印度菜以香料多樣、運用得宜而聞名於世,但在香港一直未算十分流行,除了口味有别之外,部份原因也是因為餐牌上不太熟悉的名字讓想嘗試的人卻步,但其實大部份印度菜餐牌的內容主要都是由炸物、幾種不同肉類的咖喱和各類薄餅加上印度米飯所組成,不似其他菜系般複雜,食味也可算相近,只是做法上的區別而已。除了香料味較突出之外,其實味道著實不錯,也很適合港人的口味,尤其當中不同種類的手搓薄餅,更是風味十足,所以筆者很早已是其擁躉之一。在香港提到印度菜,大家第一時間想到的相信會是重慶大廈內的小印度社區,但其實還有很多其他隱世食店藏身於鬧市當中,就像早前筆者來到尖沙咀寶勒巷一幢商廈內的印度餐廳,從網上資料得知原來這間小店源自印度,自1964年已經開始營業至今,全球各地擁有多間分店,是一間連鎖經營的印度餐廳。據講這餐廳的香料是每星期空運到港,確保香料新鮮沒有「洩氣」,讓客人可品嚐到正宗印度菜的精髓,讓人蠻有期待。店内裝潢明亮整潔,有別於尖沙咀重慶大廈的稠密小店,雖不算華麗,甚或帶點點快餐店的影子,但勝在座位闊落,寬敞舒適,滲著淡淡的印度民族色彩,餐碟上還墊有芭蕉葉,帶上點點清香,蠻有特色的。細閱圖文並茂的餐牌,原
牛油煎餅 Butter Dosa

細閱圖文並茂的餐牌,原來此店的菜式選擇也頗多,從一般印度餐吃到的咖喱、燒肉和Naan bread到有些香港較少見的燒餅如Dosa/印式班戟也有供應,讓人心大心細,筆者也考慮了良久才立定下單的主意。
Gobi65

先來的是一款印度香口小食 Gobi65,以椰菜花入饌沾上印度香料和脆漿炸脆,薄薄的脆皮裹著椰菜,酥脆粉軟,濃香微辛,沾點隨碟的薄荷醬添上清新亦平衡了油膩感。
印式烤雞 Tandoori Chicken

跟著便是經典的印式烤雞 Tandoori Chicken,半隻烤雞斬件以濃濃的印度香料醃製過,採用傳統明火烤爐烤得焦香之後以鐵板上碟,一端上來吱吱作響,香氣撲鼻,單看賣相會以為有點過乾,但其實內裏仍算軟嫩多汁,香料味濃厚馥郁,口感立體實在富層次,點上薄荷醬汁添上清新酸香,有助減低濃腻感,不愧為印度菜中的經典菜式。
羊肉瑪沙拉 Mutton Masala

羊肉瑪沙拉 Mutton Masala,瑪沙拉是印度的一種混合香料咖喱粉,通常配上番茄同煮,富果香不會太辣,味道較中性,煮上羊肉鬆軟惹味,香料味突出,濃郁鮮明,有助蓋過羶味,用來配上印度薄餅同吃滋味無窮。

雞肉餡斯里蘭卡酥餅 Ceylon Chicken Parotta,聽名字好像有點陌生,但其實望落跟印度那種有餡的薄餅差不多,感覺只是增多了餡料份量和味道較突出。兩片薄薄的酥餅皮中間夾著厚厚的咖喱雞肉、薯仔和洋蔥餡料,賣相吸引,不用蘸咖喱汁已很味美,餅皮酥脆內餡多汁,口感豐富,點上咖喱汁添上惹味濕潤,刺激甘香,更感濃香滋味。
牛油煎餅 Butter Dosa

牛油煎餅 Butter Dosa,是一道印度街頭的經典小吃,反而在香港較為少見,捲成半圓錐體的賣相十分攝人,大大件有如帽子一般,份量十足。薄餅偏酥脆鹹香,不蘸醬汁已很夠味。隨盤還附有4款醬汁,各有特色,味道不錯,但如吃完整件煎餅的話真的會感覺有點熱氣。
番石榴汁 Pomegranate Juice

