Restaurant: Amazing Kitchen
Info:

2024-02-04 267 views
咁啱行過呢間餐廳,閂工嘅我諗住黎個放鬆嘅晚餐。一入到去先發現境意外地舒服,打檔位、擺盤都幾有心思。餐牌上面嗰啲菜聽落都好平民,但係我啱啱口味,決定試吓佢地嘅簽名菜。首先,個泰式凍檸茶好消暑,味道正中夏天嘅清新,飲完一杯再要咖一杯!跟住嚟個泰泰雞,真係幾夾,雞肉外酥內嫩,啖啖肉咁滑,泰式醬汁酸酸甜甜,夠kick,啖啖開胃!但係講真,今日惊喜就係個素肉丸子。淨係睇,你根本分唔到係唔係真肉,食落去嘅口感都係咁彈牙。加上個番茄醬汁酸酸地,簡直Perfect match!同埋個薯蓉,滑溜溜嘅,香濃又唔油,真係撈到晒我個心啊!淨係嗰三樣已經令我好滿足喇,真係要向幕後嘅廚師手勢致敬,佢地將平民食材變成咁高水準嘅料理。下次經過,一定會再入黎食!哩度嘅美食,係會令你想念,一試難忘嘅!🍽️🌿✨

2020-11-15 4003 views
旺角搵食,餐廳看似好多,但好多時搵好耐都搵唔到自己想食嘅嘢。今日就揀呢間素食店,名字好熟口面,原來在荃灣一街市食過一間差不多名的。Lunch 2餸飯只$29,絕對係時光倒流價,而且呢度係旺角,旺角呀,唔駛交租呀?好懷疑餐廳有冇得賺更過份嘅係,lunch有煲咁好飲嘅湯,無肉煲都咁甜,屋企湯嘅味道,仲要自助式引誘我飲多兩碗。真不好意思。黎到啱啱兩餸煮緊,要等一陣,餸煮好出左一個先再一個,有薯仔豆角同炒菜心,又係家常味道食得舒服,調味適度剛剛好。除左兩餸飯仲有炒野,貴少少,四五十,即叫即炒。同朋友都覺得呢間野做生意幾佛系。

好懷疑餐廳有冇得賺

除左兩餸飯仲有炒野,貴少少,四五十,即叫即炒。

同朋友都覺得呢間野做生意幾佛系。
2020-08-26 2342 views
話咁快又就嚟中秋喇🌕緊係要同大家介紹吓月餅😋相信大家流心奶黃月餅上年都食厭咗 今次呢間純素月餅口味夠晒創新🔥最鍾意就係全部食落甜而不溜 一啲都唔油膩 大人細路都一定啱食😍仲要香港製造 自設廠房 夠晒安心💓.雜錦純素月餅🌱 $240每盒有8️⃣個 total6️⃣款口味 識買一定買雜錦 咩味都可以試晒🥳不過如果想就咁買一款味嘅話都可以 都一樣係每盒8個😛.抹茶柑桔月餅🍊抺茶配柑桔都係第一次試🍵不過茶味唔係好濃 比柑桔嘅果香味蓋過咗🙈但係淡淡嘅茶味再配酸甜嘅柑桔味 食落好清新 仲有粒粒果肉添😋.香芒豆蓉月餅🥭芒果味一啲都唔假 一放入口啲芒果味就爆晒出嚟 好驚喜🥳兩款果味月餅 都加咗啲果乾入去👍🏻豐富咗口感之外 仲突出咗個果香味✨.陳皮紅豆月餅❤️平時食燒餅都好鍾意食豆沙餡 呢款月餅啱晒我🥰紅豆蓉好軟滑 唔會好甜 仲有淡淡嘅陳皮香 配埋茶一齊食perfect😎個外皮加咗紅菜頭 變咗做pinkpink 好靚💓.焦糖五仁月餅🍯又細到大都好唔鍾意食五仁月餅 覺得有陣怪味😖但係今次食又唔錯喎😧杏仁, 南瓜籽,欖仁,葵花籽,松子仁冇切到好碎 仲要焗過 好有口感脆卜卜🤤再加埋焦糖 焗熱番黎食 有啲似食緊堅果撻 好
雜錦純素月餅🌱 $240

