2023-07-31 1253 views
下午茶由2:00pm 開始,有A-M多款茶餐可以揀,由輕食三文治餐 🥪 ,或者飽肚D 嘅粉面飯都有 🍜 🍚,仲包一杯熱飲,凍飲加$3!  📌 炸雞髀配花生醬西多士 (半份) $39🍗 下午茶炸雞髀通常都係配炸薯條,但亞金有得配西多士,一次可以滿足2個願望😍炸雞髀係生炸髀,外皮香脆,入面雞髀肉勁juicy多汁! 西多士炸到金黃色,入面搽滿花生醬,再配埋糖漿同牛油 🍯 🧈雖然邪惡,但真係停唔到口!📌一字骨肉骨茶配白飯 (可選米粉) $48 🥘肉骨茶就比較一般,湯底有D淡,冇咩藥材味,排骨好腍,不過煲得太耐,有D「鞋」😖

📌 炸雞髀配花生醬西多士 (半份) $39🍗

📌一字骨肉骨茶配白飯 (可選米粉) $48 🥘
2023-06-12 892 views
岩哂辦公室lunch食味道唔正宗 普普通通之選招牌叻沙 $65有蝦、蟹柳、魚片頭、魷魚圈、豆卜麵緊係揀一半一半湯底望落岩色水但味道一d都唔濃同正宗好大距離只可以講係一碗港式叻沙寧願食碗車仔麵仲開心一字骨肉骨茶 $65配白飯及油條如果呢到既叻沙普通咁呢碗肉骨茶仲普通又係望落好濃味食落好淡完全唔入味油條又凍又乾總結係適合放飯唔知去邊食食完即刻番公司之選—————————————-—————————————-
岩哂辦公室lunch食
味道唔正宗 普普通通之選

招牌叻沙 $65
有蝦、蟹柳、魚片頭、魷魚圈、豆卜
麵緊係揀一半一半

食完即刻番公司之選
—————————————-
—————————————-
2023-02-07 1268 views
之前金記做優惠買500蚊現金卷送50蚊,我哋幾個同事買左幾本,既然諗唔到食咩一於就去亞金到食順便用下啲現金卷.每次食飯揀食咩都要諗好耐,一時想食飯一時又想食麵😑越多選擇就越難揀(´▽`)咁岩見到呢到有個餐有飯又有喇沙😉岩唒有選擇困難症既朋友.亞金龍鳳配 $75有兩碗主食,一個甜品,主食分別係海南雞飯同喇沙,兩樣都係細細碗岩唒兩樣都想食少少既朋友。海南雞去唒骨,雞肉尚算嫩滑,油飯香但唔算好入味。喇沙湯底幾香濃幾有椰香味,如果再有多啲餸就更好😂甜品係紅豆涼粉豆腐花,我無食到比左同事食,聽同事講返話唔會好甜唔錯

亞金龍鳳配 $75

2022-10-17 1380 views
泰式料理裝潢氛圍奢華,菜色、擺盤相當華麗。=============================推:金錢蝦餅推:泰式米沙拉=============================平常很喜歡吃泰式料理(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)之前就一直在觀望這間。。。真的是各種海鮮吃到怕。。。🦐🦑🦞🦀️熟食區的料理也都很好吃。。。東西真的太多 照片都放不完。。。🤣🤣🤣可以先買餐卷或是用國泰卡更優惠喔。。。👍🏻-#泰式料理
泰式料理

裝潢氛圍奢華,菜色、擺盤相當華麗。
=============================
推:金錢蝦餅
推:泰式米沙拉
=============================
平常很喜歡吃泰式料理(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
之前就一直在觀望這間。。。
真的是各種海鮮吃到怕。。。🦐🦑🦞🦀️
熟食區的料理也都很好吃。。。
東西真的太多 照片都放不完。。。🤣🤣🤣
可以先買餐卷或是用國泰卡更優惠喔。。。👍🏻
#泰式料理
2022-10-13 894 views
推薦----------------------------巫泰式燒烤荷包蛋打拋豬肉豬肉飯泰式奶茶海鮮椰漿湯河粉豪華炸雞腿泰式鮮蝦河粉古法綠咖哩蜂蜜炸雞翅從外觀來看就非常有風格的一間店,有分為室內座位和戶外空間  帶有濃濃東南亞風格。進到裡面是使用素雅的牆面設計,令人彷彿來到另一個國度一般。當然餐點才次重點,而這裡的餐點從低單價到中價位都有,點了個把拋豬肉飯,味道著實不錯,有興趣可以看上一篇介紹。總之這裡之前很常經過,也看了很久,就來吃看看,味道果然不錯
推薦

