2023-05-06 356 views
大埔一鳴拉麵,環境裝修有日本風味,拉麵湯底選擇相對較多,亦都有一啲特色嘅味道,幾吸引。餐牌設計更見心思,喺人手繪漫畫畫出每款拉麵嘅樣,令人食慾大增。我揀咗黑松露湯底配幼麵,朋友仔就揀咗黑蒜湯底配太麵,原來太麵先係我印象中嘅幼面,而幼麵係再幼少少,質感上嚟講我覺得太面比較好食。湯底嚟講,我同朋友仔都覺得各有特色,兩款都好食。我哋仲叫咗個三色凍豆腐,上面有櫻花蝦、木魚、蔥,呢款就相對較普通。另外,我哋再叫咗芝士明太子玉子燒,大大嚿,未到上偏甜,都幾好食。其實呢度除咗拉麵,仲有好多其他壽司、刺身嘅選擇,都睇到人眼花撩亂,下次嚟到仲想試佢其他嘅定食,係一間高質素值得回頭嘅餐廳。兩個人埋單三百蚊左右~~
其實呢度除咗拉麵,仲有好多其他壽司刺身嘅選擇,都睇到人眼花撩亂,下次嚟到仲想試佢其他嘅定食,係一間高質素值得回頭嘅餐廳。
兩個人埋單三百蚊左右~~
2023-05-03 255 views
今日來到一家位於大埔的『一鳴拉面』。今日嘗試了豬骨濃湯配以自家製黑蒜油湯底的招牌拉麵,而拉面還可選擇面條種類、硬度、蔥的份量以及配料。本次來到這裡品嘗了一番,感覺十分良好。先來談一下這家店最為人津津樂道的豬骨濃湯配以自家製黑蒜油湯底拉麵。這碗拉麵擁有令人難以忘懷的味道,湯底濃郁、豐富,黑蒜油的香味彌漫整碗湯底,令人垂涎三尺。我嘗試了普通硬度的麵條,口感彈牙,很好吃。而且店家還提供了可調整的蔥的份量、木耳和叉燒等配料,使整碗拉麵更加豐富美味。如果您喜歡辣味,店家還提供了可選擇的辣度,您可以依據自己的口味選擇。此外,店內的芝士明太子玉子燒也是值得一試的菜式。這道燒菜是一種日式燒餅,外皮酥脆,內裡則包裹著香濃的芝士和明太子醬汁,配上美味的蛋黃,入口即化,非常美味。最後,我叫左三色凍豆腐,這是一款非常清爽的甜品,豆腐口感細膩,加上三種不同的果凍,甜度適中,非常開胃。我非常喜歡這款甜品,覺得是一道很好的結尾。關於環境,店內充滿日式風情,以木枱木凳為主,燈光比較暗,有種居酒屋的感覺。店內播放著一些日本流行歌曲,讓氣氛變得輕鬆愉快。。而且,一鳴拉面的價錢也非常平民化,價格實惠,非常值得推薦。若要享受

若要享受一鳴拉面的美食,建議提早訂位,因為當日我6:30入座,到了7點左右,店內已經滿座了。

總的來說,一鳴拉面絕對是日式拉麵的極致享受。豐富的選擇、濃郁的湯底、適中的辣度以及實惠的價格,讓這裡成為了許多人心中的美食聖地。如果你是日式拉麵的愛好者,那麼一定不要錯過一鳴拉面。
2023-04-05 266 views
#20230319 🤍📍 一鳴拉麵 @amazingramenizakaya 大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#三色凍豆腐 $22💭 三色係蔥花、木魚同蝦米🦐豆腐食落幾香豆味,不過同上面啲料既味係完全分開,賣相幾的骰,大啖少少都可以一啖一粒,好有日式自己係超市買完返屋企整果啲家常菜既feel🇯🇵.#七味唐揚墨魚咀 $48💭 依家好似越尼越少見有墨魚咀食,🐷好鐘意叫尼食,炸完食落脆口又彈牙🤤配埋七味粉啲調味十分惹味,係略嫌份量有啲小.#赤辛 #太麵 #豬軟骨 $85💭 每碗拉麵除左湯底麵質果啲可以自己揀之外,連餸都可以自己揀要豬軟骨定叉燒😎剔紙既時候🐷揀左一條辣椒以為小辣🌶️原來條辣椒係指係辛辣湯底既面頭上再加幾多唐辛醬,結果辣死左🥵豬軟骨好淋膠質好豐富,甜甜地有啲糖醋骨咁既feel,好食到可以另外做一個小食都不為過.#香菜 #太麵 #叉燒 $85💭 湯底眼見芫荽都足料,但撈埋啲豬骨湯感覺有啲混濁,飲上口無咩清新既感覺🌱叉燒半肥瘦偏肥,油脂豐富呀😂個樣都幾特別,唔係平時食一塊圓圓咁,而係一條條好長咁,容易啲放入口👍🏼.#大埔美食 #🐷在大埔 #🐷_
#20230319 🤍

