常聚,位於西營盤,裝修簡潔,好多卡位坐,都算幾舒服😌主打茶記常餐、港式美食、小炒、蒸魚,黎到既時候居然要等位😇好似都幾受歡迎👍🏻晚晚都有唔同嘅晚餐同埋蒸魚,相當吸引🥢韭黃蝦仁炒蛋,賣相一流😎啲蛋望上去已經覺得滑溜,好多蛋汁,食落味道非常好🤤有驚喜嘅小炒,蝦仁肯定係鮮蝦,爽身彈牙,配埋蛋汁食一流👍🏻老干媽四季豆炒牛肉,上枱非常之香,老乾媽冇想像中咁辣,但都好惹味😳炒到條條都好香口,相當有鑊氣嘅小菜🔥酸菜魚🐟好大碗,金湯好好味😋唔會油充滿麻香,魚片好滑溜,啖啖肉無骨😗配菜都好味,仲有紅薯粉做底,正👍🏻相當高質嘅#酸菜魚,配枝烏蘇冇得輸🍻就係爽,仲要每日都有糖水送,有好幾款:雪耳糖水、西米露等,今日係腐竹蛋糖水,唔太甜飲落好舒服💕以為係普通街坊茶餐廳,但係小炒同食物質素都非常之好🥇老細推介幾款招牌小炒都非常之高質🥳抵佢平日都排隊

韭黃蝦仁炒蛋

酸菜魚
紅薯粉
腐竹蛋糖水
2025-07-28 0 views
薑汁濃湯豬潤米粉(52hkd) 常餐附送火腿奄列和多士,奄列份量都幾大,入面火腿又多,平時好少食丹麥吐司🍞仲可以轉蒜蓉多士或牛油🧈包薑湯米好重麻油香,是港式出前一丁的香味,米粉煮得足夠軟腍,豬潤大大塊,好新鮮,不會鞋口~焗芝士白汁海鮮飯(68hkd) 有蝦、魚、魷魚和蜆肉,味道鮮,焗飯約15-20分鐘,老闆娘說即叫即焗即調醬,很新鮮,魚塊裹蛋液煎過,飯有炒底Ps.檸檬茶茶底重檸檬🍋多,很不錯#foodiblum港式
薑汁濃湯豬潤米粉(52hkd)

焗芝士白汁海鮮飯(68hkd)

Ps.檸檬茶茶底重檸檬🍋多,很不錯

#foodiblum港式
2025-07-28
$60 (Lunch)
2025-01-06 150 views
星期六午餐時段,放工後約咗幾位朋友去咗位於西營盤正街嘅常聚茶餐廳食午餐😄 由於呢間茶餐廳都幾大,所以唔使等位,就直接可以入座😆👍我揀咗濃湯辛辣麵配雞扒,蒜蓉多士加炒蛋,非常之好味😋 飲品我飲熱鮮奶,對於我嚟講呢個常餐簡直係完美配搭😋👍我個人覺得辛辣麵加雞扒,再配蒜蓉多士同炒蛋,呢個配搭係非常之夾,而且份量都好足夠,食完覺得好飽肚😄 而且店員服務態度親切,出菜速度亦好快,我同朋友整體感覺良好,食得好愉快☺️

2024-11-09
$56 (Lunch)
2024-11-18 210 views
西環茶餐廳大堂光鮮亮麗 主菜食物都還可以喺茶餐廳嚟講都有6,7分炸魚柳,香脆新鮮羅宋湯雞扒正常但係加$5嘅薯條就唔好食 好粉洗手間非常恐怖開咗門都唔敢行入去 好污糟 同埋洗手間喺後巷平時都比較少食茶餐廳經過西環呢個價錢嚟講算係少有 人均$50左右 食物都算新鮮快手樓面在修企理 都睇得出花咗好多心思同金錢去裝修店員都乾淨 見到佢哋抹燈 唯獨洗手間,如果可以改善嘅話就更好 洗手間後巷再出 打開洗手間之後地面濕滑污糟地方淺窄 開咗門都唔敢去洗手間
西環茶餐廳

洗手間非常恐怖
開咗門都唔敢行入去 好污糟 同埋洗手間喺後巷

樓面在修企理 都睇得出花咗好多心思同金錢去裝修
店員都乾淨 見到佢哋抹燈
唯獨洗手間,如果可以改善嘅話就更好
2024-11-18
2024-08-06 296 views
點了兩份早餐,一份是餐蛋治烘底,下單時說多士要多烘(大火)。餐蛋治送上,多士果然烘得脆脆的,午餐肉厚切,有質感,蛋炒得嫩滑,好吃。第二份早餐是羅宋湯鮮牛肉扭扭粉,配多士和雞蛋,我們把多士轉成餐包,蛋選了烚蛋。湯頭味道偏甜,鮮牛肉頗多,一如所料沒有牛肉的鮮味,幸好肉質不柴,蔬菜很多,有椰菜、洋蔥、紅蘿蔔等,扭扭粉偏軟,份量合適。想一提的是店內的阿姐服務不錯,看到我們的餐包和烚蛋沒吃掉,就主動問我們要不要紙袋,把食物帶走。
1989 views
我叫鮮茄豬扒意, 佢整錯焗意粉, 佢竟然將意粉倒落隻碟然後加番啲茄汁比我, 唉, 呢個時候仲有呢種服務, 叫人點繼續幫襯呢啲餐廳。。。非常失望,點叫我地留港消費。。。。。