抹茶柑桔月餅🍊
抹茶柑桔月餅

香芒豆蓉月餅🥭
香芒豆蓉月餅

陳皮紅豆月餅❤️
陳皮紅豆月餅

焦糖五仁月餅🍯
又細到大都好唔鍾意食五仁月餅 覺得有陣怪味😖但係今次食又唔錯喎😧杏仁, 南瓜籽,欖仁,葵花籽,松子仁冇切到好碎 仲要焗過 好有口感脆卜卜🤤再加埋焦糖 焗熱番黎食 有啲似食緊堅果撻 好正❣️
焦糖五仁月餅

黑芝麻月餅🖤
成舊黑色又幾型🤣襯番入面個黑芝麻餡 外皮都特登用咗竹炭嚟整😝除咗黑芝麻仲有炒開過嘅粒粒金黃芝 有口感得嚟 芝麻味仲要超級香濃‼️
黑芝麻月餅

白蓮蓉月餅🥮
最傳統最普通中秋必食嘅口味 一向都唔好鹹蛋黃嘅我啱晒☀️蓮蓉打得好幼滑 唔會太甜都冇出油嘅情況 食多少少都唔覺滯🤫
白蓮蓉月餅
焦糖五仁月餅
黑芝麻月餅
白蓮蓉月餅
2020-04-26 2130 views
幫襯依間餐廳都好一段時間,細細間舖頭仔,廚師功力了得,食物質素穩定。記得有一次入去食晚飯,叫咗三次,話無乜無乜,而最後炒出一碟食物係可以好夾,好食,估唔到臨時改變食材,係可以千變萬化而不失水準,可見廚師廚藝用心,充滿豐富經驗。今次在評論食物水平外,老闆娘為人心寛善良。我問為何店舖門口放滿蔬菜?難道轉行賣菜?原來老闆娘買了食材,諗住派飯盒俾有需要人士,門口隨便放了幾張相片,紀錄派飯盒嘅活動。我見老闆娘十分有心,做善事低調而不計較,一定要多多支持。
Delivery
講到美食係人都會諗起豬牛雞,通通全部都係肉類。但係有冇諗過素食原來都可以好好味嚟緊呢間介紹嘅係位置旺角,靠近先達中心嘅一間素食館。唔好以為我整係會介紹新店或者香口野先得架  🎈一統江山 一聽個名就知幾咁有霸氣真係大大盆菜再加啲豆腐、菇、等等味道方面可以自行選擇辣度嗰日就揀咗唔辣試試湯底方面飲得出都落幾多胡椒粉調味,相對嚟講真清淡,但係送飯認真不錯主要份量好多,可以2-3人一齊享用呀當然自己個人口味加返少少辣,可能就無咁單調喇  🎈四季豆炒斑片呢個個醬汁同出面食到無咩分別重要係少左肉類下配料就最放心色、香、味俱全佢呢隻菇食落雖然表面有啲嚡不過真係主角嚟,特點之一有口感再加上醬汁配合,真係好好食真係無諗過素食都可以咁有衝擊力,同埋味道唔係好清淡味道真係同係街邊食小菜無異呀 而佢地餐廳嘅餐牌無話好特別去寫用咩材料去轉咗素好似會寫叉燒炒飯、揚州炒飯、牛柳粒咁樣真係估你唔到,不過咁樣寫雖然客人可能第一次會有啲誤會 我就曾經係某地方食過一間素食店係嗰陣時起開始對素食店有啲偏見,認為素食店啲野食一定係清淡無味食過呢間之後,感覺唔同哂,反而比較想留番一日去食素店舖將都市人嘅口味都配合到,絕對啱哂又想試
講到美食係人都會諗起豬牛雞,通通全部都係肉類。
但係有冇諗過素食原來都可以好好味
嚟緊呢間介紹嘅係位置旺角,靠近先達中心嘅一間素食館。
唔好以為我整係會介紹新店或者香口野先得架

