2023-04-14 227 views
這店在這區算係中價午餐,公司三文治配薯條係我嘅至愛。鍾意三文治同薯條都係即叫即整,午餐都有送餐服務,上枱嘅食物都是它該有的温度。可惜佢哋搬去環球大厦啦~今日差點就miss左最後一次機會,之後我嘅lunch又少左一個好選擇。希望你哋新舖生意興隆。
這店在這區算係中價午餐,公司三文治配薯條係我嘅至愛。

希望你哋新舖生意興隆。

2023-01-10 622 views
同友人想找舒服地方坐下傾計,決定去呢間每人也叫左All day breakfast $102炒蛋好滑,煙三文魚好香,牛角包好軟熟,蕃茄好鲜甜,雞肉腸有2條,沙律菜新鮮,整體份量也足以令人飽
同友人想找舒服地方坐下傾計,決定去呢間

每人也叫左All day breakfast $102

2022-12-20 470 views
特快自選套餐就好像兩餸飯咁A款食物選一項當天有蛋餅,茄子和雜菜我選的黃薑汁雜菜,汁較杰但味道可以B款食物主要是肉類可選一項當天有兩款雞,鴨胸,魚我選的魚小小一片,好普通的食材,但個汁調味唔錯可配白飯,意粉,薯蓉薯蓉好滑套餐跟熱飲,杯奶茶幾好整體問題是不夠熱,普通一餐外賣午餐還可以,但性比價不高
特快自選套餐就好像兩餸飯咁
A款食物選一項
當天有蛋餅,茄子和雜菜
我選的黃薑汁雜菜,汁較杰但味道可以
B款食物主要是肉類可選一項
當天有兩款雞,鴨胸,魚
我選的魚小小一片,好普通的食材,但個汁調味唔錯
可配白飯,意粉,薯蓉
薯蓉好滑
套餐跟熱飲,杯奶茶幾好
整體問題是不夠熱,普通一餐外賣午餐還可以,但性比價不高
特快自選套餐
2022-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$69 (Lunch)
2022-08-14 1160 views
自助形式嘅餐廳,首先自己搵位,然後可以選擇用QR code 落單/去櫃檯落單,食物嘅選擇種類都算多,有三文治、意粉、肉類、沙律,沒有限坐時間。今次試咗千層肉醬闊麵,等候嘅時間比較長,職員送餐上來嘅時候已經聞到好香,薯蓉吱到呈波浪形,千層麵嘅表面芝士份量好足,焗至香脆,千層麵夾心肉醬份量好足👍🏻,食到少許蕃茄味。

2022-07-11 1087 views
我同朋友叫咗個二人餐,十分抵食!all day breakfast的牛角飽好好味,整份all day breakfast 有9樣嘢!好大份,好豐富!還有魚柳!魚柳不是cheap嘢!另外一份係黑醋鱈魚炒意粉,熱騰騰! 非常好味!二人餐有湯同麵包再加甜品!非常超值,抵食!其實吾俾跟湯麵包都ok,食唔晒!下次帶走!甜品有驚喜!有brownie同雪糕!brownie暖暖哋,還有nuts!又有coupon送!一定會再來!我見到佢啲外賣都好抵食,下次買返公司食!
2022-07-11
$75 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉
2022-06-28 801 views
今日第一次幫襯,叫左2餸飯餐,揀左豆腐同雞脾,要飯,嚟到後真係大開眼界,豆腐得一舊,仲要好細舊,雞脾又細隻,完全中左伏,咁都要56元,我問個職員可唔可以加錢叫多個餸,佢話冇架喎,然後我同佢反映返呢個所謂2餸飯完全好唔掂喎,啲餸咁少,邊夠食呀,得一舊咁細既豆腐,職員就答我:下?已經2個餸啦喎!之後我答佢哦!多謝晒,呢度應該係話2款餸,並唔係叫2餸飯,加10元叫朱古力,冇朱古力味,以後唔會再幫襯!超級中伏,真心極度難食!大家千萬唔好幫襯呢間垃圾cafe
2022-06-10 744 views
中上環區午餐時間找一間價錢不貴而食物又佳的餐廳實在不易。今日去了華懋廣場的Alfafa餐廳,雖然是自助買票式的,但食物質素絕不比大餐廳遜色。我們叫了一個二人套餐,包括主菜、餐湯、麵包、飲品及甜品,非常豐富。[全日早餐]🎉擺盤精緻,麵包烘得脆脆,加以炒得半熟的滑蛋,炸得香脆的魚柳,清新的沙律,色香味俱全,值得一讚👍🏻甜品brownie 配雪糕,錦上添花全個二人餐原價$199,上次食完送coupon, 今次減了$50, 折實$149,抵食美味👍🏻👍🏻