#赤辛 #太麵 #豬軟骨 $85

#香菜 #太麵 #叉燒 $85

#大埔美食 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-03-24 265 views
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜大埔墟隱世日式拉麵店,入面以日本拉麵店風格裝修😆,牆上貼滿左好多復古日本裝飾,好有氣氛😍。點餐紙上面有好多個人選項,可以跟據自己喜好去剔,拉麵係即點即做,等左大約5-10分鐘就上菜😍🍜雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88估唔到呢個湯底松露味咁突出,麵上有松露醬,鐘意松露的朋友就岩哂,雖然個湯底係黑色,但唔會染黑啲牙,可以放心點😉🍜秘製地獄醬豬骨湯底 $85赤辛拉麵的湯底好濃郁紅卜卜咁,啲湯超掛汁望落會以為啲麵係辛紅色🤣,望落好似好辣咁,但其實辣度可以揀🍮土佐豆腐(3件)+ 烏龍茶 跟餐+$25豆腐好嫩滑,以日式醬汁調味,美味しい💕🐻總結點肉時好推薦點豬軟骨,炆到入哂味,好正🤤兩款麵會比較鐘意秘製地獄醬豬骨湯底💕質素唔差,絕對值得黎一試👍🏻📍 一鳴拉麵大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜

🍜雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88

🍜秘製地獄醬豬骨湯底 $85

🍮土佐豆腐(3件)+ 烏龍茶 跟餐+$25
豆腐好嫩滑,以日式醬汁調味,美味しい💕

🐻總結
點肉時好推薦點豬軟骨,炆到入哂味,好正🤤

📍 一鳴拉麵
2023-03-08 226 views
🎈一鳴拉麵拉麵店🍜位於小巷內十分低調,仍然深受一眾食客推介,湯底味道主要有5款💁🏾‍♀️豬骨濃湯|黑蒜油豬骨濃湯丨秘製地獄醬豬骨湯丨清新芫荽醬豬骨濃湯|雜菌松露醬油豬骨濃湯,另外有餃子、炸雞等小食🥟環境好有日式拉麵店感覺🎈黑蒜 Black Garlic Oil Tonkotsu(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚可以自選配叉燒或豬軟骨🍜豬軟骨值得推介😚炆得軟腍又入味,帶有入口即溶嘅油脂感❣️拉麵可以自選硬度口感煙韌彈牙,十分掛湯🎈 松露Truffle & Mushroom Tonkotsu(雜菌松露醬油豬骨濃湯)有驚喜,西式黑松露同日式豬骨濃湯加埋一齊味道都可以好融洽✨食到黑松露香味又不失豬骨湯的鮮味配料揀咗叉燒,脂肪唔多口感依然軟腍嫩滑,仲有入味嘅溏心蛋都好正加上店內裝潢,成個感覺真係好似飛咗一轉日本咁😚🎈$20配小食及飲品✨午市時間食拉麵可以加$25 配炸雞/ 煎雞軟骨棒餃子/土佐豆腐及飲品煎餃子裡面嘅雞軟骨粒粒有咬口,外皮微脆幾香口,值得一試🤗
🎈一鳴拉麵

🎈黑蒜 Black Garlic Oil Tonkotsu
(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)
豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚
可以自選配叉燒或豬軟骨🍜