芒果印度奶昔 Mango Lassi

飲品方面亦滿有亞洲風味,番石榴汁 Pomegranate Juice,清甜中帶微酸,開胃健康。芒果印度奶昔 Mango Lassi,是來到印度餐廳必點的消暑飲品,以芒果混合乳酪打拌而成,入口鮮甜帶酸,冰爽開胃。
印式烤雞 Tandoori Chicken

以印度菜來說整餐出品的質素算很到位,部份菜式更是一般印度餐廳比較少見,頗有驚喜,加上餐廳環境光亮整潔,坐得舒適,定價亦合理,難怪目測座上不乏印度客人惠顧, 證明小店的菜式應頗富合傳統地道風味,筆者試過後亦真的著實不錯,大家如果想一試印度獨有的風味,不妨可來一試。
2019-01-23
Gobi65
羊肉瑪沙拉 Mutton Masala
番石榴汁 Pomegranate Juice
芒果印度奶昔 Mango Lassi
2019-11-14 50 views
Wow what a find can’t believe we haven’t tried this place before .We will definitely be going again very soon,We went to the restaurant last night with friends who were visiting Hong Kong from the uk .We got a table straight away which was great ,we were served by a great guy he’s was very helpful with recommendations of what to try .We all loved everything he recommended the food was top quality and nicely presented .I would highly recommend this place it’s a must try .Thanks so much to the gre

Thanks so much to the great staff ,
2019-11-13
2019-09-26 216 views
我跟男朋友是很愛找不同國家菜式去試試的呢,因為吃不同菜式總是能為我們生活帶點新鮮感及衝擊!這次在open rice找到一間較偏門的印度菜,位於尖沙咀,我們就一於決定去試試。到了餐廳,整間店都是印度人,我們像去了印度旅行一樣!印度店員很親切的帶位,放好了餐牌給我們,我們看了一會,點了一些,店員也很親切的向我們推介了一下。就滿心期待上菜了!用餐的碟子上放了一片圓形葉子,對我們來說非常有趣。我們點了咖哩蔬菜,牛油香蒜薄餅,夾餡餅,咖哩魚拼盤。份量真的非常多!最喜歡及推介的是這店的餡餅和薄餅,吃起來真的很軟熟,也很香!另外很深刻的是那個咖哩魚拼盤,有差不又十款不同用小碗裝起的印度特式醬料供我們一次過品嚐,可以用白飯和薄餅配著吃。對於第一次來的人客是非常推介。但味道不算很合我們口味,香料味較多。整體來說也是非常好和愉快的用餐體驗,有機會佢再來吃!

用餐的碟子上放了一片圓形葉子,對我們來說非常有趣。

整體來說也是非常好和愉快的用餐體驗,有機會佢再來吃!
2019-09-25 192 views
今日尖沙咀行街見到有間印度餐廳,見從未食過印度菜,想知道噤唔噤自己食,即管入去試一試吓先環境都幾大,食物款式都幾多,而且有中英文菜單我就選左羊肉餡穌餅、炸雞串和一杯玫瑰牛奶。炸雞串,即叫即炸,外脆內嫩,咬開有煙出,好多肉汁流出,味道好惹味唔點汁都好夠味,而且佢哋用錫紙包住雞骨,等食嘅人唔會整污糟隻手玫瑰牛奶嘅賣相吸引,顏色pink pink點知除左賣相之外原來還好好味,味道好香甜,入口好滑羊肉餡穌餅,分量十足,食落味道幾惹味後來侍應教我真正係點食,佢話整少少穌餅加d洋蔥酸乳酪汁加d咖喱汁mix埋一齊來食,mix埋來食我覺得係好食過唔點汁,會更加美味不過我唔食得太辣,個咖喱真係好辣,所以只有點個酸汁,但都好好味。今次試過印度菜之後,覺得印度菜都幾啱我食,下次可以常試其他款式
環境都幾大,食物款式都幾多,而且有中英文菜單
我就選左羊肉餡穌餅、炸雞串和一杯玫瑰牛奶。

