2019-10-23 373 views
拉麵在香港始終有一定市場, 但在大埔區內拉麵專門店卻是當中的少數,數來數去,這裡算是最對辦的選擇, 這晚就趁人在大埔, 順道來試試。店子位於橫街內,位置不算起眼,踏入拉麵店,店子地方不算太大, 裝潢如一般日式拉麵店,店子一邊是開放式廚房,廚房外圍有一列吧枱,店內也有散座。除了餐牌外,還要留意店內的告示牌,看看那些是推介項目、時令推介和新菜色。先來一杯冰凍啤酒就最好不過, 點了朝日啤酒, 入口冰凍順喉, 感覺唔錯。再來串燒佐酒, 一客汁燒雞翼, 燒得雞皮脆身還帶點焦香, 雞肉口感很嫩滑,用了汁醬去調味, 吃起來就更加惹味。蔬菜類有冬菇串燒, 燒得剛剛好, 夠香味之餘,也保留冬菇的質感。選了黑蒜‧鳴拉麵試試, 當侍者將麵捧上來, 先喝一口湯底,湯頭濃度適中而非常滋味,還有黑蒜油的蒜香味;而幼身麵是彈牙的, 麵質口感是爽口, 咬勁十足,有足夠掛湯能力, 是滿意的。叉燒方面,肥肉和瘦肉配合恰到好處,厚薄適中,有種入口即融的感覺; 溏心蛋做得唔錯,入口軟滑而蛋味香濃。這店的拉麵算是製作認真的, 水準不俗, 也值得一試。
這店的拉麵算是製作認真的, 水準不俗, 也值得一試。
2019-08-31 799 views
又拉麵 ?! 不過,自從轉了新工之後,我真係好耐冇食拉麵啦。而這一次來到大埔墟,買好東西後同太太相議好各自各食之後,我便周圍看看大埔墟有什麼新既飲食地方我係未接觸過既。在大明四里內沒什麼心水,就行過去近山邊的一段似是大明里 extension 的巷仔,找來一間門面有日式風格的拉麵店一試。該店名叫《一鳴》。入來前,我並不知道這間拉麵好不好食,有沒有水準。而吸引我入來的因素,就是此店有很濃厚的日本風。坐在麵包檯,欣賞著麵師傅煮麵,是食拉麵的一個小樂趣。因為來時仍未食早餐,我的肚子絕對是十分餓。所以,吃拉麵的同時,我又叫份餃子令自己開心多一下。日式餃子,向來都是皮薄,豬肉餡夠鮮味是會令食用者開心的,而皮脆也是一個令我食得很開心的其中一個指數。今餐的主角是拉麵,我回了他們的黑蒜鳴。明顯地,就是黑蒜酒豚骨湯底拉麵。黑蒜油,直接令到宧湯十分之香,豚骨的湯或濃郁得黎易入口,叉燒香口肥美,荀亦嫩而香甜,而蛋也是味道美妙,單是流心蛋黃已經是香口至極。是全蛋麵麵條,入口煙韌,慢慢地咀嚼時,掛著湯汁,加上自身有麵條香同蛋香,幾樣味道混在一起吃入口,味蕾感受到豐富,我亦得到了滿足。麵同配菜都令我感滿足既全要原
麵同配菜都令我感滿足既全要原因就是那美味的豚骨湯底。好味道,口味沒有偏濃,慢慢地一羹一羹的放入口,不一會,我飲晒了。
既飽又滿足的一個拉麵餐。本來,我擔心入來一食會《一鳴》嗚呼。但,最後出來的感覺,是《一鳴》驚人的感覺。名字的英文名稱為《Amazing Ramen》,食完,的確好 Amazing。
$100 (Lunch)
2019-11-27 0 views
夜晚收工入大埔揾朋友食飯,行行下就見到呢間一鳴拉麵店,隔離仲有間一鳴丼食堂,兩間都好吸引,但因為好耐冇食拉麵既緣故,就揀左拉麵店 無論喺出面定入面睇都好有日本既小店feel,可能因為平日晚市既關係,唔洗等位就入得呢間拉麵有五款湯底揀,店員特登提左我地地獄湯底都幾辣,所以我最後就揀左豬骨湯底,而朋友就揀左黑蒜油我兩款湯底都試左,我就鍾意豬骨湯底多啲,都幾濃厚,一啲都唔淡,仲有半隻溏心蛋,我配左豬軟骨,好夠滷汁既味道,好味朋友既黑蒜油就配左叉燒,味道比豬軟骨淡啲,如果唔鍾意太濃味既朋友可以試下呢款除左拉麵之外,仲有好多小食同飲品選擇我地就叫左炸雞同茄子,佢既炸雞絕對值得一試,佢配既忌廉醬係自製既,有啲酸酸地,好夾個雞同埋食得出新鮮炸,好脆好香口個茄子就有別於平時食既燒茄子,用大阪燒既方法取代左平時既蒜蓉,別有一番風味同埋呢野都唔貴,叫左兩碗拉麵兩個小食都係二百頭左右,好抵食

