喺附近買完嘢,又到食飯時間~行到呢間餐廳門口,見到好似幾舒服就入左去😌為左避免選擇困難症發作,都係揀set好啲🤣starter 我哋揀咗cold cuts & cheese 拼盤,同白酒炒蜆配香辣檸檬白酒高湯平時唔係好敢叫Cold cut,因為要人多先食得晒,今次呢個作為頭盤一兩個人share剛剛好👍🏻蔬菜類有調味過,少少酸好開胃白酒炒蜆,好香白酒味,完全冇沙,意大利香草包好香脆,用嚟點白酒高湯一流😋😋大蝦蘆筍意大利燉飯配龍蝦忌廉湯醬,很喜歡risotto 嘅口感,唔太生又唔會太稔,龍蝦味好濃,正👍🏻意式烤乳豬配薯蓉及蘑菇汁,皮好脆,肥瘦適中,薯蓉好幼滑,加埋蘑菇汁好香再來兩個甜品,我哋揀咗Tiramisu同埋cheese cake配士多啤梨醬甜品都頗為大份,意大利餐廳嘅Tiramisu實在無可挑剔😋😋😋 cheese cake加埋酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,芝士味香濃得來又唔會太膩估唔到由Starter到main course到Dessert都好有驚喜

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • SELECTION OF COLD CUTS & CHEESE
  • SAUTEED CLAMS
  • PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO
  • ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
2025-05-22 2064 views
Alonzo 有 $268 3 course brunch 但我哋心大心細最後都係要咗 À la carte menu~Handmade Burrata Cheese with Sicilian tomato & basil pesto比平時一般更為淡口嘅 Burrata,食完無乜負擔~ 最鍾意嘅竟然係個蕃茄,超甜,好食~Beef Carpaccio - Beef Tenderloin, wild rocket, parmesan cheese & truffle paste呢款意式生牛肉薄片我哋一致地認為係唔太好食,口感係夠軟滑但食落係無應有嘅牛肉鮮香🌚滿心歡喜但食完係靜曬~Italian Frittata with sausage, asparagus & melted cheese 意式焗蛋餅 - 配香腸,蘆筍,芝士一開始我以為啲香腸,蘆筍會切碎喺入面,點知係原條放喺面頭,個樣有啲震撼 🖖(謎之好似 Halloween d special menu 咁)~ 呢款我鍾意,個蛋好 Fluffy 有啲似梳乎厘咁嘅感覺,食落帶點肉嘅油香,一啲都唔 dryRigatoni Amatrici
Alonzo

Rigatoni Amatriciana - Roman guanciale, onion & tomato 蕃茄煙肉條紋長通粉

Rigatoni 夠彈牙 Al Dente,雖然個長度有啲吊詭好似特別短咁,但都好索汁。蕃茄汁底濃鮮,而且豬面頰肉夠鹹香~🥓

Tagliata Sandwich - Black Angus in mustard & mushroom gravy 牛柳三文治

切得好醜樣,仲要一路食一路散要大扣分 😥
Sauteed red wine & theyme mushrooms

Alonzo's signature tiramisu (single portion)
Tiramisu有咖啡香,口感幼滑又輕盈~唔錯
加多 $198 有 2 hours free-flow 🍷🍾~
係抵玩嘅
2025-05-04
$562 (Lunch)
  • Alonzo's signature tiramisu
1K
又到我至愛嘅Restaurant Week,今次揀咗灣仔一間意大利餐廳食lunch,順便慶祝媽咪生日,前一晚先扑鎚訂位,響特殊要求寫上"for Birthday”,估唔到餐廳咁好會響碟寫字兼唱生日歌,作為一個小驚喜。🍴餐湯⭐️⭐️⭐️🍴沙律⭐️⭐️⭐️⭐️好似打碎咗嘅薯仔湯,味道ok。黑醋車厘茄火箭菜沙律,好新鮮好味。🍴大蝦蘆筍意大利燉飯⭐️⭐️⭐️⭐️賣相靚,龍蝦忌廉汁香濃惹味,意大利飯煙煙韌韌但唔會過硬,香草大蝦蘆筍配搭唔錯,大家一致認為主菜之中最好味。🍴招牌卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉⭐️⭐️⭐️醬汁比較濃杰,凍咗會變漿糊,意粉煙韌口感啱好,脆口嘅面頰肉帶點咸香,好似食緊乳豬皮咁,好好味,不諱為招牌。🍴意大利四重芝士長通粉⭐️⭐️⭐️⭐️鍾意食芝士嘅人就不能錯過,雖然係無配料齋通粉,但芝味香濃,通粉管埋藏咗好多醬汁,咬落爆晒汁,就算凍咗醬汁都唔會變杰。🍴芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️芝士質感creamy富奶香,餅底肉桂味非常重,家姐話唔錯,愛肉桂人仕必食。三人共消費:$489

