2020-10-22 264 views
個鮮青檸蒸明爐烏頭佢係一邊食一邊煮既 , 咁所以煮到最後一落咁收水既 。咁就越煮越酸越辣 但又好似酸得制 。但又好刺激咁 。你地明唔明果種 feel 呀 ? 哈哈 XDDDDD 😆 88蚊幾低食 。衣個好似叫左兩串豬兩串雞 。個醬係好食既 。好似係唔辣嘅沙爹醬黎既 。 整體上冇咩特別 。衣個係菠蘿海鮮炒飯黎既 。其實係我老豆叫既 。我本身對菠蘿炒飯麻麻地 。但衣個係炒到唔太油既係乾身嘅 , 同埋個蝦唔梅嘅 。係爽口彈牙既 。衣個湯好似叫咩雞湯 , 我初頭以為係咸既 。點知係酸既😂🤣😹 。唔可以話難飲既 , 係幾特別既 。同埋個湯唔辣既 。d雞係滑既 。衣個好似係拼盤果 D 黎 , 有肉丸有魚餅有蝦餅有泰式春卷 。佢地都好有彈性 。個春卷好似係冇肉響入面既 。最後服務都ok 既 , 叫佢拎杯水拎多碟醬都兩分中內都比到 。上菜速度都快既 。

咁就越煮越酸越辣

10月1中秋節🥮Book左位黎食飯..見食評咁多好評所以黎試下~3個人叫左5樣野1.泰式明爐魚-講真食過好多間明爐魚..呢條真係我食過最咸ge...好難入口 所以最尾食剩大半條~媽咪一啊食一路講:又咸又辣又酸😣仲要一有服務員經過佢都對任佢地講一次😂2.馬拉盞炒通菜-哇..勁硬身..唔好食d菜係老的!十級不推薦3.泰式咖喱炒蟹-不過不失.味道偏甜都唔錯.仲有送蒜蓉包4.冬陰功湯-味道幾好~辣道岩岩好.5.豬雞串燒-豬好好食夠哂淋.反而雞唔知係咪擺耐左凍左好硬身~總結黎講~我下次唔會再黎食🤢
10月1中秋節🥮
仲要一有服務員經過佢都對任佢地講一次😂
3.泰式咖喱炒蟹-不過不失.味道偏甜都唔錯.仲有送蒜蓉包
4.冬陰功湯-味道幾好~辣道岩岩好.

總結黎講~我下次唔會再黎食🤢
明爐魚
2020-09-10 2213 views
今天又來到我們的泰菜系列了,由於已經決定了下星期男友的生日飯會品嚐其他的菜系,所以今天晚上我們便嚐試這間之前想慶祝他生日的泰國菜餐廳了今次我們點的是二人套餐 (晚上都有供應),分別包括了頭盤、湯、主菜、蔬菜以及甜品,而由於疫情關係,二人餐的價錢由原先的 $318減至 $278,兼且不用收取加一服務費,以晚餐來說價錢真的相當便宜No.1【泰式小食拼盤】小食拼盤總共有四款小食,分別是泰式春卷、蝦餅、魚餅和鳳凰丸可惜當中只有蝦餅的味道較為出色,而其他小食的味道則只是中規中矩而已,並沒有什麼特別大的驚喜,當中鳳凰丸更讓人「一試難忘」!蝦餅的質感十分爽嫩彈牙,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,口感細膩而延綿,讓人陶醉其中,吮指回味雖然泰式春卷的餡料全部都只是素菜而已,但是口感都算清新而清爽,至於魚餅由於混合了其他的配料,所以略為蓋過了魚肉本身的鮮甜味,而鳳凰丸的香料味道更十分怪異,我們分別嚐到了咸、辣、臭三種味道,簡直味如雞肋,完美地成為全場的「敗筆之作」!No.2【泰人大頭蝦冬蔭湯】冬蔭湯,是泰國著名的菜色,而它的完美程度正正取決於它的湯

今次我們點的是二人套餐 (晚上都有供應),分別包括了頭盤、湯、主菜、蔬菜以及甜品而由於疫情關係,二人餐的價錢由原先的 $318減至 $278,兼且不用收取加一服務費,以晚餐來說價錢真的相當便宜