[大西洋鱈魚柳及有機蘑菇炒意粉]😍鱈魚柳肉質不錯,煎得香口。蘑菇味道清香,意粉明顯有❤️思,用牛油炒,此菜式健康又美味

2022-06-02 581 views
餐廳採用自助形式,先自己搵位,可以用QR code或者去櫃檯落單,午餐時段有特別套餐,可以選小食和主食各一個(堂食$88,外賣$69),另外包一杯熱飲,期間限定送羅宋湯一碗。小食揀左煙肉蛋餅,呈長方體,鹹香味滲入蛋餅內,口感豐富。主食揀左烤冇添加激素雞腿(配野菌醬),揀左配意粉(亦可以選飯或者薯蓉),雞腿肉好嫩滑,而且冇激素,食得放心,野菌醬顏色似忌廉汁,食落去creamy,有少許野菌香,配合雞腿肉同意粉食好夾,意粉軟硬度適中,份量亦好多,男仔都食得飽。野飲叫咗熱檸茶,除咗幾片檸檬外,仲有成個茶包,茶味較濃,都係誠意之算。

2022-06-02
$88 (Lunch)
2021-11-29 1110 views
中上環返工,一到放飯時間,周圍都人山人海,有時唔想響外面同人迫同排隊,叫外賣帶返公司食都係一個好選擇。返工有時想食light d,alfafa嘅公司三文治係我經常會買嘅外賣之一。三文治入面嘅材料新鮮,係即叫即整,攞到返公司仲暖暖地,食晏時間由公司準備出發就響外賣app叫定外賣,去到就有得攞非常方便。呢個set lunch份量好充足,食哂成個餐都好飽,仲有餐飲,都係around $60,抵食。每次去staff都好好禮貌,抵讚。

每次去staff都好好禮貌,抵讚。
TakeAway
2021-09-23 829 views
之前去過樂富店,環境幾舒適。雖然中環店環境不及樂富店,但食物也不錯。點了pick and choose,可自選面包和3款配搭。選了牛角包,皮脆內鬆軟。直布羅陀雞肉腸、火腿扒和烤雞扒也很香,味道不錯。法式朱古力賣相很美,不太甜。感覺這餐廳有些像Delifrance。

法式朱古力賣相很美,不太甜。

感覺這餐廳有些像Delifrance。
2021-06-18 989 views
前陣子接女友放工後,在附近搵好野食,在網上搜尋一陣,最後選擇了女友最愛的西餐👍🏻-這間餐廳的環境都幾大,頭尾都是座位,提供多款主食、漢堡包、三文治、沙律、多士、飲品及甜品🤤我們點了店員推介的2人套餐,包括兩份主食、餐湯、餐飲及甜品,價錢只是$199,在上環的商業區來說都算便宜,值得推介👍🏻-2人套餐 $1991. 焗肉醬千層麵配薯蓉這個波浪紋的薯蓉焗得非常吸睛,而且內裏的水份充足,食落不會很乾,與千層麵的口感很搭,配埋肉醬及融化了的芝士來吃,簡直是一道邪惡的美食🤤-2. 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉鱈魚柳煎得皮脆肉嫩,魚味香濃😋店家將蘑菇、照燒汁和意粉一併炒過,意粉吸收了鮮甜的菇香味,和魚柳的味道都幾夾,整體很不錯😋-3. 番茄雜菜湯這個湯有很多茄蓉和蔬菜,很真材實料,味道甜甜酸酸,很開胃😋-4. 沙律(跟餐加$13)沙律用了羽衣甘藍,蘋果片及芝士片作配搭,爽脆口感,清新又健康👍🏻-5. 凍法式朱古力和凍綠茶牛奶2杯飲品各自的味道都濃而不甜,餐後飲番杯零舍正👍🏻-6. 朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕朱古力蛋糕是熱的,配冰凍的雪糕來食,冰火的口感非常刺激😆-7. 馬卡龍(朱古力味)(跟餐加
2人套餐 $199
1. 焗肉醬千層麵配薯蓉

