今日去左灣仔搵男朋友食Lunch,第一時間就簡左Amoy。因為之前已經去過一次,好記得佢嘅牛肋條意粉🍝,所以今日難得去左灣仔,緊係要食多次啦🤓Amoy嘅lunch menu係價錢上係港島區黎講都算偏便!仲要係物美價廉,份量雖然唔可以話超級多,但以lunch黎講,都好夠🤩今次我地兩個就照樣叫左慢煮牛肋條意粉🐂同埋龍蝦汁鮮蝦意粉🦞,兩份都係$65~牛肋條都係好入味同埋肉質軟熟,睇黎應該都花左啲心機去烹調。而鮮蝦意粉,雖然選材上用嘅係急凍蝦,但調味上不算太濃,反而剛剛好帶帶出蝦肉嘅甜味🤯而且餐廳嘅上餐速度好快,我地落左order大概5分鐘左右,就上左牛肋條意粉,然後隔左差唔多2分鐘,就上埋蝦意粉。啱曬遲放Lunch趕住食,但又想食好啲嘅打工人👍🏻環境方面,餐廳店面唔算太大,不過燈光偏柔和,採用黃調的暖燈,所以整體黎講都舒服嘅。唯一美中不足嘅係,今日都算多人,所以我地冇得坐卡位,坐左係bar檯隔離嘅高檯,背脊冇嘢可以挨,所以都有點兒唔舒服。不過,尼個其實對我地嘅用餐體驗並無太大嘅影響。😆畢竟,食物好唔好食先係最重要架嘛!😼

畢竟,食物好唔好食先係最重要架嘛!😼
龍蝦汁鮮蝦意粉
慢煮牛肋條意粉
2022-06-20
$70 (Lunch)
龍蝦汁鮮蝦意粉
慢煮牛肋條意粉
2022-04-06 449 views
我食外賣牛肋條意粉咖啡,俾完錢外賣自取,我問下有冇飛攞外賣,服務員黑面話“得啦”,然後重複我點嘅午餐。過咗一陣間,服務員叫牛肋條意粉咖啡,我上前,但係人群中比我早等嘅人搶先拎咗,咁我以為咁啱叫一樣嘅嘢食,點知再過十分鐘,服務員再比外賣嗰個之前已經拎咗份歺嘅人,先知發現比錯人。原來我份午餐比人拎住十分鐘,服務員就咁比返我,冇道歉,亦唔理疫情照比我食。我已經決定唔會再幫襯你。回到公司,打開份午餐,份量非常小,咖啡只係八分滿。我對食物冇要求,但係對服務態度同食物安全有要求,尤其係疫情期間。
2022-04-06
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2020-12-17 783 views
午飯時間,經過這間幾次也未食過,今次試吓先,這間店地方不大,但坐得也ok,叫了佢個慢煮美國牛肋條飯$65,好快上餐,份量也算ok,牛肋條幾淋,D汁不太杰,撈飯ok,味道不錯,整體ok.
2010-05-03 1933 views
酒吧位處灣仔的一條內街,靜中帶旺。店內面積不大,十數知己好友已差不多能包起全店,頗適合派對用途。店舖負責人聰哥服務親切懇勤,頗受熟客歡迎。和一般酒吧不同,除一般佐酒小食外,亦又不少海鮮冷盤供應。如有需要,更可代為安排其他餐館的外賣小吃。荷蘭珍珠:賣相雖不算十分肥美,但味道鮮甜,而且不重海水味。對於不嗜生的我,都覺得容易接受。車喱蜆:相較荷蘭珍珠,車喱蜆的海水味明顯較重,creamy的味道夾雜着海水的鹹味,層次分明。唯一不足的是蜆中還有少許沙粒,略為影響了享受。象蛂蚝:非常鮮甜脆口,值得推介。翡翠螺:翡翠螺兩食,一冷一熱,滋味不同。冷吃沒有任何添加,重點在於翡翠螺的天然口感味道;熱吃講求創新,螺肉經鰻魚汁烹調焗製,感覺新鮮,味道亦十分配合美味。帶子:同樣新鮮爽甜,至愛至一也!凍蟹:和中餐館比較,此店的凍蟹雖不算大隻,但肉質非常結實,質素上佳。鵝肝醬多士:鵝肝醬不算很香,普通。秘制雞翼:味道微辣惹味,佐酒不俗。香煎牛扒:肉味不算濃郁,但口感頗腍,OK。男山清酒:出奇地清純,口感細滑不辣喉,味道清新帶甜味,容易入口,另一推介之選。以上的海鮮美食連每人兩三杯cocktail/飲品都只是三百餘

象蛂蚝:非常鮮甜脆口,值得推介

帶子:同樣新鮮爽甜,至愛至一也

鵝肝醬多士:鵝肝醬不算很香,普通。
秘制雞翼:味道微辣惹味,佐酒不俗。
香煎牛扒:肉味不算濃郁,但口感頗腍,OK。

以上的海鮮美食連每人兩三杯cocktail/飲品都只是三百餘元一位,價錢都OK喇!

[1/5/2010; Sat]

荷蘭珍珠