2024-01-27 255 views
今日心情靚,一路諗住要嚟點滋味,就揀咗間嵐屋試下佢哋嘅美食。蒲燒鰻魚飯即叫即整,熱辣辣嘅覺得好滿足😌,鰻魚味噌芬芳,微鹹帶甜,燒至外脆內嫩,撈埋飯真係好入味!份量足夠,啲沙律清新爽口,幫助中和鰻魚嘅濃郁味道。望落碗麵豉湯,材料滿滿,味道鮮美中帶點甘香,溫暖我個肚。喺服務方面,店家都幾貼心,唔小心漏咗可樂俾我,原番頭拎時,店員又係禮貌十足。咖哩炸豬排,外皮唔係厚重嘅炸粉,相反輕盈酥脆,啲咖哩汁濃郁得黎唔黐口,好開胃!再加杯玄米茶,茶香四溢,嘆落去真係消暑提神。整體嚟講,呢間嵐屋,就算坐位細細,每次嚟都令人期待嘅混搭滿足,值得嚟轉轉!😋🍚🎉

2023-11-02 458 views
平日12點半左右黎到嵐屋剛好滿座但一位比較年長的店員好有禮貌話「好快有位,等一陣呀」出返去門口等,佢亦走出黎問下要唔要先點餐佢願意做多一步係會令客人覺得貼心,亦覺得佢有上心等左唔夠5分鐘就可以入座*咖哩漢堡扒定食 $65漢堡扒都幾厚,外面小小煎過,不過就唔係脆皮面,但裡面唔乾,有好多洋蔥粒,好正有3塊切半嘅漢堡扒咖哩就有小小凍,日式咖哩唔辣,咖哩有入味薯仔同洋蔥成個定食都好有質素有鄰家日式小店感覺漢堡扒當然唔可以同外面漢堡扒專門店比但我覺得呢個定食都有俾到幸福感我肉嘅份量對女仔好夠食*但我覺得最令我窩心嘅係店員嘅態度🥰*
平日12點半左右黎到嵐屋
剛好滿座
但一位比較年長的店員好有禮貌話「好快有位,等一陣呀」
出返去門口等,佢亦走出黎問下要唔要先點餐
佢願意做多一步係會令客人覺得貼心,亦覺得佢有上心
等左唔夠5分鐘就可以入座
咖哩漢堡扒定食 $65
有3塊切半嘅漢堡扒
咖哩就有小小凍,日式咖哩唔辣,咖哩有入味薯仔同洋蔥
成個定食都好有質素
但我覺得最令我窩心嘅係店員嘅態度🥰
咖哩漢堡扒定食

2023-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
咖哩漢堡扒定食
2023-06-01 773 views
//31 05 23 間中有雨🌦️慈雲山 浦蕙里20:00 嵐屋住喺黃大仙區咁耐食嚟食去都係連鎖店🥱好少機會遇到間環境、食物一流嘅餐廳👍🏻幸運嘅係 而家資訊實在太發達啦📱全靠一班街坊係社交平台group裏面推介咗好幾間隱世嘅餐廳🙌🏻🙌🏻🙌🏻(真係連自己住咗喺附近咁耐都唔知…)今次跟住街坊比嘅地址 去到慈雲山一條小巷嘅轉角嗰到入夜嘅時候 燈光會比較昏暗🌗所以望住呢間以啡木色做主調嘅小店真係有種返咗日本家鄉嘅感覺arrrrrr🇯🇵~~ *有加一服務費*值得一讚 每位店員服務態十分細心+友善😽吉列炸蠔 HKD$48————————————————————每粒都炸到金黃色 熱辣辣麵糊酥脆 而且夠薄粒粒裏面都會包住兩隻細蠔溫泉蛋牛舌丼 HKD$78————————————————————溫泉蛋做得未夠流心牛舌偏向似煮嘅感覺 少少帶甜嘅味道(可惜唔係牛舌芯 如果係我會更開心)食物再溫熱d 會較佳————————————————————
31 05 23 間中有雨🌦️
慈雲山 浦蕙里
20:00 嵐屋

住喺黃大仙區咁耐
食嚟食去都係連鎖店🥱
好少機會遇到間環境、食物一流嘅餐廳👍🏻

幸運嘅係 而家資訊實在太發達啦📱
全靠一班街坊係社交平台group裏面
推介咗好幾間隱世嘅餐廳🙌🏻🙌🏻🙌🏻
(真係連自己住咗喺附近咁耐都唔知…)

今次跟住街坊比嘅地址
去到慈雲山一條小巷嘅轉角
嗰到入夜嘅時候 燈光會比較昏暗🌗
所以望住呢間以啡木色做主調嘅小店
真係有種返咗日本家鄉嘅感覺arrrrrr🇯🇵~~