豬軟骨值得推介😚炆得軟腍又入味,帶有入口即溶嘅油脂感❣️

拉麵可以自選硬度口感煙韌彈牙,十分掛湯

(雜菌松露醬油豬骨濃湯)
有驚喜,西式黑松露同日式豬骨濃湯加埋一齊味道都可以好融洽✨
食到黑松露香味又不失豬骨湯的鮮味

加上店內裝潢,成個感覺真係好似飛咗一轉日本咁😚

🎈$20配小食及飲品✨

煎餃子裡面嘅雞軟骨粒粒有咬口,外皮微脆幾香口,值得一試🤗
2023-02-15 1387 views
今晚去左大埔嘅一鳴拉麵食晚餐。一個人食返碗拉麵就最啱。平日晚上七點幾都幾多人已經喺餐廳出面等,可能適逢情人節。我一個人等左一陣就有位入得。😝見有未食過嘅雜菌松露口味,就一於試下~配料揀左豬軟骨。仲叫左一個汁燒茄子同明太子海鮮什錦御好燒。等左10分鐘左右,就上左拉麵同汁燒茄子。雜菌松露口味湯底,一上枱就聞到陣好香嘅松露味,發現有一小撮炸菇同好濃嘅黑松露醬,一撈埋落湯,更濃稠。飲左一啖,好香濃,有醬油味同淡淡嘅松露味,唔會只得死鹹味。麵質有咬口,冇點斷開嘅麵,吸左唔少湯汁,食落夠香濃,夠水份。溏心蛋熟度啱啱好,蛋黃黏而且好香。豬軟骨兩大件,炆得夠諗,醬油味入味好平均,食得出落左唔少功夫。汁燒茄子,調味味道偏甜食落唔會覺得重口味。明太子海鮮什錦御好燒,足料大份。蝦仁,魷魚等海鮮,加上切得超幼細嘅椰菜絲,姜絲,大蔥,咬落好爽脆,同明太子醬好夾。一鳴拉麵,湯底味道多選擇,鋪仔細細但都好多選擇,燒物,小食等。飲品無酒精,有酒精都有。環境都幾好氣氛~
今晚去左大埔嘅一鳴拉麵食晚餐。

見有未食過嘅雜菌松露口味,就一於試下~配料揀左豬軟骨。

仲叫左一個汁燒茄子同明太子海鮮什錦御好燒。
等左10分鐘左右,就上左拉麵同汁
燒茄子。

雜菌松露口味湯底,一上枱就聞到陣好香嘅松露味,

溏心蛋熟度啱啱好,蛋黃黏而且好香。

汁燒茄子,調味味道偏甜

食落唔會覺得重口味。

2023-02-14
2023-02-09 365 views
今日去開大埔墟,去到大明里附近,望過對面條橫街好多食店,八卦走去巡巡,有間店嘅店面好有日本感覺。咁啱,呢幾日彈返幾年前同兩個巧友去日本嘅相。唸返個trip都幾難忘,首先本來三條女係想去首爾喪shopping同食春川炒辣雞(因為男人們係唔會咁有耐性陪你睇skin care買mask,同埋佢地係唔食辣的,同佢地去韓國係好無癮的😝),當大家資料搜集完,整好晒行程,點知臨出發一星期撞正韓國爆MERS😵😵😵大家有老有嫩,決定放棄行程。點知最後狂打hotline之下竟然比我地轉到機票去日本名古屋。完全零preparation,求其咁book咗兩間酒店,就起行。日本真係唔需要research,無論點去都係唔會失望嘅~隨意一間店隨意一餐都有心心眼嘅位🥰🥰🥰既然突然勾起咗條日本癮,就入去坐低食餐好先。喺比較隱蔽嘅位置,有啲日本橫町嘅感覺。呢度主力係做拉麵,拉麵湯底都算多,有兩款比較特式,一個係香菜,一個係松露。由於第一次試,通常我都傾向於保守啲嘅選擇☺️以主力做拉麵嘅麵店黎計,佢都算多其他選擇😍😍仲要店嘅規模算細,要兼顧咁多種類都確實唔容易。師傅們真係好厲害👍🏻真係見佢地密密手無停過👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏

