2024-04-09 0 views
好像每區都有一間的十二味川菜,今天午市時間第一次光顧西營盤近香港大學的這一間分店。看門面裝修這一間好像是主打火鍋菜品,午市還是有小菜套餐。午餐-藤椒魚清新椒香的湯底,配以香滑的魚片,魚肉鮮嫩,配搭着豐富的藤椒湯底,每一口都充滿了濃郁的香料和辣味,喚醒了我吃習慣酸菜魚味的味蕾。午餐-麻婆豆腐他們的麻婆豆腐也是不容錯過的菜品,我覺得這菜的調味,以這個價位,在香港算一算二好吃。鮮香川辣,必須最少點個中辣,豆腐應該是本地大牌,嫩!午餐-雞翼麻辣香鍋這一間的干鍋也是招牌之一,菜底有薯仔、芽菜、雲耳、蓮藕等,這次點了雞翼的。之前還嘗過田雞和牛肉那些,炒得干身惹味,是正宗的川味!

看門面裝修這一間好像是主打火鍋菜品,午市還是有小菜套餐。
午餐-藤椒魚

午餐-麻婆豆腐

午餐-雞翼麻辣香鍋
2024-04-08
$70 (Lunch)
2023-11-25 153 views
雖然呢家係主打火鍋,但老實講我未食過,因為按香港食四川火鍋嘅價錢同質素,我返大陸食好過啦😂我要講嘅係呢家的午餐,幹鍋等,我真心覺得不錯,未有做成港式川菜,價格亦算相宜。點解我夠膽話佢比較正宗?因為我鄉下係四川😁個人特別中意午餐藤椒魚,喜歡花椒麻辣可以一試!服務冇乜好講,因為我淨係外賣。環境OK,至少夠大唔使逼。無論係思鄉想食辣,還是本身愛食辣,綜合來講呢家都係抵食
2023-02-20 702 views
十二味午市套餐:我們今天來到十二味(熱辣火鍋莊) 吃午市套餐,我們四人每人點選不同的午餐本間餐廳採用手機自助下單D仲有小食木耳送!!攻咯:可以每人叫一款不同的小菜,大家再一齊食,就可以每人都試到了乾煸四季豆 $60 (小辣) 加麻份量夠多,很健康的感覺,其實炒得幾入D幾爽口的四季不仿試下呢:D]:麻婆豆腐飯 $62 沒有麻婆豆腐應該有的麻味,不太正宗如果與四川相比,賣相一般。餸多過D不過他們落調味粉有少少重手左少少,鹹左少D還可以接D]]:酸菜魚 (唔辣) 賣相還可以?有很多塊的魚片,沒有魚骨,淡淡肉,一D份量十分足夠一人的份量D他們酸菜夠多,很有酸味,如果可以吃辣的網友們可以吃一下,不錯D]:酸菜肥牛麵 (唔辣)粗麵底,肥牛份量一般,不過粗麵份量多,又爽口,又有口感,適合喜歡吃粗麵的朋友們享:]
十二味午市套餐:
本間餐廳採用手機自助下單
D仲有小食木耳送!!

乾煸四季豆 $60 (小辣) 加麻
份量夠多,很健康的感覺,其實炒得幾入
D幾爽口的四季
不仿試下呢:D
]
D不過他們落調味粉有少少重手左少少,鹹左少
D還可以接
D
D份量十分足夠一人的份量
D
]
:酸菜肥牛麵 (唔辣)

2023-02-20
Type of Meal
Lunch
  • 人見人愛酸菜魚
2023-02-15 396 views
週日晚上來到餐廳,人流不算多,餐廳裝潢走傳統中國風,主要用上木製餐桌椅。兩人點了一鍋酸菜魚🐟加粉條、回鍋肉🐷、白飯🍚。2人份量酸菜魚份量頗多,配料有萵笋、菇、酸菜等。魚塊好多,食左好多塊都仲有。湯底酸味適中,好合我口味,略帶麻香,小辣唔算好辣,啱啱好。粉條吸收左湯底,好惹味。萵笋爽的,菇都不錯。一啖酸菜魚,一啖飯,非常滿足。回鍋肉頗濃味,幾塊下來開始油膩了。不過韮菜炒得好入味,連不喜愛韮菜的我也吃了不少。整體來說,酸菜魚好出色,價錢中等價位,如果某一日想食川菜,係唔錯嘅選擇。
兩人點了一鍋酸菜魚🐟加粉條、回鍋肉🐷、白飯🍚。