🍴餐湯⭐️⭐️⭐️
🍴沙律⭐️⭐️⭐️⭐️
好似打碎咗嘅薯仔湯,味道ok。
黑醋車厘茄火箭菜沙律,好新鮮好味。

🍴大蝦蘆筍意大利燉飯⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴招牌卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉⭐️⭐️⭐️

🍴意大利四重芝士長通粉⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️

三人共消費:$489
2025-03-22
$163 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2025-08-04 0 views
意粉作為今期流行,意大利菜成為不少foodie的流量密碼,眼見餐廳少有規模,眾多好評不虞有詐,也參一腳訪店探探虛實,順道為摯友慶生。可惜醜話必須說在前頭,總結是期望過高,食後感實在是乏善可陳。———————————————ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟 𝕄𝕖𝕒𝕥𝕓𝕒𝕝𝕝𝕤✨$108✨絞肉用料普通,油脂不算豐富,感覺肉丸是事先製作,再於上餐前快速置於焗爐讓舖面芝士融化,溫度僅僅微溫入口亦較乾柴𝕊𝕒𝕦𝕥𝕖𝕖𝕕 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤 ✨$148✨蜆肉飽滿鮮甜,不過比起原先辣椒的熱度,更多辛辣來至白酒ℝ𝕒𝕧𝕚𝕠𝕝𝕚 𝔽𝕚𝕠𝕣𝕖𝕟𝕥𝕚𝕟𝕒✨ $148✨必須一讚醬汁調得出色,酸甜的紅醬中帶點羅勒香氣,味道醇厚,但cottage cheese內餡不夠幼滑𝔸𝕝𝕠𝕟𝕫𝕠’𝕤 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 ✨$158✨對餐廳招牌菜寄望甚高,但一入口濃烈的酒香沖散了興致,未完成揮發便上碟,許是因為意粉質感已不Al dente,本應有的濃郁和鹹鮮都被埋沒𝔸𝕝𝕠𝕟𝕫𝕠’𝕤 𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 ✨$78✨似乎添加了Gelatin,質感較挺,同樣酒味是最為突出的profile,個人會偏好質地較軟滑並僅添加少許利口酒作點綴的版本ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤
———————————————
ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟 𝕄𝕖𝕒𝕥𝕓𝕒𝕝𝕝𝕤✨$108✨

𝕊𝕒𝕦𝕥𝕖𝕖𝕕 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤 ✨$148✨
蜆肉飽滿鮮甜,不過比起原先辣椒的熱度,更多辛辣來至白酒
Sautéed  Clams

ℝ𝕒𝕧𝕚𝕠𝕝𝕚 𝔽𝕚𝕠𝕣𝕖𝕟𝕥𝕚𝕟𝕒✨ $148✨

𝔸𝕝𝕠𝕟𝕫𝕠’𝕤 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 ✨$158✨
Alonzo’s  Carbonara

Tiramisu

ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 ✨$68✨
餅底的肉桂粉是具特色的演繹,不會違和。質感是偏Mousse的狀態,奶香多於芝士的醇香,如果期望是扎實的美式芝士蛋糕或會失望
———————————————
連同每人一杯特飲人均三百多,定價尚算合理,但明顯品控有待加強。比較影響用餐體驗是大部分餐點上菜時溫度只是微暖,並且酒精的使用和烹煮時間不夠精準。
如果是附近工作的打工仔,餐廳的午市套餐確是CP值不錯的選擇,但以慶祝餐廳來說實在欠缺高光點。
2025-08-01
$350 (Dinner)
Sautéed  Clams
Tiramisu
2025-07-27 0 views
朋友約食補慶祝我生日飯套餐內嘅唔算太岩食,所以散叫想食burrata cheese,菜式上鋪滿咗太多醬料影響整體沙律嘅味覺👅另外叫咗個蟹肉以扁意粉估唔到全碟蟹肉份量都頗多,而且味道鹹淡適中,蟹肉同意粉都幾入味,好不錯👍叫咗個蝦意大利飯軟硬嘅口感不錯,蝦肉新鮮,但唔算好大隻另外再叫咗燒五花豬肉,燒豬肉底部配咗部份薯蓉,但係燒豬肉有部份燒得過熟令到整體好硬,有部份都可以入口,燒得不太均勻🥴生日慶祝,所以幸得員工同朋友們一齊唱生日歌,有Tiramisu蛋糕,甜度唔算好甜,所以都幾好食😋唔記得影蛋糕相🥴蛋糕上有寫上Happy birthday,而且食店嘅員工都會一齊唱生日歌整體氣氛good good ,而且服務都好好
朋友約食補慶祝我生日飯
套餐內嘅唔算太岩食,所以散叫
Burrata  cheese  salad