咁啱,呢幾日彈返幾年前同兩個巧友去日本嘅相。

既然突然勾起咗條日本癮,就入去坐低食餐好先。

喺比較隱蔽嘅位置,有啲日本橫町嘅感覺。

以主力做拉麵嘅麵店黎計,佢都算多其他選擇😍😍仲要店嘅規模算細,要兼顧咁多種類都確實唔容易。師傅們真係好厲害👍🏻真係見佢地密密手無停過👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

赤辛拉麵$85 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個湯底辣味香濃,拉麵煮得啱啱好,彈牙爽口
濃湯掛麵,啖啖濃郁。😋😋😋😋

火炙义燒,肥瘦均勻,好味😋

爽口木耳,增加口感。另外佢嘅辛口肉醬都好好味👍🏻
雞肉京蔥燒(2串)$46
串燒要等比較耐,因為係即刻燒的。坐喺吧檯等嘅時候不斷聞到香氣,簡直流晒口水。

個烤雞醬汁香口,但雞肉略嚴燒得比較乾身

邊食邊聽住日本歌,加埋店內嘅燈光擺設,真係有一份跳出左香港,抽離嘅感覺。偶爾要有下呢啲moment,尤其呢段仲未會起行去日本嘅日子。

頂住先喇~☺️☺️☺️

2022-12-21 616 views
[大埔]隱世驚喜居酒屋放工後,想食日本野,上網搵到一間係大埔,好有日本feel 的日式拉麵店,裝修好有居酒屋的感覺,正🤩,就同屋企人試下佢。因為見到餐廳有好多人氣的食物,好吸引🥰,所以我今晚選擇唔食拉麵😂,下次先試。今晚未夠7點半,餐廳就已經滿座,好彩我地係等的第一張枱,所以等左陣就入得,之後keep 住出面有人等,都幾多人等。但要注意⚠️,叫以下的食物,因為師傅用心整🫶🏻,可能要等多陣。落單個時,侍應都有好好咁提我地要等多陣。☁️ 明太子海鮮雜錦御好燒 $78我好少覺得大板燒好食,因為好怕好多粉漿,好膩🥲。但這個大板燒有驚喜🤩,因為有好多爽口新鮮的菜做底,粉漿的比例非常好,八爪魚腳🐙,蝦🦐都好彈牙,又有櫻花蝦同明太子,增加整體的香口感和層次感。☁️ 芝士明太子玉子燒 $88好好食啊😍,玉子口感好嫩滑,看上去非常澎湃,好足料,有蛋汁,不會容易散開,整個玉子燒可以用「滑蛋」去形容🤪,蛋香配上明太子的海鹹香,加上微辣的口味,還能促進食慾😆。☁️ 煎雞軟骨餃子 $38餃子🥟煎得好香口,外脆內軟,又唔會好油,餡料份量十足,皮的厚薄適中,肉汁豐富,仲有一粒粒的雞軟骨係餃子中,增加口感😚。優點:☁️野食好味
[大埔]隱世驚喜居酒屋

☁️ 明太子海鮮雜錦御好燒 $78

☁️ 芝士明太子玉子燒 $88

☁️ 煎雞軟骨餃子 $38

優點:
☁️野食好味
☁️餐廳裝修好有日本風
☁️服務好

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_大埔
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple

——————
一鳴拉麵 (大埔)
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_大埔 #拉麵 #大板燒 #大埔美食 #日本美食 #居酒屋 #日本餃子 #玉子燒 #明太子 #一鳴屋台料理 #一鳴拉麵
2022-12-05 495 views
📌一鳴大埔街坊推介的一間隱世拉麵店🍜平日午餐時間嚟到要稍為等一等至入座,果然受歡迎餐廳裝修好有feel,尤如身處似日本嘅拉麵店🇯🇵坐在吧台望住師傅準備拉麵好有屋台feel🥰拉麵有4款湯底選擇,分別有豬骨濃湯|黑蒜油豬骨濃湯|秘製地獄醬豬骨湯|清新芫荽醬混豬骨湯✴️ 秘製地獄醬豬骨湯 $78+$20配小食及飲品✨有驚喜,湯頭質感偏濃厚,地獄醬同湯頭撈勻後香味更濃郁🌶️辣味之中不失豬骨湯的鮮味,加上櫻花蝦令香味同口感更提昇🦐配上溏心蛋 黑木耳絲 蔥花 紫菜 豬軟骨,配料豐富,豬軟骨煮得軟腍入味,而且份量都唔少,推介必食🍜麵底揀咗太麵,係較粗身嘅麵條,十分掛湯,令湯底味道更突出✴️黑蒜拉麵 配豬軟骨 $78 +$20配小食及飲品✨豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、紫菜🍜黑蒜味十分濃郁,入口滿滿黑蒜油香味配上軟硬適中的幼身拉麵,口感煙韌彈牙,味道同黑蒜油好夾✴️炸雞 (4件)✨外皮炸得香脆,內裡雞肉仍然嫩滑配上芥末蛋黃醬特別惹味✴️餃子 (4件)✨日式餃子🥟外皮薄而內裡juicy,煎得金金黃黃令人胃口大開
📌一鳴