No.1【泰式小食拼盤】
泰式小食拼盤
小食拼盤總共有四款小食,分別是泰式春卷、蝦餅、魚餅和鳳凰丸

No.2【泰人大頭蝦冬蔭湯】
泰人大頭蝦冬蔭湯
冬蔭湯,是泰國著名的菜色,而它的完美程度正正取決於它的湯水質素
這碗冬蔭湯的湯水紅紅燈燈的,看起來十分色香味濃,而事實上,冬蔭湯的湯底十分真材實料,我們小口品嚐的時候,整個口腔中都充滿著啖啖的酸辣氣息,每一口都滋味濃郁,惹味非常,讓人齒頰生香,難以忘懷

泰人大頭蝦冬蔭湯
雖然大頭蝦的質感並不算特別脆嫩彈牙,而且本身亦沒有任何鮮甜味,不過幸好冬蔭湯的精華完全滲透進大頭蝦中,令到蝦肉變得五味俱全,有滋有味,餘味更在嘴中久久不散,我們都吃得津津有味,箸如雨下

No.3【18吋軍艦咖哩海中寶】
18吋軍艦咖哩海中寶
終於來到今天的重頭戲 ~ 18吋軍艦咖哩海中寶了!
這份咖哩海中寶是餐廳的招牌菜,同時我們亦是第一次品嚐,可惜最後的味道卻和預期中有些落差

18吋軍艦咖哩海中寶
黃咖哩的味道只是微辣而已,同時亦伴隨著濃濃清甜的椰子味,甜辣交織,芳香四溢,小口品嚐過後,椰子的香味更持續在口中散發出來,我們整個口腔中都充滿著啖啖香甜可口的椰奶和微辣的黃咖哩氣息,每一口都惹味開胃,滋味非常,讓人口舌生香,回味無窮

18吋軍艦咖哩海中寶
可惜所謂的海中寶不單止缺乏了本身海鮮應有的鮮甜味,同時濃烈的咖哩氣息亦不能完美滲透進當中,每一口都相當淡而無味,讓人味同嚼蠟,囓蘗吞針

18吋軍艦咖哩海中寶
至於法包可能盛載著大量咖哩的關係,令到它的質感變得十分軟爛和濕潤,感覺上就好像品嚐一份「濕淋淋」的麵包,雖然還未至於讓人難以下嚥,但是卻令到這份菜式失色了不少

No.4【馬拉盞炒通菜】
馬拉盞炒通菜
馬拉盞可以說是東南亞人的蝦醬,和我們中國人的蝦醬一樣,都是採用小銀蝦醃製的,不過它同時再加入蒜肉、蝦 米碎和花生碎,令到口感變得更豐富而細膩,味道則和XO醬有點相似,惹味香濃,滋味非常

馬拉盞炒通菜
可惜這間餐廳的馬拉盞通菜略為不夠入味,即使馬拉盞的份量都算多,但是它們的氣息卻不能滲透進通菜的內部,通通都只是停留在通菜的表面,所以我們最後亦只能品嚐到它本身的青菜味,雖然整體味道並不算差,但是難免會有一些失落的感覺

No.5【泰式甜品
泰式甜品
餐廳提供了甜品拼盤給我們,分別是亞麻籽椰青糕、椰汁西米糕、椰汁千層糕以及一款不知名的泰式甜品,讓我們可以一次過品嚐餐廳四款招牌的泰式甜品
雖然我知道餐廳的出發點和原意都是好的,可惜四款甜品當中,有兩款的味道簡直讓人「一試難忘」!

泰式甜品
亞麻籽椰青糕和另一款不知名糕點的味道不單止非常甜膩,質感更十分鬆散和怪異,所以我們嚐了一小口便放棄了
而最後椰汁西米糕和椰汁千層糕的味道則最為出色和正常,椰汁西米糕十分香甜可口,甜香四溢,而椰汁千層糕則口感細膩而有層次,讓人陶醉其中,吮指回味!

價錢方面,二人套餐只售 $278,而且更加不用收取加一服務費,即是總數便是 $278,以泰國菜晚餐來說,價錢真的相當划算!

