我同朋友 P小姐都很喜歡 high tea,今次大家揀了Antique Patisserie 原因是這餐廳的擺設是用大家超愛的英式。在訂位時,Antique Patisserie 有別於其他餐廳,因為你必須買他們的 tea card,詳情可以在他們網址了解,為什麼要買?即是要預先付款才可以訂位。其實很簡單,只需要登入 www.maisondedesign.com 就可以了,我們揀了traditional afternoon tea set for 2 就付款,如果是新客戶就在網上先填好表格再付費,付款可以揀 paypal 或信用咭。之後你就可以拿到 order No. 此 No. 就是你要用來訂位用。下午茶時段分為兩個: (1) 12:00 – 14:30 (2) 15:00 – 17:30 第二個時段就是最多人揀的,一般都要一個月前訂位。 訂了位如果需要更改,必須要在 24小時前通知,否則就當你把買下的 tea card 用了。當日 12:00 就到達了,一入門就是一些擺設精美的蛋糕、馬卡龍糕點等等,可惜不準拍攝。一條小樓梯 (其實是幾

下午茶時段分為兩個:
(1) 12:00 – 14:30
(2) 15:00 – 17:30
第二個時段就是最多人揀的,一般都要一個月前訂位。

當日 12:00 就到達了,一入門就是一些擺設精美的蛋糕、馬卡龍糕點等等,可惜不準拍攝。一條小樓梯 (其實是幾級) 就是高茶的地方,地方的確很細小,不過環境很優美。
職員拿了一個托盤,放滿了不同口味的茶葉,其實真係眼花撩亂唔識揀,我有問她有什麼好介紹
最後我揀了紅博士茶marabout,味道是有焦糖、黑櫻桃、烤蘋果片。單看這些味道好似很怪,不過原來好好飲,可能我喜歡飲茶,而這款比起朋友揀的茶味會濃些。
朋友也是揀了紅博士茶 Une Autre Idee 好清新的果香味道,朋友笑說飲了令人一種好開心的感覺。
Traditional set 都是三層,第一層咸點;第二層三文治;第三層甜點。
第一層我覺得這二個最好食的:
Signature earl grey scone,可能一向很喜歡 earl grey tea的關係,但的確做得很好吃。
朋友不喜歡吃菠菜都說好食,而我簡直想再來一個… 哈哈。
第二層相對沒有什麼驚喜
第三層都是甜點,馬卡龍的味道我覺得可以接受,賣相就一般。
反而這二款就好好吃,特別是我喜歡的朱古力
這個是 earl grey chesse cake,雖然我唔太喜歡芝士蛋糕,但這個吃來的味道好濃但又好好食。
二個什麼都聊什麼都講,時間就是一下子就過了,期待下次的聚會。

整體感覺很好,如果地方細了點,如果大家都大聲說話就變得非常嘈吵了。朋友說想下次再來,那我一定要試下其他蛋糕。

這個地方原來可以包場,容納 15人,每人收費是 HK$400。
2010-09-21 1933 views
今日又黎到我同best friend 最愛既蛋糕店 : D環境冇得頂之外 , 蛋糕都好吸引!點知今日一入到去少左好多蛋糕 + macarons ... 原來25號antique要搬!macaron得返strawberry + raspberry + lemon ... : (我點左拿破倫 + strawberry macaron , best frd 點左hazelnut mousse + raspberry macaron!hazelnut mousse 第1次見 + 好好味呀! 中間既餡超級榛子!!而拿破倫係我既至愛 , 士多啤梨又大又甜! : P不過平時唔叫野飲 , waiter都會自動比2杯水我地 , 但今次... 好似hea左少少? anyway , 希望antique搬左去另一度都仲係咁靚 + 有咁多可愛既蛋糕啦 ~
今日又黎到我同best friend 最愛既蛋糕店 : D
環境冇得頂之外 , 蛋糕都好吸引!