除左拉麵之外,仲有好多小食同飲品選擇
同埋食得出新鮮炸,好脆好香口

同埋呢野都唔貴,叫左兩碗拉麵兩個小食都係二百頭左右,好抵食
  • 山葵忌廉醬伴炸香雞
其實在大埔,不難搵到美食,只要說出想食什麼菜;都會有一,兩間食店滿足到希望。今晚原定要OT工作,預約8點與同事一起來食拉麵,想試一下日本正宗拉麵。 因為前一晚已經完成了工作的大部份,又唔想太夜回家,就這樣提早食晚餐店面富有日式風格的之外,店內都很有風味,好似身在日本拉麵店內……Bar Table連廚房很有親和力,貼近美食 ,食得開心又開胃。店內有bar 枱或2人,4人座,任君選擇。店內有bar 枱或2人,4人座,任君選擇。拉麵 :先選擇湯底=>麵條=>麵質=>蔥花=>配料=>辛辣。香菜。鳴:菜湯底有濃郁的菜汁味,豬軟骨,真的煮得很入味,軟身,認真的煮調,好好味。 喜歡的🌶️🌶️🌶️朋友,不仿點出最多的🌶️🌶️🌶️吧,令口感增添層次感一鳴 :湯底很濃郁,麵質很有口感,豬軟骨足料又軟滑,入口軟化。 不過點了一點🌶️, 其實真的不🌶️。一鳴創作醬炸雞 :即點即炸的雞肉塊,很好味很脆口,口感香脆又豐富。簡單又惹味,好味道的晚餐,食得健康又有滿足感。下次都會再來食碗日本正宗拉麵😋

店內有bar 枱或2人,4人座,任君選擇。

店內有bar 枱或2人,4人座,任君選擇。

一鳴 :湯底很濃郁
,麵質很有口感
,豬軟骨足料又軟滑,入口軟化
。 不過點了一點🌶️, 其實真的不🌶️。

2019-10-31
  • 一鳴自創炸雞
  • 香菜。鳴
  • 一鳴拉麵
2019-11-14 77 views
一鳴拉麵坐落喺大埔一段日子了,米米終於有機會一試~店內嘅拉麵相對一啲出名嘅拉麵店較便宜,約$75-78左右,而份量都算多,米米食完勁飽飽😛.款式唔算多,只有5款味道,不過麵條款式、硬度、蔥量、配料同辣度都可以自行選擇🥰對鐘意食拉麵嘅人嚟講可以自行決定以上嘅嘢係好重要!尤其係硬度😛🍜黑蒜油拉麵 $78黑蒜油配豬骨湯,係濃中之濃!鐘意重口味嘅好似米米咁,一定超愛呢個拉麵!成個湯因為黑蒜油而變咗黑色,感覺都幾得意,第一次見黑色嘅湯底但又濃又甜🥰😋味道:8.6/10.🍜芫荽拉麵 $78雖然落咗爆多芫荽落到成碗湯都綠色,但絕對唔會有果種好嗆鼻嘅味,食落非常清甜,再加強咗豬骨湯底嘅甜度!鐘意清清地嘅可以一試呢個款🥰😋味道:8.2/10.總括然而,呢間只係賣$7x嘅拉麵,絕對完勝好多賣$1xx嘅拉麵,係暫時係香港食過最好味嘅拉麵!

