1K
特式晚餐
raymondmanami
2024-08-05
Follow
今日去黃埔行街,發現一間特色餐廳,餐廳細細地,原來入面裝修非常精緻,好鍾意牆上嘅仿竹林牆壁,佢唔係用真嘅竹去製造,所以易於保養及打理,感覺好乾淨、好衛生。配合餐廳入面有好多綠色植物,感覺好清新,坐得好舒服。天氣咁熱,一定要飲杯冰凍特飲,我叫咗「豆腐花恐龍美祿」,大大杯,超冰凍,真係好解渴。食物方面好多元化,推介小菜「咖喱牛肋條配蒜蓉包」,咖喱入面有椰汁,味道香濃,牛腩煲到腍腍地,充滿牛嘅鮮味,而且易入口,配合脆卜卜嘅蒜蓉包,非常推介。食越南菜必食小菜一定係炒菜,餐牌上面有順化炒蔬菜,又有馬拉盞炒蔬菜,最後我揀咗「順化辣炒通菜」,非常惹味,少少辣,辣得來好香口。另外,揀咗一款小食「炭燒豬頸肉濱海」,軟滑嘅粉條製作成濱海,配上熱辣辣嘅炭燒豬頸肉,真係有炭燒嘅風味,好香。主食方面,揀咗一份「炸雞髀椰香飯」,雞髀炸到好香脆,而且大大碟好飽肚;仲有一碗「蕃茄蟹檬」,軟殼蟹渣到脆卜卜,配合蕃茄湯底好香濃,大大碗,好抵食。甜品方面,揀咗「流沙芝麻波波」,外脆內軟,會唔會太甜,甜度啱啱好。Read More
MonnieLau
抵食好食馬來菜館
MonnieLau
2024-08-04
Follow
餐廳麻雀雖少, 但有好多打咭位燈飾掛畫都充滿馬來風, 先來個小食拼盤, 有庶蝦、春卷、香茅雞翼及大蝦米紙卷, 已經為今餐飯帶出一個美好的開始, 再配以兩杯特飲, 椰青又甜又多肉而芒果沙冰就夠晒吸晴, 另一個燒豬頸肉青木瓜沙律, 就很清新而豬頸肉也燒得夠火喉, 當然肉骨茶又那能錯過, 足料之餘, 肉質也不錯, 而且有豬軟骨及三層肉、一字骨等選擇, 不愧為照牌菜, 另一個蕃茄軟殼蟹檬, 勁大碗又重味, 這頓飯實在大滿足, 最重要是價錢公道招呼週到, 回頭率超高。Read More
+ 7
CHWong088
地道越北菜
CHWong088
2024-08-04
Follow
店子不大但洋溢著滿滿南洋風, 包括店內的裝飾, 還有那些手繪掛畫, 熱情的女店員詳細地講解, 未食已經被這濃濃馬來風味吸引著, 當然最重要還是食物質素, 首先發覺選擇很多, 而且Menu有詳細描述食材成份, 先來兩個消暑飲品, 椰青又大又多汁, 芒果沙冰好吸晴, 主食方面首推河内蕃茄蟹檬, 有炸軟殼蟹、豬肉丸、扎肉、豆卜配上濃鮮大蕃茄及檬粉, 簡直食不停口, 另一巴生肉骨茶湯底有多種中藥材包括當歸、川芎等, 肉類則有一字骨、三層肉、豬軟骨配以醬汁及油炸鬼, 抵食好味必選, 已決定要再來光顧其他美食以刺激本地消費。Read More
Lovefood_loveeat
正宗馬來西亞越南菜🇻🇳
Lovefood_loveeat
2024-08-03
Follow
正宗馬來西亞越南菜🇻🇳**椰漿飯,馬來香料炸雞髀** $88馬來西亞經典美食,米飯吸收了椰漿的香濃,口感滑嫩搭配馬來香料炸雞髀,外酥內嫩,香料的味道穿透雞肉🍗**順化豬肉棒棒撈檬** $65呢個小食非常獨特,經過特製調味,豬肉香味濃郁,肉質鮮嫩。撈檬加入酸辣汁,令人食欲大增,啱哂夏天食兩杯特色飲品青檸梳打 $32豆腐花美祿 $28店內環境,擺設亦十分富有異國風情晚餐時段好多人,而且食物份量充足,下次會再來。Read More
meimay927
愛吃的肥仔越南菜初體驗
meimay927
2024-08-03
Follow