另外叫咗個蟹肉以扁意粉
蟹肉意粉

叫咗個蝦意大利飯
軟硬嘅口感不錯,蝦肉新鮮,但唔算好大隻
蝦意大利粉

五花肉

2025-07-22
Type of Meal
Dinner
蟹肉意粉
蝦意大利粉
  • 蝦意大利飯
Bread basket點餐後店員會奉上2款麵包,分別係果仁提子乾包同蕃茄包,烤過後麵包香脆又熱辣辣,再蘸點黑松露醬更加惹味Starter - 精選意大利凍肉及芝士拼盤Cold cut入口鮮嫩帶鹹香,2款芝士濃郁滑溜,配上新鮮沙律菜,紅椒絲、洋蔥同橄欖,清新解膩,擺盤用長形木板,凍肉同芝士整齊排開,賣相精緻Starter - 白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包蜆肉鮮嫩juicy,湯汁帶白酒香同微辣檸檬味,意大利香草包烘得酥脆,蘸點湯汁更惹味Mains - 大蝦蘆筍意大利燉飯.龍蝦忌廉湯醬 (+$28)Risotto 米粒煙韌,吸滿龍蝦忌廉湯,濃郁滑口,大蝦亦彈牙鮮甜,加入少許蘆筍同小蕃茄,咬落有層次感,唔會太膩,絕對係一道出色嘅risotto Mains - 意式烤乳豬 配薯蓉及磨菇汁 (+$58)乳豬烤得外皮香脆,肉質實淨有肉香,咬落有嚼勁又唔油膩,配菜嘅薯蓉軟腍滑溜,磨菇汁味道濃郁,幾滿足Desserts - 招牌提拉米蘇Tiramisu 入口綿密滑溜,咖啡香濃郁混埋酒香,入口即化,又有微苦回甘,頂層撒可可粉,樣子精緻Desserts - 芝士蛋糕配士多啤梨醬芝士蛋糕味

Bread basket

Starter - 精選意大利凍肉及芝士拼盤

Mains - 意式烤乳豬 配薯蓉及磨菇汁 (+$58)

Desserts - 招牌提拉米蘇

Desserts - 芝士蛋糕配士多啤梨醬
芝士蛋糕味道香濃,士多啤梨醬酸甜清新,餅底脆爽同芝士混搭,唔會太甜,有少許肉桂香味點綴,食落唔會太膩

📌Ask For Alonzo (灣仔)
地址:灣仔星街8號地下B號舖
2025-07-08 524 views
餐前麵包都幾鬆軟,點埋黑松露醬,增添香味。SELECTION OF COLD CUTS & CHEESE呢個冷盤都幾豐富,有芝士,有2款唔同嘅腸,同風乾火腿,食咸咸香香,幾有風味。SAUTEED CLAMS呢款白酒炒蜆份量都幾多,蜆粒粒都好飽滿,都幾大隻,味道好鮮甜,仲有酒香味。PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO大蝦露荀意大利飯,個飯軟硬度啱啱好吸收晒龍蝦忌廉湯醬汁,好鮮味,好creamy,而大蝦都好爽口彈牙。ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG意式烤乳豬,個皮好香脆,烤乳豬都幾好味,點埋d磨菇汁,味道好夾。ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU食落啖啖都係咖啡香味,好香濃嘅咖啡味,唔算太甜CHEESECAKE芝士好軟滑,好濃芝士味,加埋草莓醬,酸酸甜甜,好夾。涷檸檬茶茶味香濃,係無糖飲料,好解膩