總結來說,雖然今次的二人餐味道並不算特別出色和滋味無窮,但是勝在價錢非常便宜,性價比相當高,都算是對得住它的價錢,所以都值得大家嚐試一下,不過下星期男友的生日,我們會去另一間無論是食物抑或是環境都更好的餐廳來慶祝,同時價錢當然亦更「堅離地」,大家拭目以待吧~
2020-09-05
2020-08-31 282 views
最中意食泰國菜,呢度門面夠大同闊落,唔會坐得太逼,而且又有好多卡位,裝修幾舒服。推介馬拉盞炒通菜,炒得好夠火喉,又夠入味。菠蘿炒飯都好好味,半個菠蘿殼上,炒飯粒粒黃色,而而又夠香,睇得又食得。
1K
2020-08-04 271 views
之前去完黃大仙都有啲夜🌙就隨便搵咗呢間亞萊泰食二人套餐.泰式小食拼盤 (細)🧆有蝦餅、泰式春卷、魚餅、鳳凰丸😍鳳凰丸食落有浸香茅味,而魚餅就有少少檸檬葉味🐟春卷外皮香脆,入面係素菜餡🥦蘸上泰式酸甜醬非常夾👍🏻.泰人大頭蝦冬蔭湯 (細)🥣有大頭蝦🦐蕃茄🍅菇類等🍄味道酸辣🌶好開胃😋.泰式海南雞半隻🐓半隻嘅份量都好多😉肉質嫩滑😙旁邊有蘿蔔絲同椰菜絲🥕3 款醬汁都唔錯😌.馬拉盞炒通菜🥬食落好爽脆,味道鹹鹹哋帶辣😆夠惹味.泰式甜品四件💚有椰汁芒果凍糕、椰汁西米糕、椰汁千層糕🍰煙韌得尼又唔會好甜🤤.青檸梳打🍋青檸味突出,都幾酸㗎🤪.芒果乳酸特飲🍹入面有啲芒果粒🥭乳酸味幾重
之前去完黃大仙都有啲夜🌙就隨便搵咗呢間亞萊泰食二人套餐
馬拉盞炒通菜🥬食落好爽脆,味道鹹鹹哋帶辣😆夠惹味
青檸梳打🍋青檸味突出,都幾酸㗎🤪
芒果乳酸特飲🍹入面有啲芒果粒🥭乳酸味幾重
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式海南雞
  • 甜品
2020-06-23 249 views
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 亞萊泰 (黃大仙)📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟泰式咖哩炒肉蟹 配印式燒餅 HKD218特價好抵食!好大隻蟹,唔少肉㗎,肉蟹非常鮮味👍🏻泰式明爐青檸蒸鳥頭 HKD78又係抵到傻😱勁大條烏頭,肉質好滑嫩,青檸酸酸甜甜好夾❤️青木瓜絲沙律 HKD68青木瓜絲好爽口,個汁係有d辣,超開胃🥴椰奶珍多冰-少冰 HKD30鮮檸蜂蜜柚子茶 HKD20飲品正正常常,柚子茶少甜d更好😛✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 亞萊泰 (黃大仙)
📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N141號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

泰式咖哩炒肉蟹 配印式燒餅 HKD218

特價好抵食!好大隻蟹,唔少肉㗎,肉蟹非常鮮味👍🏻

泰式明爐青檸蒸鳥頭 HKD78

又係抵到傻😱勁大條烏頭,肉質好滑嫩,青檸酸酸甜甜好夾❤️

青木瓜絲沙律 HKD68

青木瓜絲好爽口,個汁係有d辣,超開胃🥴

椰奶珍多冰-少冰 HKD30
鮮檸蜂蜜柚子茶 HKD20

飲品正正常常,柚子茶少甜d更好😛

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
2020-05-19 169 views
中午路經黃大仙中心,一個人想找個舒適並价錢合理的食店吃午餐。記得朋友推薦過亞萊泰,便入去試下。炎炎夏日,叫了個香葉肉碎煎旦香米飯和熱檸水套餐。香葉肉碎炒得很香濃,加上流心煎荷包旦和香米飯,令減肥中的我也忍不住吃光一大碟。今晚只吃水果便夠。埋單58元不用加一。下次有機會可試下其他特惠套餐如香芧豬扒飯或豬頸肉炒茄子。
2020-05-14 182 views
黃大仙泰國店唔多選擇今日母親節飯選擇左黃大仙北館的aroi Thai餐廳都好注重消毒有熱水加檸檬俾你消毒擦餐具今日叫左咖喱海鮮法包長長一大條法包上面充滿着不同海鮮 有蝦、魚 、魷魚等等 配上濃郁美味嘅咖喱真係令人食指大動泰國冬陰功湯冬陰功味濃郁湯底有好多大蝦同蘑菇香茅等材料製成味道唔會太辣酸酸美味10分開胃一家大細都啱飲叫咗個泰式四色拼盤有炸蝦餅炸魚餅泰國春卷我就試咗炸蝦餅蝦餅彈牙鮮味仲食咗個芒果糯米飯芒果糯米飯糯米飯軟熟椰汁香濃芒果仲好甜添
黃大仙泰國店唔多選擇
今日母親節飯選擇左黃大仙北館的aroi Thai
餐廳都好注重消毒
有熱水加檸檬俾你消毒擦餐具