兩位小朋友未去過越南🇲🇾今次帶佢哋嚟黃埔呢間新派 越南馬來菜餐廳試一試師傅煮出嘅原汁原味正宗越南馬來菜😋**河內蕃茄蟹檬** $98一上枱小朋友就比炸軟殼蟹吸引,急不及待😂而蕃茄湯底味道清新,配菜有扎肉豆卜,小朋友好鍾意食。**大蝦米紙卷** $68透明米紙包裹豐富餡料,新鮮大蝦,口感彈牙。搭配酸甜醬汁,一口咬有爽口的清新感**會安雞配馬來喇沙** $88馬來喇沙料理,簡直係名物,一定要食。雞肉鮮嫩,加上獨特喇沙醬,呢種東南亞調味嘅多樣性,引發味蕾共鳴。Read More
pppam
正宗精緻越南馬拉菜
pppam
2024-08-02
Follow
東南亞風味菜推薦話說最近好想去東南亞,但係又因為請唔到假所以被迫滯留香港,於是就周圍去搵好味嘅東南亞菜!偶然經過黃埔發現呢間新開嘅東南亞菜,我唱一幅好大嘅東南亞風情畫,於是我就同朋友入去試一試!果然不負我嘅期望!越南烤乳豬聽店員講話呢一期最特別嘅係呢一個烤乳豬,我同朋友都好鍾意食燒乳豬,所以一定要試吓啦!呢個乳豬皮燒到好焦香,食落好脆卜卜!而豬肉亦都一啲都唔騷,肉汁豐富細嫩!係我同朋友一致都認為好出色嘅燒乳豬!巴生肉骨茶呢個肉骨茶都好有心機!藥材味濃郁,鹹鹹地又有些許甘甜味!另外一字骨都好多,成個煲佔咗四分之三都係比呢啲一字骨鋪滿晒,真係性價比之選!我覺得呢個肉骨茶都係必食菜之一!大蝦青木瓜沙炎炎夏日一定要食啲清涼嘅嘢去計吓書,我哋揀咗呢一個大蝦青木瓜沙律,啲青木瓜都真係好新鮮同埋食落呢索索聲,佢個醬汁都調配得酸酸甜甜十分開胃!芒果牛油米紙卷佢哋啲用料真係好新鮮,芒果好甜,牛油果好軟腍腍,加上啲蘿蔔絲,食落都真係好解暑!個人認為佢哋嘅服務都好好,店員好認真,亦都見到店長會去提醒Read More
+ 3
lee11345
地道廚師越南菜
lee11345
2024-08-01
Follow
今日工作途經黃埔,午飯時間見餐廳外有人龍,入去一試究竟員工友善熱情,詳細介紹餐廳菜色,介紹下得知廚師來自檳城和越南,菜色正宗地道午餐選擇種類繁多,價錢大眾親民,只需$68起生牛肉越南粉湯底濃郁,牛肉鮮嫩多汁,河粉份量十足 招牌老鼠粉餐廳推薦特色菜,口感煙靭,搭上江魚仔、花生、蔥花和蝦米等配料提鮮,跟炒銀針粉相似越式春卷餡料充足,外脆內軟,附送生菜包裹春卷解膩米紙卷每日新鮮制造,米紙卷保有彈性牛油雞翼香氣撲鼻,雞肉嫩滑,不會overcooked 珍多冰椰奶味濃郁,但不會太甜,配上粉紅色珍多,有口感椰青味道清甜,尺寸巨大,一個人絕對喝不完Read More
+ 7
phonebus
大推檳城蝦麵
phonebus
2024-08-01
Follow
黃埔新開的馬來西亞/越南餐廳Asian讓人覺得驚豔!每道菜都做得非常精緻,特別是餐廳裝修,店主特地請人繪製牆身的壁畫食物選材也很用心,特地從馬來西亞和越南廚師的功底也很強。個人很喜歡招牌老鼠粉,即炒夠鑊氣原鍋上江魚仔、花生、葱花和蝦米,加埋滑蛋撈銀針粉超惹味!-必須要大推檳城蝦麵這道菜看似簡單,但湯底卻是精華所在,蝦味濃郁入口鮮甜,扎肉魚片加上滲湯,滿口蝦頭鮮香,好棒。還有豬頸肉以炭火燒烤,肉質鮮嫩多汁,絕對無得輸!飲品很推薦牛油果奶昔,大熱天時入口幼滑清新,個人超喜愛。-Asian Lab紅磡黃埔天地家居庭(第12期)地下22-23號舖Read More
+ 12
技巧樹熊
Asian lab:黃埔的小星馬泰角落
技巧樹熊
2024-07-31
Follow