一統江山

🎈一統江山

一聽個名就知幾咁有霸氣
真係大大盆菜再加啲豆腐、菇、等等
味道方面可以自行選擇辣度
嗰日就揀咗唔辣試試
主要份量好多,可以2-3人一齊享用呀
當然自己個人口味加返少少辣,可能就無咁單調喇

四季豆炒斑片

🎈四季豆炒斑片

呢個個醬汁同出面食到無咩分別
重要係少左肉類下配料就最放心
色、香、味俱全
佢呢隻菇食落雖然表面有啲嚡
不過真係主角嚟,特點之一
有口感再加上醬汁配合,真係好好食
真係無諗過素食都可以咁有衝擊力,同埋味道唔係好清淡
味道真係同係街邊食小菜無異呀

而佢地餐廳嘅餐牌無話好特別去寫用咩材料去轉咗素
好似會寫叉燒炒飯、揚州炒飯、牛柳粒咁樣
真係估你唔到,不過咁樣寫雖然客人可能第一次會有啲誤會

我就曾經係某地方食過一間素食店
食過呢間之後,感覺唔同哂,反而比較想留番一日去食素
店舖將都市人嘅口味都配合到,絕對啱哂又想試下食素又要求濃口味嘅人
2019-10-17
一統江山
四季豆炒斑片
今日唔知個朋友癡起邊條筋 話想食齋 明明條友生到成個食肉獸咁款 好啦 陪你食 有間無肉食喺旺角好似幾出名 但係係間任食 價錢唔係咁相宜 我地覺得自己嗌餸食都嗌唔到咁多錢 所以openrice左下 有咩素食 碌碌下見到呢間近近地 過去睇下啦 橫掂好肚餓 無多諗就入去了 食齋既原因可以有好多 呢間舖入面好多佛經 相信係因為信仰而食 當然不論咩原因 好食既齋就係好齋 於是就嗱嗱臨嗌左兩個晚餐set 一個花枝炒西芹 一個紅燒排骨煲 芹菜好食 幾有屋企炒出黎既感覺 排骨上到黎 我地都思考左一下 雖然素排骨唔係排骨 但係咁幾樣都真係相差頗遠 不過同樣地抱住 好食就係好齋既原則 我地食左下 肉好腍好重味 送飯幾好 但實在唔係我杯茶 畢竟我係個一碟清炒洋蔥都可以送一碗飯既人 齋 都係清啲好 不過呢度嗌晚餐set會送湯 同糙米飯 幾好呀 算有誠意啦 係度都強烈呼籲大家食多啲齋 呢間齋 合理 但係齋真係可以好好好很好食 如果多啲人食 應該會有多啲選擇 食齋好處多 大家來食齋

送既菜湯
西芹炒花枝
送既菜湯
2018-03-29 2454 views
2018年3月29日。午餐時間13:34未行埋位已經叫咗要干炒牛河。13:45你仲問多次我叫咗咩,我再指指玻璃門張A4紙要D. 干炒牛河。等到13:54你先話剛剛落單,仲要等你炒埋人地圍餸先,仲話一係我俾個兩餸飯你食好唔好。等得你炒出黎,我劏開個肚擺落去都趕唔切啦。人地叫咗D兩餸飯又送到亂哂龍。出咗坐我隔離位女士嘅飯俾第二個人之後,問返佢要咩,跟住話冇哂嘞要第二樣好唔好。即是如果你當我地D散客唔係客,就唔好做午餐散餐。或者你一係做返大陸客啦。