而拿破倫係我既至愛 , 士多啤梨又大又甜! : P

優美既裝飾*
中間 ~ 正
cream入面有vanilla籽 , 讚 ~
中間 ~ 正
cream入面有vanilla籽 , 讚 ~
2010-09-18 925 views
surprisingly, we had to wait for a table! it was 4:30 pm on a saturday, and i did not realise people do actually have tea!the interior deco was very elegant, but it's difficult to say whether it was trying to be french or british. the menu didnt offer much choices, and it was quite poorly presented. a rather old and worn out lamniated page. a few stickers were put on next to food that were "sold out", including a Affogato, which I would have tried if it wasnt sold out.I had the scone set.

I had the scone set. a choice of 3 types of scones: blueberry, earl grey and something else.

The earl grey scone was quite nice. it actually had the scent of earl grey! however, they only had jam but no fresh cream because it was ran out. (how could that happen???!!!)

so, overall, you can try, but since most of the food would be sold out, perahps not.
earl-grey scone set
2010-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
1K
2010-09-16 517 views
同fd來喱到食野呀,主要係食甜品cake,個舖面好靚呀,平時成日經過都好想入去了,喱次豪下入左去食,個環境真係幾靚呀,同感覺又自然同舒服,幾好呀~!有好多款蛋糕揀既,每款都好靚,1set餐$70,蛋糕連飲品~!草莓拿破倫千層酥~!個賣相太吸引,不過aeris食過話一般啦,猶疑左陣之後決定都係叫喱個,un....味道真係普通下,個蛋糕唔夠鬆軟,個餅又好甜,不過勝在賣相靚呀~!伯爵茶柑桔慕斯蛋糕~!aeris的~!喱個幾好味呀,好有柑桔味,同清清地唔甜,唔錯呀~!馬卡龍(Macaron)~!$14一個,成日見到都覺得好靚呀,不過唔敢試,因為驚好睇唔好食同好貴,but而加順便試埋,黃色係柚子味,粉紅色係士多啤梨味,原本又唔錯wo,咬落去煙煙韌韌,又唔太甜呀,個人比較鍾意柚子味,香點呀~!English Rose Tea~!set餐既茶(fd的)~!冇試到~聽講唔錯既~ha~!Earl Grey(格雷伯爵茶),又係set餐既茶(我的),有比奶我既不過冇落呀,個紅茶苦苦地,不過配蛋糕食又唔錯呀~!個人又幾鍾意呢到呀,環境靚好舒服,同不停影相又唔會阻止呀,當然係唔太影響到其他人之下既影下,蛋糕又唔
個人又幾鍾意呢到呀,環境靚好舒服,同不停影相又唔會阻止呀,當然係唔太影響到其他人之下既影下,蛋糕又唔錯既,下次會再去呀~!

好靚呀
伯爵茶柑桔慕斯蛋糕
Macaron
Earl Grey
2010-07-23 357 views
環境正!咖啡正!蛋糕正!如果唔係朋友帶我唻呢度,我都唔知有一間咁正既COFFEE SHOP工作時忙裡偷閒, 靜靜地嘆下咖啡嘆下CAKE簡直人生一大樂事!自從唻過呢度,完全唔會再想去其他COFFEE SHOP如果佢多d分店就好啦,hehe~~
環境正!

咖啡正!

蛋糕正!

