2020-01-19 452 views
我一直都好鍾意泰菜~今日約左frd去荃灣~食lunch搵餐廳!~見到lee間5錯!☺️即刻黎試!~佢係三樓所以要行一段樓梯上~入面好大~好闊落~開揚~非常舒服可以慢慢聚會!~其實佢好多款式都好抵食!!!好吸引啊全部都😍香葉肉碎蛋配白飯($55)好野味!少少辣!配埋白飯一流可惜係d蛋5係流心冇蛋汁撈飯😭泰式雞肉炒金邊粉($58)好有鑊氣!同份量好夠d雞肉食落5鞋亦冇雪味!~柚子沙拉配燒豬頸肉($58)叫午餐可以特價加錢叫小食lee個豬頸肉燒得黎5太濃而且好易咬點埋汁好好味!~沙拉就不過不失啦~跟餐仲包左杯嘢飲我地叫左熱龍眼杞子蜜有3粒龍眼~但冇咩杞子味~都5算太甜!好抵食!!
我一直都好鍾意泰菜~
今日約左frd去荃灣~
食lunch搵餐廳!~
見到lee間5錯!☺️
即刻黎試!~
佢係三樓所以要行一段樓梯上~

入面好大~
好闊落~開揚~
非常舒服可以慢慢聚會!~

其實佢好多款式都好抵食!!!
好吸引啊全部都😍
香葉肉碎蛋配白飯($55)
好野味!少少辣!
配埋白飯一流
可惜係d蛋5係流心
冇蛋汁撈飯😭

泰式雞肉炒金邊粉($58)
好有鑊氣!
同份量好夠
d雞肉食落5鞋亦冇雪味!~

柚子沙拉配燒豬頸肉($58)
叫午餐可以特價加錢叫小食
lee個豬頸肉燒得黎5太濃
而且好易咬
點埋汁好好味!~
沙拉就不過不失啦~
跟餐仲包左杯嘢飲
我地叫左熱龍眼杞子蜜
有3粒龍眼~但冇咩杞子味~
都5算太甜!

好抵食!!
2020-01-18 126 views
荃灣一向都好多野食,而且選擇又多。我同屋企人本身係住荃灣西,所以有時候出街食飯簡食咩都好鬼頭痛。不過,好在屋企人唔簡飲擇食,所以每次都係我或者家姐話事。不過今次我呀媽話想食泰國菜,所以我同家姐就係荃灣千色附近搵左尼間餐廳由於第一次食,我哋就叫左啲推介菜同啲大路野椰皇海鮮飯 - 好香椰汁味,因為焗過所以個面D飯焦焦地脆脆咁份量岩岩好,一家四口一人一碗。生蝦-因為呀媽最鐘意食魚生海鮮,所以叫黎試下泰國版嘅魚生,蝦夠凍,夠新鮮。但我本身麻麻地魚生,所以食左隻就停手。但平日對海鮮麻麻地嘅老豆反而話最鐘意食,仲差唔多成碟佢食晒😂😂尼間餐廳雖然第一次去,但個環境同氣氛都幾好,裝飾好多幾靚下! 雖然係呀媽推介話食泰國野,但結果係老豆反應最好話下個禮拜再黎食😂 😂
荃灣一向都好多野食,而且選擇又多。

不過,好在屋企人唔簡飲擇食,所以每次都係我或者家姐話事。

由於第一次食,我哋就叫左啲推介菜同啲大路野
椰汁海鮮飯

份量岩岩好,一家四口一人一碗。
生蝦

但我本身麻麻地魚生,所以食左隻就停手。

雖然係呀媽推介話食泰國野,但結果係老豆反應最好
話下個禮拜再黎食😂 😂
Type of Meal
Dinner
椰汁海鮮飯
2020-01-06 97 views
食物份量好多,好正夠食,又唔會好貴,價錢中上。我哋叫左好多野食✌🏻泰式羊腩咖哩煲,本身少食羊,依個口感好軟。✌🏻太陽蝦餅都幾好味,甜甜好易入囗✌🏻原隻泰式香茅燒雞,好香,望住啲油落燒雞到,金光閃閃,好吸引,肉比較厚,就咁食味道可能會淡,點醬就一流。✌🏻冬陰公海鮮火鍋,足底,好多海鮮,湯底酸偏辣幾過癮,海鮮都新鮮。✌🏻百鳥歸巢,雞肉同腰果好夾,食過想再叫,不過要趁熱,凍左就冇咁好味。✌🏻橄子沙冰:唔錯甜甜地,有當地嘅味道