2018年3月29日。午餐時間

13:34未行埋位已經叫咗要干炒牛河。

2018-03-29
$35 (Lunch)
2018-03-19 1930 views
其實我不是素食主義者,就是太喜歡食蔬菜。有晚係先達廣場拎嘢,無意中就見到呢間素食館,係門口見到坐滿客,有啲唔好意思入去,於是係門口昅下餐牌,有位婆婆,招呼我入去坐,我好自然咁問婆婆要manu ,睇完之後,發覺大部分食嘅嘢都係癡係牆上的晚餐manu,之後見到好多熟客入黎,都坐低就嗌晚餐,就是婆婆啊姐好忙都好,沒有煩躁,沒有催促,大家都係等,有啲見婆婆唔記得價錢,都會自覺同婆婆講,其實果一刻覺得好感動,雖然唔關我事,大家唔會覺得怪太忙而招呼唔到。我亦oder咗營養餐,其實我唔知咩黎,但係真係好好味,一粒飯未剩,平時食嘢好鬼挑剔㗎,但真係唔會冇味又唔會太鹹。今晚再返去食,四季豆炒茄子,一樣的好味,全部食曬,超飽,而且價錢真係好便⋯⋯。有人情味的素食館。原來我第一次去就遇到婆婆,
2018-03-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-02-26 1436 views
周日,下午與晚上的節目之間,足有三小時,不想回家再出來,想起朋友帶我去過的香積齋厨。上次與朋友各自叫了一個晚市套餐,但見餐牌上有一項叫營養餐,心想有機會再來一試。原來營養餐有兩個餸,由厨師決定,一件點心,紅米菜飯和老火湯。我吃的是麻婆豆腐、蓮藕蘿蔔豆腐,和咸水角。飯有滿滿的一碗量,餸有輕輕的辣味,很有家的感覺。我很少有的將所有都吃不剩,全因那種安心的感覺。店位於舊區,也有點舊了;坐在旁邊的叔叔投訴說地上有小強行走,也許是要注意一下吧。
2018-02-21 1186 views
到素食店享用晚膳最優勝的地方是,雖然入座頗高,卻未至於一位難求,大前提是要把進餐時間提前至六時許,那麼有位的機會率大大提高,否則也是高朋滿座的唷。這晚又來這裡,好像幾乎已成為在下的素食飯堂似的,因為價格相宜,在選擇困難症發作時又可解困呢。這夜試試營養餐以外的選擇。南瓜腰果濃湯這裡的湯羹全是一碗計,完全適合經常單挑在外用餐,卻又很想喝口湯的在下,金金黃黃的南瓜甜度不算太高,喝到一絲絲的南瓜,雖然是一碗計,但份量可不少,感覺是二人共享也絕對綽綽有餘啊。五穀什錦炒飯五穀飯目測好像較為糊口,吃下卻不然,什錦其實只有粟米甘筍青豆青瓜粒,澱粉質太多,菜蔬卻太少,如果菜蔬再多點會更好呢。

這夜試試營養餐以外的選擇。

南瓜腰果濃湯

五穀什錦炒飯
旺角花園街一段有兩所素食店,這間是其中一間,而在下也較多到這間,相信最大原因是,如果嚴重選擇困難症及作時,她絕對可幫小的一個大忙呢 。這裡的晚市長期供應一款營養餐,款式已由廚房預設好了,完全可舒緩在下想很久也不知道吃什麼好的困擾。這碗粟米湯是套餐內包括了的,雖然加入了素肉,不過也不會太濃郁。主菜是這個,當中包括一款小食,這晚的是一個質地與色澤也很像葷的,質感厚實有嚼勁。另一邊是主食,是日的有木耳豆角腐竹沙葛,軟的爽的食材共冶一爐,對於在下來說才是主菜的澱粉質是五穀飯,之前吃過混了芋頭的,這次混入綠茶蔬菜,大大提高纖維量。