✴️ 秘製地獄醬豬骨湯 $78+$20配小食及飲品✨

麵底揀咗太麵,係較粗身嘅麵條,十分掛湯,令湯底味道更突出

✴️黑蒜拉麵 配豬軟骨 $78 +$20配小食及飲品✨
豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚
配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、紫菜🍜

黑蒜味十分濃郁,入口滿滿黑蒜油香味
配上軟硬適中的幼身拉麵,口感煙韌彈牙,味道同黑蒜油好夾

✴️炸雞 (4件)✨
外皮炸得香脆,內裡雞肉仍然嫩滑
配上芥末蛋黃醬特別惹味

✴️餃子 (4件)✨
日式餃子🥟外皮薄而內裡juicy,煎得金金黃黃令人胃口大開
2022-11-26 424 views
❣︎ 大埔墟小有高質拉麵小店大埔墟拉麵店真係5隻手指都數得哂👋🏻估唔到呢間好高質裝修充滿日式拉麵店風格環境唔算大 吧枱為主一入到黎店員好熱情地同我地打招呼21314😆拉麵有四款 全部同價$78更可以追加套餐+$20至30多一款小食及飲品可以揀番自己麵質喜好學生有優惠減10蚊🤩雖然我享用唔到學生優惠但可以享受午市免加一都開心🥳♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5 🍜赤辛拉麵(秘製地獄醬豬骨湯底)可以挑選辣度 今日揀左大辣🌶️🌶️🌶️好有驚喜湯底超~級濃郁💕麵條掛哂汁之餘 連啲肉都掛哂汁🤭秘製地獄醬相當惹味 正👍🏻🐓炸雞 炸到金黃色 肉汁多個醬汁幾特別 應該係自家秘製食落小小芥末味又酸酸地咁🥟餃子正正常常的炸餃子本人鐘意煎多啲🫣☕️烏龍茶冰冰涼涼🧊即刻透心涼☀️.
❣︎ 大埔墟小有高質拉麵小店

學生有優惠減10蚊🤩
雖然我享用唔到學生優惠
但可以享受午市免加一都開心🥳

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5
🍜赤辛拉麵(秘製地獄醬豬骨湯底)
可以挑選辣度 今日揀左大辣🌶️🌶️🌶️

本人鐘意煎多啲🫣

☕️烏龍茶
冰冰涼涼🧊即刻透心涼☀️
2022-11-22 318 views
餐廳以木色為主調,裝潢呈日式風,播放日文歌曲,好有氣氛,環境乾淨企理,座位寬敞舒適,適合二人或朋友約會🤗 店員服務態度非常好💕食物質素高,價錢中等,份量多,性價比高,絕對會回訪🥰 午市人流多,需要稍候午市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏🍜黑蒜拉麵 配豬軟骨 ($78 +$20配小食及飲品)✨豬骨濃湯配以自家製黑蒜油 配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、唐辛醬、紫菜黑蒜味十分濃郁,鹹香惹味🤤 推薦豬軟骨!好軟腍 好入味👍🏻 溏心蛋口感味道一流 拉麵偏幼身,麵質軟硬適中 口感煙韌彈牙,啖啖都掛滿湯汁,好好吃!😋👍🏻🍜赤辛拉麵 配叉燒 ($78 +$20配小食及飲品)✨秘製地獄醬豬骨湯底 配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、櫻花蝦、唐辛醬、紫菜推薦!湯底十分有驚喜😍 辣度十足,香濃惹味🔥 叉燒半肥瘦口感軟熟👍🏻 溏心蛋口感味道一流拉麵偏幼身,麵質軟硬適中 口感煙韌彈牙,啖啖都掛滿湯汁,好好吃!😋👍🏻𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔🍗炸雞 (4件)✨熱辣辣,外皮脆身,配上沙律醬一流👍🏻🥟餃子 (4件)✨香口惹味,配上日式醬油 好好味!𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🥤烏龍茶✨