自從唻過呢度,完全唔會再想去其他COFFEE SHOP

如果佢多d分店就好啦,hehe~~
Tiramisu
Tiramisu
2010-06-18 269 views
一直好想好想試試這裡的Macaron(最近超愛吃這種法式小圓餅),見今日放假又行開中環,無理由唔黎呢度朝聖 一進店子已經俾歐陸華麗佈置吸引住 店中擺設精緻得很 成個人立刻要變得斯文一點點呢而我既目標Macaron粒粒都好似珠寶咁靚 排得整整齊齊放係玻璃樽入面 好想戴晒佢地返屋企呀><Rose Macaron 呢度既Macaron size比Roll的大一點點 我揀既Rose Macaron未食已經聞到好香玫瑰味 中間仲有一片小小的粉紅色花瓣 顏色已經殺死人呢 甜度適中 脆皮乾身鬆化 中間餡料滿滿的煙煙韌韌 很喜歡又脆又帶黏的口感 細細粒法式小圓餅每一口真的是讓人感到好幸福啊!Chocolate Macaron 朱味十分濃郁 朱古力迷一定要試試~比Rose的甜一點 但我唔怕~法式小圓餅就係要夠甜呀!店員禮貌周周 鋪位細細環境一流 好有情調 拍住拖黎女仔一定開心死下次黎絕對要坐坐試試蛋糕呢!

下次黎絕對要坐坐試試蛋糕呢!

2010-06-16
$24 (Tea)
2010-06-09 80 views
上次介紹了3款Antique的macarons, 這回的目的便是找回喜愛的Chestnut及嚐嚐新口味 =)口味有Chestnut(上), Blueberry(中), Lemon(下). 喜愛的壓軸, 先嚐新口味~Blueberry 粉藍色的外表, 說真的沒有粉紅色來得吸引, 我比較偏紫色的內餡的顏色, 好像較自然... 吃下去, 的確, 小圓餅是沒有明顯的藍梅味道的, 而餡料卻是酸酸甜甜, 更咬到有很多一小顆的藍梅核呢! 嚐得出來不是香料味, 是真的藍梅醬. 雖然餡料的藍梅味濃烈, 但可能是店家怕藍梅太酸 (的確酸度蠻高...), 糖的分量也下重了, 令這件小圓餅有過甜的感覺! 不太喜歡呢=([b]Lemon 淡淡的黃色令人心曠神怡, 有清新的感覺=) 檸檬的味道不是十分濃郁, 也是說酸度不強, 因此店家也沒有加上太多的糖吧, 甜度也比較容易接受... 不知道是我先品嚐Blueberry的關係, 還是Lemon味道真的比較淡呢? 但檸檬味感覺比較清新, 酸度不高之餘有檸檬香氣, 是不錯的選擇.Chestnut 是的第一次在Antique買macaron時選的口味, 隨後便長期進駐我的

Chestnut 是的第一次在Antique買macaron時選的口味, 隨後便長期進駐我的必然之選中! 因為Chestnut的味道不濃, 亦不會過甜, 栗子味道本來就淡淡的吧! 餡料就像栗子蓉一樣, 有粉粉的、沙沙的感覺. 而且潔白的顏色, 令人感覺較輕宜呢! 可惜今天不是macaron的好日子, Chestnut也好像有過甜的感覺=( 是店家下糖的份量重手了, 還是我的口腔經過兩大件酸甜水果味macarons的洗禮, 已經吃不消? 啊~~Chestnut在我心中的位置早晚會被Earl Gery取代的啊...

總的來說, 水果味的macarons也不是我首選. 尤其那些酸酸甜甜的口味, 更是令我卻步. 因為好像總難避免有過甜的現象出現...

今天的新嘗試初嘗失敗了... 在Antique還是懷舊的乖乖地品嚐舊口味比創新嚐新品來得令人愉快...
Antique~
Blueberry macaron
Lemon macaron (上)
Chestnut macaron (左上)
Antique~
2010-06-09 62 views
星期六不用上班, 但因為某d原因過左海, 想起老婆未食過ANTIQUE, 就諗住去買件餅孝敬下佢入到去, 發覺無左 Banana Dream, 一問之下, 原來已經幾季前既產物, 現在沒有了, 頓時有點失望, 最後買了一件 Mix Berry Cake, 因為老婆喜歡食莓類, 而且 Death by Cocoa & Signature Cheesecake 之前都吃過了Mix Berry Cake 上有三粒各自不同的莓, 紅莓之上更有一小片金泊, 看上來更矜貴, 可是在我看來, 我寧可平兩蚊三莓都不算酸, 上面一小片的朱古力可能因為太小, 只是普通, 吃不出特別蛋糕是有藍莓味的 cheese cake, 蛋糕中間更有藍莓流心, 整個蛋糕都是酸酸甜甜的雜莓味, 可是都是意料之內, 驚喜欠奉吃過之後, 腦海只有一個念頭 - 『懷念你, Banana Dream』 (詳情可看小弟之前另一食評 - 甜品當正餐)http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1985974