今日叫左咖喱海鮮法包

長長一大條法包
上面充滿着不同海鮮
有蝦、魚 、魷魚等等
配上濃郁美味嘅咖喱

糯米飯軟熟
椰汁香濃
芒果仲好甜添
2020-05-12 197 views
叫咗一份芒果糯米飯份量都非常之大而且糯米飯係剛剛有飯煲弄起的所以可以keep到個溫度同埋保持軟糯的口感而且芒果正正係當做嘅時候所以入口非常之咁甜而且冇渣另外叫咗一份泰式咖喱炒蟹呢份炒蟹係今晚做緊特價$248就有全份肉蟹呢度做嘅泰式咖喱係唔辣嘅風味但係仲有濃厚嘅咖喱甜美再配合勁多肉嘅肉蟹另外配上泰式薄餅香脆嘅薄餅沾上了咖喱醬薄餅完完全全吸收晒咖喱嘅香甜味道之後因為我哋叫了一個二人餐所以我哋可以加$50就可以升級一個泰式菠蘿炒飯呢度嘅泰式菠蘿炒飯係完全正宗用上了菠蘿做飯碗所以唔會好似其他餐廳咁只係用上罐頭菠蘿已用上新鮮菠蘿炒嘅菠蘿炒飯更加香甜入味而且配合黃姜飯令人食指大動最後叫咗一杯椰汁紅豆冰紅豆嘅份量非常之多完全係好似唔駛錢咁樣再配合農香嘅椰汁令人地完全完全得到一種消暑感覺
所以可以keep到個溫度同埋保持軟糯的口感

呢度嘅泰式菠蘿炒飯係完全正宗用上了菠蘿做飯碗
所以唔會好似其他餐廳咁只係用上罐頭菠蘿

最後叫咗一杯椰汁紅豆冰

2020-05-06 2003 views
見到亞萊泰門口大大個65折外賣自取優惠好吸引, 停低睇睇見到佢有個二人餐好抵食, 又有齊我想食既野, 就一於入去食個飯。入去之前職員會幫客人量體溫先, 入到去職員放低餐具, 摸落去點解隻碟咁熱既? 望下先發現原來職員係餐廳中間用滾水再消毒一次清潔好左既餐具先至比客用, 係疫情下做足衛生, 食得安心D, 感覺勁加分!二人餐$318+$50菠蘿炒飯/PADTHAI由於我地見到個餐本身已經好多野食, 再加多個飯OR粉真係驚食唔哂, 所以都冇加到, 但大食D既朋友唔洗諗, 50蚊一定係抵加~!泰式小食拼盤小食拼盤有素春卷, 炸魚餅, 雞肉丸同炸蝦餅,香口得泥有口感, 唔會撈左好多粉咁, 蘸埋泰式辣醬就更好味。泰式大頭蝦冬陰湯飲冬陰功最緊要夠刺激! 依個酸辣度比外面飲既強烈, 怕辣O既我都鐘意生菜包肉係半肥瘦, 所以咬落夠JUICY同肉香, 正~馬拉盞鹹魚炒通菜必叫!! 勁惹味又咸香!! 甜品拼盤4款唔用既糕點, 我最鍾意班蘭糕同椰汁糕,前者煙韌清甜, 後者椰香濃郁。依間餐廳D優惠多到呢... 飲品買一送一, 點可以唔叫!! 泰式奶茶一冷一熱THANKS!椰汁雪燕 $38依間餐廳D優惠多到呢..

二人餐$318+$50菠蘿炒飯/PADTHAI

生菜包
肉係半肥瘦, 所以咬落夠JUICY同肉香, 正~

馬拉盞鹹魚炒通菜
必叫!! 勁惹味又咸香!!

甜品拼盤

椰汁雪燕 $38
依間餐廳D優惠多到呢...真係比佢引到我叫多個椰汁雪燕, 原價 $68, 好多燕碎, 椰汁味香又唔會死甜, PERFECT既晚餐結尾!!

