2021-01-28 139 views
呢間係大埔好出名嘅拉麵店出晒名又平又好食門面裝修仲好有日式裝修風格午市佢就限定四個湯底選擇小食其他嘢就只有晚市先會提供$60就有一餸拉麵,價錢可以講係相當優惠加$20再有飲品同埋炸雞或者餃子我就叫咗個香菜·鳴湯底配豬軟骨另外再追加左紫菜粟米叉燒蟹柳同埋糖心蛋個湯底好濃厚仲有芫莤迷最鍾意見到嘅綠色湯底成個湯都散發着淡淡的芫莤味配埋煮得軟硬適中嘅直麵口感相當唔錯叉燒肥瘦比例適中份量亦都有唔少對比起叉燒我個人咁鍾意呢個豬軟骨勁入味不特止軟骨,肉同埋脂肪分布得好好唔會話有一樣野獨大加上份量好多啱晒我呢啲食肉獸呢個黑蒜·嗚湯底嘅拉麵湯底亦都做得非常之出色保持一貫拉麵湯底濃厚嘅特色入口會有少少漿嘅感覺鍾意油脂口感比較高嘅朋友一定要order糖心蛋亦都做得唔錯從佢嘅蛋白可以睇得出經過長時間嘅慢煮先可以達致咁樣嘅顏色但仲保持到蛋黃呈流心狀態確實唔容易炸物方面亦都做得幾出色尤其是係呢個炸雞保持到肉質嘅嫩滑餃子亦都值得一試唔會炸過油飲品方面就叫咗乳酸梳打同埋西柚梳打食拉麵飲起泡水同時間亦都可以中和返湯底嘅膩配搭相當之唔錯
呢間係大埔好出名嘅拉麵店

叉燒肥瘦比例適中
份量亦都有唔少

對比起叉燒我個人咁鍾意呢個豬軟骨
勁入味不特止
軟骨,肉同埋脂肪分布得好好
唔會話有一樣野獨大

飲品方面就叫咗乳酸梳打同埋西柚梳打
食拉麵飲起泡水同時間亦都可以中和返湯底嘅膩
配搭相當之唔錯
2021-01-27
$100 (Lunch)
  • 山葵忌廉醬伴炸香雞
  • 一鳴拉麵
今日放假陪媽媽出嚟大埔街市買嘢,買嘢之前就搵餐廳食午餐先,想食日本野,近近地附近有間都幾好多好評既餐廳,一於就係到食lunch 😗😗晏晝一點幾,估唔到都幾full,小店唔算大大概可以坐10幾人,啱啱好剩返兩個位,唔使等😆有午市拉麵套餐,每款$60 ,可以加飲品同埋小食。我哋就一人叫咗一個餐😬一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺我哋坐係吧枱可以睇住師傅整嘢食🤪啲碗碗碟碟都放得好企理,真係好似去咗日本嘅拉麵店,細細間,得一兩個員工😝😝首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。個人比較喜歡西柚梳打,酸酸甜甜,又醒神又開胃!青檸青蘋果梳打就比較甜,建議少甜比較好😬首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵麵我揀左直麵配叉燒,個湯底超級濃😍😍超香黑蒜油味,食落口唔會好油。隻糖心蛋啱啱好,食完半隻係唔夠喉,好想加多一隻🤣塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!

一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜
店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster

落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺

首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。

首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵

塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!

媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!不得不提佢嘅豬軟骨好好食,入味之餘燜得好淋,唔會痴牙😝同埋佢呢碗加咗唐辛醬,小辣,真係微微既辣,幾正!
仲有佢個曲麵比較彈牙,同埋粗身少少,如果下次再嚟食我會揀曲麵,啱我口味😝

每碗拉麵仲加咗小食,餃子同埋炸雞各一。
我幾鍾意食個餃子,尤其係配埋個青蔥醬油,好香口,裏面嘅豬肉餡料都幾多,唔錯唔錯。
炸雞就乾咗少少,不過佢個沙律醬同普通嗰啲唔同,點埋炸雞都幾好食👍🏻