包裝盒依舊精美
Mix Berry Cake
中間是藍莓流心
2010-06-05
$33 (Tea)
包裝盒依舊精美
星期六同朋友去左中環食嘢,行到嚟呢度,朋友話好想試下食Macaron,就入左嚟坐底食個tea啦,叫左兩個set,一個係Macaron加飲品,另一個係cheese cake加飲品,朋友叫左杯意大利泡沫咖啡,我叫左杯熱朱古力70%可可,一件mix berry cheesecake,另外兩種口味的Macaron,紅梅及芒菓味道,cake係自己出去個櫃到揀既.杯熱朱古力賣相都幾靚喎,但由於自己以為可以飲到70%可可,點知原來都幾苦,但都唔差的,味道好濃.不過可能40%可可會啱我多d.泡沫咖啡朋友話都好飲的呀.Macaron賣相都精緻,細細件,味道其實一般,不是太食得出係芒菓味,因裏面的芒菓溶不多,本身已有一些甜甜地的溶係入面,所以味道已蓋過了芒菓味.另一款mix berry cheesecake都幾好味呀,芝士幾濃,入面有些雜梅cream,不算太甜.這裏環境都幾舒服,靜靜地坐下傾下計,係適合之選呀.

這裏環境都幾舒服,靜靜地坐下傾下計,係適合之選呀.
2010-06-05
$70 (Tea)
2010-06-06 54 views
對於一些未有品嚐過的甜點, 我多是以貌取「甜」的. 若果外表吸引, 價錢相宜, 倒不介意一試. 但若聽說過味道不佳, 便會在的心中留下壞印象. 若果價格奇高, 更令我望而卻步.Macaron便是一個好例子. 早已聽說這小圓餅甜度極高, 已在我心中打了折扣. 加上macaron的價格並不便宜, 小小的一塊已經十多元, 若是不好吃, 不但浪費甜胃空間, 還浪費金錢啊! 因此一直未有決心買來一嚐... 第一次嚐到macaron, 是因為迷上了Haggen-Dazs的Joyful Party甜品. 那道甜品中的兩大片macaron還真是甜膩得可以, 而且黏牙的, 不鬆化的質感! 令我更加相信macaron是名副其實的浪費代表! 直到Haggen-Dazs製作macaron的技術有所改善, 我才開始疑惑, 到底真正的macaron是怎樣的呢? (詳見"Haagen-Dazs: Joyful Party的變遷" http://hk.myblog.yahoo.com/kasweet_holic/article?mid=7#mod-trackback-list)於是, 我選擇了Antique作新嘗試

於是, 我選擇了Antique作新嘗試!

十二元一塊的小圓餅可不便宜... 迷上以後卻告訴自己其他價錢是蠻相宜的, 因為一件蛋糕約二、三十元, 可以買兩件macaron, 其實也是差不多的份量啦~ 說真的, 個人認為Antique的macaron比起不少賣十五元的好吃的多, 吃一兩件也不會過份甜膩, 而且macaron的體積比較大, 算是價格相宜吧, 是新嘗試的好開始啊!