豪華炸雞

泰式鮮蝦河粉

古法綠咖哩

蜂蜜炸雞

進到裡面是使用素雅的牆面設計,令人彷彿來到另一個國度一般。
總之這裡之前很常經過,也看了很久,就來吃看看,味道果然不錯
2022-10-04 619 views
#泰國菜外帶回家吃​天天吃便當真的會吃膩捏 😞好想給自己換換新的口味菜色但又一直猶豫到底要吃啥好呢?不如就來試試...我們家的道地泰國菜每道都是道地泰式作法 👈 😘------------------------------今日推薦#泰北酸酸肉⚜酸辣開胃 #銷魂酸辣雞⚜大小朋友都愛的 #炸物拼盤 ------------------------------當然還有更多其他經典美味
#泰國菜外帶回家吃

天天吃便當真的會吃膩捏 😞
好想給自己換換新的口味菜色
但又一直猶豫到底要吃啥好呢?

不如就來試試...
我們家的道地泰國菜
每道都是道地泰式作法 👈 😘

今日推薦
#泰北酸酸肉
⚜酸辣開胃 #銷魂酸辣雞
⚜大小朋友都愛的 #炸物拼盤
當然還有更多其他經典美味
2021-12-09 2913 views
疫情下未能出國,今晚特意來亞金南洋茶室回味一下馬來西亞檳城的食物。兩個人一口氣點了兩道菜、兩個主食、一個小食、兩個甜品加兩杯飲品。味道實在太好吃了!尤其個咖央多士確實無敵!牛油跟咖央的口味相當夾,吃一口已超級回味!另外最滿足的是個甜品(星加坡摩摩喳喳)。用料十足之餘,味道又不太甜!香芋丸、蕃薯丸、紅豆和涼粉通通都是我的至愛。真好!素菜叻沙滲滲(油面加米線)亦不是每間馬來西亞食肆有所提供,甚有驚喜!雖然我們點了很多食物,但全部給我們吃光,並沒有任何浪費。可見食物質素不錯!最後的那杯檳城白咖啡,為整頓的晚餐作結。值得一提的是:這裡服務一流,我和先生吃了那麼多的食物,埋單時竟然$300有找,實在划算。值得推介!
最後的那杯檳城白咖啡,為整頓的晚餐作結。