🍜黑蒜油拉麵 $78

😋味道:8.6/10

🍜芫荽拉麵 $78

😋味道:8.2/10

2019-11-07 58 views
之前嚟過佢隔離間食丼嘅姊妹鋪,係唔錯嘅食飯體驗,今次就嚟返呢間食拉麵🤤入到嚟真係好有日本隱世拉麵鋪嘅感覺,牆上面貼咗啲有時代感嘅海報,我地坐吧檯嘅,見到疊起咗一棟棟嘅碗,個陣係日本食拉麵嘅回憶出哂嚟。睇餐牌除咗睇佢有咩食都睇吓會背面,其實設計幾有心思。呢度湯底除咗一般會有嘅豬骨湯仲有特別啲有個莞茜湯底,鍾意莞茜嘅我諗都冇諗就揀咗。朋友就揀咗黑蒜油個款,最尾上到嚟一綠一黑都幾有趣。仲有呢度除咗有得揀麵嘅硬度,仲有得揀直麵曲麵,曲麵就平時食拉麵比較常見個款,直麵就類似一蘭個隻。我碗莞茜湯底莞茜味真係好濃,好建議再落少少唐辛醬,會令成個湯再升華。佢雖然係濃味但又唔會好鹹,而且又唔係好膩,啱啱好👍🏻佢啲麵都煮得軟硬適中,而且份量麵好夠。我地仲嗌咗個燒鰻魚,鰻魚燒到外面少脆入面就好軟熟👍🏻呢間拉麵鋪真係不乎我嘅期望,絕對係可以再嚟嘅小店😌

呢間拉麵鋪真係不乎我嘅期望,絕對係可以再嚟嘅小店😌
2019-11-06 40 views
同朋友去大埔食拉麵,我地專登入黎就係為左食芫茜拉麵。呢間店位於一條巷仔入面,門口望入去,好有日本既拉麵店既感覺。夜晚黎呢到都幾多客人,幾乎滿坐!呢度有五款拉麵,最貴既係廣島蠔豬骨湯,但都唔過一百蚊,好抵食。揀完要咩湯底之後,就可以揀麵條、麵質、細蔥量、配料同埋辛辣醬,可以調配屬於自己口味既拉麵!另外仲有一啲特飲!我地咁遠黎到,當然要揀返得呢度先有既香菜拉麵啦,呢個拉麵係將清新芫荽醬加入豬骨湯底,食落去可以品嘗到好香既芫荽味!朋友係芫荽控,佢對呢個拉麵贊不絕口啊!我就點左最basic既拉麵,就係一鳴豬骨濃湯拉麵,濃濃既豬骨湯配上普通硬道既曲麵,好味道。湯底好濃郁,好味到差唔多成碗湯都飲哂啊!我地仲叫左杯芒果菠蘿乳酸特飲,酸酸甜甜,同拉麵好夾啊!
夜晚黎呢到都幾多客人,幾乎滿坐!
另外仲有一啲特飲!
我地仲叫左杯芒果菠蘿乳酸特飲,酸酸甜甜,同拉麵好夾啊!
  • 一鳴拉麵
2019-11-01 38 views
今晚黎開大埔 想食返餐日本野 所以搵搵就黎左呢間日本菜小店 見到門口幾多人排隊 所以一定唔會伏既影個menu比大家望下先 選擇好多 小食主打睇黎係串燒類先介紹下小食先 先黎就係秋葵串燒18$ 呢個我個人認為都可以都唔太貴 不過就唔太食到有燒過跟住就係串燒蕃薯($26) 係出奇地好食 差唔到細細粒既蕃薯都幾好食 面頭連埋蜜糖一齊燒 又唔會燶 d皮燒到外脆內軟 每次食日本野都會忍唔住叫玉子燒 因為呢樣野永遠都唔會令我失望 結果今次都係 呢個芝士明太子玉子燒(78$)d明太子都幾重手 唔會孤寒 咬落去好重芝士味 做得好出色 同明太子好夾個maindash 果然無令到我失望到 呢個秘製醬油豬軟骨飯(68$)認真抵食 大大舊豬軟骨差唔多有成5-6舊 而且醃得好濃醬油味 送飯食一流 食完一碗就已經飽曬啦最後2個人都係食左209$ 仲要食得幾飽 當然如果2個人都好大食既就未必得啦 200$ 食日本野黎講真係幾抵食 下次經過有機會會再黎試試佢個拉麵 總括黎講算係一次幾好既用餐經歷