餐前麵包都幾鬆軟,點埋黑松露醬,增添香味。

SAUTEED CLAMS

PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO

ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG

ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
食落啖啖都係咖啡香味,好香濃嘅咖啡味,唔算太甜

CHEESECAKE
芝士好軟滑,好濃芝士味,加埋草莓醬,酸酸甜甜,好夾。

涷檸檬茶
茶味香濃,係無糖飲料,好解膩

2025-06-25 386 views
🤩晚餐時間黎到 🍕🇮🇹嗌左兩個Tasting Menu 先有熱辣辣既多士🍞再選左精選🍔意大利凍肉及芝士排盤合共有三款種類既肉 芝士香濃🧀😬😬🍗羅馬肉丸好大粒 🍅🥫並配合大量蕃茄醬&巴馬臣芝士 好juicy 又有口感😎😎🍝蒜蓉白酒檸檬汁炒蜆肉意粉伴意大利香芹🍋係一碟地中海風意粉,酸香開胃,蒜香濃郁,白酒蒸發後留下淡淡酒香,仲有啲檸檬汁提鮮😁😁😗😗意粉彈牙,醬汁收得剛好蜆肉新鮮飽滿,無沙,爆汁架😍😍🤩🤩🐷意式烤乳豬 配薯蓉及磨菇汁呢碟菜好特別,比較少見🤩🥳🥳乳豬皮脆肉嫩,咬下真係有「咔嚓」既聲響,脂肪層薄而香😙薯蓉細膩、磨菇汁鮮濃,三者搭配幾好,好有飽足🍄🎂甜品食埋SIGNATURE TIRAMISU 同埋經典既WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA仲飲左兩杯🥂cocktail CAMPARI SPRITZSPIKED LEMONADE (gin)
🤩晚餐時間黎到 🍕🇮🇹嗌左兩個Tasting Menu
先有熱辣辣既多士🍞
再選左精選🍔意大利凍肉及芝士排盤
合共有三款種類既肉 芝士香濃🧀😬😬

🍗羅馬肉丸好大粒 🍅🥫
並配合大量蕃茄醬&巴馬臣芝士 好juicy 又有口感😎😎

🍝蒜蓉白酒檸檬汁炒蜆肉意粉伴意大利香芹🍋

意粉彈牙,醬汁收得剛好
蜆肉新鮮飽滿,無沙,爆汁架😍😍🤩🤩
🐷意式烤乳豬 配薯蓉及磨菇汁呢碟菜好特別,比較少見🤩🥳🥳

乳豬皮脆肉嫩,咬下真係有「咔嚓」既聲響,脂肪層薄而香😙
薯蓉細膩、磨菇汁鮮濃,三者搭配幾好,好有飽足🍄
仲飲左兩杯🥂cocktail
CAMPARI SPRITZ
SPIKED LEMONADE (gin)
前排喺灣仔睇show順便catch up 我就揀咗Ask for Alonzo🧡 環境好啱傾計聚會 3-course menu好味得嚟價錢都唔會太貴😏-Tasting Menu $288/Person -🧆Roman Meatballs 羅馬肉丸 +$38🐚Sauteed Clams 白酒炒蜆 +$48前菜我哋加錢揀咗肉丸同蜆😉 羅馬肉丸有三大粒 咬落juicy 配埋香濃嘅蕃茄醬非常開胃🍅 而白酒炒蜆都大粒 欣賞伴碟嘅香脆麵包 蘸醬汁一流🤤-🍝'Nduja Salami Spiralotti 意大利辣肉腸辣汁螺絲粉🍖Roasted Italian Suckling Pig 意式烤乳豬 +$58主菜有幾款意粉或者烤乳豬😳 辣汁螺絲粉用咗辣抹醬腸'Nduja入饌 好惹味🔥 夾埋風乾蕃茄一齊食更正😌 烤乳豬燒得好香脆 油脂量中等唔會好大負擔 同蘑菇汁味道意外地夾😍-🍰Alonzo's Signature Tiramisu 招牌提拉米蘇 🍮White Chocolate Panna Cotta 意式白巧克力奶凍最後甜品緊係要嗌Signature Tiramisu🥹 中間lady finger濕
Tasting Menu $288/Person
🧆Roman Meatballs 羅馬肉丸 +$38
🐚Sauteed Clams 白酒炒蜆 +$48

最後甜品緊係要嗌Signature Tiramisu🥹 中間lady finger濕潤 咖啡味香濃☕ 而Panna Cotta係驚喜之作 好似食緊mousse咁綿滑 配搭果醬味道豐富🫐