最後就係依度既SERVICE都抵讚, 由門口接待至賣單走人D STAFF都好禮貌又有笑容, 抵上加抵!
2020-04-29
Type of Meal
Dinner
最近疫情又嚴重咗嘞。😭 呢間餐廳就喺中間就set好咗碗碟消毒嘅位置,等顧客都好清楚見到消毒嘅情況,咁樣都食得好放心。⁣😙⁣⁣⁣18吋軍艦咖哩海中寶($118)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣一上枱真係好震撼呀,唔使攞把尺出呢度,都知道肯定有18寸長。😂 而且裡面仲要塞滿咗滿到瀉嘅咖哩,同埋各種海鮮。 海鮮都有好多種類㗎,包括魷魚,魚肉等等。🌊 麵包吸收晒咖喱,超入味。😋 好夠幾個人一齊share呀。⁣👥⁣⁣⁣泰式鮮蝦金邊粉($88)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣嚟得泰國菜館,又點可以唔食pad thai呢。🤤 呢個金邊粉都好正宗。😌 金邊粉有少少咬口以唔韌,啱啱好。😬 調味酸酸甜甜咁,再加上花生碎同埋青檸,好有泰國地道風味。⁣⁣🇹🇭⁣⁣⁣⁣芒果椰汁青咖哩雞($88)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣呢一個係期間限定芒果系列入面其中一款菜式。🥭 佢用咗一個好別緻嘅瓦爐去heat住佢。🔥 咁樣,就食幾耐,都唔怕佢變凍啦。🥵 而且,咖喱熱住去,真係食得特別有風味。😝 而且芒果浸上咖哩,甜得嚟又同青咖喱嘅甜辣,原來都好襯㗎喎。😯 入面嘅雞肉亦都好嫩滑,吸收晒芒果同埋青咖哩嘅味道。⁣🤩⁣

泰式鮮蝦金邊粉($88)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣
泰式鮮蝦金邊粉

芒果椰汁青咖哩雞($88)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣
芒果椰汁青咖哩雞
泰式鮮蝦金邊粉
芒果椰汁青咖哩雞
2020-04-25 95 views
泰國菜一見到就想食,今次跟人去食。三人行1. 18吋軍艦咖喱海中寶2. 木瓜沙律3. 泰式咖喱4. 海南雞飯1.先聲奪人,望到個樣都已經飽,少啲人都真係唔好食,因為好濟。如果同平時咖喱比,呢個係影相靚,但食落無咁方便同好食,因為會食到成手都係,同埋會好快淋,個飽會濕哂,但有啲無就無汁。2. 偏食無食到,同行既表示好食3. 正常咖喱4. 黎到就好想叫,份量正常,不過普通,個醬無個種令人想不停食/好香既感覺
泰國菜一見到就想食,今次跟人去食。

三人行
1. 18吋軍艦咖喱海中寶
2. 木瓜沙律
3. 泰式咖喱
4. 海南雞飯

2. 偏食無食到,同行既表示好食

3. 正常咖喱

2020-04-25 130 views
比個門口吸引左 見到都有好多食物選擇 餐牌上所有食物有八折優惠 飲品買一送一 仲要免加一 抵食👍🏻入到餐廳 職員係餐廳中間位置將所有杯同碟用熱水消毒 感覺會較安心👍🏻本身我都唔知飲品買一送一 好彩店員提一提我地 原本$30/杯 而家$30有兩杯肉碎生菜包生菜好新鮮 肉碎有點兒辣 唔食得辣要注意下 我個人飲左半杯飲品先可以解辣細份小食拼盤好油!特別係蝦餅我用左兩塊生菜吸乾哂啲油先可以食 另外三款小食味道一般 可以唔叫!馬拉盞炒椰菜苗去每一間泰國餐廳我都一定會叫椰菜苗 但呢間炒得麻麻地 馬拉盞唔夠香 菠蘿炒飯 我見每一台都一定會叫菠蘿炒飯 於是我都叫左一個 但點解肉鬆係一舊咁上菜😓 仲要個飯有汁 飯又有咖喱味 勁中伏好奇怪!菠蘿炒飯有汁好奇怪☹️ 仲要個汁個味道配飯好奇怪 似甜酸醬味道 一啲都唔夾😐雖然呢間餐廳有八折 仲要免收加一 但係食物質素真係有待改善 下一次我都未必會再試!
比個門口吸引左 見到都有好多食物選擇