食物份量好多,好正夠食,又唔會好貴,價錢中上。
我哋叫左好多野食

✌🏻泰式羊腩咖哩煲,本身少食羊,依個口感好軟。

✌🏻太陽蝦餅都幾好味,甜甜好易入囗

✌🏻橄子沙冰:唔錯甜甜地,有當地嘅味道

2019-09-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 泰式咖哩海鮮雜錦
  • 泰王香茅燒雞
2019-12-24 886 views
依間餐廳都近近地鐵站,環境休閒坐位舒服,唔會話迫住坐咁,食物份量又多,好啱成班人一齊聚會,襯聖誕去食火鍋暖下聚下都正阿,果日見到好幾班人聚會成抬野食,好幸福。泰式羊腩咖哩煲:羊味道上冇咩蘇味,甚至食落都唔覺似羊肉,好香又夠入味,肉質上好咬口,熟度合適,我就覺得幾好食。太陽蝦餅:好大份,原本以為會好濟,但食落唔會話好濟肚🤣味道反而甜甜地幾清新,我自己一個不知不覺就食咗好幾塊。百鳥歸巢:入邊有雞肉辣椒同埋腰果,我就幾鍾意食,因為味道好入味蕾,辣辣地酸酸甜甜,而且個鳥巢係食得,底部放有芥蘭菜葉,食落似紫菜,好有驚喜,好似成盤都食得咁。冬陰公海鮮雜錦火鍋:份量好足,有好多唔同種類嘅海鮮,而且海鮮很新鮮,唔會有魚腥味,冬陰公湯底味道入味,係心目中既味道,有少少偏辣,抵食!原隻泰式香茅燒雞:睇住佢係我哋面前燒,暖笠笠好過癮,燒熟之後可以揀就咁用手自己食,或者叫廚房幫我地切開,咁我哋就切開食,另外配一個甜酸醬,味道不過不失,都幾好。芒果沙冰:呢款芒果甜甜地,大眾好易接受,不過可惜冇芒草肉,但也不錯。橄子沙冰:椰汁都係偏甜,但味道都唔錯啊,我自己都飲得晒。

泰式羊腩咖哩煲

太陽蝦餅

百鳥歸巢

芒果沙冰

橄子沙冰:椰汁都係偏甜,但味道都唔錯啊,我自己都飲得晒。
橄子沙冰
百鳥歸巢
芒果沙冰
橄子沙冰
  • 泰王香茅燒雞
2019-12-22 93 views
一多人的聚會,我就好怕做搞手約餐廳,因驚大家唔滿意或唔岩食,今次朋友話叫我book 亞萊嘜嘜,我話好呀,未食過,最緊要座得舒服大人小朋友都開心。我地一行八人有大有細緊係一早訂位啦,仲要張bb 櫈, 侍應都安排得幾好比左一邊的位置我地大家好滿意。因自成一角冇人阻擋我們吹水。侍應介紹我們食,,6人餐,睇完後覺得都好每樣都各自有喜歡食的,加上唔洗煩再諗食咩。個明爐烏頭魚湯汁滾住,魚肉吸哂湯汁好入味必點。最後每人都爭食的一定係個芒果 糯米飯。