🍊Auntie Maria's Aperol Spritz $68
🍋Spiked Lemonade (Gin) $58
Aperol Spritz入口香甜 花果味比較重 好易入口💃🏻 Spiked Lemonade飲落清新 啱曬呢個天氣呀☀️

📍 Ask For Alonzo
香港灣仔星街8號地下B號舖
之前行過見到有人喺門口位置happy hour 已經好想去試吓點知真係氣氛好好~落地玻璃如果晏晝去嘅話應該都會好醒神餐廳裏面嘅位置唔多有種去歐洲小酒館食晚餐嘅感覺無論一個人去定三五知己去把酒談歡都得!揀咗兩個dinner 有前菜、主食、甜品一開始有麵包同松露醬~免費嘅都一樣有質素點知個白酒煮蜆更有質素!呢個係必點啊個汁嘅白酒味好明顯,歐式香料味好出蜆肉新鮮,配嗰幾片focaccia 一齊食超正另一個揀咗cold-cut platter ~有芝士、麵包、辣肉腸同兩款唔同嘅火腿份量少少不過完全睇得出係有心思主菜就揀咗卡邦尼意粉同意大利燉飯卡邦尼嘅芝士無敵濃~蛋味欠奉不過好香香氣來自煎香嘅風乾豬面頰肉佢炸到好脆口,豬油出晒嚟!方形意粉亦相當掛汁,相當邪惡😛Risotto 用嘅係龍蝦忌廉湯醬配爽口大蝦味道比較似係蕃茄味加parsley 個飯嘅口感處理得唔錯~冇熟透但唔硬其實唔食主食,淨係嗌前菜加嘢飲約埋同事朋友去happy hour都夠正!
之前行過見到有人喺門口位置happy hour
已經好想去試吓點知真係氣氛好好~
落地玻璃如果晏晝去嘅話應該都會好醒神
餐廳裏面嘅位置唔多
有種去歐洲小酒館食晚餐嘅感覺
無論一個人去定三五知己去把酒談歡都得!

揀咗兩個dinner 有前菜、主食、甜品
一開始有麵包同松露醬~免費嘅都一樣有質素
點知個白酒煮蜆更有質素!呢個係必點啊
個汁嘅白酒味好明顯,歐式香料味好出
蜆肉新鮮,配嗰幾片focaccia 一齊食超正
另一個揀咗cold-cut platter ~
有芝士、麵包、辣肉腸同兩款唔同嘅火腿
份量少少不過完全睇得出係有心思

主菜就揀咗卡邦尼意粉同意大利燉飯
卡邦尼嘅芝士無敵濃~蛋味欠奉不過好香
香氣來自煎香嘅風乾豬面頰肉
佢炸到好脆口,豬油出晒嚟!
方形意粉亦相當掛汁,相當邪惡😛
Risotto 用嘅係龍蝦忌廉湯醬配爽口大蝦
味道比較似係蕃茄味加parsley
個飯嘅口感處理得唔錯~冇熟透但唔硬
其實唔食主食,淨係嗌前菜加嘢飲
約埋同事朋友去happy hour都夠正!
$300 (Dinner)
1K
2025-05-21 630 views
📍 Ask For Alonzo(灣仔)520的日子📅必須慶祝浪漫一下🩷今日竟然唔係我愛你嘅日子,反而係餐廳有兩個壽星仔女喺度慶祝生日嘅日子 餐廳仲會播Happy birthday歌🩵so sweet 😘😘✨ 羅馬肉丸除咗肉醬多到滿瀉之外,仲毫不吝嗇咁灑上大量巴馬臣芝士,香草肉丸味道幾惹味添🐷✨ 蕃茄粒普切塔多士蕃茄粒普切塔多士。麵包表面烤得恰到好處,散發出陣陣香氣,蕃茄粒清新的口感,加上蒜蓉汁的調味,更為惹味。✨ 卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉蛋超級橙黃,以撈勻但更creamy濃郁意粉🍝好掛蛋汁!仲有煎到超脆既風乾豬面規,食落好有層次感🩷✨ 大蝦蘆筍意大利燉飯以香濃龍蝦汁煮成意大利燉飯,口感creamy,似奶油濃稠,燉飯咬下煙韌,加上新鮮大蝦🦐爽口彈牙~✨ 招牌提拉米蘇入口偏濕 浸得好濕透 滿滿酒香 尾段微微咖啡香味☕️道同埋口感平衡得剛剛好 愛酒人士會愛🩷✨ 意式白巧克力奶凍味道清新,帶有濃烈嘅白朱古力味,甜度適中,又Q彈🥛兩杯都有清新嘅檸檬香,好清甜🩷配埋少少酒🥂飲落好舒服😌打卡清純感覺🩷✨ SPIKED LEMONADE✨ GIN AND TONIC