中午入到去坐低,之後有個亞姐問食咩,點知食咩呀,餐牌都冇,只有貼左牆上面既幾張紙,寫明特價炒粉麵飯三十幾,但冇話係咩,要自己行去一個紙箱到拎,上面寫有特價炒飯麵,就叫左一個干炒牛河,野食細碟,冇味,心諗特價係咁上下啦,到比錢,佢話特價只有菜炒麵,咁你就寫明特價都有好多唔同嫁啦,算,唔食都食左,呢間野冇下次
2017-10-18 1414 views
是日同兩個姊妹食飯因為大家都病病地所以黎食素食先講食物1. 白灼水餃 十分不足料一啖咬落去好似得一片菜一條菇咁皮完全冇咬口2. 薑米香芋飯係最好食的一樣香芋好爽口飯都好香3. 什菜粉絲煲清清地幾好味有蕃茄 娃娃菜 豆腐 粉絲 雲耳湯底唔錯4. 涼拌雲耳比較油有落花生醬而且辣辣地不過份量就好足但呢間環境 同服務態度真係唔得1. 熱茶係涷的 之後我地叫佢比熱的我地 佢就比左個爛左的熱水樽我地 其實真係幾危險同佢講倒唔出水 佢照懶理2. 叫極都冇人應咁 冇menu 冇碗 😞叫好耐先有人理3. 環境看起來不太衛生食物同環境真係比其他素食餐廳差好多好多只此一次不推薦
是日同兩個姊妹食飯

食物同環境真係比其他素食餐廳差好多好多
只此一次
不推薦
2017-05-30 1684 views
今日做完yoga想食齋lunch,係openrice搵到呢間就試下。呢間係一間傳統佛教中式齋菜館,食客大多是上了年紀的熟客。內裡環境普通,就咁望門面唔會容易吸引到生客,但都算乾淨企理。店內不停播住淨空法師的video。lunch都有幾多抵食選擇,2餸飯32蚊,6餸米線35蚊,係旺角嚟講算係好平。由於今日2餸飯唔多啱我,我就叫咗聽落幾特別嘅香菜葉牛油果炒飯。材料有白紅米飯,牛油果,青瓜,栗米,紅蘿蔔,感覺幾健康。呢個炒飯竟然好好味喎少油,味道適中,配料配撘得宜有口感,食哂碟都不覺得油膩。我成日覺得一間中餐廳個廚房得唔得,睇炒粉麵飯便知一二,下次我會再嚟。

呢個炒飯竟然好好味喎
  • 香菜葉牛油果炒飯
2016-11-16 2692 views
呢晚出左MK(旺角)同朋友去食下素食。作為一位路痴的我,真係要感謝呢個世上最偉大的發明之一「Google map」,如果唔係,我一定已經迷失旺角。呢晚叫左一小食、一湯、一餸、一炒飯。「薑米腰果粒炒飯」:炒飯幾大碟,米飯炒得幾好,唔會好油之餘,亦夠乾身而唔硬。米飯中亦加左少少紅米,有咬口。青瓜粒、紅蘿蔔粒切得幾細,腰果炸過幾香口,薑味比較淡。整體炒飯唔錯!「醬爆牛油果炒山藥」:牛油果比較生,所以食落係爽身,口感幾得意,無稔過可以甘樣炒,唯一美中不足係有少少咸,個醬汁味道再調教一下會更好。「南瓜腰果濃湯」:可以要「咸」或「甜」,呢次叫左「咸」。好香濃腰果味,反而南瓜味唔算太突出,都值得試。只係叫左一碗,份量都幾多,三個人都夠。「炸雲吞」:皮唔係傳統雲吞脆皮,但仍不減佢的鬆化程度,素餡料亦算足,一碟有4件,點甜酸汁食好惹味。3個人食左$180, 服務也不錯。

呢晚叫左一小食、一湯、一餸、一炒飯。
薑米腰果粒炒飯
醬爆牛油果炒山藥
南瓜腰果濃湯(碗)
炸雲吞

3個人食左$180, 服務也不錯。
Other Info. : 見佢午、晚市有一人客飯套餐都幾抵食甘。
2016-11-15
薑米腰果粒炒飯
南瓜腰果濃湯(碗)
炸雲吞