個芒果 糯米飯。

2019-12-16 82 views
今日和女朋友去荃灣激安朝聖,題外話就係剛剛新開嘅激安真係好多人,行完之後同女友去搵食,我有一間野其實我一直都想試,但經常忘記咗,所以今次特意提起,就是千色店旁,大家樂樓上嘅亞萊,睇過OpenRice知道佢原來元朗都有分店,好快就入去啦,睇餐牌下午茶真係好抵食,我叫咗個泰式無骨豬手飯,我女朋友叫咗個拍靚咖喱魚柳飯,未試過拍靚咖哩所以特登試吓,無骨豬手飯好味,抵食夾大件,至於我女朋友魚柳飯,魚柳就好正常,至於個咖喱汁正,偏甜少少,非常適合送飯,總結兩個人食咗唔使$90,抵食兼好味,值得推介

無骨豬手飯
拍靚咖喱魚柳飯

無骨豬手飯
拍靚咖喱魚柳飯
2019-12-08 87 views
【 2人餐】🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹【蒜香包】睇到都覺得吸引, 勁香蒜蓉味,整到成條金磚咁, 食到落口都好脆口👍🏻👍🏻🏹【泰式鳳爪】食左一兩啖覺得好怪,同平時食開個啲味唔同, 之後無再食🙁🙁🏹【冬蔭公湯】香味好出,唔太辣,不過啲香料多過啲餸,飲到成口都係渣, 蝦都好新鮮🍤🏹【咖喱倉魚】個咖哩汁幾好味, 小編仲拎左個蒜蓉包條魚仲可以硬過柴魚🧐🧐🧐🏹【馬拉盞炒時菜】味道唔差, 但咸左少少😛🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
【 2人餐】
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
🏹【馬拉盞炒時菜】味道唔差, 但咸左少少😛
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
2019-12-02 742 views
行完全港最高的大帽山,欣賞了醉人美麗日落後一行九人來到荃灣覓食。🈶山友提議食泰菜,於是來到亞萊嘜嘜,還記得之前食過元朗分店也不錯。到了餐廳,肚餓關係,秒點了香芒酸辣鱸魚紅咖哩羊🐑腩煲配農夫包亞萊麥勢特式蒜香包泰式小食五味拼盤,有蝦餅,春捲,南瓜🎃餅,🐟餅金柚鮮蝦沙律冬陰公海鮮湯香芒黑白糯米飯泰式海鮮咖哩馬拉盞椰菜苗芒果沙冰,石榴沙冰,木瓜沙冰這裡的菜份量足,金柚鮮蝦沙律的柚肉清甜肉飽滿,冬陰公海鮮湯熱烘焙,微酸辣。來這裡必吃蒜香包,磚塊形狀,金黃色,咬一口外脆內鬆軟,如蒜香味濃點就更完美。紅咖哩羊🐑腩煲配農夫包到,好有氣勢,好大碟,賣相吸引,食落去🈶驚喜喔,羊肉吾蘇,因為比咖哩味淡化了。農夫包口感佳。吃過肉,要食下馬拉盞椰菜苗,炸醬好香,有鑊氣,菜苗青綠帶微甜。飲料方面,芒果沙冰是比較出色的,有果香和清甜。晚餐的最後當然少不了甜品,香芒黑白糯米飯,望主熱煙飄逸的甜品,嘴裡唾液就不禁持續分泌,黑糯米比白的比較香,而芒果入口即融。

到了餐廳,肚餓關係,秒點了
香芒酸辣鱸魚
紅咖哩羊🐑腩煲配農夫包
亞萊麥勢特式蒜香包
泰式小食五味拼盤,有蝦餅,春捲,南瓜🎃餅,🐟餅
金柚鮮蝦沙律
冬陰公海鮮湯
香芒黑白糯米飯
泰式海鮮咖哩
馬拉盞椰菜苗
芒果沙冰,石榴沙冰,木瓜沙冰