回鍋肉
2023-02-12
2022-11-02 514 views
11:38打去落單,話15-20分鐘會有12點左右去到話未有,店員話幫手催催12:29先話原來漏咗單,咁岩先催咗啲咩?話即刻補比我哋,但12:58先整好咁嘅效率,以後都唔會幫襯
11:38打去落單,話15-20分鐘會有
12點左右去到話未有,店員話幫手催催
12:29先話原來漏咗單,咁岩先催咗啲咩?
話即刻補比我哋,但12:58先整好
咁嘅效率,以後都唔會幫襯
2022-10-12 540 views
天氣熱辣辣,想食啲麻辣麻辣開吓胃,餐廳寬敞,但充滿麻辣味。每張枱嘅距離都算闊,姐姐都好熱情招待,餐牌就用手機自己睇和落單,都幾方便前菜木耳:爽口酸菜魚:點咗小辣,好多酸菜,魚片又多又滑,好好食、好開胃👍🏻泡椒牛肉:牛肉炒得好有鑊氣;以為是蕃茄仔的原來是辣椒,一咬辣汁標晒出嚟,好過癮小菜真係好正宗,而且唔細碟;配碗白飯剛剛好,三兩口爬哂,而一盒檸檬茶解辣就最正,下次試埋其他菜現在外賣仲有九折,可以買番屋企慢慢嘆

前菜木耳:爽口
前菜木耳

泡椒牛肉

現在外賣仲有九折,可以買番屋企慢慢嘆

Type of Meal
Lunch
2022-10-01 324 views
12.40分点的外卖自取,提示我13.08可以自取。我13.08到的店里,足足站了40分钟!只是叫我等,最后跟我说是厨房漏了单。真的离谱,这种事情已经发生不是一两次了。
TakeAway
挺好的,离地铁站200米左右,店里地方宽敞腿能伸开,不像其他小店那么拥挤,店员都说普通话,很亲切,麻辣干锅可以自选,味道很正,不同辣度可以选 中辣已经差不多了 很多家连锁店,味道出品很稳定。
麻辣香锅
2022-08-12
$118 (Tea)
麻辣香锅
2022-03-26 625 views
初時只係比朋友介紹嚟食佢哋嘅麻辣香鍋,試過一次之後好鍾意😂夠辣又夠味,特別係雞軟骨同薯粉!自己之後都有keep住試佢哋唔同菜式,覺得紅糖糍粑都值得嘗試!佢哋分店好多間都有食過,但紅糖糍粑做得最出色一定係銅鑼灣分店,好明顯感覺到紅糖係黏稠好多,其他分店嘅紅糖相對嚟講會稀啲。食完通常會嗌份冰粉,好消濟好解辣。飲品方面,好推薦佢哋嘅桂花冰釀,我都係朋友recommend之後先識得嗌!味道好特別好好飲!

食完通常會嗌份冰粉,好消濟好解辣。

疫情期間, 成日係屋企食飯, 偶爾想轉下口味今日行經十二味, 發現外賣自取有九折, 夜晚一於加餸<酸豆角炒肉末>酸豆角炒肉末切得好碎, 豆角夠酸, 而且有咬口, 配搭肉末送飯一流<黯然銷魂炒飯>黯然銷魂炒飯份量好大, 夠兩個人食米飯炒得金黃而且粒粒分明, 裏面加入左肉末、青豆碎同紅蘿蔔碎, 係款比較家常嘅菜式<紅糖糍粑>最後點都要加多份紅糖糍粑即見即做嘅糍粑新鮮熱辣辣, 口感煙煙韌韌好似麻糬, 外面裹上黃豆粉, 再倒上液態紅糖, 超好食
疫情期間, 成日係屋企食飯, 偶爾想轉下口味
今日行經十二味, 發現外賣自取有九折, 夜晚一於加餸
<酸豆角炒肉末>
<黯然銷魂炒飯>
黯然銷魂炒飯份量好大, 夠兩個人食
<紅糖糍粑>
最後點都要加多份紅糖糍粑
  • 紅糖糍粑
2022-02-04 319 views
今日晏晝難得約咗朋友,就同朋友去遠少少嘅地方食飯,諗住去同區另外一間好出名嘅新疆菜食飯。但係嗰度實在太多人,要等成個鐘先有得食。即刻轉場去第二度,見呢一間平時喺中環好多人,今日好似冇人排隊。我同朋友分別叫咗一個肉碎炒酸豆角同埋擔擔面。食物方面,炒豆角好有風味,食得出原材料唔錯,呢個送飯一流。我朋友係四川生活過一排,佢都認為呢一個餸己有四川嘅風味。另一個我哋叫咗嘅擔擔麵,依個就有啲辣,但嗰隻辣又唔係嗰種好爽既辣。有少少死辣feel.個人認為唔算特別好食。所以推薦如果有人想試吓依間餐廳。我會建議佢食返啲小菜例如炒豆角,炒牛肉。應該會吸引好多。不過依間餐廳出菜有啲慢。人數嗰日唔算好多,但係第一個餸都要等半個鐘頭先上嚟呢一方面可能餐廳要改善一下,諗諗方法加快上菜速度。
2021-12-23
$70 (Lunch)
2022-01-31 280 views
呢排就冇得堂食就喺西環附近搵吓有咩靚外賣食下,咁就見呢間十二味其實都想食好耐,今日終於有機會試吓佢外賣啦!咁食得川菜就梗係要食辣野啦,咁兩個人就首先嗌咗一個水煮牛肉百幾蚊佢竟然有兩大盤水煮牛肉勁大份兩個人都絕對夠食🤣肉量呢就應該有成500gram以上係絕對唔孤寒👍🏻👍🏻另外就梗係要食麻婆豆腐啦,又香又辣,豆腐勁滑好高質😆拎嚟送飯超一流😋呢度啲餸全部都可以選擇辣度,所以絕對唔怕會太辣👍🏻