*有加一服務費*

粒粒裏面都會包住兩隻細蠔

溫泉蛋牛舌丼 HKD$78
溫泉蛋做得未夠流心
牛舌偏向似煮嘅感覺 少少帶甜嘅味道
(可惜唔係牛舌芯 如果係我會更開心)
食物再溫熱d 會較佳
2023-05-31
  • 吉列炸蠔
2022-12-25 1088 views
平安夜要食啲好嘢呢到有樣好好係大時大節唔會得返節日menu 菜單係同平時一樣~呢到小店經營所以嘢食要等比較耐 於是叫咗枝清酒飲住等嘢食 酒唔記得叫咩名 價錢係$580個黑板會寫低是日有咩off menu嘢呢個係白子加啲酸汁白子唔會似壽_郎嗰啲口感咁好核突 不過我都係鍾意燒過嘅多啲赤貝刺身好鮮甜 口感好爽脆 尤其係個邊邊好濃味好脆個人鍾意食北寄貝多過赤貝 雖然口感唔夠赤貝爽 但非常鮮甜厚肉有兩款蠔 一款係長崎嘅 另一款係北海道本身少食日本蠔 因為覺得日本蠔比較淡但長崎呢隻好濃味 回甘好甜 改變咗我對日本蠔嘅偏見北海道嗰隻就creamy啲 海水味比較subtle 相對味道清新啲呢到啲牛舌係食過最好食之一 口感係偏夾 牛咪同油香加埋啲蔥花真係好正雞翼燒得啱啱好 個皮夠乾身同香脆 簡單鹽燒已經好好食燒馬皮唔係regular嘅 平時會叫一夜乾 今日見到呢個就試下又係燒得好好 皮香肉嫩 雖然馬友唔會過好多魚油 但佢好有魚肉香 連埋個好脆嘅皮食一流今晚食咗好多嘢都無影相 但真係每樣嘢都好好食😋
平安夜要食啲好嘢

燒馬友

今晚食咗好多嘢都無影相 但真係每樣嘢都好好食😋
燒馬友
2022-08-10 1188 views
喺慈雲山嘅日式料理小店,價錢唔貴,性價比高。今次一行4人share 左壽司、燒牛舌、蟹肉忌廉餅、日式炒烏冬、鰻魚炒飯。最特別嘅係豉油瓶,係千與千尋嘅無面男,增加日本菜特色,今次叫咗帆立貝、油甘魚壽司,帆立貝切得厚身,非常鮮甜,油甘魚口感紮實爽口,有少許油脂香。燒牛舌亦好高質,獨特嘅口感,爽脆多汁,充滿着牛既油脂香。最簡單嘅日式烏冬佢哋都整得好好食,椰菜份量好多,炒過嘅烏冬仍然保持彈牙,唔會太淋。鰻魚炒飯既飯粒粒粒分明,吾會太油膩,鰻魚粒嘅份量都算多,每一啖嘅炒飯食落去都有少許鰻魚粒。
喺慈雲山嘅日式料理小店,價錢唔貴,性價比高。

燒牛舌亦好高質,獨特嘅口感,爽脆多汁,充滿着牛既油脂香。

2022-04-16 1093 views
見都有唔少人推介呢間日式小店,就黎食個午餐啦叫左個鯖魚午餐$55,包沙律麵豉湯但黎到條魚有啲細 同埋比較薄唔係好夠送飯 要細啖細啖咁食🥲食落都係普普通通,唔算燒得脆…附送嘅醬油亦唔算好夾😅飯就應該唔係全碗珍珠米喇…個餐附有沙律嘅芝麻醬都好少…可能其他餐如雞扒豬扒會好啲…?都可以比多次機會嘅🥲係店鋪環境幾舒服嘅,播住日文歌,以木系布置,枱與枱之間有隔開,同埋係黃店
見都有唔少人推介呢間日式小店,就黎食個午餐啦
叫左個鯖魚午餐$55,包沙律麵豉湯
但黎到條魚有啲細 同埋比較薄
唔係好夠送飯 要細啖細啖咁食🥲
食落都係普普通通,唔算燒得脆…
附送嘅醬油亦唔算好夾😅
飯就應該唔係全碗珍珠米喇…
個餐附有沙律嘅芝麻醬都好少…
可能其他餐如雞扒豬扒會好啲…?都可以比多次機會嘅🥲
2021-09-18 1457 views
這家餐廳是在慈雲山少有的一家日本餐廳,環境雖然很小,但看到裝修風格很像日本,有點像日本那些小店,食物種類方面不算多,壽司基本都是生的刺身和所壽司,基本沒有熟的,另外也沒什麼牛肉的食品這是比較可惜的,但看見有一個銀鱈魚挺好吃的,這次的餐廳食評比較推薦銀鱈魚😂另外這家餐廳的服務員也不錯,雖然晚市要加服務費,但員工的服務是不錯的,例如白飯會先問你何時上,也會餐具給你換好方便的,結帳走的時候,服務員還特地提前到門口拉開門,這一點挺不錯