午市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏
🍜黑蒜拉麵 配豬軟骨 ($78 +$20配小食及飲品)✨

🍜赤辛拉麵 配叉燒 ($78 +$20配小食及飲品)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
🍗炸雞 (4件)✨
熱辣辣,外皮脆身,配上沙律醬一流👍🏻

🥟餃子 (4件)✨
香口惹味,配上日式醬油 好好味!

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🥤烏龍茶✨
2022-11-16 285 views
大埔區非常多小店,今日又同囡囡去試新野,平時見一嗚拉麵要排隊,我地今日12:00 去到,第一個入去,之後唔夠15分鐘已經坐滿了🎊🎊🎊🎊🎊佢有四個湯底可供選擇,豬骨濃湯拉麵(一嗚)、豬骨濃湯配以自家製黑蒜油(黑蒜)、秘製地獄醬豬骨湯底(赤辛)、清新芫荽醬混入豬骨湯底(香葉)。我同囡囡就揀選了一嗚同赤辛,每個拉麵都配有叉燒或豬軟骨,你亦可以追加配菜,我同女女都追加了紫菜。秘製的豚骨湯底,香味濃郁,我哋都揀選了細麵條,麵條相當煙靭,迸發出意想不到的無窮滋味,我就揀了赤辛,於濃郁的湯底中混合極辛秘製辣醬,辛辣極致,每一口也帶來十足刺激感,愛辣口味的我非常喜愛。加$20除了可以追加飲品之外,還可以選擇炸雞或餃子。

2022-11-16
Type of Meal
Lunch
作為半個大埔地膽,當然要周圍覓食啦,今日終於食到好難搵到位既一鳴拉麵🍜,大飽口福。今日就叫左一鳴豬骨濃湯拉麵🐖🍜($78),豬骨味非常濃郁,入口好順滑,如果你同我一樣唔鐘意食天使麵或太幼既麵,可以選擇太麵,麵不會太粗,但好易掛湯,叉燒燒得焦脆香口,完全沒有豬臭味,溏心蛋合格🥚,濃濃的蛋漿味,蛋白依然嫩滑,係大埔黎講,暫時係食過最好味既拉麵🍜。另外,今次我地仲各自加左$20,叫左個套餐,包枝野飲及一款小食。雖然餃子🥟就普普通通,但炸雞🍗真係驚為天人,外皮炸得非常脆口,但雞肉仍然嫩滑🐓,仲鎖住到肉汁,再配上店家自調的醬汁,酸酸地,可以解膩,十分開胃,套餐包四舊炸雞,一個人食就係太飽,次次都食唔晒,建議同人share。PS 一鳴拉麵既名物:一鳴豬骨濃湯拉麵🍜同埋炸雞🍗,必點😋

PS 一鳴拉麵既名物:一鳴豬骨濃湯拉麵🍜同埋炸雞🍗,必點😋
  • 炸雞
  • 一鳴拉麵
2022-11-13 131 views
呢間拉麵店位於橫街窄巷行過完全會miss咗~不過一到lunch time就會到人龍!店內得十幾個位,一張四人枱坐得迫少少🤏裝修有啲似日本居酒屋🏮味道都似日本的拉麵😍有四款湯底$70一鳴。黑蒜。赤辛。香菜可以揀太麵 / 細麵叉燒 / 豬軟骨麵的軟硬,葱,唐辛醬仲有其他配料可以加加$20有飲品 +餃子 / 炸雞我點了: 黑蒜油湯底。豬軟骨。細麵。餃子。烏龍茶$90湯底好香蒜味,豬骨湯帶少許稠身,甜味,唔會好膩麵質似一蘭果種,硬身豬軟骨有四大舊,好淋,好入味!配上紫菜,半隻糖心蛋,好滿足❤️跟餐餃子都唔錯!
呢間拉麵店位於橫街窄巷
行過完全會miss咗~
不過一到lunch time就會到人龍!