2021-08-31 837 views
之前係第二間分店食過一次口痕又想食川菜 所以又嚟食🤗 人見人愛酸菜魚配粉條 少辣魚片大大片而且分量好多☺️花椒味就唔係太出唔知點解有陣荀味(?) 🧐但味道都唔錯😄經典香辣鍋 少辣我地簡嘅左配料有雞軟骨 嫩牛肉 鮮魷 萵筍 花菜😆雖然放左好多乾辣椒 但係一D都唔辣好惹味 好啱配飯食🤤 熱情果梳打好大杯😋酸酸甜甜嘅 解辣一流👍
之前係第二間分店食過一次

熱情果梳打
好大杯😋
酸酸甜甜嘅 解辣一流👍
2021-04-11 1138 views
一开始问阿姨有没餐巾纸提供,阿姨拿来了擦手纸,第二次问阿姨拿纸巾,阿姨很嫌弃的说擦手纸是破例给的,再要就要钱。那纸巾是买的一早就说呗,又不是不买,弄的好像别人是乞讨的一样。味道还可以,点菜的阿姨服务也很好,还提醒我们忘记点确认订单了。虽然经常中午点外卖,但不会有下一次了,差评
2020-07-20 2620 views
最讓我欲罷不能的中國菜正正就是川菜但最近又無法上內地吃唯一本地正宗的四川菜館,莫過於這間..「十二味」採用純正的川味調料完美還原內地的味道,很地道啊!*外賣自取可享九折優惠霸王辣子雞 - $124 (原價: 138)辣子雞脆卜卜,很惹味雞塊切得很細,吃起來時肉少之餘,還常常咬到碎骨去骨雞髀肉吃起來啖啖肉也分外滑溜調味用了紅辣椒乾、花椒、薑蓉和葱等等紅辣椒主辣、花椒主麻,空氣中會彌漫住一陣嗆鼻的辣味明明非常香噴噴,一放入口卻又辣得舌頭也痛乾焗四季豆 - $61 (原價: 68)四季豆青翠爽口,碧綠誘人肉碎等香料很濃郁惹味,四季豆不吸油,不怕過份油膩
最讓我欲罷不能的中國菜正正就是川菜
但最近又無法上內地吃
唯一本地正宗的四川菜館,莫過於這間..
「十二味」採用純正的川味調料
完美還原內地的味道,很地道啊!
*外賣自取可享九折優惠

霸王辣子雞 - $124 (原價: 138)
辣子雞脆卜卜,很惹味
雞塊切得很細,吃起來時肉少之餘,還常常咬到碎骨
去骨雞髀肉吃起來啖啖肉也分外滑溜
調味用了紅辣椒乾、花椒、薑蓉和葱等等
紅辣椒主辣、花椒主麻,空氣中會彌漫住一陣嗆鼻的辣味
明明非常香噴噴,一放入口卻又辣得舌頭也痛

乾焗四季豆 - $61 (原價: 68)
四季豆青翠爽口,碧綠誘人
肉碎等香料很濃郁惹味,
四季豆不吸油,不怕過份油膩