青提子汁
2021-09-17
銀鱈魚
  • 銀雪魚
2021-08-06 988 views
嵐屋壽司🍣真係好正,偷d時間都要推介下!😋間鋪細細間,入面得4-5張枱,當晚比較多人,等野有d耐,但係慢工岀細貨,每碟壽司上枱溫度啱啱好,d飯團仲有微溫添☺️我就簡幾樣鐘意嘅推介啦!(懶得打曬😂)三文魚籽壽司 $36/ 2件 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻粒粒三文魚籽睇落已經好晶瑩剔透同飽滿,咬落去都口感脆嫩、魚油甘香😍火炙左口魚壽司 $36/ 2件👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻平時唔鐘意嘅壽司,係依度都例外!平時d左口魚覺得油脂味太重好油膩,但係依度恰到好處,而且真係入口即溶!😽赤蝦壽司 $30/ 2件👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我係超鐘意食蝦,同樣冇令我失望呀,大大件蝦同口感鮮嫩😻日本海膽壽司 $45/件👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好好好驚喜!因為我從來5食海膽,覺得又腥又苦又臭(可能未食過正野😅)但依度嘅海膽完全冇腥臭,我竟然食到所以驚喜😂總之壽司件件好食,其他都試左蕎麥麵同茶碗蒸,正正常常水準啦,始終壽司先係最愛☺️
我就簡幾樣鐘意嘅推介啦!(懶得打曬😂)

三文魚籽壽司 $36/ 2件 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
三文魚子及帶子壽司

火炙左口魚壽司 $36/ 2件👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
火炙左口魚壽司

赤蝦壽司 $30/ 2件👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我係超鐘意食蝦,同樣冇令我失望呀,大大件蝦同口感鮮嫩😻
赤蝦壽司

赤蝦壽司
日本海膽壽司  2件
鰻魚及帶子壽司
2021-07-23 648 views
通常我去慈雲山都係因為阿肥,呢日阿肥無開舖,突然又想食日本菜,於是就去咗附近嘅「嵐屋」食。🍤🍤 有無蝦天婦羅嘅Fans? 👅👅 我覺得天婦羅第一條件要係即炸,新鮮整嘅真係好正,口感香脆!炸蝦真係比野菜天婦羅吸引,雖然價錢都貴啲 haha。呢間日式小店所有食物都即叫即整,鍾意雞軟骨肉棒串,好味!😋成間餐廳畀我嘅感覺係一間有心的日式小店,無咩期望下整體都ok嘅,味道對版,如果喺慈雲山想食日本菜,都係個唔錯嘅選擇。

2021-07-13 522 views
晏就落街買飯,突然好想食鰻魚飯,就去嵐屋度買蒲燒鰻魚侍應話即叫即燒,所以要等15-20分鐘,拎返屋企仲暖笠笠,鰻魚真係燒得好好味,一啲都冇燒過龍,完全冇燶味,性價比高👍🏽👍🏽👍🏽啲飯好夠,而且有啲鰻魚汁係面可以撈飯,唔洗白飯咁寡,仲有啲沙律食,食完鰻魚濃味食物可以fresh一fresh仲有一碗麵豉湯,一拌之下,碗湯好多材料整體上,雖然等嘅時間耐,但即叫即整,誠意上絕對可以接受,同埋侍應執漏咗罐可樂俾我,我返轉頭拎,佢都講晒唔好意思,禮貌上非常好
晏就落街買飯,突然好想食鰻魚飯,就去嵐屋度買

蒲燒鰻魚

仲有一碗麵豉湯,一拌之下,碗湯好多材料

2021-07-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2021-07-07 465 views
🍴叉燒拉麵 HKD52叉燒半肥瘦 食落唔會成口油 肉質都幾淋😬麵底應該係預先煮好左 所以上菜個時個麵底實曬 要慢慢整返散佢🤣個麵底有啲似係即食嘅 湯底都冇咩特別 味道較淡 仲有少少鹼水味🙈但整體來講都叫合格 對得住個價錢🧐🍴照燒雞扒定食 HKD52雞扒燒得燶左少少 味道上似蜜汁燒雞扒多過照燒🧐雞肉都厚實 唔會好乾🙈整體質素合格 冇咩特別 優點就係個餐其實都包幾多野 有飯 有湯 有埋沙律菜 食完都好飽 52蚊呢個價錢算係咁🙈
🍴叉燒拉麵 HKD52