肉碎生菜包

細份小食拼盤

馬拉盞炒椰菜苗

菠蘿炒飯

2020-04-25 107 views
經過見到呢間泰國菜同食有八折仲免收加一,感覺超抵食所以就行咗入去,餐牌上面嘅價錢屬於正常市價,所以八折左就勁抵,飲品仲要買一送一,我哋叫咗個生菜包,雜錦小食拼盤,馬拉盞炒椰菜苗,菠蘿炒飯,同兩杯青檸梳打餐廳中間有一張枱,有服務員用熱水將啲碗碟消毒,感覺都非常安心,值得一讚生菜包肉碎稍為太辣,唔食得辣嘅人就要注意一下,但我食得辣就覺得好惹味,啲菜個感覺非常新鮮,翠綠色嘅小食拼盤就包括龍鳳丸(其實我都唔知咩嚟)有啲似係豬肉貢丸,蝦餅味道正常,魚餅我就一路都唔太好,數春卷個餡我都唔知咩嚟,但係幾好食,全部都炸得好夠熱,係略嫌有少少油菠蘿炒飯味道都可以,但係上面有一個汁,酸酸甜甜就好似有啲唔係好夾,中規中矩青檸梳打味到正常,總括來講食物唔差,但價錢算超值,叫咗咁多嘢都係三百零蚊,平日閒飯可以試試

2020-04-25
2020-04-25 1360 views
亞萊泰係一間連鎖街坊泰菜店,全部分店都開喺住宅區,價錢亦係街坊價,但意外地店內裝修同食物賣相一啲都唔街坊,同其他靚裝泰菜店差唔多,但價錢就平好多,人頭二百蚊已經飽到反艇,性價比非常高。亞萊泰有得散叫亦有套餐,除左不設加一,仲有三款超特價菜式,好似$78泰式明爐蒸魚、$40四串泰式串燒同$58肉碎生菜包,兩至四位可點一款,非常抵食。不過見二人餐幾多野食,$318包小食、湯、主菜、蔬菜同甜品,所以最後我地都揀左後者。另外,野飲亦有買一送一。椰汁冰(半價後$15)椰汁味幾重,半價勁抵飲。芒果乳酸特飲(半價後$15)乳酸特飲飲之前記住先攪勻,乳酸味幾重,裡面有幾舊芒果,都幾好飲。泰式小食拼盤小食拼盤包由左至右包括素春卷、炸魚餅、雞肉丸同炸蝦餅,全部炸得香脆唔會成口粉,蘸埋泰式酸甜醬食幾好食。雖然每樣一口一件,但食晒都有啲飽肚。泰式大頭蝦冬陰湯冬陰湯可以分倒四碗,酸辣度啱啱好,幾開胃惹味,裡面除左大頭蝦,仲有秀珍菇同好多香料。泰式海南雞海南雞足有半件,份量好多,雞肉幾滑,碎骨唔多,我最鍾意蘸中間嘅辣醬食。馬拉盞鹹魚炒通菜通菜都係比較嫩,唔會太老太大條,用馬拉盞炒鹹鹹辣辣好惹味。泰式菠蘿海鮮炒飯(

椰汁冰(半價後$15)

椰汁味幾重,半價勁抵飲。

芒果乳酸特飲(半價後$15)

椰汁冰 & 芒果乳酸特飲

馬拉盞鹹魚炒通菜

通菜都係比較嫩,唔會太老太大條,用馬拉盞炒鹹鹹辣辣好惹味。

馬拉盞鹹魚炒通菜

泰式菠蘿海鮮炒飯(跟餐加$50)

菠蘿炒飯雖然睇落唔係好大個,但其實個菠蘿殼幾深,所以都分倒三碗,炒飯上面有好多肉鬆、蝦仁、腰果同提子乾,唔會太油,甜甜地幾好食。
泰式菠蘿海鮮炒飯

甜品

甜品有椰汁糕、班蘭糕同奇亞籽大菜糕,我最鍾意班蘭糕,煙煙韌韌幾好食。
甜品
總結,二人餐雖然本身冇飯麵,但野食都大份,兩個人食都好夠,加埋個炒飯其實夠三個人食。野食唔錯,環境乾淨企理,價錢仲好抵,下次有機會都想試下佢個$78明爐烏頭。
椰汁冰 & 芒果乳酸特飲
泰式菠蘿海鮮炒飯