黃埔咁多餐廳,星馬泰嘅菜式係相對較少,有日街坊推介話新開左一間Asian Lab,仲要話水準唔錯,一於試下。呢個brand喺第二個區都聽講過,呢個餐廳嘅廚好似好勁,係來自東南亞,越南嘢泰國嘢同新加坡嘢都做得非常好,唔知邊個鄉下,一於樣樣都試一試,睇下邊個菜式做得好啲。有街坊話粉包好食,吃了扎肉蟹肉蝦米豬肉碎蒸粉包,個蒸粉包感覺好豐滿,而家個皮真心有點越南感覺,呢個近似我小時候係西九龍中心的越式美食嘅回憶。燒豬頸肉伴青木瓜沙律中我覺得燒豬頸肉燒得特別好食,而沙律就好清新,兩樣野加埋剛剛好。非常愛巴生肉骨茶,肉骨茶有勁濃的當歸味,加上川芎等多種藥材,用上嘅係一字骨,唔肥唔瘦,而家咬落去有強烈嘅湯頭香。要試餐廳嘅水準,一定要試馬來炒粿條,鑊氣都算夠,當然可能未必有中式咁好,但料夠足,炒得算好,最愛有勁濃味嘅臘腸。店員推薦話一定要食海鮮喇沙,個人尚算滿意,當然因為外間實在有太多好嘅喇沙,呢個未至於有大驚喜。當然要飲越南滴漏咖啡,都係幾好,當然去峴港返嚟之後飲過蛋咖啡就會覺得滴漏咖啡太普通 ,但以香港普遍越南菜嘅質素,呢個收貨。區內嘅朋友應該都會滿意,要止下癮食東南亞菜,絕對係一個不錯的選擇。Read More
+ 8
pickingnose
黃埔必試東南亞菜
pickingnose
2024-07-31
Follow
黃埔呢間餐廳一入到去發現好南洋feel用橙色,綠色為主調再搭配啲靚靚壁畫掃qrcode就可以落單夠哂方便裝修充滿東南亞特色的一家餐廳,牆壁上掛了幾幅美麗畫作, 更添東南亞氣息河內蕃茄蟹檬」,這道菜將新鮮蟹肉與酸甜的蕃茄完美結合,配上嫩爽的檸檬汁,可謂清新爽口。值得一提的是,份量都幾大,而這道菜都好有越式風味檳城地道老鼠粉材料非常惹味 ,有半熟雞蛋 ,鹹魚乾, 老鼠粉, 蒜蓉乾蔥, 脆口豬皮, 烹調 香口味美, 非常有特色的老鼠粉爽口彈牙, 砂鍋 慢火爐邊吃邊加熱 越南烤乳豬呢個係佢哋嘅期間限定,越要等半個鐘㗎 !如果大家想試就一坐低記得嗌咗先!豬皮好脆身,一班人岩哂Read More
bbbigbigtummyyy
滿滿南洋風
bbbigbigtummyyy
2024-07-27
Follow
琴日比frd帶咗去黃埔呢間餐廳一入到去發現好南洋feel用橙色,綠色為主調再搭配啲靚靚壁畫掃qrcode就可以落單夠哂方便呢道嘅越南粉可以自己揀配料同麵底我就揀咗生牛肉,牛丸,雞絲,河粉先飲一啖湯,濃而不膩,唔錯☺️加埋辣椒粒同青檸就更惹味另外就叫咗個好多人推介嘅老鼠粉將所有配料撈勻就食得應該係用咗黑醬油,味道帶點甜加上半熟蛋嘅蛋漿食落好順喉小食就唔少得燒豬頸肉啦大大一份又香又脆,2個人share岩哂雖然我麻麻地牛油果但朋友就話佢杯牛油果沙冰好好飲🤣大家鍾意食越南/星馬嘢都可以嚟試吓🤗📍Asian Lab紅磡黃埔天地家居庭(第12期)地下22-23號舖Read More
+ 2
urfoodbuddies
正宗越南+馬拉菜
urfoodbuddies
2024-07-27
Follow
“檳城地道老鼠粉”($78)“叁拼Combo越南粉”($85)“炭燒豬頸肉”($78)“牛油果沙冰”($38)早幾日去黃埔見到呢間新開冇耐嘅餐廳畀佢門口幅靚靚壁畫吸引住而餐廳入面都好有東南亞風情睇睇menu原來係主打越式+馬拉菜就連廚師都係嚟自越南同馬來西亞菜式款式夠哂多,樣樣都好想試🤣首先點咗檳城地道老鼠粉老鼠粉用鍋上,配料仲好豐富😍有半熟蛋,豬皮,魚仔乾,蔥,蒜等老鼠粉爽口,加上醬油嘅味道岩岩好☺️另外點咗碗越南粉拼3個配料揀咗生牛肉,牛丸,雞絲配上河粉湯底味道香濃,帶上牛肉嘅清甜幾唔錯小食方面就點咗炭燒豬頸肉🐖豬頸肉燒到外焦香,入面仲夠腍滑☺️點埋醬汁調吓味就更正😋飲品就點咗杯牛油果沙冰🍐口感細滑,仲好大杯好足料😛Read More