炸雞串

玫瑰牛奶嘅賣相吸引,顏色pink pink
點知除左賣相之外原來還好好味,味道好香甜,入口好滑

玫瑰牛奶

羊肉餡穌餅,分量十足,食落味道幾惹味
羊肉餡穌餅

2019-06-18
Lunch
玫瑰牛奶
羊肉餡穌餅
2019-09-07 229 views
One of the best multi cuisine restaurant in Hong Kong, Authentic South Indian,North Indian tandoor,barbecue & info Chinese foods are available here, private dinning room also available, mouth watering food, biriyani was Highlights,Nice ambiance, The service staffs also very good, Must try butter dosa, mutton masala,bamboo chicken biryani, kadai chicken, Anjappar chicken meal,chicken garlic kebab,Tandoori plater, Fish head curry & masala tea
2019-08-29
  • chicken  garlic  kebab
  • parotta
  • Butter  dosa
  • Garlic  naan
  • kadai  chicken  &  mutton  masala
  • Masala Tea
  • Mango Lassi
2019-09-03 118 views
Big Boss今晚請同事食正宗印度菜,大家味蕾有新刺激,一班食開傳統小炒嘅叔叔姨姨,都覺得好味。一入內,環境舒服,坐位寬闊,大班朋友或三五知己歡聚都適合。最初以為食物會好辣,食落就覺得唔錯,未食過正宗印度菜,可以試試。頭盤,首推炸雞翼,皮脆肉嫩,咬落,熱騰騰,肉汁滿嘴,連叔叔姨姨都大讚。薄餅都唔錯,芝士或蒜頭,好野味,我就鍾愛蒜頭味,淨食都好好味。炒飯,炒得夠乾身,如果怕辣,可以加乳酪一起吃。印度菜都有竹筒雞飯,由竹筒倒出來,充滿了香料味道。最後,一定要加杯拉茶,加一包糖,自己拉來玩玩。
  • 印度香料茶
  • 芝士烤餅
  • 印度式炸雞
2019-07-04 303 views
今日放工行下尖沙咀,唔係太過肚餓而又想試吓一啲特別嘅嘢。見到OpenRice依間餐廳好多笑臉,試下啦。不過間餐廳有少少難搵,係要上樓嘅。金色嘅餐具好似好高雅。呢度嘅waiter 都好Nice。我哋以為有好多人到印度人幫襯添,但原來大部份客人都係香港人。我哋點左兩份食物:1.燒雞串相信用咗好多香料、咖喱、香草等等,非常入味。紅紅黑黑嘅外表好似好辣咁,但係我哋食落OK嘅。烤肉係會有唔同嘅醬料俾你點,其中呢個我覺得最特別,係一個薄荷汁。加少少落去嘅時候,食起來有冇咁熱氣,又唔會咁容易覺得飽飽濟濟。食落去啖啖肉,好滿足😊2.dosa另外我哋叫咗依款好得意好大份嘅印度薄餅,我哋叫咗朱古力味。呢個薄餅非常之脆,食落去好似係薯片咁。我哋兩個人食咗好耐先食得晒咁大卷。雖然依個嘅感覺好似甜品嘅朱古力薄餅,但係佢呢佢有唔同嘅香料,鹹鹹嘅辣辣嘅咖喱汁嘅都有。相信呢間印度餐廳都算係行較高檔嘅路線,坦白講佢嘅嘢都比外邊嘅印度餐廳貴,但係勝在環境舒服,食物質素OK,可以約埋朋友一齊喺度夜晚放工食飯傾計。
今日放工行下尖沙咀,唔係太過肚餓而又想試吓一啲特別嘅嘢。
金色嘅餐具好似好高雅。
呢度嘅waiter 都好Nice。
我哋點左兩份食物:
1.燒雞串