飲料方面,芒果沙冰是比較出色的,有果香和清甜。

• 蒜香包
2019-11-30 84 views
亞萊嘜嘜 #荃灣好耐之前已經聽過呢一間泰國餐館,雖然本店係元朗嗰間,但咁啱係荃灣見到,所以決定試一試!果然冇失望!嗰日晏晝去所以食咗佢嘅午市套餐。無骨海南雞拼豬手飯$58 $58來講份量都算幾大,而且海南雞的確幾滑,不過略嫌佢豬手未算最淋,但係整體調味都唔錯。而且仲有兩隻醬料提供,分別係泰式酸辣醬同埋一隻酸酸地有啲檸檬皮係入面嘅汁。另外佢嘅飯並唔係一般嘅油飯,而係黃姜飯,有淡淡嘅姜味,無油飯咁油,都唔錯。黃咖哩牛脷飯 $50咖哩份量同樣好多,而且製作都好認真,入面除咗有牛脷之外仲有薯仔蕃茄洋蔥同埋青椒,全部配料都有炒香。不過如果薯仔可以細粒啲人啲咖喱味更加入到去就好,而家雖然薯仔都已經煮到好粉,但係入面就冇乜味。另外啲牛脷係粒切,每一舊都幾大,所以咬落去都好滿足,不過就唔係超級淋嗰隻,而係有少少咬口。另外加咗$10要杯紅豆沙冰同埋$12 芒果沙冰。紅豆沙冰就真係麻麻,啲紅豆係一粒粒仲好硬,成杯野都淡茂茂。不過芒果沙冰就唔錯,好香芒果味,似係芒果乾嗰一隻味,整體來講其實都幾抵食,而且味道都唔錯!味道:4.1/5性價比: 4.2/5
亞萊嘜嘜 #荃灣

無骨海南雞拼豬手飯$58

黃咖哩牛脷飯 $50

整體來講其實都幾抵食,而且味道都唔錯!

味道:4.1/5
黃咖哩牛脷飯
  • 無骨海南雞配豬手飯
  • 黃咖喱牛脷飯
2019-11-22 62 views
聽講食好野可以放鬆心情,所以約咗幾個fd黎呢度聚舊傾吓計,環境都算乾淨,空間大,唔洗就住坐。我地叫咗個泰式咖哩海鮮雜錦,唔係講笑,淡淡濃郁,都叫做大份,一個人食唔哂,最岩一班朋友share。跟住我個朋友揀咗個望落幾有特色,而其他餐廳冇嘅泰式皮蛋蝦餅,蝦餅就食得多啦,上面加咗皮蛋真係未試過,發現點落酸辣醬毫無違和感,推介推介!

2019-11-12 100 views
又到了週末,今天跟家人一起來了荃灣逛逛街,行街前先來個午膳,隨機入了這間亞萊嘜嘜。既然是吃泰國餐,多數我都會點炒金邊粉,今次我就點了雞肉炒金邊粉,午市套餐包一杯熱飲,我們還另外加錢點了炸蝦餅拼魚餅。蝦餅及魚餅炸得鬆脆彈牙,非常香口,不過魚餅的香茅味有點重,如果不太喜歡香料味的人可能未必會喜歡。因為太開心及肚餓,所以當記得影相的時候,其實已經跟家人開心share了一點,自己又吃了一點,但可以見到碟上仍有份量很多的金邊粉,好似沒有吃過一樣。除了份量多之外,金邊粉的味道也很不錯,茄汁味也很重,加上點點的青檸汁,酸酸甜甜很開胃。撈上旁邊的花生碎,吃到會突然有點咬口。金邊粉煙韌彈牙,炒得香且入味,但又不會好鹹,所以都幾好吃的。雖然只是隨機入的餐廳,但能找到驚喜,都是很令人快樂的。