總括來講,小店喺地鐵站附近都好方便,食完行過去街市嗰邊買嘢都好近,小店嘅裝修都好日本,兩碗拉麵都幾高水準👍🏻仲有就係午市套餐加埋飲品同埋小食,價錢算平,每人$100都唔使,好抵食😆

Lunch
  • 餃子
  • 一鳴拉麵
2021-02-08 81 views
今日難得放假,突然好想食拉麵,就問下朋友有咩好推介,佢就推介左間大埔嘅拉麵店我去食啦一去到哩間餐廳,就覺得朋友無介紹錯,店鋪都好有日式feel,而且鋪內都係靚,甚至座位都似正宗拉麵店,可以睇到廚房整拉麵嘅過程,真心好尤其係哩段時期,彷彿好似去到日本到至於野食方面,咁我就叫左個「焰鳴」嘅地獄式豬骨湯底嘅豬軟骨拉麵啦,再額外加左個蝦花蝦添。 一講起哩個拉麵,認真地高質,湯底濃郁得黎,唔係死咸,而且豬軟骨整正好腍,真係一啖接著一啖咁食,拉麵份量都好足,價錢都算正常 另外,老闆都好細心,哩度嘅拉麵可以揀配料例如蔥落多少同埋拉麵辣度幾多,咁我就點左2隻辣椒,辣得黎剛剛好,好有水準 👍至於小食同野飲方面,我見隔黎枱點左個炸雞黎食,咁我貪心又點埋一份 而個炸雞係即叫即炸,好香口,再點埋個沙律醬,真係覺得唔夠喉 食左咁多比較濃味嘅野食,咁我就叫左杯青檸青蘋果梳打去中和下個味蕾,佢地嘅野飲都好心機整,唔係糖水咁,係酸酸甜甜,而且又好大杯,CP值超高總括而言,哩間餐廳我一定會再返去再食,食物高質得黎,個格局都好有日本feel,等我下次叫埋朋友去食勻曬唔同湯底拉麵先,諗起都流口水

尤其係哩段時期,彷彿好似去到日本到

而個炸雞係即叫即炸,好香口,再點埋個沙律醬,真係覺得唔夠喉

2021-02-02 96 views
這間小店的位置在小巷,不是在大街上,反而有一種日本小店的味道😊內裏有吧枱亦有二人餐椅,整個色調和氣氛也很像日本的拉麵店。點餐紙可供乘客自行選擇配料、麵條軟硬度等等。猶豫了選擇一鳴還是黑蒜鳴,最終決定是比較特別的黑蒜鳴😍湯麵來到先試一口湯底,既有濃郁的豬骨濃湯味,聞起來也有一陣黑蒜味,不會死咸,湯底出色。麵條我選擇了在其他拉麵店沒有的曲面,吃起來較有靭勁,湯亦掛汁👍🏻乳酸梳打也不錯,酸酸甜甜,如果是夏天喝的話更好更解渴!餃子是最遲來到的,但是十分驚喜,餃子皮很脆,咬下去後,內裏肉汁很多,配上特製醬油,令人不斷想吃下去午餐有套餐可選擇,拉麵配小食和飲品,不用100元,性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

內裏有吧枱亦有二人餐椅,整個色調和氣氛也很像日本的拉麵店。
點餐紙可供乘客自行選擇配料、麵條軟硬度等等。

猶豫了選擇一鳴還是黑蒜鳴,最終決定是比較特別的黑蒜鳴😍
黑蒜  鳴

乳酸梳打也不錯,酸酸甜甜,如果是夏天喝的話更好更解渴!
乳酸梳打

2021-02-02
$90 (Lunch)
黑蒜  鳴
乳酸梳打
餃子
今次黎到大埔既一鳴拉麵,環境裝修都唔錯,疫情下座位分隔井井有條,座位間都有間板,食得就夠曬安心放心喇!環境方面,好有日式feel,d燈仲要係紅色既,好有特色,而且好多日本元素係入面,好多d舊式木枱木椅,感覺好舒服,最緊要係佢有d日本歌係到,聽落都幾舒服。食物方面,叫左2個拉麵,先講下麵既軟硬度先喇,可以自已擇既,本人就推薦普通,因為軟硬夠適中,入口好疫口感,但又唔會太難咬。湯底方面,好濃郁既湯底,飲得出唔係用粉開求其hea你既,飲落好creamy,味道偏清同淡d,所以飲埋d湯都okay,唔會太咸同口喉。叉燒方面,夠曬圓同大件,肥瘦都好平均,食落幾香口,味道都算濃,配埋個湯就一流。