雞肉串燒

食落去啖啖肉,好滿足😊
2.dosa

2019-07-02 278 views
約左之前係吉隆坡實習既同事一齊食dinner,傾起大家都有一排冇食過印度野,見到呢間環境幾光猛闊落,而且好評幾多,決定試一試地方好大,坐得幾舒服坐窗邊仲可以望景我地係KL 既時候食左唔少道地印度野,但係香港就真係食得少啦因為朋友唔食牛同羊,所以今次只可以點雞,點左一個chicken biryani 同 masala dosa 野食黎之前人侍應擺左張竹葉係我地面前更加有feel 哈哈chicken biryani 超好味!!!算係我食過入面最好味,d 飯唔會太軟唔會太硬,岩岩好,夠味又不太咸,推薦!!!dosa 都勁好食!仲有四種香料配,全部香料都好fresh,同dosa match 得好好 入面係有薯仔既,唔係吉既,熱辣辣,真係食到lam lam 脷,最後清哂所有野食最後要讚一讚杯印度奶茶,唔會太甜,最驚d奶茶太甜搞到冇茶味,不過香料味真係好重,應該唔係個個頂得順,但中意既會好中意,我朋友就叫左兩杯啦

地方好大,坐得幾舒服

坐窗邊仲可以望景

野食黎之前人侍應擺左張竹葉係我地面前
更加有feel 哈哈

chicken biryani 超好味!!!

2019-07-01
早排食過印度菜,有點心思思想再返尋味。所以,今日又同朋友去左印度餐廳食個午餐。😋攤開餐牌,結果被佢既羊肉香飯,蛋班戟同玫瑰牛奶吸引左。落完餐,好快,店員就為我地每人各自送上一個大碟同一片大荷葉俾我地分享飯餸用。👍👍再過幾分鐘,好大碗既羊肉飯連埋兩小碗既調味香料就送上枱,兩小碗香料一辣一吾辣,飯就少少辣,都幾多羊肉,羊肉吾蘇夠晒霖,好好味。😋😋😍蛋班戟成塊面甘大件,印度少有既吾辣美食,好鬆軟好好味。跟餐有4小碗吾同味道既調味香料,有辣有吾辣,任君選擇。玫瑰牛奶好甜,香濃既瑰玫香,好岩女仔飲。餐廳地方都幾乾淨,幾寬敞,坐得好舒服,店員服務態度亦好好,係一間幾值得再次幫幫襯既印度餐廳。👍👍👍
玫瑰牛奶好甜,香濃既瑰玫香,好岩女仔飲。
2019-05-28 515 views
近排睇左幾套bollywood既戲, 成日見到佢地食薄餅呀咖哩呀, 睇到個人都好想食印度菜, 你問我我只係知重慶大廈有, 但係同朋友兩個女仔又唔係好想行入重慶大廈, 咁就上網搵下搵下見到依間係星加坡, 泰國, 上海, 北京都有分店, 一定穩陣啦! 就約埋朋友放工一齊去食啦。一出就會望到門口大大個燈箱招牌一入門口就有印度侍應帶位, 今晚早左d食飯, 去到只係6點幾所以未係好多人。第一感覺係唔錯! 乾淨企理又光猛, 而且空間感好大, 坐低之後先發現全部員工都係印度人, 而且可以隔住玻璃遠望到印度廚師係入面整薄餅餐廳播埋印度歌, 好似置身小印度咁呀!Main Menu選擇好多, 中英對照而且有埋圖片, 果然夠國際化呀。牆上面仲有手寫既Today Special點菜後侍應就放低碟同餐具, 好得意碟上面鋪左塊葉。印度烤雞 $75哩個烤雞一上枱, 香料味直撲我個鼻呀😂初頭驚佢炸得乾, 點知咬落去入面雞肉仲好juicy, 一d都唔會乾, 建議要擠埋青檸汁落去, 因為夾埋佢既香料味酸酸辣辣會更加好味!好入味, 而且中間唔乾另外叫左依個set $110, 有齊薄餅, 飯, 一碗主菜咖哩, 另外仲有10
一出就會望到門口

大大個燈箱招牌

餐廳播埋印度歌, 好似置身小印度咁呀!