2024-07-17
2024-02-13 335 views
早上11點二人去食午餐,餐廳內很多空的卡位,侍應都要我們二人跟其他人搭枱坐圓枱,食完還有很多空的卡位。又試過自己一人去食,坐在圓枱畀班侍應眼啤啤,原來張圓枱係佢哋食飯嘅枱又唔早啲通知又用目光兇人。幫襯一間餐廳仲好似阻住佢哋咁,好似係個食客出現問題,既然係咁開間餐廳比員工食飯算,使乜開門做生意?!食物味道就屬於非常之一般,茶餐廳就預咗食飽個肚算亦唔會要求有好嘅服務,但係佢始終係收錢,唔應該咁樣仇視客人。
___________🏖餐廳環境🏖___________ 傳統港式茶餐廳,炒粉麵飯,港式常餐。由於這餐廳轉手約一年, 所以內裏裝修仍然算新淨,座位大約有80個, 午餐時段很多附近的寫字樓客,裝修叔叔來吃飯。- _____________🍽食物🍽_____________🐟冬菜蒸鯇魚飯 $58推介指數 ■■■□□是日午餐,一大條鯇魚尾配白飯一碟, 鯇魚尾底下有五至六塊豆卜墊底,今天的水準沒有之前的好吃,冬菜沒什麼甜味,豉油較鹹。不過,這個價錢有例湯及飲品送,算是大眾化價錢。-🐷 榨菜肉絲炆米粉 $56推介指數 ■■■□□亦是是日午茶精選,醬汁比較濃味,而且今天份量亦比之前光顧相比較為少,如果是男仔的話,應該不會夠飽。另外,榨菜肉絲分量算多,但米粉數量不多,所以容易令人覺得味道較鹹重。其實之吃過數次的,味道還算不錯,所以品質需要“撞手神”。- ___________🥂飲品🥂____________🧋 凍奶茶(少甜少冰) +$3推介指數 ■■■□□今天的凍奶茶質素不錯,叫了少甜少冰,覺得甜度上真的有控制,但冰量不算少,茶味淡奶比例剛剛好,跟餐凍飲加三元,合理價錢。-_______🌶辣椒紙總結
___________🏖餐廳環境🏖___________
傳統港式茶餐廳,炒粉麵飯,港式常餐。
🐟冬菜蒸鯇魚飯 $58
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說, 不要抱太大期望,就是一間正正常常的港式茶餐廳,街坊味道,水準中等。在附近行逛,想吃吃下午茶或速吃午餐的話可以選擇,🌶📝與附近數間茶餐廳相比過價錢及味道,常聚已經算做不錯了。
📍 常聚
西營盤正街18號啟正中心地下CD號鋪
人均消費:~$60

#港式茶餐廳 #常餐 #奶茶 #粥粉麵飯 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2022-10-19
$60 (Lunch)
午餐 - 送飲品例湯
2022-09-14 601 views
常聚位於全香港出名最“長命斜”😱街腳嘅正街,餐廳特色就係早、午、晚、下午茶餐、中式西式、焗飯、鐵板、小菜、海鮮等等樣樣有,絕對可以喺呢度解決到你由早餐到宵夜夠曬方便😁,不過有選擇困難症嘅話都幾麻煩。😂😂😂近排喺呢頭做嘢多,留意到餐廳由舊舖搬去對面大舖,未試過舊舖諗住搬得大鋪食物質素點都有返咁上下先可以賺到錢之後擴充營業。👏🏻👏🏻👏🏻今日嚟食下午茶,新裝修地方企理坐得舒服,叫咗個耐冇食嘅星洲炒米。抱住有啲期望嘅心情,星洲炒米嚟到大大碟材料豐富相當吸引,不過一入口嘢食係微暖,完全冇鑊氣似係整定一大盤就咁潷出嚟,當堂成個人灰曬。😔😔😔😔😔諗住正正常食返個下午茶,點知係兩餸飯嘅質素,食咗一半唔夠就走。🥹

【#醒神早餐🌞】#常聚以前經常去舊鋪幫襯,因為佢算係區來比較好食既早餐之選👍 所謂舊鋪就係一間小店,經常都人來人往,好多人去食。之後佢搬咗去對面既大鋪,亦即係而家既鋪位。今次係我第一次係新鋪食。以前例牌會叫 #茄牛通,#蒜蓉包,同埋火腿奄列。而家佢冇咗奄列,建議你食火腿炒蛋🤥 好多間越做越大既鋪,都唔會花時間做奄列。味道其實都幾好,茄湯依然濃郁,牛肉夠多夠滑,通粉彈牙,仲有少量薯仔,份量都好大碗😄價錢係$39,比舊鋪貴$2🤔 可能唔係經常食早餐,覺得依個價錢食個早餐係有少許偏貴🤔你覺得呢?推介指數:6/10
【#醒神早餐🌞】#常聚

你覺得呢?

推介指數:6/10
2022-06-09
$40 (Breakfast)
  • 茄牛通
2022-05-05 436 views
今早去西營盤打完第四針,買左生菓,還是早餐時段,在正街找到這間比較新净濶落的餐廳坐低食個早餐。常聚早餐由$35到$44,包含通粉、公仔麵、麥皮、三文治和扒類,算是豐富的,坐低叫咗個沙嗲牛肉連炒蛋火腿多士,聽起上來$36都幾多嘢,但每樣小小地一件啦。個麵比我想像之中好,麵煮過軟硬刚刚好,牛肉有4,5件,都唔錯,湯底清還非常熱,抵讚👍,整體上,這個牛麵煮得唔錯,還加上幾塊椰菜,超细心👍,好少餐廳會咁做!炒蛋都算唔錯,當然冇澳牛咁好,但可以接受,至少蛋味都濃,火腿有煎過,奶茶同一般茶記差不多,茶味太濃有苦味。

2022-05-05
$36 (Breakfast)