影個menu比大家望下先 選擇好多 小食主打睇黎係串燒類

燒日本甜蕃薯
芝士明太子玉子燒
秘製醬油豬軟骨飯
2019-10-26 42 views
呢間鋪頭對於唔係住大埔既人黎講可能會覺得有d偏僻,但其實一d都唔難搵。呢間拉麵店係大埔都算數一數二好食,芫荽拉麵更加係我既至愛芫荽拉麵($58)麵質同配料全部都有得自己揀軟/硬、多/少,仲要午餐黎食抵食過夜晚勁多,只係$58,學生仲有得減5蚊添。不過唔知點解,今日食d叉燒覺得好硬粟米芝士玉子燒($68)我覺得偏貴,同埋入面粟米粒得好少。不過個蛋幾甜,上面鋪左木魚,切開個玉子燒仲有芝士拉絲,都幾好味

芫荽拉麵($58)
不過唔知點解,今日食d叉燒覺得好硬

粟米芝士玉子燒($68)

粟米芝士玉子燒

2019-10-25 32 views
芫茜愛好者佳音,必食芫茜湯拉麵,芫茜味足,拉麵麵質不錯,可選軟硬度,湯温度適中,配料份量與麵比例可以,胃口不錯者可能需要增量。 選店內環境如同置身日本小店。 稍有不足拉麵未能配備是冰水而只有常温水。另外黑蒜湯底的拉麵,湯底不錯,叉燒有三片,已吃過2次曲麵,要求軟和普通硬度,結果都是偏硬,可以再改善。呢度整體不論環境定食物都一流,難怪佢晚市一開門就即刻有幾枱客人同我地一齊入嚟食晚餐。
芫茜愛好者佳音

芫茜湯底拉麵
黑蒜豬骨湯底拉麵
2019-09-12
芫茜湯底拉麵
黑蒜豬骨湯底拉麵
  • 芫茜湯拉麵
2019-10-25 29 views
身為大埔的街坊,食拉麵一定要來一鳴呀。地獄湯拉麵堅係地獄,坊間實在太多類似的拉麵,通常不太辣,喜歡吃辣的朋友常常覺得不過癮,一鳴的地獄湯是真地獄,非常香辣,椒味香濃突出,想食更辣的朋友可以將辣椒粉攪拌一起吃。蛋是溏心效果,蛋黃濃稠,帶點醬油味,好好味。秘製醬汁豬軟骨飯好大碗,應該夠兩個人食,豬軟骨的肉好軟好易咬,軟骨位煙韌得來帶一點點爽口感,煮得非常好,秘製醬汁的味道有點像豬腳姜,是酸甜的味道,但不會太濃味,好開胃,可以食好蛋飯。玉子燒即叫即做,很有日本台屋風味,味道是甜玉子,質地很軟很滑,很厚身可以大大口吃,非常滿足。炸雞都是即叫即做,外面的粉皮又義又脆,雞肉有肉汁又很滑,加上檸檬和芥末沙律醬感覺不膩。
身為大埔的街坊,食拉麵一定要來一鳴呀。

