糕!店內有好多款創意手工蛋糕,以食品的立體造型設計為主,例如榴槤,椰青等,好別緻。散水餅或小眾慶祝都有不錯的選擇!味道唔會太甜,岩岩好,主打好食又健康。#泰式咖啡提拉米蘇濃郁幼滑純黑朱古力慕絲,中層以朱古力海綿蛋糕和泰式咖啡奶油為主,有一陣清淡的咖啡香味,多重口感的享受。再以金箔點綴,帶來香濃幼滑的可可風味,盡見高貴優雅。份量夠4至6個人食,但第一次食泰式泰式蛋糕,一陣就俾我哋4個人就人一啖食完。下次一定再encore。

#泰式咖啡提拉米蘇

• 泰式咖啡提拉米蘇
2024-05-20 27 views
之前已經試過他們在尖沙咀的泰國餐廳,味道不錯,很有泰國風味,相信是泰國人主理。今次在中環街市見到他們餅店,馬上試試,尤其是見到他們那個迷你的榴槤,賣相10分精美,買回家食後發覺味道都唔錯,榴槤味好香,性價比高,除此之外,還有其他椰青蛋糕造型都好吸引,除了迷你蛋糕,可以買大一點的尺寸。店員極力介紹榴槤芝士蛋糕原來他們在尖沙咀也有另一個地方可以買到他們家的蛋糕,就是在海港城入面,另一家就在屯門,期待有更多分店
2024-05-19 22 views
泰國菜經常充滿着夏日風情,如芒果糯米飯,椰子冰,泰式奶茶….. 最近好想食一啲泰式甜品,諗咗好耐,突然腦海浮現一間蛋糕店,主打泰國味道特色蛋糕,一於放工後去買返個。泰式奶茶慕絲蛋糕賣相吸睛,完完全全奶茶色調。4吋size,剛好一家四口子。打開盒子,隨即一陣茶味飄過嚟。中間夾心係奶茶味慕絲,非常濃厚。蛋糕餅底應該混入椰絲,散發出清新椰香味。外層茶味忌亷夠滑溜。店員推介,果然了得。*包裝精緻,紙袋非常靚。

泰式奶茶慕絲蛋糕
賣相吸睛,完完全全奶茶色調。
4吋size,剛好一家四口子。
打開盒子,隨即一陣茶味飄過嚟。
中間夾心係奶茶味慕絲,非常濃厚。
蛋糕餅底應該混入椰絲,散發出清新椰香味。
外層茶味忌亷夠滑溜。
店員推介,果然了得。

*包裝精緻,紙袋非常靚。
2024-05-16
$50 (Other)
2024-05-17 21 views
早排知道中環街市新開咗一間好精緻嘅泰式蛋糕店,一直都好想試一試❤️▫️ 泰式青檸士多啤梨慕絲蛋糕 🍰 $238夏天就最適合食酸甜開胃嘅蛋糕!蛋糕整體精緻又多層次,軟綿綿嘅蛋糕配搭着果醬同埋慕絲,輕盈又開胃!size兩個人食啱啱好😋💬 今次嘅蛋糕真係精緻又好味,下次有機會嘅話好想試一試佢哋其他得意口味嘅蛋糕,例如榴槤同埋椰子口味,外貌同實物如出一轍好得意🤭除咗節日慶祝之外,仲可以作為散水餅都好有特色,相信朋友同事都會好鍾意💓

▫️ 泰式青檸士多啤梨慕絲蛋糕 🍰 $238

2024-05-15 23 views
上次食過士多啤梨蛋糕就念念不忙,行開中環街市就決定要再買回家食,今次想試生果造型的餅,生果像真度十分高,可以堂食,什至堂食都有咖啡可以選擇❤️自成一方,坐得十分寫意👍芒果慕絲麻糬蛋糕:很可愛的芒果做型,頂展仿似把芒果切成一格格,另外切開芒果一半會看到慕絲和麻糬在內裡,芒果味十分香濃,而且麻糬够煙靭。椰子慕絲麻糬蛋糕:椰青的外型十分特別,朱古力棒作飲管,連椰子蓋也可以開,陣陣的椰子味,開蓋後會見到椰青水和冰,十分可愛

之前喺餐廳食過呢間,覺得幾好食,原來中環街市都有佢哋嘅蛋糕店,Happy Friday就買返兩件做下午茶啦🤩椰子慕絲造型蛋糕🥥每啖慕絲都好滑,有淡淡嘅椰香,唔會太甜;蓋嘅下面同蛋糕嘅底部都有大大啖麻糬,口感非常煙韌豐富;而插住喺蛋糕入面嘅係一條朱古力條,味道幾濃郁芒果慕絲麻糬蛋糕🥭之前喺餐廳堂食都食過~幾好食,而且外賣唔洗加一所以要翻兜一下🤣賣相好吸引,好似一個真嘅芒果咁,晶瑩剔透,味道酸酸甜甜,唔會太甜,有芒果味又唔會好假👍🏻

椰子慕絲造型蛋糕🥥

芒果慕絲麻糬蛋糕🥭

2024-05-12 13 views
最近經過中環街市,看到這家店,突然記起上次品嚐過他們的蛋糕,所以買了兩個回去品嚐芒果慕絲麻薯蛋糕 $78 先品嚐了芒果慕絲麻薯蛋糕,造型ok,吃起來像芒果布丁,內有一大塊軟綿綿的麻薯,底部還有少量蛋糕,喜歡吃芒果的人可以考慮買泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 $52蛋糕外形有趣,模擬士多啤梨。蛋糕內部分成三層,分別有海綿蛋糕、士多啤梨慕絲和士多啤梨醬。吃起來又酸又甜,士多啤梨醬中、果肉和士多啤梨慕絲,味道算清新

芒果慕絲麻薯蛋糕 $78

泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 $52