📍 Ask For Alonzo(灣仔)

520的日子📅必須慶祝浪漫一下🩷

✨ 羅馬肉丸

✨ 蕃茄粒普切塔多士

✨ 卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉
蛋超級橙黃,以撈勻但更creamy濃郁意粉🍝
好掛蛋汁!仲有煎到超脆既風乾豬面規,食落好有層次感🩷

✨ 大蝦蘆筍意大利燉飯

✨ 招牌提拉米蘇

✨ 意式白巧克力奶凍
味道清新,帶有濃烈嘅白朱古力味,甜度適中,又Q彈🥛

兩杯都有清新嘅檸檬香,好清甜🩷
配埋少少酒🥂飲落好舒服😌
打卡清純感覺🩷
✨ SPIKED LEMONADE
✨ GIN AND TONIC

2025-05-15 572 views
呢一間餐廳喺港島區有唔少分店今次去咗星街呢一間分店呢一區比較恬靜,記住喺PP 3嗰度有電梯可以搭上嚟咁就唔使捱斜路Tasting menu ($288 /pp)Negroni 🥃($68)happy hour價抵飲Bread 🍞麵包混入果乾同堅果,配埋質感幼滑嘅松露牛油Sautéed calms 🐚(+$48)每隻蜆都肥嘟嘟脹卜卜,蒜片、紅椒、香草🌿好香口,最正係用麵包蘸埋個汁嚟食,精華一滴都冇嘥Alonzo’s carbonara 🥚意粉Al dente, 煙肉煎到好焦脆,鹹香撲鼻,但係如果意粉個蛋汁再濃少少就好啲Alonzo’s signature tiramisu ☕️手指餅浸滿濃郁咖啡酒香,mascarpone芝士打得輕盈,甜度控制得幾好

Negroni 🥃($68)
happy hour價抵飲

Bread 🍞
麵包混入果乾同堅果,配埋質感幼滑嘅松露牛油

Sautéed calms 🐚(+$48)

Alonzo’s carbonara 🥚

2025-05-01 505 views
香港隱世意大利餐廳,斜坡上的味覺旅行!意式小館驚喜記,托斯卡尼風情呢!環境滿滿舒服,斜坡餐廳瞬間飛到意大利小鎮!日落時分暖黃燈光亮起,滿滿浪漫 熱辣辣面包番茄燕麥味,外脆內軟,松露蛋黃醬香濃 白酒炒蜆蜆肉肥美,面包點醬汁,非常夾,醬汁咸香 意式焗肉丸肉感很高,酸甜番茄醬,滿滿芝士,令人回味意大利之快樂 主菜高光時刻,份量多滿滿之水準龍蝦燉意大利飯飯吸滿龍蝦精華,大蝦彈牙到,鮮味! 脆皮乳豬皮脆飲薯片,蘑菇汁和薯蓉是絕配 招牌意大利芝士旦糕咖啡酒香濃郁,口感如雲朵,綿綿好吃意式奶凍奶香滑溜,甜度剛剛好,酸甜 店員會主動推薦,換碟速度快,細心的服務,令人感到熱情約定姊妹朋友,來試店內其他料理

熱辣辣面包
番茄燕麥味,外脆內軟,松露蛋黃醬香濃

白酒炒蜆
蜆肉肥美,面包點醬汁,非常夾,醬汁咸香

意式焗肉丸
肉感很高,酸甜番茄醬,滿滿芝士,令人回味意大利之快樂

主菜高光時刻,份量多滿滿之水準
龍蝦燉意大利飯
飯吸滿龍蝦精華,大蝦彈牙到,鮮味!