牆上面仲有手寫既Today Special

點菜後侍應就放低碟同餐具, 好得意碟上面鋪左塊葉。

印度烤雞 $75

好入味, 而且中間唔乾

另外叫左依個set $110, 有齊薄餅, 飯, 一碗主菜咖哩, 另外仲有10款唔同味道既咖哩同配料, 上枱個下淨係賣相都拎左唔少分
又可以比你試哂唔同口味, 正呀!哩個餐最出色既係佢既薄餅, 個人最中意點咖哩或者白色個個類似sour cream既醬, 另外佢個主菜咖哩雞係最好味! 好香好濃, 撈下撈下撈哂成碗咖哩汁

芒果奶昔 $35
同場見到好多人都飲, 佢質地杰身得黎芒果同奶味好重, 但又唔會好甜, 清新!

初初到達既時候見到成間鋪包括客人都係印度人, 仲以為自己好另類去左人地地頭食飯😂不過可能只係時間尚早, 食食下越來越多人入座, 係有香港人黎食既~ 見到有人食個類似竹筒飯既, 侍應係枱邊幫你敲d飯上碟, 好似好正咁, 不過太飽啦留番下次試

最尾想讚一讚依間鋪頭抽氣通風做得幾好, 間鋪唔會充斥住一陣咖哩味, 因為相信大家都試過有d餐廳通風做得唔好, 食完個身同個頭髮都會沾染左陣味。初頭都有d擔心因為印度香料味重, 不過依個情況無出現, 果然係國際連鎖店, 水準有番咁上下呀
2019-05-27
  • MangoLassi
  • 印度式炸雞
2019-05-24 151 views
今日肚腩男忽發其想想食印度野,俾我搵到間國際連鎖印度餐廳,咁就一於去試吓啦!入到去係同重慶大廈兩個感覺,呢度地方寬敞,光線亮麗,有別於食印度野餐廳暗暗嘅感覺最重要嘅水源竟然係樽裝水保證飲完唔會肚屙Chicken 65, 印度炸雞,呢個係驚喜,因為係傳統感覺上印度炸雞係會超乾身,此店嘅炸雞係非常新鮮同juicy Butter chicken masala香料十足做得非常精緻,本人覺得配埋下面嘅羊肉飯簡直一絕Naan就係印度野必食嘅,用嚟配搭上面個萬能masala就perfectMutton羊肉biriyani, 其實係一個印度嘅香料飯,配料十足,羊肉可以帶出個飯嘅香味,可惜煮得有少少唔夠乾身,所以小弟覺得配埋上面個masala就會升華咗整個飯喇總結其實此店員工非常有禮貌,場地非常光鮮乾淨,價錢亦都10分公道,適合良朋知己一齊聚聚!

最重要嘅水源竟然係樽裝水
保證飲完唔會肚屙

Butter chicken masala
香料十足做得非常精緻,本人覺得配埋下面嘅羊肉飯簡直一絕

2019-05-19 188 views
想食印度野,見openrice話有八折就試下。點知有驚喜仲食得好滿足野食品種好多都唔知揀乜好樣樣都想試呢個乳酪蔬菜有驚喜,以為係平平無奇,點知好香口,配小麥餅,prefect match 拼盤也不錯煎魚就乾左d,唔係咁好食乾炒魚呢個好惹味,魚肉好滑,大讚烤雞串燒又係正正的,醃得好入味可以encore
想食印度野,見openrice話有八折就試下。
點知有驚喜仲食得好滿足