雖然只是隨機入的餐廳,但能找到驚喜,都是很令人快樂的。
2019-11-09
2019-11-11 68 views
今日同呀妹慶祝畢業嘅大日子🥳🥳 成家人拉大隊去荃灣食好西,唔經唔覺呀妹已經讀左成4年U , 仲要成功畢到業,唔洗retake 😆 真係可喜可賀 呀妹最鍾意食東南亞野,所以我訂左尼間餐廳食飯去慶祝下佢嘅大日子尼間餐廳未試過,但係睇某社交平台推介過,見到幾吸引🤔所以試一試係咪咁正我哋一共叫左5/6 樣菜,D味道都幾惹味,D香料好香下青檸魚- 看似奇怪配搭,但食左味道好香 好fresh ! 如果夏天食,應該會仲正柚子沙律- 本人最鍾意尼個菜本身都超鍾意食柚子,所以十分推介俾柚子Fans 😆😆最後,黎到甜品時間泰式拼盤- 可以一次過試晒咁多樣野🤩岩晒我尼D心大心細嘅人😂😂試晒全部,我比較鍾意食千層糕,好煙煙韌韌呀妹同屋企人都好鐘意尼間地道餐廳,大家都好滿意😆😆 個服務員都好好人,見到我地自拍緊,都會主動行過黎話洗唔洗佢幫手幫我地影相👍🏾👍🏾👍🏾
今日同呀妹慶祝畢業嘅大日子🥳🥳
成家人拉大隊去荃灣食好西,

我哋一共叫左5/6 樣菜,D味道都幾惹味,D香料好香下

青檸魚- 看似奇怪配搭,但食左味道好香

好fresh ! 如果夏天食,應該會仲正
沙律

柚子沙律-
本人最鍾意尼個菜
本身都超鍾意食柚子,所以十分推介俾柚子Fans 😆😆

最後,黎到甜品時間

試晒全部,我比較鍾意食千層糕,好煙煙韌韌

呀妹同屋企人都好鐘意尼間地道餐廳,大家都好滿意😆😆

沙律
  • 泰式甜品拼盤
2019-10-27 89 views
泰國菜成日食,但泰北菜都係第一次試,都幾特別有新意🤤🤤首先有呢個脆脆泰嘜麵,呢個仲會配埋一個泰國咖喱。呢個面係類似油面咁,然後會有啲脆脆,可以加埋通菜一齊撈咖哩食,好惹味得黎呢種食法都好特別。原隻泰王香茅燒雞,店員會係客人面前點火燒隻雞,都幾有特色。然後會幫我地切件,睇落去平平無奇既雞,食落好有驚喜,外脆內滑,好高質!泰式潮爆炸鮮魷,鮮魷串住係條鐵枝度,不但只,下面成隻碟都係鮮魷,份量絕對唔少。而且炸得都好香,好彈牙,點埋個秘製汁係更加正🤪呢個係我最愛既一道菜,皇家米粉餅配大蝦,個米粉會炸到好香好脆,而且味道係甜甜酸酸,有口感得黎都好好味!最後仲有冬蔭公海鮮湯,個湯好濃,飲落都幾辣下,入面好多海鮮好正!最後叫埋芒果糯米飯,超級滿足
泰國菜成日食,但泰北菜都係第一次試,都幾特別有新意🤤🤤

最後叫埋芒果糯米飯,超級滿足
2019-10-17 1122 views
水燈節,唔知大家有無聽過啦~~~朋友間提到泰國過水燈節(類似中國中秋節),太令我羨慕啦~畢竟信義妹都有一段時間無遠遊啦~~~ 朋友細心就話不如係香港都感受一下水燈節吧~~~ 唔駛都有? 好喎~~~按時到餐廳,泰式報置已經吸睛。大家亦都可以係小旗寫上願望插係花中許願。 脆脆泰嘜麵 $98 水燈節就梗係要食下啦~先有脆脆闊麵,油麵,酸菜,通菜相拌。酸菜係自家醃制,唔會太酸,配上咖哩汁更多一種清甜味。醬汁係咖哩汁, 內裡有嫰滑雞肉,惹味之餘,又不會蓋過雞肉鮮甜。 皇家米粉餅 $108 初初諗住米粉餅會係似蔥油餅,成圓扁狀,但上枱是一座炸了的米粉山。哇~正啊~ 初初諗住會無咩味的,但原來橙色的米粉係帶點點酸甜,十分開胃。配上掛滿酸甜醬的大蝦更開胃醒神。大蝦蝦肉結實不霉,酸甜醬汁亦都無蓋過當中的鮮。但呢個係要快速食架,一隔得耐就會淋曬唔好食架啦~~~ 原隻泰皇燒雞 $288 一個不論視覺跟味覺都享受的菜式~ 上枱的時候會即席再烤一次,香茅與香料燒起來香氣撲鼻。燒雞即使再燒多次都仍然嫰滑多汁,唔會乾曬。配上自家醬汁,令味道更上一層樓。 泰式潮爆炸鮮魷 $188 呢道菜好玩又好食,