先介紹其中三種口味: Rose(上), Moka(中), Earl Gery(下). 這三種口味都是我喜歡的
(我喜愛的還有Chestnut, 不巧當日賣光了=[ )

b]Rose 上層的macaron有一片小小的花瓣, 粉紅色的, 十分美觀. 雖然心知色素不少, 但看着也高興. 而且七彩繽紛的顏色正是macaron的一大特徵啊! =) 咬下去會看到比較深的桃紅色, 是清香的玟瑰味, 和香氛的味道很相似. 沒有過甜, 蠻特別的, 可以試試, 但害怕香氛精油味道的要考慮一下啊

Moka 便是咖啡加上朱古力味, 小圓餅充滿濃郁的咖啡味, 餡料則大部分是香甜的朱古力味. 一口咬下, 兩甜味道融和. 有咖啡的香和朱古力的甜美, 卻又互相中和了咖啡的苦澀和朱古力的膩, 是令人驚喜的口味呢! 相比喝一杯真正的莫加咖啡, 我更喜歡這Moka macaron =)

Earl Gery 亦是我深愛的口味之一. 我喜歡吃甜點時喝伯爵紅茶, 總覺得會還甜點配合得更完美, 令人更滿足享受. 小圓餅身滿是點點的茶葉碎, 加上餡料就像茶湯的顏色, 是真材實料的感覺 =) 茶味香濃又不會過份甜膩.

Antique出品的macaron, 小圓餅外層是鬆脆的, 脆的表面比較簿. 面呈圓拱形, 高高的, 裙邊不是十分突出, 而且面比較粗糙不光滑, 可能是杏仁粒較粗大的原故吧, 光澤不明顯. 餡料方面是濕潤煙韌的, 軟軟的, 有一點點黏, 像拖肥糖的感覺. 配合鬆脆的小圓餅, 令人喜愛, 一試便愛上 =)

味道方面, Antique的macaron杏仁味比較重, 但也沒有搶了口味的風頭, 是配合得不錯. 只是沒有一些十分獨特的口味, 但基本的水果口味、朱古力味等等, 做得不錯也就好了. 而且Antique方macaron也是「懷舊」的, 將不同口味的macarons放進一個個的玻璃瓶中, 不像其他店放在冰櫃中, 看上去很美, 不冰的也好吃=)

Antique的macaron不算是十分甜膩, 但我最多只是兩件起, 三件止... 這也還好, 雖然十二元一件已是同類中比較便宜, 吃得太多, 甜胃不傷, 錢包也傷啊...

令人傷心的是, Antique在太古的分店結業了, 只餘下中環店... 同時, 也激起我要學會焗macaron的決心!! 我會努力的!! (誠實地報告一下, 我已嘗試過一次, 結果是失敗的><)

下次會嚐一些Antique其他口味的macaron, 也要找會這次不能相見的Chestnut啊!

macarons!
Rose, 面層的粉紅色的macaron有一片玫瑰花瓣
Moka比喝Mocha更得我心
Earl Gery, 真料實料的茶香滿滿
3件止, 甜胃已滿...
macarons!
Rose, 面層的粉紅色的macaron有一片玫瑰花瓣
Moka比喝Mocha更得我心
Earl Gery, 真料實料的茶香滿滿
3件止, 甜胃已滿...
  • moka macaron
  • earl gery macaron
2010-05-29 41 views
上個星期返睇識飲識食, 見suki姐介紹macaron, 好似好正, 於是又上釣了....第二日即刻去中環買左三個試下...之前食buffet都試過...不過冇咩特別衝動想去再買嚟食....電視既威力真係勁... 古古力味, 正常, 不濃不淡 caramel味, 甜得嚟有caramel味 hazelnut味, 唔係好食得出有nuts味奇怪奇怪, 除左古古力, 兩隻都有咖啡味, 咁神奇既, 唔係應該有杏仁嗎?ps : 當你知道個d野係好易碎既時候.....偏偏就係會整碎...三個跌左地下, 碎左一個, 我拎第二隻又碎埋....乜真係咁奇趣???十個趣.....扑扑扑扑扑......
於是又上釣了....第二日即刻去中環買左三個試下...

電視既威力真係勁...