🍴照燒雞扒定食 HKD52
咖哩吉列豬排飯Price:$52鹽燒鯖魚飯Price:$52📌餐廳午市只有5個餐🤭(咖哩吉列豬扒、鹽燒鯖魚、叉燒拉麵、照燒豬扒、芝士雞柳),但都成為慈雲山街坊既最愛就知佢幾高質啦😎吉列豬扒外脆內軟🤤鹽燒鯖魚大條厚肉😋呢個價錢同質素絕對值得Bookmark👍🏻至於晚市係需要Book位,主打壽司同小食,加上餐廳環境恬靜(連門口部探熱器都Set左靜音🤣),同朋友約會閒談小酌一杯絕對唔失禮!
咖哩吉列豬排飯
Price:$52

鹽燒鯖魚飯
Price:$52

2020-12-08 1419 views
今日仔女唔洗返學,所以黎左慈雲山婆婆家。係open rice搵到呢間比較偏僻嘅食店。鋪面都幾特別,飯店入邊座位比較少得五枱左右。餐廳內的裝修都幾特別。我哋三個人,所以要分開兩台坐。叫左三個午市套餐。1)咖喱吉列豬扒飯定食沙律菜,湯,飯都好好味,飯比較熱和軟熟,所以口感好好。但係吉列豬扒就比較硬,所以麻麻地2)鯖魚飯定食魚都算大塊,厚身,而且唔腥!算唔錯的定食3)叉燒拉麵其實個味道唔錯,但係拉麵嘅份量的確好少,我女食只係啱啱好。另外,可能疫情關係啦,所以午市冇得嗌其他嘅食物,例如想牛頭角地鐵站交收或寄件?壽司刺身都冇得食,所以都冇乜選擇。但總括嚟講呢間係一間唔錯嘅餐廳可以再嚟幫襯另外一提店員的服務態度都非常勤力有禮
今日仔女唔洗返學,所以黎左慈雲山婆婆家。
係open rice搵到呢間比較偏僻嘅食店。
鋪面都幾特別,飯店入邊座位比較少得五枱左右。
餐廳內的裝修都幾特別。
我哋三個人,所以要分開兩台坐。叫左三個午市套餐。
1)咖喱吉列豬扒飯定食
2)鯖魚飯定食
魚都算大塊,厚身,而且唔腥!算唔錯的定食
3)叉燒拉麵
其實個味道唔錯,但係拉麵嘅份量的確好少,我女食只係啱啱好。

但總括嚟講呢間係一間唔錯嘅餐廳可以再嚟幫襯

另外一提店員的服務態度都非常勤力有禮
咖哩吉列猪排
鯖魚飯
叉燒麵
2020-12-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
鯖魚飯
叉燒麵
好掛住日本家鄉,短期耐又飛唔到🥺,唯有食下日本菜一解思鄉之愁!慈雲山黃色小店多籮籮💛,第一站同大家介紹吓區內日本菜之選 — 嵐屋————————————————👅鰻魚飯($68)👍🏻平價鰻魚飯都有驚喜!🤩嫩滑肥美嘅魚肉同皮之間有入口即溶嘅油脂感,珍珠米粒粒軟熟,拌上鮮甜入味嘅鰻魚肉同鰻魚燒汁,一啖一滋味~.👅叉燒烏冬($58)👍🏻叉燒口感好軟腍,烏冬偏軟糯,湯底係非常熟悉嘅麻油豬骨味🐷,配料有粟米、海帶同青蔥碎,冬天食一碗暖笠笠嘅烏冬好暖身~————————————————🚩總結:支持良心又食物質素OK嘅黃色小店,位於長樓梯旁,十足日本隱世懷舊食堂🇯🇵————————————————🌟注意: 逢星期日休息,平日下午3至7點為落場時間,唔好學我摸門釘呀
————————————————
👅鰻魚飯($68)
鰻魚飯

👅叉燒烏冬($58)
叉燒烏冬

Type of Meal
Dinner
鰻魚飯
日式居酒屋風味小店🥺❣️Lunch set非常抵食 $5x已經有齊曬前菜主食小食甜品野飲🙊♥️特別推薦個吉列豬扒 真係好有豬味好香😂🤪食得出唔係果啲翻炸嘅隔夜豬扒🤣係好食嘅🥰照燒雞扒都好食嘅 但就比較甜聽講呢間野成日都full~好在今次去到仲有位😚服務都好好🥰仲會主動問我地洗唔洗幫手影相🤣好nice喔🥳
日式居酒屋風味小店🥺❣️
Lunch set非常抵食