野食品種好多都唔知揀乜好
樣樣都想試

拼盤也不錯

煎魚就乾左d,唔係咁好食

乾炒魚
呢個好惹味,魚肉好滑,大讚

烤雞串燒又係正正的,醃得好入味

可以encore
2019-05-17 134 views
前日我和一班好耐冇見嘅好朋友相約食飯突然有人提出話想食印度菜然後就提議尖沙咀寶勒巷的一間新開的印度餐廳。我們對印度菜的認識不多而餐牌上的食物都係辣和炸為主。一開始我們點了些特色飲品,印度奶茶和Mango Lassi,這個芒果飲品非常特別飲落去酸酸地好似飲乳酪嘅感覺,不過佢係用新鮮芒果製成非常香滑而且好濃厚芒果味,之後點了幾個頭盤,印度烤雞塊、烤芝士和炸洋蔥,三個頭盤我覺得炸芝士比較特別。我們一行八人所以點了多款不同的印度咖喱,有雜菜咖喱、雞咖喱、蘑菇咖喱、每一樣都精美好食。印度薄餅方面除了一般原味之外亦都有薯仔烤餅和蒜蓉芝士烤餅味道都相當特別。但最特別的一個套餐中間有一大碗飯傍邊有八至十種唔同嘅醬汁上邊仲有一兩塊薄餅俾你點嚟食感覺幾得意,是一個不錯的印度食品嘅體驗😀😀
2019-05-15
2019-05-17 96 views
第一次食印度菜,多數食開日本呀泰國呀茶記呀,黎到呢間環境好闊,坐得好舒服。岩哂朋友聚會。首先睇menu, 太多選擇了,無從入手,最後決定叫個薯仔特色餅,魚肉串燒瑪沙拉,羊肉香飯同埋酥油茶。薯仔特色餅個包真係好正,煎得大大份,但係最意想不到嘅係配上魚肉串燒瑪沙拉即係咖哩,更加惹味。魚肉串燒瑪沙拉魚肉大大舊,肉地嫩嫩,咖哩唔辣,但係有味好濃,唔係果啲加左好多水整成嘅假咖哩。食到羊肉香飯啦,哇,spicy😂😂😂好辣呀,估唔到睇落冇辣椒🌶️,但實際辣辣,但好香,夠味👍🏻辣到頂唔到嘅時候,表示到酥油茶出場嘅時候,佢嘅味係好新穎,未試過飲過,但佢嘅解辣效果非常好👍🏻印度菜初體驗表示很滿意😋好味道,選擇多,讚讚

印度菜初體驗表示很滿意😋好味道,選擇多,讚讚

2019-05-16 135 views
平時食開唔同國家嘅美食,印度菜反而由細到大都未食過,平生初嘗印度菜就喺呢間尖沙咀餐廳。薯仔特色餅 $35好香牛油味,食落好有印度烤餅風味。點醬當主食食都唔錯,但係個人更加鐘意直接食,薯仔餅幾出色。印度式炸雞 $75即叫即炸,比得上kfc炸雞咁脆,雞肉嫩滑,出面包住印度香料粉,好特別,送飯食唔錯。特色熱門套餐 $110好大份 ! 兩個人食啲飯都淨左好多,係咖哩雞飯加好多醬點住食。印度嘅香料我都唔係好有研究,有問過店員邊種醬打邊種醬。呢道嘅店員好有禮貌同心機,嘗試每項解釋啲醬名,但係啲名係印度語,聽完唔太清楚係咩,總括而言係有三種咖哩,其中兩個係素咖哩,一個係雞咖哩,其他醬係印度本土特色,幾有印度風味。甜印度奶昔 $35味道似老酸奶,唔太甜,飲落有好重芝士味,意外地好味。埋單$200幾兩個人,呢間店食物幾高質,顛覆我對印度菜嘅既有觀念。如果下次再食印度菜 ,我都會推介呢道。

薯仔特色餅 $35

印度式炸雞 $75

特色熱門套餐 $110

甜印度奶昔 $35
味道似老酸奶,唔太甜,飲落有好重芝士味,意外地好味。