古古力味, 正常, 不濃不淡
caramel味, 甜得嚟有caramel味
hazelnut味, 唔係好食得出有nuts味

奇怪奇怪, 除左古古力, 兩隻都有咖啡味, 咁神奇既
唔係應該有杏仁嗎?

三個跌左地下, 碎左一個, 我拎第二隻又碎埋....
乜真係咁奇趣???十個趣.....扑扑扑扑扑......
  • macaron
2010-05-26 60 views
聽講話呢到macaron好出名!同埋環境好靚就黎試下!!果然係冇錯!!!叫左macaron set!(2粒+飲品)~之後再叫2件cake~cake就一舨d但都可以試環境正!!坐左3個中~絕對係high tea好地方!!!
2010-05-23
$90 (Tea)
正!!
macaron!
三層choco moses
  • macaron
2010-05-26 16 views
用餐日期: 2010 年 4月 24日 食物: 1藍莓芝士蛋糕﹔1芝士蛋糕﹔1朱克力慕斯蛋糕﹔1提拉米蘇味道: 個芝士蛋糕唔太好食﹐ 有D乾﹐ 唔夠MOIST﹐芝士味唔夠香。芝士蛋糕最緊要芝士味夠香﹐ 質地要夠滑。 反以個藍莓芝士蛋糕就好D。 無咁乾﹐ 因為有D藍莓醬。 味道係酸酸咁﹐ 好開胃。 個 朱克力慕斯蛋糕係最靚個個。 三層唔同色。 好吸引。 食落仲好好味。 係無咩朱克力味﹐ 一D 都唔噥但好就係唔甜。 平時D 朱克力蛋糕靚就靚 但一味得個甜字, 食多兩啖就唔想食。 但 Antique Patisserie 既朱克力慕斯蛋糕就唔過甜﹐ 可以享受到 朱克力既味道。提拉米蘇我隔左一日先食﹐ 以經哽左﹐ 唔滑﹐ 無酒香 服務: 我每隻蛋糕都問佢入面係有咩﹐ 有咩材料。佢開始唔耐煩. 但可能真係好忙。 有賣走﹐ 又有坐底食﹐好忙。 我見入㴝想坐底食既人﹐ 無位﹐可以留底名同電話﹐ 有位CALL返你。總結: 唔算突出. 外貌討好。 D 蛋糕好精美. 賣相真係呃到人﹐ 可能係中環既關係
用餐日期: 2010 年 4月 24日

cheesecake
準備食Chocolate mousse cake
好多野賣既蛋糕店
2010-04-24
$50 (Other)
外賣餅盒
chocolate mousse
cheesecake
準備食Chocolate mousse cake
好多野賣既蛋糕店
2010-05-20 11 views
今日來蘇豪一帶行街,行經門口,看店面裝潢幾好又靚,所以就入去see see店入面有不少可愛的擺設,不過個人對甜品方面唔係咁熱愛,所以就只是買了2個MacaronRose Macaron有一陣好香的Rose味,餅的口感比預期的好,一入口就溶在口中,味道的確幾甜,所以下次食其實應該配埋紅茶會仲好食Chocolate Macaron朱古力味幾濃,論口感其實同Rose味的相若,而個人覺得朱古力味味道比起Rose味Macaron更好味道比預期的好,包裝亦好靚,下次試下d cake

Rose Macaron

Chocolate Macaron

味道比預期的好,包裝亦好靚,下次試下d cake
$24 (Other)
  • Chocolate Macaron
(Non-member)
2010-04-25 11 views
上面兩層mousse係只有淡淡既朱古力味 而且一d都唔滑底果層蛋糕仲衰 又乾又硬又鞋又韌 好似食樹皮咁 超差反而杯chocolate有好濃既朱古力味 仲唔甜個scone都ok
上面兩層mousse係只有淡淡既朱古力味 而且一d都唔滑
底果層蛋糕仲衰 又乾又硬又鞋又韌 好似食樹皮咁 超差