脆皮乳豬
皮脆飲薯片,蘑菇汁和薯蓉是絕配

招牌意大利芝士旦糕
咖啡酒香濃郁,口感如雲朵,綿綿好吃

意式奶凍
奶香滑溜,甜度剛剛好,酸甜

店員會主動推薦,換碟速度快,細心的服務,令人感到熱情

約定姊妹朋友,來試店內其他料理
這家意大利餐廳沿斜坡而建,進入餐廳已經在1樓了,如果坐近街外的位置,就像在異國的露枱用餐一樣,氣氛真的好讚。這晚吃的這個套餐$299,簡直性價比上天了。🥖餐前麵包 配松露蛋黃醬餐廳面包有兩款,蕃茄及堅果燕麥,熱熱脆脆的,配松露蛋黃醬好搭。前菜🥓🧀精選意大利凍肉及芝士拼盤提供了3款凍肉及辣肉腸,配了軟芝士/煮軟了的甜椒絲,還有麵包,各種搭配都好吃。🦪白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包蜆肉飽滿,不過有點咸,檸檬白酒汁沒甚麼辣度,麵包不同沾醬汁,蜆肉直接放麵包上面就咸度剛好。主菜🍛🦐大蝦蘆筍意大利燉飯 配龍蝦忌廉湯醬大蝦爽口,意大利燉飯軟硬適中,龍蝦汁原全被飯吸收了,非常入味,配上鮮嫩的蘆筍片。🐖意式乳豬 配薯蓉及蘑菇汁煮得軟硬適中的豬腩肉,四邊包括豬皮都烤很很脆,特別是豬皮,很鬆化,當然不能跟中式燒乳豬比,算可以,薯蓉奶香綿滑,蘑菇片也保留了脆度,挺不錯的。甜品🍰ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU作招牌Tiramisu,果然不同凡響,咖啡味及冧酒味都好特出,口感滑溜。🍮WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA意式白朱古力奶凍,奶味朱古力味都很香

這晚吃的這個套餐$299,簡直性價比上天了。

🥖餐前麵包 配松露蛋黃醬

🐖意式乳豬 配薯蓉及蘑菇汁

甜品
🍰ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU

🍮WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA

意式白朱古力奶凍,奶味朱古力味都很香,但不會很甜,配了帶果肉的藍莓果醬,酸甜交融。

飲品
🍋🍸Italian Lemonade

我朋友可以喝酒的,不過陪我一齊喝沒酒精的Lemonade,意式Lemonade 裏面多了一片香草,令一整杯飲料更清新了,這幾天天氣比較熱,立馬透心涼。

總結,食物大部分都滿意以上,服務態度可以說💯,餐廳環境我們真的好喜歡,有點中上環Soho區的感覺,有點帶我出了個國的感覺,我是一定會再來的。
2025-04-01 879 views
今日同朋友黎到灣仔搵食,搵左呢間意大利菜🇮🇹食個晚餐🥣,環境幾靚,氛圍感滿滿,又幾岩約會喎😆!人均$288起就有Dinner set食,整體食物都幾高質🩷前菜ROMAN MEATBALLS 羅馬肉丸配蕃茄醬及巴馬臣芝士🧀,肉丸一咬肉汁滿滿,味道酸酸地咁,再有層芝士加埋,juicy好味🤤SAUTEED CLAMS 白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包蜆都夠鮮甜,食到啲啲酒香咁主菜PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO 大蝦蘆筍意大利燉飯,龍蝦忌廉湯醬燉飯好濕潤,大蝦都夠爽彈,整體都好creamyROASTED ITALIAN SUCKLING PIG 意式烤乳豬 配薯蓉及蘑菇汁乳豬外皮烤得半脆身,另一半係骨膠原滿滿既feel😆,肉身有肥有瘦咁,食落味道鹹香味出,配埋濃郁嘅蘑菇汁,味道更豐富甜品ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU招牌提拉米蘇意大利菜必食既甜品,果然出色WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA意式白巧克力奶凍仲紅藍莓醬,味道酸甜酸甜幾得意

人均$288起就有Dinner set食,
整體食物都幾高質🩷

前菜
ROMAN MEATBALLS

SAUTEED CLAMS
白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包
蜆都夠鮮甜,食到啲啲酒香咁

主菜
PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO
大蝦蘆筍意大利燉飯,龍蝦忌廉湯醬
燉飯好濕潤,大蝦都夠爽彈,整體都好creamy

ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG
意式烤乳豬 配薯蓉及蘑菇汁

甜品
ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
招牌提拉米蘇
意大利菜必食既甜品,果然出色

WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA
意式白巧克力奶凍
仲紅藍莓醬,味道酸甜酸甜幾得意