2021-12-05 1181 views
為左寫食評專登入會openrice。幾日前同朋友去食阿金,見個環境唔錯,客人頗多。我叫個香茅豬扒蛋飯另加左個小食拼。豬扒薄身入口一陣鬆肉粉味,之後先食到小小香茅味。雞翼正常有味我覺得可以,不過同枱朋友就話雞翼無味。蝦餅超彈牙,感覺落左唔小肥豬肉入去打,加醬汁食正。春卷咬落脆味道清淡得蔬菜味唔知係咪正常。奶茶好味,但係食完好「鞋」口。朋友叫個午餐飯(,飯一上枱份量岩女仕食。男人食量根本食唔飽。($6x個飯一杯飲品)望到隔離幾枱人都有人講啲食物無味,個個食到「拎」晒頭。上openrice見到咁多讚,更感失望。唔知係咪今次唔好彩啲廚失准。個人評價:感覺無下次。衛生、環境、服務都無問題。
為左寫食評專登入會openrice。
幾日前同朋友去食阿金,見個環境唔錯,客人頗多。
我叫個香茅豬扒蛋飯另加左個小食拼。
豬扒薄身入口一陣鬆肉粉味,之後先食到小小香茅味。
雞翼正常有味我覺得可以,不過同枱朋友就話雞翼無味。
蝦餅超彈牙,感覺落左唔小肥豬肉入去打,加醬汁食正。
春卷咬落脆味道清淡得蔬菜味唔知係咪正常。
奶茶好味,但係食完好「鞋」口。
望到隔離幾枱人都有人講啲食物無味,個個食到「拎」晒頭。
上openrice見到咁多讚,更感失望。
唔知係咪今次唔好彩啲廚失准。
個人評價:感覺無下次。
衛生、環境、服務都無問題。
  • 炸蝦餅
2021-12-04 832 views
係附近返工,見新開就同班同事上去試下菜,點左幾個飯餸,就一個一個黎點評下啦馬來咖喱牛腩飯先,啲牛腩ok嘅,夠淋,但係呢,我唔知馬來西亞人食咖喱係咪興食冇味?完全冇咖喱味,唔辣,唔咸,唔香,因為佢完全真係冇味,重有個飯,唔該你真係比多少少啦,我大拿拿比七十幾蚊食個lunch ,重少過下午茶,已經唔好味,重要唔飽肚。香茅雞翼配地道叻沙米線同香茅豬扒撈檬就叫ok啦,不過不失,不過同樣問題囉,啲雞翼冇入味。到小食炸蝦餅係ok嘅到個香茅豬扒呢個真係要講下,兩個字垃圾,衰過係超市買嗰啲華x 豬肉乾,完全拎得出黎重要比得客食嗰下利害,第一樣野乾過華x豬肉乾,一睇就知炸到過晒火啦,咁都出得?薄我都唔講啦,當你size 係咁,但大佬丫,真係炸到成條柴咁點食得落口丫,咬左兩啖我都放棄左。第二到個雞翼,哩個就冇炸到過火,但唔入味囉,啲肉冇味嘅,唔知係咪佢餐廳特色啦。總括黎講,我覺得唔值,裝修係幾靚丫,但野食唔好食,下次真係咪攪我。
到小食炸蝦餅係ok嘅

2021-12-03
$110 (Lunch)
2021-11-22 966 views
亞金南洋茶室就在公司附近, 所以也是我常到的食堂。 餐廳主打馬來西亞菜, 菜式種類不算多選擇,輕怡一字骨肉骨茶配白飯及油條$48、 輕怡檳城炒貴刁$48、 咖央多士$20、 凍即磨白咖啡$3、 熱即磨白咖啡。肉骨茶味道不算太濃,排骨和雞腳都好軟腍,油條香脆好味, 檳城炒貴刁夠鑊氣又惹味, 要推介每次都會點的咖央多士和白咖啡, 兩者都是幾好的。價錢抵食, 最緊要近我公司好方便👍🏻😄。   亞金南洋茶室地址: 觀塘偉業街180號Two Harbour Square地下F&B1號舖

價錢抵食, 最緊要近我公司好方便👍🏻😄。

亞金南洋茶室
2021-11-21
2021-11-21 631 views
今日到此是因為想去觀塘海濱行下.就見到此食星加坡菜又有下午茶就入來這集團式的餐廳!之前我已在Po Lam食過因覺得不錯買了疫情coupon.這里感到比較寬敞而且假日又不太多人會行入觀塘.所以想安安靜靜享受下.可選擇此處.果然不錯有回歸星加坡的感覺另外店員好貼身的服務.好有親切的感覺.加分下午茶可以試多些不同款式因夠經濟又多款式今日飲完這杯....胃口大開“檸檬薏米”里面加了糖冬瓜,好潤呀~~先品嚐...出名的海南雞.雞好有雞味好嫩滑!後加上細的肉骨茶!豬手好淋身超好味!最後成枱都係食物因實在性價比非常高忍唔住要叫這鮮牛油咖央多士加蕃茄米線欠缺了些甚麼??原因是它.必食朋友話要再食試早餐
今日到此是因為想去觀塘海濱行下.