2021-01-25 65 views
在入店前需要客人量度體溫,做足防疫措施,但如果能加設搓手液在門口會更好。店舖環境很像舊式日本的拉麵店,牆上面貼有很多不同的日式海報,很復古的感覺,而且也有吧枱和普通座位枱,枱與枱之間也有隔板做隔離,有做到基本衛生措施。食物的款式也很多,而且價錢也合理,點了秘製地獄醬豬骨湯底,它的麵和叉燒的份量也很足類,也可以自己選擇麵的種類,配菜等,如果能加設自行選擇湯底的濃度會更好,因為湯的濃度很濃,未必每個人都接受得到。另外,也點了芝士粟米玉子燒、鹽酥雞和串燒,而且份量也很多,而且芝士的份量也很足夠。不過提醒大家芝士粟米玉子燒要熱食才好食,因為芝士凍了會變硬,硬了芝士就不好食了。而且他的串燒烤熟的程度也剛剛好,串燒配點鹽酥雞的沙律醬都很好食!!

大埔人氣拉麵🍜由於座位較少,繁忙時間需要等一陣午餐價錢貼地 $60元可有4款湯底選擇🤤學生優惠仲可以減$10,$50真係性價比很高🤭香菜。嗚用清新芫茜醬放入豬骨湯底整碗湯都是綠色😍鍾意芫茜的人真係大愛❤️芫茜味道超濃🤩多葱令湯底更清新😚麵底是直麵🤩吸盡湯底精華本身麵底份量都適中,食完十分飽,要加底都只需$5,好平豬軟骨😍比叉燒更好食😋超級入味,偏向似甜味的瑞士汁,一口大小,方便入口半個糖心蛋🥚流心狀態配料有木耳,葱花,一片紫菜等黑蒜。嗚豬骨湯配自家製黑蒜油黑蒜很濃味太麵即曲麵,口感同直麵有少不同,我自己較喜愛,湯底更掛麵叉燒大約2塊,肥瘦均勻加$30,跟一小食加一飲品炸雞🍗4件或餃子🥟4件煎至外皮香脆
大埔人氣拉麵🍜由於座位較少,繁忙時間需要等一陣