脆脆泰嘜麵 $98

皇家米粉餅 $108

原隻泰皇燒雞 $288

泰式潮爆炸鮮魷 $188
呢道菜好玩又好食,喜歡香口的不能錯過。魷魚圈會一串串起來,而較大的魷魚圈或者魷魚鬚就會放係碟上。當你要夾串起魷魚圈時,係要有技巧的啊~~~朋友間不妨比試一下,邊個筷子功好~~呵呵~~ 鮮魷炸得恰當唔會好似食橡筋咁。當中更有辣椒,香料等,見到就已經流口水。醬汁對於唔食辣的會帶點嗆,但對嗜辣的信義妹來講,辣度夠,酸味足,惹味之餘,更能配出鮮魷的鮮。

冬陰公海鮮湯 $168

信義妹愛飲冬陰公湯,但要遇到好飲的冬陰功並不多。今日終於遇上了。絕配比例的酸辣味,配上時令海鮮,加添多一重鮮甜味。

芒果糯米飯 $65

一 個美好的甜品能為一餐畫上完美句號。芒果糯米飯,不失為一個泰式甜品的首選。黑白糯米配上椰醬,軟糯香滑。甜度正好,芒果香甜多汁。

紅肉火龍果沙冰 38
 用新鮮紅肉火龍果打製而成,無添加糖,清甜,配以香料重的泰菜係一個適時的選擇。

下次要試埋泰式柚子鮮蝦沙律~~~

地址
荃灣青山公路163-174號昌耀大廈2
2019-10-14
  • 紅肉火龍果沙冰
  • 皇家米粉餅
2019-10-16 133 views
一班朋友相聚,總想有一個坐得舒服、食物又好食的地方,舒舒服服地一邊食一邊傾,才可以盡興。我們幾個朋友都喜歡吃泰菜,而這間亞萊嘜嘜是一位住元朗的朋友推介,說元朗的總店十分好味,老闆是泰國人,味道正宗,保證我們一定愛上。但又無理由要大家山長水遠去元朗,剛好不久前亞萊嘜嘜在荃灣開了分店,近地鐵站,附近又有巴士站及小巴站,交通方便,作為朋友聚一聚的地點,確實不錯。亞萊嘜嘜位於大廈2樓,樓下是大家樂。在大家樂的樓層,已經放置了泰國傳統裝飾,亦有大大個亞萊嘜嘜招牌,見到這個招牌即是找對地方了~~~~~~餐廳內空間感足夠,枱與枱中間亦有空間,坐得好舒服,重要的是一大班朋友傾談如果太大聲,都不會影響到隔離枱。店內有2邊梳化位有窗,可以望到街景。不過我們今次有6個人,坐不到梳化位了。 來到餐廳時,朋友也是剛剛坐下,還未齊人,大家先叫杯飲品,人齊才落單。店員推介可以試一下生果沙冰系列,由新鮮生果做。我望下Meun,被一杯紅色飲品吸引,是紅肉火龍果沙冰($38)。紅肉火龍果含抗氧化的營養素,還可以延緩衰老。雖然凍飲對身體不太好,但加入可以抗氧化的紅肉火龍果,即時罪惡感大減~~~~~~飲品好快上枱,嘩~~~顏

飲品好快上枱,嘩~~~顏色鮮艷,呷一啖,十分冰涼,除了冰外,還夾有啖啖果肉,果然是由新鮮生果打成,味道清清地,不會過甜,沒有加糖水,之前僅有的罪惡感全部清除~~~~~~
剛入門口時,見到門的右邊放了一隻船,船上放了水,有花浮在水上,我以為是店內的裝飾。
剛好店員跟我們介紹,原來11月是泰國的水燈節,當地人會放水燈許願。
剛好老闆是泰國人,就將放水燈這傳統放在店內,跟客人一齊高興一下。
客人可以問店員拿一枝旗仔,寫上心願,再插上花上。
原來除了放水燈外,店內亦有幾個菜式是配合水燈節推出,期間限定。那就要試下喇﹗
皇家米粉餅配大蝦 $108