就見到此食星加坡菜又有下午茶就入來這集團式的餐廳
!之前我已在Po Lam食過因覺得不錯買了疫情coupon

果然不錯有回歸星加坡的感覺
另外店員好貼身的服務.好有親切的感覺.加分

下午茶可以試多些不同款式因夠經濟又多款式

今日飲完這杯....胃口大開
“檸檬薏米”
里面加了糖冬瓜,好潤呀~~

先品嚐...出名的海南雞.雞好有雞味好嫩滑!

後加上細的肉骨茶!

豬手好淋身超好味!

最後成枱都係食物因實在性價比非常高

忍唔住要叫這鮮牛油咖央多士加蕃茄米線

欠缺了些甚麼??原因是它.
必食

朋友話要再食試早餐

2021-11-10 422 views
只係食左佢既海南雞喇沙麵,味道一般啦,不過勝在價錢合理,環境又幾舒服,等位時間又唔係好耐,所以我覺得呢間餐廳值50分,如果想快又想搵間坐得ok既餐廳,不徬考慮下呢間😬
2021-10-23 594 views
九龍灣海濱經過可一試嘅餐廳⋯香茅豬扒撈檬 $59佢嘅撈檬真喺唔錯,越食越開胃,而佢嘅豬扒都唔喺乾身嘅,幾重香茅味。香煎雞扒馬來椰漿飯 $60我對佢一般般,原來喺將椰漿汁飯撈埋一齊,濕濕地又唔喺湯飯,口感一般般,但佢嘅雞扒都幾有肉汁。鮮牛油咖央多士 $20最愛佢嘅鮮牛咖央多士,有牛油嘅滑,亦有咖央嘅香,食落去香滑爽,樣樣有齊😋 所以好夾,好好食。跟餐 熱南洋奶茶似普通奶茶😏佢出餐都好快,想食越食,都可以一試嘅,當然喺經過去食,而唔喺專登去。
九龍灣海濱經過可一試嘅餐廳⋯

香茅豬扒撈檬 $59

香煎雞扒馬來椰漿飯 $60

鮮牛油咖央多士 $20

跟餐 熱南洋奶茶
似普通奶茶😏

2021-10-20 399 views
收工想舒舒服服吃餐飯,之前來過這間亞金南洋冰室,印象中麵食都幾出色👍🏼馬來特色手撕雞蝦湯麵配料有通菜(量多!)、豆卜、芽菜、油麵和手撕雞。通菜新鮮,口感爽脆。手撕雞配上麻油,呼香味。湯底是由蝦熬製而成的,濃濃的蝦湯配上手撕雞及油麵,令整碗麵的味道更豐富🤗 桔仔水桔仔水味道似青檸水,味道酸酸甜甜十分消暑,慢慢來飲,喉嚨很舒服😌 香茅雞翼 香茅雞翼外層炸粉炸得十分酥脆,雞翼肉質則能保持嫩滑及非常juicy👍🏼👍🏼 肉鬆煉奶油酥餅酥餅薄脆,不油膩,再加少許煉奶配上肉鬆,鹹甜適中。點了兩份🥸😏 新加坡摩摩喳喳喜歡這甜品!涼粉、芋圓、紅豆等等加起來好好吃,一個人吃掉了一大碗🥳比甜品店的糖水更好吃🤨🤨😚😚😚

馬來特色手撕雞蝦湯麵

桔仔水

香茅雞翼

肉鬆煉奶油酥餅

新加坡摩摩喳喳
2021-09-23 339 views
我哋叫咗4個餐,嚟左兩個之後就一直等!叫亞姐跟下,佢就印張單叫我地睇吓有冇落單,問兩個亞叔就話同廚房講咗!隔離三枱遲我哋成半個鐘先坐低都上咗肉骨茶但我哋等咗45分鐘既都未輪到我哋,亞叔話廚房未出!!!!!正常知道漏咗單都應該俾咗我地先,但反而叫我哋繼續等🤬😡 最後等左成個鐘先到,肉骨茶同豬手都好硬,冇可能會再幫襯!
我哋叫咗4個餐,嚟左兩個之後就一直等!
正常知道漏咗單都應該俾咗我地先,但反而叫我哋繼續等🤬😡

最後等左成個鐘先到,肉骨茶同豬手都好硬,冇可能會再幫襯!