Molly_Momo
招牌老鼠粉餐廳必點菜
Molly_Momo
2024-07-23
Follow
黃埔新開馬拉西亞/越南餐廳Asian Lab滿滿濃郁的東南亞風情!!踏入Asian Lab有種置身於充滿活力東南亞街頭的感覺!!餐廳以越南風情為主,牆身的壁畫色彩斑斕,描繪著充滿異域風情的街景,明明在黃埔都覺得變左係熱情的東南亞。-Asian Lab老闆特地從馬拉西亞和越南請來經驗豐富的廚師,烹製出兩國的特色美食,最大程度地保留了道地食物的鮮味和原味。-* 招牌老鼠粉這道菜是餐廳的必點菜之一。老鼠粉口感軟糯,搭配江魚仔、花生、蔥花和蝦米等配料,香氣十足。滑蛋口感嫩滑, * 檳城蝦麵: 也是餐廳的招牌菜之一。湯頭濃郁鮮美,蝦肉鮮甜彈牙,紮肉和魚片口感扎實,而且滲滲份量十足, 差不多都把蝦湯喝到底!-* 炭火燒豬頸肉 豬頸肉經炭火炙烤,外焦裡嫩,鮮嫩多汁。好正~~* 牛油果奶昔: 最後仲叫左牛油果奶昔, 由新鮮的牛油果和牛奶製成,口感香濃順滑,是消暑聖品。Read More
+ 6
L.M.M
美味東南亞菜
L.M.M
2024-07-03
Follow
ASIAN LAB..... 黃埔天地( 交通方便)裝修充滿東南亞特色的一家餐廳,牆壁上掛了幾幅美麗畫作, 更添東南亞氣息,而且地方闊落舒適 ,適合一家大小或朋友相聚的好地, 這裏有星加坡,泰國, 越南 各式各樣嘅美食, 食材新鮮烹調 味美, 價錢相宜, 誠意推薦畀大家。炭燒豬頸肉首先賣相非常漂亮, 炭燒香味撲鼻而來, 豬頸肉非常之有咬口, 大大塊的 又夠乾身, 在這裏吃到甘香味美嘅豬頸肉, 再加上秘製 醬汁, 真是吃不停口👍👍😋😋😋檳城地道老鼠粉材料非常惹味 ,有半熟雞蛋 ,鹹魚乾, 老鼠粉, 蒜蓉乾蔥, 脆口豬皮, 烹調 香口味美, 非常有特色的老鼠粉爽口彈牙, 砂鍋 慢火爐邊吃邊加熱 , 入口熱騰騰香噴噴的好美味, 絕不能錯過。😋😋😋😋😋😋芒果牛油米紙卷外皮煙煙靭靭的包裹著芒果 ,牛油果, 紅蘿蔔絲,蔬菜,米粉, 清新爽口, 芒果,牛油果 蔬菜等 都非常新鮮, 再加一些酸酸甜甜的魚露, 真是開胃幫助消化又醒神。👍👍😋😋牛肉椰漿飯 ( 可選擇牛肉或雞肉)牛肉醃製入味又夠淋身, 花生香口脆卜卜,鹹魚仔惹味魚香, 仲有雞蛋和青瓜, 飯用椰漿煮成香香甜甜的, 很有特色 ,抵吃又好味😋😋🎊👍桔仔話梅水和青檸梳打飯後一杯桔仔話梅水 幫助消化 酸酸甜甜好解渴🥤青檸梳打 清香 消暑👍👍🍹🍸Read More
+ 8
yan_chips
紅磡新開越南馬拉小餐館🍽️
yan_chips
2024-06-26
Follow
紅磡黃埔一帶最近開左幾間新餐廳🍴Asian Lab係其中一間, 雖然位置喺較少人去嘅家居庭, 但係地舖而且門面顏色都sharp~ 加上幾抵食, 附近又少同類型餐廳, 所以平日lunch hour去都要等一陣先有位🕰️ ✨雞絲扎肉撈檬撈檬好大碗, 比平常份量多~ 檬粉質地同味道正常發揮✨蝦米紙卷🦐Lunch Set可以揀一款小食, 揀左2件蝦米紙卷, 但米紙比較靭, 有d難咬 ✨熱怡保白咖啡☕️普通咖啡還可以~跟餐仲有幾款飲品揀: 斑蘭薏米水、馬來奶茶、榛果味白咖啡、青檸紅茶等 (凍飲+$3)Read More