外表是普普通通,旁邊有三隻大蝦,本來都不抱任何期望。但上菜時店員吩咐一定要快食。吓???難道會過期嗎?當然我們大家都肚餓了,待大家的相機吃完,都準備開餐。

看似平凡的一道菜,卻帶來驚喜。中間是米粉,有的炸過有的沒有,脆卜卜十分香口,入口有不同層次。米粉已經伴有紅色的醬汁,甜中帶酸,甜酸的比例剛好,酸酸甜甜十分開胃,好容易食上癮。

大蝦新鮮,蝦肉彈牙,外層沾上開胃醬汁,真想連殻一齊食。

泰式潮爆炸鮮魷 $188

擺盤跟餸名一樣 - 「潮」。鮮魷原隻切成一圈圈,炸完再一整串掛在架上,食的時候,用少少技巧取出,而在下層即碟上,有辣椒、炸蒜、香葉及香茅,內裡收藏了魷魚鬚,有尋寶的感覺。
鮮魷外層炸得香脆,內層肉質彈牙且鮮味,沒有用過多醃料,主要用鹽,估計是不想蓋過鮮魷原本的鮮味。旁邊伴有醬汁,是辣味的醬汁,個人認為有相當的辣度,好辣者必試。

原隻泰王香茅燒雞 $288

這一隻燒雞要早一日預訂,朋友早一日就安排好。

上枱時,燒雞吊在碟上,下面舖滿香茅及其他香葉香料等,店員之後會點火燒雞。這樣可以讓雞沾上一層淡淡的香料味。

燒完後,客人可以選擇自己動手撕雞,或是由廚房幫忙斬件。我們今次人多,當然斬件方便一點啦﹗
雖然雞在上枱前已在廚房烤熟,到上枱時又燒一次,肉質仍然保持鮮嫰,入口好滑,絕對沒有因為再燒而變得「鞋霎霎」,皮還十分酥脆。

雞肉本身有鮮味,但旁邊亦有醬汁可以沾,甜中帶少少酸,沾上醬汁的燒雞又是另一種風味。

脆脆泰嘜麵 $98

有一部份較粗的麵已炸脆,中間較幼的麵是烚熟,軟硬適中。旁邊伴有切碎了的通菜及泰式酸菜。
淨食麵當然沒有什麼味道,不過拌著泰式酸菜一起食,卻是十分惹味,酸菜的酸味增加食慾。
除了伴酸菜,當然少不了泰式咖喱。咖喱汁內有雞件,雞肉嫰滑。咖喱汁香味濃,不會過辣,而加了咖喱汁的麵,入口有酸菜的酸味、咖喱汁的香味、炸過的脆麵及較軟身的幼麵,多重口感,令人回味。

除了一些期間限定的水燈節菜式,一班泰菜迷當然會點其他必食菜式啦﹗﹗﹗

冬蔭功海鮮湯 ($168/大)

去食泰菜,沒有理由不點冬蔭功湯。
湯上枱後店員會點火,保持湯的溫度。湯中用料十足,蝦、青口、魷魚等海鮮都有,酸辣度配合剛好,配合海鮮的鮮味,入口味道富豐,不會嗆喉。

香芒黑白糯米飯 $65

通常芒果糯米飯都是只用白糯米或黑糯米,但亞萊嘜嘜就用了雙色糯米同時上碟,黑白配,面層蓋上椰汁,賣相頗吸眼球。
糯米微熱,軟綿綿,入口煙韌有咬口。芒果甜中帶微微的酸味,配上香甜及充滿椰香的椰汁,味道配搭得得宜,不會過甜。
2019-10-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 香芒黑白糯米飯
  • 冬蔭功海鮮湯