蛋是溏心效果,蛋黃濃稠,帶點醬油味,好好味。

2019-10-21 52 views
呢一間拉麵店,應該大部分大埔人都知,而身為大埔人,約幫襯過十次左右。初初幫襯時,莞茜湯底味道較而家重,而家亦無左佢做得最好既章魚燒。有點兒可惜,可能轉左人手,但拉麵既味道都係中上。每次都會叫黑蒜油豬骨拉麵,唔鹹,拉麵都有硬軟度你揀,好食炸雞,普通味道,無乜驚喜。價位方面,算係中上,唔算好好好食,平時都要等一兩張枱,但係唔會令人失望。右邊佢開左間同名,專做壽司等等日本料理,有機會會去試下,再為呢間一鳴拉麵寫寫食評
每次都會叫黑蒜油豬骨拉麵,唔鹹,拉麵都有硬軟度你揀,好食

炸雞,普通味道,無乜驚喜。
2019-09-22 253 views
一嗚拉麵上次食芫茜湯底今次食黑蒜湯底芫茜愛號者一試會愛上今次黑蒜都無失望啊拉麵🍜係好味既個湯底好正而且有兩種拉麵可以選擇仲可以選擇加其他配菜至於小食方面就有點失望叫左麻醬秋葵個醬好味😋仲有串燒牛舌$56串略貴而且味道真係好一般燒翠肉瓜都麻麻下次都係主打拉麵仲叫左杯菠蘿🍍芒果🥭飮品好飲啊🥰服務員面黑黑的應覺好差營業時間去到23:00-23:30👍🏻
一嗚拉麵
好飲啊🥰
服務員面黑黑的應覺好差
營業時間去到23:00-23:30👍🏻

2019-09-21 212 views
性價比差,不會再試************** *豬骨湯拉面- 湯底唔夠清,太膠,飲咗幾啖,太膩...... 面底 唔系自家制,貨源質素麻麻,食得到 ‘揀’水味.....雖然唔系好重,但以$70以上拉面,唔應該有既質素.其他小吃,未有驚喜.....只是一般.串燒雞心,南瓜秋葵沙拉,燒豬骨唯獨不滿: 燒豬骨$42 只有一舊😵😵雖然價錢唔算太貴,但質素真麻麻。環境: 小店位置不多,普通小店服務: 都算可以,反應都幾快
性價比差,不會再試
************** *

其他小吃,未有驚喜.....只是一般.
串燒雞心,南瓜秋葵沙拉,燒豬骨

唯獨不滿: 燒豬骨$42 只有一舊😵😵

雖然價錢唔算太貴,但質素真麻麻。
環境: 小店位置不多,普通小店
服務: 都算可以,反應都幾快

豬骨拉面
燒豬骨,竟然得一件
2019-09-20 195 views
在我中學時代已經常常在午飯時間光顧,時到今天,拉麵質素仍保持水準!$100不到便吃到日本拉麵餐廳的質素。這次選擇了太麵,黑蒜油湯底。麵質爽口,湯底不會太咸。坐在bar枱位置,看著師傅把拉麵煮熟後立即過冷河,令拉麵保持爽口質感。唯一美中不足的,是拉麵中的糖心蛋過熟,只剩下一半蛋黃流心,對於我這個蛋控來說仍有進步空間。飲品方面點了青葡萄梳打,味道偏甜,大概也是加了果汁味糖水。當然也沒有甚麼期望,只為了在炎下消暑解渴。整體而言,這間餐廳的拉麵十分出色,比香港的一蘭更好吃!

整體而言,這間餐廳的拉麵十分出色,比香港的一蘭更好吃!