香菜。嗚
用清新芫茜醬放入豬骨湯底
整碗湯都是綠色😍鍾意芫茜的人真係大愛❤️
芫茜味道超濃🤩多葱令湯底更清新😚

麵底是直麵🤩吸盡湯底精華
本身麵底份量都適中,食完十分飽,要加底都只需$5,好平

豬軟骨😍比叉燒更好食😋
超級入味,偏向似甜味的瑞士汁,一口大小,方便入口
半個糖心蛋🥚流心狀態
配料有木耳,葱花,一片紫菜等

黑蒜。嗚
豬骨湯配自家製黑蒜油
黑蒜很濃味

太麵即曲麵,口感同直麵有少不同,我自己較喜愛,湯底更掛麵

叉燒大約2塊,肥瘦均勻

加$30,跟一小食加一飲品
炸雞🍗4件

或餃子🥟4件

煎至外皮香脆

2021-01-16 45 views
性價比超高嘅大埔拉麵店😍Lunch同老婆去到,見到差唔多坐滿人🥺店內位置不多,好好彩有最後嘅二人位置!呢個係拉麵選擇有四款拉麵選擇,老婆鍾意食芫荽,佢揀咗香菜鳴! 我就比較喜歡重口味,我就揀咗黑蒜鳴。每款拉麵都只係$60!非常實惠,仲有已經每碗拉麵配上半隻糖心蛋😍配料可以自己選擇叉燒定係豬軟骨😏仲要多香蔥都唔使加錢🤔點解呢間店可以咁好你都見到香菜鳴,滿滿的綠色,我老婆話唔開心味道除咗有豬骨味之外仲有芫荽嘅香味。老婆覺得異常地夾 豬軟骨材料亦都非常之多!佢話估唔到$60都咁好食,仲要咁有誠意!以我嘅黑蒜味,味道好濃郁,香濃嘅黑蒜味😆下次都會繼續幫襯因為真係超高性價比。我覺得係大埔人嘅福利
性價比超高嘅大埔拉麵店😍
Lunch同老婆去到,見到差唔多坐滿人🥺
店內位置不多,好好彩有最後嘅二人位置!

仲要多香蔥都唔使加錢🤔
點解呢間店可以咁好

你都見到香菜鳴,滿滿的綠色,我老婆話唔開心
味道除咗有豬骨味之外仲有芫荽嘅香味。老婆覺得異常地夾
  • 香菜鳴
2021-01-06 108 views
又要搵日本野食, 因為冇得去旅行…. 呢日就搵間拉麵食! 呢間一鳴拉麵係大埔既一條巷仔入面~ 呢條巷都有好多野食~! 我地叫左焰鳴同黑蒜鳴, 焰鳴其實係秘製地獄醬豬骨湯底! 湯底夠哂熱辣辣! 而家呢個咁凍既時候飲啖湯真係好暖胃! 對比起豬軟骨我就中意叉燒多D! 叉燒先夾日本拉麵! 而佢既叉燒都幾厚肉同大塊! 我仲加左粟米同櫻花蝦! 食落好正! 好有咬口! 而個隻留心蛋就夠哂畫龍點睛! 黑蒜鳴就其實係黑蒜油拉麵! 黑蒜油味好香! 令人忍唔住飲哂全部湯! 晚市快D 開番… 下次要黎試下佢D 小食同串燒!

2020-12-11 167 views
從港島老遠去大埔一日遊😎,見食評專登去試這店🍜,食物好係不容置疑,性價比可以媲美出名麵店,最重要小店姐姐非常親切,給我行個方便給我一個小幫忙,非常感動😍,有人情味的小店,這是意想不到的,可遇不可求一定要推薦!從來不寫食評,這是我意料驚喜的好店,一定要推💖💖

這是意想不到的,可遇不可求一定要推薦!

從來不寫食評,這是我意料驚喜的好店,一定要推💖💖

• 黑蒜拉麵
2020-12-05 143 views
天氣轉凍,大埔會比其他地區更凍,呢啲時間最啱去食湯面。搵咗呢間試湯拉麵同明太子玉子燒。Lunch Time去,不過等位都要等一陣。一碗芫茜湯底拉麵,配日本叉燒。喺有淡淡香菜清香嘅豬骨湯,對於鍾意食開芫茜的人來說,喺會覺得唔夠勁,可以再加料。建議走辛辣醬/叫少少辣,以免搶去芫荽味。一碗黑蒜湯底拉麵,配日本叉燒。鐘意食開濃湯底的人,呢碗好啱你,入口夠濃味,而且蒜味好香,呢碗抵讚!明太子玉子燒呢個都係即整即上,好夠熱好夠新鮮,想食多份小食,不防一試!拉麵價錢方面真係抵過出面好多,一碗面只係$60-70,不過位置有少少隱蔽,但開GPS就搵到嫁喇。

一碗芫茜湯底拉麵,配日本叉燒。

一碗黑蒜湯底拉麵,配日本叉燒。

明太子玉子燒
呢個都係即整即上,好夠熱好夠新鮮,想食多份小食,不防一試!