店內得十幾個位,一張四人枱
坐得迫少少🤏
裝修有啲似日本居酒屋🏮
味道都似日本的拉麵😍

有四款湯底$70
一鳴。黑蒜。赤辛。香菜
可以揀太麵 / 細麵
叉燒 / 豬軟骨
麵的軟硬,葱,唐辛醬
仲有其他配料可以加

加$20有飲品 +餃子 / 炸雞

我點了: 黑蒜油湯底。豬軟骨。細麵。餃子。烏龍茶$90

湯底好香蒜味,豬骨湯帶少許稠身,甜味,唔會好膩
麵質似一蘭果種,硬身
豬軟骨有四大舊,好淋,好入味!
配上紫菜,半隻糖心蛋,好滿足❤️
跟餐餃子都唔錯!
2022-11-08 131 views
𝟚𝟟.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌一鳴拉麵 (大埔)大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖💸人均消費: $100內🌿評分: 4.6/5 🈚️加一服務費 (午市免收加一) 💬學生優惠: 每碗拉麵減$10+追加麵只需$5餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏 記得上年冬天無意中發現咗呢間隱世拉麵店之後就對佢念念不忘🍜近排見到佢上榜咗大埔民選地區餐廳先發現有咁多人識佢😌個人真係覺得佢係目前為止食過咁多間拉麵入面最好食嗰間🍃佢嘅裝修好似日本夜晚嘅拉麵店🇯🇵如果坐吧台仲可以睇師傅煮下麵🌷店鋪座位唔多所以如果想嚟食又唔想排隊就記得趁早嚟啦🙈➪ 一鳴豬骨濃湯拉麵 ($78)拉麵總共有4個湯底可以選擇(豬骨/黑蒜/赤辛/香菜)4款都係以豬骨湯底作為基底✨另麵條、麵質、細蔥嘅份量、配料同埋唐辛醬都可以自由配搭岀啱自己口味嘅拉麵🥳我哋兩個都揀咗細麵同叉燒呢個配搭🙌🏻至於麵質我哋就揀咗一個普通一個軟😼男朋友另外加咗個麵底但可能係未浸湯嘅關係麵質比較硬身啲🍂湯底非常濃郁而且質感濃稠🥹平時食拉麵都好少飲哂啲湯但呢個湯底每次嚟食都一定會飲哂🥰飲到最後嗰啖個湯都仲係熱嘅❤️‍🔥叉燒肥瘦適中而且好淋😋而且配菜都應有盡有🎃木耳絲同
𝟚𝟟.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌一鳴拉麵 (大埔)

💸人均消費: $100內
🌿評分: 4.6/5
🈚️加一服務費 (午市免收加一)
💬學生優惠: 每碗拉麵減$10+追加麵只需$5

餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏

一鳴豬骨濃湯拉麵

➪ 一鳴豬骨濃湯拉麵 ($78)

湯底非常濃郁而且質感濃稠🥹平時食拉麵都好少飲哂啲湯但呢個湯底每次嚟食都一定會飲哂🥰飲到最後嗰啖個湯都仲係熱嘅❤️‍🔥叉燒肥瘦適中而且好淋😋而且配菜都應有盡有🎃木耳絲同原味荀嘅份量都唔少💚溏心蛋亦唔會有假甜味🍳

𐂂 唐揚炸雞 (套餐+$30連飲品)
炸雞炸粉很薄而且皮非常脆🐔內裏嘅肉非常嫩滑多汁而且一咬落去係噴緊煙的🍗雞塊每一件都非常巨型份量十足 😻性價比頗高🗯
乳酸梳打

𐂂 乳酸梳打
酸酸甜甜咁✨啱啱好中和翻咁濃郁嘅拉麵🍜不過可能冰塊太多到後期飲品變得較為淡味🧊
一鳴豬骨濃湯拉麵
乳酸梳打