2. 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉

3. 番茄雜菜湯
這個湯有很多茄蓉和蔬菜,很真材實料,味道甜甜酸酸,很開胃😋
番茄雜菜湯

4. 沙律(跟餐加$13)
沙律(跟餐加$13)

5. 凍法式朱古力和凍綠茶牛奶
2杯飲品各自的味道都濃而不甜,餐後飲番杯零舍正👍🏻
凍法式朱古力和凍綠茶牛奶

6. 朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕
朱古力蛋糕是熱的,配冰凍的雪糕來食,冰火的口感非常刺激😆
朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕

7. 馬卡龍(朱古力味)(跟餐加$9)
馬卡龍表面光滑、外脆內軟、夾著幼滑的朱古力醬,絕對是女士的最愛😋
番茄雜菜湯
大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉
沙律(跟餐加$13)
2021-06-15 695 views
約了朋友周日去中環海濱公園chill一chill,去之前諗住醫飽個肚,經過華懋廣場二期望到呢間西式餐廳,食物賣相幾吸引☺️價錢又唔貴,就試試啦!——————————🔸烤無添加激素雞腿配野菌醬+拿坡里汁燴肉丸及直布羅陀雞肉腸 配薯蓉我地叫左個二人餐,一來到真係比個份量嚇倒,菜式滿滿一碟完全唔姑寒!雞腿食落好香亦唔會醃得過咸,配上咸香的野菌醬,非常夾!燴肉丸和雞肉腸頗有IKEA餐廳的感覺,薯蓉壓得很滑,配上酸酸的汁,十分開胃😋🔹越式煎香茅豬扒+日式照燒大西洋鱈魚柳配有機鮮磨菇香茅豬扒好厚身,所以食起來不太夠味,而表面煎得很香,很有香茅味,真是平時越式餐廳的味道☺️而鱈魚柳都大大塊,肉質不會太淋,食起來鮮中帶口感~~ 因為呢兩個餸比較乾,所以建議大家問侍應拎啲汁啊!醬汁會是野菌醬,同樣超濃郁菇味,好夾😋😋🔸綠茶牛奶+莫加牛奶咖啡+心太軟配雪糕今餐最驚喜就是這裏的特飲和甜品❤️甜品是心太軟配雪糕,真是有流心的效果,朱古力味好濃郁,不會太甜,正!而兩杯飲品好濃好足料,未飲已聞到陣陣的咖啡和抹茶香‼️ 上面的奶泡打到滿滿的,飲落很順滑,滿足感爆燈!

——————————

🔹越式煎香茅豬扒+日式照燒大西洋鱈魚柳配有機鮮磨菇

🔸綠茶牛奶+莫加牛奶咖啡+心太軟配雪糕

2021-06-03 2976 views
星期六下午嘅中環同平日好唔同,人流少咗好多,靜好多,悠悠閑閑食個週末午餐~Alfafa Cafe係半自助形式,先點餐丶俾錢,將個buzzer放喺枱面上嘅指定位置,店員就會送餐,特別要讚呢度嘅店員都好友善👍🏻二人餐 $199有湯丶自選2款主菜丶甜品丶飲品,呢個組合都幾抵!alfafa 超級沙律 加配 $13睇落細細碗,但內容好有益,有羽衣甘藍、蘋果片丶車厘茄、杏仁片丶藜麥大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉 (原價 $92)鱈魚柳肉質細嫩,而照燒汁炒意粉較重味,呢個配搭幾好!未來漢堡配薯條 (原價 $128)好鍾意個包有脆邊!仲有牛油果,味道更多層次。之前已經試過Beyond Beef,肉質係做到好似,只係肉味爭少少,凍咗就會豆味偏重,所以一定要趁熱食!Iced Mocha + $9Iced Cappuccino + $9朱古力蛋糕配雪糕點餐時店員會主動提出甜品後上,食完主菜後,通知佢哋就ok~ 熱Brownie配雲尼拿雪糕,件Brownie朱古力味濃,又有合桃碎,好味!蜜桃撻 加配 $16放假嘅胃口特別好,仲俾件蜜桃撻吸引到,食埋就更滿足!