拉麵價錢方面
2020-12-05
$100 (Lunch)
  • 黑蒜拉麵
  • 芝士明太子醬玉子燒
2020-12-04 113 views
除咗大埔超級城個邊,近大埔火車站個邊其實都唔少野食!呢間居酒屋唔推薦唔得!單睇裝修已可以呃住自己去咗轉日本!入面位唔多,但好多選擇,我地兩個人叫咗一個炒麵、一份明太子芝士玉子燒同埋一份串燒牛舌。先講炒麵,炒得好乾身,麵就好好食,不過雞肉就有啲「鞋」身,俾佢80分啦。到明太子芝士玉子燒,呢個不得了,超正呀!入面芝士真係拉絲㗎!加埋明太子醬,唔會太「流」,份量好夠!至於個牛舌都係正,好厚但好夠淋,不過就貴咗啲$58得4舊。
除咗大埔超級城個邊,近大埔火車站個邊其實都唔少野食!
呢間居酒屋唔推薦唔得!單睇裝修已可以呃住自己去咗轉日本!

至於個牛舌都係正,好厚但好夠淋,不過就貴咗啲$58得4舊。
  • 芝士明太子玉子燒
2020-12-03 79 views
平日星期一我哋入咗大埔食拉麵!拉麵店以木為主,格調模仿日本屋台。疫情關係無得去旅行,唯有食返碗拉麵當去咗... 同日本一樣,拉麵都可以揀選唔同湯底、麵條同軟硬度。特別嘅係麵條可以選擇直麵或太麵。 我哋叫咗一碗黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨、一碗香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒、一份炸雞軟骨。 黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨黑蒜豬骨湯味道濃郁,濃湯配上拉麵很好吃!可以飲曬成碗湯!唯獨豬軟骨碎上,建議配叉燒。流心蛋都唔錯,真係識流! 香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒賣相相當唔錯,湯底好夠綠!如果鍾意芫荽嘅朋友,可以試吓。不過個人就比較鍾意黑蒜湯底。兩片叉燒都好大塊,夠軟淋! 炸雞軟骨份量比想像中多,配上蛋黃醬冇得輸! 枱面仲有部份醬料比我哋自由添加!最鍾意佢嘅芝麻同埋辣油~放少少落個拉麵度更加好吃!

黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨

香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒

炸雞軟骨
份量比想像中多,配上蛋黃醬冇得輸!

2020-12-02 50 views
我同2位朋友去食,叫咗3個麵,再加2個小食,埋單220元,人均消費73元。冇收服務費。我食過呢間餐廳好多次,每次都覺得好好味。食咗都有二年,水準都keep到!呢間店都幾受歡迎,成日排長龍,而且店內位置唔算多,如果大家要食,要畀啲耐性等下位!或者非繁忙時段去食,我上次1點40分到去食,唔使等好耐就入得。

黑蒜·鳴
焰·鳴
炸雞
2020-11-04
$73 (Lunch)
黑蒜·鳴
焰·鳴
  • 黑蒜。鳴
今日喺大埔墟體育館做完運動,記得朋友講過附近有間幾出名嘅拉麵店,作為一個拉麵控當然唔會放過依個機會啦😎拉麵除咗可以揀湯底,仲可以揀埋麵條、麵質、要幾多蔥、要叉燒定係豬軟骨、辣唔辣🌶唔只餐牌多選擇,枱上面都擺咗調味料畀大家自由加🧂一場嚟到就決定試下「限定·鳴」($88),今日係魚介豬骨濃湯,湯底果然名副其實非常濃厚😍麵條揀咗直麵🍜有啲拉麵店嘅叉燒係薄切,而依度嘅叉燒算係比較厚,咬落去有啖啖肉嘅感覺,而且食到叉燒有輕輕燒過嘅香味,如果燒耐少少多啲焦香味就更好🔥溏心蛋非常出色,單係睇到半生熟嘅蛋黃已經知道烹煮時間拿捏得非常好,而且夠晒入味👍本身碗拉麵係包咗半隻溏心蛋,但係我食完半隻都覺得意猶未盡,強烈推薦大家要追加一隻溏心蛋🥚做完運動想解下熱,所以另外嗌咗一杯青蘋果白桃乳酸梳打($28)🍹,亦都好適合配搭埋濃味嘅拉麵除咗拉麵同飲品之外,亦都可以嗌串燒、玉子燒、炸物等等屋台料理,可惜今次得自己一個食唔到咁多,惟有留返下次食喇🤤

唔只餐牌多選擇,枱上面都擺咗調味料畀大家自由加🧂

麵條揀咗直麵🍜