二人餐 $199
有湯丶自選2款主菜丶甜品丶飲品,呢個組合都幾抵!
alfafa 超級沙律
alfafa 超級沙律 加配 $13
大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉
大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉 (原價 $92)
鱈魚柳肉質細嫩,而照燒汁炒意粉較重味,呢個配搭幾好!
未來漢堡配薯條
未來漢堡配薯條 (原價 $128)

Iced Mocha + $9
Iced Cappuccino + $9
朱古力蛋糕配雪糕
朱古力蛋糕配雪糕
蜜桃撻
蜜桃撻 加配 $16
放假嘅胃口特別好,仲俾件蜜桃撻吸引到,食埋就更滿足!
2021-05-29
  • 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇照燒炒意粉
  • Iced  Mocha
2K
2021-05-30 1312 views
位於 中環-華懋廣場第二期 的 "Alfafa Cafe" 因為抵食, 所以才介紹 ~Alfafa 超級沙律配煙三文魚配欖油多士 $78 : 沙律有多種蔬菜 , 包括有 牛油果、羽衣甘藍、西蘭花、蘋果、車厘茄、奇亞籽、三色藜麥 , 並配以檸檬奇亞籽汁 ; 加上肥美的煙三文魚 , 實在是充滿田園風的salad , 凊新健康 , 味道也不錯 ~餐湯 : 南瓜甘荀湯 , 味道濃郁清香 , 溫度適中 , 好飲 ~焗肉醬千層麵配薯蓉 $88 : 賣相OK, 肉醬的味道算是濃香 , 整體味道也是中規中矩 , 薯蓉都夠薯味 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2021-05-25 289 views
陪朋友試完婚紗,佢話要搵個地方食餐勁嘅,因為佢由尋晚開始冇食嘢🙈中上環食嘢不嬲都好貴,好彩俾我哋搵到呢間$199有二人套餐嘅Cafe。可以揀嘅嘢食都唔少羽衣甘藍沙律好多醬,完全cover到菜嘅澀味👍🏻Main course 我哋揀咗公司三文治同素食千層麵,公司三文治正正常常,千層麵側邊啲薯蓉超級好味😋由於我哋搞到四點幾先食第一餐,食完二人餐之後都好似唔係好夠飽,於是我哋嗌多個茶餐🙈茶餐意粉嘅份量都唔細,食埋就真係飽到晚餐都唔使食。呢個係套餐跟餐嘅甜品,Brownie配雲呢拿雪糕。舊Brownie好重朱古力味,而且仲暖暖哋添!臨走先見到個蛋糕櫃,蜜桃撻個樣睇落唔錯,買咗兩隻返屋企做宵夜😆
陪朋友試完婚紗,
佢話要搵個地方食餐勁嘅,
因為佢由尋晚開始冇食嘢🙈

中上環食嘢不嬲都好貴,
好彩俾我哋搵到呢間$199有二人套餐嘅Cafe。

可以揀嘅嘢食都唔少

羽衣甘藍沙律好多醬,
完全cover到菜嘅澀味👍🏻

Main course 我哋揀咗公司三文治同素食千層麵,
公司三文治正正常常,
千層麵側邊啲薯蓉超級好味😋
由於我哋搞到四點幾先食第一餐,
食完二人餐之後都好似唔係好夠飽,
於是我哋嗌多個茶餐🙈

茶餐意粉嘅份量都唔細,
食埋就真係飽到晚餐都唔使食。

呢個係套餐跟餐嘅甜品
Brownie配雲呢拿雪糕。
舊Brownie好重朱古力味,
而且仲暖暖哋添!

臨走先見到個蛋糕櫃,
蜜桃撻個樣睇落唔錯,
買咗兩隻返屋企做宵夜😆